Legalizacija kanabisa u BiH
- KB9
#676 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
pa nemoguca i ta jedna trenutno a ti dodjes klasicno diletantski hocemo u startu 6, aha, dobices eto, mozes samo tim stavovima kocit one kojima stvarno treba da dobiju i tu jednu 
- Njanjavi
#677 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Jel moguce izganjat recept za marihuanu kod nas ako se ima glaukoma il nesta slicno, i da li ijedna apoteka kod nas ima zalihe medicinske marihuane ili jos nista od toga.
- Dozer
#678 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Niti ima, a jos zadugo nista od toga.
Jbg...da bi se nesto takvo uvelo, prvo treba edukovati one koji treba da donesu takve odluke/zakone. A kako je to u 99% slucajeva go zatucani papak, kod nas se moze ocekivati da se uvedu samo besmisleni i totalno nefunkcionalni sinteticki farmaceutski supstituti, a za sta ce, opet, masnu lovu ispod stola uzeti neki od prethodno spomenutih papaka.
Jbg...da bi se nesto takvo uvelo, prvo treba edukovati one koji treba da donesu takve odluke/zakone. A kako je to u 99% slucajeva go zatucani papak, kod nas se moze ocekivati da se uvedu samo besmisleni i totalno nefunkcionalni sinteticki farmaceutski supstituti, a za sta ce, opet, masnu lovu ispod stola uzeti neki od prethodno spomenutih papaka.
-
bluesjunior
#679 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
ti ne razumiješ al si za svaki slučaj protivKB9 wrote:pa nemoguca i ta jedna trenutno a ti dodjes klasicno diletantski hocemo u startu 6, aha, dobices eto, mozes samo tim stavovima kocit one kojima stvarno treba da dobiju i tu jednu
ne postoje oni kojima stvarno treba jedna. kojima treba kao pomoć/lijek treba ulje sa visokim procentom thc/cbd, e za proizvodnju takvog ulja zaista trebaju njive koje si spominjao. ipak dozvoljavaš da postoje neki kojima stvarno treba? koji su to? ko odredjuje? kzzo? SDA?
- KB9
#680 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
prosli smo vec sve te price, ne mozes tek tako uletit ko padobranac
- SmokingMan
#681 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
-
broj dva
#682 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
---SmokingMan wrote:U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
Za razliku od recimo industrije duhana, alkohola, secera, junk fooda, oruzja, medicine,kocke i ostali sto se slomise od eticki dilema i smanjivanja rizika za korisnika ?
- Dozer
#683 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Zaista je krajnje vrijeme da se svi vi koji na marihuanu gledate kao na narkotik - prvo malo edukujete i iscitate o svemu tome. Imate dosta na ove 2-3 teme na ovom forumu, ali i dalje na internetu.SmokingMan wrote:U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
Kratki rezime, baziran iskljucivo na naucno potvrdjenim cinjenicama, glasi:
- Marihuana/kanabis i THC iz nje NIJE narkotik,
- THC NE izaziva fizicku ovisnost,
- THC NE uzrokuje smrt ili druga teska oboljenja,
- THC NE povecava agresiju korisnika (cak naprotiv)
Ali zato:
- THC poboljsava imunitet,
- THC poboljsava apetit,
- THC poboljsava mozdane funkcije,
- THC ubija celije karcinoma,
- THC pomaze oboljelima od CP i MS, a po zadnjim studijama i Alzhajmera, itd.
Ukratko - benefiti marihuane/kanabisa po ljudsko zdravlje uveliko nadmasuju bilo kakve negativnosti. A, ogromno je pitanje - koje su to uopste realne negativnosti?
Last edited by Dozer on 16/11/2016 11:07, edited 1 time in total.
- SmokingMan
#684 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Sve što konzumiraš,a štetno je za zdravlje,radiš na svoj rizik.Rizik je kako u večim tako i u malim količinama piti Coca.colu,pušiti cigare,jesti brzu hranu,koja je smrt za digestivni trakt.Loša ishrana,poroci utiču na psiho-fizičko stanje.Ako mišliš da zbog sadašnjeg lošeg stanja na globalnom tržištu,prisustva jeftine i nekvalitetne robe,posebno u prehrambenoj industriji,treba izaći u susret globalnoj distribuciji narkotika,prije svega pohlepnog lobija (pod plaštom medicine),na taj način prvo legalizujući marihuanu,pa vjerovatno kasnije Heroin i Kokain,onda se gubi svaki smisao za borbom za zdraviji život,povratku tradicionalnom uzgoju voća i povća,živine,etc.Kakva je beinficija za pacijenta oboljelog od karcinoma ako on konzumira marihuanu samo zato da bi mu se kratkotrajno ublažili bolovi,iako sam zna da mu nikako ne mogu pomoći,a ona je,laički rečeno samo zamjena za analgetike.Nema benificije ni od lijekova,koji su i sami u suštini droga,i ja ih uzimam samo u ekstremim slučajevima,čak i nisam ni uzimao za periode moje anksioznosti,jer sam svijestan da oni imaju samo privremeni efekat.Ljudi trebaju prvenstveno više da vode računa o svom načinu života,kako sutra ne bi svoju utjehu tražili u lošoj ishrani,bespotrebnom konzumiranju lijekova,alkoholu,cigaretama,i u najgorem slučaju drogi.Čovjek je sam sebi najgori neprijatelj.broj dva wrote:---SmokingMan wrote:U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
Za razliku od recimo industrije duhana, alkohola, secera, junk fooda, oruzja, medicine,kocke i ostali sto se slomise od eticki dilema i smanjivanja rizika za korisnika ?
- Dozer
#685 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Ziv bio... nemoj dalje... 
-
broj dva
#686 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
-------SmokingMan wrote:Sve što konzumiraš,a štetno je za zdravlje,radiš na svoj rizik.Rizik je kako u večim tako i u malim količinama piti Coca.colu,pušiti cigare,jesti brzu hranu,koja je smrt za digestivni trakt.Loša ishrana,poroci utiču na psiho-fizičko stanje.Ako mišliš da zbog sadašnjeg lošeg stanja na globalnom tržištu,prisustva jeftine i nekvalitetne robe,posebno u prehrambenoj industriji,treba izaći u susret globalnoj distribuciji narkotika,prije svega pohlepnog lobija (pod plaštom medicine),na taj način prvo legalizujući marihuanu,pa vjerovatno kasnije Heroin i Kokain,onda se gubi svaki smisao za borbom za zdraviji život,povratku tradicionalnom uzgoju voća i povća,živine,etc.Kakva je beinficija za pacijenta oboljelog od karcinoma ako on konzumira marihuanu samo zato da bi mu se kratkotrajno ublažili bolovi,iako sam zna da mu nikako ne mogu pomoći,a ona je,laički rečeno samo zamjena za analgetike.Nema benificije ni od lijekova,koji su i sami u suštini droga,i ja ih uzimam samo u ekstremim slučajevima,čak i nisam ni uzimao za periode moje anksioznosti,jer sam svijestan da oni imaju samo privremeni efekat.Ljudi trebaju prvenstveno više da vode računa o svom načinu života,kako sutra ne bi svoju utjehu tražili u lošoj ishrani,bespotrebnom konzumiranju lijekova,alkoholu,cigaretama,i u najgorem slučaju drogi.Čovjek je sam sebi najgori neprijatelj.broj dva wrote:---SmokingMan wrote:U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
Nije rjec o zdravom zivotu nego o slobodi izbora. Ako odaberem jogu, vegetarijansku hranu i trening onda je to moj licni izbor.
Isto tako ako odaberem litar rakije prije rucka i litar rakije poslje rucka, moj licni izbor bez obzira na posljedice (sa kojim sa upoznat jer nisam debil)
E sad, zasto bi dva litra rakije dnevno bila legalna a dva dzointa ilegalna ?
Borba za zdrav zivot, ekoloska hrana..sve je to u redu, ako to zelis. Ali isto tako nezdrav zivot i industrijska hrana, ako to odaberem svojom voljom.
Necemo valjda sada moralisati ljudima i tjerati ih da biraju ono sto mi smatramo da je dobro za njih ?
- SmokingMan
#687 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
U pitanju je prvenstveno zdravlje,odluka pada na pojedinca,što se mene tiče,ako neko voli da se uroka,slobodno,meni svejedno,takvih mi osoba nije ni sekunde žao,lično bih iste pustio na ulici da umru.Kao mlađi kroz školovanje sam upoznao dosta osoba koje su konzumirale marihuanu,i vidio sam do koje ih je mjere dovelo to "uživanje" u u istoj.Ah da ne spominjem to kako je znao teći razgovor sa takvim osobama,u pola razgovora zaborave mnogo toga šta su rekli,komedija,pa onda nastane svađa,naravno tu ja brzo i prekinem razgovor.
- Dozer
#688 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Kako je s onima sto se nacugaju?
S onima koji ti u facu hripaju komade duhana i njegovih nusprodukata, a mozda i komadice pluca?
S onima koji su na Tramadolima, Trodonima, Neurontinima i sl.?
S onima koji su na hemoterapijama, i sprzeni zracenjima?
S onima koji radi bolesti poput MS-a nisu sposobni uopste ni sjediti i pricati s tobom?
Itd.
Vidis, ova biljka (da, biljka je, 100% prirodna), svima nabrojanima moze pomoci i pomaze da se rijese nekog drugog poroka, ili da sebi olaksaju neku bolest.
Pusti se nametnutih predrasuda, a pogotovo poredjenja naduvanih tinejdzera i nekoga zrelog ko uzme taj dzoint, iz ma kojeg razloga. O THC ulju ne trebamo ni pricati.
S onima koji ti u facu hripaju komade duhana i njegovih nusprodukata, a mozda i komadice pluca?
S onima koji su na Tramadolima, Trodonima, Neurontinima i sl.?
S onima koji su na hemoterapijama, i sprzeni zracenjima?
S onima koji radi bolesti poput MS-a nisu sposobni uopste ni sjediti i pricati s tobom?
Itd.
Vidis, ova biljka (da, biljka je, 100% prirodna), svima nabrojanima moze pomoci i pomaze da se rijese nekog drugog poroka, ili da sebi olaksaju neku bolest.
Pusti se nametnutih predrasuda, a pogotovo poredjenja naduvanih tinejdzera i nekoga zrelog ko uzme taj dzoint, iz ma kojeg razloga. O THC ulju ne trebamo ni pricati.
Last edited by Dozer on 16/11/2016 12:25, edited 1 time in total.
-
hali gali halid
#689 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Nastane svađa 
- Dozer
-
broj dva
#691 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
----hali gali halid wrote:Nastane svađa
Ne se svadjati sa narkomanima, zbost ce te dzointom !
- studiorum_tuzlaensis
#692 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
SmokingMan wrote:
Sve što konzumiraš,a štetno je za zdravlje,radiš na svoj rizik.Rizik je kako u večim tako i u malim količinama piti Coca.colu,pušiti cigare,jesti brzu hranu,koja je smrt za digestivni trakt.Loša ishrana,poroci utiču na psiho-fizičko stanje.Ako mišliš da zbog sadašnjeg lošeg stanja na globalnom tržištu,prisustva jeftine i nekvalitetne robe,posebno u prehrambenoj industriji,treba izaći u susret globalnoj distribuciji narkotika,prije svega pohlepnog lobija (pod plaštom medicine),na taj način prvo legalizujući marihuanu,pa vjerovatno kasnije Heroin i Kokain,onda se gubi svaki smisao za borbom za zdraviji život,povratku tradicionalnom uzgoju voća i povća,živine,etc.Kakva je beinficija za pacijenta oboljelog od karcinoma ako on konzumira marihuanu samo zato da bi mu se kratkotrajno ublažili bolovi,iako sam zna da mu nikako ne mogu pomoći,a ona je,laički rečeno samo zamjena za analgetike.Nema benificije ni od lijekova,koji su i sami u suštini droga,i ja ih uzimam samo u ekstremim slučajevima,čak i nisam ni uzimao za periode moje anksioznosti,jer sam svijestan da oni imaju samo privremeni efekat.Ljudi trebaju prvenstveno više da vode računa o svom načinu života,kako sutra ne bi svoju utjehu tražili u lošoj ishrani,bespotrebnom konzumiranju lijekova,alkoholu,cigaretama,i u najgorem slučaju drogi.Čovjek je sam sebi najgori neprijatelj.
- KB9
#693 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
kolko od toga navedenog vrijedi za jadne i mizerne dzointe (jer se, slozicemo se. u najvecem omjeru za legalizaciju zalazu spadala kojima je jedini cilj ublehat se miksom trave i duhana) i u kojoj mjeri?Dozer wrote:Zaista je krajnje vrijeme da se svi vi koji na marihuanu gledate kao na narkotik - prvo malo edukujete i iscitate o svemu tome. Imate dosta na ove 2-3 teme na ovom forumu, ali i dalje na internetu.SmokingMan wrote:U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
Ali zato:
- THC poboljsava apetit,
Ukratko - benefiti marihuane/kanabisa po ljudsko zdravlje uveliko nadmasuju bilo kakve negativnosti. A, ogromno je pitanje - koje su to uopste realne negativnosti?
-
broj dva
#694 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Sta ste se dopovezali legalizacije medicinske marihuane, kao da je zdravlje jedina varijabla.
Cilj je valjda legalizacija u rekreativne svrhe, ima nas i zdravi sto volimo srolati 0.3 cisto iz ceifa..
Mada nije bas ni da me zabrana pogadja
Cilj je valjda legalizacija u rekreativne svrhe, ima nas i zdravi sto volimo srolati 0.3 cisto iz ceifa..
Mada nije bas ni da me zabrana pogadja
- Ludzak
#695 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Lijepo je to Kornelije Kovač odgovorio na pitanje legalizacije trave:
"Legalizovao bih knjigu, muziku i znanje u prahu, ostalo ne."
"Legalizovao bih knjigu, muziku i znanje u prahu, ostalo ne."
- Ludzak
#696 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Upravo tako. Znam ih i ja dosta tih travara. Od mrzovoljnosti, brbljanosti, zapuštenosti, znam jednog koji je bukvalno i odalamio. I na kraju kažu da trava nema učinke na mozak.SmokingMan wrote:U pitanju je prvenstveno zdravlje,odluka pada na pojedinca,što se mene tiče,ako neko voli da se uroka,slobodno,meni svejedno,takvih mi osoba nije ni sekunde žao,lično bih iste pustio na ulici da umru.Kao mlađi kroz školovanje sam upoznao dosta osoba koje su konzumirale marihuanu,i vidio sam do koje ih je mjere dovelo to "uživanje" u u istoj.Ah da ne spominjem to kako je znao teći razgovor sa takvim osobama,u pola razgovora zaborave mnogo toga šta su rekli,komedija,pa onda nastane svađa,naravno tu ja brzo i prekinem razgovor.
-
Korisničkoime
#697 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Samo da se složim sa @DozerDozer wrote:Zaista je krajnje vrijeme da se svi vi koji na marihuanu gledate kao na narkotik - prvo malo edukujete i iscitate o svemu tome. Imate dosta na ove 2-3 teme na ovom forumu, ali i dalje na internetu.SmokingMan wrote:U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
Ali zato:
- THC poboljsava apetit,
@Dozer je donekle upoznat sa situacijom kod mog oca, njegovom bolesti koju ima, pomogao mi je da dođem do jednog lijeka na osnovi kanabisa. Zahvaljujući njegovom iscrpnom pisanju na ovom forumu na tu temu imao sam poticaj da i ja sam više tražim i učim o kanabisu i njegovoj primjeni u medicini.
Neizmjerno sam zahvalan @Dozeru i na njegovom pisanju i na njegovoj pomoći koju je pružio meni i mojoj porodici u teškim trenutcima. Da se razumijemo ne poznajem @Dozera lično, nikad tog čovjeka nisam ni sreo ali mi je uveliko bez ikakve lične koristi i interesa pomogao, kako meni tako i mom ocu.
Moj otac sada jede, vratio mu se apetit, kreće se ponovo, jučer sam bio u čaršiji sa njim, sjeli smo i popili čaj, ispričali se, sreo je neke svoje stare poznanike, ispričao se s njima, bio veseo i smijao se, to se sve prije par mjeseci nije moglo ni zamisliti. Moj otac je bio skoro pa prikovan za krevet, bez apetita, ogorčen, predao se. Zahvaljujući tom lijeku stanje mu se popravilo, nije sve bajno i super ali ima neki minimalni kvalitet života, nije biljka, ne umire u nepodnošljivim bolovima.
Niko ko se nije susreo s tim ne zna i ne može ni da zamisli koliko to njemu, meni, mojoj porodici znači. Ja ne očekujem, ne smijem, ne usuđujem se da očekujem da će se moj otac u potpunosti izliječiti od te bolesti ali znam da mu je omogućilo da ostatak života proživi životom dostojnim nekog živog bića. To nema cijenu.
Na kraju da aspsolutno jedno veliko DA ze legalizaciju kanabisa prije svega u medicinske svrhe, to govorim iz ličnog iskustva, vidio sam to svojim očima, viđam svaki dan, kanabis može pomoći, nema nikakvog validnog argumenta da se pomoć i olakšanje koje može da pruži uskraćuje ljudima i još jednom jedno veliko hvala @Dozeru.
- Ludzak
#698 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Pušenjem trave se izliječio ?Korisničkoime wrote:Samo da se složim sa @DozerDozer wrote:Zaista je krajnje vrijeme da se svi vi koji na marihuanu gledate kao na narkotik - prvo malo edukujete i iscitate o svemu tome. Imate dosta na ove 2-3 teme na ovom forumu, ali i dalje na internetu.SmokingMan wrote:U BIH omladina bi sa velikim oduševljenjem prihvatila mogućnost rekreativnog konzumiranja marihuane,čak i ovi lokalni narkomančići se više ne ustručavaju javno konzumirati istu,bez obzira što se u njihovoj neposrednoj blizini nalazi policija,ili grupa građana.Nisam ni za opciju korštenja marihuane u medicinske svrhe,u svoj ovoj legalzaciji leži jedan veliki interes ne samo velikih kompanija,lobija,već i običnih rasturača narkotika,ne postoji zakon koji može spriječiti da se ona ilegalno prodaje.U biznisu nema etike,cilj je isključivo što veća zarada,a korisniku ostaje rizik.
Ali zato:
- THC poboljsava apetit,
@Dozer je donekle upoznat sa situacijom kod mog oca, njegovom bolesti koju ima, pomogao mi je da dođem do jednog lijeka na osnovi kanabisa. Zahvaljujući njegovom iscrpnom pisanju na ovom forumu na tu temu imao sam poticaj da i ja sam više tražim i učim o kanabisu i njegovoj primjeni u medicini.
Neizmjerno sam zahvalan @Dozeru i na njegovom pisanju i na njegovoj pomoći koju je pružio meni i mojoj porodici u teškim trenutcima. Da se razumijemo ne poznajem @Dozera lično, nikad tog čovjeka nisam ni sreo ali mi je uveliko bez ikakve lične koristi i interesa pomogao, kako meni tako i mom ocu.
Moj otac sada jede, vratio mu se apetit, kreće se ponovo, jučer sam bio u čaršiji sa njim, sjeli smo i popili čaj, ispričali se, sreo je neke svoje stare poznanike, ispričao se s njima, bio veseo i smijao se, to se sve prije par mjeseci nije moglo ni zamisliti. Moj otac je bio skoro pa prikovan za krevet, bez apetita, ogorčen, predao se. Zahvaljujući tom lijeku stanje mu se popravilo, nije sve bajno i super ali ima neki minimalni kvalitet života, nije biljka, ne umire u nepodnošljivim bolovima.
Niko ko se nije susreo s tim ne zna i ne može ni da zamisli koliko to njemu, meni, mojoj porodici znači. Ja ne očekujem, ne smijem, ne usuđujem se da očekujem da će se moj otac u potpunosti izliječiti od te bolesti ali znam da mu je omogućilo da ostatak života proživi životom dostojnim nekog živog bića. To nema cijenu.
Na kraju da aspsolutno jedno veliko DA ze legalizaciju kanabisa prije svega u medicinske svrhe, to govorim iz ličnog iskustva, vidio sam to svojim očima, viđam svaki dan, kanabis može pomoći, nema nikakvog validnog argumenta da se pomoć i olakšanje koje može da pruži uskraćuje ljudima i još jednom jedno veliko hvala @Dozeru.
- Russki
#699 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
ja smatram da ima..ako se prekomjerno duvaLudzak wrote:Upravo tako. Znam ih i ja dosta tih travara. Od mrzovoljnosti, brbljanosti, zapuštenosti, znam jednog koji je bukvalno i odalamio. I na kraju kažu da trava nema učinke na mozak.SmokingMan wrote:U pitanju je prvenstveno zdravlje,odluka pada na pojedinca,što se mene tiče,ako neko voli da se uroka,slobodno,meni svejedno,takvih mi osoba nije ni sekunde žao,lično bih iste pustio na ulici da umru.Kao mlađi kroz školovanje sam upoznao dosta osoba koje su konzumirale marihuanu,i vidio sam do koje ih je mjere dovelo to "uživanje" u u istoj.Ah da ne spominjem to kako je znao teći razgovor sa takvim osobama,u pola razgovora zaborave mnogo toga šta su rekli,komedija,pa onda nastane svađa,naravno tu ja brzo i prekinem razgovor.
znam par likova, ljudi se doslovno tresu ako jedan dan ne zapale..nemoš pričat ba s njima, nervozno, ljuto na cijeli svijet i sl...vidiš da bukvalno nisu dobri
-
Fauja Singh
#700 Re: Legalizacija kanabisa u BiH
Kao i sa svim ako se pretjeruje, vjeruj mi.Russki wrote:ja smatram da ima..ako se prekomjerno duvaLudzak wrote:Upravo tako. Znam ih i ja dosta tih travara. Od mrzovoljnosti, brbljanosti, zapuštenosti, znam jednog koji je bukvalno i odalamio. I na kraju kažu da trava nema učinke na mozak.SmokingMan wrote:U pitanju je prvenstveno zdravlje,odluka pada na pojedinca,što se mene tiče,ako neko voli da se uroka,slobodno,meni svejedno,takvih mi osoba nije ni sekunde žao,lično bih iste pustio na ulici da umru.Kao mlađi kroz školovanje sam upoznao dosta osoba koje su konzumirale marihuanu,i vidio sam do koje ih je mjere dovelo to "uživanje" u u istoj.Ah da ne spominjem to kako je znao teći razgovor sa takvim osobama,u pola razgovora zaborave mnogo toga šta su rekli,komedija,pa onda nastane svađa,naravno tu ja brzo i prekinem razgovor.
znam par likova, ljudi se doslovno tresu ako jedan dan ne zapale..nemoš pričat ba s njima, nervozno, ljuto na cijeli svijet i sl...vidiš da bukvalno nisu dobri
Znam ljude koji ne mogu da funkcionisu bez jutarnje kafe. Znaci cim se probude prvo stavljaju vodu na sporet, onda wc, dok zavrse s wc-om voda je taman prokljucala i pravi se kafa... ako se slucajno prekosci ta kafa ne mozes pricati sa njima, razdrazljivo u pm.
Ja sam bio umjereni konzument kafe, npr. kafu sam uvijek pio poslije jela ali mi je bila obevezna jedna kafa dnevno, a ako sam u gostima ili negdje vani onda se popije i vise (do 3 kafe)
Elem, da ne duzim previse, zbog problema sa gastritisom sam prestao sa kafom i vjeruj da sam osjetio apstinencijske krize, pogotovo nakon 2-3 dana da sam se mislio koji mi je, strasne glavobolje, energija 0, pospanost, kako sam sportista rekreativac i imam sat sa mjerenjem pulsa znao sam da se moj u mirovanju krece od 70-80, tih prvih par dana mi je puls bio 50 do 60, stalno pospan, koncentracija nikakva, na poslu nisam mogao funkcionisati tako da sam jedan dan izasao da uzmem Coca Colu da me samo malo koefin drmne da dodjem sebi. Takvu sam bezvoljnost osjecao da se sjecam da sam s drugom bio u autu i zaglavili u saobracaju, nekakv mu lik svira, pa on njemu vraca... kontam u sebi samo nemoj da ispadne kakav belaj jer ja nit bi ih mogao rastavljati nit bi se mogao tuci ako zatreba... znaci ja ovdje pricam o kafi koju manje vise svi piju i smatra se normalnim da je odrasla osoba pije. Ja sad kad kazem da necu kafu ljudi se ponasaju u fazonu "daj ba sta seres, popij kafu"
Tako da, ako neko pusi godinama svaki dan i to po 2-3 dzointa uopste me ne cudi sto bi imao apstinencijske krize tipa razdrazljivost i ako bi imao zelju da zapali (ovo drugo moze biti i stvar navike)... ali sigurno da je ta apstinencijska kriza manja u odnosu na ovisnika o cigarama ili alkoholu koji su legalni.
Last edited by Fauja Singh on 19/11/2016 14:55, edited 1 time in total.