Sarajevo u Ratu
- Dozer
#676 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@Nedobrovoljac
Na sta mislis da nije istina?
Za dogovaranja na Palama ili za artiljerijske polozaje koji su bili iskopani vec '91?
Za ovo prvo - pa ljudi iz SDA su ovo jos davno pricali, javno. Doduse, pokusavali su to umotati u celofan i prikazati kao da to nije bilo bas dogovaranje, ali nije im islo jer su novinari to poprilicno dokumentovali jos prije 10-ak godina.
Prica je vrlo slicna onoj kada Alijina zena u Njemackoj uzima neke desetine i stotine hiljada DEM, pa eto, nekako je taj snimak procurio i do javnosti. Isto tako su procurila i crtanja mapa po salvetama na Palama.
Sto se drugog dijela tice, moram te pitati gdje si bio '91 i koliko si godina imao tada?
Pa svi u Sarajevu, s dovoljno godina tada naravno, dobro se sjecamo TV prikaza Poljina, Crepoljskog, Mrkovica, Blagovca, Ahatovica, Hrese, itd., na kojima su uredno bili iskopani rovovi za haubice, VBR-ove, minobacacke baterije, itd., a sve povezano svjeze prokopanim makadamima.
Na sta mislis da nije istina?
Za dogovaranja na Palama ili za artiljerijske polozaje koji su bili iskopani vec '91?
Za ovo prvo - pa ljudi iz SDA su ovo jos davno pricali, javno. Doduse, pokusavali su to umotati u celofan i prikazati kao da to nije bilo bas dogovaranje, ali nije im islo jer su novinari to poprilicno dokumentovali jos prije 10-ak godina.
Prica je vrlo slicna onoj kada Alijina zena u Njemackoj uzima neke desetine i stotine hiljada DEM, pa eto, nekako je taj snimak procurio i do javnosti. Isto tako su procurila i crtanja mapa po salvetama na Palama.
Sto se drugog dijela tice, moram te pitati gdje si bio '91 i koliko si godina imao tada?
Pa svi u Sarajevu, s dovoljno godina tada naravno, dobro se sjecamo TV prikaza Poljina, Crepoljskog, Mrkovica, Blagovca, Ahatovica, Hrese, itd., na kojima su uredno bili iskopani rovovi za haubice, VBR-ove, minobacacke baterije, itd., a sve povezano svjeze prokopanim makadamima.
- minderpuza
#677 Re: Sarajevo u Ratu
Aferim.... Nekad kontam otkud mi arthritis u kostima a onda se sjetim pranja vesa na miljackimuha_sa wrote:bili smo mnogo bolji ljudi neg što smo danas
-
shandrprcSA
#678 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
kad se samo sjetim kad je dosao vlasnik kamiona koji se nalazio u lakirnici u strojeradu
10k davao da mu ga izvuku
to se planovi pravili ko da ce u ofanzivu, sajle se koje kakve razlacile tokom noci, bageri dovlacili al' kurko
nije bilo sanse da se izvuce

-
PM72
#679 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dozer,
Svi oni koji vjeruju u nevinost SDS-a ,Karadžića i njegove klike,neka pogledaju snimak :
http://www.youtube.com/watch?v=cGs_TmDw_Aw
Đurđevdanski uranak 06.05.1991 na Romaniji nam je najavio sve.Dakle,skoro godinu pred početak rata.Najavili ljudi Veliku Srbiju a mi vjerovali kako rata neće biti.Kad velikosrbi kažu kako je u BiH došlo do preglasavanja i kršenja ustava,ja im odgovaram kontra pitanjem koje glasi: Ko je prvi prekršio ustav SFRJ i stvorio Srpske Autonomne Oblasti? Jesu li dva ostala naroda,koji su činili skoro 70% stanovništva,pitani za mišljenje? Odluka o raspisivanju referenduma je donešena 25 januara 1992 a SAO oblasti formirane početkom septembra 1991.U novembru karadžićevi Srbi proveli "plescibat".U maju 1991 nam prijetili četničkim kokardama.
Ko je onda prvi kršio ustav i nadglasavao ostale?
Svi oni koji vjeruju u nevinost SDS-a ,Karadžića i njegove klike,neka pogledaju snimak :
http://www.youtube.com/watch?v=cGs_TmDw_Aw
Đurđevdanski uranak 06.05.1991 na Romaniji nam je najavio sve.Dakle,skoro godinu pred početak rata.Najavili ljudi Veliku Srbiju a mi vjerovali kako rata neće biti.Kad velikosrbi kažu kako je u BiH došlo do preglasavanja i kršenja ustava,ja im odgovaram kontra pitanjem koje glasi: Ko je prvi prekršio ustav SFRJ i stvorio Srpske Autonomne Oblasti? Jesu li dva ostala naroda,koji su činili skoro 70% stanovništva,pitani za mišljenje? Odluka o raspisivanju referenduma je donešena 25 januara 1992 a SAO oblasti formirane početkom septembra 1991.U novembru karadžićevi Srbi proveli "plescibat".U maju 1991 nam prijetili četničkim kokardama.
Ko je onda prvi kršio ustav i nadglasavao ostale?
-
PM72
#680 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jah,četnici bi sjedili skrštenih ruku...pa majka mu stara,ovo postaje gore nego "Lud,zbunjen,normalan".Čuj bagere dovlačili i teglili kamion sajlama.shandrprcSA wrote:kad se samo sjetim kad je dosao vlasnik kamiona koji se nalazio u lakirnici u strojeradu10k davao da mu ga izvuku
![]()
to se planovi pravili ko da ce u ofanzivu, sajle se koje kakve razlacile tokom noci, bageri dovlacili al' kurko
![]()
![]()
Last edited by PM72 on 25/09/2013 21:48, edited 2 times in total.
-
shandrprcSA
#681 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ihPM72 wrote:Jah,četnici bi sjedili skrštenih ruku...pa majka mu stara,ovo postaje gore nego "Lud,zbunjen,normalan".Čuj bagere dovlačili i teglili kamion sajlama.shandrprcSA wrote:kad se samo sjetim kad je dosao vlasnik kamiona koji se nalazio u lakirnici u strojeradu10k davao da mu ga izvuku
![]()
![]()
![]()

-
PM72
#682 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Mislim,trebamo malo upotrijebiti zdrav razum i logiku a ne nasjedati na kojekakve mahalske priče i izmišljotine.Bageri i to u množini špartali gradom,možda su bili kakvi bešumni i išli na plin kojeg smo jedino imali...Da je to bila kakva livada - pa hajde,da i povjerujem ali pošto vrlo dobro znam sav taj teren...bager,i da je kojim slučajem nabavljen ( i to samo jedan a ne više njih) nije mogao prići dalje od zgrade kod pijace prema pumpi.Treba bar 150 metara čelične sajle koju trebaju neki luđaci pružiti duž ceste.Sve i da to uradiš u strojoradu nije bila livada niti parking nego hale sa kanalima,sjebanim autima,mašinama i kojekakvog krša na sve strane.Četnici su bili u zgradi pored samog Strojorada i naravno ne bi ništa osjetili jer bi to bilo obavljeno bez ijednog šuma a bager bi gurali jer ga ne bi smjeli upaliti,da se "vlasi" ne dosjete.
Smijurija.Gori je onaj koji vjeruje u takve stvari.
Last edited by PM72 on 25/09/2013 21:51, edited 1 time in total.
- Dozer
#683 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pa kako se ne sjecas ovoga ba?Nedobrovoljac wrote:Mislio sam na drugi dio.
Bio sam u Sa i bio dovoljno star (22 godine), ali se ne sjecam tih snimaka koje pominjes, a volio bih da ih vidim, pa ako neko ima neka postavi.
Juli i august '91 se na sve strane pricalo samo o tome kako su oko Sarajeva iskopani artiljerijski polozaji, i to okrenuti prema gradu. TVSA je sve to uredno dokumentovala i oni sigurno imaju te snimke. Ja sam licno s Pasinog brda, sa strelista, gledao te iskopine iznad Mrkovica, a onda i iznad Poljina, iznad vodovoda (ili sta je vec ona betonska gradjevina na vrh Betanije).
-
PM72
#684 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ono betonsko zdanje je trebala biti bolnica,ne znam šta se pravdaš kad se zna da je u jesen 1991 JNA probila put iz Pretisa do Mrkovića.To ko ne zna ili je lud ili te ašćare zajebava.
-
shandrprcSA
#685 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ma nema daljePM72 wrote:Mislim,trebamo malo upotrijebiti zdrav razum i logiku a ne nasjedati na kojekakve mahalske priče i izmišljotine.Bageri i to u množini špartali gradom,možda su bili kakvi bešumni i išli na plin kojeg smo jedino imali...Da je to bila kakva livada - pa hajde,da i povjerujem ali pošto vrlo dobro znam sav taj teren...bager,i da je kojim slučajem nabavljen ( i to samo jedan a ne više njih) nije mogao prići dalje od zgrade kod pijace prema pumpi.Treba bar 150 metara čelične sajle koju trebaju neki luđaci pružiti duž ceste.Sve i da to uradiš u strojoradu nije bila livada niti parking nego hale sa kanalima,sjebanim autima,mašinama i kojekakvog krša na sve strane.Četnici su bili u zgradi pored samog Strojorada i naravno ne bi ništa osjetili jer bi to bilo obavljeno bez ijednog šuma a bager bi gurali jer ga ne bi smjeli upaliti,da se "vlasi" ne dosjete.
-
PM72
-
goran16v
#687 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@nedobrovljac
U pravu si, nikakve pripreme nije bilo kad je pocelo za sve je iskopano, propokano, utvrdjeno, uvezano, povezano, artiljerija postavljena postavljena za jedno poslijepodne onog dana kad je puklo, a ljudi naruzani u roku od 2 sata. Jest al u qurcu...
Takve price mogu da pricaju, a pogotovo u njih da vjeruju oni sto su evoluirali od asfalta do opanaka u nekoj zabiti manjeg be-ha entiteta.
U pravu si, nikakve pripreme nije bilo kad je pocelo za sve je iskopano, propokano, utvrdjeno, uvezano, povezano, artiljerija postavljena postavljena za jedno poslijepodne onog dana kad je puklo, a ljudi naruzani u roku od 2 sata. Jest al u qurcu...
Takve price mogu da pricaju, a pogotovo u njih da vjeruju oni sto su evoluirali od asfalta do opanaka u nekoj zabiti manjeg be-ha entiteta.
-
goran16v
#688 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nekima je sudija svir'o ignore u proljece 96!Nedobrovoljac wrote:Ignoregoran16v wrote:@nedobrovljac
-
PM72
#689 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ne tvrdiš da 100% lažemo nego je u pitanju manji procenat? Nas dvojcu nije puno ni zanimalo šta se dešava po brdima,imali smo pametnijih i ljepših stvari.Tek poslije,kad je "puklo" ,sklopili smo kockice pa postali svjesni nekih stvari koje su se odvijale oko nas.Komšija otišao na vojnu vježbu ili kad smo skupljali pare za našeg jarana kojeg su "pokupili" u rezervu a nama ga žao.Nedobrovoljac wrote:Ne tvrdim 100% da lazete, ali mi se cini kao da nismo zivjeli u istom gradu, vi ste sve znali sta se sprema, a opet ste rat docekali nespremni (ne mislim konkretno na vas dvojicu). Nesto mi tu ne stima.
Ali hajmo nazad na temu, da nas admin ne bi vracao.
Na srpskom plebiscitu u novembru 1991 zastave Jugoslavije i dva "referendumska" pitanja.Plavi listić (latinični) sa pitanjem : jeste li za očuvanje Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti".zaokruži ZA ili PROTIV .Crveni (ćirilićni) sa pitanjem : Jeste li za ujedinjenje SAO Romanije,Semberije,Krajine,Hercegovine,Birča sa Republikom Srpskom Krajinom i ostatkom Jugoslavije u jedinstvenu srpsku državu". Ja se naježio i zaokružio PROTIV.Smanjio sam im procenat ZA sa 130 % na 129%.
Sve je ovo u sklopu teme...
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#690 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@PM72:
Znači da ako si ti glasao - živio si negdje, recimo na Romaniji, ili si bar mahsuz išao da glasaš "anamo", a tvrdiš da si dočekao rat na Alipašinom? Kako sad to 
Srpski plebiscit je održan za vikend (subota/nedelja) 9/10 novembra 91-e, i održan je SAMO na teritorijama već proglašenih SAO-a. Sjećam se k'o danas da smo mi "popisivali" one koji su tih dana odlazili "kod rodbine" za vikendNa srpskom plebiscitu u novembru 1991 zastave Jugoslavije i dva "referendumska" pitanja.Plavi listić (latinični) sa pitanjem : jeste li za očuvanje Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti".zaokruži ZA ili PROTIV .Crveni (ćirilićni) sa pitanjem : Jeste li za ujedinjenje SAO Romanije,Semberije,Krajine,Hercegovine,Birča sa Republikom Srpskom Krajinom i ostatkom Jugoslavije u jedinstvenu srpsku državu". Ja se naježio i zaokružio PROTIV.Smanjio sam im procenat ZA sa 130 % na 129%.Radi tog čina sam bio prvi na spisku za odstrel,u slučaju da zavladaju našim naseljem.Srećom,mogli su mi samo ...
- muha_sa
#691 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ne bih da se petljam al nisi u pravuWoody wrote:@PM72:
Srpski plebiscit je održan za vikend (subota/nedelja) 9/10 novembra 91-e, i održan je SAMO na teritorijama već proglašenih SAO-a. Sjećam se k'o danas da smo mi "popisivali" one koji su tih dana odlazili "kod rodbine" za vikendNa srpskom plebiscitu u novembru 1991 zastave Jugoslavije i dva "referendumska" pitanja.Plavi listić (latinični) sa pitanjem : jeste li za očuvanje Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti".zaokruži ZA ili PROTIV .Crveni (ćirilićni) sa pitanjem : Jeste li za ujedinjenje SAO Romanije,Semberije,Krajine,Hercegovine,Birča sa Republikom Srpskom Krajinom i ostatkom Jugoslavije u jedinstvenu srpsku državu". Ja se naježio i zaokružio PROTIV.Smanjio sam im procenat ZA sa 130 % na 129%.Radi tog čina sam bio prvi na spisku za odstrel,u slučaju da zavladaju našim naseljem.Srećom,mogli su mi samo ...
Znači da ako si ti glasao - živio si negdje, recimo na Romaniji, ili si bar mahsuz išao da glasaš "anamo", a tvrdiš da si dočekao rat na Alipašinom? Kako sad to
-
goran16v
#692 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Fin ti neki komsiluk!muha_sa wrote:
ne bih da se petljam al nisi u pravusjecam se ko juce kad su moje komšije izašli na plebiscit a glasanje bilo u školi u koju su mi djeca išla-- O.Š."Petar Dokic" na Č.Vili.
- muha_sa
#693 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
goran16v wrote:Fin ti neki komsiluk!muha_sa wrote:
ne bih da se petljam al nisi u pravusjecam se ko juce kad su moje komšije izašli na plebiscit a glasanje bilo u školi u koju su mi djeca išla-- O.Š."Petar Dokic" na Č.Vili.
i to sve moje radne kolege a svi radili u JNA
-
goran16v
#694 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sta da ti kazem, to je bio jedan krasan radni kolektiv!muha_sa wrote:goran16v wrote:Fin ti neki komsiluk!muha_sa wrote:
![]()
i to sve moje radne kolege a svi radili u JNApošto sam ranoranioc--nacalio se na balkon i kužio.
- Dozer
#695 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Moderna scena. Necu spominjati imena ni lokacije. I malo je OT, ali je na fonu ove kompletne price "jucer, danas, sutra".
Prije 3-4 godine desava se program strane organizacije, sa sjedistem u Sarajevu, za odlazak BH srednjoskolaca u studijsku posjetu vani. Prijavljuju se djeca iz Banja Luke i Prijedora. Kako to obicno biva, i roditelji se moraju pojaviti na jednom informativnom sastanku, da bi znali ko, sta, gdje, kad i kako. I uredno su roditelji odabrane djece informisani o svemu, pa se doslo i do dijela "Imate li pitanja?".
Otac neke prijedorske curice, onako bahato, govori zeni koja je medju voditeljima programa ispred organizacije, a koja je sarajka, muslimanka - ja hocu da moje dijete tamo bude smjesteno u pravoslavnu kucu. Dobija odgovor da o tome ne odlucuje organizacija ovdje, nego organizatori tamo, na destinaciji. Ide malo bla,bla, on je nezadovoljan odgovorom, i uporan da nece da mu dijete bude s ljudima druge vjere. Nekako ga smire i objasne kako to funkcionise, ali da ce oni uraditi sve sto mogu da mu ispune zahtjev.
Otisla djeca, i stigla na odrediste. Tamo sve OK, curica se ni na sta ne zali. I vratila se djeca nakon 20-30 dana.
Otac spomeute curice prilazi zeni iz organizacije koja mu odmah govori - eto, nazalost nismo mogli ispuniti zelju za pravoslavnom kucom tamo, a on je prekida i obraca joj se onako, malo stidno, sa - pa, dobro...mozda nije ni trebalo.
Razlog: curica je tamo dodijeljena - arapskoj porodici. Ali! Zapala je prebogata porodica u kojoj su sve muska djeca, a arapu san oduvijek bio da ima kcer. Malu pazili samo tako. Limuzine, bazeni, pi.de materine, pticje mlijeko i sl. Danas je mala na studiranju vani, na nekom ober fakultetu, a sve joj placa - arap.
Naravoucenije - ne srati dok voz stoji
-
goran16v
#696 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@dozer
Ma mi smo cudo, kad smo ovdje sve po Merlinovoj "pasa moj solidni iz svoje baste beri cvijet", a kad se scer iz dijaspore uda anamo za nekakvog Majkla ili Gintera, a sin dovede snahu koja se odaziva na Amanda ili Urlike onda je to ok!
Ma mi smo cudo, kad smo ovdje sve po Merlinovoj "pasa moj solidni iz svoje baste beri cvijet", a kad se scer iz dijaspore uda anamo za nekakvog Majkla ili Gintera, a sin dovede snahu koja se odaziva na Amanda ili Urlike onda je to ok!
- sinuhe
#697 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jah, zanimljivo kako se te besplatne pare desavaju nekome nepoznatom a ne npr. tebi. Eh moj dozeru i ti svasta stavljas na internet

- Dozer
#698 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@ebi ga...nisam te srece, ocito... A slucaj je 100% istinit 
-
trocadero
#699 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Паша мојPM72 wrote:Ne tvrdiš da 100% lažemo nego je u pitanju manji procenat? Nas dvojcu nije puno ni zanimalo šta se dešava po brdima,imali smo pametnijih i ljepših stvari.Tek poslije,kad je "puklo" ,sklopili smo kockice pa postali svjesni nekih stvari koje su se odvijale oko nas.Komšija otišao na vojnu vježbu ili kad smo skupljali pare za našeg jarana kojeg su "pokupili" u rezervu a nama ga žao.Nedobrovoljac wrote:Ne tvrdim 100% da lazete, ali mi se cini kao da nismo zivjeli u istom gradu, vi ste sve znali sta se sprema, a opet ste rat docekali nespremni (ne mislim konkretno na vas dvojicu). Nesto mi tu ne stima.
Ali hajmo nazad na temu, da nas admin ne bi vracao.A on sa Brnetom kod Benkovca.Vojska rovi neki put - valjda im dosadno.Kopa se plin po Nedžarićima i to oko naselja.Trocjevci na Brusu okrenuti u "nebo",vježba za slučaj vanjske agresije.
Na srpskom plebiscitu u novembru 1991 zastave Jugoslavije i dva "referendumska" pitanja.Plavi listić (latinični) sa pitanjem : jeste li za očuvanje Jugoslavije kao zajednice naroda i narodnosti".zaokruži ZA ili PROTIV .Crveni (ćirilićni) sa pitanjem : Jeste li za ujedinjenje SAO Romanije,Semberije,Krajine,Hercegovine,Birča sa Republikom Srpskom Krajinom i ostatkom Jugoslavije u jedinstvenu srpsku državu". Ja se naježio i zaokružio PROTIV.Smanjio sam im procenat ZA sa 130 % na 129%.Radi tog čina sam bio prvi na spisku za odstrel,u slučaju da zavladaju našim naseljem.Srećom,mogli su mi samo ...
Sve je ovo u sklopu teme...
Нек си вала изашао на српски плебисцит, свака ти дала
А паметне и љепше ствари су ти биле тражење калаша по пијаци на Ступу прије него што је пукло! На крају си га и купио, и нека си! Мојне ми невине шупље па зрели смо људи!
Копање плина по Неџарићима припрема за рат?
Како то да су око својих кућа за плин копали сви, и Бошњаци , Хрвати и Срби заједно?
И мала исправка Бошњака и Хрвата прије рата није било око 70 % већ око 60%.
Драг си ти мени, немој шта замјерит
- LBVIEW
#700 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ma ja ba, mi toliku nejac pobili i niko nista, cak su nejaci pripisali i genocid- kosmicka nepravda, nego sta.Woody wrote:Evo, dok se @Nekak s proljeća ne javi - da nije negdje ovdje?trocadero wrote:Некако с прољећа,
Да немаш случајно слику оног прце САМИРА БЕЈТИЋА из ратног периода?
Јел он убио Бошка и Адмиру?
Nije ovaj zaokruženi, naravno. Njega znaš![]()
Ali, dabogda moj @трокадеро, nismo ti se mi bolan puno u onaj vakat slikali. Jebi ga, nije se imalo sučimMi smo ti više volili snimati "pokretne slike" kao npr. one sa Vozuće i Dvora na Uni... Ma znaš na koje video uratke mislim
Vojska u kojoj bio taj sto mu se ovdje uvlacis k'o biva nista nije snimala, a i dan danas nalaze ostatke zrtava tik pored
naselja k'o prije par sedmica u Tomasici, gdje "ljudi" zive i odgajaju djecu k'o da se nista nije desilo.
Zato, ne dipr.