PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

ilkbahar

#676 Re: PROTESTI!!!

Post by ilkbahar »

Eniac wrote:

Kada bi bilo koji poslodavac prvo dozvolio radniku da ne radi u njegovoj firmi puno radno vrijeme nego da radi na toj Radnoj akciji, i kada bi taj radnik uopste imao toliku platu da neplaceni izostanak sa posla ne bi uzrokovao toliki gubitak da se ne bi mogle platiti rezije, hrana itd, to bi imalo smisla.

Ali kada te gazda tjera da radis 60 sati sedmicno za 500 KM plate, kako bi ti to izvela?
mislila sam na ove nezaposlene, a u njima sam i ja sama. nekako mi se u svkom slucaju cini bolja ideja da i radim u takvim radnim akcijama koje ce mi osigurati radno mjesto, nego da se povlacim po kuci. I isto tako da se ova omladina besposlena skloni sa ulice, a na taj nacin ce nesto i da nauce, steknu neko iskustvo a i da osiguraju sebi radno mjesto.
Ali nista od toga ako se politicari ne odreknu svoji primanja da bi ih ulozili![/quote]

ORA-e (omladinske radne akcije) u komunizmu su se radile bez placanja. mladina je dobila uniformu, imala hranu i smjestaj u barakama i radila dzaba. Kada se zavrse svi se vrate ucama, studenti studiranju, dzaci u skole a nezaposleni, svom besposlicarenjau. To ni ne osigurava radno mjesto, mozda nesto radis dok traje i ubijes dosadu, ali sebi nista ne stices. Da gradis nesto za drzavu, to radis.

Ali jedno je bilo raditi dzaba u onoj drzavi koja ti je vracala na neki nacin (zdravstvenim, skolskim sistemom, mogucnosti da se besplatno uclanis u razne klubove i drustva i stices znanja i vjestine, pa da iz tih udruzenja i profesionalno napredujes ka stalnom radno mjestu u nekoj firmi sutcanjem znanja i vjestina u tom klubu ili udruzienu; ili stices profesionalnu individualnu karijeru umjetnika, sportiste itd), pa si imala neki rezon, neki podstrek da radis dzaba i da gradis drzavu. Danas kada sve moras platiti, kada t idrzava nicim ne uzvraca tvoj rad i trud, raditi dzaba za drzavu je mnogo drugacije.[/quote]

rekla sam nesto slicno kao radne akcije u titino vrijeme, ali s tim da nam to osugra radna mjesta. Kad se hoce moze se i to organizirati. Nemamo fabrike? Zašto? Nema novca da se naprave? Eto politicari godisnju platu, narod radnu snagu i mozemo nesto uraditi????!! Ja mislim da se moze, samo ako postoji interes! Ali naravno da se u tim fabrikama osiguraju radna mjesta narodu.
Mozda sam utopista, ali mislim da se moze kad se hoce svasta uraditi!
Symantec

#677 Re: PROTESTI!!!

Post by Symantec »

Nema...i ovo ovdje je postalo naprđivanje.
Alfons Kauders

#678 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Havatar wrote:
Alfons Kauders wrote:
i eniac je za to da se cijelom javnom sektoru, bez izuzetka, plate skresu na minimalac dok se ne nadoknadi steta... od uciteljice i portira, do ministra i premijera... :D radikalno, ali potrebne su radikalne mjere u ovim vremenima :D drago mi je sto neki razumiju

dok se neki jos uvijek kontaju uhljebiti :D
Ako stavis plate na minimalac ( ne na nivo prosjecne plate ) onda ne mozes da privuces strucnjake tako da pada ona teza da hocemo strucnjake a ne one koji su se uvalili preko stele . Isto tako , to moze dodatno da pojaca korupciju i od toga bi bila veca steta nego korist.
privremeno rjesenje - dok se ne nadoknadi steta

ako imaju neku bolju alternativu u privredi, jos bolje... sta cekaju? zasto onda rade za drzavu za milju i kusur ako su strucnjaci koji imaju mjesto u privredi?

a sto se tice strucnosti... pa imali smo je priliku gledati juce... onu djecu je neko odgojio, daklje skolstvo rezi... murija je zakazala... rezi... socijalne sluzbe takodjer... jedino ne znam jesu li ih dobro pokrpili juce na klinickom, ali eto da ne bude izuzetaka - rezi...
escobar__

#679 Re: PROTESTI!!!

Post by escobar__ »

duminjo wrote:Evo TV1 najavio u dnevniku gosta Bakira. Da vidimo sta ce sad slagat
Optužit SDP i SNSD za sve ovo hladno prešućujući činjenicu da su njegovi haračili ovu državu godinama prije nego su ih ovi zamijenili.
O'zone
Globalni moderator

#680 Re: PROTESTI!!!

Post by O'zone »

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Najznačajnije kompanije i privrednici Bosansko-Podrinjskog Kantona, predvođeni vlasnikom Bekto Precise, Redžom Bektom, Emkom Bosnia, Zlatnom Niti i brojnim drugim subjektima i pojedincima, zahtijevaju, trenutnu, neopozivu ostavku Vlade BPK, na čelu sa gospodinom Emirom Fraštom kao i načelnika goraždanske općine, Muhameda Ramovića.
Goražde, grad kojeg su iz privrednog pepela podigli privatni poduzetnici, javašlukom i nemarom općinskih i kantonalnih vlasti, pretvara se u zapuštenu provinciju, oronule infrastukture, palanačke nekulture, gdje rođaci i prijatelji imaju prioritet u zapošljavanju, a Drina, ponos i ljepotica Istočne Bosne, polako, ali sigurno sve više liči na Hutovo Blato.
Vlast, koja se kiti tuđim perjem i pokazuje tuđe uspjehe kao vlastite, nije učinila ništa za opće dobro ovoga Kantona već stvara klimu u kojoj je sama sebi svrha, ne može više odlučivati u naše ime.
Općinski načelnik, više vremena provodi na besmislenim putovanjima po svijetu o trošku siromašnih građana a da oni od toga nemaju ama baš nikakve koristi. Građanima BPK je dosta nepotizma, nesposobnosti i bahatosti ovakve vlasti koja gura probleme pod tepih a narodu prodaje „šarene laže“ o boljem životu koji imaju samo oni na vlasti.
Naši protesti će se nastaviti mirno i dostojanstveno do ispunjenja naših zahtjeva i nisu predmet nikakvih pregovora sa onima koji su nas doveli u ovakvo jadno stanje.
Mi samo želimo da naše Goražde bude ugodno mjesto življenja za sve njegove građane koji ne žele ničiju milostinju već radna mjesta koja će osigurati dostojanstvo njihovim porodicama.
palermo

#681 Re: PROTESTI!!!

Post by palermo »

Objektivni navijac wrote: To je zeleno-zelena konjica. SDP ima veze sa crvenim ko Mara sa krivim k....
Fahro je sposoban,namazan. Ima potencijal. Komsic je delegat,neodlucan i plasljiv a i ne zna bil piskio il' kakio. On uvijek igra samo na populizam i nacionalizam. Fura se na rat a to je potrosena prica. Ima sve vise i vise ljudi koji svataju da je 14.11.95 bio juce,mozda i prekjuce !!
Zahtjev za smanjenje plata je moj :D
Svim budzetlijama plate na federalni minimum ,do daljnjega ,do ekonomske stabilizacije federacije i drzave :D . Dok ne otplatimo sav dug MMF-u :izet: :D
Ako im se ne svidja ,neka daju otkaz i sele u RS,gdje nece biti toga zakona. Tako ce Bosnjaci postati vecina u RS :izet: :D
Zašto ima potencijal ??

Ono što meni nije jasno je zašto tebi na ovaj post ne odgovori netko ko je istinski uključen u proteste, netko od onih koji ovdje evo već danima propagiraju proteste. Ili je tvoj post onako samo šaljiv...,.po principu , pu's ba čojeka, naš je,
Alfons Kauders

#682 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Eniac wrote:
Havatar wrote:
Alfons Kauders wrote:
i eniac je za to da se cijelom javnom sektoru, bez izuzetka, plate skresu na minimalac dok se ne nadoknadi steta... od uciteljice i portira, do ministra i premijera... :D radikalno, ali potrebne su radikalne mjere u ovim vremenima :D drago mi je sto neki razumiju

Ako stavis plate na minimalac ( ne na nivo prosjecne plate ) onda ne mozes da privuces strucnjake tako da pada ona teza da hocemo strucnjake a ne one koji su se uvalili preko stele . Isto tako , to moze dodatno da pojaca korupciju i od toga bi bila veca steta nego korist.
Ne, nisam ja da svi idu na minimalac. Lijepo sam napisao, ja sam za to da se plate budzetskih korisnika vezu za prosjecnu platu radnika u proizvodnji, i to vrlo resktriktivno, da najveca plata bude plata predsjednika drzave i da mu je plata maksimalno 5xprosjecna plata radnika u proizvodnji. Time ih tjeras da ako zele vece plate, moraju napravit isistem u kojem i radnik u proizvodnji ima vecu platu. Ako svi odu na minimaac, niko nema podstrek da radi.
pa necemo tako dino :D

da se vezu za prosjecnu platu sad kad su ih uduplali... sto ih ne bi vezali po omjeru iz 2005, prije uvodjenja pdv-a?

sad bi vezao da radnik u proizvodnji ima 500, a da podjednako kvalifikovan radnik u skoli, opstini, kantonu, ima 900?

pa necemo tako... od vezanja nema nista... ako hoces da se izjednace, pa hajd... al da se sad veze da neko kod privatnika ima duplo manje? eee razocarao si me i kao covjek i kao komunista :D
uzgajivac

#683 Re: PROTESTI!!!

Post by uzgajivac »

shminka wrote:
denimb wrote:Samo nije da se i ovaj klix blamira vijestima...tri dana pricate jedno, cetvrti dan okrecete plocu...da nije SIPA pokucala na vrata?
I Klix me strasno razocarao uvijek sam ga gledao kao mediji u ime naroda, potpuno su me razocarali sa vijestima danas
odjel SIPA-e za informaticki kriminal pokucao na port 80 :D
Herr Flick

#684 Re: PROTESTI!!!

Post by Herr Flick »

Ja što smoriše ovi sa režimskee državne televizije o pričinjenoj materijalnoj šteti :zzzz: :zzzz: Nek prodaju 10-15 audija i sve će sanirati :D
O'zone
Globalni moderator

#685 Re: PROTESTI!!!

Post by O'zone »

BAke na TV1
lajk

#686 Re: PROTESTI!!!

Post by lajk »

Eniac

#687 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

julisiz es grant wrote:
Havatar wrote:
Alfons Kauders wrote:

Evo, na primjer, ja nisam opštinski ćato, već ginekolog. Ako Alfons misli da je moja plata od 1400 km prevelika za posao koji radim, neka i mene pridoda među ove što se slažu sa njegovim zahtjevima :thumbup:
Znas sta je problem sa platama. Apsolutni i relativni odnosi. U apsolutnim odnosima vecini su nam male plate, pa i tebi. Ali kada se neke plate stave u odnos sa drugim platama stvari se mijenjaju. Ali je perverzno imati visoke plate kada su plate u proizvodnji male. Jer, proizvodnja donosi direktan profit i ako tamo nema profita, ne moze biti nigdje drugo. Zdravstvo i obrazovanje us izuzetno vazni, ali oni generisu profit na duge staze i indirektno. Proizvodnja generise direktno i brzo profit iz kojeg se placa porez, i ako profita tu nema, ne moze biti novca ni za zdravstvo, ni za skolstvo, a pogotovo ne za administraciju.
julisiz es grant

#688 Re: PROTESTI!!!

Post by julisiz es grant »

O'zone wrote:
SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Najznačajnije kompanije i privrednici Bosansko-Podrinjskog Kantona, predvođeni vlasnikom Bekto Precise, Redžom Bektom, Emkom Bosnia, Zlatnom Niti i brojnim drugim subjektima i pojedincima, zahtijevaju, trenutnu, neopozivu ostavku Vlade BPK, na čelu sa gospodinom Emirom Fraštom kao i načelnika goraždanske općine, Muhameda Ramovića.
Goražde, grad kojeg su iz privrednog pepela podigli privatni poduzetnici, javašlukom i nemarom općinskih i kantonalnih vlasti, pretvara se u zapuštenu provinciju, oronule infrastukture, palanačke nekulture, gdje rođaci i prijatelji imaju prioritet u zapošljavanju, a Drina, ponos i ljepotica Istočne Bosne, polako, ali sigurno sve više liči na Hutovo Blato.
Vlast, koja se kiti tuđim perjem i pokazuje tuđe uspjehe kao vlastite, nije učinila ništa za opće dobro ovoga Kantona već stvara klimu u kojoj je sama sebi svrha, ne može više odlučivati u naše ime.
Općinski načelnik, više vremena provodi na besmislenim putovanjima po svijetu o trošku siromašnih građana a da oni od toga nemaju ama baš nikakve koristi. Građanima BPK je dosta nepotizma, nesposobnosti i bahatosti ovakve vlasti koja gura probleme pod tepih a narodu prodaje „šarene laže“ o boljem životu koji imaju samo oni na vlasti.
Naši protesti će se nastaviti mirno i dostojanstveno do ispunjenja naših zahtjeva i nisu predmet nikakvih pregovora sa onima koji su nas doveli u ovakvo jadno stanje.
Mi samo želimo da naše Goražde bude ugodno mjesto življenja za sve njegove građane koji ne žele ničiju milostinju već radna mjesta koja će osigurati dostojanstvo njihovim porodicama.
Goražde je jedino ispravno krenulo do sada.
Ali i klima je tamo drukčija...ko su privrednici u Sarajevu ili Zenici koji mogu stati ispred ljudi, a protiv trenutne vlasti.
I dok oni kontrolišu situaciju, tamo neće biti belaja. Jer odmah će se strani partner gledati da se izvuče iz posla, ako ti je sjedište firme u novom Bejrutu.
duminjo

#689 Re: PROTESTI!!!

Post by duminjo »

escobar__ wrote:
duminjo wrote:Evo TV1 najavio u dnevniku gosta Bakira. Da vidimo sta ce sad slagat
Optužit SDP i SNSD za sve ovo hladno prešućujući činjenicu da su njegovi haračili ovu državu godinama prije nego su ih ovi zamijenili.
Evo ga poceo srat kako je u ratu branio te dvije zgrade :lol:
matsuda

#690 Re: PROTESTI!!!

Post by matsuda »

Jest ovaj Bakir rječit :-)

Ako on uopšte zna šta priča... :roll:
Eniac

#691 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

Alfons Kauders wrote: pa necemo tako dino :D

da se vezu za prosjecnu platu sad kad su ih uduplali... sto ih ne bi vezali po omjeru iz 2005, prije uvodjenja pdv-a?

sad bi vezao da radnik u proizvodnji ima 500, a da podjednako kvalifikovan radnik u skoli, opstini, kantonu, ima 900?

pa necemo tako... od vezanja nema nista... ako hoces da se izjednace, pa hajd... al da se sad veze da neko kod privatnika ima duplo manje? eee razocarao si me i kao covjek i kao komunista :D
Ne provociraj :)
Last edited by Eniac on 08/02/2014 19:16, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#692 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

Zeljkovicu zapitaj se na kakvim si ti drogama

Sent from my iPhone using Tapatalk
Black111

#693 Re: PROTESTI!!!

Post by Black111 »

BHCluster wrote:1. Centrale politickih stranak...
Image
Dodaj koja ti je volja... zadnjih 20. svi su odgovorni.

2. Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu
Image
Imaju mehanizme za promjene ali nece da ih koriste.

NEMOJTE PALITI ZGRADE INSTITUCIJA!
Sto bi OHR koristio ikakve mehanizme? Hoce li neki od vas vise shvatiti sta je drzava, odgovornost i konacno se odluciti, zele li drzavu ili koloniju? A sto se Inzka tice, pa ko ti je uspostavio (nametnuo) Federalnu vlast nego on? On je samo dio problema, nikako rjesenje.
Nucleo1985

#694 Re: PROTESTI!!!

Post by Nucleo1985 »

Joj Niksica sto davi.
Ne zna jel' pos'o ili dos'o...okupaj se uhljupe bolje bi ti bilo.
Black111

#695 Re: PROTESTI!!!

Post by Black111 »

A sto se onog Zeljkovica tice... Tip je majmun, ocito, ali i novinari su danas izuzetno bezobrazni i neprofesionalni (ocito). Fino joj je rekao da nema komentara, a novinarka je bas bila bezobrazna. Opet pita i to onako ispod pojasa.
O'zone
Globalni moderator

#696 Re: PROTESTI!!!

Post by O'zone »

Evo Bake kaže da su na njegov zahtjev došle SJ FMUP-a i nije mu jasno što se dobre Bošnje bune opet teorije zavjere
julisiz es grant

#697 Re: PROTESTI!!!

Post by julisiz es grant »

Eniac wrote: Zdravstvo i obrazovanje us izuzetno vazni, ali oni generisu profit na duge staze i indirektno. Proizvodnja generise direktno i brzo profit iz kojeg se placa porez, i ako profita tu nema, ne moze biti novca ni za zdravstvo, ni za skolstvo, a pogotovo ne za administraciju.
Plate stručnjaka u USPJEŠNIM a ne propalim privatnim firmama su mnogo veće od moje. Znači, nije da nije uvezano. A imaš li realnijeg sektora od industrije (vidjeti pod Goražde).
Havatar

#698 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

Alfons Kauders wrote:
Havatar wrote:
Alfons Kauders wrote:

privremeno rjesenje - dok se ne nadoknadi steta

ako imaju neku bolju alternativu u privredi, jos bolje... sta cekaju? zasto onda rade za drzavu za milju i kusur ako su strucnjaci koji imaju mjesto u privredi?

a sto se tice strucnosti... pa imali smo je priliku gledati juce... onu djecu je neko odgojio, daklje skolstvo rezi... murija je zakazala... rezi... socijalne sluzbe takodjer... jedino ne znam jesu li ih dobro pokrpili juce na klinickom, ali eto da ne bude izuzetaka - rezi...
Svi koji vrijede ce otici iz drzavnog sektora a ostati samo oni koji nista neznaju a i novi koji dodju nece biti nista bolji tako da ce stanje biti jos gore .
O'zone
Globalni moderator

#699 Re: PROTESTI!!!

Post by O'zone »

Žbanić: Mediji sabotiraju revoluciju, laž je da je uništen Arhiv

Nagrađivana bh. redateljica, Jasmila Žbanić, smatra kako će mediji pokušati obezglaviti ljude te da je laž da je kompletan Arhiv BIH spaljen jer time samo žele okrenuti građane protiv demonstranata, donosi H-Alter.

“Prosvjedi su očekivani i bilo je pitanje dana kada će se desiti. Logično je da su prvo krenuli u Tuzli koja ima preko sto hiljada nezaposlenih osoba. Tuzla je u ratu uspjela očuvati svoju multinacionalnost – ne samo formalno, nego suštinski.

Zato se ovi prosvjedi fokusiraju na stvarne probleme i niko ovim ljudima ne može manipulirati šupljim pričama o strahu od drugog. Neprijatelji radnika su korumpirani i bezidejni političari, pljačkaši koji su doveli ljude do siromaštva”, rekla je Žbanić.

Redateljica za primjer navodi premijera Unsko-sanskog Kantona (Bihać) iz SDP-a.

“Uplašili su se po prvi put. Političari će morati odgovarati za nerad i haos koji su napravili. Svojim istupima su se dodatno “potopili” jer nisu dali podršku radnicima i preuzeli odgovornost”, zaključuje Žbanić.

Žbanić je bila posebno kritična prema medijima koje naziva reakcionarnima te ih optužuje za prikrivanje istine.

“Reakcionarni mediji žele prikazati demonstracije kao akciju nekih obezglavljenih ljudi i huligana. Većina korumpiranih intelektualaca govori kako se ništa ne može promijeniti, čime umrtvljuju masu.

Mediji će pokušati obezglaviti ljude. Jučer su objavili da je kompletan Arhiv BiH spaljen. To je bila laž kojom su pokušali građane okrenuti protiv demonstranata. Toga će biti još puno.

U Tuzli su se skupili neki mladi ljudi koji su živjeli dovoljno dugo i u BiH i vani, koji su obrazovani i pošteni i koji mogu ove zahtjeve sprovesti u djelo.
Drugi gradovi nisu još uvijek pokazali da su na nivou Tuzle, ali ne sumnjam da će energija iz Tuzle prijeći na cijelu BiH. Demonstranti se ograđuju od nasilja, etničkih uvreda i ako takvo što vidite u medijima, to su uradile snage vladajućih”.
Objektivni navijac

#700 Re: PROTESTI!!!

Post by Objektivni navijac »

palermo wrote:
Objektivni navijac wrote: To je zeleno-zelena konjica. SDP ima veze sa crvenim ko Mara sa krivim k....
Fahro je sposoban,namazan. Ima potencijal. Komsic je delegat,neodlucan i plasljiv a i ne zna bil piskio il' kakio. On uvijek igra samo na populizam i nacionalizam. Fura se na rat a to je potrosena prica. Ima sve vise i vise ljudi koji svataju da je 14.11.95 bio juce,mozda i prekjuce !!
Zahtjev za smanjenje plata je moj :D
Svim budzetlijama plate na federalni minimum ,do daljnjega ,do ekonomske stabilizacije federacije i drzave :D . Dok ne otplatimo sav dug MMF-u :izet: :D
Ako im se ne svidja ,neka daju otkaz i sele u RS,gdje nece biti toga zakona. Tako ce Bosnjaci postati vecina u RS :izet: :D
Zašto ima potencijal ??

Ono što meni nije jasno je zašto tebi na ovaj post ne odgovori netko ko je istinski uključen u proteste, netko od onih koji ovdje evo već danima propagiraju proteste. Ili je tvoj post onako samo šaljiv...,.po principu , pu's ba čojeka, naš je,
Neko ko dodje iz Gusinja/Plava ili odakle vec prije 20-ak godina sa naylon kesom a danas je medju najbogatijim i najuticajnijim ljudima u zemlji ,prelazeci taj put ,preko ledja najjacih i najopsanijih ljudi u zemlji je svakako sposoban. Njegove reakcije na situaciju su dobre,borbene. Pokusava,gura se,bori. Respect,mada nije moja politicka opcija.
Nema tu nikakve sale u mom postu. Kod nas 30 % stanovnistva,tzv budzetlije zive u socijalnom,skoro komunistickom raju. Plate,zdravstveno,regresi,odmori,bolovanja,dodaci na platu. Oni kapitalizma nisu vidjeli !! A na drugoj strani imamo ogromnu vecinu pregazenih,obespravljenih bez nade,buducnosti ,perspektive. Takvi su juce palili gradove. Ti ljudi su dotjerani na ivicu egzistencije ,oni nemaju sta izgubiti i u ovoj zemlji nista nije njihovo.
Post Reply