Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
palikuca
#676 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kotao radi od 8 ujutru do 24 sata navecer, temp. vode 36.
Preko dana temp. u kuci 21.5 (do 17 sati) od 17-24 sata 22 stepena.
U 24 sata se pec gasi, ujutru zateknem 20.8.
Potrosnja 1 vreca peleta
Potrosnja 1 vreca peleta
- mahalaš
#677 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kotao Thermoflux
Snaga kotla 3/5
Temp vode 65
Radi 24h, grije oko 250m2, potrosi izmedju 2-3 vrece. U kuci uvijek temp 23 stepena
Ja prezadovoljan
Pelet: Fis/Bioenergy
Snaga kotla 3/5
Temp vode 65
Radi 24h, grije oko 250m2, potrosi izmedju 2-3 vrece. U kuci uvijek temp 23 stepena
Ja prezadovoljan
Pelet: Fis/Bioenergy
- homega
#678 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U čemu je razlika između bijelog i smeđeg peleta? Od kojeg drveta je proizveden tvoj bijeli pelet i kakvu kaloričnu moć ima, kakve ima karakteristike u odnosu na smeđi pelet?QRich wrote:Prodajem pelet, drveni bijeli pelet ( bez kore ), pelet je presan od ciste bijele piljevine i nema nikakvih dodataka BROJ TEL : +387 62 051 510
- homega
#679 Re: Potrošnja termoflux eco 25kw
Prije nego konačno apsolviraš svoju mudrost, molim da odgovoriš na pitanje, tebi je upućenokarabajaze wrote:Za tebe očigledno nema nikakvog, ili te možda interesuju jagode pa si na greškom dospio na ovaj forum.homega wrote:Kakav smisao ima ovakva analiza?karabajaze wrote:Prođe novembar, aktivno se grijalo 30 dana u prosjeku po 9,4 sati dnevno. Ukupno 282 radnih sati, potrošeno 36 vreća peleta ili 540 kg (Koštalo:145 KM). Prosječna pozrošnja po satu bila 1.9 kg/h. Temperatura kotla zadata 73*C, prema kući išlo 35-36*C u kući nikad ispod 22*C, na sobnom termostatu zadata 23*C . Snaga P2Grijalo se 130-150 mkv.
- rovac13
#680 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni je ovo zanimljivo pravo.palikuca wrote:Kotao radi od 8 ujutru do 24 sata navecer, temp. vode 36.
Potrosnja 1 vreca peleta
Pec ne radi od 24h do 8h ,tad je i najhladnije vani.
Unutrasnja temp za tih 8 sati padne samo za 1,2*C.
Znaci da je u pitanju neka izolacija boli-glava.
Ne znam jesam li se jos susreo sa tako dobrom izolacijom,svaka cast.
Ali za tako dobru izolaciju mi onda puno zvuci vreca peleta dnevno.30 vreca mjesecno (po 4-5 KM) ispade do 150 KM mjesecno,a zima nije jos ni pocela kako treba.Ako se ne varam 130m2 je u pitanju.
Mozda sam nesto propustio.
-
sabanss
#681 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da ce ti se samo reci po intervalima ciscenja pecihomega wrote:U čemu je razlika između bijelog i smeđeg peleta? Od kojeg drveta je proizveden tvoj bijeli pelet i kakvu kaloričnu moć ima, kakve ima karakteristike u odnosu na smeđi pelet?QRich wrote:Prodajem pelet, drveni bijeli pelet ( bez kore ), pelet je presan od ciste bijele piljevine i nema nikakvih dodataka BROJ TEL : +387 62 051 510
-
palikuca
#682 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
rovac13 wrote:Meni je ovo zanimljivo pravo.palikuca wrote:Kotao radi od 8 ujutru do 24 sata navecer, temp. vode 36.
Potrosnja 1 vreca peleta
Pec ne radi od 24h do 8h ,tad je i najhladnije vani.
Unutrasnja temp za tih 8 sati padne samo za 1,2*C.
Znaci da je u pitanju neka izolacija boli-glava.
Ne znam jesam li se jos susreo sa tako dobrom izolacijom,svaka cast.
Ali za tako dobru izolaciju mi onda puno zvuci vreca peleta dnevno.30 vreca mjesecno (po 4-5 KM) ispade do 150 KM mjesecno,a zima nije jos ni pocela kako treba.Ako se ne varam 130m2 je u pitanju.
Mozda sam nesto propustio.
Jeste, upravo tako. Sinoc u 24 sata kada je termostat ugasio pec bila 21.1, jutros usto 20.8.
130 m2 stiropor 10 cm, ne znam sta da kazem oko izolacije osim da je baumitov program.
Pec radi po ovome 16 sati na dan, vrecu naspem u 23 sata i sutra opet u 23 sata.
Na hladnom startu u 8 sati uzme najvise peleta 1.8 kg(to sam mjerio), ostalo peleta potrosi do 24 sata.
Radnu temp. od 70 stepeni postigne za 1 sat i 10 minuta (tada uzme tih 1.8 kg).Pec radi na 10 kw.
Kada ujutru se probudim vidim da je voda u kotlu pala na 23 stepena, a pumpa otvara na 60 stepeni, gasi se na 58.
Ja sam prezadovoljan sa jednom vrecom, sa temp. sam takoder zadovljon.
Uglavnom temp je u toku dana vani oko 4-5 stepeni, tako da se ne slazem da zima jos nije ni pocela. proslih dana je bila i 1 stepen.
Ako bi i bilo nekada kod nas -10, ja ne vjerujem da cu trositi vise od 1.5 vreca.
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#683 Re: Potrošnja termoflux eco 25kw
Za tebe očigledno nema nikakvog, ili te možda interesuju jagode pa si na greškom dospio na ovaj forum.[/quote]homega wrote:
Kakav smisao ima ovakva analiza?
Prije nego konačno apsolviraš svoju mudrost, molim da odgovoriš na pitanje, tebi je upućeno[/quote]
Kakav smisao ima ovakva analiza?[/quote]
U čemu je smisao ove analize?
Kao prvo, ovo nije analiza nego rezultati potrošnje peleta u nekom vremenskom intervalu pod određenim uslovima i postavljenim parametrima.
Kao drugo, ovi podaci su interesantni drugim vlasnicima peći termoflux, ali i ostalim da na osnovu istih pokušaju pronaći svoj idelan set postavki i time potrošnju peleta svedu na razumnu mjeru a da se kvalitet u grijanju i temperatura u prostoru ostavi u granicama prihvatljivih.
Kao treće, ne prosipam svoju pamet nego lično iskustvo . Pamet prosipaju naši majstori kojima je u interesu samo da sve spoje u sistem a koliko će peć trošiti to nije njihov problem.
Želim da svoja iskustva pozitivna ali i negativna podjelim sa ostalim zainteresovanim i da na taj način unaprijedimo naše grijanje.
U tamnom peletu ima više primjesa nečistoća i kore drveta, isti su skloni da se po nepotpunom i nedovoljnom sagorjevanju talože u posudi za sagorjevanje i na taj način djelimično a tokom vremena u potpunosti zaustave proces sagorjevanja.
Svijetli pelet je napravljen od 100% drveta bez primjesa kore i bilo kakvih drugih primjesa.
- rovac13
#684 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Izolacija ti je strahotapalikuca wrote:Jeste, upravo tako. Sinoc u 24 sata kada je termostat ugasio pec bila 21.1, jutros usto 20.8.
130 m2 stiropor 10 cm
Ta potrosnja je odlicna kad uporedim sa roditeljima koji su isto na pelet.
Nego mozda sam vise ocekivao .
Potrosnja je puno velika naspram mojih 85m2 slabije izolovanih,ali grijanih inverterima odnosno toplotnim pumpama zrak-zrak.
A skoro sam bio napadnut ovdje da su moji mali racuni samo na osnovu izolacije.I da se mogu grijat svijecama.
Nego ocekivao sam da su malo blize po potrosnji pelet i toplotne pumpe.
Svakako da pelet ima prednost po pitanju konfora u odnosu na zrak-zrak pumpe jer nista ne duva u stanu kuci,ali istina je i da je skuplje na pelet osjetno.
Ali pelet je opet povoljniji od struje,plina.Tu je negdje blizu kao na drva i ugalj,ali to je zadnje grijanje na svijetu,potrova nas.
-
palikuca
#685 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
rovac13 wrote:Izolacija ti je strahotapalikuca wrote:Jeste, upravo tako. Sinoc u 24 sata kada je termostat ugasio pec bila 21.1, jutros usto 20.8.
130 m2 stiropor 10 cm![]()
Ta potrosnja je odlicna kad uporedim sa roditeljima koji su isto na pelet.
Nego mozda sam vise ocekivao .
Potrosnja je puno velika naspram mojih 85m2 slabije izolovanih,ali grijanih inverterima odnosno toplotnim pumpama zrak-zrak.
A skoro sam bio napadnut ovdje da su moji mali racuni samo na osnovu izolacije.I da se mogu grijat svijecama.
Nego ocekivao sam da su malo blize po potrosnji pelet i toplotne pumpe.
Svakako da pelet ima prednost po pitanju konfora u odnosu na zrak-zrak pumpe jer nista ne duva u stanu kuci,ali istina je i da je skuplje na pelet osjetno.
Ali pelet je opet povoljniji od struje,plina.Tu je negdje blizu kao na drva i ugalj,ali to je zadnje grijanje na svijetu,potrova nas.
Pa sta znam, pelet je skluplji i od drva i uglja, a sto kazes jeftiniji od struje.
Mislim da je toplotna pumpa mnogo jeftinija, znam momke koji imaju i znam kolki im je trosak.
Mozda je u startu skuplja ugradnja od peleta jer moj drug ima ovu voda-zrak ili kako se vec zove, znam da mu je bio potreban bunar.
- rovac13
#686 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tvom drugu ako je bio potreban bunar onda on ima voda-voda,koristi vodu iz bunara pa grije vodu u sistemu.Skupa ugradnja mala potrosnja kasnije.palikuca wrote:Mozda je u startu skuplja ugradnja od peleta jer moj drug ima ovu voda-zrak ili kako se vec zove, znam da mu je bio potreban bunar.
Zrak-voda bi bila kao kod klima uredjaja,vanjska jedinica crpi energiju vani iz zraka,i grije vodu u sistemu,prilicno malo trosi ali opet skupa ugradnja.
Zrak-zrak,to su klima uredjaji,ali pouzdano grijat se moze samo napradnim inverterima.Uzimaju energiju opet iz zraka vani (vanjska jedinica) a griju unutra opet zrakom (unutarnaj jedinica duva).Ove pumpe trose najmanje od svih top. pumpi i jeftinije su za ugradnju od svih top.pumpi i jeftinije su za ugradnju i od centralnog grijanja bilo kakvog.Ali je minus sto imas unutarnju jedinicu koja duva,za razliku od radijatora kod centralnog koji se ne cuju.
Zrak-zrak pumpe imaju COP na ovim vanjskim temperaturama oko 4-5.Znaci za 1kw potrosene struje na rad kompresora izbaci 4-5 kw toplote u prostor koji se grije.
To je sto se tice pumpi.
Ipak je tema pelet.
Ja roditeljima ne mogu potrosnju peleta da spustim ispod vrece dnevno,iako je jedan sprat u pitanju od 90m2 i cesto se samo pola sprata grije na 23-24 *C a druga polovica je max 20*C.Sve sam pokusao.Izolacija 5cm prozori nisu losi al su drveni.
-
palikuca
#687 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja kolko sam shvatio ti nemas mijesajuci ventil, trebo bi to ugraditi obavezno. Takoder vrolo je vazno i ova temp. kotla da ide sto veca. Iskreno, ja na vecim temp. kotla imam manju potrsonju. Sada je 70, ovih dana cu je dignuti na 75, i tako neka stoji do proljeca.
Takoder i konstantan rad kotla manje trosi. Tako ustedi se na svemu pomalo temp. ostaje ista i duzes se grijes
Takoder i konstantan rad kotla manje trosi. Tako ustedi se na svemu pomalo temp. ostaje ista i duzes se grijes
- rovac13
#688 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja sam skoro podigao njima vodu,sa 60 na 65,a kotao radi tako sto kad pregrije vodu za 5 stepeni onda gasi vatru.Znaci da voda dostize i 70*C .
Kod njih je onaj slucaj,gdje je kotao predimenzionisan,pa se pec mora gasit.A posto je sprat u pitanju toplota se sama podize gore,tako da pumpa jos uopce ne radi,samo termo ventili propustaju u radijator koliko treba tople vode,a pec samo dole priprema vodu na najmanjoj mogucoj vatri,manja vatra od ovog ne moze jer bi se gasila.
Nesto i ne vjerujem da mogu jos spustit potrosnju,jer izolacija nije bogzna neka.
Kod njih je onaj slucaj,gdje je kotao predimenzionisan,pa se pec mora gasit.A posto je sprat u pitanju toplota se sama podize gore,tako da pumpa jos uopce ne radi,samo termo ventili propustaju u radijator koliko treba tople vode,a pec samo dole priprema vodu na najmanjoj mogucoj vatri,manja vatra od ovog ne moze jer bi se gasila.
Nesto i ne vjerujem da mogu jos spustit potrosnju,jer izolacija nije bogzna neka.
- homega
#689 Re: Potrošnja termoflux eco 25kw
Proizvodnja peleta u nas bazirana je na vrsti sirovine, na vrsti drveta, odnosno njegovog otpada iz procesa proizvodnje drugih proizvoda.karabajaze wrote:
U tamnom peletu ima više primjesa nečistoća i kore drveta, isti su skloni da se po nepotpunom i nedovoljnom sagorjevanju talože u posudi za sagorjevanje i na taj način djelimično a tokom vremena u potpunosti zaustave proces sagorjevanja.
Svijetli pelet je napravljen od 100% drveta bez primjesa kore i bilo kakvih drugih primjesa.[/b]
Boja peleta ne zavisi od kvaliteta sirovine - od toga da li je u njegovu proizvodnju umiješana kora ili slična manje kvalitetna sirovina. I kora drveta sadrži određenu kaloričnu moć, od nekih vrsta crnogorice više, od nekih manje...
Tamna boja peleta, tamno smeđa, potiče od proizvodnje bukve ili hrasta kao sirovine, u bilo kojem obliku.
Svijetla boja peleta potiče od jele/smrče kao sirovine, ponovo u bilo kojem obliku, ali najbolje bez kore.
Svijetlo smeđa boja potiče od mješavine crnogoričnog i bjelogoričnog drveta, u bilo kojem obliku i vrsti. Što je veći procenat bjelogorice, pelet je svijetliji, i obrnuto.
Kalorična moć peleta takođe zavisi od vrste drveta korištenog u proizvodnji. Najbolji - najkaloričniji pelet je od bukve, hrasta, graba, i sl. što znači - što je pelet tamniji - kaloričniji je. Takođe, ovaj tamni pelet, bjelogorični, ima manji procenat pepela nakon izgaranja, ali to više zavisi od procesa proizvodnje i tehnologije, ali i načina ambalažiranja i skladištenja peleta.
Svijetli pelet ima manju kaloričnost, ali donekle bolje izgaranje, obzirom da u njegovom sastavu ima manji procenat smolaste mase, jer je njegova sirovina crnogorično drvo. Odatle i teorija da svijetli pelet "bolje gori". Da, ali s mnogo manje kaloričnosti, odnosno s mnogo više utroška peleta u određenom vremenu.
Dakle, najekonomičniji i najjeftiniji je miješani pelet. Obično je omjer bjelogoričnog i crnogoričnog drveta 50:50. Takav pelet je neugledne, smeđe boje, i manje je privlačan, zato je i manje zastupljen u teorijama kvaliteta peleta.
-
palikuca
#690 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
A na koliko ti kw pec radi kod roditelja, jel na maksimalnoj ili si smanjivo. Koji ti je kotao, kako radi bez pumpe, imal nekih problema. Imam i ja bajpas, ali ne znam sta bi stim dobio ako bi pumpu isljucio a voda isla preko bajpasa.rovac13 wrote:Ja sam skoro podigao njima vodu,sa 60 na 65,a kotao radi tako sto kad pregrije vodu za 5 stepeni onda gasi vatru.Znaci da voda dostize i 70*C .
- rovac13
#691 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pec je termoflux 25 kw.
Ima 5 nivoa vatre,od p1 do p5. Koliku god zadas snagu kotla kad se pocne priblizavat temp vode zadanoj nivo vatre se smanjuje prema najmanjem,tako kad voda sustigne npr zadano 65 vatra se vec smanjila na najslabiju p1.
U mom slucaju stavio sam p1 najslabiju vatru ....ali....sam taj p1 jos malo smanjio.
-Doziranje peleta sam stavio na 2 (u stvarnosti znaci 0,2 sekunde okrece puz)
-pauzu sam stavio 60 (u stvarnosti znaci da puz pravi pauzu 6 sekundi izmedju doziranja)
-ventilator sam stavio na najmanje 25
Manja vatra od ovog ne moze mozda bi i moglo mrvicu ako produzim jos malo pauzu izmedju doziranja,ali ok je temp izduva je ovako oko 90*C (80-100) sto rekoste nije lose za sagorijevanje.
Pec je kupljena mislim 2009.godine ako se dobro sjecam,sto znaci da nije najnoviji model,pa i ne radi kao novije.
Radi tako sto kotao radi sam za sebe odrzava vodu koju zadas,a sobni termostat djeluje iskljucivo samo na pumpu.
Znaci na sobnom termostatu smanjis temp i pumpa se nikad nece upalit a pec radi normalno i odrzava vodu u sebi koju zadas.
Upravo zato moze da radi ovako slabim intenzitetom jer samo dogrijava vodu u sebi,a posto je njihov sprat gore,ta topla voda se prirodno lagano podize gore u radijatore a termo ventili dozvole u radijatore tople vode samo koliko je potrebno za odredjenu temperaturu sobe.
Nadam se da sam sad docarao.
Od svih do sad opcija stimovanja,sa sobnim termostatom,termo ventilima,sa stalnim kruzenjem vode sa termoglavama itd itd.......ovaj nacin na koji sad radi je najekonomicniji kod njih,iako razlike nisu tako velike.
Ima 5 nivoa vatre,od p1 do p5. Koliku god zadas snagu kotla kad se pocne priblizavat temp vode zadanoj nivo vatre se smanjuje prema najmanjem,tako kad voda sustigne npr zadano 65 vatra se vec smanjila na najslabiju p1.
U mom slucaju stavio sam p1 najslabiju vatru ....ali....sam taj p1 jos malo smanjio.
-Doziranje peleta sam stavio na 2 (u stvarnosti znaci 0,2 sekunde okrece puz)
-pauzu sam stavio 60 (u stvarnosti znaci da puz pravi pauzu 6 sekundi izmedju doziranja)
-ventilator sam stavio na najmanje 25
Manja vatra od ovog ne moze mozda bi i moglo mrvicu ako produzim jos malo pauzu izmedju doziranja,ali ok je temp izduva je ovako oko 90*C (80-100) sto rekoste nije lose za sagorijevanje.
Pec je kupljena mislim 2009.godine ako se dobro sjecam,sto znaci da nije najnoviji model,pa i ne radi kao novije.
Radi tako sto kotao radi sam za sebe odrzava vodu koju zadas,a sobni termostat djeluje iskljucivo samo na pumpu.
Znaci na sobnom termostatu smanjis temp i pumpa se nikad nece upalit a pec radi normalno i odrzava vodu u sebi koju zadas.
Upravo zato moze da radi ovako slabim intenzitetom jer samo dogrijava vodu u sebi,a posto je njihov sprat gore,ta topla voda se prirodno lagano podize gore u radijatore a termo ventili dozvole u radijatore tople vode samo koliko je potrebno za odredjenu temperaturu sobe.
Nadam se da sam sad docarao.
Od svih do sad opcija stimovanja,sa sobnim termostatom,termo ventilima,sa stalnim kruzenjem vode sa termoglavama itd itd.......ovaj nacin na koji sad radi je najekonomicniji kod njih,iako razlike nisu tako velike.
- Danguba
#692 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ne dajte se zbuniti.
Bijeli pelet je bolji, crnogoricno drvo ima vecu kaloricnu moc...a sada nastavite vi sa svojim iskustvima.
Zadovoljstvo vas citati.
http://www.montekamin.me/dokumenta/drvo ... ergije.pdf
Bijeli pelet je bolji, crnogoricno drvo ima vecu kaloricnu moc...a sada nastavite vi sa svojim iskustvima.
Zadovoljstvo vas citati.
-
Armin2013
#693 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Što se tiče boje peleta.
Mi smo proizvodnju peleta počeli koristeći samo suhu piljevinu znači nismo sušili piljevinu, suhu smo dobijali iz proizvodnje ploča i elemenata (jela, smrča) i pelet je bio potpuno bijel, kasnije smo nabavili peć za sušenje piljevine gdje smo sušili piljevinu (čistu piljevinu bez kore) koju dobijamo rezanjem građe i frize, sada kada mješamo te dvije piljevine pelet nije više izrazito bijel, a razlog promjene boje je proces sušenja piljevine gdje piljevina promijeni boju. Znači kvalitet peleta je isti ali se boja razlikuje. Tako da je po boji teško odredit kvalitet peleta ali ako je pelet više crn velika je vjerovatnoća da ima puno kore i da se koristi otpadno drvo tipa stare palete itd.
Ali u Evropi bijeli pelet ide ko lud jer svi smatraju da je bolji. Ima na netu nekoliko jednostavnih testova za ocjenu kvalitete peleta.
Mi smo proizvodnju peleta počeli koristeći samo suhu piljevinu znači nismo sušili piljevinu, suhu smo dobijali iz proizvodnje ploča i elemenata (jela, smrča) i pelet je bio potpuno bijel, kasnije smo nabavili peć za sušenje piljevine gdje smo sušili piljevinu (čistu piljevinu bez kore) koju dobijamo rezanjem građe i frize, sada kada mješamo te dvije piljevine pelet nije više izrazito bijel, a razlog promjene boje je proces sušenja piljevine gdje piljevina promijeni boju. Znači kvalitet peleta je isti ali se boja razlikuje. Tako da je po boji teško odredit kvalitet peleta ali ako je pelet više crn velika je vjerovatnoća da ima puno kore i da se koristi otpadno drvo tipa stare palete itd.
Ali u Evropi bijeli pelet ide ko lud jer svi smatraju da je bolji. Ima na netu nekoliko jednostavnih testova za ocjenu kvalitete peleta.
- Ostri_Mac
#694 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav!
Evo da se javim i ja sa svojim iskustvima
Grijanje na pelet uvedeno 2012, stari na plin smo penzionisali, a i preskupo je postalo...
- Pec Thermoflux 25,
- Pellet je od poctka EU Pal ili kako se vec zovu...cijena je +-100KM po sezoni, 1200KM/1300KM sa uklj prevozom, kupujemo pocetkom maja plafon, uvijek 4T...vrlo malo prasine, ne rasipa se pelet uopce...ove godine je malo tamniji nego prethodne 2...
- jednocijevno grijanje, radijatori su dobri i kvalitetni/Jelovica cini mi se, ili kako se vec zove firma...za prizemlje 2 grane, za sprat 2 grane...na spratu su cijevi polozene na stiripor po podu pored zidova, u prizemlju isto tako...neke posebne izolacije na cijevima nema, osim stnd tvrde plastike (1980ih se postavljalo grijanje)...u podrumu/garazi gdje je kotao, sve cijevi su izolovane do razvodnika i poslije do ulaza u zidove.
- Kotao je postavljen u ravni sa radijatorima u prizemlju, jedino moguce...sve je u maltene istoj ravni...
- grije se prizemlje i sprat, 55m2+80m2+2,40m visine (potkrovlje od 45m2 se ne grije, stnd izolacija na krovu)
- Izolacija na cijelu kucu 8cm stiropor, prozori stari (ali jos kvalitetni) drveni, 4+12+4 mislim da je...elem, na 2 sprata imamo 8 takvih otvora od cca 8x1,5m2+veliku staklenu povrsinu (4+12+4) u kuhinji, cca 4-5m2 (postavljeni novi dupli dihtunzi na sve)
- Ulazna vrata 68mm, nova sa duplim dihtunzima, odlicno dihtuju.
Usporedbe radi, sezona 2011/2012 (mislim da je tada pao onaj veliki snjeg) smo za grijanje na plin platili ukupno 2500KM
Na istu povrsinu sa peletom sada placamo/trosimo ispod 4T za grejnu sezonu a grijanje radi sigurno 20-ak % duze vremena...(razlika duplo u cijeni, a vala i u komforu
)
- Nisam postavio mis ventil (planiram sigurno, acc10+esb)
- pumpa je cini mi se obicna Grundfos basic
- dimnjak 160mm, vertikala cista 7-8m, izolovan na vanjskom dijelu
Podesavanja kotla
- sve je bukvalno ostavljeno na tvornickim postavkama
- mijenjam jedino temp vode i "P" programe
- prosle sezone uradio detaljnu analizu potrosnje u periodu 3mj... 1x paljenje+1gasenje+2paljenje+2gasenje (od 5h do otpr 12h-13h i od 17h-21h) elem, u prosjeku je radila 11h na dan.
- Temp u sobi/prizemlje do 21h se zna popeti na +23C, grijanje se gasi u 21h, radijatori vruci/mlaki jos nekih 40ak minuta.
Do 05h ujutro, temp maximalno (kada su bile najnize temp) spadne na 20C-20.5C
- Potrosnja je bila 2-2,3Kg/h ali temp polaznog voda nije prelazila 70C, izduvni gasovi su bili max 110C.
Ono sto mi je zapalo za oko ove sezone:
postavio sam zadatu temp na 70C, porgram P5, potrosnja se smanjila na 2KG/h, vj radi toplijeg vremena vani, ALI temp izduvnih gasova ne prelazi 95C....vecinu vremena je u rangu 80C-87C, mislim da je ovo premalo, pitanje za rovaca i palikucu???
Kotao cistim jednom sedmicno, svake sub-ned...redovno izvadim od pola do punu kantu pepela (velika kanta od 15KG jupola
), nisam vagao da vidim koliko pepela ima...to mi je nesto puno, kazu da na 1T cca 5KG pepela ima???
Da li imate savjet koji bezicni termostat uzeti, gdje ga kupiti i koliko $$$
. Gledao sam Seltron, njime bih ogranicio temp u sobi na 22C...znam da bi se ovim potrosnja smanjila za najmanje 8% (koliko je potrebno da se dogrije prostorija za 1C...barem mislim da je tako)
...medjutim, u Thermofluxu mi rekose da moze upravljati samo pumpom???
Pitanje: ako ugasi pumpu, a kotao ostane upaljen, kada temp vode predje cca +5C zadatu, gorionik se gasi i sva voda ostaje u kotlu, ne ide dalje u sistem??? Pitam jer ne zelim da radijatori na spratu budu mlaki/topli...hocu da samo odrz tu temp u kotlu, a da ujutro pusti odmah u sistem +50C...ovako sada, kad se upali u 05h ujutro ako ga ostavim P3, treba mu do 1h da ugrije od cca +20C (koliko bude temp u kotlu) do zadate...i u tom rezimu i sprzi najvecu kolicinu peleta...
- Da li na ovakav sistem da postavim 4kraki mis ventil, esb recimo i ACC10...ludo mi je sada npr na +7C vani pustati 70C u sistem, realno bi +40 bilo vise nego dovljno??? Mislim da bi i tu bila xtra usteda, o komforu da ne pricamo...
Imate li jos neki savjet?
Inace, sve preporuke za Thermoflux, radi bez greske do sada, jako lako se cisti, sve je pristupacno i stvarno kvalitetno uradjeno... NISAM primetio pojavu kondenza uopce....ustajao baska prije prvog paljenja...
Pozdrav svima i svaka cast, drago mi je da se i na nasim forumima pocelo raspravljati o ovim stvarima!
Gospodin Zmajdin je strucnjak pravi za ovu tematiku, moze se naci na forum.hr i http://www.elitemadzone.org , tema Grejanje-na-pelet
Evo da se javim i ja sa svojim iskustvima
Grijanje na pelet uvedeno 2012, stari na plin smo penzionisali, a i preskupo je postalo...
- Pec Thermoflux 25,
- Pellet je od poctka EU Pal ili kako se vec zovu...cijena je +-100KM po sezoni, 1200KM/1300KM sa uklj prevozom, kupujemo pocetkom maja plafon, uvijek 4T...vrlo malo prasine, ne rasipa se pelet uopce...ove godine je malo tamniji nego prethodne 2...
- jednocijevno grijanje, radijatori su dobri i kvalitetni/Jelovica cini mi se, ili kako se vec zove firma...za prizemlje 2 grane, za sprat 2 grane...na spratu su cijevi polozene na stiripor po podu pored zidova, u prizemlju isto tako...neke posebne izolacije na cijevima nema, osim stnd tvrde plastike (1980ih se postavljalo grijanje)...u podrumu/garazi gdje je kotao, sve cijevi su izolovane do razvodnika i poslije do ulaza u zidove.
- Kotao je postavljen u ravni sa radijatorima u prizemlju, jedino moguce...sve je u maltene istoj ravni...
- grije se prizemlje i sprat, 55m2+80m2+2,40m visine (potkrovlje od 45m2 se ne grije, stnd izolacija na krovu)
- Izolacija na cijelu kucu 8cm stiropor, prozori stari (ali jos kvalitetni) drveni, 4+12+4 mislim da je...elem, na 2 sprata imamo 8 takvih otvora od cca 8x1,5m2+veliku staklenu povrsinu (4+12+4) u kuhinji, cca 4-5m2 (postavljeni novi dupli dihtunzi na sve)
- Ulazna vrata 68mm, nova sa duplim dihtunzima, odlicno dihtuju.
Usporedbe radi, sezona 2011/2012 (mislim da je tada pao onaj veliki snjeg) smo za grijanje na plin platili ukupno 2500KM
Na istu povrsinu sa peletom sada placamo/trosimo ispod 4T za grejnu sezonu a grijanje radi sigurno 20-ak % duze vremena...(razlika duplo u cijeni, a vala i u komforu
- Nisam postavio mis ventil (planiram sigurno, acc10+esb)
- pumpa je cini mi se obicna Grundfos basic
- dimnjak 160mm, vertikala cista 7-8m, izolovan na vanjskom dijelu
Podesavanja kotla
- sve je bukvalno ostavljeno na tvornickim postavkama
- mijenjam jedino temp vode i "P" programe
- prosle sezone uradio detaljnu analizu potrosnje u periodu 3mj... 1x paljenje+1gasenje+2paljenje+2gasenje (od 5h do otpr 12h-13h i od 17h-21h) elem, u prosjeku je radila 11h na dan.
- Temp u sobi/prizemlje do 21h se zna popeti na +23C, grijanje se gasi u 21h, radijatori vruci/mlaki jos nekih 40ak minuta.
Do 05h ujutro, temp maximalno (kada su bile najnize temp) spadne na 20C-20.5C
- Potrosnja je bila 2-2,3Kg/h ali temp polaznog voda nije prelazila 70C, izduvni gasovi su bili max 110C.
Ono sto mi je zapalo za oko ove sezone:
postavio sam zadatu temp na 70C, porgram P5, potrosnja se smanjila na 2KG/h, vj radi toplijeg vremena vani, ALI temp izduvnih gasova ne prelazi 95C....vecinu vremena je u rangu 80C-87C, mislim da je ovo premalo, pitanje za rovaca i palikucu???
Kotao cistim jednom sedmicno, svake sub-ned...redovno izvadim od pola do punu kantu pepela (velika kanta od 15KG jupola
Da li imate savjet koji bezicni termostat uzeti, gdje ga kupiti i koliko $$$
...medjutim, u Thermofluxu mi rekose da moze upravljati samo pumpom???
Pitanje: ako ugasi pumpu, a kotao ostane upaljen, kada temp vode predje cca +5C zadatu, gorionik se gasi i sva voda ostaje u kotlu, ne ide dalje u sistem??? Pitam jer ne zelim da radijatori na spratu budu mlaki/topli...hocu da samo odrz tu temp u kotlu, a da ujutro pusti odmah u sistem +50C...ovako sada, kad se upali u 05h ujutro ako ga ostavim P3, treba mu do 1h da ugrije od cca +20C (koliko bude temp u kotlu) do zadate...i u tom rezimu i sprzi najvecu kolicinu peleta...
- Da li na ovakav sistem da postavim 4kraki mis ventil, esb recimo i ACC10...ludo mi je sada npr na +7C vani pustati 70C u sistem, realno bi +40 bilo vise nego dovljno??? Mislim da bi i tu bila xtra usteda, o komforu da ne pricamo...
Imate li jos neki savjet?
Inace, sve preporuke za Thermoflux, radi bez greske do sada, jako lako se cisti, sve je pristupacno i stvarno kvalitetno uradjeno... NISAM primetio pojavu kondenza uopce....ustajao baska prije prvog paljenja...
Pozdrav svima i svaka cast, drago mi je da se i na nasim forumima pocelo raspravljati o ovim stvarima!
Gospodin Zmajdin je strucnjak pravi za ovu tematiku, moze se naci na forum.hr i http://www.elitemadzone.org , tema Grejanje-na-pelet
-
palikuca
#695 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mene takoder, temp. dima ne prelazi 90, uglavnom 79,80...87. Kako zmajdin kaze da je donja granica 80 a gornja 100 za idealno.
Ako bi bila previse niska onda bi bilo kondenza u odzaku, a previse visoka odvodi toplotu iz kotla.
U svakom slucaju ta kombinacija sto si naumio esbe+acc10 ce rijesite sve nedoumice koje sada trenutno imas. Mada i sada imas extra temp i jako dobru potrosnju.
Ako bi bila previse niska onda bi bilo kondenza u odzaku, a previse visoka odvodi toplotu iz kotla.
U svakom slucaju ta kombinacija sto si naumio esbe+acc10 ce rijesite sve nedoumice koje sada trenutno imas. Mada i sada imas extra temp i jako dobru potrosnju.
- Filter
#696 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
pozz druzeOstri_Mac wrote:Pozdrav!
Evo da se javim i ja sa svojim iskustvima![]()
mislim da bi ti bilo bolje da prvo montiras mis ventil i malo pogledas kako radi, prije nego sto se uvalis u proces sobnog termostata.
imamo istu pec i ja sam montirao sobni termostat jer sam morao mijenjati displej pa kad vec to radim itd itd
sve radi ok, termostat pali, gasi pec, odrzava temperaturu u bobu, ali sam imao dosta stimanja na radijatorima dok sam to ugajgulio da radi u kontinuitetu, bez previse pali/gasi momenata
-
saimidin
#697 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
boja nema veze sa kaloricnoscu, ako nisi primijetio i bukva, a time i pelet od bukve je bijele boje, a bukva ima manju kaloricnost od jele.Danguba wrote:Ne dajte se zbuniti.![]()
Zadovoljstvo vas citati.
znaci iako su i pelet od bukve i od jele iste boje, jelov ima vecu kaloricnost po kilogramu, i ovo ne vazi ukoliko se koriste drva i obracun po kubiku.
s druge strane, ako se dodaje hrast, pelet bude tamniji, slicno je sa johom, crnim borom itd.
- Danguba
#698 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ovo nisam nigdje ni naveo. Boja ima veze sa cistocom i malo sa vrstom drveta.(Drvo ili otpaci od drveta koje je danima kislo pa se susilo i drvo koje se susilo u susarama imaju razlicitu boju.saimidin wrote:boja nema veze sa kaloricnoscu, ako nisi primijetio i bukva, a time i pelet od bukve je bijele boje, a bukva ima manju kaloricnost od jele.Danguba wrote:Ne dajte se zbuniti.![]()
Zadovoljstvo vas citati.
znaci iako su i pelet od bukve i od jele iste boje, jelov ima vecu kaloricnost po kilogramu, i ovo ne vazi ukoliko se koriste drva i obracun po kubiku.
s druge strane, ako se dodaje hrast, pelet bude tamniji, slicno je sa johom, crnim borom itd.
Necemo pricati o kubicima da ne zbunimo citaoce a kaloricnost crnogoricnog drveta u peletu je veca od bjelogoricnog.
- gol-man
#699 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da i ja dam mali doprinos . Lista proizvođača peleta u BiH. Ako neko ima još kojeg neka dodaje
1. HOROZOVIĆ doo Sanski Most 037-698-783 http://www.di-horozovic.sana.ba/
2. FIS d.o.o. Vitez 030-715-541 http://www.fis-bih.com/
3. FL WOOD D.O.O. Foča 058-230-002 http://www.flwood.net
4. FAŠ a.d Šipovo 050-373-606
5. Bio-ENERGY Ilijaš 033-403-362 www.http://www.bio-energy.ba
6. TRGOVIR d.o.o Gračanica 035-792-490 http://www.trgovir.ba
7. ASKOKOMERC Zenica, Nemila 032-672-665; 061-798-810
8. PPT d.o.o Tomislavgrad 034 210-140 http://ppt-tg.com
9. FAGUS DOO Kotor Varoš 051 785 711 http://www.arboreko.biz
10. ENSA BH d.o.o Srbac 051 757 540 http://www.ensabh.com/
11. SAVOX doo Bijeljina – Milići 056 741 505 http://www.savox.ba/
12. EU-PAL Kiseljak 030 877 244 http://www.eu-pal.com
13. VLADRAG Mokro - Pale 057-233-227 http://www.vladrag.com/html
14. TRENICAPROM DOO Brijesnica Mala – Doboj Istok 035-722-429 http://trenicaprom.com
15. ENWO doo Zvornik 065 332 0945 http://enwo.biz
16. DRVOLIK Rogatica 058/417 755 [email protected]
17. PEŠTALIĆ DOO Gradačac 035/ 816 090 http://www.pestalic.com
18. FAČO Čelinac 051/555 410 http://www.parketifaco.com
19. ECO CAT Sanski Most 037/689-818
20. BoskHOLZ Žepče,Begov Han 032/684-462
21. AMADINT Cazin 037/512-555 http://www.amadint.ba
22. INTERWORK doo Bosanski Petrovac 037/880-044 http://www.interwork.ba
23. Duga-komerc d.o.o. Sokolac 057/448 432 [email protected]
24. KOVAN MI d.o.o. Gračanica-Olovo 035/704 487 http://www.kovan. ba
25.
1. HOROZOVIĆ doo Sanski Most 037-698-783 http://www.di-horozovic.sana.ba/
2. FIS d.o.o. Vitez 030-715-541 http://www.fis-bih.com/
3. FL WOOD D.O.O. Foča 058-230-002 http://www.flwood.net
4. FAŠ a.d Šipovo 050-373-606
5. Bio-ENERGY Ilijaš 033-403-362 www.http://www.bio-energy.ba
6. TRGOVIR d.o.o Gračanica 035-792-490 http://www.trgovir.ba
7. ASKOKOMERC Zenica, Nemila 032-672-665; 061-798-810
8. PPT d.o.o Tomislavgrad 034 210-140 http://ppt-tg.com
9. FAGUS DOO Kotor Varoš 051 785 711 http://www.arboreko.biz
10. ENSA BH d.o.o Srbac 051 757 540 http://www.ensabh.com/
11. SAVOX doo Bijeljina – Milići 056 741 505 http://www.savox.ba/
12. EU-PAL Kiseljak 030 877 244 http://www.eu-pal.com
13. VLADRAG Mokro - Pale 057-233-227 http://www.vladrag.com/html
14. TRENICAPROM DOO Brijesnica Mala – Doboj Istok 035-722-429 http://trenicaprom.com
15. ENWO doo Zvornik 065 332 0945 http://enwo.biz
16. DRVOLIK Rogatica 058/417 755 [email protected]
17. PEŠTALIĆ DOO Gradačac 035/ 816 090 http://www.pestalic.com
18. FAČO Čelinac 051/555 410 http://www.parketifaco.com
19. ECO CAT Sanski Most 037/689-818
20. BoskHOLZ Žepče,Begov Han 032/684-462
21. AMADINT Cazin 037/512-555 http://www.amadint.ba
22. INTERWORK doo Bosanski Petrovac 037/880-044 http://www.interwork.ba
23. Duga-komerc d.o.o. Sokolac 057/448 432 [email protected]
24. KOVAN MI d.o.o. Gračanica-Olovo 035/704 487 http://www.kovan. ba
25.
- gol-man
#700 Re: Potrošnja termoflux eco 25kw
Ne znam jeste li imali priliku vidjeti pelet koji se prodaje u Austriji i Njemačkoj? Kada pričamo o peletu treba napomenuti klase koje kod nas niko ne poštuje. Svi vade rezultate certificiranja iz Kaknja i Lukavca ( onih 50-ak kg najboljeg što su poslali pa ovi spalili i dobili rezultat). Imate A1, A2 i B. B je industrijski i smije se koristiti samo u industrijske svrhe ,a takav pelet kod nas prodaju po 400 KM !homega wrote:Proizvodnja peleta u nas bazirana je na vrsti sirovine, na vrsti drveta, odnosno njegovog otpada iz procesa proizvodnje drugih proizvoda.karabajaze wrote:
Svijetli pelet je napravljen od 100% drveta bez primjesa kore i bilo kakvih drugih primjesa.[/b]
Boja peleta ne zavisi od kvaliteta sirovine - od toga da li je u njegovu proizvodnju umiješana kora ili slična manje kvalitetna sirovina. I kora drveta sadrži određenu kaloričnu moć, od nekih vrsta crnogorice više, od nekih manje...
Tamna boja peleta, tamno smeđa, potiče od proizvodnje bukve ili hrasta kao sirovine, u bilo kojem obliku.
Svijetla boja peleta potiče od jele/smrče kao sirovine, ponovo u bilo kojem obliku, ali najbolje bez kore.
Svijetlo smeđa boja potiče od mješavine crnogoričnog i bjelogoričnog drveta, u bilo kojem obliku i vrsti. Što je veći procenat bjelogorice, pelet je svijetliji, i obrnuto.
Kalorična moć peleta takođe zavisi od vrste drveta korištenog u proizvodnji. Najbolji - najkaloričniji pelet je od bukve, hrasta, graba, i sl. što znači - što je pelet tamniji - kaloričniji je. Takođe, ovaj tamni pelet, bjelogorični, ima manji procenat pepela nakon izgaranja, ali to više zavisi od procesa proizvodnje i tehnologije, ali i načina ambalažiranja i skladištenja peleta.
Svijetli pelet ima manju kaloričnost, ali donekle bolje izgaranje, obzirom da u njegovom sastavu ima manji procenat smolaste mase, jer je njegova sirovina crnogorično drvo. Odatle i teorija da svijetli pelet "bolje gori". Da, ali s mnogo manje kaloričnosti, odnosno s mnogo više utroška peleta u određenom vremenu.
Dakle, najekonomičniji i najjeftiniji je miješani pelet. Obično je omjer bjelogoričnog i crnogoričnog drveta 50:50. Takav pelet je neugledne, smeđe boje, i manje je privlačan, zato je i manje zastupljen u teorijama kvaliteta peleta.
Uzmite čašu vode, stavite šaku peleta. Najbolje ako imate 2-3 vrste pa da vidite reakcije. Ako je slaba presa ( kućna proizvonja , male prese) plet će da veoma brzo nabubri. Kada nabubri, promiješajte pa ćete vidjeti sirovinski sastav. Ja sam vidio pelet koji kada ovo uradiš , pretvori se u blato ( nema drveta čistog više od 5 %) . Austrijski pelet kada nabubri i promiješaš, dobiješ mljeveno drvo ( nema kore).