Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
zmajadaH

#676 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by zmajadaH »

El malagueño wrote:
;) drago mi je sto se bar neko slaze sa mnom haha

Nisam u spaniji, zivim u holandiji. Spomenuh spaniju jer je opcepoznato asocijalno ponasanje iraca i britanaca kad skupe saku jada da odu na ibizu. Fuj.
Tvoj nik me asocirao na Španiju, zato i pitah :-D

Ma zasto se nebih složio kad si rekao istinu.
El malagueño

#677 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

zmajadaH wrote:
El malagueño wrote:
;) drago mi je sto se bar neko slaze sa mnom haha

Nisam u spaniji, zivim u holandiji. Spomenuh spaniju jer je opcepoznato asocijalno ponasanje iraca i britanaca kad skupe saku jada da odu na ibizu. Fuj.
Tvoj nik me asocirao na Španiju, zato i pitah :-D

Ma zasto se nebih složio kad si rekao istinu.
Haha svako ne pita odakle sam zbog nicka ;)

A ne mogu one price o tome kako smo ni bosanci maltene divljaci - jos od ljudi koji su tu rodjeni odgojeni zivjeli radili - i eto upali im pokusaj da pobjegnu i odmah prica kako su u bosni sve nekakv medjedi - imas ovdje pacijenata koji pisu kako su svi (pazi: SVI) bosanci zaostali "vaki, naki" osim naravno njih licno. Oni su fini. Svi ostali zivotinje. Ne shvacam to.
vazi

#678 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by vazi »

zmajadaH wrote:
vazi wrote: a da ti znas kako se ovamo ne moze biti kao tamo i koliko treba prilagodjavanja sutio bi.
Ja sam rekao da nisam zivio na zapadu tj. da nisam osjetio dijasporski zivot, ali jesam posjetio zapad i ponašao sam se kao i kod kuće.Kulturno i normalno.
Plaćao taksi, plaćao karte tramvaja i podzemne, ponašao se onako kako to prilike nalažu.
Tako osim što sam stranac nisam osjetio nikakvu razliku, jelte tramvaj je tramvaj.
I da ružna je osobina nekog zašutkivati.

vazi wrote: hajd ovako, jesi li ti isti u gostima i kod kuce, dje se ljepse izvalis na kauc?
U gostima sam isti, bilo to u BiH ili u Luksemburgu, Švedskoj, Francuskoj.....
vazi wrote: je li nogomet isti kad si domacin i kad si u gostima :?:
Ako si kvalitetan nema veze gdje igraš, kod kuće ili u gostima.Kvalitet ide tebi u prilog i sigurno pobjeđuješ.
Kad se već spominje fudbal u ovoj priči
Vidi se da nisi zivio van svoje avlije

nije isto biti turista i raditi s ljudima i ja to ni tebi ni nikome drugome ne mogu crtati

Nismo svi divljaci, ja imam univerzitetsko obrazovanje, sve je ok niti sam bila divljak tamo niti sam ovdje.

Moj post se odnosi na onu opasku kako su stranci rekli u smislu kako su bosanci u bosni suer sto kao nisu takvi u dijasori jer one koje oni znaju nisu takvi.
Hocu samo reci da ni u dijaspori nisu sve nekulturni bosanci ima i carsijskog svijeta ali kad su na tudjem terenu igras o njegovim pravilima. Niti vas dole interesuje kako je ovamo niti njih ovdje interesuje kako je tamo a svi si dajete za pravo da kritikujete.

I kad pricam o prilagodjavanju ni sekunde ne mislim na prilagodjavanje tipa cekaj svoj red i sl, to je baza uljudnog ponasanja koja svugdje vazi i koja je srecom ovdje normala pa se na nju lako naviknuti. Pricam o "psihickom" navikavanu na novi necu reci socijalni polozaj jer ja sam konkretno ostala na istom nivou cak sam se stepenicu popela, nego pricam o tome da ako si ljekar a stranac zapast ce te tezi servis, teza smjena i cak ce nastojati da te slabije plate . E pa to vazi za ljekare i sve ostale a ko tvrdi suprotno onda toga nije svjestan. Tek mozda treca generacija bude oslobodjena tih predrasuda i "diskriminacije" . I uopste nije vzano jesi li talijan, portugalac il bosanac, zna se da su tvoji nekad dosli jal trbuhom za kruhom jal iz politickih raloga , znaci mozemo te pricepiti, nemas ni veza ni orijekla ni korijena.... Vecina evropskih zemalja su bivsi kolinizatori koji i danas imaju crtice kolonizatorskog ponasanja ...valjda se i kod njih to prenosi s generacije na generaciju.

Glede fuZbala, citam na klixu koliko albanaca tj onih sto smo ih mi zvali siptara igra na svjetskom prvenstvu pa se pitam kako to da ih nije bilo puno u fudbalskim ekipama bivse nam YU? vidis, nismo im mi dali e pa tako je i ovamo, "oni" ti ne daju a ti ne znas da je tako :D oni hoce da si ti uvijek donji.

U covjekovoj je prirodi ta potreba da se stalno poredi da ne kazem takmici ko je bolji pa tako i da se izdize iznad drugoga, s razlogom ili ne nije vazno, ali ta potreba je svojstvena covjeku i u civilizovanoj evropi su provodi na suptilan nacin prema uljudnim strancima a na jako grub nacin prema bijedi i izbjeglicama.

ja pricam o uopstenim ljudskim odnosima ne pricam o svom zivotu.

i da, slazem se ne valja nikoga usutkavati ali ne valja ni sve trpati u isti kos i generalizovati a sve iz svoje avlije
El malagueño

#679 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

vazi wrote:
zmajadaH wrote:
vazi wrote: a da ti znas kako se ovamo ne moze biti kao tamo i koliko treba prilagodjavanja sutio bi.
Ja sam rekao da nisam zivio na zapadu tj. da nisam osjetio dijasporski zivot, ali jesam posjetio zapad i ponašao sam se kao i kod kuće.Kulturno i normalno.
Plaćao taksi, plaćao karte tramvaja i podzemne, ponašao se onako kako to prilike nalažu.
Tako osim što sam stranac nisam osjetio nikakvu razliku, jelte tramvaj je tramvaj.

vazi wrote: hajd ovako, jesi li ti isti u gostima i kod kuce, dje se ljepse izvalis na kauc?
vazi wrote: je li nogomet isti kad si domacin i kad si u gostima :?:
Ako si kvalitetan nema veze gdje igraš, kod kuće ili u gostima.Kvalitet ide tebi u prilog i sigurno pobjeđuješ.

nije isto biti turista i raditi s ljudima i ja to ni tebi ni nikome drugome ne mogu crtati

Nismo svi divljaci, ja imam univerzitetsko obrazovanje, sve je ok niti sam bila divljak tamo niti sam ovdje.

Moj post se odnosi na onu opasku kako su stranci rekli u smislu kako su bosanci u bosni suer sto kao nisu takvi u dijasori jer one koje oni znaju nisu takvi.
Hocu samo reci da ni u dijaspori nisu sve nekulturni bosanci ima i carsijskog svijeta ali kad su na tudjem terenu igras o njegovim pravilima. Niti vas dole interesuje kako je ovamo niti njih ovdje interesuje kako je tamo a svi si dajete za pravo da kritikujete.

I kad pricam o prilagodjavanju ni sekunde ne mislim na prilagodjavanje tipa cekaj svoj red i sl, to je baza uljudnog ponasanja koja svugdje vazi i koja je srecom ovdje normala pa se na nju lako naviknuti. Pricam o "psihickom" navikavanu na novi necu reci socijalni polozaj jer ja sam konkretno ostala na istom nivou cak sam se stepenicu popela, nego pricam o tome da ako si ljekar a stranac zapast ce te tezi servis, teza smjena i cak ce nastojati da te slabije plate . E pa to vazi za ljekare i sve ostale a ko tvrdi suprotno onda toga nije svjestan. Tek mozda treca generacija bude oslobodjena tih predrasuda i "diskriminacije" . I uopste nije vzano jesi li talijan, portugalac il bosanac, zna se da su tvoji nekad dosli jal trbuhom za kruhom jal iz politickih raloga , znaci mozemo te pricepiti, nemas ni veza ni orijekla ni korijena.... Vecina evropskih zemalja su bivsi kolinizatori koji i danas imaju crtice kolonizatorskog ponasanja ...valjda se i kod njih to prenosi s generacije na generaciju.

Glede fuZbala, citam na klixu koliko albanaca tj onih sto smo ih mi zvali siptara igra na svjetskom prvenstvu pa se pitam kako to da ih nije bilo puno u fudbalskim ekipama bivse nam YU? vidis, nismo im mi dali e pa tako je i ovamo, "oni" ti ne daju a ti ne znas da je tako :D oni hoce da si ti uvijek donji.

U covjekovoj je prirodi ta potreba da se stalno poredi da ne kazem takmici ko je bolji pa tako i da se izdize iznad drugoga, s razlogom ili ne nije vazno, ali ta potreba je svojstvena covjeku i u civilizovanoj evropi su provodi na suptilan nacin prema uljudnim strancima a na jako grub nacin prema bijedi i izbjeglicama.

i da, slazem se ne valja nikoga usutkavati ali ne valja ni sve trpati u isti kos i generalizovati a sve iz svoje avlije

Ne kazem da vam je prica..glupa..znate, ali to treba malo brze, znate, mediji ne trpe sporo, to je hamo pipa i ostala ekipa i gotova emisija! Zato, molim vas u buduce malo to brze..Takticnije.

Prica vam je ne povezana, prvo tema prilagodjavanjr, pa tramvaji (to jeste bio primjer koji je bio naveden u ranijem postu na koji sam ja odreagovao), pa ide malo o kolonijalizmu, diskriminaciji, platama, mrznji prema strancima itd. Jednostavno neznam sta ti je poenta ove disertacije? Sta ustvari hoces da kazes, da porucis?
Havatar

#680 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Havatar »

Hahaha kad se govori o onima koji su dosli u Sarajevo onda je sve sto valja otislo da bude dijaspora a sada isti koji su to pisali pisu da su dijasporci primitivci :lol: . Znaci sve zavisi od onoga sto vam u nekom trenutku odgovara :-D
vazi

#681 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by vazi »

El malagueño wrote:

i da, slazem se ne valja nikoga usutkavati ali ne valja ni sve trpati u isti kos i generalizovati a sve iz svoje avlije[/quote]

El malagueño wrote:Ne kazem da vam je prica..glupa..znate, ali to treba malo brze, znate, mediji ne trpe sporo, to je hamo pipa i ostala ekipa i gotova emisija! Zato, molim vas u buduce malo to brze..Takticnije.

Prica vam je ne povezana, prvo tema prilagodjavanjr, pa tramvaji (to jeste bio primjer koji je bio naveden u ranijem postu na koji sam ja odreagovao), pa ide malo o kolonijalizmu, diskriminaciji, platama, mrznji prema strancima itd. Jednostavno neznam sta ti je poenta ove disertacije? Sta ustvari hoces da kazes, da porucis?
koju posluku porati

hajd ti sine polako, nemam ja bas vremena za ova piskaranja, za mene zavrsen dijalog, sve najljepse :thumbup:
El malagueño

#682 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

vazi wrote:
El malagueño wrote:

El malagueño wrote:Ne kazem da vam je prica..glupa..znate, ali to treba malo brze, znate, mediji ne trpe sporo, to je hamo pipa i ostala ekipa i gotova emisija! Zato, molim vas u buduce malo to brze..Takticnije.

koju posluku porati

hajd ti sine polako, nemam ja bas vremena za ova piskaranja, za mene zavrsen dijalog, sve najljepse :thumbup:[/quote]

Haha pa naravni da nemas vremena. Kad si procitala svoj post tek si skontala da to sve treba rastabirit pa najlakse ovako ;)

Haj zdra'o
vazi

#683 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by vazi »

nije sine vec sam skontala da si dijete uskih vidika, nemamo sta pricati , ostaj u zdravlju :thumbup:
El malagueño

#684 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

vazi wrote:nije sine vec sam skontala da si dijete uskih vidika, nemamo sta pricati , ostaj u zdravlju :thumbup:
Hahha sto me nasmija :) ja sam odgojen sirokih vidika od malena. Nisam to postao prelaskom granice kao ti i takvi slicni tebi. Ali to nije tema. Kakvi god vidici bili, radi se o tome dali si ti pismena ili ne i da li neko moze ista skontat iz tvog teksta. Po tome sto se da procitati, ne bih preporucio da vrijedjas ljude tako. Malo poradi na tome kako se pise prica, koriste se argumenti, iznese stav "sinko". Zivjela i ti meni ;)
Ommadawn

#685 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Ommadawn »

@el_malagueno: pa nisam nesto primjetio da se mladji ljudi takmice ko ce ustati starijim ljudima u gradskom prevozu - niti prije niti pogotovo poslije rata. Ni u Sarajevu ni u Banja Luci. Doduse, bilo je slucajeva da se ustane starijim ljudima prije rata ali da se tu sad neko takmicio - ne. Jos uvijek se ne takmici, a ukoliko bacis otpadak u kantu za otpatke u javnom gradskom prevozu mozes procitati poglede "ti jelde nisi odavdje".
Za Tuzlu ne znam, tamo sam se samo vozio taksijem ili vlastitim autom.

Eh sad - glede bacanja smeca i tretiranja stoke i zivine u gradu.
1989 godine moj drug Dejan primi sadrzaj jedne osrednje pepeljare na glavu ispred svoje zgrade u BL. A sjecam se da je osamdesetih isla cak reklama gdje je zena bacila neko uvelo cvijece kroz prozor zgrade da bi par minuta kasnije usao njen muz sa tim istim cvijecem na glavi. Dakle - desavalo se i prije.
Klanje kurbana nisam vidio u Bosni nikada prije, jesam jednom (prije rata) uoci prvomajskih praznika vidio jagnje svezano za banderu negdje na Alipasinom Polju.
Ali sam se zato nagledao mijenjanja ulja i uljnog filtera na automobilima na parkinzima, a neki malo "kulturniji" su to odradjivali parkiravsi auto iznad kanalizacionog odvoda da bi ulje direktno iscurilo u kanalizaciju. Ne znam da li se to u BiH jos uvijek praktikuje (ili smije praktikovati) ali u Svedskoj (a vjerujem i bilo gdje na Zapadu) ne smije. No moji prijatelji Svedjani mi tvrde da je tako i kod njih bilo do negdje pocetka 70-ih, sto ne znaci da smo bas toliko nekulturan narod.

A ono najbitnije - ne radi se tu "mi ovamo" smo ovakvi, "oni tamo" su onakvi. Kreten je kreten ma gdje god se nalazio i koliko god kilometara presao. Normalan covjek ce uvijek i svugdje biti - normalan.
zmajadaH

#686 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by zmajadaH »

vazi wrote:

Tvoja konstatacija na zivot van avlije je ono...... ma bas dijasporski :mrgreen:

I kada sam posjetio ''zapad'' to je bilo poslovno a ne turisticki.
Nisam htio spominjati razlog posjete jer bi zvucaolo samopohvalno.
Molim da mi kazes gdje je stecena diploma da odmah ujutro odem posjetiti tu ustanovu da ih sve likvidiram, jer univerzitetsko obrazovanje i ostatak teksta koji sam obrisao, jer je besmislen, u najmanju ruku nemaju nista zajednicko.

Pametnije bi bilo da si moj post elegantno zaobisao-la i pravio-la se da ga nisi ni vidjeo-la, kao dijasporka keiko nego sto si pokusao-la da pises esej i pri tome da to izgleda kao jedna dubokoumna teza o zivotu ''van avlije'' ....
Here we go again :mrgreen:

Da sumiram, masu ljudi koji su u dijaspori cijenim jer su svojim radom uspjeli maksimalno.
Pokazali su da su vrijedniji, pametniji i konkretniji od 90 % domicila te zemlje.
Ti ljudi se neeksponiraju, zive svoj zivot i uzivaju u plodovima svog marljivog rada.
Nesvidjaju mi se ljudi prepotentnog ponasanja koji misle da su bogom dati jer zive u nekoj od EU zemalja, a zbog njihovog ponasanja direktno bio sam u situaciji kada mi strendzer objasnjava kako se ponistava/kupuje karta za metro, tramvaj ili neka slicna glupost koja je toliko mizerna.......

Naprimjer jesi li znala da se Suadu Jakirlicu klanjaju kada je rijec o mehanici fluida i aerodinamici.

I nemoj pokusati da mi kazes sine mozda smo tu negdje sa godinama..... a mozda i nismo....
sha_ba

#687 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by sha_ba »

:lol: :lol: :lol:
uglavnomja

#688 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by uglavnomja »

Oj tito dragi :skoljka:

Najgluplji vid komunikacije i zakljucivanja je generalizacija.

Dijaspora, kao i domaci, od papka u glavi do gospodina strucnjaka, napr. od ono dvoje kretena sa austrijskim tablicama sto su bacali smece za vrijeme poplava do ovog gorespoemenutog jake.

Od ovih 20-ak ljudi na temi ne mozes izvaditi neke 3 zajednicke karakteristike, a kamoli stvoriti sliku prosjecnog dijasporca ili domaceg. Mislim, mogu se izvaditi neke matematicke velicine, prosjek plate, broj djece, kvadratura stana .... Ali individuslnost i svaciji zivot su drugaciji.
muminovic

#689 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

Presušili novčanici bh. dijaspori?!

Vrijeme je godišnjih odmora a to znači povećan priliv građana iz dijaspore. Međutim u odnosu na ranije godine, sada je primjetan pad trošenja i priliva njihovog novca. Stručnjaci upozoravaju da će ga biti još manje.

Za 2013. godinu ukupni tekući transferi iz inostranstva su iznosili 3,5 milijardi maraka, što je za 58,5 miliona KM manje u odnosu na 2012. godinu, podaci su Centralne banke BiH. U toj strukturi su personalni transferi, među kojima su i novčane doznake zaposlenih u inostranstvu te tekući transferi poput penzija.

Pad personalnih i tekućih transfera i statistički podaci nisu jedini po kojima se može vidjeti kakvo je stanje kada je riječ o novcu koji pristiže u BiH. Vrijeme godišnjih odmora najbolji je pokazatelj za to s obzirom da je veliki broj gastarbajtera, koji tradicionalno troše dosta novca kada dođu na godišnji odmor u BiH. Međutim i to se promjenilo. Butici, kafići, restorani, frizerski saloni... koji su godinama bili omiljeno odredište našim građanima, koji na kratko dođu kući, sada se sve manje koriste.

Manje interesa

Među njima su i turističke agencije u kojima su nekada znali da će upravo gastarbajteri „pokupiti“ aranžmane za jadransku obalu. Međutim posljednjih godina sve je manje interesa.

„Svake godine bilježimo sve manje interesa naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu i dođu na godišnji, kući u Banjaluku. Uvijek su nalazili prostora da od tog vremena uzmu sedam ili deset dana i odu do jadranske obale. Sada je to dosta rijeđe a i vidljivo je da generalno dijaspora manje troši novca u ovim ljetnim mjesecima nego što je to bilo ranijh godina“, kaže Sanja Vidović vlasnica turističke agencije „Sky2Travel“ iz Banjaluke.

Razlog za ovakvo stanje mnogi vide u padu životnog standarda ali i u cijenama koje su dosta više u odnosu na ranije godine u BiH.

„Živimo u Beču, na godišnjem smo odmoru pa smo došli malo kući u Prijedor. Neke sitnice smo kupovali u Banjaluci ali mogu vam reći da je dosta stvari skuplje nego u Austriji. Tako da i ono što smo mislili da kupimo ovdje, vjerovatno ćemo potražiti na nekom drugom mjestu“, priča je jedne četveročlane porodice koji nisu htjeli da im navodimo identitet.

Mesud Mulaomerović, porijeklom iz Banjaluke, već godinama živi u Švedskoj. Svake godne dolazi po nekoliko puta s obzirom da je u penziji. Slaže se da je posljednjih godina sve manje interesa dijaspore a time i trošenja u svom zavičaju: „Ti ljudi koji su ranije dolazili bili su zainteresovani za domovinu, međutim njihova djeca manje su zainteresovana da dođu ovdje ili da odu dalje na ljetovanje. Ovi stariji su posustali pa je i njihovo prisustvo kraće. Zbog toga se čini da oni manje troše. Ne troše manje, nego ih je manje u odnosu na ranije godine pa samim tim je i manje novca“.

Za očekivati je još manje novca

Ekonomista Aleksa Milojević kaže da je kriza i među dijasporom pa je logično da je manje ljudi spremno da troši više u BiH: „Ti ljudi koji su tamo stare, novo stanovništvo koje odlazi nije u povoljnom položaju kao što su to bili gastarbajteri osamdesetih godina tako da je logično očekivati i da se manje troši novca ali i generalno manji priliv u godinama koje dolaze. Ono što se sada šalje iz inostranstva to su minimalni iznosi porodicama“.

Najbolji pokazatelji međutim su frizerski saloni, gdje je dijaspora već godinama stalna mušterija. Razlog je jednostavan, cijene usluga su i po nekoliko puta više u inostranstvu nego u BiH. Bar za sada. Zbog toga Igor Ikalović iz frizerskog salona u Banjaluci kaže da za sada nema drastičnih promjena: „Mi imamo redovne klijente iz dijaspore. Iako ih ove godine ima manje u odnosu na ranije godine taj broj nije toliko veliki da bi se moglo govoriti o nekom drastičnom padu interesovanja. Mislim da će se i narednih godina taj trend korištenja naših usluga od strane ljudi iz dijaspore nastaviti s obzirom na povoljnosti koje ovdje dobijaju“.

Kafići, restorani ali i tržni centri u ovim ljetnim mjesecim prepuni su Bh. dijaspore iako se svi generalno žale da je potrošnja osjetno opala u odnosu na prethodne godine. I dalje dijaspora najviše posjećuje stomatologe i frizere s obzirom da su usluge u zemljama iz kojih dolaze višestruko skuplje. Bez obzira na krizu svi su svjesni da značajan novac stiže od dijaspore svake godine i da predstavlja jedan od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u podršci BiH. Pad njegovog priliva odraziće se, upozoravaju stručnjaci na sve sfere ekonomskog života u BiH.

DW 24.07.2014
mostarac_2009

#690 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by mostarac_2009 »

Zavisi kako ko. Kukaju i ljudi u BiH samo sto se ne osvrces na to jer si navikao na to. A ovi iz dijaspore kukaju jer nije na zapadu tako bajno i sjajno kao sto mnogi opisuju.

Aleksa Santic je to jos davno opisao u poznatoj pjesmi 1896 godine. Procitaj ovu pjesmu pa ce ti sve biti jasno zasto "dijaspora kuka":

Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.

Kô pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.

Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u naručju sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na njenom polju gdje vas slava sreta!

Ovdje vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji i krševi goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće.

Ovdje vam svako bratsku ruku steže -
U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta,

Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat kô što ovo grije -
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije...

1896.

ALEKSA ŠANTIĆ
amra67

#691 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by amra67 »

muminovic wrote:Presušili novčanici bh. dijaspori?!

Vrijeme je godišnjih odmora a to znači povećan priliv građana iz dijaspore. Međutim u odnosu na ranije godine, sada je primjetan pad trošenja i priliva njihovog novca. Stručnjaci upozoravaju da će ga biti još manje.

Za 2013. godinu ukupni tekući transferi iz inostranstva su iznosili 3,5 milijardi maraka, što je za 58,5 miliona KM manje u odnosu na 2012. godinu, podaci su Centralne banke BiH. U toj strukturi su personalni transferi, među kojima su i novčane doznake zaposlenih u inostranstvu te tekući transferi poput penzija.

Pad personalnih i tekućih transfera i statistički podaci nisu jedini po kojima se može vidjeti kakvo je stanje kada je riječ o novcu koji pristiže u BiH. Vrijeme godišnjih odmora najbolji je pokazatelj za to s obzirom da je veliki broj gastarbajtera, koji tradicionalno troše dosta novca kada dođu na godišnji odmor u BiH. Međutim i to se promjenilo. Butici, kafići, restorani, frizerski saloni... koji su godinama bili omiljeno odredište našim građanima, koji na kratko dođu kući, sada se sve manje koriste.

Manje interesa

Među njima su i turističke agencije u kojima su nekada znali da će upravo gastarbajteri „pokupiti“ aranžmane za jadransku obalu. Međutim posljednjih godina sve je manje interesa.

„Svake godine bilježimo sve manje interesa naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu i dođu na godišnji, kući u Banjaluku. Uvijek su nalazili prostora da od tog vremena uzmu sedam ili deset dana i odu do jadranske obale. Sada je to dosta rijeđe a i vidljivo je da generalno dijaspora manje troši novca u ovim ljetnim mjesecima nego što je to bilo ranijh godina“, kaže Sanja Vidović vlasnica turističke agencije „Sky2Travel“ iz Banjaluke.

Razlog za ovakvo stanje mnogi vide u padu životnog standarda ali i u cijenama koje su dosta više u odnosu na ranije godine u BiH.

„Živimo u Beču, na godišnjem smo odmoru pa smo došli malo kući u Prijedor. Neke sitnice smo kupovali u Banjaluci ali mogu vam reći da je dosta stvari skuplje nego u Austriji. Tako da i ono što smo mislili da kupimo ovdje, vjerovatno ćemo potražiti na nekom drugom mjestu“, priča je jedne četveročlane porodice koji nisu htjeli da im navodimo identitet.

Mesud Mulaomerović, porijeklom iz Banjaluke, već godinama živi u Švedskoj. Svake godne dolazi po nekoliko puta s obzirom da je u penziji. Slaže se da je posljednjih godina sve manje interesa dijaspore a time i trošenja u svom zavičaju: „Ti ljudi koji su ranije dolazili bili su zainteresovani za domovinu, međutim njihova djeca manje su zainteresovana da dođu ovdje ili da odu dalje na ljetovanje. Ovi stariji su posustali pa je i njihovo prisustvo kraće. Zbog toga se čini da oni manje troše. Ne troše manje, nego ih je manje u odnosu na ranije godine pa samim tim je i manje novca“.

Za očekivati je još manje novca

Ekonomista Aleksa Milojević kaže da je kriza i među dijasporom pa je logično da je manje ljudi spremno da troši više u BiH: „Ti ljudi koji su tamo stare, novo stanovništvo koje odlazi nije u povoljnom položaju kao što su to bili gastarbajteri osamdesetih godina tako da je logično očekivati i da se manje troši novca ali i generalno manji priliv u godinama koje dolaze. Ono što se sada šalje iz inostranstva to su minimalni iznosi porodicama“.

Najbolji pokazatelji međutim su frizerski saloni, gdje je dijaspora već godinama stalna mušterija. Razlog je jednostavan, cijene usluga su i po nekoliko puta više u inostranstvu nego u BiH. Bar za sada. Zbog toga Igor Ikalović iz frizerskog salona u Banjaluci kaže da za sada nema drastičnih promjena: „Mi imamo redovne klijente iz dijaspore. Iako ih ove godine ima manje u odnosu na ranije godine taj broj nije toliko veliki da bi se moglo govoriti o nekom drastičnom padu interesovanja. Mislim da će se i narednih godina taj trend korištenja naših usluga od strane ljudi iz dijaspore nastaviti s obzirom na povoljnosti koje ovdje dobijaju“.

Kafići, restorani ali i tržni centri u ovim ljetnim mjesecim prepuni su Bh. dijaspore iako se svi generalno žale da je potrošnja osjetno opala u odnosu na prethodne godine. I dalje dijaspora najviše posjećuje stomatologe i frizere s obzirom da su usluge u zemljama iz kojih dolaze višestruko skuplje. Bez obzira na krizu svi su svjesni da značajan novac stiže od dijaspore svake godine i da predstavlja jedan od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u podršci BiH. Pad njegovog priliva odraziće se, upozoravaju stručnjaci na sve sfere ekonomskog života u BiH.

DW 24.07.2014
ma ljudi skontali da Bosna ili Ex Yu prostor nije jedina turisticka destinacija na svijetu..
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#692 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zviz »

Jeftinije avionom otici do Tajlanda nego dvije osobe autom do BiH. U Tajlandu za 1.000€ mozes 14 dana da uzivas koliko zelis. u Bih za 1.000€ ako racunas da ces otici do HR na more mozes da se napatis eto to je razlikal.
Pol_Pot

#693 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Pol_Pot »

Zviz wrote:Jeftinije avionom otici do Tajlanda nego dvije osobe autom do BiH. U Tajlandu za 1.000€ mozes 14 dana da uzivas koliko zelis. u Bih za 1.000€ ako racunas da ces otici do HR na more mozes da se napatis eto to je razlikal.
Opet kuknjava :D
muminovic

#694 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

kako god, kad im rodbina umre, nece vise ni biti para iz dijaspore... pitanje je sta ce tada biti sa BiH sa ovakvom "ekonomijom"
kox

#695 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by kox »

muminovic wrote:kako god, kad im rodbina umre, nece vise ni biti para iz dijaspore... pitanje je sta ce tada biti sa BiH sa ovakvom "ekonomijom"
Ništa, samo će oni koji žive od familije u dijaspori (iako mislim da takvih nema mnogo, al' haj') morati zasukati rukave.
Zatamnjena stakla

#696 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zatamnjena stakla »

Šaljite para da imamo za ajfon pet es!
muminovic

#697 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by muminovic »

kox wrote:
muminovic wrote:kako god, kad im rodbina umre, nece vise ni biti para iz dijaspore... pitanje je sta ce tada biti sa BiH sa ovakvom "ekonomijom"
Ništa, samo će oni koji žive od familije u dijaspori (iako mislim da takvih nema mnogo, al' haj') morati zasukati rukave.
Pazi sta gore pise, samo preko bankaka u BiH rodbini iz dijaspore salju 3,5 MILIJARDE KM, sigurno jos toliko sto se nema evidencije (kada licno dodju, posalju preko autobusa, i slicno).
kox

#698 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by kox »

muminovic wrote:
kox wrote:
Pazi sta gore pise, samo preko bankaka u BiH rodbini iz dijaspore salju 3,5 MILIJARDE KM, sigurno jos toliko sto se nema evidencije (kada licno dodju, posalju preko autobusa, i slicno).
To uopšte nije sporno, iako u to ulaze i strane penzije te honorari koji se ostvaruju u inostranstvu i sl. a koji ne idu preko firmi. Ali kako se ti iznosi budu smanjivali, tako će se i oni koji ih danas primaju morati više osloniti na sebe. Tu naravno ne ubrajam starije ljude, penzionere i sl., njima uglavnom novac šalju djeca i slat će im dok su živi.
Comanche

#699 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Comanche »

Svaki covjek ima svojih problema....U Bosni se raja zali da nema para, i da je tesko, sto ja i razumijem ali ti isti sto se toliko zale nisu propustili otici na more zadnjih 5 godina....Mi iz USA se zalimo koliko radimo i nemamo vremena da provodimo sa familijom ili prijateljima ali isto tako ne kazemo kako imamo po 2-3 auta, i trosimo brdo para na garderobu, hobije itd.....Svako svoju muku nosi....Tesko je naci neki dobar balans...Ja vala kad odem u BiH kukam sto radim puno, kad me pitaju pa sto radis ja sam makar iskren "sta cu kad sam proklet".... Nazalost moja familija nije toliko iskrena pa kad kazu da se nema a ja ih pitam sto ne rade za 600 maraka u lokalnoj radji, oni nece da priznaju da su lijeni, nego izmisle nekih drugih milion razloga...
titinho

#700 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by titinho »

kukaju da im ne bi trazio para i da ih castis

al kakav slucaj imam ot jecudo. lik je nasao dijapsorku preko neta i sad nakon 3 mjeseca veze na daljinu i par njenih dolazaka u Bosnu treba da se zeni. Lik je opste poznat u raji kao tip koji jje zeljan i trci za parama, i sad bio on gore 15 dana i sliko se u bijesnom autu, ona mu kupuje mobitele i neke stvari. salje mu pare. a on sirotinja mrtva. ublehas nije kafe nikom platio nikad a sad se raji koja mu je placala pića, dodavala para kad nije imao ,poceo kurcit sa mobitelom i sa nekim glupostima, kako ce oni ici na more u tursku vamo tamo. Lik je iskoristava a ona valjda nasla bosnjaka pa ga cuva da se uda i da ga vodi gore. (opste poznato da dijasporke traze nase jer rodibna ne da da se udaju za nijemce,dance,svedjane)
eh tu vidim da ipak su gori ovi nasi seljoberi koji dodju do malo tudjih para pa se kurce. jos kad pocne pricat o ljubavi ovo ono haha

kad kazem seljober ne mislim na ljude sa sela vec na gradske seljobere rodjene u gradu koji furaju neku staro gradsku furku a starci im tu od 85-e
Locked