Alfons Kauders wrote:
EUFOR moze pomoci, oni imaju SAR opremu na nekim helikopterima... mi nemamo, koliko ja znam...
nasi Mi-8MTV su u standardnoj konfiguraciji, mislim da ima jos jedan Mi-8 ili Mi-17 u VIP konfiguraciji koji se koristi za prebacivanje posada na releje.
UH1 nisu opremljeni za takve stvari... bio je jedan koji su nesto ko fol koristili za SAR operacije, ali to se manje vise svodilo na vozanje iznad jahorine...
helikopter bez adekvatne opreme se NE SMIJE i NE MOZE koristiti za kupljenje ljudi s krovova, jer bi vrlo lako mogla nastradati i posada i unesreceni
Imamo opremu na vecini helikoptera OS BiH i operacije evakuacije su se vec izvodile, zadnja krajem februara sa Prenja. Skupa sa OS BiH u evakuacijama zracnim putem su vise puta ucestvovali GSS stanica Sarajevo.
nisu s krovova... to je razlika...
a i ta na prenju je odradjena uz jeben rizik po posadu...
koliko ja znam jedan UH1 je osposobljen za takve stvari, vjerovatno jedna ili dvije posade... ne znam uopste koliko je helikoptera ispravno i sigurno, vecina je prizemljena... mislim da trenutno imamo 2-3 UH1 i isto toliko Mi-8, od kojih se jedan ne moze koristiti za spasilacke operacije
Svaki Mi-8/17 koje imamo i koji lete je osposbljen za SAR, dakle to bi trebalo biti 6 komada.
Mislim da 2-3 UH-1 su za SAR opremljena i spremna[/quote]
nevjerovatno je koliko do besvijesti mozes prdoklacit....