mislila sam na ove nezaposlene, a u njima sam i ja sama. nekako mi se u svkom slucaju cini bolja ideja da i radim u takvim radnim akcijama koje ce mi osigurati radno mjesto, nego da se povlacim po kuci. I isto tako da se ova omladina besposlena skloni sa ulice, a na taj nacin ce nesto i da nauce, steknu neko iskustvo a i da osiguraju sebi radno mjesto.Eniac wrote:
Kada bi bilo koji poslodavac prvo dozvolio radniku da ne radi u njegovoj firmi puno radno vrijeme nego da radi na toj Radnoj akciji, i kada bi taj radnik uopste imao toliku platu da neplaceni izostanak sa posla ne bi uzrokovao toliki gubitak da se ne bi mogle platiti rezije, hrana itd, to bi imalo smisla.
Ali kada te gazda tjera da radis 60 sati sedmicno za 500 KM plate, kako bi ti to izvela?
Ali nista od toga ako se politicari ne odreknu svoji primanja da bi ih ulozili![/quote]
ORA-e (omladinske radne akcije) u komunizmu su se radile bez placanja. mladina je dobila uniformu, imala hranu i smjestaj u barakama i radila dzaba. Kada se zavrse svi se vrate ucama, studenti studiranju, dzaci u skole a nezaposleni, svom besposlicarenjau. To ni ne osigurava radno mjesto, mozda nesto radis dok traje i ubijes dosadu, ali sebi nista ne stices. Da gradis nesto za drzavu, to radis.
Ali jedno je bilo raditi dzaba u onoj drzavi koja ti je vracala na neki nacin (zdravstvenim, skolskim sistemom, mogucnosti da se besplatno uclanis u razne klubove i drustva i stices znanja i vjestine, pa da iz tih udruzenja i profesionalno napredujes ka stalnom radno mjestu u nekoj firmi sutcanjem znanja i vjestina u tom klubu ili udruzienu; ili stices profesionalnu individualnu karijeru umjetnika, sportiste itd), pa si imala neki rezon, neki podstrek da radis dzaba i da gradis drzavu. Danas kada sve moras platiti, kada t idrzava nicim ne uzvraca tvoj rad i trud, raditi dzaba za drzavu je mnogo drugacije.[/quote]
rekla sam nesto slicno kao radne akcije u titino vrijeme, ali s tim da nam to osugra radna mjesta. Kad se hoce moze se i to organizirati. Nemamo fabrike? Zašto? Nema novca da se naprave? Eto politicari godisnju platu, narod radnu snagu i mozemo nesto uraditi????!! Ja mislim da se moze, samo ako postoji interes! Ali naravno da se u tim fabrikama osiguraju radna mjesta narodu.
Mozda sam utopista, ali mislim da se moze kad se hoce svasta uraditi!