Makedonija

Post Reply
bh.tornjak

#676 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

detroit-mercy wrote: Jasta ce, nego kad si vec nasal dezurnog krivca navedi koliko je porastao izvoz oruzja iz Rusije, Njemacke, Srbije, BiH I drugih zemalja. I sta velis Ameri ce Evropi zavr it pipu pa I'm onda oni tusit gas I naftu i za sve to im treba sranje u Makedoniji :skoljka: Jebote, ovo ni Lazanski ne bi uspjeo smisliti :sax: Jebote, da nije tih amera cio svijet bi hodao ko hare kris ne, pjevuseci I drzeci se za ruke :mrgreen:
nigdje nisam reko da su nabrojani "imuni" na lovu od prodaje oruzja...(malo je i BiH namjensku industriju krenulo)
i jasno je da se velika lova obrce na proizvodnji i prodaji oruzja...i svi hoce svoj dio kolaca...
a desavanja u Makedoniji su samo "iskrice" (koje se placaju zivotima,na zalost) nekih stvari koje ce se tek desavati....za par mjeseci ili par godina. onima koji sve to planiraju se ne zuri...
da Makedonija ima veze sa Turskim tokom ide u prilog cinjenica da su Ameri brze-bolje ponudili Grckoj "neku alternativu" a da Grcka odustane od istog.
koja je to alternativa...ne zna se
nego,znas li mozda ti odakle ce se Europa snadbijevati energentima u ovom slucaju gasom ako nema odakle...???
i...kako kometarises spijuniranje njemacke industrije, Vlada i industrije nekih zemalja EU (FRA,AUT i drugih) od strane BND (Bundesnahrichtendienst-Njemacke obavjestajne sluzbe) u korist tj. po nalogu NSA
Grean

#677 Re: Makedonija

Post by Grean »

sinuhe wrote: Nije ni Makedonije bilo 1912.
Inace mi je zanimljivo to velicanje Albanaca od strane Bosnjaka.
Bilo je Kosovo u sastavu Osmanskog carstva, kao sto Cyprus objasni, zaokruzena cjelina, entitet, ono sto je Srbima u BiH falilo pa su morali 92' "zaokruzivati".

Ne moras nekoga voliti ali ga mozes postovati a njihova volja za slobodom je vrijedna postovanja.
U skladu sa spoljnopolitičkom orjentaciom zacrtanom u čuvenom Načertanija Ilije Garašanina[1], srpska i crnogorska vojska su napale otomansku državu u Prvom balkanskom ratu oktobra 1912. prodirući na Kosovo i Metohiju. Srpska vojska zauzima Kosovo i Prizren, a crnogorska deo Metohije, Đakovicu i Prizren. Sa otomanske strane su naišli na slab otpor, a jedine značajne prepreke srpskom napredovanju pružale su albanske jedinice Ise Boljetinija, Idriza Seferija i Bajrama Curija.[12] Međutim, loše organizovan oružani otpor kosovskog stanovništva, srpska vojska je slomila za samo nekoliko meseci i pri tom je artiljerijom razorila veći deo zemlje.[1] Tadašnji kritičar srpskog Dimitrije Tucović se žestoko protivio srpskom zauzimanju Kosova, nazivajući ga imperijalnim osvajanjem.[13] On je smatrao da Kosovo pripada Albancima i zalagao se za pripajanje Kosova Albaniji.[14] Međutim, srpski odredi nastavljaju osvajanje Albanije, prodiru do jadranske obale i u oktobru 1912. godine zauzimaju luku Drač, odakle se povlače tek nakon Austro-ugarske pretnje ratom u jesen 1913. godine.

Tokom osvajanja Kosova srpska vojska je činila brojne zločine, masakrirajući oko 20-25.000 Albanaca, uglavnom u gradovima Ferizaj (kasnije Uroševac), Prizren i Đakovica.[1][12] Nakon pokolja albanskog stanovništva na Kosovu i u severnoj Albaniji, Tucović je opominjao da je "izvršen pokušaj ubistva s predumišljajem nad celom jednom nacijom", što je "zločinačko delo" za koje se "mora ispaštati".[15] Po priključenju krajeva naseljenih Albancima Srbiji nakon Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, Albanci su uvučeni u proces posrbljavanja.[16] Usled pojačanog pritiska na Albance i Turke pod srpskom upravom, deo njih se iseljava sa Kosova i Metohije.[8]

Porazom srpske vojske u Prvom svetskom ratu 1915. godine, austrougarske jedinice okupiraju severni deo Kosova, a bugarske južni (Prizren, Priština, Kačanik, Uroševac, Gnjilane). Austrougarske okupacione snage, a u početku i Bugari, su na Kosovu bili dočekani kao oslobodioci.[12] Austrougarske vlasti otvaraju škole na albanskom jeziku, dok Bugari zavode okrutan okupacioni sistem. Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine, Kosovo u oktobru zauzimaju jedinice srpske 2. armije, i područje nešto kasnije ulazi u sastav novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.[8]
Challenger__

#678 Re: Makedonija

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:
Challenger__ wrote:Hoćeš reći Vivaldi da je "biti OK" sasvim nedovoljno u makedonskom slučaju?
u njihovom slucaju da, precjenili su se...ili su se mozda samo nadali i sva jaja stavili u jednu korpu
Razumio sam da ti, pod vidom pragmatizma, favorizuješ baš jednu korpu. Ovi su radili isto: Bili super politički korektni, opredjelili se jasno i glasno za evroatlantske integracije (EU i NATO), dogovorili se sa Albancima, priznali Kosovo... Šta su mogl više?

Ili je problem možda malo kompleksniji: nije dovoljno da si za ako "oni" planiraju nešto drugo?
Bodkin

#679 Re: Makedonija

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:napred belji kapica na sve front što ima... :D
konkretno što se tiče makedonije, pozdravio bih ovom prilikom uvaženog kiru gligorova. :mrgreen:
Daj ba reci sto stuca kiro ovoliko :-D znam da mu zamjeras nesto ali nisam skontao sta konkretno. Moze ukratko?
Danguba

#680 Re: Makedonija

Post by Danguba »

Sada neko drugi odradjuje prljav posao za nekoga na Balkanu.
Cudne neke karte na stolu. :-)
detroit-mercy

#681 Re: Makedonija

Post by detroit-mercy »

area51 wrote:
tek ću,ako bog da... :mrgreen:

nego, najnovije -
likovi sa snimka, i vođe ove -grupe nezadovoljnih građana su glavom i bradom - telohranitelji harinadaja i ahmetija.
i pod dva, srbija još 6. aprila obavjestila makedonsku vojsku i bezbjednosne službe da im se sprema što im se sprema.
MaNiti Srbi...[/quote]
E ja bi im za ovo ado 6sto aprilsku nagradu :bih:
vivaldi

#682 Re: Makedonija

Post by vivaldi »

detroit-mercy wrote:
vivaldi wrote:
Challenger__ wrote:Hoćeš reći Vivaldi da je "biti OK" sasvim nedovoljno u makedonskom slučaju?
u njihovom slucaju da, precjenili su se...ili su se mozda samo nadali i sva jaja stavili u jednu korpu
Znas kad su hrvojcici uletili u yugu misleci da ih narod ceka ko zapeta puska pa ih otrijebise ko gamad oko Bugojna, a naroda bolio kurac . Meni lici na tako nesto, neko se dobro nasanko a Makedonci sad Imaju dobar adut u dzepu da ih se malo pogura sa integracijama jer su ekonomski u kurcu i jedino sto ostaje da prodas narodu su uspjesne EU integracije.
mislim da su tamo podjele duboke ko i nas. u svim izjavama sto sam procitao ili gledao, u svim medijima, nijedan albanac kako civi tako i politicar nije bio ostro kritican prema ovima.

vojno im makedonci ne mogu nista, tek bi tad popusili, a jos je manja vjerovatnoca da ih eu pomiluje zbog ovoga. ustvari sad su im male sanse presle u kategoriju nikakve..
Martinez_

#683 Re: Makedonija

Post by Martinez_ »

Danguba wrote:Sada neko drugi odradjuje prljav posao za nekoga na Balkanu.
Ni najmanje čudne, Amerika i dalje, gde je bila i pre, štiti svoje pulene Albance. Možda vi ne znate ali Makedonci su bili žestoko ogorčeni na NATO nakon pobune 2001 jer je NATO bukvalno fitički spasao iz obruča teroriste.
Duka Dizel

#684 Re: Makedonija

Post by Duka Dizel »

Grean wrote:
sinuhe wrote:Kao da Albanci imaju neku strategiju. :-)
Sa obzirom gdje su bili 1912 kad su na Berlinskom kongresu prakticno porobljeni od Srbije i gdje su danas moglo bi se pozavidjeti na njihovoj strategiji.
A gde su Albanci danas?
Mogu se ovih dana videti cele albanske porodice kako se provlače trbuhom za kruhom kroz vojvodjansko blato i šipražje, zajedno sa Kurdima, Pakistancima,Somalijcima...
Image
radostan dan

#685 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

Bodkin wrote:
konkretno što se tiče makedonije, pozdravio bih ovom prilikom uvaženog kiru gligorova. :mrgreen:
Daj ba reci sto stuca kiro ovoliko :-D znam da mu zamjeras nesto ali nisam skontao sta konkretno. Moze ukratko?
najkraće bi bilo - pročitaj vivaldove upise, da ne bih ja sad dužio, o ulaganju svih žetona,ili o svim jajima u jednoj korpi ...ukratko - vizionarstvo par ekselans. kirovo.

kog pozdravljam ovom prilikom, naravno...
Last edited by radostan dan on 10/05/2015 23:30, edited 1 time in total.
bh.tornjak

#686 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

Martinez_ wrote:
Danguba wrote:Sada neko drugi odradjuje prljav posao za nekoga na Balkanu.
Ni najmanje čudne, Amerika i dalje, gde je bila i pre, štiti svoje pulene Albance. Možda vi ne znate ali Makedonci su bili žestoko ogorčeni na NATO nakon pobune 2001 jer je NATO bukvalno fitički spasao iz obruča teroriste.
"puleni" su dugorocno predvidjeni za neku vrstu buduceg "sefa" na balkanu ( ono sto je Srbija trenutno umislila da je)....zato im se zamalo pa sve aminuje.
vivaldi

#687 Re: Makedonija

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:
Razumio sam da ti, pod vidom pragmatizma, favorizuješ baš jednu korpu. Ovi su radili isto: Bili super politički korektni, opredjelili se jasno i glasno za evroatlantske integracije (EU i NATO), dogovorili se sa Albancima, priznali Kosovo... Šta su mogl više?

Ili je problem možda malo kompleksniji: nije dovoljno da si za ako "oni" planiraju nešto drugo?
sve to sto si naborjao i jos mnoga toga sam (priznavanje tajvana) sam navodio aleksi prosle godine cini mi se kada je ubijeno onih 5 ribara...

sta su mogli?

osim sto u ludilu nisu smjeli dozvoliti da zakuhaju sa svim susjedima trebali su dobro procjeniti svoju vrijednost ukoliko se desi ono sto je oduvijek bilo u sferi "velike vjerovatnoce".

jesam pragmatik, jesam za uvlacenje u guzici, ali sve to po principu "10 puta mjeri, jednom sjeci". glava je izmedju ostalog i da se misli njome
Grean

#688 Re: Makedonija

Post by Grean »

Duka Dizel wrote:
Grean wrote:
sinuhe wrote:Kao da Albanci imaju neku strategiju. :-)
Sa obzirom gdje su bili 1912 kad su na Berlinskom kongresu prakticno porobljeni od Srbije i gdje su danas moglo bi se pozavidjeti na njihovoj strategiji.
A gde su Albanci danas?
Mogu se ovih dana videti cele albanske porodice kako se provlače trbuhom za kruhom kroz vojvodjansko blato i šipražje, zajedno sa Kurdima, Pakistancima,Somalijcima...
Provlace se i Srbi i Bosanci, svaki dan ih ide na stotine trbuhom za kruhom na zapad, bore se i nogama i rukama da ostanu a zemlje su im za razliku od Kosova potpuno medjunarodno priznate pa to ne znaci da ce traziti da ih neko zbog tog porobi.
junior3

#689 Re: Makedonija

Post by junior3 »

Kosovo republjik, ko zove pivo ? :lol: :lol:
radostan dan

#690 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

vivaldi wrote:
mislim da su tamo podjele duboke ko i nas. u svim izjavama sto sam procitao ili gledao, u svim medijima, nijedan albanac kako civi tako i politicar nije bio ostro kritican prema ovima.
podjele?
nađi večerašnji dnevnik b92, oko cenera bio...javlja se reporter iz kumanova...iza njega šleperi odvlače izrešetana borna kola, i ostalu tehniku, a u pozadini se čuju majmunski krici, kao ono kad crnce zajebavaju na fudbalskim stadionima - u u u uuu uuuuu u u...zamaknu jedna kola, tišina...eto sledećih kola, eto i uzvika - u u u uuu uu u u.

to be continue, dal sutra, dal dvanaestog, dal dvadesetpetog..
Bodkin

#691 Re: Makedonija

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:
Bodkin wrote:
najkraće bi bilo - pročitaj vivaldove upise, da ne bih ja sad dužio, o ulaganju svih žetona,ili o svim jajima u jednoj korpi ...ukratko - vizionarstvo par ekselans. kirovo.

kog pozdravljam ovom prilikom, naravno...
Ok ali realno makedonci nikakav drugi izbor nisu imali osim da bace sve u nadi da ce ih amerika podrzati. Mogli su jos loviti u mutnom 90ih i pokusati sebi rijesiti neke stvari u tom haosu. Ili 99 ali tad je vec bilo kasno
vivaldi

#692 Re: Makedonija

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:
vivaldi wrote:
podjele?
nađi večerašnji dnevnik b92, oko cenera bio...javlja se reporter iz kumanova...iza njega šleperi odvlače izrešetana borna kola, i ostalu tehniku, a u pozadini se čuju majmunski krici, kao ono kad crnce zajebavaju na fudbalskim stadionima - u u u uuu uuuuu u u...zamaknu jedna kola, tišina...eto sledećih kola, eto i uzvika - u u u uuu uu u u.

to be continue, dal sutra, dal dvanaestog, dal dvadesetpetog..
ma jasna mi je dubina podjela, pa i aleksa je pisao da se nikad s nijednim nije uspio pribliziti..za razliku od nas oni cak i ne pricaju istim jezikom
radostan dan

#693 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

Bodkin wrote:
Ok ali realno makedonci nikakav drugi izbor nisu imali osim da bace sve u nadi da ce ih amerika podrzati. Mogli su jos loviti u mutnom 90ih i pokusati sebi rijesiti neke stvari u tom haosu. Ili 99 ali tad je vec bilo kasno
bravo...

edit -

jesam li pozdravio uvaženog kiru?
Ludzak

#694 Re: Makedonija

Post by Ludzak »

sinuhe wrote: Nije ni Makedonije bilo 1912.
Inace mi je zanimljivo to velicanje Albanaca od strane Bosnjaka.
Zašto bi eto Bošnjak bio na strani i ovih Makedonaca ?? Šta su to nas zadužili da budemo na strani njih ??
Koga su Makednoci veličali za vrijeme našeg rata, Srbe ili nas ??

Iskreno, nisam ni na jednoj strani. Mislim da što se tiče Bošnjaka trebamo biti neutralni. Ne uplitati se u njihove sukobe.
Last edited by Ludzak on 10/05/2015 23:45, edited 1 time in total.
bh.tornjak

#695 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

Bodkin wrote: Ok ali realno makedonci nikakav drugi izbor nisu imali osim da bace sve u nadi da ce ih amerika podrzati. Mogli su jos loviti u mutnom 90ih i pokusati sebi rijesiti neke stvari u tom haosu. Ili 99 ali tad je vec bilo kasno
mislim da je Grcka daleko vaznija Americi.....a Grcka se sluzbeno protivi nazivu drzave Makedonije...nesluzbeno bi voljeli da je nema

a mlake reakcije ili gotovo nikakve MZ nagovjestavaju nesto.....sta...???
pokazat ce se....pred nama je...
Last edited by bh.tornjak on 10/05/2015 23:47, edited 1 time in total.
vivaldi

#696 Re: Makedonija

Post by vivaldi »

Martinez_ wrote:Ni najmanje čudne, Amerika i dalje, gde je bila i pre, štiti svoje pulene Albance
ne bih se slozio da su americki puleni, niti da ih ameri grcevito stite
Bodkin

#697 Re: Makedonija

Post by Bodkin »

bh.tornjak wrote:
Bodkin wrote: Ok ali realno makedonci nikakav drugi izbor nisu imali osim da bace sve u nadi da ce ih amerika podrzati. Mogli su jos loviti u mutnom 90ih i pokusati sebi rijesiti neke stvari u tom haosu. Ili 99 ali tad je vec bilo kasno
mislim da je Grcka daleko vaznija Americi.....a Grcka se sluzbeno protivi nazivu drzave Makedonije...nesluzbeno bi voljeli da je nema
Grcka danas americi vrijedi otprilike koliko i makedonija. Turska je tu neprikosnovena. Makedonci su mogli igrati na kartu pravoslavlja sa grcima i da se odreknu imena. Realno, u danasnjim uvjetima, sve i da im je grcka prijatelj sumnjam da bi pomoglo
Bodkin

#698 Re: Makedonija

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:
Bodkin wrote:
bravo...

edit -

jesam li pozdravio uvaženog kiru?
Ne znam sta bih ti rekao. Danas sa distance mozemo posmatrati neke stvari. Po meni su iz devedestih samo hrvati u hr izasli kao pobjednici. I oni su u bih probali loviti u mutnom pa su dobili po usima...mislim da makedonci nisu mogli puno bolje. Jedino da su ostali u SRJ pa morali ginuti po bih i hr
Opetja033

#699 Re: Makedonija

Post by Opetja033 »

Potpuna podrska teritorijalnom integritetu Republike Makedonije. Nadam se da ce vlade dvije prijateljske drzave, vlada Republike Makedonije i vlada Republike Kosovo, stati u kraj provokatorima. Ovo nikome ne treba, Albancima ponajmanje.
So What!

#700 Re: Makedonija

Post by So What! »

Image

Tamo gdje vječno sunce sja
Tamo je Makedonija
Narod i zemlja koju volim ja

Dok Vardar grli polja zrelog žita
Ponosna i gorda kao gorska ptica
Pjesmom je svojom zemlja ta očarala srca sva
I vino sa izvora njenih sad pijem ja

Besmrtna k'o srce sto vjekovima bije