RTV taksa

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Dozer

#676 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Imaju sistemski razdvojene uplate za sve stavke EP racuna i sada dodatih iznosa takse?

OK. AKo je tako, onda cu na sljedecem racunu u tom redu imati iznos od 15 KM, jel' tako?
Onda - cekamo taj sljedeci racun.
Euridika
Globalna šefica

#677 Re: RTV taksa

Post by Euridika »

Dozer wrote:Imaju sistemski razdvojene uplate za sve stavke EP racuna i sada dodatih iznosa takse?

OK. AKo je tako, onda cu na sljedecem racunu u tom redu imati iznos od 15 KM, jel' tako?
Onda - cekamo taj sljedeci racun.
Da, uvijek su imali razdvojeno knjiženje osnovnog obračuna el. energije od ostalih dodatnih obračuna, kao što su npr. kamate, ova RTV taksa i sl. Što je i logično, inače bi se desilo da ne znaju po kom osnovu je koji dio uplate naplaćen (a i bez takse postoji više elemenata na računu).

Ne, neće biti akumulacije dugovanja. Rasknjižavanje uplata po različitim osnovama na jednom računu ne znači i automatsko vođenje kartice dugovanja po svim tim osnovama. Kartica dugovanja se vodi za el. energiju i dodatno za kamate i sl. Za RTV taksu se ne vodi.
channel10

#678 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

Dozeru, kad ćeš shvatit da ti euridika radi u EP i sve sto ti on/ ona napise je tačno. Na svakom računu će pisati 7,5 KM, a ti plati ako hoćeš.
Dozer

#679 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Ma skontao sam odmah da je ona u EP.
Ja samo kazem da se ne vodi sistemska poimenicna evidencija vezana za ovu taksu. A to i ona potvrdjuje.
Grof

#680 Re: RTV taksa

Post by Grof »

Na osnovu člana IV. 4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 74. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 14. februara 2006. godine, i na 54. sjednici Doma naroda, održanoj 21. februara 2006. godine, usvojila je

ZAKON

O ZAŠTITI POTROŠAČA U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 36.

(1) Račun za obavljene telekomunikacione usluge potrošaču treba da sadrži sve potrebne podatke koji potrošaču omogućavaju provjeru ispravnosti obračuna pružanih usluga (pozivani broj s kojim je ostvarena veza, vrijeme trajanja poziva, broj impulsa i iznos) u obračunskom periodu.

(2) Račun za pružanje usluge isporuke energije iz člana 35. ovog Zakona, telekomunikacione, komunalne i druge usluge (RTV i sl.) potrošaču se mora dostaviti posebno za svaku uslugu.

Član 127.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM do 8.000 KM kaznit će se za prekršaj trgovac, ako:

j) račun za obavljene telekomunikacione usluge potrošaču ne sadrži sve potrebne podatke koji potrošaču omogućavaju provjeru ispravnosti obračuna pruženih usluga ili račun za prodaju energije, vode, telekomunikacionih, komunalnih i drugih usluga ne dostavi pojedinačno za svaku uslugu (član 36. ovog Zakona);
lijepa u dusi

#681 Re: RTV taksa

Post by lijepa u dusi »

Dozer wrote:Ma skontao sam odmah da je ona u EP.
Ja samo kazem da se ne vodi sistemska poimenicna evidencija vezana za ovu taksu. A to i ona potvrdjuje.
Ja kako sam shvatila, vodi se poimenicna evidencija ali samo za tekuci odnosno prethodni mjesec. Nakon sto EP podnese izvjestaj javnom servisu i posalje novac, ti se podaci brisu u EP. Odnosno, cut umjesto copy. :D

Btw ne rece mi niko gdje mogu popuniti formular za odjavu tv prijemnika?
rocco_siffredi

#682 Re: RTV taksa

Post by rocco_siffredi »

Simpaticno je kako se na zakone pozivaju oni sto ga krse :D
wolfie

#683 Re: RTV taksa

Post by wolfie »

lijepa u dusi wrote:
Ja kako sam shvatila, vodi se poimenicna evidencija ali samo za tekuci odnosno prethodni mjesec. Nakon sto EP podnese izvjestaj javnom servisu i posalje novac, ti se podaci brisu u EP. Odnosno, cut umjesto copy. :D

Izjava u opštini + račun i s time u RTV Dom.
lijepa u dusi

#684 Re: RTV taksa

Post by lijepa u dusi »

wolfie wrote:
lijepa u dusi wrote:

Izjava u opštini + račun i s time u RTV Dom.
Manja procedura za izvadit pasos :lol: ali hvala ti, nije mi mrsko za princip :thumbup:
starii

#685 Re: RTV taksa

Post by starii »

ma ja ipak predlažem da placamo rtv taksu ali da pare koje damo odu na oblacenje voditeljica, pa da fino vremensku prognozu pricaju u nekom mini bikiniju ...digli bi gledanost svakako a i mi bi halali pare :D
Korisnikk

#686 Re: RTV taksa

Post by Korisnikk »

Grof wrote:Na osnovu člana IV. 4.a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, na 74. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 14. februara 2006. godine, i na 54. sjednici Doma naroda, održanoj 21. februara 2006. godine, usvojila je

ZAKON

O ZAŠTITI POTROŠAČA U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 36.

(1) Račun za obavljene telekomunikacione usluge potrošaču treba da sadrži sve potrebne podatke koji potrošaču omogućavaju provjeru ispravnosti obračuna pružanih usluga (pozivani broj s kojim je ostvarena veza, vrijeme trajanja poziva, broj impulsa i iznos) u obračunskom periodu.

(2) Račun za pružanje usluge isporuke energije iz člana 35. ovog Zakona, telekomunikacione, komunalne i druge usluge (RTV i sl.) potrošaču se mora dostaviti posebno za svaku uslugu.

Član 127.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM do 8.000 KM kaznit će se za prekršaj trgovac, ako:

j) račun za obavljene telekomunikacione usluge potrošaču ne sadrži sve potrebne podatke koji potrošaču omogućavaju provjeru ispravnosti obračuna pruženih usluga ili račun za prodaju energije, vode, telekomunikacionih, komunalnih i drugih usluga ne dostavi pojedinačno za svaku uslugu (član 36. ovog Zakona);
Taj se član ne može primijeniti na konkretnu situaciju. Taj član govori o računima za usluge (telekomunikacione, komunalne i druge usluge među kojima se i RTV spominje). Tu dolazimo do suštine. RTV taksa nije naknada za uslugu. To je harač koji se plaća za posjedovanje predmeta - TV ili radio prijemnika - a čiji je cilj finansiranje uhljeba. Budući da se tu novac plaća ne za uslugu, nego za posjedovanje predmeta, ne može se primijeniti pomenuti član koji izričito govori o izdavanju računa za usluge, pa i RTV usluge, a ne za RTV taksu. Nisu ti dužni izdati nikakav račun o plaćenoj taksi.
Liska

#687 Re: RTV taksa

Post by Liska »

Kako stoje stvari sa taksom i stranim državljanima? Jesu li oni dužni plaćati taksu jer koliko u zakonu piše taksa se odnosi na građane Federacije BiH. Npr. državljanin si Austrije, imaš stan i plaćaš struju? Jesi li dužan plaćati RTV taksu jer nisi rezident, nisi državljanin.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#688 Re: RTV taksa

Post by un1ted »

Na stranici elektroprivrede, pod stanje računa, minus je uračunat bez RTV takse. Tako da ako vam je stigao račun 30KM, na stranici EP piše da je dug 22.5KM.
Dozer

#689 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Kako se naplacuje taksa hotelima i motelima? :D
Po adresi ili po broju soba/prostorija? :D

Sta je s kaficima? Restoranima? :izet:

Sta je s onima koji imaju vise od jednog TV-a? :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#690 Re: RTV taksa

Post by sabina1 »

Kako se taksa naplaćivala prije rata , sjeća li se iko ?

Hvala.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#691 Re: RTV taksa

Post by mali_milojica »

Bila posebna uplatnica,roze boje.
Postar donosio,nisam siguran,ali mislim da se moglo odmah kod nj i platiti.
channel10

#692 Re: RTV taksa

Post by channel10 »

I sad je ista i to znaju ovi koji placaju. Ko ne placa,ne moze ni da zna :D
Dozer

#693 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Prije rata nije postojala "taksa za JS", nego se placala RTV pretplata.
Medjutim, tada je postojala samo jedna RTV usluga - drzavna. Bile su i gradske RTV kuce, ali su bile takodjer drzavne. Nije bilo privatnih RTV kuca, kao ni kablovskih operatera.
Dakle, tada je postojao samo 1 izbor - drzavni. I kanali i stanice.

Danas postoje razni privatni operateri koji emituju stotine kanala. Dakle, postoji veliki izbor, a entitetski i drzavni RTV servis su samo jedan-dva kanala, a cak vise nisu ni operateri, tj. davaoci usluga.
I tu je sve savrseno jasno - oni bi da preuzmu ondasnji nacin finansiranja, prisilni, a ne da se ukljuce u trzisnu utakmicu.
E - ne moze.

Svi su htjeli demokratiju i kapitalizam, onaj sistem nikome nije valjao, pa eto onda. Bujrum. Neka se uklope u DeKap, ili nestanu.
Simple as that.
BarbaDue

#694 Re: RTV taksa

Post by BarbaDue »

Dozer wrote:Prije rata nije postojala "taksa za JS", nego se placala RTV pretplata.
Medjutim, tada je postojala samo jedna RTV usluga - drzavna. Bile su i gradske RTV kuce, ali su bile takodjer drzavne. Nije bilo privatnih RTV kuca, kao ni kablovskih operatera.

Danas postoje razni privatni operateri koji emituju stotine kanala. Dakle, postoji veliki izbor, a entitetski i drzavni RTV servis su samo jedan-dva kanala, a cak vise nisu ni operateri, tj. davaoci usluga.
I tu je sve savrseno jasno - oni bi da preuzmu ondasnji nacin finansiranja, prisilni, a ne da se ukljuce u trzisnu utakmicu.
E - ne moze.

Svi su htjeli demokratiju i kapitalizam, onaj sistem nikome nije valjao, pa eto onda. Bujrum. Neka se uklope u DeKap, ili nestanu.
Simple as that.
Glupost! Hoćeš da komercijalizuješ državnu TV?
sabina1

#695 Re: RTV taksa

Post by sabina1 »

mali_milojica wrote:Bila posebna uplatnica,roze boje.
Postar donosio,nisam siguran,ali mislim da se moglo odmah kod nj i platiti.
Hvala puno :thumbup:
Dozer wrote:Prije rata nije postojala "taksa za JS", nego se placala RTV pretplata.

E - ne moze.

Simple as that.
Dakle tada nije postojala taksa za posjedovanje radio ili televizijskog prijemnika kao danas , nego se pretplata direktno vezala uz državni televizijski program (pamtim i ja ponešto i TVSA i RTZ i RTB I reklama i Dnevnika i Zijaha Sokolovića i Jutela i Hanke Paldum - Nedime :-D) ?

Malo je nelogično plaćati taksu za posjedovanje televizijskog i radijskog aparata kada se na računarima uredno može pratiti televizijski program.

Javni servis apsolutno treba pomoć , treba imati simboličnu pretplatu koju ćemo plaćati svi a ostatak se može finansirati budžetom ili komercijalnim programom.
BHT je zaista najobjektivnija i najkorektnija , meni mnogo više smeta režimska kantonalna Televizija Sarajevo koja gotovo 90 % svojih prihoda crpi iz kantonalnog budžeta sa ogromnim brojem zaposlenim i reprizom Zaima Poturića kao šlaga na tortu "udarnog termina" dok Kanton nema redovno vodosnadbijevanje. Da li nam je potrebnija voda ili režimska televizija? Oni na Poljinama imaju vodu pa im režimska televizija treba da čuju sebe....
Dozer

#696 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

BarbaDue wrote:

E - ne moze.

Simple as that.
Glupost! Hoćeš da komercijalizuješ državnu TV?
Necu ja nista. Ali, ako je DRZAVNA, a to bi onda bio samo BHT, onda SVI u drzavi treba to da placaju/placamo.
Ali - jok. Mi ovdje treba da placamo za FTV (entitetska) i BHT (drzavna), u HZHB ne trebaju placati ni za sta, a u RS placaju za RTRS (Entitetska). Smisao toga je...sta konkretno?
Da finansiramo stranacka glasila?
BarbaDue

#697 Re: RTV taksa

Post by BarbaDue »

pretpostavljam da se može desiti, u stvari to je najizvjesnije. što jači BHRT to će biti slabije pederalna i ona smradska TV.
btw, javni servis nikako ne smije u komercijalu i u tržišnu utakmicu. po meni na BHRT ne bi smjele niti jedna reklama da se
emituje, onosno ne bi smjela da zavisi od marketinga. ovo je čisto moje mišljenje.
R A V E N

#698 Re: RTV taksa

Post by R A V E N »

Romeo 80 wrote:Meni je stigla. Bolje ti to pogledaj! :)
Upravu si, javili su mi nedavno :D, samo što je Klix bio objavio tu vijest, a poslije toga je došao račun bez 7.50 KM.

[huge]Je li ko ima potvrđenu informaciju da neće isključivati struju ake se odbije plaćati RTV porez?!! [/huge]
sabina1

#699 Re: RTV taksa

Post by sabina1 »

Dozer wrote: Da finansiramo stranacka glasila?
Tako nekako , ali ako imamo zajedničke tablice , novac , zastavu , grb , himnu bez teksta , MVP i....reprezentacije e onda bi i trebali plaćati taksu u iznosu od najviše 2 KM - SVI a onda neka BHT dvije četvrtine tog novca proslijedi entiteskim televizijama ili recipročno sa brojem korisnika u entitetima (ako FBiH ima duplo više pretplatnika onda polovina prikupljene pretplate ide u korist FTV 2:1 u odnosu na RTRS).

No na to se nikada neće pristati , stvar je u politici.

Nikada stranke "pobjednice" na izborima neće sjesti za sto sa HDZ i dogovoriti da se riješe osnovne stvari poput dvije škole sa jednim krovom ili suludim zahtjevom za kanalom na hrvatskom jeziku (ako nepostoji kanal na srpskom i bosanskom jeziku , po kom osnovu se traži kanal na hrvatskom jeziku ? Kako mi možemo znati kojim jezikom prezentiraju Jelena Jokić i Aida Halilović sa RTRS ili Aida Mujan i Jelena Blagojević sa FTV ? Piše im na čelu ? I na kraju krajeva , sve i da znamo kojim jezikom one govore , šta dobijamo time , koliko smo bolji ukoliko neku lošu , neistinitu ili instruiranu vijest dovraga one čitaju na bilo kom jeziku ?)

Svako sjedanje za sto sa HDZ-o, u riješenju ovog problema bi nužno značilo - pružanje ustupaka (možda i suludi zahtjev za jezikom), uzmimo realno , nikada drugom ne čini ustupak u pregovorima osim ako ti to izričito ne traži a HDZ bi tražio naravno. A javnost - nije spremna za ustupke , jednostavno nije , jer smo ideološki interno zatrovani do neprepoznatiljivosti a dičimo se fantomskim kosmopolitizmom , da se razumijemo u svakodnevnom životu nema ovakvih problema , problem je kada se neko obraća "javnosti" i kada "javnost to ocjenjuje"....začas se nađu senzacionalisti koji u svemu vide "izdaje" , "predaje" , "borbu za narod" a sve zarad sitnopolitičkih interesa i potkuhavanja....

Problem BHT-a i pretplate mogu riješiti tri razumna čovjeka u roku od 10 minuta.
Ne biramo takve ljude na mjesta odlučivanja.
Lijep pozdrav komšija.
Dozer

#700 Re: RTV taksa

Post by Dozer »

Sve 5. :thumbup:
I to i jeste tako.
Nazalost...

Biramo morone koji se kandiduju samo radi ostvarenja vlastitih ciljeva (citaj: namirivanja vlastitih dzepova iz dzepova naroda). Pri tome, svi ti izabrani cim zasjednu u fotelju - izgube svaki kontakt sa stvarnoscu, a pogotovo s onim sto bi trebali raditi i radi cega su izabrani.
Automatski upadaju i stranacke i sitnosicarske seme i talove, utope se u to, i onda krece njihova "specijalizacija" kojom onda ciljano idu samo na to da se sto vise namire.

BHT, FTV, RTRS...Sve su to na neki nacin stranacka glasila. Ubace se tu i tamo neke objektivne stvari, ali gro svega je usmjereno na neki politicki mlin. Ovo je i sasvim logicno, s obzirom da sve upravljacke strukture u tim kucama biraju i postavljaju politicari, tj. stranke na vlasti.

O cemu onda pricamo? O kakvom "javnom servisu"?
Post Reply