Ranije sam već napisao, ljudi sa zapada (dijaspora i stvarni 'stranci') kada dodju u Bosnu uglavnom zapnu puno više nego mi domaći i rezultati najčešće budu sa tim u skladu. Mi smo na odredjeni način razmaženi, iako to možda nekome zvuči čudno. Stav 'radi i uzdaj se u se i u svoje kljuse' je njima prirodan.Bloody wrote:Daleko ode rasprava no Sejda ce uraditi ono sto je naumila i sta joj srce kaze, mi zene smo mahnite kad nesto naumimo,uzalud sto racio vristi Ne-mi znamo najbolje, glavom kroz zid sto jace to bolje. Ovdje se zaboravlja jedna jako bitna cinjenica po mom misljenju,sama je rekla da su se roditelji napatili da je odvedu u Evropu,odrasla je tamo,skoluje se tamo,a zapadnjaci su "razmazeni". Ne mislim bukvalno, nego naviknuti su na normalne uslove zivota,studiranja,buducnost gledaju verdrije jer i jeste takva,perspektivna. Ovdje nije i ko god drugacije kaze-nije u pravu. Sad je pitanje koliko je ona sama svjesna te cinjenice i koliko je spremna da zapne. A zapeti se mora.
Povratak
-
kox
#676 Re: Povratak
- stakasa
#677 Re: Povratak
Moje videnje zivota u BiH gradovima - ko ima redovna primanja (ne prevelika, od viska para boli glava u BiH) moze da zivi jedan jako fin zivot. Jos ako se poklope poluimucna familija, stan, vikendica, rashodovano auto, penzija...
Po meni, problem nastaje pri zasnivanju porodice, tad brige postaju prevelike i tada standard zapadnih zemalja dobiva na tezini. Ali nista ovo nije crno bjelo
Po meni, problem nastaje pri zasnivanju porodice, tad brige postaju prevelike i tada standard zapadnih zemalja dobiva na tezini. Ali nista ovo nije crno bjelo
-
pupa hava
#678 Re: Povratak
Falsifikov'o je i licna i osobna i personalna dokumenta, da za sva vremena raskrsti (i raskriži) sa svojim porijeklom!kiki-miki wrote:Tako i trebaU-zap wrote:
Bio u svim navedenim osim u Sudanu a u bosnu vise ne dolazim.![]()
Kad te neko pita odakle si odgovaras li? Ili se stidis?
- stakasa
#679 Re: Povratak
Postenije i to nego patetisat o vodi sa Bascarsije i nebu iznad Mostara. Nece i adio. Jedino je bezveze hrakanjepupa hava wrote:Falsifikov'o je i licna i osobna i personalna dokumenta, da za sva vremena raskrsti (i raskriži) sa svojim porijeklom!kiki-miki wrote:Tako i trebaU-zap wrote:
- Not My Idea
#680 Re: Povratak
Bezveze pricate. Postavljacica teme je davno trazila kljuc na temu i utackala svoje postove.
- U-zap
#681 Re: Povratak
Nemam ja cega da se stidim, niko ne moze birati gdje ce se roditi ali zato moze birati sta ce uciniti od zivota, da li ce biti pognuta glava ili ce pokusati uciniti nesto od svog zivota umjesto cekanja na "bolje sutra"pupa hava wrote:Falsifikov'o je i licna i osobna i personalna dokumenta, da za sva vremena raskrsti (i raskriži) sa svojim porijeklom!kiki-miki wrote:Tako i trebaU-zap wrote:
- HAVANA
#682 Re: Povratak
I,dokle si stigo? Jel vrhunac da si malo svijeta proputovao i od svega toga skonto kako ces hraknuti na svoje?U-zap wrote:Nemam ja cega da se stidim, niko ne moze birati gdje ce se roditi ali zato moze birati sta ce uciniti od zivota, da li ce biti pognuta glava ili ce pokusati uciniti nesto od svog zivota umjesto cekanja na "bolje sutra"pupa hava wrote:Falsifikov'o je i licna i osobna i personalna dokumenta, da za sva vremena raskrsti (i raskriži) sa svojim porijeklom!kiki-miki wrote:
Tako i treba![]()
Ljudi koji nesto naprave od zivota su pretezno zadovoljni i gledaju pozitivne strane,od loseg pokusavaju izvuci dobro,optimisticni su...Upucena kritika od takvih ljudi je dobronamjerna i dobrodosla,osjeti se to...Kad ti napravis nesto od tvog zivota,nemas potrebu da ujedas,vrijedjas,omalovazavas...Sve ti potaman,u suprotnom,seres bezveze...
Da si napisao ne valja to i to(ko sto i ne valja mnogo stosta),moglo bi ovako i ovako,trebalo bi tako...Ok,al ovo kicenje i sto jest, i sto nije...meni nije ok.A ti kako hoces.Ne valja ti to,dobices cir na zeludcu.Kritika je dobra,kritika je pozeljna,dobronamjerna kritika i pritisak daje dobre rezultate kod mnogo ljudi i u mnogim drustvima.Proseravanje vodi samo ka vrijedjanju...
-
pupa hava
#683 Re: Povratak
U SAD je prisutno takvo "pranje mozga" preko njihovih medija, da su ovi nasi mala maca prema njima! Ljudi koji prate samo tv stanice kao sto su Fox i slicne imaju "sveamericki" pogled o svijetu, koji je uglavnom "nidje veze"kiki-miki wrote:Dobro da se ne stidis. Jos samo da se prestanes zgrazavati nad zemljon odakle si.
Nigdje nije ni bajno ni sjajno, niti tece med i mlijeko.
Nevezano, a posljedicni tok mojih misli
Da mi je znati kako Amerikanci zive s cinjenicom da su citav jedan narod toliko potamanili i da su ostatak ogradili ( u rezervate stavili ).
To se ne odnosi samo na davnu proslost kad su potamanili crvenokosce, vec i na ovu malo recentniju...
Iako, odosmo sasvim off topic!
-
palermo
#684 Re: Povratak
Mislim da on ovdje ne hrače na svojeHAVANA wrote:
I,dokle si stigo? Jel vrhunac da si malo svijeta proputovao i od svega toga skonto kako ces hraknuti na svoje?
Ljudi koji nesto naprave od zivota su pretezno zadovoljni i gledaju pozitivne strane,od loseg pokusavaju izvuci dobro,optimisticni su...Upucena kritika od takvih ljudi je dobronamjerna i dobrodosla,osjeti se to...Kad ti napravis nesto od tvog zivota,nemas potrebu da ujedas,vrijedjas,omalovazavas...Sve ti potaman,u suprotnom,seres bezveze...
Da si napisao ne valja to i to(ko sto i ne valja mnogo stosta),moglo bi ovako i ovako,trebalo bi tako...Ok,al ovo kicenje i sto jest, i sto nije...meni nije ok.A ti kako hoces.Ne valja ti to,dobices cir na zeludcu.Kritika je dobra,kritika je pozeljna,dobronamjerna kritika i pritisak daje dobre rezultate kod mnogo ljudi i u mnogim drustvima.Proseravanje vodi samo ka vrijedjanju...
- stakasa
#685 Re: Povratak
palermo wrote:Mislim da on ovdje ne hrače na svojeHAVANA wrote:
I,dokle si stigo? Jel vrhunac da si malo svijeta proputovao i od svega toga skonto kako ces hraknuti na svoje?
Sto odma ne rece
- Bloody
#686 Re: Povratak
kox wrote:Ranije sam već napisao, ljudi sa zapada (dijaspora i stvarni 'stranci') kada dodju u Bosnu uglavnom zapnu puno više nego mi domaći i rezultati najčešće budu sa tim u skladu. Mi smo na odredjeni način razmaženi, iako to možda nekome zvuči čudno. Stav 'radi i uzdaj se u se i u svoje kljuse' je njima prirodan.Bloody wrote:Daleko ode rasprava no Sejda ce uraditi ono sto je naumila i sta joj srce kaze, mi zene smo mahnite kad nesto naumimo,uzalud sto racio vristi Ne-mi znamo najbolje, glavom kroz zid sto jace to bolje. Ovdje se zaboravlja jedna jako bitna cinjenica po mom misljenju,sama je rekla da su se roditelji napatili da je odvedu u Evropu,odrasla je tamo,skoluje se tamo,a zapadnjaci su "razmazeni". Ne mislim bukvalno, nego naviknuti su na normalne uslove zivota,studiranja,buducnost gledaju verdrije jer i jeste takva,perspektivna. Ovdje nije i ko god drugacije kaze-nije u pravu. Sad je pitanje koliko je ona sama svjesna te cinjenice i koliko je spremna da zapne. A zapeti se mora.
Nisam uvjerena da su spremni na birokratiju,nepotizam i korupciju koja ih doceka na svakom koraku ovdje.Ako se uzdaju u se( u devize ) onda tvoja izjava mozda i moze biti tacna. A da su se spremni boriti na nacin na koji se borimo mi ovdje,obicni ljudi koji nemaju para za podmazivanje,cisto sumnjam.
"Ovdje kome ne porastu zubi, ej kukala mu mati"
-
Bodkin
#687 Re: Povratak
A on. Ne znam, nisam ga upratio. Vidio ga na temi o satovima.ultima_palabra wrote:U-zap, ili kako već, koji nas poredi sa Flintstonesima...Bodkin wrote:
Ko je doticni? Dvije vrste ljudi. Turbopatrioti ili oni loji su htjeli otici ali ne mogu pa moraju ubjedjivati i sebe i druge da je u bih odlicno.
P.s. Naravno da ima ljudi kojima je odlicno. Govorim o vecini
Evo ja nisam turbo-patriot, i mogao sam otići x puta. Da mi je odlično, objektivno nije, subjektivno i jesteNe znam u koju skupinu da se svrstam
Pa subjektivno ti je odlicno. To i govorim. Ali koliko je takvih? Mislim puno manje nego onih kojima nije. Dakle govorimo o prosjecnom bh stanovniku, a to je neko iz zivinica. Mislim ubjedjivati nekoga iz zapadne evrope da j bolje da se vrati je...niko da kaze dodji probaj, nadji posao, vidi sta djeca kogu, odgovara li i vrijeme. Nego svi ili dosji jer je sve zlatno ili nemoj je sve go kur**
A za nekoga ko je odrastao na zapadu, sok bi bio poveliki da dodje ovdje da zivi
-
biscanka2
#688 Re: Povratak
Ja trvrdim da zena treba da ima i DODATNE ambicije u zivotu, pored udaje i djece. To me ne cini ni feministicom, ni gaborom, ni nedojeb**** i sl.Nokija wrote:Nigdje u njenim postovima ne uspjedoh naci podatak (neka me ispravi neko ako grijesim) da djevojka nema bas nikakve ambicije u zivotu, koliko smo mogli procitati, ona zavrsava neke studije tamo na Zapadu, imace uskoro neke cagei mozda planira i neku karijeru!
No, ovdje je zapravo problem neka druga pretpostavka, koju nazalost puno cesce cujem od zena (valjda su to te tzv. feministice) nego od muskaraca...da zena ako se odluci da osnuje porodicu i da ima djecu odmah znaci da je potpuno neambiciozna???
Biti najbolja supruga, kuharica, domacica, majka svojoj djeci kojoj ce se maksimalno posvetiti i stvoriti od njih prave ljude, a ne razmazene kretene, koji prave scene po supermarketima ili slicno, raditi na tome da se popravi natalitet ove nase zemlje, izlijeci bijela kuga (barem u nekoj mjeri) ...to su zapravo vrlo ambiciozni ciljevi i teze ih je ponekada ostvariti nego biti doktor nauka i direktor!
Zato svim bosanskim majkama koje radjaju i odgajaju djecu na ovom vaktu i u ovakvim uslovima (bez obzira da li su zaposlene ili ne) treba skinuti kapu!![]()
P.S. Da se razumijemo, ja nisam za feminizam, ja sam za matrijarhat!
Ja sam to sto djevojka planira vec prosla
Zene koje rade i one koje ne rade drugacije odgajaju djecu. U danasnje vrijeme i iz svog iskustva mogu reci da su one koje rade cesce bolje supruge, kuharice, domacice i majke od onih koje ne rade. Ako nista djeca su im manje razmazena.[/quote]
Bez obzira gdje covjek zivio zivot nikog nemazi sto mnoge mame i tate zaborave.
I sjecam se da je moja rahmetli mati znala reci - fodament kuce na zeni stoji ako je ona labava ode
i citava kuca.
od njenih osobina i sposobnosti.
-
the_stick
#689 Re: Povratak
kad spominjes birokratiju, nepotizam i korupciju, to mi automatski govori da se za zaposlenje uzdas u drzavni sektor... oni koji nauceni da se 'uzdaju u se' u startu prekrize drzavni sektor, i orjentisu se na privatni sektor, u kojem se mora zapeti i dokazivati... ko tvrdi da u privatnom sektoru nema posla, taj ga nije ni trazio... najlakse je iskljucivo traziti posao u drzavnom sektoru, jer se ne radi puno, a plata sigurna, dok se eto u privatnom sektoru puno radi za male pare... najbolji su mi oni koji 'traze' posao i kukaju kako nema i pricaju kako bi radili bilo sta, pa kad im dogovoris da ih neko primi na pocetnu poziciju u privatnoj firmi, da se svojim radom i trudom dokazu i napreduju, onda okrenu pricu 'uf, ja zavrsio fakultet, ne mogu ja to... meni se to ne isplati... nema veze, sacekat cu sljedeci konkurs u JP xy"... onda ti ljudi sami pribjegnu korupciji i to pravdaju time da 'svi to rade, nema drugog nacina' i tako i sami postaju izvor problema na koji su se prvobitno zalili... 1000 puta ispricana prica...Bloody wrote:kox wrote:Ranije sam već napisao, ljudi sa zapada (dijaspora i stvarni 'stranci') kada dodju u Bosnu uglavnom zapnu puno više nego mi domaći i rezultati najčešće budu sa tim u skladu. Mi smo na odredjeni način razmaženi, iako to možda nekome zvuči čudno. Stav 'radi i uzdaj se u se i u svoje kljuse' je njima prirodan.Bloody wrote:Daleko ode rasprava no Sejda ce uraditi ono sto je naumila i sta joj srce kaze, mi zene smo mahnite kad nesto naumimo,uzalud sto racio vristi Ne-mi znamo najbolje, glavom kroz zid sto jace to bolje. Ovdje se zaboravlja jedna jako bitna cinjenica po mom misljenju,sama je rekla da su se roditelji napatili da je odvedu u Evropu,odrasla je tamo,skoluje se tamo,a zapadnjaci su "razmazeni". Ne mislim bukvalno, nego naviknuti su na normalne uslove zivota,studiranja,buducnost gledaju verdrije jer i jeste takva,perspektivna. Ovdje nije i ko god drugacije kaze-nije u pravu. Sad je pitanje koliko je ona sama svjesna te cinjenice i koliko je spremna da zapne. A zapeti se mora.
Nisam uvjerena da su spremni na birokratiju,nepotizam i korupciju koja ih doceka na svakom koraku ovdje.Ako se uzdaju u se( u devize ) onda tvoja izjava mozda i moze biti tacna. A da su se spremni boriti na nacin na koji se borimo mi ovdje,obicni ljudi koji nemaju para za podmazivanje,cisto sumnjam.
- ultima_palabra
#690 Re: Povratak
Moja djevojka se vratila nakon 20 godina u USA, na platu jedno 6-7 puta manju. Požalila nije nijednomBodkin wrote:A za nekoga ko je odrastao na zapadu, sok bi bio poveliki da dodje ovdje da zivi
A slažem se da treba naći sredinu, pogotovo što ova pokretačica ne izgleda kao da zna šta hoće (ako nije troll tema).
- Kinesko prkno
#691 Re: Povratak
To je to,ljudi ne kontaju da se sa 4-5 duluma jagoda moze bolje ziviti i imati vise vremena za sebe,porodicu i prijatelje nego bilo gdje na zapadu.the_stick wrote:
kad spominjes birokratiju, nepotizam i korupciju, to mi automatski govori da se za zaposlenje uzdas u drzavni sektor... oni koji nauceni da se 'uzdaju u se' u startu prekrize drzavni sektor, i orjentisu se na privatni sektor, u kojem se mora zapeti i dokazivati... ko tvrdi da u privatnom sektoru nema posla, taj ga nije ni trazio... najlakse je iskljucivo traziti posao u drzavnom sektoru, jer se ne radi puno, a plata sigurna, dok se eto u privatnom sektoru puno radi za male pare... najbolji su mi oni koji 'traze' posao i kukaju kako nema i pricaju kako bi radili bilo sta, pa kad im dogovoris da ih neko primi na pocetnu poziciju u privatnoj firmi, da se svojim radom i trudom dokazu i napreduju, onda okrenu pricu 'uf, ja zavrsio fakultet, ne mogu ja to... meni se to ne isplati... nema veze, sacekat cu sljedeci konkurs u JP xy"... onda ti ljudi sami pribjegnu korupciji i to pravdaju time da 'svi to rade, nema drugog nacina' i tako i sami postaju izvor problema na koji su se prvobitno zalili... 1000 puta ispricana prica...
Ljudi koji imaju pisljivi cikular za drva zarade za 4-5 mjeseci bogovsku godisnju platu.
-
kox
#692 Re: Povratak
Nema to veze sa devizama koje imaju ili nemaju nego sa navikama i stavovima koje donesu iz inostranstva. Nalijeću i oni vremenom na sve naše probleme, ali se sa njima bolje nose (pogotovo u poslu).Bloody wrote:kox wrote:Ranije sam već napisao, ljudi sa zapada (dijaspora i stvarni 'stranci') kada dodju u Bosnu uglavnom zapnu puno više nego mi domaći i rezultati najčešće budu sa tim u skladu. Mi smo na odredjeni način razmaženi, iako to možda nekome zvuči čudno. Stav 'radi i uzdaj se u se i u svoje kljuse' je njima prirodan.Bloody wrote:Daleko ode rasprava no Sejda ce uraditi ono sto je naumila i sta joj srce kaze, mi zene smo mahnite kad nesto naumimo,uzalud sto racio vristi Ne-mi znamo najbolje, glavom kroz zid sto jace to bolje. Ovdje se zaboravlja jedna jako bitna cinjenica po mom misljenju,sama je rekla da su se roditelji napatili da je odvedu u Evropu,odrasla je tamo,skoluje se tamo,a zapadnjaci su "razmazeni". Ne mislim bukvalno, nego naviknuti su na normalne uslove zivota,studiranja,buducnost gledaju verdrije jer i jeste takva,perspektivna. Ovdje nije i ko god drugacije kaze-nije u pravu. Sad je pitanje koliko je ona sama svjesna te cinjenice i koliko je spremna da zapne. A zapeti se mora.
- Bloody
#693 Re: Povratak
the_stick wrote:
kad spominjes birokratiju, nepotizam i korupciju, to mi automatski govori da se za zaposlenje uzdas u drzavni sektor... oni koji nauceni da se 'uzdaju u se' u startu prekrize drzavni sektor, i orjentisu se na privatni sektor, u kojem se mora zapeti i dokazivati... ko tvrdi da u privatnom sektoru nema posla, taj ga nije ni trazio... najlakse je iskljucivo traziti posao u drzavnom sektoru, jer se ne radi puno, a plata sigurna, dok se eto u privatnom sektoru puno radi za male pare... najbolji su mi oni koji 'traze' posao i kukaju kako nema i pricaju kako bi radili bilo sta, pa kad im dogovoris da ih neko primi na pocetnu poziciju u privatnoj firmi, da se svojim radom i trudom dokazu i napreduju, onda okrenu pricu 'uf, ja zavrsio fakultet, ne mogu ja to... meni se to ne isplati... nema veze, sacekat cu sljedeci konkurs u JP xy"... onda ti ljudi sami pribjegnu korupciji i to pravdaju time da 'svi to rade, nema drugog nacina' i tako i sami postaju izvor problema na koji su se prvobitno zalili... 1000 puta ispricana prica...
Malo manje automatizma i brzanja sa zakljuccima i rasprava bi bila argumentovana, a posto nije, nema potrebe da sad i ja po automatizmu nesto napisem.
- Bloody
#694 Re: Povratak
kox wrote: Nema to veze sa devizama koje imaju ili nemaju nego sa navikama i stavovima koje donesu iz inostranstva. Nalijeću i oni vremenom na sve naše probleme, ali se sa njima bolje nose (pogotovo u poslu).
Ne znam zasto mislis da su oni koji su odrasli u "blagostanju Evrope" veci borci od nas koji rastemo u Vucijoj jazbini? Ja mislim upravo suprotno.Neko je vec napisao preveliki je to sok za sve koji se vrate ovdje, a za postavljacicu mislim i jos veci, jer nije uzalud pitanje od zivotnog znacaja postavila na forum.
-
kox
#695 Re: Povratak
Tako zaključujem iz popriličnog broja primjera iz mog okruženja, što naravno ne predstavlja apsolutno pravilo ali prema mom iskustvu je tako. Vjerovatno to 'blagostanje Evrope' nije nastalo samo od sebe nego radom i prevazilaženjem problema, pa je to i njima usadjeno - manje traže izgovore u 'situaciji' a više rade i posljedično postižu bolje rezultate.Bloody wrote:kox wrote: Nema to veze sa devizama koje imaju ili nemaju nego sa navikama i stavovima koje donesu iz inostranstva. Nalijeću i oni vremenom na sve naše probleme, ali se sa njima bolje nose (pogotovo u poslu).
Ne znam zasto mislis da su oni koji su odrasli u "blagostanju Evrope" veci borci od nas koji rastemo u Vucijoj jazbini? Ja mislim upravo suprotno.
-
Bodkin
#696 Re: Povratak
Pametno pametno. Ozenis je i nekad kad joj dopizdi i vrati se, dobijes papire. Jesi namazanultima_palabra wrote:Moja djevojka se vratila nakon 20 godina u USA, na platu jedno 6-7 puta manju. Požalila nije nijednomBodkin wrote:A za nekoga ko je odrastao na zapadu, sok bi bio poveliki da dodje ovdje da zivi![]()
A slažem se da treba naći sredinu, pogotovo što ova pokretačica ne izgleda kao da zna šta hoće (ako nije troll tema).
Znam i ja jednu. Odrasla u usa i studirala sa mnom i mastala da se vrati u bih kod momka. Nemam pojma na kraju jel ostala ili nije
-
the_stick
#697 Re: Povratak
koja te birokratija, nepotizam i korupcija sprijecavaju da trazis posao u privatnom sektoru? kada prekrizis drzavni sektor kao potencijalnog poslodavca, ove stvari vrlo brzo nestaju... nakon 10 godina vani, vratio sam se u BiH prije 8 godina... radim u privatnom sektoru i nemam puno razloga da se zalim... ne tvrdim da je situacija u drzavi bajna, jer je daleko od bajne... ali negativnoj situaciji najvise doprinose sami ljudi... za sve postoji izgovor, uvijek je kriv neko ili nesto drugu... stotine hektara neobradjene zemlje... ko nece da kopa, citav svijet je danas otvoren preko interneta... besplatan online kurs, malo snalazljivosti, malo ukljucis mozak i recimo razvijas mobilne aplikacije... ili web stranice... al' jok... lakse se 4 godine razvlaciti studirajuci politicke nauke ili socijalni rad, a onda kukati kako nema posla... iako znam i ljude koji su zavrsili bas socijalni rad, pa nije bilo posla, pa radi ovo, pa radi ono, pa skupi reference i danas rade u nekim stranim nevladinim organizacijama i imaju sasvim pristojna primanja... sta je njihova tajna? umjesto da sjede kod kuce, kukaju i ispijaju kafe za par maraka sto im mati moze dati, izasli su iz kuce, trazili da rade sta se moze raditi, upoznavali se s ljudima......Bloody wrote:the_stick wrote:
Malo manje automatizma i brzanja sa zakljuccima i rasprava bi bila argumentovana, a posto nije, nema potrebe da sad i ja po automatizmu nesto napisem.
- ultima_palabra
#698 Re: Povratak
Ne volim taj interesni način razmišljanja, ali nije loša opcija za ne daj BožeBodkin wrote:Pametno pametno. Ozenis je i nekad kad joj dopizdi i vrati se, dobijes papire. Jesi namazanultima_palabra wrote:Moja djevojka se vratila nakon 20 godina u USA, na platu jedno 6-7 puta manju. Požalila nije nijednomBodkin wrote:A za nekoga ko je odrastao na zapadu, sok bi bio poveliki da dodje ovdje da zivi![]()
A slažem se da treba naći sredinu, pogotovo što ova pokretačica ne izgleda kao da zna šta hoće (ako nije troll tema).![]()
Znam i ja jednu. Odrasla u usa i studirala sa mnom i mastala da se vrati u bih kod momka. Nemam pojma na kraju jel ostala ili nije
-
biscanka2
#699 Re: Povratak
Moj sef (Njemacka) je po bogatstvu treci u regiji. Sirom svjeta zastupnistva i ogranke ima. U centralnom sjedistu prekoBloody wrote:kox wrote: Nema to veze sa devizama koje imaju ili nemaju nego sa navikama i stavovima koje donesu iz inostranstva. Nalijeću i oni vremenom na sve naše probleme, ali se sa njima bolje nose (pogotovo u poslu).
Ne znam zasto mislis da su oni koji su odrasli u "blagostanju Evrope" veci borci od nas koji rastemo u Vucijoj jazbini? Ja mislim upravo suprotno.Neko je vec napisao preveliki je to sok za sve koji se vrate ovdje, a za postavljacicu mislim i jos veci, jer nije uzalud pitanje od zivotnog znacaja postavila na forum.
3000 radnika broji. U Spaniji imaju vilu gdje su ferja provodili.Njegov sin je sa 16 godina prije svakog ferja u produkciji
dzeparac za ferje sebi zaradjivao.Kad je mali gimnaziju zavrsio htjeo je jednu godinu iskustva u inostranstvu napraviti.
Otac mu nadje smjestaj kod jedne porodice u Africi (porodica nije znala da su bogatasi).
Kad se kraj godine priblizio javlja mali ocu da je on postao dio te porodice (prokuzili ciji je), da ga od svoje djece ne razlikuju i da bi kod njih ostao.
U istom casu otac mu je naznacio ukoliko za 48 sati nestigne kuci da ce ga iz svih papira (naravno i nasljedstva
izbrisati).
Kroz dva dana stigao kuci nastavio studirati (uz redovno zaradjivanje dzeparca) danas u Svicarskoj vodi filijalu
koja oko 300-400 ljudi zaposljava.
Stari ga pametno u zivot uvodi jer jednog dana treba se znati sa cijelim iperijumom nositi.
Gledam nasih porodica i tamo i ovamo djete im studira a oni se nad njim tresu,racune mu placaju, omiljena jela serviraju,
da mu sve bude ocisceno, da mu sta zafaliti nece a sami jedva kraj s krajem sastavljaju... . Meni takvih roditelja lijepo zao bude.
Od takvih osoba tesko je neku veliku samostalnost ocekivati.
-
FreakyStyley
#700 Re: Povratak
To "ima posla samo ljudi nece da rade" je suplja i vi sto to govorite to dobro znate. Sjetite se jednog primjera covjeka koji nece da radi, a zali se kako je sve u kurcu, sjetice te se odmah poslije toga jos 10 primjera ljudi koji bi da rade, a ne mogu, nemaju priliku. Ili koji rade za mizeran novac i ne uspijevaju nista vise osim da zivotare. I to nisu lijeni ljudi. Ako stvarno ne znate takvih onda, ne znam sta da kazem, blago vama.
Osim toga, nije svako ni sposoban da pokrene svoj biznis i tako zaradjuje. Neki ljudi jednostavno nisu stvoreni za to. Zasto moja komsinica s treceg, zena u 40im, koja je zavrsila srednju trgovacku, ne moze da priusti zivot dostojan covjeka, a radi u prodavnici? Sta, da i ona pokrene svoj pos'o, uzgaja jagode i maline, pcele? Ili mozda nije dovoljno ambiciozna? Hajmo malo bit realni. Uostalom, onaj ko jeste stvoren za to ili bilo ko ko je ambiciozan i vrijedan bi na zapadu uz puno manje truda i sa puno manje prepreka izgradio puno bolji zivot nego ovdje.
Nije prosjecan BiH stanovnik lijeni student prava iz Sarajeva, koji ima fin dzeparac od staraca, pa mu se ne konobari, al' mu nije mrsko jebat mater Lagumdziji na kafi, koju opet placa tim istim dzeparcem.
Ne padaju nigdje pare s neba, ali postoji razlog sto ljudi iseljavaju u Njemacku, a ne u Bosnu.
Osim toga, nije svako ni sposoban da pokrene svoj biznis i tako zaradjuje. Neki ljudi jednostavno nisu stvoreni za to. Zasto moja komsinica s treceg, zena u 40im, koja je zavrsila srednju trgovacku, ne moze da priusti zivot dostojan covjeka, a radi u prodavnici? Sta, da i ona pokrene svoj pos'o, uzgaja jagode i maline, pcele? Ili mozda nije dovoljno ambiciozna? Hajmo malo bit realni. Uostalom, onaj ko jeste stvoren za to ili bilo ko ko je ambiciozan i vrijedan bi na zapadu uz puno manje truda i sa puno manje prepreka izgradio puno bolji zivot nego ovdje.
Nije prosjecan BiH stanovnik lijeni student prava iz Sarajeva, koji ima fin dzeparac od staraca, pa mu se ne konobari, al' mu nije mrsko jebat mater Lagumdziji na kafi, koju opet placa tim istim dzeparcem.
Ne padaju nigdje pare s neba, ali postoji razlog sto ljudi iseljavaju u Njemacku, a ne u Bosnu.