JNA (1941-1992)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
akaunt
#676 Re: JNA (1941-1992)
I... Šta zakljucismo iz navedenog?
- Da je danas u Yu moguća samo jednonacionalna vojska ?
-
otac_makarije
#677 Re: JNA (1941-1992)
Ok, tko radi taj i grijesi, fulao sam datum, ali me bar slatko nasmijalo obrazloženje da letio nad posavinom braneci Hrvatsku ?!Sarajmen wrote: Brigadir Antun Radoš poginuo je u svojoj 43. godini života, 24. lipnja 1992. godine leteći na prvome hrvatskome MIG-u 21 u borbenoj akciji sprječavanja bombardiranja Slavonskog Broda. Oboren je u Selu Kalenderovci kod Dervente tokom akcije Koridor '92.
Vjerujem za licne stvari, ali dio oborenog aviona je izlozen u spomen sobi VRS u BanjaluciSarajmen wrote: Na izložbi se mogu vidjeti osobne stvari pokojnog brigadira kao što su: fotografije, medalje, letačka knjižica, letački kombinezon i druga letačka oprema, te letački znaci, a „našli” su se tu i dijelovi opreme aviona MiG-21 (sjedalo, kupola kočećeg padobrana, strojnica MiG-a i manji dijelovi instrumentalne table MiG-a),
Izvor i više: https://www.morh.hr/hr/morh-u-zajednici ... 62012.html
- sinuhe
#678 Re: JNA (1941-1992)
Sjecam se da je objavljena uzbuna u BL. Kasnije su na TV prikazivali ostatke aviona.
- seln
#679 Re: JNA (1941-1992)
Zasto? Ako je iz Posavine granatirana Hrvatska, onda jeste branio Hrvatsku.otac_makarije wrote:ali me bar slatko nasmijalo obrazloženje da letio nad posavinom braneci Hrvatsku ?!
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#680 Re: JNA (1941-1992)
Joj nas je`95 u okolini Kljuca raketirao jedan Orao ili Jastreb, to je strah jbt. Vidis ga na nebu preleti te i onda gledas kako se namjesta da puca.
Nit` mu sta mozes, nit` se možeš sakriti. Sjecam se da sam samo kontao: " Samo da ne ispusti onu od 500Kg na nas".
Zajebano jbg....
Nit` mu sta mozes, nit` se možeš sakriti. Sjecam se da sam samo kontao: " Samo da ne ispusti onu od 500Kg na nas".
Zajebano jbg....
-
otac_makarije
#681 Re: JNA (1941-1992)
Ma nemamo svi isti smisao za humor, ne uzbudjuj seseln wrote:Zasto? Ako je iz Posavine granatirana Hrvatska, onda jeste branio Hrvatsku.otac_makarije wrote:ali me bar slatko nasmijalo obrazloženje da letio nad posavinom braneci Hrvatsku ?!
-
akaunt
#682 Re: JNA (1941-1992)
Sarajmen wrote:akaunt wrote:I... Šta zakljucismo iz navedenog?
-
otac_makarije
#683 Re: JNA (1941-1992)
O mrtvima sve najbolje, ali su me uvijek fascinirali novinari koji iskopaju neke fosile koji ce im reci ono sto zele da cuju. Kreatori kolektivne hipnoze, a ne novinariSarajmen wrote:akaunt wrote:I... Šta zakljucismo iz navedenog?
I ne kontam kakve veze ima ovo sa prebjezima i nacionalnim sastavom vojske.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
otac_makarije
#685 Re: JNA (1941-1992)
Bezbeli, nije zaludu bosna vazila za SFRJ u malom, vjerovatno bi i u eventualnom razlazu OS prosle kao i JNASarajmen wrote: Što se tiče jednonacionalnog sastava vojske, vjerovatno je u drugim bivšim Republikama to sada pravilo, ali ne i kod nas u Bosni i Hercegovini.
-
akaunt
#686 Re: JNA (1941-1992)
...a kad smo već kod poredjenja JNA sa ovim današnjim vojskama zanimljiv je podatak da odbrana Mančester Sitija ima 30% veći budzet nego onaj namijenjen odbrani cijele Bosne i Hercegovine...
-
decembar2017
#687 Re: JNA (1941-1992)
Najvjerovatnije ali tu prestaje slicnost sa tim periodom jer sada ne bi 90 % oruzja i MTS pripalo srbima.otac_makarije wrote:Bezbeli, nije zaludu bosna vazila za SFRJ u malom, vjerovatno bi i u eventualnom razlazu OS prosle kao i JNASarajmen wrote: Što se tiče jednonacionalnog sastava vojske, vjerovatno je u drugim bivšim Republikama to sada pravilo, ali ne i kod nas u Bosni i Hercegovini.
Koliko god da se podijele ni blizu ne bi pripalo srbima koliko su pokrali od tzv jna 1990-ih, koliko god da malo pripadne pro-BIH strani mnogo je vise nego sto su imali 1991-92.
- madner
#688 Re: JNA (1941-1992)
Nisu Srbi nista ukrali od JNA, nego se JNA stavila u sluzbu Velikosrpske ideje.
Jedina sreca je sto nije bila glatka tranzicija.
Oruzane snage BiH su tako ustrojene da bi ono malo sto ima tehnike pripalo uglavnom Bosnjackom djelu.
Samo je to mizerno u odnosu na ono sto su Srbi dobili od JNA.
Oruzane snage BiH su tako ustrojene da bi ono malo sto ima tehnike pripalo uglavnom Bosnjackom djelu.
-
decembar2017
#689 Re: JNA (1941-1992)
Pogresno sam se izazio , nisu srbi pokrali oruzje od tzv jna vec su jna ukrali od sviju nas, od ostalih republika i ne-srba koji su odvajali od svojih plata i poreza za oruzje i MTS koji su srbi kroz jna uzeli sebi.madner wrote:Nisu Srbi nista ukrali od JNA, nego se JNA stavila u sluzbu Velikosrpske ideje.
naravno da je mizerno kada se usporedi sa onim sto su srbi dobili kroz tzv jna i to je ono sto govorim.
-
akaunt
#690 Re: JNA (1941-1992)
Što je samo još jedan dokaz da se sva ova tranzacija morala odigrat mudrije i osmišljenije.
Kaze Franjo :To nije nasa vojska oni su okupatori i napadne vojarne, kaze Aljko :Bosanski mladici da izadju iz JNA jer to nije naša vojska ....
I , u tim okolnostima šta bi ste vi uradili na mjestu Srba? Evo ti minobacač pa ga okreni na mene? Dajte malo trezvenosti barem sad ako je tad nije bilo.
Kaze Franjo :To nije nasa vojska oni su okupatori i napadne vojarne, kaze Aljko :Bosanski mladici da izadju iz JNA jer to nije naša vojska ....
I , u tim okolnostima šta bi ste vi uradili na mjestu Srba? Evo ti minobacač pa ga okreni na mene? Dajte malo trezvenosti barem sad ako je tad nije bilo.
-
decembar2017
#691 Re: JNA (1941-1992)
Malo si pomjesao, nisu prvi Franjo a ni Alija tvrdili da "nije jna nasa vojska " vec je jna pokazala to u dijelu, tek kada se vidjelo da se jna stavila u sluzbu velikosrpskog projekta tada su ostali poceli da dizu ruke od nje.akaunt wrote:Što je samo još jedan dokaz da se sva ova tranzacija morala odigrat mudrije i osmišljenije.
A nije da nije bilo onih koji su pokusali da odigraju mudrije i osmisljenije pa da ostanu u jna ali ti su trebali da postanu gori cetnici od cetnika da bi dokazali lojanost ili su se vracali kuci u limenin sanducima.
- Maraschino
#692 Re: JNA (1941-1992)
Gdje god su se pojavile medjunacinalne tenzije tu se pojavljuje JNA. Pregovara sa jednom stranom(nesrpskom) a drugu stranu naoruzava(srpsku).decembar2017 wrote:Malo si pomjesao, nisu prvi Franjo a ni Alija tvrdili da "nije jna nasa vojska " vec je jna pokazala to u dijelu, tek kada se vidjelo da se jna stavila u sluzbu velikosrpskog projekta tada su ostali poceli da dizu ruke od nje.akaunt wrote:Što je samo još jedan dokaz da se sva ova tranzacija morala odigrat mudrije i osmišljenije.
A nije da nije bilo onih koji su pokusali da odigraju mudrije i osmisljenije pa da ostanu u jna ali ti su trebali da postanu gori cetnici od cetnika da bi dokazali lojanost ili su se vracali kuci u limenin sanducima.
Da je to bila prava JNarodnaA imali su sve mogucnosti da sacuvaju Jugoslaviju ali nisu htjeli. Svo vrijeme(raspada) sa njima rukovodi Milosevic, Jovic, Bulatovic...
Da je bila prava JNA mogla je zaprijetiti svim rukovodstvima da nadju zajednicku ili kratkotrajni vojni puc dok se stvari ne dovedu u red. Tamo gdje se pojavljuju medjunacionalne tenzije trebali su stvarati tampon zonu, razoruzavati one koji posjeduju oruzje i smirivati situaciju...
Sve su radili za velikosrpsku stvar. Sloveniju su laHko napustili jer Srbija nije pretendovala na njihovu teritoriju.
-
akaunt
#693 Re: JNA (1941-1992)
Jel majke ti, ti misliš da je Veljko Kadijevic mogo zatvorit granice , uhapsit pet šest političara i Blagoja Adzica postavit za šefa drzave ???
Pa čovječe osim očigledne nesposobnosti pomenutih subjekata i dakle teoretske nemogucnosti organizovanja tako neceg komplikovanog jel misliš da bi NATO sjedio i gledo? Pa Njemačka je priznala Hrvatsku prije nego je Istra i saznala za tenzije.
JNA se mora reći da su se četeres godina školovali a za kurca se nisu izškolovali.
Ima li su dvije mogućnosti. Prva je ova što govoriš "čvrsta ruka" ili druga "ovo nije moj rat"...
Oni šta su uradili. Anarhično, neorganizovano, nosmišljeno se stavili na jednu stranu pa se fol povukli, pa se presvukli, pa prali ruke.....
Sve u svemu, za mene zakletog Jugoslovena, su veliko razočarenje....
Pa čovječe osim očigledne nesposobnosti pomenutih subjekata i dakle teoretske nemogucnosti organizovanja tako neceg komplikovanog jel misliš da bi NATO sjedio i gledo? Pa Njemačka je priznala Hrvatsku prije nego je Istra i saznala za tenzije.
JNA se mora reći da su se četeres godina školovali a za kurca se nisu izškolovali.
Ima li su dvije mogućnosti. Prva je ova što govoriš "čvrsta ruka" ili druga "ovo nije moj rat"...
Oni šta su uradili. Anarhično, neorganizovano, nosmišljeno se stavili na jednu stranu pa se fol povukli, pa se presvukli, pa prali ruke.....
Sve u svemu, za mene zakletog Jugoslovena, su veliko razočarenje....
- Edin H.
#695 Re: JNA (1941-1992)
Ovo ti je dobar post.Maraschino wrote:Gdje god su se pojavile medjunacinalne tenzije tu se pojavljuje JNA. Pregovara sa jednom stranom(nesrpskom) a drugu stranu naoruzava(srpsku).decembar2017 wrote:Malo si pomjesao, nisu prvi Franjo a ni Alija tvrdili da "nije jna nasa vojska " vec je jna pokazala to u dijelu, tek kada se vidjelo da se jna stavila u sluzbu velikosrpskog projekta tada su ostali poceli da dizu ruke od nje.akaunt wrote:Što je samo još jedan dokaz da se sva ova tranzacija morala odigrat mudrije i osmišljenije.
Da je to bila prava JNarodnaA imali su sve mogucnosti da sacuvaju Jugoslaviju ali nisu htjeli. Svo vrijeme(raspada) sa njima rukovodi Milosevic, Jovic, Bulatovic...
Da je bila prava JNA mogla je zaprijetiti svim rukovodstvima da nadju zajednicku ili kratkotrajni vojni puc dok se stvari ne dovedu u red. Tamo gdje se pojavljuju medjunacionalne tenzije trebali su stvarati tampon zonu, razoruzavati one koji posjeduju oruzje i smirivati situaciju...
Sve su radili za velikosrpsku stvar. Sloveniju su laHko napustili jer Srbija nije pretendovala na njihovu teritoriju.
Nije da u JNA nije bilo normalnih projugoslovenski orijentiranih oficira, ali je jednostavno preovladala srpska struja. Onda su za sobom ili povukli ove normalne ili su se normalni penzionisali. Podrska Milosevicu je slag na tortu, a ustvari nisu smjeli nikoga podrzati od tadasnjih politicara, nego sprijeciti rat i raspad drzave.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#696 Re: JNA (1941-1992)
Postala je birokratiziran sistem sa debelim oficirima nespremnim da ispune svoju misiju. To se najbolje vidi po "situacionoj krizi" koje su listom dobijali prilikom iseljavanja kasarni 1991.
- Maraschino
#697 Re: JNA (1941-1992)
Pa i nejma je poslije maja '92.god. Do tada su odradili prljav posao izgradivsi kompletnu vojnu ratnu infrastrukturu Srbima van Srbije, ostavivsi im oruzja i orudja koliko im je potrebno. Visak su prebacili u maticu i promijenili po ne znam koji put kape i oznake.akaunt wrote:...mada, tema je do 92' !
- Edin H.
#698 Re: JNA (1941-1992)
Jasta su bili nego debele svinje. Ja kada sam sluzio u Mariboru izadjemo ujutru na gimnastiku slabo da se i jedan oficir pridruzi._BataZiv_0809 wrote:Postala je birokratiziran sistem sa debelim oficirima nespremnim da ispune svoju misiju. To se najbolje vidi po "situacionoj krizi" koje su listom dobijali prilikom iseljavanja kasarni 1991.
U Britaniji ti spucaju normu koju moras istrcati u odnosu na godine, pa se materi poslije zali ako dobijes otkaz ili premjestaj.
- madner
#699 Re: JNA (1941-1992)
Malo je to duze pripremljen puc iznutra.
Dok jos nisu ni Stambolica skolonili, pocela je reforma JNA.
I mada je bila na mjestu, iskoristena je da se "provjereni" kadrovi iz 52. korpusa unaprijede a partizanski kadrovi posalju u mirovinu ili postave na pozicije koje su bile unaprijedjena ali bez prave komande odgovornosti.
I onda ide spektakl, poklopili su sve opcije. Seselj kao desno krilo, Milosevic centar a u JULu postavljaju one dvije spodobe. Tako da stranka za Jugoslaviju zapravo ne postoji, svaka opcija igra za isti tim.
Sto se tice samog raspada, da je bila neka opcija za Jugoslaviju, drugacije bi sve izgledalo. 50% Hrvatskog oficirskog kadra je ostao u JNA, Bosnjacki gotovo potpuno.
Milosevic je spasio Sloveniju i Hrvatsku.
Dok jos nisu ni Stambolica skolonili, pocela je reforma JNA.
I mada je bila na mjestu, iskoristena je da se "provjereni" kadrovi iz 52. korpusa unaprijede a partizanski kadrovi posalju u mirovinu ili postave na pozicije koje su bile unaprijedjena ali bez prave komande odgovornosti.
I onda ide spektakl, poklopili su sve opcije. Seselj kao desno krilo, Milosevic centar a u JULu postavljaju one dvije spodobe. Tako da stranka za Jugoslaviju zapravo ne postoji, svaka opcija igra za isti tim.
Sto se tice samog raspada, da je bila neka opcija za Jugoslaviju, drugacije bi sve izgledalo. 50% Hrvatskog oficirskog kadra je ostao u JNA, Bosnjacki gotovo potpuno.
Milosevic je spasio Sloveniju i Hrvatsku.
- seln
#700 Re: JNA (1941-1992)
Ovo bas i nije tacno.akaunt wrote: Pa čovječe osim očigledne nesposobnosti pomenutih subjekata i dakle teoretske nemogucnosti organizovanja tako neceg komplikovanog jel misliš da bi NATO sjedio i gledo? Pa Njemačka je priznala Hrvatsku prije nego je Istra i saznala za tenzije.
Prvo nacionalno kurcenje Srba u Hrvatskoj je pocelo vec 1988, a kulminiralo dolaskom Tudjmana na vlast 1990.
Prve bitke su bile u proljece 1991, a JNA se otvoreno priklonila Srbima u jesen 1991.
Njemacka je priznala Hrvatsku, cini mi se, 15.1.1992, a do tada su najvece borbe u Hrvatskoj vec bile zavrsene i nastupilo je jedno relativno mirno razdoblje do 1993.
NATO se 1991-1992 drzao prilicno pasivno, izmedju ostalog i zbog jos jake Rusije.
Tek kad su se Rusi "o sebi zabavili", tj. 1993 (teska ekonomska kriza, pokusaj vojnog udara), onda je NATO postao aktivniji.