Arapi u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mudrac2

#676 Re: Arapi u Sarajevu

Post by mudrac2 »

zli_hordas wrote:Arape poslat u Cajnice tamo im je najljepsa priroda.
ja to isto kažem. Nek kupuju zemlju od povratnika i tamo prave svoja turistička sela. No vraga, neće.
Droog

#677 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Droog »

Leons wrote:A Arapi i Turci što žive ovdje... jel oni imaju kakav posao.. kako preživljavaju?
Turci su 90% ovi studenti. Kako placaju iznajmljene stanove i hranu...slicno kao sto placamo mi kad odemo da studiramo negdje "vani". Familija i eventualno neka pomoc drzave.
Droog

#678 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Droog »

piupiu wrote:Maloprije čitam na Al Jazeeri intervju sa Josipom Pejakovićem, pa mi zape za oko ovaj pasus:

"Prije godinu ili dvije, na Vlašiću je jedan moj prijatelj sjedio sa dvojicom Arapa koji su željeli pričati o nekom biznisu i povezao sam ih sa višim vlastima kako bi to dogovorili. Kod Arapa ima lijepi običaj, idu porodično na odmore. Sada su iscrpili sve mogućnosti, stigli do Turske, u Srbiju ne mogu zbog gastronomije i sljedeća je Bosna.

Jedna od tih porodica, koja je došla u BiH, se na preporuku posrednika meni javila da im preporučim nešto i pošaljem ih kod prijatelja na Buško blato. Jedan čovjek, koji je napravio veliki posao prije rata, sad je napravio etno selo i on je njih tu primio, ugostio. Arap se probudio jedno jutro u kući sa bazenima za masažu, dobio kafu… Sjede oni na terasi, piju kafu, gledaju jezero, zelenilo i pita gost Jozu: „Jel' znaš šta je Dženet?“ Jozo veli: „Ne bi te primio da ne znam“, a Arap na to: „E ovo je to, sve imate, ne znam oko čega se vi glođete“. To je Bosna, to je ta neuništiva zemlja, a sve je upitno ostalo."

Elem ... da ponovim pitanje gosta - oko čega se vi glodjete? ;-)
Ovo me podsjeti na onu pricu (bila ona istinita ili ne) kad su neki nasi ljudi otisli "dole" da nesto rade. Energoinvest ili tako neka firma prije rata.
I sreli beduina (ili tako nekog) i upoznali se...prica neka pukla..."Ja rec, On rec, Ke koza"... :mrgreen:

I ovaj nas mu objasnjava odakle je. I sad objasnjava krajolik cvijece, sume, drveca, rijeke, jezera, pizde materine...beduin ne vjeruje, kaze nema sanse! To samo u Dzenetu postoji. :D :D

Opet kazem...nisam 100% siguran u autenticnost price. :mrgreen:
paladinka

#679 Re: Arapi u Sarajevu

Post by paladinka »

Koga interesira broj privremenih i stalnih dozvola i broj koliko osoba je dobilo drzavljanstvo i iz kojih zemalja za 2014 , evo brojke http://www.marri-rc.org/upload/Document ... %20BOS.pdf
piupiu

#680 Re: Arapi u Sarajevu

Post by piupiu »

Droog wrote: Opet kazem...nisam 100% siguran u autenticnost price. :mrgreen:
Priča je, u svakom slučaju, poučna. :wink:
SSP

#681 Re: Arapi u Sarajevu

Post by SSP »

House wrote:tako je! nek' srbima pune džep :thumbup: :lol:
Srbima ti braca kupuju avione, a bosnjo i dalje ponosan sto mu brat arap za sice otkupi sve od zemlje do sestre.
jastuk1

#682 Re: Arapi u Sarajevu

Post by jastuk1 »

SSP wrote:
Srbima ti braca kupuju avione, a bosnjo i dalje ponosan sto mu brat arap za sice otkupi sve od zemlje do sestre.
Pa kad Srba ima više pa je povrat na uloženo veći, a samim tim i količina investicije je veća. Uzgred, postovi su ti degradacija samoga sebe, neznanje šta je ponos i oholost, a šta je dignitet, dostojanstvo. Dno dna.
muha_sa

#683 Re: Arapi u Sarajevu

Post by muha_sa »

insomnia78

#684 Re: Arapi u Sarajevu

Post by insomnia78 »

SSP wrote:
Image
Troll_Happens

#685 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Troll_Happens »

Ko ce platiti polomljeni inventar? Garant ce se koplja slomiti na konobaru... Ima da radi 3 god za DZ da otplati sve sto je slomljeno....a vlasnik ce lizati muda kuvajcanima da bi mu opet dosli... Fuuuj kako se ponizavamo
zli_hordas

#686 Re: Arapi u Sarajevu

Post by zli_hordas »

Taman izgleda da cemo biti robovi i hamali Baketu i njegovima Arapima dok u rs se smanjuje broj bosnjaka svaki dan.
insomnia78

#687 Re: Arapi u Sarajevu

Post by insomnia78 »

AntiKrist

#688 Re: Arapi u Sarajevu

Post by AntiKrist »

Ja volim arape.
:D
SSP

#689 Re: Arapi u Sarajevu

Post by SSP »

insomnia78 wrote:Srećom nisu ovi
http://www.klix.ba/clanak/150815064
E to je rasizam. Ljudi, obicni jadnici koji zbog arapske politike izgubise sve i kao mi 1992-1995 s torbicom krecu a neznaju ni kuda.

Prije bi njih primio nego arapsku gamad koja je umislila sebi da je prva do Boga.
Drinski

#690 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Drinski »

Troll_Happens wrote:
Ko ce platiti polomljeni inventar? Garant ce se koplja slomiti na konobaru... Ima da radi 3 god za DZ da otplati sve sto je slomljeno....a vlasnik ce lizati muda kuvajcanima da bi mu opet dosli... Fuuuj kako se ponizavamo
Ovo nema veze sa ovom temom, nego sa ZOR-om.
Bodkin

#691 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Bodkin »

Kako je bilo lijepo prije nego sto je svaki idiot imao internet. Nisam znao da su ljudi ograniceni kao balkon i da nam inteligencija nije jaca strana.

Gluposti kakve su ljudi isprosipali na temi su za nepovjerovati. Od brace arapa, nije bitno sta rade samo nek daju pare, nekakvog straha od otimanja nase zemlje (koja je btw PRAZNA), od toga da ce nas arapi braniti dok se sa njima u njihovim zemljama uz silno oruzje kupljeno i dobijeno od zapada sprda ko hoce :lol: nenadjebivo. Tu je i neizbjezna ljepota bosne iako ovakvu klimu pola zemalja svijeta ima. I na kraju opet isto. Ksenofobi smo toliki da bi nas. Pozeljeli hajder, strahe i onaj plavi iz holandije. Ne mozemo sandzaklije da smislimo, a ne tamo neke arape, kineze ili ne daj Boze sirijce i somalijce.

Ali to je normlano kad smo toliko bezmudi da ne znamo i ne mozemo asimilirati i prilagoditi gradu ljude koji zive 100km dalje...
HadiRa

#692 Re: Arapi u Sarajevu

Post by HadiRa »

Bodkin wrote:Kako je bilo lijepo prije nego sto je svaki idiot imao internet. Nisam znao da su ljudi ograniceni kao balkon i da nam inteligencija nije jaca strana.

Gluposti kakve su ljudi isprosipali na temi su za nepovjerovati. Od brace arapa, nije bitno sta rade samo nek daju pare, nekakvog straha od otimanja nase zemlje (koja je btw PRAZNA), od toga da ce nas arapi braniti dok se sa njima u njihovim zemljama uz silno oruzje kupljeno i dobijeno od zapada sprda ko hoce :lol: nenadjebivo. Tu je i neizbjezna ljepota bosne iako ovakvu klimu pola zemalja svijeta ima. I na kraju opet isto. Ksenofobi smo toliki da bi nas. Pozeljeli hajder, strahe i onaj plavi iz holandije. Ne mozemo sandzaklije da smislimo, a ne tamo neke arape, kineze ili ne daj Boze sirijce i somalijce.

Ali to je normlano kad smo toliko bezmudi da ne znamo i ne mozemo asimilirati i prilagoditi gradu ljude koji zive 100km dalje...

:thumbup: :thumbup:

to smo mi .. cudo prirode . :-)
Thorgerson

#693 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Thorgerson »

salik79 wrote:
Thorgerson wrote:

Dakle, likovi imaju pravosnazne presude, osuđeni. Kako su uopste jos u politici, kakko uopste smiju obavljati tako jednu vaznu funkciju kakva je nacelnik opcine?

I sad ja trebam vjerovati u to da oni kao rade 'posteno'?

U normalnoj drzavi ovakvi kao Memic ne bi mogli bit portiri u nekoj zgradi. I ja i dalje ne kontam kakva je to (ne)sorta ljudi koja ovakvom doratu da glas. Ne znam...da mi je samo upoznati te ljude, vidjeti ih...

Narod zna!
Ne branim SDA, osipam se na pomen iste, ali bih te zamolio da navedes drzavu u kojoj je ovo gravirajuce kazneno djelo zbog kojeg neko ne bi mogao obnasati neku funkciju:
"Memić je krajem 2005. godine optužen za krivično djelo ometanje rada pravosuđa jer je vrijeđao sudiju koji je izrekao presudu njegovom sinu za neovlašteno držanje oružja."

:?: :!:
OK. Sta je sa drugim pulenom? Nacelnikom Konjica?

Pa bolan ajd se ti prijavi u drzavnu sluzbu, traze ti milion potvrda, te da nisi osudjivan, da nisi ovo, da nisi ono...
Boli mene qrac za sta je osudjen. Osudjen je. Ne postuje sud - ne postuje drzavu. Zasto bi onda postovao opstinu.

I ne kontam zasto branis tog seljacinu. Ne treba mi presuda da vidim da je taj papan seljacina sa dna kace.
salik79

#694 Re: Arapi u Sarajevu

Post by salik79 »

Ne znam za toga iz Konjica, niti me zanima. Kao sto rekoh - dijelio sam isto misljenje o "seljacini", korumpiranom SDA-ovcu i sl (ad hominem, jbg :D ), sve dok se LICNO nisam uvjerio u suprotno. Necu te ni pokusati razuvjeriti, jer ni mene tada niko ne bi mogao. Na ovaj nacin iznosim svoje misljenje i pokusavam na neki nacin "traziti halala", jer me je stid, a i nekako bezze, zausaviti covjeka i traziti mu licno halala (kontam, isp'o bi pravo smijesan :D ).
skupljac_zeljeza

#695 Re: Arapi u Sarajevu

Post by skupljac_zeljeza »

Kažu da ih ima i u Austriji ljeti puno, ali tamo se ne bune..

http://www.klix.ba/lifestyle/putovanja/ ... /150817013

Image
skupljac_zeljeza

#696 Re: Arapi u Sarajevu

Post by skupljac_zeljeza »

Lucky Strike wrote:
johnlock071 wrote:Ljudi dolaze kao turisti u 95% slučajeva jer im je Bosna i Hercegovina prelijepa zemlja i uživaju u prirodnim ljepotama i rijetkim aktivnostima. I to su većinom oni koji su već obišli dosta zemalja i uživaju istraživati kulture i zemlje.
Neki od njih kupe kuću i zemlju da dolaze svake godine na odmor, a rijetki dođu s namjerom da otvore biznis, koji je ili turistička agencija za Arape ili je agencija za nekretnine, isto orijentisana prema Arapima. :)
Eto zašto dolaze.
Nemas ti blage veze. Kome je ba do turizma.. :shock: Dolaze jer hoce da guze. Bas me je jedan nedavno zaustavio na Ilidzi i pita gdje moze zbaviti kurvu.

:kiss: :mrgreen:
Za tu vrstu turizma ima daleko jačih destinacija od Sarajeva i u Evropi i u Aziji. Možda je taj pretjer'o sa ćevapima i baklavom pa mu došlo 'muka'. :mrgreen:
bach

#697 Re: Arapi u Sarajevu

Post by bach »

Koji kraljevi...

Palama krstare Kuvajćani bez dokumenata i crne burke: U potrazi su za njivama koje bi kupili?
Policajci u RS-u prilikom kontrole vozila sve češće se susreću sa državljanima Kuvajta koji po ovom entitetu krstare bez ikakvih ličnih dokumenata

Tako su 13. avgusta pripadnici PS Pale, u mjestu Podgrab, kod Pala, prilikom kontrole opela, u vozilu zatekli devet državljana Kuvajta. Prethodno je 6. avgusta u Svetosavskoj ulici na Palama, patrola policije zaustavila citroen, vlasništvo agencije Rent-a-car iz Sarajeva, kojim je upravljao B. A. A, državljanin Kuvajta.

U vozilu su se nalazile dvije punoljetne i četiri maloljetne osobe, svi državljani Kuvajta, bez putnih isprava.

Sredinom juna u mjestu Sjetlina, opština Pale, policija je također zatekla 14 osoba afroazijskog porijekla koje nisu imali putne isprave. Naime, policijski službenici su na livadi, vlasništvo Đ. Ć, zatekli parkiran kombi, te šest muškaraca i osam žena, obučenih u crne duge haljine i prekrivenih crnim maramama.

Među njima bilo je po troje dječaka i djevojčica. Kako saznajemo, tu ih je, u kombiju iznajmljenom u jednoj rent-a-car firmi, dovezao Aldosari S. R. D. iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Policija ih je zatekla kako lože vatru i razgledaju njivu koju su, pretpostavlja se, namjeravali kupiti.

Policajcima su objasnili da su im putne isprave ostale u jednoj privatnoj kući na Ilidži, koju su iznajmili. Nakon hapšenja predati su u nadležnost Službe za poslove za strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.
broj dva

#698 Re: Arapi u Sarajevu

Post by broj dva »

paladinka wrote:Koga interesira broj privremenih i stalnih dozvola i broj koliko osoba je dobilo drzavljanstvo i iz kojih zemalja za 2014 , evo brojke http://www.marri-rc.org/upload/Document ... %20BOS.pdf
----
Kako mrzim kad neku kvari raspravu hladnim i objektivnim cinjenicama.
Kako te nije stid, necemo vise moci razglabat o destinama hiljada arapa sto se naseljavaju i uzimaju drzavljanstvo da bi nam svoje obicaje uvodili...
Danguba

#699 Re: Arapi u Sarajevu

Post by Danguba »

broj dva wrote:
paladinka wrote:Koga interesira broj privremenih i stalnih dozvola i broj koliko osoba je dobilo drzavljanstvo i iz kojih zemalja za 2014 , evo brojke http://www.marri-rc.org/upload/Document ... %20BOS.pdf
----
Kako mrzim kad neku kvari raspravu hladnim i objektivnim cinjenicama.
Kako te nije stid, necemo vise moci razglabat o destinama hiljada arapa sto se naseljavaju i uzimaju drzavljanstvo da bi nam svoje obicaje uvodili...
Ovdje treba ukljuciti eksperta Dzevdu koji ima specijalne naocale za umnozavanje. 8)
bach

#700 Re: Arapi u Sarajevu

Post by bach »

http://** No links **.ba/clanak/135371/pismo-anon ... a-kod-wc-a

Ovog ljeta među brojnim turistima koji su posjetili Sarajevo i BiH našao se i veliki broj onih iz arapskih zemalja

Trudeći se da budu tolerantni i dobri domaćini, građani Sarajeva pokušavaju razumjeti ponekad za naše prostore neuobičajeno ponašanje gostiju. U pismu anonimnog Sararajlije, koje je stiglo na mail ** No links ** Portala, naš čitatelj opisao je kako doživljava novopridošle turiste.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani/e,

Posljednjih dana nisam mogao, a da ne primijetim koliko je samo stranih državljana u našoj zemlji. Ništa loše, zar ne? Međutim, moju pažnju zaokupili su državljani bliskoistočnih i država sjevera Afrike, uglavnom oni koji poštuju tzv. šerijatski zakon i sl.

Postali su interesantni svim građanima ali većinom na ne tako ugodan način. Naime, bio sam svjedok kako u jednom tek otvorenom tržnom centru koji važi za jedan renomirani noviji objekat u centru grada, isti ti "turisti" (nazovimo ih tako, mada su njihove tendencije u ovom gradu i državi, čini se, mnogo mnogo drugačije) demoliraju sanitarne prostorije, ne poštuju osnovne norme (bacanje smeća gdje stignu), norme ponašanja za stolom ili hodanja po javnim objektima i površinama, reda u marketima itd.

arapi-vrelo-bosne-1

Upravo sam imao priliku da, šetajući sa suprugom na Vrelu Bosne ugledam jednu krajnje ljudski apsurdnu situaciju u kojoj jedna takva porodica boravi na "nedozvoljenim" (ili su bar važile tako) zelenim površinama, a ženski član te porodice doslovno KUHA ručak i kafu na BRANI rijeke, a uz to još i sjede na teškim ćilimima perzijanerima tako da iza njih ostaju samo jame od nekadašnje bujne trave.

Nedaleko stoji čuvar kojeg sam upitao zašto to rade kada je nedozvoljeno, on je samo odgovorio kako oni ne čine ništa loše, a kada sam spomenuo već navedene aktivnosti kojima su bili okupirani samo je šutio i okrenuo glavu.

Malo poslije, uočio sam ženu koja je opet na zelenoj površini raširila nešto nalik prostirci za jogu i vrši religijski obred - klanjanje na skoro samom ulazu u toalet.

To je samo djelić onoga što sam u jednom danu primijetio, a da ne govorim o svemu što sam vidio proteklih mjeseci pa i godina. Ne mogu da se načudim u šta su se grad i država pretvorili.

Svaki se stambeni projekat svodi na finansiranje iz nekih maloazijskih, arapskih i kojekakvih budžeta, a sve u namjenu njihovim stanovnicima.

Mi nismo praznoglav narod da ne shvatamo činjenicu da su njihove težnje pročitane u trenutku kada su se masovno počeli prodavati stanovi u nekim najnovijim naseljima, dizati kuće u prirodi (Ilidža je puna izgrađenih, poluizgrađenih ili planiranih stambenih objekata u izgradnji). Znamo da su došli iz područja žedni vode i hladovine, ali to nije razlog da nas građane potiskuju svojim, da se tako izrazim, beternim načinom života namećući ga nama koji smo ipak (ili koliko sam svjestan) dio Starog kontinenta.

Htio bih i da šira javnost vidi šta nam se dešava i da pokušamo protresti ramena onima na vrhu, jer nećemo dozvoliti da se naša pokoljenja doslovce grabe za svoje mjesto u svojoj dedovini ili kako god, u SVOJOJ državi.

Anonimni isfrustrirani Sarajlija
Image

Image
Locked