Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#676 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

insomnia78 wrote:A Kusta je inace bio musliman?
:D

S moje sokoćalo
Vala baš.. :lol:
ime_kojeg_nema

#677 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ime_kojeg_nema »

ABH017 wrote:
ime_kojeg_nema wrote:Zanimljivo kako su razumijevanje i senzibilitet muslimana porasli u ovom slucaju. Ko smo mi da mu sudimo, vjera je duboko licna stvar svakog pojedinca itd. Nesto se ne sjecam da su bili ovako puni razumijevanja kada se jedan Emir upisao u Nemanje. To je ista ona mjera licemjerja kao u slucaju bosnjackog zalaganja za gradjansku drzavu. Neka fala.
Hoćeš reći, ista ta mjera licemjerja, kao što ti sad prozivaš muslimane za rast razumjevanja i senzibiliteta prema Mustafi?.
Nisam primjetio da si kritikovao one koji su likovali i likuju nad Nemanjinim "povratkom pravoslavlju".
Šta to znači? Da, možda, svojim postom, najbolje opisuješ sebe.
Cuj nisi primjetio. Ti mi pratis lik i djelo pa znas sta sam kritikovao a sta nisam. Govorimo o drustvenim pojavama i javnom mnijenju a ne o objavama forumskih anonimusa. Za mene je Nemanja veca stetocina od ovog Mustafe, ustvari ovoga i ne smatram stetocinom vec ocajnikom i slabim karakterom a Nemanju smatram umisljenom velicinom i budaletinom na jakom ego tripu. Kolicinu licemjerja i kod muslimana i pravoslavaca po tom pitanju je ista, ali pridodamo li tim vjerskim kategorijama i nacionalna obiljezja, sto je izgleda neizbjezno kod nas, onda Bosnjake muslimane smatram vecim licemjerima jer bilo kroz sluzbenu politiku svojih predstavnika ili kroz razgovore sa ljudima navodno se zalazu za gradjansko uredjenje drzave dok ono sto stvarno misle se najbolje oslikava kroz evo naprimjer reakcije na rezultate popisa. Ipak razumijevanje, ne i opravdanje, za takvo stanje kod njih nalazim u pretrpljenom genocidu i uvjerenju da su najmanje zeljeli i uzrokovali nesretni rat. Danas su mi svi isti, Bosnjaci, Hrvati, Srbi, muslimani, katolici i pravoslavci. To je to.
ime_kojeg_nema

#678 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ime_kojeg_nema »

The BEN10 wrote:
ime_kojeg_nema wrote:
The BEN10 wrote: One koje znam kao konvertite su u pravilu čvršći u vjeri od nas koji smo je naslijedili kao tradiciju. Ljudi postanu svjesni blagodati upute na pravi put sa zablude (koja po vjerskom učenju na drugom svijetu vodi u vječnu kaznu). ;-)
Pa naravno da su cvrsci kada se uglavnom radi o ljudima sa traumaticnim i nesredjenim zivotima koji su iz jedne ekstremnosti presli u drugu. Vecina koju poznajem je iz nekih takvih prica. Radi se o davljenicima koji su se uhvatili za slamku spasa i ok je da su to izabrali jer njihova jedina alternativa je bila samounistenje, ali ne mogu prihvatiti te ekstremne primjere kao nekakve primjere nama koji smo se kroz zivot vodili racionalnoscu i vise manje pravilnim izborima ili onima koji su vlastitu duhovnost njegovali na normalniji nacin.
:-) :-) :-)
Tradicionalni, tzv "baklava muslimani" (u džamiju odu samo za Bajram) na aparatima. :lol: :-D
Ma nije rijec samo o muslimanima. Evo naprimjer neko je spomenuo evangeliste. Tamo se fakat interesantnih primjera ovoga o cemu govorim nakupilo. Isto vrijedi i za katolike i pravoslavce. Cak ih znam par sto su otisli u jehovine svjedoke. Svi imaju isti obrazac ponasanja.
shmizlica

#679 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by shmizlica »

zbrčka mi se quotanje :mrgreen: znak da ne quotam :lol:

ionako znam da neću dobiti odgovor iole logičan :roll:
breuer

#680 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by breuer »

ebote, Marija gore sjedi kod boga, Muhamed dosegnuo sedam nebesa, trojedan bog, trudnica sa djetetom = jedno, bogu Marija dala tijelo (ko trebalo mu)

da čovjek zamijeni imena dobio bi idealan plot za kakav crtani film ili eventualno politički nekorektnu humorističku seriju :-)

21. vijek čovjeće :-)
insomnia78

#681 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by insomnia78 »

mousstapha wrote:
The BEN10 wrote:[ umjesto da budu normalne kao većina nj sunarodnjakinja: rospije koje se drogiraju i sekssaju na svakom koraku. :-)
Eno sad, sve ostale se mahom drogiraju i sekssaju na svakom koraku. :-)
Pa da, ako nisi muslimanka ne vadis iglu iz vene niti silazis sa cune. To je eskivir'o

Osim toga kolega previdja cinjenicu da je prava rijetkost to da cura koja stvarno zivi po pravilima vjere, nebitno koje, konvertira u drugu
Ne, za taj korak se, vecinom odlucuju ove "pregazene"

S moje sokoćalo
The BEN10

#682 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by The BEN10 »

insomnia78 wrote:
mousstapha wrote:
The BEN10 wrote:[ umjesto da budu normalne kao većina nj sunarodnjakinja: rospije koje se drogiraju i sekssaju na svakom koraku. :-)
Eno sad, sve ostale se mahom drogiraju i sekssaju na svakom koraku. :-)
Pa da, ako nisi muslimanka ne vadis iglu iz vene niti silazis sa cune. To je eskivir'o

Osim toga kolega previdja cinjenicu da je prava rijetkost to da cura koja stvarno zivi po pravilima vjere, nebitno koje, konvertira u drugu
Ne, za taj korak se, vecinom odlucuju ove "pregazene"
Jest da je pobajata info, ali držim da se nije plaho promijenilo u Britaniji po ovom pitanju. ;-)
https://www.theguardian.com/society/200 ... ohol-binge
The BEN10

#683 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by The BEN10 »

Britanke i promiskuitet:
Image
ABH017

#684 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

aditon wrote:Ko u šta vjeruje bi trebala biti privatna stvar ali to nikad nije. Koliko neko može biti zaluđen vjerom u imaginarna bića ili biće ili ako hoćete Deda Mraza, pokazuje i ovaj slučaj s Mustafom ili ti ga nekad Marijanom.

Odreći se svog djetate za rad nekih nebuloznih vjerovanja je ....pa nemam adekvatnu riječ da se izrazim u ovom slučaju. Međutim, i medicina bi se ovdje mogla involvirati kad su brat i mati od Marijana upitanju.

Što se tiće Marijanovog opredjeljenja da pređe na islam, on je to uradio jer je bio pod utjecajem ljudi koji su ga okruživali. Da su to bili japanci, vjerovatno bi sad bio budista itd. Ljudi žele biti prihvaćeni, biti dio nekog kruga, a u njegovom slučaju to je značilo preći na islam kako ne bi bio odbačen ili ne shvaćen eventualno.

Sve ovo ide u prilog da bi svijet bio bolji bez religija, ne bi se mati sina odricala, brat brata itd a sve radi najgluplje moguće stvari, verovanja u nešto imaginarno. Ali, svijet ne bi bio savršen samo bez postojanja religija. Svijet bi savršen bio kad bi ljudi na njemu bilo kao što je danas u prirod bijelih nosoroga, dakle da je čovjek endemska vrsta, tek tada bi ovo bio bolji svijet. :thumbup:
Da li neko uopšte vjeruje, trebala bi biti njegova lična stvar, također.

Marijan je bio prihvaćen i omiljen u BiH, od strane Bošnjaka, još iz vremena kad je na SK komentarisao utakmice Bundes lige i veličao golove i poteze Seje Salihovića, Vedada Ibiševića, Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića, tako da mu je ovaj prelazak na Islam (bar što se toga tiče) bio nepotreban. To što ti nemaš kapaciteta da shvatiš ono što ti je nepoznato, pa pojave objašnjavaš onako kako možeš shvatiti, uz obavezno spominjanje djeda mraza, baba roge, braće Grimm, je drugi par opanaka.

Svijet bez ljudi uopšte bi bio savršen. Samo dva čovjeka da postoje, ili samo jedan, zemlju bi činilo nesavršenom. Ali to tako treba da bude, jer čovjek je jedino biće koje ima snagu volje da se ogluši na naredbu i zabranu, ili da svjesno radi ono što nije dobro za njega. Ostala stvorenja rade samo ono zbog čega i jesu stvorena, jer nemaju razum.
Tako da i prva rečenica iz posljednjeg pasusa, tvog posta, može služiti samo da nahrani tvoju sujetu i prezir onoga što ne poznaješ.
ABH017

#685 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

The BEN10 wrote:
insomnia78 wrote:
The BEN10 wrote: Lično poznajem između 10 i 20.
No, primjera je sijaset. Kakvu ličnu korist imaju hiljade mladih britanki iz videa ispod!? Kroz kakva iskušenja samo prolaze - umjesto da budu normalne kao većina nj sunarodnjakinja: rospije koje se drogiraju i sekssaju na svakom koraku. :-)
Ne bilo ti zahmet pogledat.
Nisam ni reko da je svima motiv koristoljublje
Malo smo kontradiktorni, zar ne? Ili je pamćenje ko u zlatne ribice? :-D :evil:
insomnia78 wrote:Ma to su sve pukotine, inacije ili sicardzije
Mislim na ove preletace
insomnia78 wrote:PS: bilo bi zanimljivo vidjeti podatke o tome koliko ih zaista i ostane u vjeri
PPS: znaci, nema sredine il islam ili bocanje u venu i guzu?

One koje znam kao konvertite su u pravilu čvršći u vjeri od nas koji smo je naslijedili kao tradiciju. Ljudi postanu svjesni blagodati upute na pravi put sa zablude (koja po vjerskom učenju na drugom svijetu vodi u vječnu kaznu). ;-)
Nekad, ne kažem uvijek, je u pitanju kompleks niže vrijednosti i želja za dokazivanjem novoj sredini i društvu. Ništa ne možemo generalizovati.
ABH017

#686 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

insomnia78 wrote:Rek'o sam
Pukli
Korist
Inat

S moje sokoćalo
Aleksandar Seksan,
Vedrana Seksan,
Abdulkerim (Damir) Mirković,
Hamza (Igor) Ražnjatović.
Nekako, najzvučnija imena u Sarajevu, od onih koji su konvertirali na Islam. U koju kategoriju ih ubrajaš? :D
insomnia78

#687 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by insomnia78 »

Tekfir cu prepustiti braci :D

S moje sokoćalo
mousstapha

#688 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Jel' i Vedrana konvertit? Konto sam da je samo Aleksandar.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#689 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Truba »

Image

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kikibombona

#690 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote:
Da. Razumijem i poštujem. Nemaju hrabrosti, ne žele se svađati sa roditeljima, ne žele da budu odbačeni. Ok. Zašto onda omalovažavati onoga, koji je stisnuo petlju i ne želi se smijati roditeljima iza leđa, nego jasno rekao kako stvari stoje? Zar to nije malo ljigavo, licemjerno, MIŠEVSKI?
Jedina greska Marijana je sto nije pripremio porodicu na svoju odluku, sto im nije saopisto. Porodica je ovako saznala preko medija, preko video poruke. Svakome bi tesko palo. Nekako hinjski, kukavicki odradjeno. Majka cijeli zivot zna jednog Marijana, a onda, jedno jutro, probudi se i otvori video, kad ono Marijan u dzamiji izgovara sehadet uz tekbire prisutnih. :D

Eto, samo mu je to greska, sto muski nije saopstio porodici, pripremio ih na odluku, pa neka oni onda reaguju kako zele. Ja bih tako uradio.
skupljac_zeljeza

#691 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by skupljac_zeljeza »

Ionako se, lijepo je rekao Rumi, „samo u mrkloj noći
razlikuje vjernik od munafika“.

http://cns.ba/wp-content/uploads/2016/0 ... i-Hidr.pdf
aditon

#692 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

ABH017 wrote:
aditon wrote:Ko u šta vjeruje bi trebala biti privatna stvar ali to nikad nije. Koliko neko može biti zaluđen vjerom u imaginarna bića ili biće ili ako hoćete Deda Mraza, pokazuje i ovaj slučaj s Mustafom ili ti ga nekad Marijanom.

Odreći se svog djetate za rad nekih nebuloznih vjerovanja je ....pa nemam adekvatnu riječ da se izrazim u ovom slučaju. Međutim, i medicina bi se ovdje mogla involvirati kad su brat i mati od Marijana upitanju.

Što se tiće Marijanovog opredjeljenja da pređe na islam, on je to uradio jer je bio pod utjecajem ljudi koji su ga okruživali. Da su to bili japanci, vjerovatno bi sad bio budista itd. Ljudi žele biti prihvaćeni, biti dio nekog kruga, a u njegovom slučaju to je značilo preći na islam kako ne bi bio odbačen ili ne shvaćen eventualno.

Sve ovo ide u prilog da bi svijet bio bolji bez religija, ne bi se mati sina odricala, brat brata itd a sve radi najgluplje moguće stvari, verovanja u nešto imaginarno. Ali, svijet ne bi bio savršen samo bez postojanja religija. Svijet bi savršen bio kad bi ljudi na njemu bilo kao što je danas u prirod bijelih nosoroga, dakle da je čovjek endemska vrsta, tek tada bi ovo bio bolji svijet. :thumbup:
Da li neko uopšte vjeruje, trebala bi biti njegova lična stvar, također.

Marijan je bio prihvaćen i omiljen u BiH, od strane Bošnjaka, još iz vremena kad je na SK komentarisao utakmice Bundes lige i veličao golove i poteze Seje Salihovića, Vedada Ibiševića, Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića, tako da mu je ovaj prelazak na Islam (bar što se toga tiče) bio nepotreban. To što ti nemaš kapaciteta da shvatiš ono što ti je nepoznato, pa pojave objašnjavaš onako kako možeš shvatiti, uz obavezno spominjanje djeda mraza, baba roge, braće Grimm, je drugi par opanaka.

Svijet bez ljudi uopšte bi bio savršen. Samo dva čovjeka da postoje, ili samo jedan, zemlju bi činilo nesavršenom. Ali to tako treba da bude, jer čovjek je jedino biće koje ima snagu volje da se ogluši na naredbu i zabranu, ili da svjesno radi ono što nije dobro za njega. Ostala stvorenja rade samo ono zbog čega i jesu stvorena, jer nemaju razum.
Tako da i prva rečenica iz posljednjeg pasusa, tvog posta, može služiti samo da nahrani tvoju sujetu i prezir onoga što ne poznaješ.

E jbg, fuli ti sve. Misliš da si me prozreo :lol: Nemaš ti pojma ni ko sam ni šta sam niti koji su moji kapaciteti. Ako misliš da si nešto naučio o meni iz mojih postova, onda nisi ni svjestan u kakvoj si zabludi. Al dosta o meni. Tema je konvertiti pa bi bilo dobro da umjesto što komentarišeš mene, prokomentarišeš ustvari temu ili eventualno repliciraš na moj post ali ne na način na koji si to već uradio nego da kažeš neki argument koji ima smisla na činjenice koje sam ti ja iznio ili bilo ko drugi na ovom forumu. Dakle bazirajmo se na argumente a ne wanna be psiholog i to veoma loš, odmah da ti kažem :)

To što ti vjeruješ u imaginarna bića govori nešto o tvojim kapacitetima, ali ne bih da upadam u tu zavrzlamu i da se spuštam na tvoj nivo. Zašto je Marijan prešao na islam ustvari zna samo on, ali kao što rekoh, ljudi rade stvari koje ne bi vjerovatno radili u nekim drugim okolnostima. Da je ostao u Beogradu, nikad ne bi prešao na islam. Isto tako, da je otišao u Japan, bio bi budista, u Salt Lake City vjerovatno bi postao mormon, ili da je eventualno završio na Islandu, vjerovatno bi postao ateista. Dakle, ljudi žele biti dio grupe, pripadati nekoj skupini stoga se i odlučuju na ovako radikalne poteze. Dakle, nije njega ovdje dotakla "ruka Allahova" pa da se on "prosvijetlio" ili nešto slično, jednostavno ljudska priroda i želja za prihvatanjem. Jbg u pravim okolnostima ljudi bi i gov*a jeli ako bi to značilo da će ih neka skupina prihvatiti kao svog člana.
Last edited by aditon on 13/07/2016 14:19, edited 1 time in total.
mousstapha

#693 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Tema nije svijet bez religija. :-)
The BEN10

#694 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by The BEN10 »

Ovdje aparati rade punom parom kako vidim... :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#695 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Truba »

mousstapha wrote:Tema nije svijet bez religija. :-)
ima tema za to: koreja, kina, 1984 :D :lol:
aditon

#696 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

:thumbup: :thumbup:
arzuhal

#697 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by arzuhal »

:lol:
ABH017

#698 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

mousstapha wrote:Jel' i Vedrana konvertit? Konto sam da je samo Aleksandar.
Ja sam ih upratio par puta gdje, zajedno, objašnjavaju kako su prihvatili Islam, kako sad žive, itd.. bla, bla...
Nego me kopka u koju kategoriju ih ubacuju ovi što misle da se to radi iz koristi ili ludosti.
Valjda ljudi ne mogu shvatiti da drugi to rade zato što vjeruju da trebaju tako.
ABH017

#699 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by ABH017 »

Kikibombona wrote:
ABH017 wrote:
Da. Razumijem i poštujem. Nemaju hrabrosti, ne žele se svađati sa roditeljima, ne žele da budu odbačeni. Ok. Zašto onda omalovažavati onoga, koji je stisnuo petlju i ne želi se smijati roditeljima iza leđa, nego jasno rekao kako stvari stoje? Zar to nije malo ljigavo, licemjerno, MIŠEVSKI?
Jedina greska Marijana je sto nije pripremio porodicu na svoju odluku, sto im nije saopisto. Porodica je ovako saznala preko medija, preko video poruke. Svakome bi tesko palo. Nekako hinjski, kukavicki odradjeno. Majka cijeli zivot zna jednog Marijana, a onda, jedno jutro, probudi se i otvori video, kad ono Marijan u dzamiji izgovara sehadet uz tekbire prisutnih. :D

Eto, samo mu je to greska, sto muski nije saopstio porodici, pripremio ih na odluku, pa neka oni onda reaguju kako zele. Ja bih tako uradio.
Slažem se. Ipak je to njegova majka, ispod čijih je nogu njegov džennet.
mousstapha

#700 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

ABH017 wrote:
mousstapha wrote:Jel' i Vedrana konvertit? Konto sam da je samo Aleksandar.
Ja sam ih upratio par puta gdje, zajedno, objašnjavaju kako su prihvatili Islam, kako sad žive, itd.. bla, bla...
Nego me kopka u koju kategoriju ih ubacuju ovi što misle da se to radi iz koristi ili ludosti.
Valjda ljudi ne mogu shvatiti da drugi to rade zato što vjeruju da trebaju tako.
Jako malo ljudi zna da su oni muslimani. Pogotovo kad vide imena. Kod njih je definitivno lična stvar.
Post Reply