Izivljavanja ucenica u Tuzli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#676 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Bodkin »

madner wrote:Sport je kljucna stvar, da se nauci da samo kapiten moze djeliti opravdane samare ali da protivnicki igrac ne smije nikoga iz tima pogresno ni pogledat.
to je tako u profi sportu mozda. u mladjim kategorijama i dalje imas mangupe i zajebane likove. malo je olje jer takvi indijanci cesto sami otpadnu jer ne mogu da trpe autoritet trenera
uglavnomja

#677 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by uglavnomja »

:cry:

nadam se da je dobar dio ovoga samo show, kao i vecina slicnih sranja, samo radi zarade.
ali je odrvatno, odurno, ogavno ...
mahalas505

#678 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by mahalas505 »

dr.gog wrote:
mahalas505 wrote: Nego, @dr.gog, jedno pitanje iz druge perspektive, recimo da je tvoje djete napravilo ovo, kakva bi bila tvoja reakcija?
Izmještanje iz mjesta boravka i prekid školovanja na određeno vrijeme, zbog prevaspitavanja. Šta bih drugo? Ipak je i roditelju teško kada dijete to napravi, ako je imalo normalna osoba, i teško je biti pametan iz prve..
Slicno razmisljanje, mislim da bi meni licno bilo teze da uradi ovo moje dijete, jer onda znam da sam i ja roditelj pao na ispitu odgajanja djeteta.
Mogu raci da ovo za promjenu prebivalista i meni je palo na pamet, posto iz licnog iskustva, mozda me je spasilo sto sam promijenio prebivaliste i nisam upao u "lose" drustvo. Ovo preseljenje se desilo zbog sasvim drugim stvari, ali mislim da sam tu nesvjesno imao srece, jer vecina s kojim sam se druzio je kasnije zavrsila ili s problemom alkohola ili drogom.

bizet wrote: Cornholio, ma gdje si bolan, sta ima, kako si :D
vidim tebi svi i dalje krivi za sve, pa i za ono sto te se direktno ne dotice
nego, otkud tebi ovakavi biseri napadju na pamet...obrazovni i odgojni sistem nije mocan da ispravi sve krive Drine koje roditelji naprave sa svojom djecom, a nekada, iako vrlo rijetko, su i djeca takva da je sa njima nemoguce raditi cak i od strane njihovih roditelja ............
Ja fakat nisam mogao procitati sto si napisao, jer jednostavno, kad nema nigdje tacke, velikog pocetnog slova, malo veci tekst, ne ide, mozda imam kakav defekt :lol: .
Great Cornholio

#679 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Great Cornholio »

Ovo je totalno bezumlje.
HomeSweetHome

#680 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by HomeSweetHome »

Dr. gog, nekako sam stekla dojam da se bavis borilackim vjestinjama ili da se bar u to razumijes, stoga sam i pitala za savjet. Hvala u svakom slucaju :)

Jako me ovih dana muci kakve se stvari desavaju, na koji nacin se odvijaju i kako olako djeca dozivljavaju stvari... Sjecam se da sam samo jednom u zivotu spucala druga iz razreda u nos i tresla sam se dva dana, bilo me grozno sramota, a i to je bilo nakon sto me je jedno dvije godine teglio za kosu i bockao sestarom (mozda se neko i prepozna haha)... Hocu reci, iako mi je krv popio cijeli treci i cetvrti razred nije mi bilo jednostavno da ga udarim... A vidi ovo, donesu makaze u skolu da sisaju kolegicu mrtve-hlade... I to snimanje svega i svacega i stavljanje na youtube... to mi je fascinantno, valjda ako nemas profil na Faccebooku i nista na youtube, k'o da i ne postojis...

Slazem se s tvrdnjom da je skola odgojno-obrazovna ustanova i da treba da preuzme odgovornost za ono sto se desava izmedju njenih zidova. I mislim da nije slucajno odgojni faktor u samoj definiciji na prvom mjestu jer iz skole ne moraju svi izaci (a i ne izlaze) jednako obrazovani, ali bi svi trebali izaci s jednakim stepenom razvijenosti drustveno prihvatljivog ponasanja.
Moje iskustvo govori da mozes kuci da radis na djetetovom odgoju i razvoju do iznemoglosti i da ga posaljes u skolu kao super pristojno dijete, ali skola to vrlo jednostavno moze da pokvari, A moze i da popravi, dopuni, unaprijedi...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#681 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Velkoski »

Sad znam šta će mi mali trenirati. 8-)
uglavnomja

#682 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by uglavnomja »

ali ne mozes totalno neodgojeno i vaspitno zapusteno dijete poslati u skolu i ocekivati da skola od njega napravi pristojno dijete.

to je obostrani rad, ako dijete ne nauci nista kod kuce, sto se tice ponasanja, kulture, bontona, cak i humanosti ... skoli ostaje malo prostora za djelovanje.
Mutivoda

#683 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Mutivoda »

Svašta.. :roll:
"Povrede, među kojima su najviše kontuzije i potresi mozga, konstantan su rizik" :|
HomeSweetHome

#684 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by HomeSweetHome »

uglavnomja wrote:ali ne mozes totalno neodgojeno i vaspitno zapusteno dijete poslati u skolu i ocekivati da skola od njega napravi pristojno dijete.

to je obostrani rad, ako dijete ne nauci nista kod kuce, sto se tice ponasanja, kulture, bontona, cak i humanosti ... skoli ostaje malo prostora za djelovanje.
Tacno, potpuno se slazem. Zajednicki rad, a ne samo ponavljati "necu ja odgajati tvoje dijete"...

O Boze, ovi Amerikanci su stvarno nenormalni, nije mi jasno kako ovaj MMA ne zabrane...
Great Cornholio

#685 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

HomeSweetHome wrote: A vidi ovo, donesu makaze u skolu da sisaju kolegicu mrtve-hlade... I to snimanje svega i svacega i stavljanje na youtube... to mi je fascinantno, valjda ako nemas profil na Faccebooku i nista na youtube, k'o da i ne postojis...
U procesu odrastanja djeca traže nekoga na koga će se ugledati, nekoga ko je "na glasu" u društvu u kojem odrastaju.
Danas su na glasu uglavnom oni koji ne bi trebali da budu uzori, to su ljudi koji prave skandale, rade sve i svašta da bi privukli pažnju na sebe, pa kad i roditelji gledaju TV emisije poput " Velikog brata", uživaju u svemu onom lošem što rade učesnici koji žele da budu popularni, onda nam je valjda jasno zašto su nam i djeca takva kakva su.

Evo npr. ovi borilački sportovi,kao npr. MMA, K1 i slični varvarski "sportovi" su vrlo popularni i među "odraslim", pa šta nam onda ostaje nego da kažemo " Nek' nam je Bog na pomoći sa ovakvim ljudima i sadašnjim i budućim roditeljima".

Dijete u školi ne bi trebalo da strahuje za vlastitu sigurnost, i zato u svakoj školi treba da postoji fizičko obezbjeđenje.

A što se tiče borilačkih vještina, dobro bi bilo da se djeca njima bave, ali nekim plemenitim, a ne ovim koje su trenutno kod nas popularne, jer šta ba ima plemenito u tome da čovjeka udaraš nogama, koljenima ili rukama u glavu, s ciljem da ga onesvjestiš. Džudo, hrvanje ili npr. aikido su, po meni, plemenite borilačke vještine, jer poznavanjem tih vještina čovjek se može odbraniti a da ozbiljno ne povrijedi nasilnika, da ga ne ubije, jer udarac nogom u glavu može vrlo lako rezultirati smrću.
Great Cornholio

#686 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

leet wrote:
Nadam se da se šališ, jer u protivnom ne bi trebao biti roditelj :)
bosanska rijec

#687 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by bosanska rijec »

Great Cornholio wrote:Odgojne greške koje naprave roditelji, i okolina u kojoj dijete odrasta, trebala bi ispravljati škola, oni koji su zaposleni u njoj, ali žalosna je činjenica to da učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, i ostali zaposleni u školama u škole dolaze prvenstveno radi plate, jer iako se često može čuti da su odlučili da se bave nabrojanim profesijama zbog toga što vole djecu, ljude, zbog želje da učestvuju u "kreiranju" čovjeka, činjenica je ipak da će se oni za nešto "boriti" jedino onda kad im neko hoće platu smanjit' :)
Slazem se, ali takodje mislim da i i bez "odgojne greske" sasvim OK dijete u losem drustvu moze postati los. U svakom slucaju trebaju svi vise biti posveceni svojim roditeljima,roditelji djeci, biti odgovoran, traziti odgovornost. A prosvjetni radnici odnosno ucitelji mogu puno uticati na kreiranju mladog covjeka ,prenositi strasti prema muzici, sportu , da razvijaju svoje talente. Pa svako je za nesto talentiran. Da mu drustvo kroz obrazovanje omoguci da ga se podstice a ne iskljucuje.
A u vezi onog sto sam ranije rekla u vezi nezaposlenosti , mislim da je to problem i u EU a kod nas i u regionu jos i vise, rastuce siromastvo, nezaposlenost, ekonomska kriza za posljedicu takodje imaju agresivnost, nasilje itd.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#688 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Velkoski »

Great Cornholio wrote:
leet wrote:
Nadam se da se šališ, jer u protivnom ne bi trebao biti roditelj :)
Ne šalim, ovo je odličan način da se razvije pobjednički mentalitet kod djeteta od malena!

A to drugo ipak nije na tebi da odlučiš. 8-)
Great Cornholio

#689 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

leet wrote:
Ne šalim, ovo je odličan način da se razvije pobjednički mentalitet kod djeteta od malena!

Kao što je Sokrat davno rekao " Smisao života bi trebala biti vrlina, a ne pobjeda u takmičenju s drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresivnost, a strah od poraza tu agrsivnost još više povećava".

Al' eto, ti izgleda više vjeruješ Mirku Filipoviću ili Dževadu Poturku.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#690 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Velkoski »

Great Cornholio wrote:
leet wrote:

Kao što je Sokrat davno rekao " Smisao života bi trebala biti vrlina, a ne pobjeda u takmičenju s drugima, jer takmičarska atmosfera pobuđuje agresivnost, a strah od poraza tu agrsivnost još više povećava".

Život je ovo iz naslova

:wink:
Great Cornholio

#691 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

bosanska rijec wrote: Slazem se, ali takodje mislim da i i bez "odgojne greske" sasvim OK dijete u losem drustvu moze postati los. U svakom slucaju trebaju svi vise biti posveceni svojim roditeljima,roditelji djeci, biti odgovoran, traziti odgovornost. A prosvjetni radnici odnosno ucitelji mogu puno uticati na kreiranju mladog covjeka ,prenositi strasti prema muzici, sportu , da razvijaju svoje talente. Pa svako je za nesto talentiran. Da mu drustvo kroz obrazovanje omoguci da ga se podstice a ne iskljucuje.
A u vezi onog sto sam ranije rekla u vezi nezaposlenosti , mislim da je to problem i u EU a kod nas i u regionu jos i vise, rastuce siromastvo, nezaposlenost, ekonomska kriza za posljedicu takodje imaju agresivnost, nasilje itd.
Sve rečeno je istina, i naučno je utemljeno, ali narod ipak više sluša šta govori Jelena Karleuša, ljudi od struke i nauke dobiju 3 minute medijske pažnje.
Great Cornholio

#692 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

leet wrote:
Život je ovo iz naslova

:wink:
Da, imamo mi dosta toga zajedničkog sa životinjama, ali ipak nismo životinje. Jest' da se oni koji se bave MMA trude da budu "životinje", ali to nikad ne mogu postati, životinje ne ubijaju druge životinje radi uživanja u ubijanju.
uglavnomja

#693 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by uglavnomja »

Great Cornholio wrote:
bosanska rijec wrote: Slazem se, ali takodje mislim da i i bez "odgojne greske" sasvim OK dijete u losem drustvu moze postati los. U svakom slucaju trebaju svi vise biti posveceni svojim roditeljima,roditelji djeci, biti odgovoran, traziti odgovornost. A prosvjetni radnici odnosno ucitelji mogu puno uticati na kreiranju mladog covjeka ,prenositi strasti prema muzici, sportu , da razvijaju svoje talente. Pa svako je za nesto talentiran. Da mu drustvo kroz obrazovanje omoguci da ga se podstice a ne iskljucuje.
Sve rečeno je istina, i naučno je utemljeno, ali narod ipak više sluša šta govori Jelena Karleuša, ljudi od struke i nauke dobiju 3 minute medijske pažnje.
:lol: :lol:
sto bas karleusu nadje, jedina osoba koja ima mozga i zna dovoljno rijeci da napise tekst "do cojones :D o svemu i svacemu. ako zanmearimo ostalo, pismenija je od pola onih sto primaju plate u parlamentu.
(inace sam zakleti mrzitelj svega sto je pocelo sa lepom brenusom, ne znam ni jednu pjesmu ove spodobe, ali citam svasta ... bilo je par tekstova, onaj o homoseksualcima je :thumbup: )

inace, ono sto se najvise slusa na tv su politika i politicari, politicari, zbrdazdola obrazovani, medijski nepripremljeni i nesposobni za javno komuniciranje, plus preagresivni novinari, kerberi svoje (stranke :D ) jedine istine ... itd ...
drustvo je trulo, od vrha do dna, ostala je samo porodica da cuva neke ljudske vrijednosti. hebat ga, ni skole nisu crno bijele, niti su svi profe katastrofa, niti su sva djeca kao ove 3 ...
Great Cornholio

#694 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

@leet, ima ba i finih sportova za tvog budućeg sina :)

Great Cornholio

#695 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Jelena Karleuša se veliča, moj stajling to ne može izdržati, tako mi mlijeka u prahu, kidam na lijevo :run: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#696 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Chmoljo »

pa otac ih bolesni jebo...
Bodkin

#697 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Bodkin »

Great Cornholio wrote:
leet wrote:

bio je u krivu totalno. poredjenje sa drugima i takmicenje je ono sto te gura naprijed
_Sarajka

#698 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by _Sarajka »

uglavnomja wrote:
:cry:

nadam se da je dobar dio ovoga samo show, kao i vecina slicnih sranja, samo radi zarade.
ali je odrvatno, odurno, ogavno ...

Strašno. Nemam riječi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#699 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Velkoski »

Chmoljo wrote:
pa otac ih bolesni jebo...
De pogledaj video, ništa bolesnije od karatea, tekvandoa i tih gluposti koje naša djeca masovno treniraju, ovo je čak i puno bolje.
_Sarajka

#700 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by _Sarajka »

Pa u borilačkim sportovima djecu svakako ne tjeraju da lome jedno drugo.

Neki takmičarski duh i samoodbrana su ok ali ovo opisano liči na borbu gladijatora i to dječijih. A ta borba ima sasvim drugačiji psihološki učinak na dijete.
Pobijediti po svaku cijenu lomljenjem, nasiljem i nanošenjem tezih tjelesnih povreda.

U fazi od petnestak godina ovakvo dijete će prestavljati oruzje a ne zivo biće i ići će na smrt protivnika. Nema tu takmičarskog duha i zelje da se nauči samoodbrana a ni nešto drugo pozitivno što karate i ostali borilački sportovi pruzaju.
( samokontrola, takmičarski duh i sl )
Last edited by _Sarajka on 07/11/2013 14:44, edited 2 times in total.
Post Reply