I ja mislim da ne bi stali kod Trsta...spreca wrote:Очень большую глупость ты сказалVjecitiStudent wrote:
Da nije bilo NOP-a, SSSR do Trsta.
Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
- nosara
#676 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
- spreca
#677 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Lupas a i sam znas da od toga nema nistanosara wrote:
I ja mislim da ne bi stali kod Trsta...
- nosara
#678 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Ko bi ih zaustavio...? Saveznici koje je Tito pobacao u more kad je usao u Trst...? Idi, bre...spreca wrote:Lupas a i sam znas da od toga nema nistanosara wrote:
- spreca
#679 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
nosara wrote:Ko bi ih zaustavio...? Saveznici koje je Tito pobacao u more kad je usao u Trst...? Idi, bre...spreca wrote:Lupas a i sam znas da od toga nema nistanosara wrote:
- nosara
#680 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Dobili su postovanje i ugled... Uostalom, trst je definitivno rijesen tek puno kasnije... Imali su tapiju za trgovinu...
Sta imamo danas...?
Sta imamo danas...?
- ronnie
#681 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Pa zato jer je Staljin rekao da se povuku, izbila je tršćanska kriza i mogućnost rata sa zapadom. Kako je Tito u to doba prekinuo odnose sa SSSR-om nije mu trebao sukob sa zapadom. Jbga nesvrstani sigurno ne bi pomogli 
- spreca
#682 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Sta i kako je je rijesen Trst?........postovanje i ugled?nosara wrote:Dobili su postovanje i ugled... Uostalom, trst je definitivno rijesen tek puno kasnije... Imali su tapiju za trgovinu...
Sta imamo danas...?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#683 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Ne znam zasto je bjezao od visepartijskog sistemaronnie wrote:Da, ali to bi značilo uvesti demokraciju zapadnog tipa, višepartijski sistem , slobodne izbore i mogućnost da više ne bude doživotni predsjednik, a to Titi nije odgovaralo. Jebo 20 miliona ljudi, dok je njemu dobro...mali_milojica wrote:Jedino sto Titi zamjeram je sto se udruzio sa kanibalima,Zulu plemenima,bosim beduinima u neku utopiju zvani Nesvrstani. Trebao je jasno i glasno naginjati prema zapadu.
Mislim da je on imao vise sluha za 20 miliona Jugoslovena,nego sto ovi danas demokrati imaju sluha za sve narode u demokratskom i visepartijskom sistemu.
- spreca
#684 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Varas se, itekako bi imali jaku konkurenciju..... sa kojom su se borili proganjanjem.....dokaz je i sam raspad juge....a da smo pocetkom 70tih imali vise partijski sistem mozda bi jga i sad bila ziva i bila prava zapadna i napredna drzava.............jos jedan dokaz ti je i SSSR da komuniste niko nije voliomali_milojica wrote: Ne znam zasto je bjezao od visepartijskog sistema,znaci garantujem ti da nikada niko osim njega i KP ne bi dobio izbore,ostali bi bili neka tiha i minorna manjina.
Mislim da je on imao vise sluha za 20 miliona Jugoslovena,nego sto ovi danas demokrati imaju sluha za sve narode u demokratskom i visepartijskom sistemu.
- Mister Yes
#685 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
VjecitiStudent wrote: Da nije bilo NOP-a, SSSR do Trsta.
I kome sad čovjek da vjeruje?madner wrote: Da nije bilo Tileta, iskcrali bi se na Dalmaciju umjestu u juznu Francusku.
Haj se dogovorite vas dvojica pa ću se ja uključiti kad se vi dogovorite.
-
kakonako
#686 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Eno sudjenje bi Titu u Lisinskom.Cudi me da tamo,pored Latica,nije bilo advokata optuzbe sa obog foruma.
Danas sjajna,kao i obicno,kolumna Borisa Dezulovica u "Oslobodjenju".Ja cu samo citirati jedan komentar
Inače, širom Jugoslavije antikomunizam i antijugoslovenstvo nije stvar nikakve ideologije niti ubjeđenja već je to čist porodični kompleks
Danas sjajna,kao i obicno,kolumna Borisa Dezulovica u "Oslobodjenju".Ja cu samo citirati jedan komentar
Inače, širom Jugoslavije antikomunizam i antijugoslovenstvo nije stvar nikakve ideologije niti ubjeđenja već je to čist porodični kompleks
- madner
#687 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Raspad Jugoslavije nakon WW2 nije bio opcija.
- Mister Yes
#688 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Opcije se prave sukladno stanju na terenu a na terenu su bili Tito i partizani kao faktor kojem upravo ti daješ veliku važnost.
Ako su veliki dopustili (a po mnogima i vodili) raspad Jugoslavije 92-ge, nema razloga da vjerujemo da ne bi i 45-te jer očigledno im cjelovita Jugoslavija nije pretjerano bitna. Znamo da su i jedan i drugi blok bili zainteresovani za Jugoslaviju i ne vidim zašto se nije moglo desiti da je podjele lapo-lapo? Osim Tita jelte
Ako su veliki dopustili (a po mnogima i vodili) raspad Jugoslavije 92-ge, nema razloga da vjerujemo da ne bi i 45-te jer očigledno im cjelovita Jugoslavija nije pretjerano bitna. Znamo da su i jedan i drugi blok bili zainteresovani za Jugoslaviju i ne vidim zašto se nije moglo desiti da je podjele lapo-lapo? Osim Tita jelte
- madner
#689 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Jedina zemlja koja je poslje rata podjeljenja je Njemacka.
Nije se moglo desiti jer je NDH bio Hitlerov saveznik a kralj na celu priznate vlade.
Bez Tite bi projekti etnickog ciscenja bili uspjesniji a pobunjenici Drazini. Tako da bi 1944, nakon invazije britanskih snaga isti bio vracen. Ukoliko se invazija ne bi desila, a Crvena armija stigla do granica Jugoslavije i usla u iste, imali bi neki sovjetski rezim kao i svi ostali.
Kako god, ne postoji teorija da se Jugoslavija djeli, jer i SSSR i VB hoce cjelovitu drzavu.
Nije se moglo desiti jer je NDH bio Hitlerov saveznik a kralj na celu priznate vlade.
Bez Tite bi projekti etnickog ciscenja bili uspjesniji a pobunjenici Drazini. Tako da bi 1944, nakon invazije britanskih snaga isti bio vracen. Ukoliko se invazija ne bi desila, a Crvena armija stigla do granica Jugoslavije i usla u iste, imali bi neki sovjetski rezim kao i svi ostali.
Kako god, ne postoji teorija da se Jugoslavija djeli, jer i SSSR i VB hoce cjelovitu drzavu.
- ronnie
#690 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Navodno je Staljin u jalti bio za podjelu ali je Tito to spriječio. VB je bila za očuvanje jugoslavije zato jer su naivno vjerovali da će se Karađorđevići vratiti na prijestolje. 
- ljevoruki
#691 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Imas li izvor za ovo?ronnie wrote:Navodno je Staljin u jalti bio za podjelu ali je Tito to spriječio. VB je bila za očuvanje jugoslavije zato jer su naivno vjerovali da će se Karađorđevići vratiti na prijestolje.
Interesantna teorija obzirom da je Staljin bio siguran da ce Yu biti njegova.
- Mister Yes
#692 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Pa ne bi bila odmah podjeljena. Prvo bi se vratio kralj naravno. Ali i prije WWII pao je dogovor Cvetković-Maček i nakon WWII bi se sigurno nastavilo u tom smjeru.madner wrote:Jedina zemlja koja je poslje rata podjeljenja je Njemacka.
Bez Tite bi projekti etnickog ciscenja bili uspjesniji a pobunjenici Drazini. Tako da bi 1944, nakon invazije britanskih snaga isti bio vracen.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#693 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Nije bitno , slažemo se , Richard West je pouzdan izvor a Gojko Nikoliš nije pomenuo ništa , teza o izdvajanju Krajine iz NR Hrvatske je mogla a i ne mora da postoji. Sve i da jeste ni prva ni zadnja o modifikacijama republičkih granica u kojim živimo danas.pasha078 wrote:
Hmmmm... Mislim da sad idealiziras, a tesko je nekome promijeniti misljenje ako je ideoloski ukorijenjeno.
No evo stavka po stavka:
1. Moj izvor je Richard west "tito and the rise and fall of Yugoslavia". Citao sam samo original , na engleskom, pretpostavljam da su je tamo kod vas i vec preveli, jer se tice naseg podneblja. Autor je prilicno dobar, kompetentan, i dobro prihvacen od kritike. Moram pogledati sta on citira kao izvor za tvrdnju da je bilo ideja da granice buduce NR Hrvatske budu drugacije. No nema razloga da mu ne vjerujem.
2. OK, da suzimo diskusiju, necu ulaziti u to da li je Gojko pouzdan izvor ili ne. Recimo da jeste, da se slozim sa tobom. U principu, ne mozes uzeti cutanje nekog autora ili izvora o odredjenoj temi kao dokaz da ona nije postojala. Ocigledno imamo drugog autora, koji tvrdi suprotno, na osnovu svojih izvora. U protivnom, ako je cutanje pozitivan dokaz, mogli bi cijelu istoriju drugacije napisati.....
A zasto bi mu promaklo? Moze biti mnogo razloga, ne mora biti maliciozno. Mozda nije smatrao za bitno? Ne mogu o tome spekulirati.
Apsolutno ali razlika statusa Bosne i Hercegovine i Sandžaka je neuporediva.pasha078 wrote: 3. Kako pokazah na primjeru sandzaka, postojanje regionalnih komunistickih struktura ne garantuje toj teritoriji buduci sasav federalne jedinice, slazemo se? Da napravimo progres
Naziv Bošnjak je stari ili arhaični naziv za izraz Bosanac. Kako je on postao sinonim samo za Bosance islamske vjeroispovjesti pokazala je historija.pasha078 wrote: 4. Mislim da nisi dobro shvatila moj komentar o bosnjackoj naciji. Ime "Bosnjaci" bi bilo kontra AVNOJ-evskoj koncepciji. Bosnjaci kao nacija ne. Stoga su nas i priznali, ali pod drugim imenom, Muslimani. Vjerovatno i sama vidis problem s bosnjackim imenom. Ako postoji bosnjacka nacija, kao izvedenica od bosanske teritorije, sta to onda cini ostala dva naroda? Analogijom sa drugim republikama, Bosnjaci bi imali osnove traziti eksluzivni suverenitet, ako ne u teoriji, bar u praksi (npr u Hrvatskoj su i Srbi bili suvereni, ali de facto je bila drzava hrvatskog naroda). Komunisti su to svakako htjeli izbjeci taj problem i konstruirali ime nacije iz religije.
U praksi i naziv Musliman je bio odrednica za Bosance islamske vjeroispovjesti odnosno ono što i termin Bošnjak danas jeste.
Ukoliko imamo problem sa velikosrpskim i velikohrvatskim nacionalizmom , negiranjem bošnjačkog identiteta i svrstavanje istog pod srpsku i hrvatsku naciju , sasvim je razumljivo da su se Srbi - komunisti i Hrvati - komunisti izdigli iz tog šovinističkog miljea i Bošnjake Muslimane učinili ravnopravnim u toj federaciji.( u BiH odmah od ZAVNOBiH-a)
Tačno je da je za to trebalo vremena na federalnom nivou, tačno je da je famozna šesta baklja u grbu dodata kasnije ali je to - učinjeno , nije odloženo , odgođeno ili ostalo na ideji , zahtjevu.
O imena Bošnjak uopšte ne želim raspravljati. jer mi je nebitno za jugoslovenski period. Ono postaje važno tek nakon nezavisnosti i nemoj me pogrešno shvatiti , ljudi koji se busaju "štiteći ime Bošnjak" od mrskih komunjara zapravo često se zalažu za šovinističku politiku pa je sama rasprava sa takvim bespredmetna.
U historijskom kontekstu , ko je branio Mehmedu Spahi da formira Jugoslovensko-bošnjačku organizaciju ? Komunisti možda ?
Recimo da nagađam....da bi ime Bošnjak kod Muslimana Jugoslavije bilo nešto kao velikosrbin kod Srba ili velikohrvat kod Hrvata...ali ponavljam nagađam , nema historijskih dokumenata da se to od komunista tražilo a da su to komunisti odbili i apsolutno se to tako ne mora posmatrati.
Mislim da su termini Bošnjak/Bošnjakinja mnogo savremeniji i ljepši od termina Musliman/Muslimanka jer nisu svi Bošnjaci istovremeno i vjernici.
Ipak svi nekadašnji Muslimani su danas Bošnjaci i toga se ne treba stidjeti. Trnovita je i vrijedna svaka pobjeda koja vodi do konačne.
I što je najvažnije , ime Bošnjak nema veze za ekskluzivitetom prema Bosni....zato što po ZAVNOBiH -u , BiH nije ni srpska ni muslimanska ni hrvatska već i srpska i muslimanska i hrvatska....tako da ta teorija ekskluziviteta Bosna - Bošnjak pada u vodu...razlika je...Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji su bili ravnopravni na osnovu savezne ravnopravnosti ali naši Srbi i Hrvati su bili ravnopravni na osnovu domaćeg ustava....ili teoretski da su svi Srbi i Hrvati u ostatku Jugoslavije iz ko zna kog razloga prestali biti ravnopravni u BiH bi ostali jer je to garantovao republički Ustav....dakle nema to veze sa eksluzivitetom Bošnjaci - Bosna....
Ovdje se ne mogu složiti sa tobom. Slažem se da su komunisti pravili kompromise i potkosurivanja , to čine svi vladari i političari ali da je BiH u svojoj AVNOJ-evskoj definiciji mogla biti rezultat potkosurivanja - nije.pasha078 wrote: 5. Ja ne dvojim da su komunisti (bar mnogi od njih) smatrali BiH iskreno zasebnom konstitutivnom jedinicom. Ali komunisti nisu postojali u vakumu. Postoje i drugi ideoloski interesi, koje su oni morali na neki nacin, ako ne potpuno zadovoljiti ono bar privremeno podmiriti. To se vidi iz cjele istorije SFRJ. Stoga i teza Mr Yes-a da komunsti nisu rijesili nacionalno pitanje stoji. Oni su se drzavnom masinerijom obracunavali sa nacionalizmom. Ali isto tako su morali na neki nacin podmiriti te druge interese. Mislim da su shvacali ono sto je rekao Djilas, da komunizam ne funkcionise kao ideologija koja zadovoljava najdublje ljudske potrebe, stoga jesu pravili kompromise i "potkusurivanja".
Kao dokaz svojoj tvrdnji nudim primjer MASPOK-a. Komunisticka drzavna masina se obracunala sa ovim pokretom, mnoge vodje su kao sto znas zavrsile u zavoru. No isto tako, odmah nakon obracuna, vecina zahtjeva MASPOK-a je zadovoljena, posebno kroz ustav 1974!!!!
Zao mi je da ti razbijam utopiju, ali komunisti itekako jesu kalkulirali i "potkusurivali". Stoga reci da BiH u svojoj AVNOJ-evskoj definiciji nikada ne bi mogla biti rezultat "potkusurivanja" ne stoji.6. Nije mi potpuno jasno zasto diskutujes NDH. Sve sto sam rekao je da obnova banovine, u svjetlu NDH protiv koje su ratovali, nije bila rjesenje, jer bi se cinilo da je Hrvatska cak i nagradjena. Prije svega jer bi povecala svoje granice u odnosu kakve su bile zadnji put kad je Hrvatska, kao administrativna jedinica, postojala, a to je A-U.
Svo faktičko stanje do 1943 godine je išlo upravo tezi nestanka Bosne i Hercegovine. Zemlja nestala , podijeljena na Banovine , genocid nad Srbima u NDH , genocid nad Bošnjacima u istočnoj Bosni....velika ljudska i materijalna razaranja , mržnja....idealni ali idealni uslovi za konačnu podjelu zemlje....Bosna i Hercegovina bez i jednog međunarodnog saveznika , bez predstavnika....mrtva i prepuštena u ruke okorjelih velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalista i....komunista....
Da je Hrvatskoj dodijeljena polovina BiH , niko to ne bi gledao lošim očima...pogotovo Srbi pa oni bi dobili drugu polovinu !!!
Isto tako Hrvatska je kasnije nagrađena Rijekom , Zadrom , Istrom i ostatcima Dalmacije ? Zašto se neko nije bunio.
Na kraju krajeva nakon gotovo 1000 godina su se Dalmacija i Hrvatska (Pisarovina) našle u jednoj državi zar ne ?
Od nastanka SFRJ , BiH je imala zagarantovano ravnopravnu poziciju zbog pravedne borbe jugoslovenskih komunista , zahtjeva bosanskohercegovačkih komunista i zbog toga što je mnogo toga dala u Drugom svjetskom ratu.....
A cjelovita BiH je trn u oku velikonacionalistima s lijeve i desne strane...
"Po godinama" nisam polagala pionirsku zakletvu.....nisam nikakva jugonostalgičarka.pasha078 wrote:Sabina, bas me interesuje zasto si toliki Yugo-nostalgicar . Po godinama vidim da se ne bi trebala sjecati niceg iz tog doba. Stoga odakle dolazi ta ideoloska tvrdoglavost? Nostalgija za proslim vremenom je cesta pojava, u mnogim kulturama i drzavama. Mi kao Bosnjaci smo zalili za Osmanlijama kad nas je okupirala A-U, u Jugoslaviji zalili za A-U, danas zalimo za Jugoslavijom.....
Pričati o staroj državi kao boljoj od današnje nimalo nije teško jer je stara država bila ozbiljna civilizacija za sistem nepravde i vladavine jakih i bogatih u kom smo danas sa duboko posvađanim narodom....
Ne mogu dozvoliti neistine i paušalne procjene....komunistička historija jeste bila oktroisana ali to ne znači da nije bila istinita.
Jugoslavija je bila dobra ideja koja nije uspjela. Ta ideja je imala isuviše stranih i domaćih neprijatelja da opstane.
Lično ne mislim da se može vratiti u onom obliku i obimu ali da je integracija južnoslovenskih naroda neminovna...itekako jeste jer smo isuviše mali za bilo kakve barijere...u suprotnom privredno ćemo propasti a kulturno nestati....nebitno.
Uglavnom uopšte nisam jugonostalgična...samo citiram historiju. Ali da sam "titoistična"...e to jesam.
Tita smatram najvažnijim čovjekom ikad rođenim kod Južnih Slovena.
Tako da na napade na njegovu ličnost moram reagirati.
To je najmanje što se može.
I da...godine nemaju veze s tim...
Srdačan pozdrav.
Dopuna - ne stoji.pasha078 wrote: Stoga i teza Mr Yes-a da komunsti nisu rijesili nacionalno pitanje stoji.
Komunisti jesu riješili nacionalno pitanje ravnopravnom federacijom šest socijalističkih republika. Ravnopravnom naravno faktički a ne samo proklamativno.
Svi narodi bivše Jugoslavije su našli ravnopravnost u federaciji.
Da ne ponavljamo detalje.
Last edited by sabina1 on 06/11/2015 16:54, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#694 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
U kojem smislu najvažnijim? Ako gledaš za čovječanstvo, onda ne može nikako biti važniji od Nikole Tesle na primjer. Ili misliš da jeste?sabina1 wrote:Tita smatram najvažnijim čovjekom ikad rođenim kod Južnih Slovena.
- madner
#695 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Opet nista od toga, bar do 1989.Mister Yes wrote:Pa ne bi bila odmah podjeljena. Prvo bi se vratio kralj naravno. Ali i prije WWII pao je dogovor Cvetković-Maček i nakon WWII bi se sigurno nastavilo u tom smjeru.madner wrote:Jedina zemlja koja je poslje rata podjeljenja je Njemacka.
Bez Tite bi projekti etnickog ciscenja bili uspjesniji a pobunjenici Drazini. Tako da bi 1944, nakon invazije britanskih snaga isti bio vracen.
Tako i tako bi Jugoslavija nakon 1945 bez Tita izgledala potpuno drugacije.
- Mister Yes
#696 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Taman bi Hrvati srpskog kralja trpili još 45 godina. I ovako su krenuli da se bune pa dobiše banovinu da se malo smire. Ali ne bi trpjeli pravoslavnog kralja 45 godina ni u ludilu. A imali bi podršku zapada. Bilo bi svega.
- sabina1
#697 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
U političkom i državotvornom smislu.Mister Yes wrote:U kojem smislu najvažnijim? Ako gledaš za čovječanstvo, onda ne može nikako biti važniji od Nikole Tesle na primjer. Ili misliš da jeste?sabina1 wrote:Tita smatram najvažnijim čovjekom ikad rođenim kod Južnih Slovena.
- Mister Yes
#698 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Kako državotvornom kad mu države više nema (da ne govorimo o tome da je država bila prije njega)? Šta je njegovo nasljeđe? Šta je njegova ostavština?
Više je ostalo iza Tome Zdravkovića ili Davorina Popovića. Iza njih su ostale barem njihove pjesme. A šta je ovaj ostavio osim problema?
Više je ostalo iza Tome Zdravkovića ili Davorina Popovića. Iza njih su ostale barem njihove pjesme. A šta je ovaj ostavio osim problema?
- sabina1
#699 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
Ili ova :Fudo387 wrote: Bas na West Pointu?
Jebo te zivot, koliko ste vi uporni u tim nekim svojim mastarijama, to je cudo.
Po nekom suludom scenariju moze se desiti da jedna citava americka armija bude opkoljena u 1000 kvadrata? I onda ce primjeniti titinu
ratnu doktrinu sa Sutjeske? Hajde bjezi...![]()
http://www.knjizara.com/antikvarnica/Dj ... man-437253
ili ova :
https://www.google.ba/search?q=razgovor ... bjU9TTg-gP
kazuje o izučavanju Kočine strategije na West Pointu.
Sigurna sam da je izučavanje današnje savremene historije pretvoreno u maštanje.
- sabina1
#700 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?
"Njegova država" nije nastala zbog njega niti ju je on stvorio.Mister Yes wrote:Kako državotvornom kad mu države više nema (da ne govorimo o tome da je država bila prije njega)? Šta je njegovo nasljeđe? Šta je njegova ostavština?
Maliciozni komentari u poređenju Tita sa pokojnim kafanskim pjevačem nisu ništa drugo nego puka pakost...samo to
A i taj pokojni pjevač mu je eto stvorio odu.....
Pitaš o Titovim djelima
Na koje misliš : međunarodna , privredna , građevinska , socijalna , kulturna , sportska , nacionalna , historijska...
Evo ti samo jedan "čas iz historije" koji će biti opisan samo jednom rečenicom.
Zahvaljujći Titu Draža Mihajlović je mrtav.
Ostala podsjećanja na Titova djela ću naplaćivati....dodijalo ponavljati
Juče se silne "patriote" slomiše noseći skute dražinom učeniku Vučiću....