Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#676 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:"aurora313"
Čuj, dobro zboriš ! Ovoj pohvali samo fale gusle... :D

I sve ekspert do eksperta, vjerski 'naučnik' do naučnika, i apologeta maximalis.

Ne treba narodu Biblija; samo neka idu po forumima i prati vas nekolicinu vrača pogadžača koji znate šta je Isus mislio. :
-)
Al ga ti lupetaš,Bože mili!
Čovjek je točno rekao što molitva je,da to nije mantranje naučenih fraza nego govor Bogu!
Po hiljaditi put; kojem bogu?

Hrišćani su Jahvi skoro oduzeli titulu boga jer im je Isus postao bog. Takvu glupost shvatiti čak kao neku metafizičku 'realnost' nije moguće ničim opravdati. To je isto kada bi muslimani nazvali Muhameda bogom!?! Naravno, nije mu sin pa kako ti aurora možeš tako nešto da lupetaš? Well, uz vaša 'objašnjenja' i rezone, ne vidim ništa čudno.

Drugo, Isus nema nikakve veze sa 'uslišavanjem' molitvi. Nisi to znao? Znam, jer ne znaš razloge zašto se katolici i generalno Hrvati tako grčevito mole majci božijoj, ili gospi, ili maloj i velikoj gospi... kako god je nazivaju.

Naime, uz Isusa (a to sam pisao pa si trebao da zapamtiš... sada ovo zapiši!) sjedi njegova majka. Majka božija. Pošto Isus ne prima zemaljske molitve izuzev ako si recimo adventista (tako su mi zorno objasnili), i budući da je kao žensko meHka srca, ona svaku molitvu prenese Isusu dok uz njega brižno sjedi i eglenišu. Protekcija radi punom parom. A ko skuplja koverte sa željama i gotovinom, to se zna.

Gornje objašnjenje nam svakodnevno pružaju vjernici.

Ali, ne lezi vraže. Isus je namćor i to znamo iz Novog Zavjeta.

Uostalom, Matija će to bolje opisati (12:46-49):

...'Dok je On (misli se na Isusa) još govorio narodu, stajali su vani majka njegova i braća njegova i htjeli su da govore s njime.
Neko mu reče: “Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i hoće da govore s tobom.”
A on reče onome, koji mu je to javio: “Ko je moja majka, i ko su braća moja?”
Tada pruži ruku na učenike svoje i reče: “Evo, majka moja i braća moja! Jer ko čini volju Oca mojega na nebesima, taj mi je brat, sestra i majka.”...'

Komentar ovoj božanskoj gluposti je nepotreban.
patriot_1

#677 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:"aurora313"
Čuj, dobro zboriš ! Ovoj pohvali samo fale gusle... :D

I sve ekspert do eksperta, vjerski 'naučnik' do naučnika, i apologeta maximalis.

Ne treba narodu Biblija; samo neka idu po forumima i prati vas nekolicinu vrača pogadžača koji znate šta je Isus mislio. :
-)
Al ga ti lupetaš,Bože mili!
Čovjek je točno rekao što molitva je,da to nije mantranje naučenih fraza nego govor Bogu!
Po hiljaditi put; kojem bogu?

Hrišćani su Jahvi skoro oduzeli titulu boga jer im je Isus postao bog. Takvu glupost shvatiti čak kao neku metafizičku 'realnost' nije moguće ničim opravdati. To je isto kada bi muslimani nazvali Muhameda bogom!?! Naravno, nije mu sin pa kako ti aurora možeš tako nešto da lupetaš? Well, uz vaša 'objašnjenja' i rezone, ne vidim ništa čudno.

Drugo, Isus nema nikakve veze sa 'uslišavanjem' molitvi. Nisi to znao? Znam, jer ne znaš razloge zašto se katolici i generalno Hrvati tako grčevito mole majci božijoj, ili gospi, ili maloj i velikoj gospi... kako god je nazivaju.

Naime, uz Isusa (a to sam pisao pa si trebao da zapamtiš... sada ovo zapiši!) sjedi njegova majka. Majka božija. Pošto Isus ne prima zemaljske molitve izuzev ako si recimo adventista (tako su mi zorno objasnili), i budući da je kao žensko meHka srca, ona svaku molitvu prenese Isusu dok uz njega brižno sjedi i eglenišu. Protekcija radi punom parom. A ko skuplja koverte sa željama i gotovinom, to se zna.

Gornje objašnjenje nam svakodnevno pružaju vjernici.

Ali, ne lezi vraže. Isus je namćor i to znamo iz Novog Zavjeta.

Uostalom, Matija će to bolje opisati (12:46-49):

...'Dok je On (misli se na Isusa) još govorio narodu, stajali su vani majka njegova i braća njegova i htjeli su da govore s njime.
Neko mu reče: “Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i hoće da govore s tobom.”
A on reče onome, koji mu je to javio: “Ko je moja majka, i ko su braća moja?”
Tada pruži ruku na učenike svoje i reče: “Evo, majka moja i braća moja! Jer ko čini volju Oca mojega na nebesima, taj mi je brat, sestra i majka.”...'

Komentar ovoj božanskoj gluposti je nepotreban.
Opet lupetaš,klasika kad si ti u pitanju!
Kršćani nisu odbacili Jahvu.On je naš Bog.I Isus je Bog.I Duh Sveti je Bog.Oni nisu TRI Boga negojedan trojstven.Kršćani Katolici se mole i Isusu,ne samo Mariji!Oni znaju da je Isus Bog a Marija nije.Mole se njoj da ih zagovara kod Isusa.To je kao da zamoliš susjeda Juru da kaže koju dobru o tebi
svom rođaku jer eto,treba ti jamac a njegov rođak je imućan.A ti pošten,no treba ti pomoć!To je neka logika.
Ja se nikad ne molim ni Mariji ni svecima,samo Ocu,Sinu i Duhu Svetom.Jednom Bogu ili bolje rečeno TROJEDNOM.Vjerujem da je toliko dobar da mi veza nije potrebna!
aurora313

#678 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

Ok...ti se ne molis ali Marija Bistrica, Lourd ili Medjugorje su druga prica u koju vjeruju milioni.
Kako bi to objasnio muslimanu da te ne smatra poremecenim?
A tri boga su promasaj i samo su ustupak skrojen i potvrdjen u Nikeji.
Infologicar

#679 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Infologicar »

Jesus je bio Srbin koji je propovjedao srpsku religiju.
patriot_1

#680 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:Ok...ti se ne molis ali Marija Bistrica, Lourd ili Medjugorje su druga prica u koju vjeruju milioni.
Znači,po tebi su Evanđelja -izmišljotina,jer tamo jasno piše a i u nekim poslanicama da je Isus Bog!
aurora313

#681 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:Ok...ti se ne molis ali Marija Bistrica, Lourd ili Medjugorje su druga prica u koju vjeruju milioni.
Znači,po tebi su Evanđelja -izmišljotina,jer tamo jasno piše a i u nekim poslanicama da je Isus Bog!
Sta to znaci 'jasno pise' da je bog? Evo ti i ja jasno pisem da nije. :-)

Nije valjda da vjerujes u sve sto citas?
patriot_1

#682 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
patriot_1 wrote:
Sta to znaci 'jasno pise' da je bog? Evo ti i ja jasno pisem da nije. :-)

Nije valjda da vjerujes u sve sto citas?
Vjerujem u ono što mi se čini istinitim!
Vjerujem da su Apostoli i Evanđelisti pisali istinu jer je laž -grijeh!
Vjerujem da je Bog stajao iza te istine jer mu je stalo da se objavi nama ljudima!
Vjerujem i zato jer mi ,nakon molitve kao nevjerniku Bog objavio da postoji zato što sam ga to zamolio!
Probaj i ti!

Vjerujem jer sam nakon što postah vjernik ,puno puta doživio da Bog sebe meni i nekima poznanicima uslišava nevjerovatne molitve!
On nije samo neki Bog odonda nego i Bog od sada!
aurora313

#683 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote: Vjerujem u ono što mi se čini istinitim!
To mi zvuči kao naivno razmišljanje. Između 'činiti se' i biti 'istinito' je veeeelika razlika.
Vjerujem da su Apostoli i Evanđelisti pisali istinu jer je laž -grijeh!
Recimo da su to oni pisali. Zašto bi im se vjerovalo? Bili su nečiji đaci koji čak nisu znali uskladiti materijal, i to je to?
Vjerujem da je Bog stajao iza te istine jer mu je stalo da se objavi nama ljudima!
Ne budi naivan. Bogu je trebalo nekih 20 godina da izdiktira Kuran (ako u to vjeruješ, to je tvoja stvar), a Biblija je daleko obimnija. Misliš li da se bogovi zamajuju time kako bi kontrolisali svaki detalj šta neki 'slijedbenici' pišu?
Vjerujem i zato jer mi ,nakon molitve kao nevjerniku Bog objavio da postoji zato što sam ga to zamolio!
E ovdje si me slagao i sram te bilo... pred bogom. On će ti to zapamtiti.
Vjerujem jer sam nakon što postah vjernik ,puno puta doživio da Bog sebe meni i nekima poznanicima uslišava nevjerovatne molitve!
Naravno... šansa da bog nešto 'usliša' je grubo 50/50.
Nego, jesi li zabilježio one molitve koje nije uslišio i kako to objašnjavaš?
zagortenej

#684 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by zagortenej »

Jesus did not invent Christianity. Jesus was a Jew. He was reforming Judaism.
The Buddha did not invent Buddhism. The Buddha was a Hindu. He was reforming Hinduism.

We have to understand that our prophets are intimately connected to the worlds out of which they arise. And so, for me, when I write about the origins of particular religions, it's very important to recognize how seamless that transition from the era before and during and after the prophet actually is. And that's certainly the case with the prophet Muhammad.
patriot_1

#685 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

="aurora313"
To mi zvuči kao naivno razmišljanje. Između 'činiti se' i biti 'istinito' je veeeelika razlika.
Mogao sam napisati da vjerujem u ono što mislim da je istina!I ti isto,misliš da je istina ono što ti se istinom čini!Pravu istinu nitko nezna!
Recimo da su to oni pisali. Zašto bi im se vjerovalo? Bili su nečiji đaci koji čak nisu znali uskladiti materijal, i to je to?
To ti misliš!A neznaš jeli to istina!Ja vjerujem da su pisali istinu i to jako dobro!Nisu sjedili u istoj sobi,bili su kilometrima daleko jedan od drugog.
Ne budi naivan. Bogu je trebalo nekih 20 godina da izdiktira Kuran (ako u to vjeruješ, to je tvoja stvar), a Biblija je daleko obimnija. Misliš li da se bogovi zamajuju time kako bi kontrolisali svaki detalj šta neki 'slijedbenici' pišu?
Bog se uvjek objavljivao tokom povjesti!Pobrinuo se za to da nešto od tih objava ostane zapisano!Nije li to logično AKO Bog postoji?

Naravno... šansa da bog nešto 'usliša' je grubo 50/50.
Nego, jesi li zabilježio one molitve koje nije uslišio i kako to objašnjavaš?
Nemam objašnjenja!One uslišane su takvog ranga da se nikako nemogu pripisati slučaju!A ima ih podosta u mojih 30 g. vjere!
Za kraj,ništa nisam lagao!Zanimljivi ste vi nevjernici,vjerujete uništa.Sve nastalo iz ničeg,bez Tvorca a kad vam se kaže da se Bog objavio nekom odmah je to laž ili bolesno stanje uma!
Pa što ima nevjerovatno u tome da iza kreacije stoji kreator?Ili bolje,ako Bog ne postoji,onda bi svi znanstvenici bili ateisti!A nisu!
patriot_1

#686 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

zagortenej wrote:
The Buddha did not invent Buddhism. The Buddha was a Hindu. He was reforming Hinduism.

We have to understand that our prophets are intimately connected to the worlds out of which they arise. And so, for me, when I write about the origins of particular religions, it's very important to recognize how seamless that transition from the era before and during and after the prophet actually is. And that's certainly the case with the prophet Muhammad.
https://www.youtube.com/watch?v=5gQVb58-lhE
Nocty

#687 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

zagortenej wrote:

jesus was a mushroom

any questions?
SamoVasGledam

#688 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote: To ti misliš!A neznaš jeli to istina!Ja vjerujem da su pisali istinu i to jako dobro!Nisu sjedili u istoj sobi,bili su kilometrima daleko jedan od drugog.
A koji je od četvorice pisao istinu?
patriot_1

#689 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote: To ti misliš!A neznaš jeli to istina!Ja vjerujem da su pisali istinu i to jako dobro!Nisu sjedili u istoj sobi,bili su kilometrima daleko jedan od drugog.
A koji je od četvorice pisao istinu?
Svi.Navedi gdje se ne slažu izvješća!
SamoVasGledam

#690 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

Mora da se šališ. Toliko puta je prežvakana ta tema ovde. Zar sada treba da se ponavljamo zbog tvoje tvrdoglavosti?
fatamorgana

#691 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

SamoVasGledam wrote:Mora da se šališ. Toliko puta je prežvakana ta tema ovde. Zar sada treba da se ponavljamo zbog tvoje tvrdoglavosti?
Mislim da bi mu nešto bilo da pročita Evenđelje po Tomi i Evanđelje po Judi Iskarioti, oba iz istog perioda kad i "kanonska" Evanđelja a oba su dobro poznavali prvi crkveni oci kao npr. "Sv." Irinej, lionski biskup koja je on opet smatrao za herezu ....
SamoVasGledam

#692 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

fatamorgana wrote:
SamoVasGledam wrote:Mora da se šališ. Toliko puta je prežvakana ta tema ovde. Zar sada treba da se ponavljamo zbog tvoje tvrdoglavosti?
Mislim da bi mu nešto bilo da pročita Evenđelje po Tomi i Evanđelje po Judi Iskarioti, oba iz istog perioda kad i "kanonska" Evanđelja a oba su dobro poznavali prvi crkveni oci kao npr. "Sv." Irinej, lionski biskup koja je on opet smatrao za herezu ....
Ma nije to toliki problem. Kao što muslimani odlučuju koje će hadise prihvatiti tako nek i hrišćani odluče koja će jevanđelja prihvatiti.

Problem je što zbrku pronalazimo i u onome što su sami izabrali.

Da su izabrali samo jedno jevanđelje, recimo Marka koje je najstarije, a samim tim i nekako najbliže događajima, ne bi bio problem u tom smislu. Ali problem je što sam Marko nije dovoljan da potvrdi božanstvenost Isusa u koje oni veruju, pa im zato trebaju i druga jevanđelja gde je ta božanstvenost izraženija.
patriot_1

#693 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:
Ta "Evanđelja" su pisana za bas nevjernike da imate čime hraniti svoju nevjeru.Veze sa Bogom nemaju,pazi molim te,Juda se objesio isti dan kad je izdao Isusa,kad je pisao to tkz. vnanđelje?Iz groba ha ha
patriot_1

#694 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

A ti tvrdoglavo držiš da je to istina iako je jasno da je laž!Nikakvih razlika nema,Evanđelja pišu istu priču ali od strane 4 različita pisca.Bilo koji događaj da pišu 4 novinara npr,opisat će istinu(ako su pošteni) ali na različiti način,netko će staviti naglasak na jedno netko na drugo,to je bar jasno!
patriot_1

#695 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:
fatamorgana wrote:
Ma nije to toliki problem. Kao što muslimani odlučuju koje će hadise prihvatiti tako nek i hrišćani odluče koja će jevanđelja prihvatiti.

Problem je što zbrku pronalazimo i u onome što su sami izabrali.

Da su izabrali samo jedno jevanđelje, recimo Marka koje je najstarije, a samim tim i nekako najbliže događajima, ne bi bio problem u tom smislu. Ali problem je što sam Marko nije dovoljan da potvrdi božanstvenost Isusa u koje oni veruju, pa im zato trebaju i druga jevanđelja gde je ta božanstvenost izraženija.
Problem njihov je to što u to doba ti nisi živo,trebali su tebe pitati i sve bi bilo po "Pe Esu",ha ha
SamoVasGledam

#696 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:
fatamorgana wrote:
Ta "Evanđelja" su pisana za bas nevjernike da imate čime hraniti svoju nevjeru.Veze sa Bogom nemaju,pazi molim te,Juda se objesio isti dan kad je izdao Isusa,kad je pisao to tkz. vnanđelje?Iz groba ha ha
A ko su Marko i Luka da njima slepo veruješ?
SamoVasGledam

#697 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote:
A ti tvrdoglavo držiš da je to istina iako je jasno da je laž!Nikakvih razlika nema,Evanđelja pišu istu priču ali od strane 4 različita pisca.Bilo koji događaj da pišu 4 novinara npr,opisat će istinu(ako su pošteni) ali na različiti način,netko će staviti naglasak na jedno netko na drugo,to je bar jasno!
Patrioto, možeš li molim te da odgovoriš na pitanja iz ovog kviza? Ja sam probao ali mi baš loše ide. Verujem da ćeš ti proći mnogo bolje nego ja.

http://exchristian.net/3/test_quiz.php
fatamorgana

#698 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
fatamorgana wrote:
To je verzija koju si ti naučio na katekizmu, znamo da reliijska dogma vrlo često ima malo veze sa istorijskom stvarnošću, naravno da ih ti ne želiš pročitati iako su dostupna.a tebe ni ne zanima istina već po mjeri skrojena dogma, standard konfekcija.
mariner

#699 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by mariner »

krscanstvo je fake religija puna paganstva koje mnogi kratkovidni kretenoidni umovi to ne percipiraju. Izvinjavam se onima koji bi se mogli naci uvrjedjeni.
dadinjo33

#700 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by dadinjo33 »

patriot_1 wrote: Ta "Evanđelja" su pisana za bas nevjernike da imate čime hraniti svoju nevjeru.Veze sa Bogom nemaju,pazi molim te,Juda se objesio isti dan kad je izdao Isusa,kad je pisao to tkz. vnanđelje?Iz groba ha ha
Nije se objesio kad ga je izdao, nego kad je shvatio da ga je izdao, nakon 30 godina.
Post Reply