I...kako se izjasniste...? :)

Post Reply

Kako ste se izjasnili na popisu?

BBI
167
56%
BBA
38
13%
HHK
15
5%
HHA
3
1%
SSP
5
2%
SSA
4
1%
BoBI
28
9%
BoSP
2
1%
BoHK
3
1%
BoDA
35
12%

Total votes: 300

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#676 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:Ovi konstitutivni su meni vrh...majke mi...

Salvatore vam daje vrlo lijepe primjere, i to cinjenicne, a vi ih naravno obrcete na totalno kontra nacin. I pogresan, podrazumijevano. Ne znam odete li ikad na ove neke RS ili HB forume tipa Nezavisnih ili Poskoka, ali neka vam ne bude mrsko pa skoknite i probajte tamo komunicirati. Mislim da cete u roku svega par postova shvatiti da je stanje identicno ovom ovdje i ovome sto vi radite ovdje. Jedina razlika je u broju ucesnika - ovdje vas je vise (valjda radi generalne statistike :D), dok na Nezavisnim komuniciraju svega 3-4 lika, a na Poskoku je nesto slicno tome.

Tamo ce vas popljuvati u trku jer niste S ili H, gdje vec odete, isto kao sto ce popljuvati i Bosance. I onda, kad se vratite ovdje, dajte nama Bosancima pojasnite u cemu je to konkretno razlika izmedju vas, danasnjih svetih BHS konstitutivnih etnicara...?

Ja vam tvrdim - ni u cemu. Pricate istu pricu (vrlo glupu i ogranicenu, btw), mrzite jedni druge, a i sve ostalo sto nema vas etnicko-vjerski prefix ili sufix, a kada vas se upita zasto je to tako, svi imate pricu koja se ne razlikuje ni za milimetar, ali istovremeno niste u stanju uopste dati bilo kakve smislene odgovore.
A ta prica koju vi pricate nije nista drugo nego najobicnija propagandno-indoktrinacijska nebuloza koju slusamo vec 20
godina i koja vam je svima, ocito, jedino relevantno u zivotu.
Pošto inače imaš smislene postove, odgovoriću na ovaj. I to baš radi iznenađenja količine predrasuda koje pokazuješ u cijeloj niti diskusije. Ti si tako jednostavno i bez imalo odstupanja podveo pod zajednički nazivnik sve ljude koji su se izjasnili kao Bošnjaci ili Srbi ili Hrvati i nazvao ih primitivnim nacional-šovinistima koji su ni manje ni više nego odgovorni za sve loše što se dešava i postoji. Ne samo lažno i ponavljam puno predrasude ne samo naivno i dječiji neiskusno razmišljanje, nego i opasno. Opasno po bližu nam prošlost i njeno iskrivljavanje, jer jako prija kreatorima i sljedbenicima pokolja čuti da su "svi oni isti".. pa su oni koji su isti napravili sve 92-95.
Sasvim je legitimno i sasvim je čak i etički prihvatljivo da se čovjek izjasni onako kako želi. Na stranu sve konvencije i zakoni koji to garantiraju. To, opet, ne smije značiti da se te ljude treba demonizirati, nazivati ograničenim, govoriti da su isti kao oni koji su odgovorni za strašne stvari.
Jednako kako tebi nitko nema pravo spočitavati, ismijavati ili podvoditi pod pitanje tvoje nacionalno i religijsko izjašnjavanje, nemaš ni ti pravo to drugima raditi. Jer, onda, koja je razlika? Tor ne mora biti B_H_S, tor može biti idejni, tor može biti i Bo.. Iako ne volim ovu riječ, jer tor sa dobrim tornjakom na čelu i kraju stada odlično funkcionira, što ovdje nije slučaj. Ne mogu ni po kom zakonu vjerovatnoće svi ljudi koji su se izjasnili kao Bošnjaci biti isti, a još manje isti onima koji žele raspad ove zemlje. Tvoje forumske optužbe prelaze ne samo granice dobrog ukusa, nego, ponavljam, vode prema opasnoj relativizaciji velikih zločina. Utoliko kad već vrištiš na one koji kao spočitavju Bosance, nemoj iste nazivati "istima kao onima"
Hoc facias homini quod cupis esse tibi.
Havatar

#677 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

Salvatore vam daje vrlo lijepe primjere, i to cinjenicne, a vi ih naravno obrcete na totalno kontra nacin. I pogresan, podrazumijevano. Ne znam odete li ikad na ove neke RS ili HB forume tipa Nezavisnih ili Poskoka, ali neka vam ne bude mrsko pa skoknite i probajte tamo komunicirati. Mislim da cete u roku svega par postova shvatiti da je stanje identicno ovom ovdje i ovome sto vi radite ovdje. Jedina razlika je u broju ucesnika - ovdje vas je vise (valjda radi generalne statistike :D), dok na Nezavisnim komuniciraju svega 3-4 lika, a na Poskoku je nesto slicno tome.

Tamo ce vas popljuvati u trku jer niste S ili H, gdje vec odete, isto kao sto ce popljuvati i Bosance. I onda, kad se vratite ovdje, dajte nama Bosancima pojasnite u cemu je to konkretno razlika izmedju vas, danasnjih svetih BHS konstitutivnih etnicara...?

Ja vam tvrdim - ni u cemu. Pricate istu pricu (vrlo glupu i ogranicenu, btw), mrzite jedni druge, a i sve ostalo sto nema vas etnicko-vjerski prefix ili sufix, a kada vas se upita zasto je to tako, svi imate pricu koja se ne razlikuje ni za milimetar, ali istovremeno niste u stanju uopste dati bilo kakve smislene odgovore.
A ta prica koju vi pricate nije nista drugo nego najobicnija propagandno-indoktrinacijska nebuloza koju slusamo vec 20 godina i koja vam je svima, ocito, jedino relevantno u zivotu.
Tamo slave genocide i zlocine koje su pocinili i nadaju se novim a toga ovdje nema , isto tako tamo se institucionalno maltretiraju i zlostavljaju svi koji nisu Srbi ili Hrvati dok toga tamo gdje su vecinski Bosnjaci nema nego je mnogo lakse nekom ko se zove Zeljko da dodje do posla nego nekom ko se zove Samir. I zato vas na ovom forumu ne vole posto zelite da izjednacite ono sto se ne moze izjednaciti sa pricom svi su isti , svi su isto krivi za rat , kod svih je isto stanje sto nije istina niti igdje postoji takva situaicja. Drugi razlog je sto i vi kao i ti na Poskoku i Nezavinim Bosnjake osudjujete da su "izdali vjeru pradjedovsku" i da posto srednjovjekovni Bosnjaci nisu bili muslimani oni nikako ne mogu da imaju veze sa sadasnjim i da jedino ako bi se Bosnjaci "vratili" krscanstvu da bi mogli i normalno da cete dobiti isti tretman posto to je velikosrpska i velikohrvatska ideologija koja ima cilj da ospori Bosnjacima pravo na Bosnu i kojom se zeli pokazati da se Bosna treba podijeliti izmedju Srbije i Hrvatske i tu nema razlike da li se to propagira iz tih razloga ili da bi suknuli Bosnjacima. Pored toga salvatore paradise koji prica kako su svi nacionalizmi isti na drugoj temi pokusava da nacionalizam Gavrila Principa prikaze kao jugoslovenski nacionalizam i sad jugoslovenski nacionalizam je pozitivan i on nije isti kao bosnjacki , srpski i hrvatski i to sto je saradnik Gavrla Principa zastupao tezu da se Albanci trebaju protjerati brani tim da je to pozitivno posto eto to je jugoslovenski nacionalizam :skoljka: .
Dozer

#678 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Dozer »

@Katarina
Ne. Vrlo si pogresno shvatila i procijenila cijeli moj post, a pri tome mi se opet spocitava nesto sto ni jednom jedinom rijecju nisam ni rekao, a jos manje mislio. Ako nije problem samo mi boldiraj gdje sam ja to relativizirao zlocine i/ili podveo sve u istu ravan po tom pitanju. Unaprijed se zahvaljujem.
(P.S. - Naravno, ovo ne mozes boldirati jer to jednostavno ne postoji, pa je samim tim tvoje tumacenje mog posta nista vise od obicne konstrukcije i tvog licnog shvatanja onoga sta sam napisao).

Ja apsolutno nigdje nisam opravdao kreatore bilo kojih zlocina, a znamo ko ih je napravio najvise u BiH (Srbi, jasno). Isto tako, i kada pricamo o internet forumima, ucesnici istih koji imaju 35 ili 40+ su zestoka manjina, ali su takodjer oni mladji od 35 zestoka manjina u ispravnom razumijevanju nase danasnje okoline i stanja i u 90% slucajeva su im zivotne reference svedene na etno-nacionalisticka matricna razmisljanja i poimanja svijeta. Ovo je i sasvim razumljivo jer su vecinom odrasli u takvom okruzenju i za drugo i drugacije ne znaju. Ali, problem je sto uopste i ne zele da znaju, a jos manje shvate da ipak drugo i drugacije postoji, kao i da moze bolje. I umjesto da bar malo zastanu i pokusaju razmisliti o onome sto procitaju (ne samo moje, naravno, nego i dosta drugih koji imaju uspjesan mentalni otklon od E-N-V matrica), oni automatski reaguju tacno i vrlo rpecizno na nacin i rijecima koje su sastavni dio medijskih nebuloza i ciljano kreiranih tenzija.
Moj post je bio usmjeren u tom pravcu, a ne u ovom u kojem si ga ti okarakterisala.

@Havatar
Iskreno, ne vidim nikakvu vezu ovoga sto si napisao s mojim postom...
Ja sam samo rekao da je stanje na ovom forumu isto kao i na ona dva spomenuta, ali "njihova". Dok se Bosnjaci tamo nazivaju poturicama i sl., i na nacin kako si i sam opisao, a Bosanci se karakterisu kao nekakav otpad, mjesanci (a i svi vi koji se smatrate nekakvih cistokrvnim ste takodjer i te kakvi mjesanci), Jugoslaveni, komunisti, ovakvi i onakvi, na vrlo slican nacin se i ovdje karakterisu S i H, ali i Bo.

A, u sustini, sva prica i jednih i drugih i trecih se svodi na to da ste jedini vi ispravni i u pravu u svakom mogucem smislu.
A niste, niti cete ikada biti sve dok se vodite ovim idiotskim etno-nacionalistickim, a pocesto i fasistickim matricama.
Ako je vjera ono sto vas razlikuje, a znamo svi da je to nesto totalno neopipljivo i imaginarno, i nadasve licno i individualno, onda zaista.... :roll:

P.S. Ali, i pored svega, meni je nevjerovatno drago da su rezultati ankete kakvi jesu - 23% Bo+. Znam ja da u realnosti nece biti ovako, ali cak i pola ovoga je i te kakav uspjeh. Ne za Bosance kao bilo kakvu kateogriju, nego u pravcu laganog minimiziranja ovog ludila koje ovdje traje...
KatarinaKosaca

#679 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote:@Katarina
Ne. Vrlo si pogresno shvatila i procijenila cijeli moj post, a pri tome mi se opet spocitava nesto sto ni jednom jedinom rijecju nisam ni rekao, a jos manje mislio. Ako nije problem samo mi boldiraj gdje sam ja to relativizirao zlocine i/ili podveo sve u istu ravan po tom pitanju. Unaprijed se zahvaljujem.
(P.S. - Naravno, ovo ne mozes boldirati jer to jednostavno ne postoji, pa je samim tim tvoje tumacenje mog posta nista vise od obicne konstrukcije i tvog licnog shvatanja onoga sta sam napisao).
Dakle, ovdje govoriš o svim konstitutivnim. Ako si mislio drugačije, ne znam, čitati , valjda znam i to jasno piše.
Dozer wrote: Ne znam odete li ikad na ove neke RS ili HB forume tipa Nezavisnih ili Poskoka, ali neka vam ne bude mrsko pa skoknite i probajte tamo komunicirati. Mislim da cete u roku svega par postova shvatiti da je stanje identicno ovom ovdje i ovome sto vi radite ovdje. Jedina razlika je u broju ucesnika - ovdje vas je vise (valjda radi generalne statistike :D), dok na Nezavisnim komuniciraju svega 3-4 lika, a na Poskoku je nesto slicno tome.
Prvo apsolutno netačno da vlada isti ton na poskoku i ovdje, čak i kod najvećih klix-ovih desničara, da ne kažem Bošnjaka, nego je i uvreda i to vrlo jasna i direktna forumašima koji nikada ničim ovdje nisu pokazali šovinizam niti mržnju prema domovini.
Dozer wrote:Ja vam tvrdim - ni u cemu. Pricate istu pricu (vrlo glupu i ogranicenu, btw), mrzite jedni druge, a i sve ostalo sto nema vas etnicko-vjerski prefix ili sufix, a kada vas se upita zasto je to tako, svi imate pricu koja se ne razlikuje ni za milimetar, ali istovremeno niste u stanju uopste dati bilo kakve smislene odgovore.
A ta prica koju vi pricate nije nista drugo nego najobicnija propagandno-indoktrinacijska nebuloza koju slusamo vec 20 godina i koja vam je svima, ocito, jedino relevantno u zivotu.
Opet ono što i napisah. Svi Bošnjaci su ograničeni i isto verglaju kao i ustaše i četnici, jer poskok smatram baš ne fašisoidnim, nego fašističkim forumom.
Dozer wrote:Ja apsolutno nigdje nisam opravdao kreatore bilo kojih zlocina, a znamo ko ih je napravio najvise u BiH (Srbi, jasno). Isto tako, i kada pricamo o internet forumima, ucesnici istih koji imaju 35 ili 40+ su zestoka manjina, ali su takodjer oni mladji od 35 zestoka manjina u ispravnom razumijevanju nase danasnje okoline i stanja i u 90% slucajeva su im zivotne reference svedene na etno-nacionalisticka matricna razmisljanja i poimanja svijeta. Ovo je i sasvim razumljivo jer su vecinom odrasli u takvom okruzenju i za drugo i drugacije ne znaju. Ali, problem je sto uopste i ne zele da znaju, a jos manje shvate da ipak drugo i drugacije postoji, kao i da moze bolje.
Moj post je bio usmjeren u tom pravcu, a ne u ovom u kojem si ga ti okarakterisala.
Nisi pravdao kreatore zločina, ali si i to sam jasno napisala, možda nesvjesno naivno, ali u svakom slučaju jako implitictno napisao da su svi isti i da imaju istu priču i svi isto odgovorni.
Dozer wrote:a sam samo rekao da je stanje na ovom forumu isto kao i na ona dva spomenuta, ali "njihova". Dok se Bosnjaci tamo nazivaju poturicama i sl., i na nacin kako si i sam opisao, a Bosanci se karakterisu kao nekakav otpad, mjesanci

Ovo bih voljela da konkretiziraš, jer godinama sam na forumu, godinama se jasno zna da sam "mješanac" i nikad me nitko radi toga nije prozvao, a najmanje zvao otpadom. Ti, za razliku od toga, jesi napisao da su kao svi Bosanci bili u rovu i čuvali guzicu Bošnjacima, što je još jedna lažna generalizacija.
Apsurdno je da radiš stalno u pisanoj formi ono za šta optužuješ neke da kao tebi , jadnom Bosancu, rade.
Havatar

#680 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

Ja apsolutno nigdje nisam opravdao kreatore bilo kojih zlocina, a znamo ko ih je napravio najvise u BiH (Srbi, jasno). Isto tako, i kada pricamo o internet forumima, ucesnici istih koji imaju 35 ili 40+ su zestoka manjina, ali su takodjer oni mladji od 35 zestoka manjina u ispravnom razumijevanju nase danasnje okoline i stanja i u 90% slucajeva su im zivotne reference svedene na etno-nacionalisticka matricna razmisljanja i poimanja svijeta. Ovo je i sasvim razumljivo jer su vecinom odrasli u takvom okruzenju i za drugo i drugacije ne znaju. Ali, problem je sto uopste i ne zele da znaju, a jos manje shvate da ipak drugo i drugacije postoji, kao i da moze bolje. I umjesto da bar malo zastanu i pokusaju razmisliti o onome sto procitaju (ne samo moje, naravno, nego i dosta drugih koji imaju uspjesan mentalni otklon od E-N-V matrica), oni automatski reaguju tacno i vrlo rpecizno na nacin i rijecima koje su sastavni dio medijskih nebuloza i ciljano kreiranih tenzija.

@Havatar
Iskreno, ne vidim nikakvu vezu ovoga sto si napisao s mojim postom...
Ja sam samo rekao da je stanje na ovom forumu isto kao i na ona dva spomenuta, ali "njihova". Dok se Bosnjaci tamo nazivaju poturicama i sl., i na nacin kako si i sam opisao, a Bosanci se karakterisu kao nekakav otpad, mjesanci (a i svi vi koji se smatrate nekakvih cistokrvnim ste takodjer i te kakvi mjesanci), Jugoslaveni, komunisti, ovakvi i onakvi, na vrlo slican nacin se i ovdje karakterisu S i H, ali i Bo.

A, u sustini, sva prica i jednih i drugih i trecih se svodi na to da ste jedini vi ispravni i u pravu u svakom mogucem smislu.
A niste, niti cete ikada biti sve dok se vodite ovim idiotskim etno-nacionalistickim, a pocesto i fasistickim matricama.
Ako je vjera ono sto vas razlikuje, a znamo svi da je to nesto totalno neopipljivo i imaginarno, i nadasve licno i individualno, onda zaista.... :roll:

P.S. Ali, i pored svega, meni je nevjerovatno drago da su rezultati ankete kakvi jesu - 23% Bo+. Znam ja da u realnosti nece biti ovako, ali cak i pola ovoga je i te kakav uspjeh. Ne za Bosance kao bilo kakvu kateogriju, nego u pravcu laganog minimiziranja ovog ludila koje ovdje traje...
Da li su i jugoslovenski nacionalisti isti kao bosnjacki , srpski i hrvatski :?: Da li su bosanski nacionalisti isti kao bosnjacki , srpski , hrvatski i jugoslovenski :?:
Dozer

#681 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Dozer »

@Katarina
Ovi konstitutivni su meni vrh...majke mi...
Mi ovdje pricamo o forumu i ucesnicima na istom, koliko sam ja upratio...
Prvo apsolutno netačno da vlada isti ton na poskoku i ovdje, čak i kod najvećih klix-ovih desničara, da ne kažem Bošnjaka, nego je i uvreda i to vrlo jasna i direktna forumašima koji nikada ničim ovdje nisu pokazali šovinizam niti mržnju prema domovini.
I sasvim logicno da se moje pisanje i ne odnosi na takve. Svasta...
Opet ono što i napisah. Svi Bošnjaci su ograničeni i isto verglaju kao i ustaše i četnici, jer poskok smatram baš ne fašisoidnim, nego fašističkim forumom.
Opet si otisla u sirinu koju ja nisam spomenuo jer - i dalje pricamo o forumima. Ja nigdje nisam spomenuo Bosnjake kao etnicku grupu, nego samo one koji se vode etno-nacional-vjerkim ublehama. A sto se mene tice, i forum Nezavisnih je isti kao i Poskok, samo ima drugi etnicki prefix.
Nisi pravdao kreatore zločina, ali si i to sam jasno napisala, možda nesvjesno naivno, ali u svakom slučaju jako implitictno napisao da su svi isti i da imaju istu priču i svi isto odgovorni.
Sto se ovoga tice, ja tvrdim da su ETNICKE VODJE (a to su sve prvaci eto-nacionalistickih stranaka nastalih 90/91, znamo koje su) imali i te kakve dogovore oko rasturanja BiH. TI slobodno misli drugacije, tvoje pravo.
Naravno, pocinjeni zlocini su jedan od rezultata tih dogovora i naivnosti pojedinih. Ali, ako pogledamo stanje danas, upravo ti i njihovi politicki nasljednici, i to na svim stranama, su najveci bogatasi u BiH.
Pretpostavljam da su i za to odgovorni Bosanci i Hercegovci, a ne BHS matricne ento-nacionalisticke politike...?

@Havatar
Da li su i jugoslovenski nacionalisti isti kao bosnjacki , srpski i hrvatski :?: Da li su bosanski nacionalisti isti kao bosnjacki , srpski , hrvatski i jugoslovenski :?:
Kontra pitanje, a samim tim i odgovor na ovo tvoje - da li su Jugoslaveni i/ili Bosanci pokrenuli rat, ili su to uradili Bosnjaci, Hrvati i Srbi (Srbi na prvom mjestu, naravno), samim kreiranjem etno-nacionalistickih stranaka u BiH?
Last edited by Dozer on 08/11/2013 11:45, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#682 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

@Dozer, forumanje je pisani oblik komunikacije. Ne može se "logično misliti" "znati o čemu ti pričaš" itd.. Glede raspada bivše domovine i početka rata, baš se prvi po nacionalnoj osnovi raspao CK SKJ, ali to je druga tema.
Dakle, ne može se čovjek na osnovu nacionalne, vjerske ili sexualne orjentacije diskriminirati. Ali, jednako tako po tom istom osnovu se ne može ni nadmeno postavljati i stvarati od sebe žrtvu kad nije..
Dozer

#683 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Dozer »

:)
Ako se ne moze "logino misliti", kako se onda moze "logicno" imputirati nesto sto nije napisano?
Da li masa forumasa ovdje (ali je isti slucaj i van foruma) negira mene i moje nacionalno opredjeljenje kao Bosanca i Hercegovca (i mnoge druge kao ja)? Naravno da da.
Zasto onda takvi ocekuju bolji "tretman" s nase strane?

A CK SKJ i raspad jeste druga tema. Medjutim, da li se raspao na Jugoslavene i Bosance ili je to, ipak, bilo na na nekim drugim osnovama? :)

Takodjer, mislim da se ne postavljam "nadmeno" na bilo koji nacin, kao i da ja ne negiram nicije bosnjastvo, srpstvo, hrvatsvo ili religijska opredjeljenja. A hladno bih mogao, i to sve potkrijepljeno istorijom. Ali, istorija je, kako joj i sama rijec kaze, proslost. Ja ipak mislim da mi trebamo pricati o buducnosti i onome sta treba da se radi i desi, a ne o proslosti koja se sigurno vise nikada nece desiti na nacin kako se desavala. Kako onoj od prije 20 godina, tako i onoj od prije 500 godina.
Ali, ovdje je generalni problem sto mnogi cak i tu davnu proslost posmatraju selektivno, i opet u skladu sa danasnjim matricama, a ne onako kakva ona zaista jeste bila. Ai, necemo sad i o tome.
KatarinaKosaca

#684 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

Dozer wrote::)
Ako se ne moze "logino misliti", kako se onda moze "logicno" imputirati nesto sto nije napisano?
Da li masa forumasa ovdje (ali je isti slucaj i van foruma) negira mene i moje nacionalno opredjeljenje kao Bosanca i Hercegovca (i mnoge druge kao ja)? Naravno da da.
Zasto onda takvi ocekuju bolji "tretman" s nase strane?
Zamolih te da navedeš gdje netko piše da su "mješanci otpad" i to me zaista zanima, jer sam ovdje imala žestokih diskusija, razne stvari su mi imputirali, ali to nikad. I ne sumnjam da bi bio trajni ban tom i takvom ko to napiše. Nisi naveo primjer. Da su Bosanci diskriminirani u svojoj zemlji ne treba biti naučnik pa znati.. Poslije dugo pokušaja takvog izjašnjavanja, osobno kao "mješani otpad" i prozivanja baš na poskoku mog stvarnog imena i prezimena sa tim, odbijanja na primjer u zavodu za zapošljavanje da se tako izjasnim, ja sam se opredjelila i ovaj put između mame i tate, izabrala tatu :D Da li je to tužno? jeste. Ali, to je stvarnost. Nećeš je promijeniti otklanjajući svu odgovornost sa kreatora Ustava, dakle trećerazrednih političara bjelosvjetske mafije, i režanjem na forumaše koji se nisu izjasnili kao ti.
Ovako iskaljujući taj bijes na forumaša, ne birajući rječnik kojim ih častiš, niti mjenjaš položaj Bosanaca niti radiš promidžbu te nacije.
Ponavljam, pamtim ti puno bolje i racionalnije postove. Ovdje i na ovoj temi te ne prepoznajem.
Dozer

#685 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Dozer »

@Katarina...ja zaista mislim da ti nisi ogranicena osoba, a samim tim mislim da si u stanju razumjeti napisao i bez pokusaja karikiranja. Nemoj da me razocaras (i nisam ironican ni sarkastican).

Pa samo preleti ovu temu i naci ces masu kateogrizacija Bosanaca i Hercegovaca - od toga da smo "mjesanci", "Jugoslaveni", "komunisti", "poslusnici srbijanskih NVO", "mijesano meso", pa do toga da smo samo "statisticka greska".
Sam ton tih komentara je definitivno uvredljiv, a "otpad" je samo izvedenica iz svih tih negativnih konotacija.
Takodjer, ja ne "rezim" ni na koga ovdje, pogotovo ne radi toga sto se neko nije izjasnio kao ja. Mislim... ovo je vec notorna glupost. Ja samo pokusavam razjasniti stvari kako bi svi bili relaksiraniji. A osnovni kamen spoticanja u svoj ovoj prici je upravo nerazumijevanje kategorija poput nacije, naroda/etnije, vjera i relacija medju ovim kategorijama. I sve ovo se vec godinama vrlo ciljano implantira ljudima u mozak, konfuzno naravno, a cilj svega toga je vrlo jasan. Bar se nadam da je tako...

A posto sam i ja kao i ti, to "mijesano meso", ja se ipak nisam odlucio ni za jednu roditeljsku stranu. Ne da ne bih nekoga od njih uvrijedo, sto je i nemoguce posto ih sve to ne zanima, nego zato sto se jednostavno ne osjecam kao pripadnik bilo koje etnicke grupe. Osjecam se samo kao nacionalni pripadnik ove drzave, pri cemu apsolutno ne zelim davati legitimitet etno-nacionalistickim politikama koje se vode. I tu je kraj sve price. Naravno, ovo ne znaci da ja negiram bilo cije postojanje, izbor ili osjecaje. To su sve licne stvari i izbori na koje ama bas svako ima pravo.
I - ja ovo ne pisem tebi, tj. da si ti ta koja je sve ovo pisala. Valjda je to jasno...ili nije?
Micaha

#686 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Micaha »

Jebem ja majku svakom Bosnjaku koji vas zove mjesano meso. Ako si nailazio na to ne razumijem zasto ne prijavis pa da se zivina odma banira
Bodkin

#687 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Bodkin »

Dozer wrote:@Katarina...ja zaista mislim da ti nisi ogranicena osoba, a samim tim mislim da si u stanju razumjeti napisao i bez pokusaja karikiranja. Nemoj da me razocaras (i nisam ironican ni sarkastican).

Pa samo preleti ovu temu i naci ces masu kateogrizacija Bosanaca i Hercegovaca - od toga da smo "mjesanci", "Jugoslaveni", "komunisti", "poslusnici srbijanskih NVO", "mijesano meso", pa do toga da smo samo "statisticka greska".
Sam ton tih komentara je definitivno uvredljiv, a "otpad" je samo izvedenica iz svih tih negativnih konotacija.

Takodjer, ja ne "rezim" ni na koga ovdje, pogotovo ne radi toga sto se neko nije izjasnio kao ja. Mislim... ovo je vec notorna glupost. Ja samo pokusavam razjasniti stvari kako bi svi bili relaksiraniji. A osnovni kamen spoticanja u svoj ovoj prici je upravo nerazumijevanje kategorija poput nacije, naroda/etnije, vjera i relacija medju ovim kategorijama. I sve ovo se vec godinama vrlo ciljano implantira ljudima u mozak, konfuzno naravno, a cilj svega toga je vrlo jasan. Bar se nadam da je tako...

A posto sam i ja kao i ti, to "mijesano meso", ja se ipak nisam odlucio ni za jednu roditeljsku stranu. Ne da ne bih nekoga od njih uvrijedo, sto je i nemoguce posto ih sve to ne zanima, nego zato sto se jednostavno ne osjecam kao pripadnik bilo koje etnicke grupe. Osjecam se samo kao nacionalni pripadnik ove drzave, pri cemu apsolutno ne zelim davati legitimitet etno-nacionalistickim politikama koje se vode. I tu je kraj sve price. Naravno, ovo ne znaci da ja negiram bilo cije postojanje, izbor ili osjecaje. To su sve licne stvari i izbori na koje ama bas svako ima pravo.
I - ja ovo ne pisem tebi, tj. da si ti ta koja je sve ovo pisala. Valjda je to jasno...ili nije?

:thumbup: :thumbup:
realna do boli

#688 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by realna do boli »

Dozer, svaka cast...napiso si isto bi i ja.

Da sam mladja, vjerovatno bih debelo razmislila kako da se izjasnim jer ovo su vremena zesca nego Titina.
U danasnje vrijeme ima toliko odrednica koje se gledaju i koje te samo na osnovu imena i izgleda odredjuju, prije si samo bio clan partije ili ne.
Danas, da bi imao nekakvu karijeru moras imati podobno ime, biti krsten ili sunecen, redovno posjecivati vjerske objekte, prikladno se ponasati na sahranama i dzenazama, sve se gleda, svaki korak, nacin oblacenja, duzina suknje, mig, moras biti clan trenutne partije na vlasti, moras lajati po onima koji su izgubili i moras, ali zaista moras, misliti kao i svi ostali koju se izjasnili kao ti.
Tako se uklapas u danasnju demokratiju.
Kako me zaboli za sve gore napisano, imam posao koji je relativno siguran, a nije na budzetu, izjasnila sam se onako kako se i osjecam :
BOSANKA
Agnostik
jezik bosanski.
Afi Konan

#689 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Afi Konan »

Tema je užasno glupa i potiče rasprave malograđanštine i neobrazovanih ljudi, kad već vidim "orkestar bošnjaka" ne mogu a da ne kažem, da svijet nije počeo ni od bošnjaka ni od turaka, svi smo mi manje-više miješani i niko nije "čist" po bilo kojoj osnovi, prema tome budite više ljudi a manje etnici, klerici, kurci, palci i mamlazi. Alahemanet!
emmiir

#690 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by emmiir »

Dozer wrote:@Katarina...ja zaista mislim da ti nisi ogranicena osoba, a samim tim mislim da si u stanju razumjeti napisao i bez pokusaja karikiranja. Nemoj da me razocaras (i nisam ironican ni sarkastican).

Meni je drago da se osjecas nacionalnim pripadnikom ove drzave ali i ja se kao Bosnjak osjecam isto. Cinjenica je da u ovoj zemlji ima mnogo onih koji se ne osjacaju kao ti i ja.
Kao Bosnjaku bilo bi mi drago da su na ovom popisu pobijedili Bosanci sa 50%+ i uz nas makar 25% Bosnjaka da vas podrzimo da napravite pravu drzavu. I dalje mislim da Bosanci i Bosnjaci gledaju na uredjenje drzave na isti nacin (postoji odredjena rezerva da nije tako).
Ali, postoje cinjenice u zadnjih 20 i kusur godina koje meni kazu bolje je da ima sto vise Bosnjaka jer vrlo je tesko da ce broj Bosanaca rasti do kriticne mase. Nemam nista protiv i da broj Bosanaca sve vise i vise raste jer i njima vjerujem. Ali ne vjerujem S i H jer ne primjecujem da se trude da prave normalnu drzavu BiH.
Kazes da se bavimo etno-nacionalistickim politikama. Reci mi kojom politikom da se bavim da Srbi u RS-u ne diskriminisu djecu Bosnjacke nacionalnosti. Da kazem da su oni etno izjasnjeni i da nisu bitni???!!!
Naravno ako su bilo koja djeca diskriminisana treba reagovati.
Takodje osudjujem sve one koji su te vrijedjali kao Bosanca.
KatarinaKosaca

#691 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

Afi Konan wrote:Tema je užasno glupa i potiče rasprave malograđanštine i neobrazovanih ljudi, kad već vidim "orkestar bošnjaka" ne mogu a da ne kažem, da svijet nije počeo ni od bošnjaka ni od turaka, svi smo mi manje-više miješani i niko nije "čist" po bilo kojoj osnovi, prema tome budite više ljudi a manje etnici, klerici, kurci, palci i mamlazi. Alahemanet!
zaasto jdno kao iskljucuje drugo? zasto netko ne moze biti dobar covjek i italijan na primjer i zasto netko ne moze biti los covjek a anacionalan? Kakve veze ima jedno sa drugim?
muniza

#692 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by muniza »

Pitam se, da smo konstitutivni, mi Bosanci jel, da li bi nas i onda vrijeđali ovako, da li bi moderacija reagovala :zoka: ?
Afi Konan

#693 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Afi Konan »

Izgleda da moram da ti nacrtam. Slažem se sa tvojim mišljenjem, ali sa mišljenem neobrazovane većine sa foruma ne!
Bitno je biti bošnjak, bitno je nekoga nazivati "miješanim mesom", a manje bitne stvari su to što je sve ostalo u ovoj državi otišlo u lijepu materinu i što vrli bošnjaci i ostali zadrti na svim stranama nisu pročitali ništa kvalitetnije od biltena sportske kladionice.
Havatar

#694 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

Opet si otisla u sirinu koju ja nisam spomenuo jer - i dalje pricamo o forumima. Ja nigdje nisam spomenuo Bosnjake kao etnicku grupu, nego samo one koji se vode etno-nacional-vjerkim ublehama. A sto se mene tice, i forum Nezavisnih je isti kao i Poskok, samo ima drugi etnicki prefix.
Sto se ovoga tice, ja tvrdim da su ETNICKE VODJE (a to su sve prvaci eto-nacionalistickih stranaka nastalih 90/91, znamo koje su) imali i te kakve dogovore oko rasturanja BiH. TI slobodno misli drugacije, tvoje pravo.
Naravno, pocinjeni zlocini su jedan od rezultata tih dogovora i naivnosti pojedinih. Ali, ako pogledamo stanje danas, upravo ti i njihovi politicki nasljednici, i to na svim stranama, su najveci bogatasi u BiH.
Pretpostavljam da su i za to odgovorni Bosanci i Hercegovci, a ne BHS matricne ento-nacionalisticke politike...?

@Havatar
Kontra pitanje, a samim tim i odgovor na ovo tvoje - da li su Jugoslaveni i/ili Bosanci pokrenuli rat, ili su to uradili Bosnjaci, Hrvati i Srbi (Srbi na prvom mjestu, naravno), samim kreiranjem etno-nacionalistickih stranaka u BiH?
Rat su pokrenuli Srbi i Hrvati i Jugosloveni dok Bosnjaci nisu zeljeli rat ali su primorani da se bore za bioloski opstanak. Inace dao si dobar primjer toga da izjednacavas sve u ratu i da zelis da prikazes da su svi isto krivi sto nije istina niti je ikada bila.
KatarinaKosaca

#695 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

muniza wrote:Pitam se, da smo konstitutivni, mi Bosanci jel, da li bi nas i onda vrijeđali ovako, da li bi moderacija reagovala :zoka: ?
Daj citat vrijeđanja, ja ću prijaviti moderaciji odmah! Ne smije se vrijeđati nitko bio konstitutivan ili ne. Ali ne smije se ni insinuirati da te netko vrijeđa ako nije slučaj :wink:
Bodkin

#696 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:
muniza wrote:Pitam se, da smo konstitutivni, mi Bosanci jel, da li bi nas i onda vrijeđali ovako, da li bi moderacija reagovala :zoka: ?
Daj citat vrijeđanja, ja ću prijaviti moderaciji odmah! Ne smije se vrijeđati nitko bio konstitutivan ili ne. Ali ne smije se ni insinuirati da te netko vrijeđa ako nije slučaj :wink:
daj nemoj zajebavati :) cijela tema posvecena tome kako su bosanci izdajnici kojima je cilj smao da smanje broj bosnjaka :-) kako su jugokomunisti (i ostale nepostojece izvedenice), kako su jugonostalgicari bla bla. i vrhunac je pisanje tzv bosanci

a da ne spominjemo negiranje (tipa bosanci ne postoje), ili kako su bosanci u stvari srbi ili hrvati jer kako ces pisati protiv ovih modernih turbobosnjaka, a da ne budes nesto od navedenog
Last edited by Bodkin on 08/11/2013 13:25, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#697 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

Afi Konan wrote:Izgleda da moram da ti nacrtam. Slažem se sa tvojim mišljenjem, ali sa mišljenem neobrazovane većine sa foruma ne!
Bitno je biti bošnjak, bitno je nekoga nazivati "miješanim mesom", a manje bitne stvari su to što je sve ostalo u ovoj državi otišlo u lijepu materinu i što vrli bošnjaci i ostali zadrti na svim stranama nisu pročitali ništa kvalitetnije od biltena sportske kladionice.
To je naša realnost. Skoro sam imala diskusiju na nekom drugom pdf gdje su mi se čudili na konstataciji da se opća kultura stiče čitanjem knjiga, časopisa, gledanjem filmova itd.. Bilo je to nešto neobično. Tvrdilo se tad, na toj temi, da ne treba mozak zamarati suvišnim podacima :D Što si učio u osnovnoj i srednjoj, kao učio si , to je to :lol: Tako da velkam tu rijaliti, i nije nacionalno vezana, obrazovanje nam nije jača strana kako god se izjašnjavali. :wink:
madner

#698 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by madner »

Mislim da sam se sa tkz. obracunao i niko nikome nije ostao duzan.
KatarinaKosaca

#699 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:daj nemoj zajebavati :) cijela tema posvecena tome kako su bosanci izdajnici kojima je cilj smao da smanje broj bosnjaka :-) kako su jugokomunisti (i ostale nepostojece izvedenice), kako su jugonostalgicari bla bla. i vrhunac je pisanje tzv bosanci

a da ne spominjemo negiranje (tipa bosanci ne postoje), ili kako su bosanci u stvari srbi ili hrvati jer kako ces pisati protiv ovih modernih turbobosnjaka, a da ne budes nesto od navedenog
Za ovo "Bosanci ne postoje" kao da si sa Marsa sad. Ili imaš jako malo godina. Ja sam to često doživljavala u RL. Tako je, to nam je realnost, sudbina, greška Ustava.. Nisu za to krivi forumaši :D
a i dalje mislim da je lakše citirati i prijaviti moderaciji nego kalimerovski lamentirati, jer u toj lamentaciji uvijek postoji mogućnost subjektivnog prepričavanja. :wink:
Havatar

#700 Re: I...kako se izjasniste...? :)

Post by Havatar »

Havatar wrote:

@Havatar
Rat su pokrenuli Srbi i Hrvati i Jugosloveni dok Bosnjaci nisu zeljeli rat ali su primorani da se bore za bioloski opstanak. Inace dao si dobar primjer toga da izjednacavas sve u ratu i da zelis da prikazes da su svi isto krivi sto nije istina niti je ikada bila.
Osim toga pokazao si da za tebe ipak nisu svi nacionalisti isti posto pravis razliku izmedju sa jedne strane jugoslovenskih i bosanskih nacionalista i drugih sa druge ali volis da izjednacavas bosnjacke nacionaliste sa srpskim i hrvatskim koristeci recenicu "svi su nacionalisti isti".
Post Reply