Talasi referenduma

Post Reply
Skijaš

#676 Re: Talasi referenduma

Post by Skijaš »

Ali Kemal wrote:
Skijaš wrote:Slažeš li se ti sa modelom podjele kojeg kao neminovnost predstavlja kolega @MisterYes, dakle Treći ali bez Kiseljaka, Viteza, Busovače, Kreševa, Novog Travnika, Jajca, Gornjeg Vakufa itd ? I šta na taj prijedlog kaže ekipa sa drugih, HDZ-u bližih foruma ?
Sto se tice tvoje liste gradova, mislim da prvo treba da se prihvati koncept
Ja ti objašnjavam zašto se ne može prihvatiti koncept. A sada, ako ti nije teško, odgovori na pitanje.
zavrzlama

#677 Re: Talasi referenduma

Post by zavrzlama »

@basvod
Bosnjaci ce vremenom sami shvatiti sta je za njih najbolje.
To je dugorocan proces.
Za pocetak Bosnjaci moraju biti uvjereni da nece doci neko sa strane i napraviti im drzavu po zelji, da nece Srbi i Hrvati ispariti iz BiH, da FBiH ne moze postati Zapadna Njemacka, da Bosna nije majka tj. da nije zivo bice :-D itd.... i kad se rijese tih i slicnih mitomanija Bosnjaci ce moci odluciti sta i kako dalje. Mozda ce se latiti puske, mozda nece, bog zna sta ce biti. Vrijeme ce pokazati.
pogresna procjena....ovakva BIH /bilo kakva smeta nebosnjacima,oni su ti koji sve malo traze referendume,bosnjaci su vec politicki evoluirali i ovakva BIH im puno ne smeta jer vrijeme radi za njih....problem nebosnjacima je sto ce bosnjaci dobiti bitku za BIH bez pusaka,znam frustrirajuce je za mrzitelje BIH ali takav im grah pao...pa iz nemoci sami predlazu sta je bosnjacima najbolje...bosnjacima je najbolje kad nista ne cine :wink:
Skijaš

#678 Re: Talasi referenduma

Post by Skijaš »

zavrzlama wrote:
dakle Treći ali bez Kiseljaka, Viteza, Busovače, Kreševa, Novog Travnika, Jajca, Gornjeg Vakufa itd ? I šta na taj prijedlog kaže ekipa sa drugih, HDZ-u bližih foruma ?
Sutra osiguraj treci entitet kao ustavnu kategoriju u BIH ustavu ,bez svih navedenih mjesta u istom ,bio bih ekspresno prihvacen od hrvatskih stranka....
Vjerovatno, ali HDZ to ne smije reći jer bi protiv sebe okrenuo više od pola Hrvata ove zemlje. A o tom govorimo, o opcijama koje se spominje, a ne opcijama koje se niko ne usuđuje spomenuti.
Mister Yes

#679 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Kud ćeš boljeg pokazatelja od činjenice da tvoj prijedlog rješenja niko ne samo da ne zagovara, nego uopšte ne spominje :-D
Ko da bi Bill Gates bio milijarder da su svi kontali ono što je on skontao. Spinoza je još 1666-e SVE objasnio ali ljudi i dalje slabo kontaju život i žive pod vlašću afekata. Ljudi su velikom većinom ovce. I dobro je da je tako. Piramidalni sistem shvatanja (a time i upravljanja) je svakako bolji od anarhije koja bi bila da smo svi isti. Upravo on donosi red na planeti. Ovcama se to neće uvijek svijedjeti ali zato su tu religije.

Ali da ne duljimo dalje, činjenica je da oni pri vrhu piramide uvijek znaju više od onih pri dnu piramide. Trenutno govore to što govore ali jasno je da se to može promjeniti u sekundi. A kada oni promjene smjer i ovce na dnu piramide će da slijede. Uostalom, nije bilo toliko davno kada su na bošnjačkom saboru velika većina delegata glasali za podjelu zemlje na tri dijela (iako su većina od njih tražili više teritorije nego nam se tada nudilo). Kako su samo nadahnute govore imali. Od Bukvića do Izetbegovića. Sve što su tada rekli pobornici Bošnjačke države (praktično svi stim što su htjeli više teritorije) i danas važi samo što je sada ambicija 100% BiH pomoću demografije. Čim postane jasno da od tih planova nema ništa krenuće i priče o podjeli. Sabur :wink:
Hafis

#680 Re: Talasi referenduma

Post by Hafis »

zavrzlama wrote: ....problem nebosnjacima je sto ce bosnjaci dobiti bitku za BIH bez pusaka,znam frustrirajuce je za mrzitelje BIH ali takav im grah pao...pa iz nemoci sami predlazu sta je bosnjacima najbolje...bosnjacima je najbolje kad nista ne cine :wink:
U čemu su više nego odlični.
Stara dobra bliskoistočna izreka kaže: zašto bilo što činiti, kada možeš ćućati i ćekati...ha ja
zavrzlama

#681 Re: Talasi referenduma

Post by zavrzlama »

Skijaš wrote:
zavrzlama wrote:
dakle Treći ali bez Kiseljaka, Viteza, Busovače, Kreševa, Novog Travnika, Jajca, Gornjeg Vakufa itd ? I šta na taj prijedlog kaže ekipa sa drugih, HDZ-u bližih foruma ?
Sutra osiguraj treci entitet kao ustavnu kategoriju u BIH ustavu ,bez svih navedenih mjesta u istom ,bio bih ekspresno prihvacen od hrvatskih stranka....
Vjerovatno, ali HDZ to ne smije reći jer bi protiv sebe okrenuo više od pola Hrvata ove zemlje. A o tom govorimo, o opcijama koje se spominje, a ne opcijama koje se niko ne usuđuje spomenuti.
Bosnjacki minderasi snose veliku odgovornost sto se predugo vuce tema o trecem entitetu...da imaju malo pameti i odvaznosti lako se moze na cistac izvest antibosanska politika odredjenih hrvatskih politicara koji se bore za treci..na svaki njihov poziv za trecim,javno zatraziti mapu tog entiteta,pitanje"Jeli Posavina dio istog"
Hafis

#682 Re: Talasi referenduma

Post by Hafis »

zavrzlama wrote: i..na svaki njihov poziv za trecim,javno zatraziti mapu tog entiteta,pitanje"Jeli Posavina dio istog"
Nije, također ni Banja luka a vjerojatno ni Bijeljina.
Mister Yes

#683 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

seln wrote: Ja nigdje ne tvrdim da sam strucnjak niti da imam fanove, niti da ce forum izgubiti kvalitet ako ga napustim.
Takodje ne dajem prognoze za buducnost, na odrzivost sistema, niti laprdam o stvarima o kojima nemam pojma, samo da bih maskirao moje politicke pozicije.
I tako kad malo bolje razmisliš ti ustvari nisi imao originalan post otkad sam ja na forumu. Ja se ne sjećam da imaš stav o bilo čemu izuzev "mi smo najači" i "bujrum probajte". Plus očajni pokušaji humora i nekog vulgarnog isfrustriranog branjenja nečega od nekoga. Ali mora i to neko raditi predpostavljam. Samo se dogovorite jer bezveze je da vas 20 drugoligaša to radite a @madner i @skijaš sve ostalo. Ne mogu ljudi osvojit. Nije to ko birvaktile kada su Jordan i Pippen sve razvaljivali. A i oni su imali i Kukoča i Rodmana i Harpera i Kerra i Longleya. Ljudima treba pomoć. Sa druge strane sam ja a nih dvojica su sasvim sami :D
palermo

#684 Re: Talasi referenduma

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
Ko da bi Bill Gates bio milijarder da su svi kontali ono što je on skontao. Spinoza je još 1666-e SVE objasnio ali ljudi i dalje slabo kontaju život i žive pod vlašću afekata. Ljudi su velikom većinom ovce. I dobro je da je tako. Piramidalni sistem shvatanja (a time i upravljanja) je svakako bolji od anarhije koja bi bila da smo svi isti. Upravo on donosi red na planeti. Ovcama se to neće uvijek svijedjeti ali zato su tu religije.

Ali da ne duljimo dalje, činjenica je da oni pri vrhu piramide uvijek znaju više od onih pri dnu piramide. Trenutno govore to što govore ali jasno je da se to može promjeniti u sekundi. A kada oni promjene smjer i ovce na dnu piramide će da slijede. Uostalom, nije bilo toliko davno kada su na bošnjačkom saboru velika većina delegata glasali za podjelu zemlje na tri dijela (iako su većina od njih tražili više teritorije nego nam se tada nudilo). Kako su samo nadahnute govore imali. Od Bukvića do Izetbegovića. Sve što su tada rekli pobornici Bošnjačke države (praktično svi stim što su htjeli više teritorije) i danas važi samo što je sada ambicija 100% BiH pomoću demografije. Čim postane jasno da od tih planova nema ništa krenuće i priče o podjeli. Sabur :wink:
Moguće, ali tek onda kada ta podjela bude išla u prilog BOšnjacima, dakle, kada se pobezbijedi da Mostar pripada Bošnjacima, da čitav sarajevski region pripada Bošnjacima, kada se goraždanski region bude proširen potpuno uvezan sa Sarajevom, Neum bude bošnjački, obezbijedi uvezanost Krajine sa Sarajevom.......itd.......u pravu si, ne vjerujem da bi Bošnjaci ratovali zbog Kalinovika i Čitluka.....
zavrzlama

#685 Re: Talasi referenduma

Post by zavrzlama »

Hafis wrote:
zavrzlama wrote: i..na svaki njihov poziv za trecim,javno zatraziti mapu tog entiteta,pitanje"Jeli Posavina dio istog"
Ebiga hafise,ako se ti odrices neceg sto i tebi pripada(svaki pedalj BIH) nemozes mene na to prisiliti,ni moralnio,ni ustavno ni ljudski...jebeno je kad su moralnost,ustav i ljudskost protiv tvog politickog opredjeljenja,pa ti kao jedini preostali adut ostane ,da suprotnu stranu ubijedis kako je zlo za njih ustvari dobro :D
madner

#686 Re: Talasi referenduma

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote:Kojom logikom si dosao do tog zakljucka?

Uveseli sire narodne mase i objasni nam.
Jeli trebala reagovati Direkcija ili SIPA ili Federalni MUP raspravljaju i dan danas. A da ima samo Federalni MUP ne bi bilo te dileme. Direktor Federalnog MUP-a je nekoliko puta rekao da kada su oni došli stvar je stavljena pod kontrolu. Samo je problem što je trebao doći neko drugi ranije. A da nema tih (očigledno) nefunkcionalnih državnih agencija i direkcija Federalni MUP bi došao odmah. Glupo mi je što o ovome uopšte trebam pisati kada je toliko očigledno.
To se tice zgrade Predsjednistva.

Sto se tice opcine, ona je u ingerenciji MUPa KS. Inace zastita Predsjednistva nije bila u ingerenciji FMUPa.
Glupo mi je sto te moram ovako ispravljat, kada u prvoj recenici napises glupost pa poslje baziras kvazi logiku na toj pogresnoj premisi. :roll:

Trebas krenuti korak po korak, od osnova.
Danguba

#687 Re: Talasi referenduma

Post by Danguba »

palermo wrote:
Mister Yes wrote:

Moguće, ali tek onda kada ta podjela bude išla u prilog BOšnjacima, dakle, kada se pobezbijedi da Mostar pripada Bošnjacima, da čitav sarajevski region pripada Bošnjacima, kada se goraždanski region bude proširen potpuno uvezan sa Sarajevom, Neum bude bošnjački, obezbijedi uvezanost Krajine sa Sarajevom.......itd.......u pravu si, ne vjerujem da bi Bošnjaci ratovali zbog Kalinovika i Čitluka.....
Zasto ratovati kada je to tvoje.

Cisto Hrvatski ili treci je moguc negdje van ove drzave a u BiH, cisto sumnjam.
Hafis

#688 Re: Talasi referenduma

Post by Hafis »

"palermo"
Moguće, ali tek onda kada ta podjela bude išla u prilog BOšnjacima, dakle, kada se pobezbijedi da Mostar pripada Bošnjacima,
Pa Mostar i danas pripada Bošnjacima. Žive i rade u cijelom gradu.
da Neum bude bošnjački
Neum je i danas bošnjački. A posebice ljeti kada bošnjačka koncentracija doseže veću razinu nego recimo u Sarajevu ili Zenici. Samo šteta što nema niti jedne džamije, pa barem da ljeti radi.
palermo

#689 Re: Talasi referenduma

Post by palermo »

Hafis wrote:
"palermo"
Moguće, ali tek onda kada ta podjela bude išla u prilog BOšnjacima, dakle, kada se pobezbijedi da Mostar pripada Bošnjacima,
da Neum bude bošnjački
Neum je i danas bošnjački. A posebice ljeti kada bošnjačka koncentracija doseže veću razinu nego recimo u Sarajevu ili Zenici. Samo šteta što nema niti jedne džamije, pa barem da ljeti radi.
Pa i Bosna i Hercegovina je hrvatska.....Sarajevo, Tuzla, Zenica......drago mi je Hafize što smo eto otkrili da da smo politički istomišljenici i da nema potrebe za nekim ekskluzivnim nacionalnim teritorijama, kada je sve to naše, zajedničko :thumbup:
Hafis

#690 Re: Talasi referenduma

Post by Hafis »

zavrzlama wrote:
Hafis wrote:
Ebiga hafise,ako se ti odrices neceg sto i tebi pripada(svaki pedalj BIH) nemozes mene na to prisiliti,ni moralnio,ni ustavno ni ljudski...jebeno je kad su moralnost,ustav i ljudskost protiv tvog politickog opredjeljenja,pa ti kao jedini preostali adut ostane ,da suprotnu stranu ubijedis kako je zlo za njih ustvari dobro :D
A šta ja imam od tog pedlja države, recimo od pedlja u Kalesiji, Ustiprači ili Šekovićima kada postoji snažna ideološka struja koja bi me najradije vidjela u Splitu ili Zagrebu?..i koja recimo na primjer zahtjev za nekakvim hebenim kanalom na Hrvatskom jeziku smatra ustaštvom, fašizmom, separatizom, bobanštinom i da prostiš salonaštvom. Što će mi pedalj u Kalesiji kada mi ne daš pedlja ni u mom dvorištu?
palermo

#691 Re: Talasi referenduma

Post by palermo »

Hafis wrote: A šta ja imam od tog pedlja države, recimo od pedlja u Kalesiji, Ustiprači ili Šekovićima kada postoji snažna ideološka struja koja bi me najradije vidjela u Splitu ili Zagrebu?..i koja recimo na primjer zahtjev za nekakvim hebenim kanalom na Hrvatskom jeziku smatra ustaštvom, fašizmom, separatizom, bobanštinom i da prostiš salonaštvom. Što će mi pedalj u Kalesiji kada mi ne daš pedlja ni u mom dvorištu?
tvom dvorištu ??? pa zar to nije i moje dvorište, ili ti smatraš da je dovoljno što ćeš mi dozvoliti pokatkad da prošetam po njemu a ako si dobre volje onda mor biti da mi daš i nadnicu zaradim....

Ako se ti hoćeš boriti protiv tih koji hoće da te istjeraju iz našeg zajendičkog dvorišta, koji ljude samo na osnovu imena proglašavaju ustašama ili četnicima,onda peke zovi me, idemo zajedno dase borimo protiv njih...

al, sve mi se čini da bi ti ipak radije da ogradiš to navodno tvoje dvorište i da po njemu seiriš.....
Mister Yes

#692 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: U čemu su više nego odlični.
Stara dobra bliskoistočna izreka kaže: zašto bilo što činiti, kada možeš ćućati i ćekati...ha ja
Ti se šališ ali filozofija nečinjenja ( wu wei - Tao Te Ching) jeste pravi put. Taoistički mudraci su primijetili da se budale ili amateri svim silama bore kako bi dostigli neki cilj a postižu malo, dok se čini da majstori bilo koje discipline vježbaju svoju vještinu bez imalo napora a postižu ogromne rezultate.

Pravi majstori borilačkih vještina poznaju wu wei kao "spontano djelovanje" ili "djelovanje bez napora". Onomad je Bruce Lee osnovao Wu Wei Gung Fu, vještinu koja se zasniva na njegovoj konačnoj filozofiji: "Nauči tehniku. Uvježbaj tehniku. Zaboravi tehniku." Na najvišem nivou ove discipline (kao i ostalih borilačkih vještina), borac postaje onaj koji je uronjen u stvarnost. Na tom nivou jedinstva može djelovati bez da mu je potrebna snaga volje. Promatračima se čini da ne radi mnogo, ali on ipak uspijeva s najmanje snage u pravom trenutku postići što mora biti učinjeno, i ni mrvicu više.

Koncept wu weia nije ograničen samo na Kung Fu. Svaki je kreativni pojedinac u nekom trenutku osjetio određeni "tok". To može biti kad slikate ili svirate glazbeni instrument, jer te aktivnosti vrlo lako, zapravo prirodno, prelaze u tu ne-fizičku rijeku energije koju pokušavam opisati. Kad ste uronjeni u tok, osjećate bezvremenost i uklanjate ideju "sebe". Vaša svjesnost se širi i obuhvaća sve aspekte aktivnosti u koju ste se zadubili, i čini se da vaše ruke djeluju kao da imaju svoj um, ne traže više vaše svjesno vodstvo. Možete se čak i opustiti u svom umu, uživajući neko vrijeme u ulozi promatrača i diviti se djelu koje se čini da dolazi niotkud.

Wu wei je stanje u kojem je netko opušten, slobodan a ipak fokusiran. To je suprotnost sukobu i borbi. Borimo se nešto učiniti samo kad smo emocionalno vezani uz posljedice. Wu wei je trud bez vezanja. U ovom kraljevstvu istinske nesebičnosti nema mjesta za brigu o tuđem mišljenju.

Međutim Bošnjačka politika je danas upravu suprotna Wu weiu. Koalicija prvi mart nije nečinjene. Željko Komšič nije nečinjenje. Blokiranje puta u EU nije nečinjenje.
Danguba

#693 Re: Talasi referenduma

Post by Danguba »

Hafis wrote: A šta ja imam od tog pedlja države, recimo od pedlja u Kalesiji, Ustiprači ili Šekovićima kada postoji snažna ideološka struja koja bi me najradije vidjela u Splitu ili Zagrebu?..i koja recimo na primjer zahtjev za nekakvim hebenim kanalom na Hrvatskom jeziku smatra ustaštvom, fašizmom, separatizom, bobanštinom i da prostiš salonaštvom. Što će mi pedalj u Kalesiji kada mi ne daš pedlja ni u mom dvorištu?
Imao si pa si se pokazao los domacin.
Zato ti je uskraceno ekskluzivno pravo upravljanja tim dvoristem. :D
zavrzlama

#694 Re: Talasi referenduma

Post by zavrzlama »

A šta ja imam od tog pedlja države, recimo od pedlja u Kalesiji, Ustiprači ili Šekovićima kada postoji snažna ideološka struja koja bi me najradije vidjela u Splitu ili Zagrebu?..i koja recimo na primjer zahtjev za nekakvim hebenim kanalom na Hrvatskom jeziku smatra ustaštvom, fašizmom, separatizom, bobanštinom i da prostiš salonaštvom. Što će mi pedalj u Kalesiji kada mi ne daš pedlja ni u mom dvorištu?
Bjezis od sustine...svaki pedalj je tvoj ako se zalazes da se na svakom pedlju BIH postuje jedan zakon,jedna policija,jedan ustav,jednos sudstvo itd...lako se je izboriti protiv Muje iz kalesije jer ne voli hafisa ili Ante iz Sirokog jer ne voli zavrzlamu,AKO i u Sirokom i u Kalesiji je jedna drzava,jedan ustav,jedno sudstvo,jedna obiljezja itd...tebe handri sto hoces ravnopravnost svagdje,a da ta ravopravnost se osigurava sa tri mjesta i tri razlicite ideologije...e ne moze tako hafise...vecina je dobrih srba,hrvata i bosnjaka,a manjina losih,losih se ne bojim ako je ustav i drzava normalna,a ako je drzava nenormalna tad i da su svi dobri meni nece biti dobro...kuzis
Mister Yes

#695 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

zavrzlama wrote: Bosnjacki minderasi snose veliku odgovornost sto se predugo vuce tema o trecem entitetu...da imaju malo pameti i odvaznosti lako se moze na cistac izvest antibosanska politika odredjenih hrvatskih politicara koji se bore za treci..na svaki njihov poziv za trecim,javno zatraziti mapu tog entiteta
E tako brate. Sad nadolaziš :wink: To je nečinjenje. "Hoćemo nema problema. Hajde da se dogovorimo oko granica". Pa onda kada dogovor ne bude moguć laganini "mi smo htjeli ali vidiš da se ne možemo dogovoriti". Ali nema te pameti kod našiJEh. :sad:
spreca

#696 Re: Talasi referenduma

Post by spreca »

Hafis wrote:
"palermo"
da Neum bude bošnjački
Nesikiraj se Hafize........napravicemo mi i dzamiju......i ne jednu......mozda i za tebe nadjemo kakvo mjesto...ipak si ti Hafiz
Ali Kemal

#697 Re: Talasi referenduma

Post by Ali Kemal »

Danguba wrote: Imao si pa si se pokazao los domacin.
Ko je onda dobar domacin? Ko ima ekskluzivno pravo da upravlja svakim dvoristem?
Mister Yes

#698 Re: Talasi referenduma

Post by Mister Yes »

madner wrote: To se tice zgrade Predsjednistva.
Ja i? Zgrada predsjedništva je gorila jer se nisu mogli dogovoriti ko da je čuva. A da ima samo FMUP takve dileme nebi bilo.

Bilo bi idealno da mi samo daješ informacije bez tvojih zaključaka i mišljenja. Ovako ispada isto kao kad mi referent donese statističke podatke a onda mi ih počne objašnjavati. Dođe mi da ga onim papirima po glavi. :roll:
Danguba

#699 Re: Talasi referenduma

Post by Danguba »

Ali Kemal wrote:
Danguba wrote: Imao si pa si se pokazao los domacin.
Ko je onda dobar domacin? Ko ima ekskluzivno pravo da upravlja svakim dvoristem?
Niko.
zavrzlama

#700 Re: Talasi referenduma

Post by zavrzlama »

Mister Yes wrote:
zavrzlama wrote: Bosnjacki minderasi snose veliku odgovornost sto se predugo vuce tema o trecem entitetu...da imaju malo pameti i odvaznosti lako se moze na cistac izvest antibosanska politika odredjenih hrvatskih politicara koji se bore za treci..na svaki njihov poziv za trecim,javno zatraziti mapu tog entiteta
E tako brate. Sad nadolaziš :wink: To je nečinjenje. "Hoćemo nema problema. Hajde da se dogovorimo oko granica". Pa onda kada dogovor ne bude moguć laganini "mi smo htjeli ali vidiš da se ne možemo dogovoriti". Ali nema te pameti kod našiJEh. :sad:
Ebiga do tebe je Hafise...evo ja kao bosnjak ne zelim treci entitet i radim sve da nestanu i ova dva...ako ti zelis treci hrvatski entitet,na tebi je da ponudis plan,mapu tog entiteta,a moje samo da kazem prihvacam ili ne prihvacam,tebi treba meni ne...problem je sto antibosanska elita kod BIH hrvata zeli da uvuce bosnjake u tu pricu,NE RADI treceg entiteta ,nego iskljucivi da se dokaze MZ i nebosnjacima da i bosnjaci teze nekim podjelama i svom komadicu BIH,jer oni znaju da bi bosnjacki zahtjevi isli do te mjere da bi sporazum bio nemoguce postignut,ALI opet ponavljam osigurala bi se tendencija i kontinuitet podjela,koje su garant da u zavrsnici BIH postane nemoguca drzava....sve ovo je u interesu samo velikosrba,oni i guraju Covica...sto rece @skijas"do posljednjeg hrvata za velikosprske interese"
Post Reply