a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

VjecitiStudent

#676 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

StupskaBitanga wrote:Koncentracija binga i Interexa niti u jednom segmentu nije preklapanje
Gradovi poput Konjica, Banja Luke, Gradiške, K.Dubice u kojima Interex posluje nema tamo Binga
Uzalud je o koncentraciji uopšte raspravljati, Koncentracijsko vijeće će svakako samo o visini mita odlučivati.
karanana

#677 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by karanana »

ok meni se gadi ovo sto je konzum uradio, i pravo mi fali merkator u lozionickoj, ali sta je tu moglo konkurencijsko vijece?
pa mi smo prchija od koje nista ne zavisi. merkator se prodao na globalnom nivou i sad bi usranci iz konkurencijskog vijeca bih trebali da sprijece tu transakciju tako sto je nece odobriti u bih? sta bi se desilo da je nisu odobrili? da li bi ostao merkator? ovako je bolje da su i pokupili koju tisucicu za sebe i svoje obitelji i odobrili nesto sto je ionako vec bilo zavrseno.
VjecitiStudent

#678 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

karanana wrote:ok meni se gadi ovo sto je konzum uradio, i pravo mi fali merkator u lozionickoj, ali sta je tu moglo konkurencijsko vijece?
pa mi smo prchija od koje nista ne zavisi. merkator se prodao na globalnom nivou i sad bi usranci iz konkurencijskog vijeca bih trebali da sprijece tu transakciju tako sto je nece odobriti u bih? sta bi se desilo da je nisu odobrili? da li bi ostao merkator? ovako je bolje da su i pokupili koju tisucicu za sebe i svoje obitelji i odobrili nesto sto je ionako vec bilo zavrseno.
Moglo je uradi isto što i slična vijeća u Hrvatskoj i Srbiji, da postavi kao uvjet prodaju dijela prodavnica.
StupskaBitanga

#679 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

ne nego bi kao u HR i u SRB uslovili koncentraciju time da se pojedini objekti moraju prodati ili iznajmiti nekom drugom s tim da ako nema interesanata da se ti objekti zatvore što će ti reći da postoji više igrača na tržištu
VjecitiStudent

#680 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by VjecitiStudent »

StupskaBitanga wrote:ne nego bi kao u HR i u SRB uslovili koncentraciju time da se pojedini objekti moraju prodati ili iznajmiti nekom drugom s tim da ako nema interesanata da se ti objekti zatvore što će ti reći da postoji više igrača na tržištu
Ukratko, bilo šta nakon čega ćemo imati manje Konzuma i Binga.
karanana

#681 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by karanana »

pa dobro, zatvorili bi neke prodavnice i to bi bilo to. mozda bi bingo uletio u njih nekoliko. vise bi ljudi ostalo bez posla nego sada, sto ne znaci da konzum ni sad nece zatvoriti prodavnice.
StupskaBitanga

#682 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Treba pratiti i Tropic iz Banja Luke
Sigurno se neće zadržati isključivo na tržištu RS
karanana

#683 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by karanana »

ko stoji iza tropica?
vidim da je registrovan u holandiji.
StupskaBitanga

#684 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Banjalučanin Mirko Risović
www.tropic.ba
mayab

#685 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by mayab »

DaffyDuck wrote:
VjecitiStudent wrote:
crnoplavo wrote:vrlo malo vjerovartno da su sami to uradili
mozda su ih hakirali
Neko je na vrijeme kupio konzum.ba i sad diže cijenu domenu :D
Odavno nece da kupe :D

http://www.6yka.com/novost/42313/sta-se ... -konzum.ba
Ja se jos mogu sjetiti, prije nekih 6-7 godina je takodje na konzum.ba bio neki majmun kada se otvori stranica :lol:
dobar osjecaj

#686 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by dobar osjecaj »

mayab wrote:Ja se jos mogu sjetiti, prije nekih 6-7 godina je takodje na konzum.ba bio neki majmun kada se otvori stranica :lol:
Podaci kazu da je domena registrovana 11.05.2007. Jedina koju sam bar ja dosad ukucavala u whois pretrazi drzavnih domena da nema nikakve podatke o korisniku osim tog datuma registracije.
p206

#687 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by p206 »

u zadnje vrijeme primoran sam da idem u Konzum... i kad god dođem, mrtva Colonia svira, i neka ostala sranja od susjeda... pa ebo mater ima li ikakva druga muzika osim ove... neka strana npr.
problemnatravunu

#688 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by problemnatravunu »

A autorska prava???
More biti da je Todoric sponzor Colonije, i ima pravo da vrti njihovu "glazbu"... :mrgreen:
StupskaBitanga

#689 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

SAMO PLATI
Agrokor za policu u Konzumu i Mercatoru traži 10% lanjskog prometa
LJUBLJANA - Slovenski prehrambeni dobavljači Mercatora pozvani su ovih dana na pregovore u sjedište koncerna Agrokor, od lipnja novog većinskog vlasnika
slovenskog trgovačkog lanca, i ostali neugodno iznenađeni.
Kako bi zadržali svoje mjesto na policama Mercatora, koncern Ivice Todorića od njih traži uplatu od 10 posto lanjskog prometa koji su ostvarili s Konzumom ili Mercatorom, piše ljubljanski poslovni list Finance.

Takav im je postupak u Zagrebu pojašnjen kao 'strateško djelovanje s najvećim trgovcem na Balkanu'. Taj bi novac garantirao najvećim regionalnim dobavljačima da će biti na policama Mercatora i Konzuma naredne tri godine. Konkretno: ako je dobavljač lani imao promet s jednim od ta dva lanca od milijun eura, sada mora ekstra platiti sto tisuća eura.

- U Zagrebu su nam pojasnili da su Mercator i Konzum sada top trgovac u regiji i da će nam omogućiti najbolju poziciju u svim njihovim centrima. Također, da će novcem koji platimo za police renovirati i ulagati u nove centre pa ćemo tako i mi povećati prodaju. Zato imaju najveća očekivanja od regionalnih dobavljača i multinacionalki, rekao je za Finance jedan od dobavljača.

Drugi pak dobavljač kaže da je Agrokorova 'ponuda' neuobičajena.

- Nikad nismo dobili slične ponude. Uobičajeno je da ponudimo nove proizvode koje želimo promovirati preko polica i za to platimo nekoliko tisuća. Isto vrijedi i za marketinške troškove.

Podsjetimo, Agrokor je za 544 milijuna eura ljetos kupio većinski udio u Mercatoru, čime je stvorena najveća regionalna maloprodajna mreža koju čine Mercator i Konzum s prometom većim od pet milijardi eura.
EXPORT TO PDF
Možda v
safran

#690 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by safran »

jah, tako to radi "vodeći trgovački lanac u regiji" - i onda sve u Konzumu skuplje za pola markice, markicu
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#691 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Entropio »

Kad su otvorili novi Konzum u Envera Sehovica? Pa koncentracija Konzuma na relaciji Malta - Pofalici je nevjerovatna. :D
LieToMe

#692 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by LieToMe »

safran wrote:jah, tako to radi "vodeći trgovački lanac u regiji" - i onda sve u Konzumu skuplje za pola markice, markicu
tacno ne znam bil se smijala ili plakala kad udjem u svoj stari merkator na socijalnom... prozvodi skuplji i za ravno dvije markice (ljesnjak cokolino od kilogram 14 markica (koji je u Bingu 12) ne bi mi dobro kad sam vidjela :-) )
StupskaBitanga

#693 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Entropio wrote:Kad su otvorili novi Konzum u Envera Sehovica? Pa koncentracija Konzuma na relaciji Malta - Pofalici je nevjerovatna. :D
Zar tu nije bio dp
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#694 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Entropio »

StupskaBitanga wrote:
Entropio wrote:Kad su otvorili novi Konzum u Envera Sehovica? Pa koncentracija Konzuma na relaciji Malta - Pofalici je nevjerovatna. :D
Zar tu nije bio dp
Ne sjećam se, moguće. Onda su ga samo pretvorili u Konzum...
MaxPayne

#695 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by MaxPayne »

StupskaBitanga wrote:
Zar tu nije bio dp
bio je,još prije sedmicu kada sam tuda prolazio pretvarali ga u konzum
StupskaBitanga

#696 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

ko i onaj DP kod Suda prema BBI. Sa strane piše i dalje DP a na ulazu veliki natpis Konzum
StupskaBitanga

#697 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

Ovih dana Agrokorov veloprodajni centar Velpro obilježava deset godina postojanja.
Tek deset godina prošlo je od vremena kada je Todorić kupivši Distributivni centar Rajlovac ušao kao trgovac na bosanskohercegovačko tržište.

Piše: Borivoje Simić

Od tada, za pomenutih deset godina, sve je za Agrokor, Velpro i njegov maloprodajni izdanak Konzum krenulo strelovitim usponom.
Agrokor, odnosno Konzum uzletio je do najvećeg trgovca od Vardara do Triglava, toliko velikog da se ovih dana odlučio ponuditi nove uslove za svoje dobavljače odmah nakon što je pokorio Mercator, dajući da znanja da je sada najveći.
Iz veličine prirodno proističe moć, ali Agrokor je, iako niko nije očekivao med i mlijeko, nemalo iznenenadio svoje dobavljače zahtjevom, kako su prenijele medijske kolege, da mjesto na polici u naredne tri godine avansiraju uplatom 10-postotnog iznosa od lanjskog prometa sa ovim trgovcem.
Na ovaj način dobavljači će dobiti svoje mjesto u moćnoj trgovačkoj mreži, a time će finansirati i dalje širenje trgovca, a njegovim širenjem, kako to navodno objašnjava Agokor, na dobitku će biti i dobavljači.
Informacije o ovoj ucjenjivačkoj ponudi koje su došle u medijski prostor upravo od dobavljača kasnije su demantovane iz usta direktora Mercatora Tonija Balažiča, ali kagod bilo više je nego jasno da će sa tržišnom koncentracijom koja je nastala nastupiti i nova pravila igre.
Agrokor će se ponašati u skladu sa svojom veličinom, a što neko može zvati monopolom, iako naravno monopol ovog trgovca nije dokazan osim u slučaju pojedinačnih objekata, prije svega u Hrvatskoj i Srbiji.
Naravno, Agrokor koji od sada sve računa u velikim ciframa, trebat će likvidnost, a ne smije se zaboraviti i da ima finansirati i nagomilane kreditne obaveze!
U neformalnom razgovoru sa potpisnikom ovih redova direktor jedne od ovdašnjih kompanija slikovito je objasnio stutaciju u kojoj će se naći proizvođači i dobavljači: Do sada je tri i dva bilo pet, a od Agrokorovog preuzimanja Mercatora tri i dva bit će četiri.
I domaće proizvođače u BiH uhvatila je panika, jer im trgovci odavno za ulazak u centre i pozicioniranje proizvoda traže novčane doprinose, a sad je tu i Konzum sa svojim novim politikama. Konzum, koji je toliko ojačao u BiH da ako vas nema u ovom lancu, možete slobodno reći da niste doprli do potrošača.
Ipak, u BiH je nakon najnovijeg preslagivanja u trgovini, Konzumovog potapanja Mercatora i Bingove akvizicije Interexa ( a govori se i potencijalno Tuša), nastala polarizacija, u kojoj će glavnu riječ na tržištu voditi ova dva trgovca.
Upućeni u zbivanja u branši kažu da će razlika u prihodima između Konzuma i Binga nakon ovih akvizicija biti svega oko 100 miliona KM.
Ako je Konzum perjanica poziconiranja hrvatske privrede na bh. tržištu, uzdanica za domaće proizvođače je Bingo.
Tuzlanski centar, koji je takođe proteklih godina imao meteorski uspon, poznat je kao zagovornik domaćeg proizvoda i ubjedljivo prednjači po zastupljenosti artikala pod oznakom “made in BiH”.

Njegova uloga u sadašnjim okolnostima postaje za domaće proizvođače sve značajnija. Jer, postaje očigledno da će Konzum biti rezervisan samo za velike i da će ulaznicu za njega imati uglavnom regionalni igrači, a znatan dio otpast će na vlastitu režiju Agrokora sa bogatom lepezom proizvoda pod robnim markama i vlastitim uvozom. Mali proizvođači neće više imati šta tražiti u tom lancu. Da je to tako govore i pregovori koji se upravo vode sa 100 do 150 najvećih dobavljača u regiji. Onima koji uđu u ovaj lanac i, kako smo vidjeli plate masnu ulaznicu, otvara se široko tržište, u kojem će sigurno moći profitirati.
Upravo ovo je jedna od najvažnijih pozitivnih strana spajanja Mercatora i Agrokora , jer će kroz ovako velikog trgovca doći do većeg povezivanja i integracije tržišta regiona, koju će predvoditi veliki proizvođači i dobavljači.
Na drugoj strani, domaća bh. roba uglavnom neće doprijeti do Konzuma ili ako dopre uglavnom će biti skučena na policama i često ograničena na uslužnu proizvodnju za Konzumove robne marke.
Evidentno da kupci suštinski neće biti na dobitku to što su umjesto Mercatora i Drvoprometa dobili nove Konzumove objekte, a kao što smo vidjeli ni za dobavljače generalno nije situacija baš najsjajnija.
Ipak, od Agrokora i Konzuma bi bilo dobro da u duhu “dobrog susjeda”, uvažavaju domaću proizvodnju i proizvođače na svim tržištima na kojima posluju!
indikator.ba
Rizvan

#698 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Rizvan »

StupskaBitanga wrote:
Ako je Konzum perjanica poziconiranja hrvatske privrede na bh. tržištu, uzdanica za domaće proizvođače je Bingo.
Tuzlanski centar, koji je takođe proteklih godina imao meteorski uspon, poznat je kao zagovornik domaćeg proizvoda
Kad smo kod ovoga, primjetih da se za Bingo, kese više ne proizvode u Gračanici, već u Osijeku, HR.
Banksy

#699 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by Banksy »

Kažu, dogodine stiže Lidl.
StupskaBitanga

#700 Re: a sad adio, moj lijepi merkatoru.....

Post by StupskaBitanga »

To ona čuvena fraza da lidl preuzima bingo
Post Reply