Život sa djecom je život bez seksa.
Život i brak bez potomaka?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Dangubic
#676 Re: Život i brak bez potomaka?
- TheHound
#677 Re: Život i brak bez potomaka?
...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:45, edited 1 time in total.
- Euphoria
#678 Re: Život i brak bez potomaka?
-
Dangubic
#679 Re: Život i brak bez potomaka?
Sve ti to možeš vidjeti na starijim generacijama kakav im je život sa djecom , živim punim plućima dokle fizicki mogu i to je to. Cijeli život se ograničavati za nešto što će se nekad možda desiti jbg.TheHound wrote: ↑12/03/2020 09:53Nisu isti snovi sa 20, 30, 50 i 70 godina. Kad ostaris i pogledas nazad skontat ces da si trosio vrijeme na gluposti umjesto na bitne stvari (porodicu i prijatelje). Tada ce ti biti jasno, samo neces htjeti priznati da ne ispadnes ..... (iz voza) i da ne bude da si protracio zivotDangubic wrote: ↑06/03/2020 21:37Zavisi kako svoj život vidiš, mi lično smo pravili do 35te neku karijeru i onda smo krenuli da radimo 60 % radnog vremena tako da 3 mjeseca zimi provedemo u toplim krajevima, Afrika, Južna Amerika, Azija, Australija i ljeti Bosna i Evropa. Želim da Evropu prodjem motorom. Sa djecom to ne moze jer moraju u školu. Ista da radis malo vremena je teško sa djecom. Kad ostarim i pogledam nazad želim da sam prošao sve o čemu sam sanjao a nakon mene me uopšte ne interesuje sta i kako. O tome smo i razmišljali da bi bilo lijepo da imamo djete kao nesto zajedničko ali bilo je previše protiv argumenata.Yenna wrote: ↑17/09/2019 22:42 Jasno mi je da imaju ljudi zdravstvenih problema i ne mogu imati djecu ali opet su u divnom braku , ali oduvijek me interesovalo kako se neko odluči da nema djecu...?
Uzmimo da se udas iz ljubavi, za čovjeka koji ti je ljubav zivota pa kako hebemu ne dobijes zelju da mu/vam rodis bebu?
Sta ljepse veze dvoje ljudi koji se vole od toga?
Ne osudjujem ja to, da se razumijemo prije kojekakvih napadaali eto malo mi nije jasno kako barem iz ljubavi ne pozelis to.
Da zanemarimo karijere, putovanja i razne razloge sto ljudi nisu ljubitelji djece...![]()
- TheHound
#680 Re: Život i brak bez potomaka?
...
Last edited by TheHound on 25/07/2021 21:44, edited 1 time in total.
-
Dangubic
#681 Re: Život i brak bez potomaka?
Nema tu pravila samo kod nas nema neki primjera kakav je život bez djece. Kod nas je i teško napraviti grupu prijatelja koji imaju dobar standard bez djece. Ljudi koji imaju novac standardno imaju djecu . Jos nisam imao slučaj da bi volio život nekog prijatelja koji ima djecu dok je dosta ljudi meni reklo da sam pametno napravio i da znam kako treba živjeti. Ponovo nema pravila samo dobro razmisli kako želiš da se sjećas svog života kad ostaris i radi ono sto ti želiš a ne okolina.TheHound wrote: ↑12/03/2020 11:08Doduse ima i losih primjera gdje su djeca nekome veci teret nego uzitak ali iz ovoga sto ja vidim takvih je 1%. Problem je sto, ako promijenis misljenje, vjerovatno ce vec biti kasno. I sto kasnije dobijes djecu sve su ti veci teret jer nemas vise energije da se brines o malom djetetu kad imas 40+.
- Euridika
- Globalna šefica
#682 Re: Život i brak bez potomaka?
Ko god ti je rekao da si ti napravio pametan izbor u životu, samo mu/joj uzvrati s rečenicom da se zamijenite, odnosno da ti se pridruži u tvom životu. Nek napusti porodicu i obaveze, i živi životom slobodnog čovjeka. Obrati pažnju na to koliko će ih pristati na to.Dangubic wrote: ↑12/03/2020 11:30Nema tu pravila samo kod nas nema neki primjera kakav je život bez djece. Kod nas je i teško napraviti grupu prijatelja koji imaju dobar standard bez djece. Ljudi koji imaju novac standardno imaju djecu . Jos nisam imao slučaj da bi volio život nekog prijatelja koji ima djecu dok je dosta ljudi meni reklo da sam pametno napravio i da znam kako treba živjeti. Ponovo nema pravila samo dobro razmisli kako želiš da se sjećas svog života kad ostaris i radi ono sto ti želiš a ne okolina.TheHound wrote: ↑12/03/2020 11:08Doduse ima i losih primjera gdje su djeca nekome veci teret nego uzitak ali iz ovoga sto ja vidim takvih je 1%. Problem je sto, ako promijenis misljenje, vjerovatno ce vec biti kasno. I sto kasnije dobijes djecu sve su ti veci teret jer nemas vise energije da se brines o malom djetetu kad imas 40+.
Ljudi svašta pričaju, kukaju na svoj život (kakav god da im je, uvijek je nečiji tuđi bolji), kad im ponudiš da se zamijene, svi se izmaknu, neće niko.
Usput, vezano za ovo kako ćeš se sjećati života u starosti, iz primjera svog oca (a i drugih stari(ji)h osoba) znam da se uvijek hvalio da je proživio mladost i rane srednje godine uživajući kao samac, provodeći se, putujući i sl., ali je pravu sreću doživio tek kad je postao porodičan čovjek (u kasnijim srednjim godinama). I smatrao je da je imao jako ispunjen život.
Ovo je samo jedan ilustrativan primjer, nije pravilo, svako na kraju donosi odluku prema sebi.
-
Dangubic
#683 Re: Život i brak bez potomaka?
Ne slažem se sa tobom. Da su djeca tolika sreća to bi se vidjelo na njihovom licima. Upravo je obrnuto, većinom su ljudi ubijeni i uvjek neke ozbiljne teme. U novcu, djeci, politika, zdravlju itd.Euridika wrote: ↑12/03/2020 11:42Ko god ti je rekao da si ti napravio pametan izbor u životu, samo mu/joj uzvrati s rečenicom da se zamijenite, odnosno da ti se pridruži u tvom životu. Nek napusti porodicu i obaveze, i živi životom slobodnog čovjeka. Obrati pažnju na to koliko će ih pristati na to.Dangubic wrote: ↑12/03/2020 11:30Nema tu pravila samo kod nas nema neki primjera kakav je život bez djece. Kod nas je i teško napraviti grupu prijatelja koji imaju dobar standard bez djece. Ljudi koji imaju novac standardno imaju djecu . Jos nisam imao slučaj da bi volio život nekog prijatelja koji ima djecu dok je dosta ljudi meni reklo da sam pametno napravio i da znam kako treba živjeti. Ponovo nema pravila samo dobro razmisli kako želiš da se sjećas svog života kad ostaris i radi ono sto ti želiš a ne okolina.TheHound wrote: ↑12/03/2020 11:08
Doduse ima i losih primjera gdje su djeca nekome veci teret nego uzitak ali iz ovoga sto ja vidim takvih je 1%. Problem je sto, ako promijenis misljenje, vjerovatno ce vec biti kasno. I sto kasnije dobijes djecu sve su ti veci teret jer nemas vise energije da se brines o malom djetetu kad imas 40+.![]()
Ljudi svašta pričaju, kukaju na svoj život (kakav god da im je, uvijek je nečiji tuđi bolji), kad im ponudiš da se zamijene, svi se izmaknu, neće niko.
Usput, vezano za ovo kako ćeš se sjećati života u starosti, iz primjera svog oca (a i drugih stari(ji)h osoba) znam da se uvijek hvalio da je proživio mladost i rane srednje godine uživajući kao samac, provodeći se, putujući i sl., ali je pravu sreću doživio tek kad je postao porodičan čovjek (u kasnijim srednjim godinama). I smatrao je da je imao jako ispunjen život.
Ovo je samo jedan ilustrativan primjer, nije pravilo, svako na kraju donosi odluku prema sebi.
- Euridika
- Globalna šefica
#684 Re: Život i brak bez potomaka?
Ti prilično površno posmatraš stvari. Otkud ti zaključuješ da su oni nesretni zato što imaju djecu? Samo zato što su zabrinuti? Nije ti palo na pamet da ljudi mogu biti zabrinuti zbog posla, vlastitog zdravlja, zdravlja partnera, roditelja i sl., zbog finansijskih problema, teške društvene i/ili političke situacije?Dangubic wrote: ↑12/03/2020 11:46Ne slažem se sa tobom. Da su djeca tolika sreća to bi se vidjelo na njihovom licima. Upravo je obrnuto, većinom su ljudi ubijeni i uvjek neke ozbiljne teme. U novcu, djeci, politika, zdravlju itd.Euridika wrote: ↑12/03/2020 11:42 Ko god ti je rekao da si ti napravio pametan izbor u životu, samo mu/joj uzvrati s rečenicom da se zamijenite, odnosno da ti se pridruži u tvom životu. Nek napusti porodicu i obaveze, i živi životom slobodnog čovjeka. Obrati pažnju na to koliko će ih pristati na to.![]()
O čemu ti razmišljaš ili pričaš? Imaš li posao (ozbiljan)? Ili se samo vozikaš okolo po svijetu, mozak na pašu? Ne vidim kako možeš biti u potpunosti isključen iz ozbiljnih životnih stvari, imao ili nemao djecu.
-
Dangubic
#685 Re: Život i brak bez potomaka?
Imam ozbiljan posao mada radim samo 3 dana u sedmici. Mogu se upravo isključiti upravo zato što nemam djecu. Zato su mi i teme gluposti i šale, ponekad nešto ozbiljno ali rijetko.Euridika wrote: ↑12/03/2020 11:55Ti prilično površno posmatraš stvari. Otkud ti zaključuješ da su oni nesretni zato što imaju djecu? Samo zato što su zabrinuti? Nije ti palo na pamet da ljudi mogu biti zabrinuti zbog posla, vlastitog zdravlja, zdravlja partnera, roditelja i sl., zbog finansijskih problema, teške društvene i/ili političke situacije?Dangubic wrote: ↑12/03/2020 11:46Ne slažem se sa tobom. Da su djeca tolika sreća to bi se vidjelo na njihovom licima. Upravo je obrnuto, većinom su ljudi ubijeni i uvjek neke ozbiljne teme. U novcu, djeci, politika, zdravlju itd.Euridika wrote: ↑12/03/2020 11:42 Ko god ti je rekao da si ti napravio pametan izbor u životu, samo mu/joj uzvrati s rečenicom da se zamijenite, odnosno da ti se pridruži u tvom životu. Nek napusti porodicu i obaveze, i živi životom slobodnog čovjeka. Obrati pažnju na to koliko će ih pristati na to.![]()
O čemu ti razmišljaš ili pričaš? Imaš li posao (ozbiljan)? Ili se samo vozikaš okolo po svijetu, mozak na pašu? Ne vidim kako možeš biti u potpunosti isključen iz ozbiljnih životnih stvari, imao ili nemao djecu.
Sjedi na terasu negdje i posmatraj naše žene dok prolaze ulicom, ubijaju pogledom, Vidis da su ljute ujedaju a kad pričaju sve super, divno. Na licu i u očima se sve vidi.
-
moonca
#686 Re: Život i brak bez potomaka?
Sretni su, dok su odlucili imati ih, i dok ih mogu kontrolistati--ili misle da ih kontrolisu.
Pored toga,naravno da ces primjetiti-izbezumljenoist, zabrinutost, neizvjesnost... kako rastu.
-
sumirprimus
#687 Re: Život i brak bez potomaka?
ljubav dolazi u paketu, nema ljubavi bez boli i brige...
nema veceg straha i gubitka u zivotu od samoce.
-
moonca
#688 Re: Život i brak bez potomaka?
..samo gubitak -voljene osobe---
Samoca je individualna, kako je ko dozivljava.....
- Henry Chinaski
#689 Re: Život i brak bez potomaka?
Ne kontam zašto tvrdiš da je nebuloza kad je to poznata stvar.Miss Moonlight wrote: ↑12/03/2020 10:02Bože! Kakva nebuloza![]()
Nije u svim slučajevima ali djeca dramatično otežavaju čest sex na nekoliko različitih načina. Od toga da crpe energiju roditelja i stvaraju stres do toga da svojim prisustvom često onemogućavaju sex.
Postoje izuzeci od ovoga ali samo potvrđuju pravilo. Ne znam u kakvoj si ti situaciji, imaš li djecu, kolika su i koliko ih je ali ovo svakako nije nebuloza.
-
sumirprimus
#690 Re: Život i brak bez potomaka?
nema veceg zivotnog bogatstva od djece i potomstva. stvoris nesto od svog rebra i gledas kako raste i razvija se, uz sve uspone i padove, neprocjenjivo
samoca je najgora.
mozes ti nju dozivljavat kako hoces..
to je zivot na gubitku, nemas s kim podijelit ni dobro ni zlo.
samoca je najgora.
-
Dangubic
#691 Re: Život i brak bez potomaka?
Pa to i mislim, ali na licima ljudi čitaš puno više brige od sreće. Strah od samoće i jeste problem, sta cu kad ostarim i onda sjediš u staračkom domu ili kod kuće razgledas slike i gledaš uvijek u vrata kad ce se djeca pojaviti.sumirprimus wrote: ↑12/03/2020 12:47 ljubav dolazi u paketu, nema ljubavi bez boli i brige...
-
sumirprimus
#692 Re: Život i brak bez potomaka?
pa naravno da je briga, zivot je briga ako si ozbiljan.
al je i sreca.
al je i sreca.
-
Alles-Tamam
#693 Re: Život i brak bez potomaka?
Biti sam nije isto kao i biti usamljensumirprimus wrote: ↑12/03/2020 13:03 nema veceg zivotnog bogatstva od djece i potomstva. stvoris nesto od svog rebra i gledas kako raste i razvija se, uz sve uspone i padove, neprocjenjivo
samoca je najgora.
Recimo meni nije jasno kad neko kaže čuvaj pare za starost, uradi sad ovo da bi u starosti i slično.
Pa neću u najboljim godinama zajebat sebi život jer ću si uskraćivati nešto, da bih kao imao nešto kad budem djuturum.
A što se tiče djece, mislim da to zavisi od čovjeka, nekom su djeca samo izgovor što je postao trom i neostvaren na drugim poljima.
Ako je išta danas moguće onda je to da djecu na dan dva tri, ostavis nekom da ih čuva dok ti negdje napunis baterije i uradiš nešto za sebe.
-
moonca
#694 Re: Život i brak bez potomaka?
Strah - i cinis sve da ga potisnes- mislish da ce ti djeca, nadomjestiti.sumirprimus wrote: ↑12/03/2020 13:03 nema veceg zivotnog bogatstva od djece i potomstva. stvoris nesto od svog rebra i gledas kako raste i razvija se, uz sve uspone i padove, neprocjenjivo
samoca je najgora.
Sretan si, dok zivish njihove zivote ---- ne mali br. nastave i kada ta djeca napuste kucu- ozene se/udaju - i tada prave katastrofalne greske - razaraju srecu svojoj, djeci da bi svoju nadomjestili- Ne namjrno-- naravno... podsvjsno...
-
sumirprimus
#695 Re: Život i brak bez potomaka?
ne.
ne mislim.
nije tako.

sve je to zivot i kakav god da je sa svim usponima padovima strahovima i nadama, nas je i zajedno smo u tome.
to ti daje snagu.
usamljeni su sebicniji ljudi brinu samo o sebi.
za razliku kad si sam.
samo tisina.
tisina ubija.
covjek je drustveno bice, bice potreba.
ne mislim.
nije tako.
sve je to zivot i kakav god da je sa svim usponima padovima strahovima i nadama, nas je i zajedno smo u tome.
to ti daje snagu.
za razliku kad si sam.
samo tisina.
tisina ubija.
-
moonca
#696 Re: Život i brak bez potomaka?
sumirprimus wrote: ↑12/03/2020 13:13 ne.
ne mislim.
nije tako.
to ti daje snagu.
za razliku kad si sam.
samo tisina.
tisina ubija.
tu smo.
ja,ja -samo jastvoris nesto od svog rebra
-
sumirprimus
#697 Re: Život i brak bez potomaka?
od ja nasta mi.
a od ja i samo ja, i ostane samo ja... i tisina
a od ja i samo ja, i ostane samo ja... i tisina
- Euphoria
#698 Re: Život i brak bez potomaka?
Otežavaju da... Ne sprečavaju!Henry Chinaski wrote: ↑12/03/2020 13:03Ne kontam zašto tvrdiš da je nebuloza kad je to poznata stvar.
Nije u svim slučajevima ali djeca dramatično otežavaju čest sex na nekoliko različitih načina. Od toga da crpe energiju roditelja i stvaraju stres do toga da svojim prisustvom često onemogućavaju sex.
Postoje izuzeci od ovoga ali samo potvrđuju pravilo. Ne znam u kakvoj si ti situaciji, imaš li djecu, kolika su i koliko ih je ali ovo svakako nije nebuloza.
Mislim da i bez djece parovi upadnu u rutinu ili se umore.
Istina je da kad su djeca skroz mala, ne možeš bas kad hoćeš. Ali bolje koristis trenutke kad možeš i ima to sve svojih prednosti.
Djeca kao i druge životne okolnosti donekle mogu imati uticaja.
Gdje ima volje, ima i načina.
-
Dangubic
#699 Re: Život i brak bez potomaka?
Pa to je tvoj lični problem sto si takav, ja poznajem više ljudi nego bilo ko i omiljeni sam sam dajdza i daleko sam manje usamljen nego ljudi sa djecom. Nikakva tišina uvjek urnebes. Pazi se dobro kad djeca odu ili pogotovo ako odu u neku drugu zemlju. Moras svoj život imati i bez djece. Obično takvi ljudi uništavaju nesvjesno život djeci.sumirprimus wrote: ↑12/03/2020 13:13 ne.
ne mislim.
nije tako.
to ti daje snagu.
za razliku kad si sam.
samo tisina.
tisina ubija.
-
sumirprimus
#700 Re: Život i brak bez potomaka?
ma ja bolje vi bez djece znate kako s djecom nego oni koji imaju djecu
klikse moj, budi mi silan i dobro mi stoj
klikse moj, budi mi silan i dobro mi stoj