Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Plavo-bijeli

#676 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

S4mpion wrote:
Plavo-bijeli wrote: Eh da zaboraivo sam na incest, kako ga naš drug po forumu Worm objašnjava? Da li je tebi normalno da sestra i brat imaju odnose, izgleda da jeste, jer kad su mogla poslanikova djeca onda mogu svi?
Loša postavka problema.

Moraš definisat šta podrazumijevaš pod epitetom "normalno", u suprotnom, argument ti je neupotrebljiv.
Pitao sam da li je njemu normalno. Ja i on možemo imati različite poglede na to šta je normalno. Nekome je normalno da bude lopov, a svi ostali što uče i provode vrijeme sa knjigom su nenormalni. Teško je definisati riječ "normalno". Bitno je da ti, a i on vrlo dobro znate na šta ja mislim pod riječ "normalno". Ne želim duboko ulaziti u tu temu oko "normalnog", te samo očekujem odgovor šta on misli o temi "incest između brata i sestre", tj vjerovanja vjernika da smo svi tako nastali.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#677 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:Ja ti rekao da se ne javljaš dok ne sazriješ, a ti opet :-) .
Ja danas kad sam ušao na youtube, kao preporuku mi je youtube izbacio ovaj video(bez zajebancije) :
, koji govori baš o toj vjerovatnoći, o kojoj ti pričaš. Koja je vjerovatnoća da mi se baš danas pokaže ovaj youtube video, 2 sata prije nego što ti govoriš o snovima, mora da je Bog imao uticaja na to, pa me je preko klipa stavio u još veću kušnju :-) .

Ja poznajem momke koji su maksimalno bili u vjeri, a i ja sam među njima, pa im vjera nije toliko pomagala u nekim teškim trenutcima.
Opet iznosiš toliko nekih gluposti, ali eto opet sam primoran da ti odgovorim.
Koja je šansa da planeta bude u ovoj harmoniji? Vrlo mala! Kad nađeš broj zvijezda i planeta u galaksiji, pa od toga izvučeš taj vrlo mali procenat vidjet ćeš da je opet riječ o hiljadama, desetinama hiljada planeta(vjerovatno i više) samo u našoj galaksiji.

Kad ćemo već o procentima koja je šansa da ti slijediš pravu istinsku vjeru? Pretpostavlja se da je na svijetu 4200 različitih religija, šansa da si ti na pravom putu također pod pretpostavkom da je jedna istinska, prava, je 0,0238% . Sa tako malim procentima ja bih se baš zabrinuo :).

Tipična priča vjernika, vjeruj, jer ako Bog postoji onda ćeš biti u problemima, a ako ne postoji onda nećeš ništa izgubiti. Zato živi u strahu svaki dan, pazi svaki korak što radiš, te se obavezno moli da ti Bog oprosti i živi u strahu od sudnjega dana. :run:

Eh da zaboraivo sam na incest, kako ga naš drug po forumu Worm objašnjava? Da li je tebi normalno da sestra i brat imaju odnose, izgleda da jeste, jer kad su mogla poslanikova djeca onda mogu svi?
Mora ti izbaciti kao preporuku kad samo to i gledas (logicno).
Sta cu ti ja, ja se mogu truditi, govoriti ti da progledas ti ako neces to je vec tvoja stvar. Vidim nema koristi pricat. Na kraju ako ti mislis da je ispravno to sto radis, pa eto, radi. Ja sam samo obican čovjek, koji devera na ovom dunjaluku, pokusavajuci da ga poboljsa koliko je moguce i ostavi kakvo dobro na njemu, cekajuci svoj cas kad cu se naci pred Gospodarom svojim i moleći Ga ovim putem za oprost. Nije da nisam preispitivao ssebe svoje odluke i svoju vjeru ranije... Jesam i ubijedjen sam da sam na Pravom putu.

Koja je šansa da sliedim istnsku vjeru, pa ako gledas broj vjernika koji je slijede onda i ne bas tako mala, zapravo puno veca od tvog ateizma i raste iz dana u dan.

Tipična priča vjernika kažeš? Ne, nego čista logika i neki vid osiguranje za zagrobni život.
Pošto si čitao i isčitavao Islamsko štivo, predpostavljam da znaš kako su u početku važila određena pravila, i koja su kasnije ukinuta.
Koliko je da te pitam bilo ateista rije 500 godina, 1000 godina, 2000 godina?
wickerman

#678 Re: Gubitak religije

Post by wickerman »

W0rM wrote:
wickerman wrote:Vjerovanje u evoluciju, mozda jeste vjerovanje u cudo,
ali vjerovanje da smo nastali od jednog covjeka i jedne zene je u najmanju ruku zaostalost, kako intelektualna tako i obrazovna.
Zasto je zaostalost? Na kraju otkud tebi pravo da nekog nazoves zaostalim? Zar je to nacin na koji se vodi diskusija?
Vrijeme ce evntualno pokazati ko je u pravu, a ko u krivu. Samo hoce li onda biti kasno?
Prepostavljam da imas neki vid obrazovanja, uzmimo npr. kolike su sanse da uradis dobro prijemni ako se nisi spremao za njega?
Tanke, jel da? U odnosu na ostale. Isto je i sa ovim i onim svijetom. Ovo je samo test za ono sto dolazi.
Razlika izmedju onih sto vjeruju i onih sto ne vjeruju je ta sto vjernici imaju puno manje za izgubiti od nevjernika, u smislu, ako je onaj svijet (a jeste) stvaran. Medjutim, ateisti to odbacuju kao mogucnost samo ne znam zasto. Evo npr. jel ti se ikad dogodilo da sanjas nesto i to se dogodi, meni jest, kolike su sanse za to?
Ja kad mi je tesko ne moram da pijem antidepresive, da se opijam alkoholom ili necim drugim. Lakse podnosim nevolje, ganrantovano nego i jedan ateist (ako to uopste postoji, jer u ratu, svi nekako pocnu Boga dozivati).

Kolike su sanse da planeta bude u ovoj harmoniji? Slucajnost?
Zasto ne vjerovati u mogucnost da je moglo sve nastati od jednog covjeka i jedne zene?
Intelektualna zaostalost je nemogucnost da kroz razmisljanje i znanje dodjes do odredjene spoznaje. Nisam ja tebi rekao da si ti nivo da-da-da-te-te- sa isplazenim jezikom pa da se sa pravom uvrijedis nego sam ti rekao da trebas nesto u zivotu i procitati, pa onda poslije toga razmisliti. To je nacin na koji se treba voditi diskusija.
Ne na nacin tamo neki prijemni ispit za drugi svijet gdje ne znas sta te ceka pa se ne mozes ni spremiti.
Vidjeti kosti homo sapiensa,homo erectusa,nandertalca ili onih lobanja sto su bile na ovoj temi prije par stranica, i onda hladno uzeti mogucnost i vjerovati u nju da je Bog stvorio dva homo sapiensa (tj. ono sto smo mi danas) i da je od toga poceo ljudski rod.
Sta da ti kazem, da si obrazovan, da si intelektualno razborit. :-) :-)
jbg care ne mogu
S4mpion

#679 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Plavo-bijeli wrote:
S4mpion wrote:
Loša postavka problema.

Moraš definisat šta podrazumijevaš pod epitetom "normalno", u suprotnom, argument ti je neupotrebljiv.
Pitao sam da li je njemu normalno. Ja i on možemo imati različite poglede na to šta je normalno. Nekome je normalno da bude lopov, a svi ostali što uče i provode vrijeme sa knjigom su nenormalni. Teško je definisati riječ "normalno". Bitno je da ti, a i on vrlo dobro znate na šta ja mislim pod riječ "normalno". Ne želim duboko ulaziti u tu temu oko "normalnog", te samo očekujem odgovor šta on misli o temi "incest između brata i sestre", tj vjerovanja vjernika da smo svi tako nastali.
Pojam normalnog je usko vezan za vrijeme, prostor i okolnosti i ne možeš po današnjim aršinima mjerit nešto što se desilo u drugom vremenu, prostoru i okolnostima.

Prije 20 godina bilo je sasvim normalno ubiti čovjeka, a zašto? - Zato što je bilo ratno stanje. To je bilo normalno u doba ratova prije 20 i 70 godina, danas to ne vrijedi, jer su okolnosti drugačije.

Riječ "normalno" je identična kao riječ "uobičajeno". Ono što je bilo uobičajeno prije 1000 godina, na nekom prostoru, u nekim okolnostima, danas, na našim prostorima i u našim okolnostima ne mora bit.
Hakiz

#680 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

S4mpion wrote:
Plavo-bijeli wrote: Eh da zaboraivo sam na incest, kako ga naš drug po forumu Worm objašnjava? Da li je tebi normalno da sestra i brat imaju odnose, izgleda da jeste, jer kad su mogla poslanikova djeca onda mogu svi?
Loša postavka problema.

Normalno ne postoji. Definisanje normalnog mijenja se sa promjenom društva.
Hakiz

#681 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Plavo-bijeli wrote:
S4mpion wrote:
Loša postavka problema.

To je jedna od tema na koju religije, nakon dugo vremena postavljanja pravila i dogme, nemaju njima prihvatljiv odgovor a da je ljudima logičan. Jer će taj odgovor morati rušiti vjerske dogme.

Zato će naći način da postave zabranu njihovog propitivanja.

Dakle, nije tvoje da propituješ božiji naum. To ti je odgovor.
Last edited by Hakiz on 14/09/2015 14:19, edited 1 time in total.
Cherry-Cherry

#682 Re: Gubitak religije

Post by Cherry-Cherry »

Pojam normalnog je usko vezan za vrijeme, prostor i okolnosti i ne možeš po današnjim aršinima mjerit nešto što se desilo u drugom vremenu, prostoru i okolnostima.
Ali, ali... aaali... zar nije Islam univerzalan? :zoka: U svakom vremenu, prostoru i okolnostima isti... #Samopitam :zoka:
Hakiz

#683 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Cherry-Cherry wrote:
Ali, ali... aaali... zar nije Islam univerzalan? :zoka: U svakom vremenu, prostoru i okolnostima isti... #Samopitam :zoka:
Jeste. Ali ti to ne razumiješ. :wink:
Cherry-Cherry

#684 Re: Gubitak religije

Post by Cherry-Cherry »

Hakiz wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Ma znam, da ne razumijem. Već su mi to rekli, kada sam postavljala logična pitanja i mislila da ću dobiti logične odgovore. Uvijek je uslijedilo ono čuveno: ti to ne razumiješ. A ja bih htjela, da razumijem, da i ja budem kao oni, što razumiju i znaju, ako ikako može. Ali neće da mi objasne. :sad:
;-)
Hakiz

#685 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

Cherry-Cherry wrote:
Hakiz wrote:
Cherry-Cherry wrote: Ali, ali... aaali... zar nije Islam univerzalan? :zoka: U svakom vremenu, prostoru i okolnostima isti... #Samopitam :zoka:
Ma znam, da ne razumijem. Već su mi to rekli, kada sam postavljala logična pitanja i mislila da ću dobiti logične odgovore. Uvijek je uslijedilo ono čuveno: ti to ne razumiješ. A ja bih htjela, da razumijem, da i ja budem kao oni, što razumiju i znaju, ako ikako može. Ali neće da mi objasne. :sad:
;-)
Isti sam ti takav. Meni intuicija nije dovoljno razvijena da bih neke stvari jednostavo "znao", pa mi treba logično sve objasniti. A ne ide. Biće da je do mene, da ja ne kontam.
Plavo-bijeli

#686 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Btw ja još očekujem odgovore oko evolucije od vjernika na moja pitanja. Worm je kaže pročitao i kaže nije ga dojmilo, zato smatra da je evolucija izmišljena stvar. Znači mora ga nešto dojmiti, inače to ne priznaje, bez obzira na dokaze, zanimljivo.

Nešto razmišljam, sreća pa ne piše ništa u Kur'anu, ili da postoje neki hadisi, na fazon "kad bacite nešto u zrak, ono pada Božijom voljom, inače ne bi palo", pa bi vjernici negirali i gravitaciju i rekli bi i da je gravitacija samo teorija :D .
S4mpion

#687 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Cherry-Cherry wrote:
Ne pričam o islamu, već o pojmu normalnog, s društvenog aspekta, ne islamskog.

Nadam se da sam ti razbio predrasude.
Hakiz

#688 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

S4mpion wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Ne pričam o islamu, već o pojmu normalnog, s društvenog aspekta, ne islamskog.

Dakle, ti možeš, iako si musliman, ignorisati islamski aspekt. Da li to znači da prihvataš da nešto može biti u suprotnosti sa islamom i biti tačno, istina?
S4mpion

#689 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Hakiz wrote:
S4mpion wrote: Ne pričam o islamu, već o pojmu normalnog, s društvenog aspekta, ne islamskog.

Dakle, ti možeš, iako si musliman, ignorisati islamski aspekt. Da li to znači da prihvataš da nešto može biti u suprotnosti sa islamom i biti tačno, istina?
Ne znači.
zagortenej

#690 Re: Gubitak religije

Post by zagortenej »

Plavo-bijeli wrote:Što više čitam neke komentare po fejsbuku vidim da je sve više ateista, a sve manje vjernika. Inače oni koji predstavljaju vjernike su najčešće neobrazovani ljudi, jer nemoguće je na primjer znati nešto o evoluciji, a prihvatati da smo nastali od jednog čovjeka i jedne žene. Ako nismo nastali, a nismo, od jednog čovjeka i jedne žene, onda ta činjenica negira sve monoteističke religije. Čini mi se da će broj vjernika ateista u narednih 100-200 godina drastično povečati, a da će se vjerovanje u nekog od 1500 različitih Bogova zadržati u samo nekim manjim, neobrazovanim mjestima na zemlji.

Pitanje za vjernike sa foruma, jeste li ikad pogledali neki dokumentarac o evoluciji, pročitali neku knjigu, ili članak o tome? Ako niste, zbog čega niste? Jel vas strah da će vam to promjeniti mišljenje o nastanku svemira i svega na zemlji? Da li smatrate da je evolucija samo izmišljotina od naučnika i zapada, ili samo teorija kako vi to volite reći, kako bi se borili protiv religije preko toga, te da je Bog stvorio pojedinačno svaku životinju i biljku, tj da nije bilo nikakve evolucije :)?
evo mišljenje jednog progresivnog muslimana iz v.britanije (Dr Usama Hasan, british imam and science lecturer at Middlesex University and a fellow of the Royal Astronomical Society):
Usama Hasan has argued that Islam is compatible with the theory of evolution, describing the story of Adam and Eve as "children's madrasa-level understanding" of human origins while pointing to antecedents of the modern theory of evolution among medieval Muslim philosophers like Ibn Khaldun and Ibn Miskawayh.His lectures have been disrupted by hecklers and he claims to have received death threats.
In an effort to defuse the situation, Dr Hasan has decided to retract some of his "inflammatory" comments about Darwin's theory. He said Islam was "not ready" to have such a debate.
https://en.wikipedia.org/wiki/Usama_Hasan
http://www.standard.co.uk/news/imam-fea ... 74985.html
Last edited by zagortenej on 14/09/2015 15:02, edited 2 times in total.
Hakiz

#691 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

S4mpion wrote:
Hakiz wrote:
S4mpion wrote: Ne pričam o islamu, već o pojmu normalnog, s društvenog aspekta, ne islamskog.

Ne znači.
Znači da ne shvatamo relevantnim ono šta si napisao o normalnosti jer nisi govorio sa islamskog aspekta?
S4mpion

#692 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Hakiz wrote:
Znači da ne shvatamo relevantnim ono šta si napisao o normalnosti jer nisi govorio sa islamskog aspekta?
Ne znači.
Hakiz

#693 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

S4mpion wrote:
Hakiz wrote:
Ne znači.
A zašto?
W0rM

#694 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:Btw ja još očekujem odgovore oko evolucije od vjernika na moja pitanja. Worm je kaže pročitao i kaže nije ga dojmilo, zato smatra da je evolucija izmišljena stvar. Znači mora ga nešto dojmiti, inače to ne priznaje, bez obzira na dokaze, zanimljivo.

Nešto razmišljam, sreća pa ne piše ništa u Kur'anu, ili da postoje neki hadisi, na fazon "kad bacite nešto u zrak, ono pada Božijom voljom, inače ne bi palo", pa bi vjernici negirali i gravitaciju i rekli bi i da je gravitacija samo teorija :D .
A kako da vjerujem u nesta gdje kaze da je covjek nastao od majmuna??? Pa sto se to i dalje ne desava? Ti ili bilo ko drugi zna kako je nastao Univerzum? Ono sto imate su samo teorije, teorija velikog praska, bez konkretnih dokaza. Ti meni ne mozes dokazati da si nastao od babuna (metaforicki receno).
Osnovna razlika je u tome sto ja imam neki dokaz, imam neko uže spasa.
Na kraju, koga Bog nije uputio ne može ga niko uputi, možemo mi stranice i stranice ispisat.
Btw. Nisi mi odgovorio pitanje u poigledu duše, da li vjeruješ da duša postoji, ili je i to izmišljeno?
Hakiz

#695 Re: Gubitak religije

Post by Hakiz »

W0rM wrote:
Plavo-bijeli wrote:Btw ja još očekujem odgovore oko evolucije od vjernika na moja pitanja. Worm je kaže pročitao i kaže nije ga dojmilo, zato smatra da je evolucija izmišljena stvar. Znači mora ga nešto dojmiti, inače to ne priznaje, bez obzira na dokaze, zanimljivo.

A kako da vjerujem u nesta gdje kaze da je covjek nastao od majmuna??? Pa sto se to i dalje ne desava? Ti ili bilo ko drugi zna kako je nastao Univerzum? Ono sto imate su samo teorije, teorija velikog praska, bez konkretnih dokaza. Ti meni ne mozes dokazati da si nastao od babuna (metaforicki receno).
Na kraju, koga Bog nije uputio ne može ga niko uputi, možemo mi stranice i stranice ispisat.
Btw. Nisi mi odgovorio pitanje u poigledu duše, da li vjeruješ da duša postoji, ili je i to izmišljeno?
Prvo. čovjek nije nastao od majmuna, nego su i jedan i drugi imali istog pretka. Sva živa bića, dakle čovjek, sve životinje i sve biljke su imale istog pretka, istu ćeliju od koje su se svi evolucijom razvili u mnogobrojne oblike života. BaArem savremena naučna teorija tako misli. A dosadašnja saznanja govore da bi to moglo biti tačno.

Drugo, tvoja prva rečenica govori da ti u to ne želiš vjerovati jer ti se ta pomisao ne sviđa, ne zato jer nije tačna.

Nauka ima treorije koje pokušava dokazati. Religija ima tvrdnje koje ne dokazuje, samo ih nameće. To je velika razlika.

Nemaš dokaz za postojanje boga, bez obzira što ti je vjerovanje u njega slamka spasa.
Plavo-bijeli

#696 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote:

Eh, sad sam te uhvatio u laži, veliki grijeh. Kažeš da si čitao neku literaturu od Charlesa Darwina, a kažeš da smo nastali od majmuna. Nismo nastali od majmuna!! Imamo zajedničke pretke sa šimpanzima , tj bliski smo rođaci. Znači nastali smo od istog zajedničkog pretka, kojeg? Još ne znamo! Postoje dokazii, stotine hiljada dokaza i za teoriju velikog praska i za evoluciju. Da nema dokaza te teorije ne bi bile naučne teorije, ne bi bile ni hipoteze. Hajde malo progooglaj, ne vrti se sve oko Zakira Naika!
W0rM

#697 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:
W0rM wrote:

Eh, sad sam te uhvatio u laži, veliki grijeh. Kažeš da si čitao neku literaturu od Charlesa Darwina, a kažeš da smo nastali od majmuna. Nismo nastali od majmuna!! Imamo zajedničke pretke sa šimpanzima , tj bliski smo rođaci. Znači nastali smo od istog zajedničkog pretka, kojeg? Još ne znamo! Postoje dokazii, stotine hiljada dokaza i za teoriju velikog praska i za evoluciju. Da nema dokaza te teorije ne bi bile naučne teorije, ne bi bile ni hipoteze. Hajde malo progooglaj, ne vrti se sve oko Zakira Naika!
Allahu dž.š daj mi strpljenja sa ovim čovjekom xD Pa šta je taj zajednički predak bio, da ga nazovem čovjekoloki majmun xD Dobro za jos jednog junaka Marvela, zvuci fancy monkeya-man xD hahahahahahahah. Pa ako govoriš istinu, gdje je taj predak, što nije preživio dalje kao, krokodili, lavovi ili antilope?
Last edited by W0rM on 14/09/2015 15:27, edited 1 time in total.
W0rM

#698 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Hakiz wrote:
W0rM wrote:

Prvo. čovjek nije nastao od majmuna, nego su i jedan i drugi imali istog pretka. Sva živa bića, dakle čovjek, sve životinje i sve biljke su imale istog pretka, istu ćeliju od koje su se svi evolucijom razvili u mnogobrojne oblike života. BaArem savremena naučna teorija tako misli. A dosadašnja saznanja govore da bi to moglo biti tačno.

Drugo, tvoja prva rečenica govori da ti u to ne želiš vjerovati jer ti se ta pomisao ne sviđa, ne zato jer nije tačna.

Nauka ima treorije koje pokušava dokazati. Religija ima tvrdnje koje ne dokazuje, samo ih nameće. To je velika razlika.

Nemaš dokaz za postojanje boga, bez obzira što ti je vjerovanje u njega slamka spasa.
To su kao sto si napisao, samo teorije. Meni je referentna tacka Kur'an i ono sto je u njemu napisano dokazuje se kako u prirodi tako i u ostalim segmentima zivota. Primjer, vidio si ljudi ograjisu, obole i idu hodzama, traze nacin lijecenja pomocu tzv. alternativne medicine, ovdje ne pricam o Mekiju Torabiju i njemu sličnim jer on nije relevnatan. Ima dosta slučajeva gdje je ljudima pomoglo, možda nekog znaš i u okolini. Dakako ima i primjera gdje su ljudima izmamljivaku samo pare lažno se predstavljajući. Ali svakako ima ljudima kojima je sigurno pomoglo. Ljudi ne vole o tome pričati jer če ih neko smatrati ludim i jer je to kod nas jos uvijek tabu tema.
S4mpion

#699 Re: Gubitak religije

Post by S4mpion »

Hakiz wrote:
S4mpion wrote:
Hakiz wrote:
Ne znači.
A zašto?
A zašto znači?

Prvo to moraš objasnit, jer nisi naveo nikakvu poveznicu koja bi tvoj zaključak učinila ispravnim.
mousstapha

#700 Re: Gubitak religije

Post by mousstapha »

Meščini da si ti @Worm dobro naograjso. :D
Post Reply