Evo necu vise isticati kako bi prosli.
Pustit cu Dodu da to kaze:
Ne bi opstali dva dana
U bobu..pun pogodakDozer wrote:- Istocna Bosna je prazna i na prvi znak rata postala bi jos duplo praznija posto bi svi zbrisali preko granice, u Srbiju.
- Banjalucka regija je naseljenija, ali nema kapaciteta ni za sta.
Presijecanjem RS na dva dijela u Brckom, i bez ikakvih daljnjih dejstava prema B. Luci, doslo bi do momentalnog pada morala i odmah bi se sjelo za sto da se pregovara. Jasno, B. Luka bi bila prvi, a vjerovatno i jedini interesent za ovo.
Srbija se u taj rat vise ne bi ukljucivala direktno, ali bi pokusala logisticki. Medjutim, mislim da bi sada MZ ipak reagovala drugacije i da ne bi ponovili iste greske kao u periodu '92-'95, odnosno maksimalno bi otezali i tu logistiku iz Srbije.
Hrvatska se u taj rat ne bi ukljucila ni pod razno, bar ne preko granica, a vjerovatno bi malo poravnali oko Brckog, B. Broda i Gradiske, pod opravdanjem "da se iz RS puca na njihovu reritoriju preko granice", sto bi bilo sasvim dovoljno.
Svega ovoga su u RS i te kako svjesni oni koji odlucuju. Pa i sam Dodik je u par navrata javno rekao da od novog rata u BiH nema nista jer bi Srbi izgubili sve.
Izvini vidovita Dzemila,nisam te prepoznomadner wrote:Teska situacija, presli su na slikice.
Evo necu vise isticati kako bi prosli.
Pustit cu Dodu da to kaze:
Ne bi opstali dva dana
pojma ti nemas. kad se branis ne treba ti teska tehnika, ni veliki broj ljudi. dovoljno se dobro ukopati, postaviti protivoklopne jedinice na vaznim saobracajnicama i sacekati tu ogromnu rijeku tenkova koja se krece iz pravca tuzle i zenice.madner wrote: Sada brkas potpuno pojmove. Logistika nema veze sa dubinom, niti je za logistiku dobro imati dubinu. Lakse je snadbjeti jedinicu koja je udaljenja 5 km nego vojsku udaljenu 500 km. Znam da veze nemas, ali probaj shvatiti taj koncept. Zamisli da imas bazu i jedan kamion, koliko ljudi mozes snadbjeti na 5 a koliko na 500 km dnevno.![]()
Priprema je bitna, zna se koliko hrane, goriva i MTS trosi vojska odredjenje velicine. Pa se onda odredi koliko toga treba za recimo 90 dana (ako je plan sve zavrsiti u tom roku). JNA je pravila i vece zalihe, no nebitno.
I onda si neovisan od te pipe.
Iz Srbije teska tehnika ne moze doci. To jeste moze u istocni dio RS-a, no tamo je problem manjak populacije. Zato ti kazem da postoje razlicite procjene o potrebnom ljudstvu.
Ova mi je dobra, ako osvojis Romaniju i Zvornik Sarajevo je ranjivo![]()
To neko ima negdje padobransku diviziju?
ZIVIOOO GOVORNIK -ZIVIOOOOODozer wrote:- Istocna Bosna je prazna i na prvi znak rata postala bi jos duplo praznija posto bi svi zbrisali preko granice, u Srbiju.
Presijecanjem RS na dva dijela u Brckom, i bez ikakvih daljnjih dejstava prema B. Luci, doslo bi do momentalnog pada morala i odmah bi se sjelo za sto da se pregovara. Jasno, B. Luka bi bila prvi, a vjerovatno i jedini interesent za ovo.
Srbija se u taj rat vise ne bi ukljucivala direktno, ali bi pokusala logisticki. Medjutim, mislim da bi sada MZ ipak reagovala drugacije i da ne bi ponovili iste greske kao u periodu '92-'95, odnosno maksimalno bi otezali i tu logistiku iz Srbije.
Hrvatska se u taj rat ne bi ukljucila ni pod razno, bar ne preko granica, a vjerovatno bi malo poravnali oko Brckog, B. Broda i Gradiske, pod opravdanjem "da se iz RS puca na njihovu reritoriju preko granice", sto bi bilo sasvim dovoljno.
Svega ovoga su u RS i te kako svjesni oni koji odlucuju. Pa i sam Dodik je u par navrata javno rekao da od novog rata u BiH nema nista jer bi Srbi izgubili sve.

ovaj je jos jaci od madnera. "hrvatska se nece ukljuciti ni pod razno ali bi poravnala tri grada".Dozer wrote:- Istocna Bosna je prazna i na prvi znak rata postala bi jos duplo praznija posto bi svi zbrisali preko granice, u Srbiju.
Potpuno pogresno, kada bi se morao braniti ja bih trazio sto vise teske tehnike. Teska tehnika spasava zivote, uglavnom tako sto ubija protivnika iz daljine. To nikad nije lose.rokan wrote:pojma ti nemas. kad se branis ne treba ti teska tehnika, ni veliki broj ljudi. dovoljno se dobro ukopati, postaviti protivoklopne jedinice na vaznim saobracajnicama i sacekati tu ogromnu rijeku tenkova koja se krece iz pravca tuzle i zenice.madner wrote: Sada brkas potpuno pojmove. Logistika nema veze sa dubinom, niti je za logistiku dobro imati dubinu. Lakse je snadbjeti jedinicu koja je udaljenja 5 km nego vojsku udaljenu 500 km. Znam da veze nemas, ali probaj shvatiti taj koncept. Zamisli da imas bazu i jedan kamion, koliko ljudi mozes snadbjeti na 5 a koliko na 500 km dnevno.![]()
Priprema je bitna, zna se koliko hrane, goriva i MTS trosi vojska odredjenje velicine. Pa se onda odredi koliko toga treba za recimo 90 dana (ako je plan sve zavrsiti u tom roku). JNA je pravila i vece zalihe, no nebitno.
Iz Srbije teska tehnika ne moze doci. To jeste moze u istocni dio RS-a, no tamo je problem manjak populacije. Zato ti kazem da postoje razlicite procjene o potrebnom ljudstvu.
To neko ima negdje padobransku diviziju?tvoja prednost u ljudstvu u bih je 1,5:1 a to je nista kad napadas, a na balkanu je odnos druagciji 1:4 u korist srbadije nad bosnjama.
Tesko mu je palo sto je Sarajevo u ocima zapada baklja civilizacijskog svijetla u tami varvarske sumske tvorevine.Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Moj Yug, nemas ti pojma ni o cemu... Valjda radi toga imputiras ljudima nesto s cim nemaju veze, tipa meni ove 4 slike, a ja bi ove potamanio dok kazes "keks". Ma sta "keks", stigo mi mozda do "ke..."![]()

paćenik pa to ti je..Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Moj Yug, nemas ti pojma ni o cemu... Valjda radi toga imputiras ljudima nesto s cim nemaju veze, tipa meni ove 4 slike, a ja bi ove potamanio dok kazes "keks". Ma sta "keks", stigo mi mozda do "ke..."![]()
Ma znam da bi kolega,al nisi u prilici nit ces biti.ONI SI NAJJACI,njih se pitaDozer wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Sve je to itekako pomoglo Srbima na Kosovu...meleoni srbadije na Jarinju samo čeka da uleti i riješi "srčane probleme"..no nažalost ne puštaju ih preko graničnog prelaza ..rokan wrote:pojma ti nemas. kad se branis ne treba ti teska tehnika, ni veliki broj ljudi. dovoljno se dobro ukopati, postaviti protivoklopne jedinice na vaznim saobracajnicama i sacekati tu ogromnu rijeku tenkova koja se krece iz pravca tuzle i zenice.madner wrote: Sada brkas potpuno pojmove. Logistika nema veze sa dubinom, niti je za logistiku dobro imati dubinu. Lakse je snadbjeti jedinicu koja je udaljenja 5 km nego vojsku udaljenu 500 km. Znam da veze nemas, ali probaj shvatiti taj koncept. Zamisli da imas bazu i jedan kamion, koliko ljudi mozes snadbjeti na 5 a koliko na 500 km dnevno.![]()
To neko ima negdje padobransku diviziju?tvoja prednost u ljudstvu u bih je 1,5:1 a to je nista kad napadas, a na balkanu je odnos druagciji 1:4 u korist srbadije nad bosnjama.
Kad si ti zadnji put prosao dijelovima drzave koje navodis (Bratunac, Visegrad, Rogatica, Foca, Vlasenica, Milici...)?rokan
ovaj je jos jaci od madnera. "hrvatska se nece ukljuciti ni pod razno ali bi poravnala tri grada".pa hoce li ili nece? otkud ti to da je istocna bosna prazna i da bi svi pobjegli? a zvornik pun ko sipak, bijeljina nikad veca nije bila, bratunac, visegrad, rogatica, foca, vlasenica, milici, srbija preko drine. sve bi pobjeglo pred naletom tenkova?
a pritom srbija nista ne bi uradila nego bi primila jos par stotina hiljada izbjeglica, klepnula usima i rekla "pobijedili ste".
a sta mislis kako bi se Hrvatska,kao potpisnica DMS-a ponijela u slucaju da Bosnjaci na svoju ruku krenu da ukinu RS i na taj nacin prekrse sporazum? i to je realna varijanta,mozda cak i realnija od otcjepljenja RS-a. i da, to sto je Mesic pokupio par politickih poena kod Bosnjaka govoreci kako ce napasti RS ne znaci da je HV bio u pripravnosti...kakva pripravnost,kakve pm,i ptice na grani znaju da RS nece nista pokusavati sve dok su Ameri protivDozer wrote:
Hrvatska se ne bi direktno ukljucila u rat, a ne bi nista ni poravnali, ali sjetimo se reakcije iz HR prije par godina kada je Dodo rekao da hoce da se otcijepi. Iz HR je ekspresno stigla hladna poruka - HV je spremna na djelovanje protiv takvog desavanja jer je HR potpisnica DMS-a i, kao takva, garant opstanka BiH kao drzave. I HV je tada par dana bila na prvom stepenu pripravnosti.
Drugim rijecima, iz HR je RS-u uredno receno - ne jedite govna ili cemo mi pustiti vodu na vas, i odoste u septicku jamu.
Iz ovoga nije tesko zakljuciti kako bi se ponijela HR u slucaju novog rata u BiH.
Nemoj tako hunter,hoce hoce,glupi su oni ko BIZANTINCIdeer_hunter wrote:a sta mislis kako bi se Hrvatska,kao potpisnica DMS-a ponijela u slucaju da Bosnjaci na svoju ruku krenu da ukinu RS i na taj nacin prekrse sporazum? i to je realna varijanta,mozda cak i realnija od otcjepljenja RS-a. i da, to sto je Mesic pokupio par politickih poena kod Bosnjaka govoreci kako ce napasti RS ne znaci da je HV bio u pripravnosti...kakva pripravnost,kakve pm,i ptice na grani znaju da RS nece nista pokusavati sve dok su Ameri protivDozer wrote:
Hrvatska se ne bi direktno ukljucila u rat, a ne bi nista ni poravnali, ali sjetimo se reakcije iz HR prije par godina kada je Dodo rekao da hoce da se otcijepi. Iz HR je ekspresno stigla hladna poruka - HV je spremna na djelovanje protiv takvog desavanja jer je HR potpisnica DMS-a i, kao takva, garant opstanka BiH kao drzave. I HV je tada par dana bila na prvom stepenu pripravnosti.
Drugim rijecima, iz HR je RS-u uredno receno - ne jedite govna ili cemo mi pustiti vodu na vas, i odoste u septicku jamu.
Iz ovoga nije tesko zakljuciti kako bi se ponijela HR u slucaju novog rata u BiH.
Naprotiv, drago mi je vidjeti da pacijenti imaju forum kao ispušni ventil. Da nije tako, pretpostavljam da bi se počeli samoranjavati. Pritisak je to, pogotovo kada si daleko od domovinemadner wrote:Corto se ljuti sto ne moze da kontrira iz druge pozicije
Nikakoa sta mislis kako bi se Hrvatska,kao potpisnica DMS-a ponijela u slucaju da Bosnjaci na svoju ruku krenu da ukinu RS i na taj nacin prekrse sporazum? i to je realna varijanta,mozda cak i realnija od otcjepljenja RS-a. i da, to sto je Mesic pokupio par politickih poena kod Bosnjaka govoreci kako ce napasti RS ne znaci da je HV bio u pripravnosti...kakva pripravnost,kakve pm,i ptice na grani znaju da RS nece nista pokusavati sve dok su Ameri protiv
e pa onda nece nikada ni pokusati,jer ce ameri uvjek biti protiv odvajanja rs,ostalo,ne nerviraj se,ni tudzman nije oslobodio hrvatsku jer mu se tako prohtjelo,vec zato sto mu je amerika dozvolila,i bi gotovo za tri-cetri dana,ovdje ce krace,vidjecesdeer_hunter wrote:a sta mislis kako bi se Hrvatska,kao potpisnica DMS-a ponijela u slucaju da Bosnjaci na svoju ruku krenu da ukinu RS i na taj nacin prekrse sporazum? i to je realna varijanta,mozda cak i realnija od otcjepljenja RS-a. i da, to sto je Mesic pokupio par politickih poena kod Bosnjaka govoreci kako ce napasti RS ne znaci da je HV bio u pripravnosti...kakva pripravnost,kakve pm,i ptice na grani znaju da RS nece nista pokusavati sve dok su Ameri protivDozer wrote: