Kako misliš? Zar postoji 'čisti oblik kapitalizma' kao neko buduće, idealno stanje? Koja mu je definicija? Postoji koncept proizvodnje za razmjenu, privatnog kapitala i profita, i slobodne tržišne ekonomije, a sve su ostalo varijacije na temu.Arteta wrote:Cisti oblik kapitalizma ne postoji, niti ce.piupiu wrote:
Tu su na stvari neoliberalizam i korporatizacija institucija države, prije nego neki 'čisti' oblik kapitalizma.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- piupiu
#676 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Leons
#677 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sta je to? Taj neoliberalizam?piupiu wrote:
Tu su na stvari neoliberalizam .
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#678 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hajde bolan i corava koka nekad ubode zrno.kakavdanakneiskustvu wrote:
vidis,po mojim postovima si pomislio da sam zivio u emigraciji,tako si napisao,a ja citav zivot ovdje,pogresne dojmove stičeš o pojedincima na osnovu postova
Osim toga za Artetu smo se svi slozili
- Arteta
#679 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
CIsto si pogubio argumente._BataZiv_0809 wrote:Hajde bolan i corava koka nekad ubode zrno.kakavdanakneiskustvu wrote:
vidis,po mojim postovima si pomislio da sam zivio u emigraciji,tako si napisao,a ja citav zivot ovdje,pogresne dojmove stičeš o pojedincima na osnovu postovaRekao sam da mi malo bacas na emigraciju, a mozda si i Hrvat. Nije licna prozivka, izvinjavam se unaprijed, nego cisto smjestam tvoju pricu u poznate obrasce.
-
5 0 5
#680 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
odgovori mi na ova pitanja upucena tebi, koja si slucajno ili namjerno preskocio.Arteta wrote:Ne slazes se?5 0 5 wrote: ovo je tvoja tvrdnja, ne?Koju tezu?5 0 5 wrote: sta si se prepao odgovora? slobodno odbrani svoju tezu. nece te niko ujesti zbog toga.
http://forum.klix.ba/jugoslavija-je-bil ... #p11638283
- piupiu
#681 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija - nema potrebe za socijalnom skrbi, smanji porez do minimuma, itd ... oni su, doduše bili za policijsku i vojnu intervenciju da se zaštiti kapital, pa su tako srušili Aljendea u Čileu kad je nacionalizirao rudnike koji su bili u vlasništvu Amerikanaca i instalirali Pinočea. Kad bih ti ja to opisivala narodnim jezikom, to ti je nešto kao diktatura kapitala.Leons wrote:Sta je to? Taj neoliberalizam?piupiu wrote:
Tu su na stvari neoliberalizam .
- Arteta
#682 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne da mi se traziti, a na toj strani nema pitanja upucenih meni.5 0 5 wrote:odgovori mi na ova pitanja upucena tebi, koja si slucajno ili namjerno preskocio.Arteta wrote:Ne slazes se?5 0 5 wrote: ovo je tvoja tvrdnja, ne?Koju tezu?5 0 5 wrote: sta si se prepao odgovora? slobodno odbrani svoju tezu. nece te niko ujesti zbog toga.
http://forum.klix.ba/jugoslavija-je-bil ... #p11638283
Notifikacija me samo upozorava da ima replika, kada udjem na temu, sve notifikacije nestane pa ne stignem na sve odgovoriti.
-
Fudo387
#683 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovo uopste nije los koncept, kol'ko ja to kuzim princip je "imaces samo ono sto si zaradio".piupiu wrote:To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija
a ne,
...noge uz duvar i cekaj da te neko drugi prehrani.piupiu wrote:nema potrebe za socijalnom skrbi,
-
5 0 5
#684 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
o ovome se radi. tvoja teza da je bih samo d od demokratije. ok? onda sam ti ja postavio par pitanja na koja nisi nikada odgovorio. evo ih ispod, i tvoja teza i moja pitanja, pa et jos jednom molim da mi das odgovore.Arteta wrote:
Ne da mi se traziti, a na toj strani nema pitanja upucenih meni.
Notifikacija me samo upozorava da ima replika, kada udjem na temu, sve notifikacije nestane pa ne stignem na sve odgovoriti.
5 0 5 wrote:a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?Arteta wrote: BiH je samo d od demokratije.
A razlog zbog ceg je to tako je taj sto imamo previse parazita na budzetu koji su u sluzbi vladajucih stranaka.
-
5 0 5
#685 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
postoje ljudi koji ne mogu da rade. kao sto su invalidi ili penzioneri. nekada se radnosposoban covjek i razboli. pa se i za njega treba neko brinuti dok ne ozdravi. socijalna skrb nije zamisljena da izdrzava lezihljebovice. svako ko je radno sposoban ima pravo na rad. taj ima i obavezu da placa porez drzavi, koja bi se opet, trebala pobrinuti za kategorije drustva koje nemaju tu srecu da se mogu brinuti o sebi.Fudo387 wrote:...noge uz duvar i cekaj da te neko drugi prehrani.piupiu wrote:nema potrebe za socijalnom skrbi,
Last edited by 5 0 5 on 12/08/2015 14:32, edited 1 time in total.
- insomnia78
#686 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A sta ti, konkretno znas o Jugoslaviji, zivio si u njoj?_BataZiv_0809 wrote:Hajde bolan i corava koka nekad ubode zrno.kakavdanakneiskustvu wrote:
vidis,po mojim postovima si pomislio da sam zivio u emigraciji,tako si napisao,a ja citav zivot ovdje,pogresne dojmove stičeš o pojedincima na osnovu postovaRekao sam da mi malo bacas na emigraciju, a mozda si i Hrvat. Nije licna prozivka, izvinjavam se unaprijed, nego cisto smjestam tvoju pricu u poznate obrasce.
- Leons
#687 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovo o cemu ti pises kao zasebna ideologija uopste ne postoji a kamoli kao nekakav izmisljeni neoliberalizam. Babaroga ljevice. Friedman se za pola od ovog nije zalagao te mu se u tim krugovima ekonomskih skola cesto zamjera da je bio socijalist. Ovo o cemu ti pises je Ekonomija ponude koja je propala i nije vise aktuelna. Nema neke velike razlike izmedju klasicara Adama Smitha i neoklasicara Friedmana koji stupa na scenu zbog katastrofalnih rezultata Kejnzijanske politike.piupiu wrote:
To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija - nema potrebe za socijalnom skrbi, smanji porez do minimuma, itd ... oni su, doduše bili za policijsku i vojnu intervenciju da se zaštiti kapital, pa su tako srušili Aljendea u Čileu kad je nacionalizirao rudnike koji su bili u vlasništvu Amerikanaca i instalirali Pinočea. Kad bih ti ja to opisivala narodnim jezikom, to ti je nešto kao diktatura kapitala.
- piupiu
#688 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Shvatam ja kako to atraktivno zvuči iz sadašnje BiH perspektive.Fudo387 wrote:Ovo uopste nije los koncept, kol'ko ja to kuzim princip je "imaces samo ono sto si zaradio".piupiu wrote:To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija
a ne,
...noge uz duvar i cekaj da te neko drugi prehrani.piupiu wrote:nema potrebe za socijalnom skrbi,
- Arteta
#689 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vec sam par puta i na ovoj temi napisao da je BiH smetljiste, isto tako sam napisao da je i Juga smetljiste.5 0 5 wrote:o ovome se radi. tvoja teza da je bih samo d od demokratije. ok? onda sam ti ja postavio par pitanja na koja nisi nikada odgovorio. evo ih ispod, i tvoja teza i moja pitanja, pa et jos jednom molim da mi das odgovore.Arteta wrote:
Ne da mi se traziti, a na toj strani nema pitanja upucenih meni.
5 0 5 wrote:a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?Arteta wrote: BiH je samo d od demokratije.
A razlog zbog ceg je to tako je taj sto imamo previse parazita na budzetu koji su u sluzbi vladajucih stranaka.
I jedna i druga imaju svoje prednosti u odnosu na drugu, ali imaju nedostatke.
To sto BiH ima puno parazita je uglavnom nasljedstvo SFRJ, ljudi navikli na drzavnu sisu 50 godina i ti bi da odjednom budu poduzetnici?
Nama je potrebno prvo politicki urediti zemlju pa je onda potrebno obrazovati narod da drzavni posao ne moze da postoji i tek poslije dvadeset i nesto godina moze krenuti napredak.
Nazalost, danas je politicki sistem veoma los i i mi napredak necemo dozivjeti ni za 20 godina.
- Arteta
#690 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
[/quote]5 0 5 wrote: a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?
Vec sam par puta i na ovoj temi napisao da je BiH smetljiste, isto tako sam napisao da je i Juga smetljiste.
I jedna i druga imaju svoje prednosti u odnosu na drugu, ali imaju nedostatke.
To sto BiH ima puno parazita je uglavnom nasljedstvo SFRJ, ljudi navikli na drzavnu sisu 50 godina i ti bi da odjednom budu poduzetnici?
Nama je potrebno prvo politicki urediti zemlju pa je onda potrebno obrazovati narod da drzavni posao ne moze da postoji i tek poslije dvadeset i nesto godina moze krenuti napredak.
Nazalost, danas je politicki sistem veoma los i i mi napredak necemo dozivjeti ni za 20 godina.
-
Fudo387
#691 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Svako je kreator vlastite srece.piupiu wrote:ako imaš, imaš; ako nemaš, nemaš, loše si sreće ...
- Arteta
#692 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vec sam par puta i na ovoj temi napisao da je BiH smetljiste, isto tako sam napisao da je i Juga smetljiste.Arteta wrote:5 0 5 wrote: a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?
I jedna i druga imaju svoje prednosti u odnosu na drugu, ali imaju nedostatke, mada sve je to lose od sporta, kulture, zdravstva, obrazovanja itd.
Nazalost, danas je politicki sistem veoma los i i mi napredak necemo dozivjeti ni za 20 godina.[/quote]
- madner
#693 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Uglavnom kriva je Jugoslavija. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#694 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ooooinsomnia78 wrote: A sta ti, konkretno znas o Jugoslaviji, zivio si u njoj?
Glupo ti pitanje, sto jes jes
- Arteta
#695 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Uglavnom.madner wrote:Uglavnom kriva je Jugoslavija.
-
sumirprimus
#696 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
il sto bi reko zele,krivo je moreeeeeeeeeeeee..
svi oce izlaz na more..
svi oce izlaz na more..
- madner
#697 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dakle da sumiram, za manjak poduzetnistva je kriv sistem koji je bio tu 50 godina, dok su odvojeni sportski uspjesi mjerodavni od trenutka kada je Slovenija proglasila nezavisnost.
Ja bih ti cestitao na spoju logike i inteligencije koja ostavlja bez teksta.
Ja bih ti cestitao na spoju logike i inteligencije koja ostavlja bez teksta.
- insomnia78
#698 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa i nije toliko, posebno ako uzmes u obzir da si pocetkom rata im'o 4 godine_BataZiv_0809 wrote:Ooooinsomnia78 wrote: A sta ti, konkretno znas o Jugoslaviji, zivio si u njoj?
Glupo ti pitanje, sto jes jes
Znaci jugoslavije se ni ne sjecas
- piupiu
#699 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
... onda ovi što nemaju dodju da kreiraju vlastitu sreću tako što otmu od tebe ...Fudo387 wrote:Svako je kreator vlastite srece.piupiu wrote:ako imaš, imaš; ako nemaš, nemaš, loše si sreće ...
-
Fudo387
#700 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sta ima veze, pric'o mu je dedo kako je bilo.insomnia78 wrote:Pa i nije toliko, posebno ako uzmes u obzir da si pocetkom rata im'o 4 godineZnaci jugoslavije se ni ne sjecas