El malagueño wrote:
Ja sam rekao da nisam zivio na zapadu tj. da nisam osjetio dijasporski zivot, ali jesam posjetio zapad i ponašao sam se kao i kod kuće.Kulturno i normalno.
Plaćao taksi, plaćao karte tramvaja i podzemne, ponašao se onako kako to prilike nalažu.
Tako osim što sam stranac nisam osjetio nikakvu razliku, jelte tramvaj je tramvaj.
I da ružna je osobina nekog zašutkivati.
U gostima sam isti, bilo to u BiH ili u Luksemburgu, Švedskoj, Francuskoj.....
Ako si kvalitetan nema veze gdje igraš, kod kuće ili u gostima.Kvalitet ide tebi u prilog i sigurno pobjeđuješ.
Kad se već spominje fudbal u ovoj priči
Vidi se da nisi zivio van svoje avlije
nije isto biti turista i raditi s ljudima i ja to ni tebi ni nikome drugome ne mogu crtati
Nismo svi divljaci, ja imam univerzitetsko obrazovanje, sve je ok niti sam bila divljak tamo niti sam ovdje.
Moj post se odnosi na onu opasku kako su stranci rekli u smislu kako su bosanci u bosni suer sto kao nisu takvi u dijasori jer one koje oni znaju nisu takvi.
Hocu samo reci da ni u dijaspori nisu sve nekulturni bosanci ima i carsijskog svijeta ali kad su na tudjem terenu igras o njegovim pravilima. Niti vas dole interesuje kako je ovamo niti njih ovdje interesuje kako je tamo a svi si dajete za pravo da kritikujete.
I kad pricam o prilagodjavanju ni sekunde ne mislim na prilagodjavanje tipa cekaj svoj red i sl, to je baza uljudnog ponasanja koja svugdje vazi i koja je srecom ovdje normala pa se na nju lako naviknuti. Pricam o "psihickom" navikavanu na novi necu reci socijalni polozaj jer ja sam konkretno ostala na istom nivou cak sam se stepenicu popela, nego pricam o tome da ako si ljekar a stranac zapast ce te tezi servis, teza smjena i cak ce nastojati da te slabije plate . E pa to vazi za ljekare i sve ostale a ko tvrdi suprotno onda toga nije svjestan. Tek mozda treca generacija bude oslobodjena tih predrasuda i "diskriminacije" . I uopste nije vzano jesi li talijan, portugalac il bosanac, zna se da su tvoji nekad dosli jal trbuhom za kruhom jal iz politickih raloga , znaci mozemo te pricepiti, nemas ni veza ni orijekla ni korijena.... Vecina evropskih zemalja su bivsi kolinizatori koji i danas imaju crtice kolonizatorskog ponasanja ...valjda se i kod njih to prenosi s generacije na generaciju.
Glede fuZbala, citam na klixu koliko albanaca tj onih sto smo ih mi zvali siptara igra na svjetskom prvenstvu pa se pitam kako to da ih nije bilo puno u fudbalskim ekipama bivse nam YU? vidis, nismo im mi dali e pa tako je i ovamo, "oni" ti ne daju a ti ne znas da je tako

oni hoce da si ti uvijek donji.
U covjekovoj je prirodi ta potreba da se stalno poredi da ne kazem takmici ko je bolji pa tako i da se izdize iznad drugoga, s razlogom ili ne nije vazno, ali ta potreba je svojstvena covjeku i u civilizovanoj evropi su provodi na suptilan nacin prema uljudnim strancima a na jako grub nacin prema bijedi i izbjeglicama.
ja pricam o uopstenim ljudskim odnosima ne pricam o svom zivotu.
i da, slazem se ne valja nikoga usutkavati ali ne valja ni sve trpati u isti kos i generalizovati a sve iz svoje avlije[/quote]
El malagueño wrote:Ne kazem da vam je prica..glupa..znate, ali to treba malo brze, znate, mediji ne trpe sporo, to je hamo pipa i ostala ekipa i gotova emisija! Zato, molim vas u buduce malo to brze..Takticnije.
Prica vam je ne povezana, prvo tema prilagodjavanjr, pa tramvaji (to jeste bio primjer koji je bio naveden u ranijem postu na koji sam ja odreagovao), pa ide malo o kolonijalizmu, diskriminaciji, platama, mrznji prema strancima itd. Jednostavno neznam sta ti je poenta ove disertacije? Sta ustvari hoces da kazes, da porucis?
koju posluku porati
hajd ti sine polako, nemam ja bas vremena za ova piskaranja, za mene zavrsen dijalog, sve najljepse