Woody wrote:Ufff @janko_007,
Moram ti priznati upućenost i relevantnost ovoj temi (Handschar), i za to kapu dole. Međutim, nervira me kako se upališ na kojekakve tvrdnje kojekakvih likova pa počneš u tom bijesu da praviš i fule.
Naime, ono što je po meni diskutabilno:
To sto se danas Srbi ponose cetnicima Draze Mihajlovica, je tema za psihologe i sociologe, ali najvise za psihijatre.
Ovdje imamo primjer obrnute kamuflaže: Srbi tvrde da četnici nikada nisu pripadali Njemačkim/kvislinškim formacijama i da su se, za razliku od Hrvata, Bošnjaka i drugih, "borili" protiv Reich-a. Uludo trošiš municiju na praznu metu. Treba dodavati argumente na izdajničku ulogu raznih četničkih formacija (Dražini, Nedićevi, Ljotićevi, pa onda Srbijanski, Bosanski i Hercegovački, Crnogorski, Hrvatski...) jerbo je to bilo jako šaroliko društvo, a to nije ova tema. Četnici nisu Handschar i obrnuto, i ne može se staviti znak jednakosti, pa prema tome ne može se ni diskutovati o tome na ovom forumu.
Pa onda:
Tadasnji bosanski Muslimani, odnosno njihovo politicko i duhovno vodjstvo (jos uvijek dezorjentisani i obezglavljeni ubistvom dr Mehmeda Spahe u Beogradu 25.08.1939),
Bošnjaci (Muslimani) 1941 su sa znatnim brojem (kad kažem znatnim, ne mislim apsolutnim, ali mislim na značajan broj) prihvatili NDH, u nadi i na osnovu obećanja Pavelića da će se time rješiti Srba sa kojima su do tada imali uvijek odnos "preko nišana", i čija je istorija netrpeljstva znatno duža od Hrvatsko-Srpske.
I najgore:
Da ta teza da se bh Muslimani istrijebe sa ovih prostora, tj pritajena teznja srpskog i hrvatskog vodstva ima mjesta, najbolje se pokazalo u ovom zadnjem ratu. Podjelom BIH izmedju velikohrvatskih i velikosrpskih oligarha bi se jednom zauvjek rijesio hrvatsko-srpski problem.
Niti Hrvati niti Srbi nisu smatrali Bošnjake preprekom u ostvarenju svojih ciljeva zaokruživanja teritorije na istorijskim/povijesnim granicama. Bošnjaci bi pri tome bili smatrani samo kolateralnom štetom, a nikako opasnim neprijateljem kome se moraju posvetiti. Na sreću, tu su se zajebali. A onda ide ono čega se bojim: OSIM ako ti smatraš BiH ekskluzivno Bošnjačkim prostorom. Opet ponavljam, nadam se da ne misliš tako i da je gornja tvrdnja ispisana u revoltu

ufff Woody,
po cemu zakljucujes da sam revoltiran. Kao i kod Srba, (bez globaliziranja i uopstavanja) tako je i kod Bosanskih Muslimana bilo raznih skretanja, pravaca, zabluda te 1941, pa i cijelog drugog svjetskog rata. Ti odmah na pocetku pravis stratesku gresku stavljajuci pod cetnicke formacije i Nedicevce i Ljoticevce i ostale
Treba dodavati argumente na izdajničku ulogu raznih četničkih formacija (Dražini, Nedićevi, Ljotićevi, pa onda Srbijanski, Bosanski i Hercegovački, Crnogorski, Hrvatski...)
Ja sam citajuci naravno njemacke izvore i citirajuci njemacke istoricare, prije svih Holm Sundhaussena i Georg Kleina nasao i pisao na ovom topicu da je od Dobrovoljackog Korpusa Koste Musickog stvoren Freiwillige Korps SS(Dobrovoljacki korpus SS), treba li reci sta su u rodu Dimitrije Ljotic i on. Ljoticev "Zbor" je ali potpuno ista formacija kao SS Esebe su zvali Pretorijanska garda) I Ljotic i Musicki su bili zakleti nacisti. Sta je sa Jovanovicevom i Nedicevom policijom, potpuna kopija Gestapo(Geheim Polizei), a tek onda dolaze cetnici Koste Pecanca, koji citav rat saradjuju sa Nijemcima i ne slusaju nista sto im Drazo naredi,pa kad sa Pecancem zavrsimo, dolazi Jevdjeviceva kolaboracija sa Italijanima i to cijeli rat(a jesu li Talijani i Musolini fasisti, koje mi tako rado zaboravljamo i podcjenjujemo?), pa kad zavrsimo sa Jevdjevicem i slicnim, tek onda dolazi "najveci gerilac" Drugog svjetskog rata, Dragoljub Draza Mihailovic i desna mu ruka Moljevic. A program Moljevica znamo a znamo sta je Pavle Djurisic , prema tom programu uradio u Sandzaku i Istocnoj Bosni i Hercegovini. Postoje njegova pisma, kojima se hvali da je uspio ocistiti cijeli Sandzak, a da nije ostalo uho muslimansko. Trebam li predociti te dokumente. Hajd da zavrsimo sa srpskom kolaboracijom.
Treba li o NDH kolaboraciji uopste pricati. U ustavu NDH, svi BH Muslimani su tretirani kao Hrvati muhamedanske vjeroispovjesti. Pavelic je trazio medju njima, pa i nasao saradnike, pa im ko fol dao i mjesto podpredsjednika i neka ministarstva. A reci mi ti sam, ko je sta pitao Dzafera Kulenovica, pa cak i medju BH Muslimanima, o Hrvatima da ne govorim. On je bio samo ikebana . Ja se slomio ovdje podastiruci Muslimanske rezolucije, koje datiraju odmah sa pocetka rata, cim se vidjelo kojim putem ide Paveliceva politika(ka istrebljenju Srba, Jevreja i Roma) a zbog toga je i nastao Memorandum Hitleru od 02. Novembra 1942, gdje se politicko i duhovno vodjstvo BH Muslimana obraca direktno Adolfu Hitleru, da se BIH izdvoji iz okvira NDH i pripoji direktno trecem Reichu. Pisao sam negdje i o tome, da je vodjstvo JMO, poslije Spahine smrti bilo potpuno obezglavljeno, jer Spaho nije ostavio dosljednog naslednika, pa je odmah po njegovom ubistvu, doslo do Srpsko-Hrvatske nagodbe i stvaranja banovine Hrvatske, kroz istorijski sporazum Cvjetkovic-Macek. Podcjenjujes vidim znacaj JMO i Mehmeda Spahu, kad kazes da su BH Muslimani bili kolateralna steta, a ne dostojan protivnik. Sa istih tih pozicija je poceo i ovaj zadnji rat, jer se tako mislilo, da se moze tek tako pobiti 2 miliona ljudi i da niko nece trepnuti. Svi narodi u bivsoj kraljevini Jugoslaviji su kolaborali sa Nacistickom Njemackom i Fasistickom Italijom. Neki manje, a neki vise. A zapamti dobro moje misljenje. Samo je KPJ , na celu sa Titom se borila protiv fasizma i Titovi partizani su jedini antifasisti na prostoru bivse kraljevine Jugoslavije. Ko god ti sta drugo kaze"klevece i laze" i prica bajke (sa nacionalistickom podlogom) za malu djecu.
BH Muslimani u drugom svetskom ratu su pokusavali da budu kao pragmaticni i da vode pragmaticnu politiku stavljanja jaja u svaku korpu, pa sta se izleze. Posledice takve politike su bile katastrofalne. Procentualno su imali poslije Jevreja u bivsoj Jugoslaviji, najvise zrtava i to pretezno civilnog stanovnistva. Izvor:Vladimir Dedijer-Genocid nad Muslimanima.
I gdje sam ja , na kraju, ikada napisao da je BIH ekskluzivan bosnjacki prostor. Hajd navedi!!