Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#676 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:kako to da su meso svinje i mekanski mesdzid (mesdzidu-l-haram) oboje opisani kao haram?
mislim da je riječ o lošoj transkripciji ili drugačijem izgovoru vokala "A" "E" u arapskom
harEm je vjerovatno riječ za prostor, kod nas se kaže "džamijski harem" , dok je harAm greška, grijeh, prijestup
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#677 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:rumi se svakako i javno izjasnio da nije musliman, ali "nisu slijepe oci..."
Ja mislim da ti imaš plitko znanje o tome što pričaš , ne poznaješ dovoljno materiju i donosiš površne zaključke
Rumi je u toj poemi govorio o Jednoti ili Tevhidu , najviši stupnjevi spoznaje , dimenzija koja nema ništa sa dualnošću pa tako u njoj ne može biti ništa osim Nje same
prenosnik

#678 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 17:56, edited 1 time in total.
prenosnik

#679 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 17:56, edited 1 time in total.
Nurudin

#680 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:da iznesem jednu tvrdnju, pa neko pokusa osporiti ju, ali sa lingvistickog, ne dogmatskog stanovista.

darre na arapskom znaci "ostetiti, povrijediti, unesreciti" . ad-daarru znaci "stetocina, povreditelj, unesrecivac". prevodilacke konstrukcije "koji stetu dajes, koji stetu stvaras" su evazivne, cak bih rekao prevarne. cini se da prevodioci pokusavaju boga stititi od njega samog, sto je strasno.

ako je el-alim-sveznajuci, znaci li to i da je, zbog odredjenog clana, jednako tako i ad-daaru ustvari jedini cinilac svih steta?

hvala unaprijed.
On jeste jedini činilac jer je Izvor svega postojanja , On te razboli i liječi ali kao što znamo da ljekar i lijek liječe i to tako prihvaćamo , onda i bolest pripisujemo njenom fizičkom uzroku.
Ne možeš stvari iz jedne dimenzije porediti sa onima u drugoj jer to ti je kao da đaka prvaka dovedeš na fakultet i predaješ mu npr sociologiju. Onaj ko bi to uradio je izuzetno glup
prenosnik

#681 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 17:57, edited 1 time in total.
Nurudin

#682 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:
prenosnik wrote:rumi se svakako i javno izjasnio da nije musliman, ali "nisu slijepe oci..."
Ja mislim da ti imaš plitko znanje o tome što pričaš , ne poznaješ dovoljno materiju i donosiš površne zaključke
Rumi je u toj poemi govorio o Jednoti ili Tevhidu , najviši stupnjevi spoznaje , dimenzija koja nema ništa sa dualnošću pa tako u njoj ne može biti ništa osim Nje same
znaci, ko je u tevhidu, nije musliman, ni krscanin, ni...

a jesi li ti musliman?
Jesam
Uzmi cijelu poemu, ti si izvadio iz kontexta jednu riječ samo
Jednota je izvorno stanje u kojem nema forme, oblika ...a musliman je forma

Moje mjesto je bezmjesno, moj trag bez traga,
Ni tijelo ni duša, jer ja pripadam duši Voljenog.
Odbacio sam dvojnost, vidio da dva svijeta su jedan;
Jednoga tražim, Jednoga poznajem, Jednoga vidim, Jednoga pozivam.
On je prvi, On je zadnji, On je vanjski, On je unutrašnji;
Ne znam ja drugoga doli "Ya Hu" i "Ya man Hu".
Opijen sam čašom Ljubavi, dva su mi svijeta van dohvata;
Nemam posla osim pijanke i bančenja.
Ako jednom u životu proveo sam trenutak bez tebe,
Od tog časa i od tog trena kajem se za svoj život.
Ako jednom u ovom svijetu osvojim trenutak s tobom,
Gazit ću po oba svijeta, plesati u pobjedi zauvijek.
O, Šamsi Tabriz, pijan sam u ovom svijetu,
Pa osim pijanstva i bančenja nemam o čemu pričati.

Vjerovatno ćeš hazreti Rumija sad optužiti da je alkoholičar :D
Nurudin

#683 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:
prenosnik wrote:da iznesem jednu tvrdnju, pa neko pokusa osporiti ju, ali sa lingvistickog, ne dogmatskog stanovista.

darre na arapskom znaci "ostetiti, povrijediti, unesreciti" . ad-daarru znaci "stetocina, povreditelj, unesrecivac". prevodilacke konstrukcije "koji stetu dajes, koji stetu stvaras" su evazivne, cak bih rekao prevarne. cini se da prevodioci pokusavaju boga stititi od njega samog, sto je strasno.

ako je el-alim-sveznajuci, znaci li to i da je, zbog odredjenog clana, jednako tako i ad-daaru ustvari jedini cinilac svih steta?

hvala unaprijed.
On jeste jedini činilac jer je Izvor svega postojanja , On te razboli i liječi ali kao što znamo da ljekar i lijek liječe i to tako prihvaćamo , onda i bolest pripisujemo njenom fizičkom uzroku.
Ne možeš stvari iz jedne dimenzije porediti sa onima u drugoj jer to ti je kao da đaka prvaka dovedeš na fakultet i predaješ mu npr sociologiju. Onaj ko bi to uradio je izuzetno glup
pricaj mi o toj drugoj dimenziji.
Kad je se sjetim, pričat ću ti
prenosnik

#684 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
prenosnik

#685 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Nurudin

#686 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Kad je se sjetim, pričat ću ti
aha, pricali ti o njoj...
Ne, to je filozofija tesavufa/sufizma da su ljudi postojali prije fizičkog postojanja, u ezelu (praiskonu), a na osnovu kur'anskog ajeta El, Araf 172
cijeli proces sufizma jeste nastojanje da se prisjete, sjete (zikr- prisjećanje) na to vrijeme
prenosnik

#687 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 17:58, edited 1 time in total.
pasha_stambol

#688 Re: Sufizam

Post by pasha_stambol »

@prenosnik idi šupljiraj negdje drugo glupane ..
Nurudin

#689 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:
Vjerovatno ćeš hazreti Rumija sad optužiti da je alkoholičar :D
zasto bih, i sam si rekao da ne-muslimanstvo nije alegorija,nego stanje tevhida
nije alegorija, stanje tevhida je ultimativni Hakk (Istina) u kojem nema jastva osim Allahovog pa tako nema ni muslimana jer da se dođe do tog stepena mora se poginuti u smislu gubitka ega, postati šehid -svjedok
Onaj ko to postigne njega nema, pa tako nema ni forme koja bi se priljepila jer se nema za šta zaljepiti...nema ja
prenosnik

#690 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
prenosnik

#691 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Nurudin

#692 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:vidis, nuridine, belfy prije par postova o platonu, velikom poslaniku eflatunu, kako ga je rumi, zvao, kaze:
u raspravi ovoga to jednostavno nema smisla, jer ne postoji bukvalno znacenje, osim ako nisi licno pricao sa Platonom. da skratim to ovako. on u prici kaze da se ne treba vjerovati "sjenama", niti ljudima koji te ubjedjuju sta su te "sjene". on pojedinca podstice pricom da ode, istrazi i sam se uvjeri. ali napominje da ta istina moze biti i toliko sokantna da kada bi se vratio i pokusao drugima objasniti - niko mu ne bi vjerovao. ja jednostavnije od ovoga ne mogu i ne znam da li je iko sa manje rijeci pokusao opisati ovu pricu.
vjerujes sjenama...
Ja sam ti maloprije rekao da ću ti pričati o tome "kad se sjetim" i pri tome sam mislio na iskustvo ili kako sufije kažu "kušanje, osvjedočenje"
Ovo što ja govorim je teorija sufizma , a tema i jeste o tome
prenosnik

#693 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Nurudin

#694 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

O tome znam da je intelektualno kad se razmisli , veoma logično . Logika te može dovesti vrlo jednostavno do toga
Ako postoji suprotnost ili kako se kaže u Kur'anu "par u svemu" što vidimo , logično je da materija ima svoj par ili ne materiju i logično je da je suprotnost materiji koja je razdjeljena na mnoštvo , a suprotnost mnoštvu je Jednota
Također je logično da ti tu dalje logika i intelekt ne mogu biti od koristi jer intelekt može da operiše samo u svijetu forme i mnoštvo, a Jednota nema formu jer da ima onda to znači da ima neku granicu i da iza te granice postoji nešto drugo, a to onda je opet dualnost
Nurudin

#695 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:Ja sam ti maloprije rekao da ću ti pričati o tome "kad se sjetim" i pri tome sam mislio na iskustvo ili kako sufije kažu "kušanje, osvjedočenje"
Ovo što ja govorim je teorija sufizma , a tema i jeste o tome
ako se nisi sjetio, onda pricas o onom sto ne znas. rumi nije bio musliman.
Eto ti pričo sa njim i on ti reko?
prenosnik

#696 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 17:59, edited 1 time in total.
prenosnik

#697 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote:O tome znam da je intelektualno kad se razmisli , veoma logično . Logika te može dovesti vrlo jednostavno do toga
Ako postoji suprotnost ili kako se kaže u Kur'anu "par u svemu" što vidimo , logično je da materija ima svoj par ili ne materiju i logično je da je suprotnost materiji koja je razdjeljena na mnoštvo , a suprotnost mnoštvu je Jednota
Također je logično da ti tu dalje logika i intelekt ne mogu biti od koristi jer intelekt može da operiše samo u svijetu forme i mnoštvo, a Jednota nema formu jer da ima onda to znači da ima neku granicu i da iza te granice postoji nešto drugo, a to onda je opet dualnost
tako je rumi teoretisao o onome sto je citao dok mu nisu pobacali knjige.
Nurudin

#698 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Eto ti pričo sa njim i on ti reko?
naravno. i ti si pric'o sa njim...al' kad ne mozes da se sjetis...
pročitao sam Mesneviju puno puta i mislim da jednostavno pričaš o nečemo na osnovu par poema ili možda čak rečenica koje govore baška o nečemu , o nekom stepenu duhovne spoznaje itd
prenosnik

#699 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 17:59, edited 1 time in total.
Nurudin

#700 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: pročitao sam...
dobro...
dakle samo potvrđuješ to kako tvoje "znanje" funkcioniše :D
Locked