Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#676 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Arteta wrote:
piupiu wrote:
Tu su na stvari neoliberalizam i korporatizacija institucija države, prije nego neki 'čisti' oblik kapitalizma.
Cisti oblik kapitalizma ne postoji, niti ce.
Kako misliš? Zar postoji 'čisti oblik kapitalizma' kao neko buduće, idealno stanje? Koja mu je definicija? Postoji koncept proizvodnje za razmjenu, privatnog kapitala i profita, i slobodne tržišne ekonomije, a sve su ostalo varijacije na temu.
Leons

#677 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

piupiu wrote:
Tu su na stvari neoliberalizam .
Sta je to? Taj neoliberalizam?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#678 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

vidis,po mojim postovima si pomislio da sam zivio u emigraciji,tako si napisao,a ja citav zivot ovdje,pogresne dojmove stičeš o pojedincima na osnovu postova
Hajde bolan i corava koka nekad ubode zrno. :lol: Rekao sam da mi malo bacas na emigraciju, a mozda si i Hrvat. Nije licna prozivka, izvinjavam se unaprijed, nego cisto smjestam tvoju pricu u poznate obrasce.

Osim toga za Artetu smo se svi slozili :D
Arteta

#679 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

_BataZiv_0809 wrote:

vidis,po mojim postovima si pomislio da sam zivio u emigraciji,tako si napisao,a ja citav zivot ovdje,pogresne dojmove stičeš o pojedincima na osnovu postova
Hajde bolan i corava koka nekad ubode zrno. :lol: Rekao sam da mi malo bacas na emigraciju, a mozda si i Hrvat. Nije licna prozivka, izvinjavam se unaprijed, nego cisto smjestam tvoju pricu u poznate obrasce.

CIsto si pogubio argumente.
5 0 5

#680 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Arteta wrote:
5 0 5 wrote: ovo je tvoja tvrdnja, ne?
Ne slazes se?
5 0 5 wrote: sta si se prepao odgovora? slobodno odbrani svoju tezu. nece te niko ujesti zbog toga. :mrgreen:
Koju tezu?
odgovori mi na ova pitanja upucena tebi, koja si slucajno ili namjerno preskocio.

http://forum.klix.ba/jugoslavija-je-bil ... #p11638283
piupiu

#681 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Leons wrote:
piupiu wrote:
Tu su na stvari neoliberalizam .
Sta je to? Taj neoliberalizam?
To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija - nema potrebe za socijalnom skrbi, smanji porez do minimuma, itd ... oni su, doduše bili za policijsku i vojnu intervenciju da se zaštiti kapital, pa su tako srušili Aljendea u Čileu kad je nacionalizirao rudnike koji su bili u vlasništvu Amerikanaca i instalirali Pinočea. Kad bih ti ja to opisivala narodnim jezikom, to ti je nešto kao diktatura kapitala. :lol:
Arteta

#682 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

5 0 5 wrote:
Arteta wrote:
5 0 5 wrote: ovo je tvoja tvrdnja, ne?
Ne slazes se?
5 0 5 wrote: sta si se prepao odgovora? slobodno odbrani svoju tezu. nece te niko ujesti zbog toga. :mrgreen:
Koju tezu?
odgovori mi na ova pitanja upucena tebi, koja si slucajno ili namjerno preskocio.

http://forum.klix.ba/jugoslavija-je-bil ... #p11638283
Ne da mi se traziti, a na toj strani nema pitanja upucenih meni.
Notifikacija me samo upozorava da ima replika, kada udjem na temu, sve notifikacije nestane pa ne stignem na sve odgovoriti.
Fudo387

#683 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija
Ovo uopste nije los koncept, kol'ko ja to kuzim princip je "imaces samo ono sto si zaradio".

a ne,
piupiu wrote:nema potrebe za socijalnom skrbi,
...noge uz duvar i cekaj da te neko drugi prehrani. :D
5 0 5

#684 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Arteta wrote:
Notifikacija me samo upozorava da ima replika, kada udjem na temu, sve notifikacije nestane pa ne stignem na sve odgovoriti.
o ovome se radi. tvoja teza da je bih samo d od demokratije. ok? onda sam ti ja postavio par pitanja na koja nisi nikada odgovorio. evo ih ispod, i tvoja teza i moja pitanja, pa et jos jednom molim da mi das odgovore.

5 0 5 wrote:
Arteta wrote: BiH je samo d od demokratije.
A razlog zbog ceg je to tako je taj sto imamo previse parazita na budzetu koji su u sluzbi vladajucih stranaka.
a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?
5 0 5

#685 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote:
postoje ljudi koji ne mogu da rade. kao sto su invalidi ili penzioneri. nekada se radnosposoban covjek i razboli. pa se i za njega treba neko brinuti dok ne ozdravi. socijalna skrb nije zamisljena da izdrzava lezihljebovice. svako ko je radno sposoban ima pravo na rad. taj ima i obavezu da placa porez drzavi, koja bi se opet, trebala pobrinuti za kategorije drustva koje nemaju tu srecu da se mogu brinuti o sebi.
Last edited by 5 0 5 on 12/08/2015 14:32, edited 1 time in total.
insomnia78

#686 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:

A sta ti, konkretno znas o Jugoslaviji, zivio si u njoj?
Leons

#687 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

piupiu wrote:
To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija - nema potrebe za socijalnom skrbi, smanji porez do minimuma, itd ... oni su, doduše bili za policijsku i vojnu intervenciju da se zaštiti kapital, pa su tako srušili Aljendea u Čileu kad je nacionalizirao rudnike koji su bili u vlasništvu Amerikanaca i instalirali Pinočea. Kad bih ti ja to opisivala narodnim jezikom, to ti je nešto kao diktatura kapitala. :lol:
Ovo o cemu ti pises kao zasebna ideologija uopste ne postoji a kamoli kao nekakav izmisljeni neoliberalizam. Babaroga ljevice. Friedman se za pola od ovog nije zalagao te mu se u tim krugovima ekonomskih skola cesto zamjera da je bio socijalist. Ovo o cemu ti pises je Ekonomija ponude koja je propala i nije vise aktuelna. Nema neke velike razlike izmedju klasicara Adama Smitha i neoklasicara Friedmana koji stupa na scenu zbog katastrofalnih rezultata Kejnzijanske politike.
piupiu

#688 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:To ti je ispililo iz čikaške (Chicago) ekonomske škole i najviše se veže uz ime Miltona Friedmana koji je imao veliki uticaj na američku ekonomsku politiku. Otprilike, privatiziraj sve što se privatizirati da, ograniči uticaj države na minimum, sve je tržišna ekonomija
Ovo uopste nije los koncept, kol'ko ja to kuzim princip je "imaces samo ono sto si zaradio".

a ne,
Shvatam ja kako to atraktivno zvuči iz sadašnje BiH perspektive. :D Ali tu je sve privatno, i školstvo, i zdravstvo, i penzija - ako imaš, imaš; ako nemaš, nemaš, loše si sreće ...
Arteta

#689 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

5 0 5 wrote:
Arteta wrote:
o ovome se radi. tvoja teza da je bih samo d od demokratije. ok? onda sam ti ja postavio par pitanja na koja nisi nikada odgovorio. evo ih ispod, i tvoja teza i moja pitanja, pa et jos jednom molim da mi das odgovore.

5 0 5 wrote:
Arteta wrote: BiH je samo d od demokratije.
A razlog zbog ceg je to tako je taj sto imamo previse parazita na budzetu koji su u sluzbi vladajucih stranaka.
a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?
Vec sam par puta i na ovoj temi napisao da je BiH smetljiste, isto tako sam napisao da je i Juga smetljiste.
I jedna i druga imaju svoje prednosti u odnosu na drugu, ali imaju nedostatke.

To sto BiH ima puno parazita je uglavnom nasljedstvo SFRJ, ljudi navikli na drzavnu sisu 50 godina i ti bi da odjednom budu poduzetnici?
Nama je potrebno prvo politicki urediti zemlju pa je onda potrebno obrazovati narod da drzavni posao ne moze da postoji i tek poslije dvadeset i nesto godina moze krenuti napredak.
Nazalost, danas je politicki sistem veoma los i i mi napredak necemo dozivjeti ni za 20 godina.
Arteta

#690 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

5 0 5 wrote: a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?
[/quote]

Vec sam par puta i na ovoj temi napisao da je BiH smetljiste, isto tako sam napisao da je i Juga smetljiste.
I jedna i druga imaju svoje prednosti u odnosu na drugu, ali imaju nedostatke.

To sto BiH ima puno parazita je uglavnom nasljedstvo SFRJ, ljudi navikli na drzavnu sisu 50 godina i ti bi da odjednom budu poduzetnici?
Nama je potrebno prvo politicki urediti zemlju pa je onda potrebno obrazovati narod da drzavni posao ne moze da postoji i tek poslije dvadeset i nesto godina moze krenuti napredak.
Nazalost, danas je politicki sistem veoma los i i mi napredak necemo dozivjeti ni za 20 godina.
Fudo387

#691 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:ako imaš, imaš; ako nemaš, nemaš, loše si sreće ...
Svako je kreator vlastite srece. :D
Arteta

#692 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

Arteta wrote:
5 0 5 wrote: a kazes bolja od bosne i hercegovine za vrijeme sfrj? bolja po cemu? odakle toliki paraziti na budzetu? zar to nije dio sistema/napretka kojeg hvalis?
I jedna i druga imaju svoje prednosti u odnosu na drugu, ali imaju nedostatke, mada sve je to lose od sporta, kulture, zdravstva, obrazovanja itd.

Nazalost, danas je politicki sistem veoma los i i mi napredak necemo dozivjeti ni za 20 godina.[/quote]
madner

#693 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Uglavnom kriva je Jugoslavija. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#694 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote: A sta ti, konkretno znas o Jugoslaviji, zivio si u njoj?
Oooo

Glupo ti pitanje, sto jes jes 8-)
Arteta

#695 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

madner wrote:Uglavnom kriva je Jugoslavija. :D
Uglavnom.
sumirprimus

#696 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sumirprimus »

il sto bi reko zele,krivo je moreeeeeeeeeeeee..

svi oce izlaz na more.. :D
madner

#697 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Dakle da sumiram, za manjak poduzetnistva je kriv sistem koji je bio tu 50 godina, dok su odvojeni sportski uspjesi mjerodavni od trenutka kada je Slovenija proglasila nezavisnost.

Ja bih ti cestitao na spoju logike i inteligencije koja ostavlja bez teksta. :D
insomnia78

#698 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote: A sta ti, konkretno znas o Jugoslaviji, zivio si u njoj?
Oooo

Glupo ti pitanje, sto jes jes 8-)
Pa i nije toliko, posebno ako uzmes u obzir da si pocetkom rata im'o 4 godine
Znaci jugoslavije se ni ne sjecas
piupiu

#699 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:ako imaš, imaš; ako nemaš, nemaš, loše si sreće ...
Svako je kreator vlastite srece. :D
... onda ovi što nemaju dodju da kreiraju vlastitu sreću tako što otmu od tebe ... :lol:
Fudo387

#700 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

insomnia78 wrote:Pa i nije toliko, posebno ako uzmes u obzir da si pocetkom rata im'o 4 godineZnaci jugoslavije se ni ne sjecas
Sta ima veze, pric'o mu je dedo kako je bilo. :lol:
Post Reply