Handzar divizija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Handzar je?

Zlocinci
208
50%
Nemam stav
81
19%
Pozitivci
129
31%

Total votes: 418

zavodnik_

#676 Re: Handzar

Post by zavodnik_ »

mariner wrote:
zavodnik_ wrote:Doista ne znam, oprosti ako te naljutilo moje pitanje, nisam mislio ništa zlobno. Inače ovo što si postavio nije karta NDH. U svom sastavu nije imala Sandžak, ni cijelu Vojvodinu, a nije imala ni pola Dalmacije koje se gle li ironije odrekla u korist BiH.
Dobro, upravu si to za NDH, nije adekvatna ova karta, ali nisam se ni trudio da nadjem drugu, ova mi je bila prva pri ruci. natpis CUM GRANO SALIS sam trebo staviti pokraj karte.

Iskreno da ti kazem, na tvoje pitanje sam s oprijezom postupio, mislio sam da se spdrdas ko sto se inace desava na forumima., nisam ocekivo toliku neupucenost o ''amblemima sahovnicama'' , a interesantno kako si dobro upucen u granice NDH !

jako zanimljivo ! :)
Ma, iskren da budem malo sam namjerno ubocnuo čisto da vidim kako današnji bošnjaci gledaju na tu njihovu ulogu u WW2. Jer eto vidio da neki zlobnici među Bošnjke vole prozivati hrvate za ustaše što je jako licemjerno. Ma čisto sam htio vidjeti reakciju istoričara. :D
wolf07 wrote:Procitao sam sve i jedan post, a i ucestvovao u diskusiji na ovoj temi od samog pocetka i upravo zato se i jesam javio jer se rasprava tipa "otkud sahovnica na uniformi 13.SS" i "NDH je dala BiH ovo ili ono" cine djecije naivnim.
Ne bih sada bio zloban, ali Bošnjaci su imali jaako velike funkcije u NDH, ja se nadam da neće sada netko reći kako su bili "prisiljeni" uzeti te funkcije.
zović

#677 Re: Handzar

Post by zović »

Pitanje koje zahtjeva odgovor je zašto su bosansko hercegovački muslimani išli u Handžar ili ostale postrojbe NDH?
Jesu li morali,ili ih je možda natjerao nečiji zulum,ili prisila vlasti ove države?Eto poznato je da su išli i u partizane,ali zbog čega su u poćetku rata u većem broju išli u domobrane,ustaše ili hanđar postrojbe!
Mogli su ići i u četnike ali nisu nego u gotovo zanemarivom broju!
Prihvatali su i ministarska mjesta u toj državi i značajne vojno zapovjedne funkcije!Mnogi su stradali na Blajburgu ili raznim jamama!
Neki su opet emigrirali vanka i tamo ostali do kraja života!
To je sve nekako ćudno!
janko_007

#678 Re: Handzar

Post by janko_007 »

zavodnik_ wrote:Ma, iskren da budem malo sam namjerno ubocnuo čisto da vidim kako današnji bošnjaci gledaju na tu njihovu ulogu u WW2. Jer eto vidio da neki zlobnici među Bošnjke vole prozivati hrvate za ustaše što je jako licemjerno. Ma čisto sam htio vidjeti reakciju istoričara. :D
wolf07 wrote:Procitao sam sve i jedan post, a i ucestvovao u diskusiji na ovoj temi od samog pocetka i upravo zato se i jesam javio jer se rasprava tipa "otkud sahovnica na uniformi 13.SS" i "NDH je dala BiH ovo ili ono" cine djecije naivnim.
Ne bih sada bio zloban, ali Bošnjaci su imali jaako velike funkcije u NDH, ja se nadam da neće sada netko reći kako su bili "prisiljeni" uzeti te funkcije.
To sto ti "namjerno" ubocnuo, vise govori o tebi samom, nego sta danasnji bosnjaci misle, a pogotovo istoricari. U bilo kojoj iole ozbiljnijoj raspravi pod ovim topicom se Handzar divizija i njena uloga u drugom svjetskom ratu ne glorificira. Ko moze biti ponosan na to da se borio na strani fasisticke Njemacke ili Italije. Da li se danasnji Hrvati ponose Pavelicevim rezimom i ustasama? Da li se Srbi ponose time sto su se proglasili prvom drzavom u Evropi koja je Judenfrei. To sto se danas Srbi ponose cetnicima Draze Mihajlovica, je tema za psihologe i sociologe, ali najvise za psihijatre. Prije svega, da se razumijemo i da znamo o cemu pisemo. Kraljevina Jugoslavija, kao drzavno pravna zajednica je defakto i de jure prestala da postoji, njenom okupacijom i kapitulacijom 1941, a potom njenom disolucijom. To je bio i jedan od ratnih ciljeva Njemacke, da se Jugoslavija, kao Versajska tvorevina drzavno-pravno unisti. Sve te podrepaske, kvislinske tvorevine, a na prvom mjestu je NDH, su bile satelitske tvorevine i trajale su onoliko koliko je trajao i fasizam. Tadasnji bosanski Muslimani, odnosno njihovo politicko i duhovno vodjstvo( jos uvijek dezorjentisani i obezglavljeni ubistvom dr Mehmeda Spahe u Beogradu 25.08.1939), suoceno na jedoj strani brutalnoscu i bestijalnoscu ustaskog rezima i cetnickog klanja i etnickog ciscenja u cilju stvaranja Velike Srbije, na drugoj strani, se okrece jedinoj mocnijoj sili na ovim prostorima od gore pobrojanih, Nijemcima. U jednoj jedinoj namjeri da se bosanski Muslimani sacuvaju od bioloskog istrebljenja. Da ta teza da se bh Muslimani istrijebe sa ovih prostora, tj pritajena teznja srpskog i hrvatskog vodstva ima mjesta, najbolje se pokazalo u ovom zadnjem ratu. Podjelom BIH izmedju velikohrvatskih i velikosrpskih oligarha bi se jednom zauvjek rijesio hrvatsko-srpski problem. Zna se takodje i preko cijih ledja.
Eto toliko o tvom"ubockavanju"
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#679 Re: Handzar

Post by Woody »

Ufff @janko_007,

Moram ti priznati upućenost i relevantnost ovoj temi (Handschar), i za to kapu dole. Međutim, nervira me kako se upališ na kojekakve tvrdnje kojekakvih likova pa počneš u tom bijesu da praviš i fule.

Naime, ono što je po meni diskutabilno:
To sto se danas Srbi ponose cetnicima Draze Mihajlovica, je tema za psihologe i sociologe, ali najvise za psihijatre.
Ovdje imamo primjer obrnute kamuflaže: Srbi tvrde da četnici nikada nisu pripadali Njemačkim/kvislinškim formacijama i da su se, za razliku od Hrvata, Bošnjaka i drugih, "borili" protiv Reich-a. Uludo trošiš municiju na praznu metu. Treba dodavati argumente na izdajničku ulogu raznih četničkih formacija (Dražini, Nedićevi, Ljotićevi, pa onda Srbijanski, Bosanski i Hercegovački, Crnogorski, Hrvatski...) jerbo je to bilo jako šaroliko društvo, a to nije ova tema. Četnici nisu Handschar i obrnuto, i ne može se staviti znak jednakosti, pa prema tome ne može se ni diskutovati o tome na ovom forumu.

Pa onda:
Tadasnji bosanski Muslimani, odnosno njihovo politicko i duhovno vodjstvo (jos uvijek dezorjentisani i obezglavljeni ubistvom dr Mehmeda Spahe u Beogradu 25.08.1939),
Bošnjaci (Muslimani) 1941 su sa znatnim brojem (kad kažem znatnim, ne mislim apsolutnim, ali mislim na značajan broj) prihvatili NDH, u nadi i na osnovu obećanja Pavelića da će se time rješiti Srba sa kojima su do tada imali uvijek odnos "preko nišana", i čija je istorija netrpeljstva znatno duža od Hrvatsko-Srpske.

I najgore:
Da ta teza da se bh Muslimani istrijebe sa ovih prostora, tj pritajena teznja srpskog i hrvatskog vodstva ima mjesta, najbolje se pokazalo u ovom zadnjem ratu. Podjelom BIH izmedju velikohrvatskih i velikosrpskih oligarha bi se jednom zauvjek rijesio hrvatsko-srpski problem.
Niti Hrvati niti Srbi nisu smatrali Bošnjake preprekom u ostvarenju svojih ciljeva zaokruživanja teritorije na istorijskim/povijesnim granicama. Bošnjaci bi pri tome bili smatrani samo kolateralnom štetom, a nikako opasnim neprijateljem kome se moraju posvetiti. Na sreću, tu su se zajebali. A onda ide ono čega se bojim: OSIM ako ti smatraš BiH ekskluzivno Bošnjačkim prostorom. Opet ponavljam, nadam se da ne misliš tako i da je gornja tvrdnja ispisana u revoltu :wink:
janko_007

#680 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Woody wrote:Ufff @janko_007,

Moram ti priznati upućenost i relevantnost ovoj temi (Handschar), i za to kapu dole. Međutim, nervira me kako se upališ na kojekakve tvrdnje kojekakvih likova pa počneš u tom bijesu da praviš i fule.

Naime, ono što je po meni diskutabilno:
To sto se danas Srbi ponose cetnicima Draze Mihajlovica, je tema za psihologe i sociologe, ali najvise za psihijatre.
Ovdje imamo primjer obrnute kamuflaže: Srbi tvrde da četnici nikada nisu pripadali Njemačkim/kvislinškim formacijama i da su se, za razliku od Hrvata, Bošnjaka i drugih, "borili" protiv Reich-a. Uludo trošiš municiju na praznu metu. Treba dodavati argumente na izdajničku ulogu raznih četničkih formacija (Dražini, Nedićevi, Ljotićevi, pa onda Srbijanski, Bosanski i Hercegovački, Crnogorski, Hrvatski...) jerbo je to bilo jako šaroliko društvo, a to nije ova tema. Četnici nisu Handschar i obrnuto, i ne može se staviti znak jednakosti, pa prema tome ne može se ni diskutovati o tome na ovom forumu.

Pa onda:
Tadasnji bosanski Muslimani, odnosno njihovo politicko i duhovno vodjstvo (jos uvijek dezorjentisani i obezglavljeni ubistvom dr Mehmeda Spahe u Beogradu 25.08.1939),
Bošnjaci (Muslimani) 1941 su sa znatnim brojem (kad kažem znatnim, ne mislim apsolutnim, ali mislim na značajan broj) prihvatili NDH, u nadi i na osnovu obećanja Pavelića da će se time rješiti Srba sa kojima su do tada imali uvijek odnos "preko nišana", i čija je istorija netrpeljstva znatno duža od Hrvatsko-Srpske.

I najgore:
Da ta teza da se bh Muslimani istrijebe sa ovih prostora, tj pritajena teznja srpskog i hrvatskog vodstva ima mjesta, najbolje se pokazalo u ovom zadnjem ratu. Podjelom BIH izmedju velikohrvatskih i velikosrpskih oligarha bi se jednom zauvjek rijesio hrvatsko-srpski problem.
Niti Hrvati niti Srbi nisu smatrali Bošnjake preprekom u ostvarenju svojih ciljeva zaokruživanja teritorije na istorijskim/povijesnim granicama. Bošnjaci bi pri tome bili smatrani samo kolateralnom štetom, a nikako opasnim neprijateljem kome se moraju posvetiti. Na sreću, tu su se zajebali. A onda ide ono čega se bojim: OSIM ako ti smatraš BiH ekskluzivno Bošnjačkim prostorom. Opet ponavljam, nadam se da ne misliš tako i da je gornja tvrdnja ispisana u revoltu :wink:
ufff Woody,
po cemu zakljucujes da sam revoltiran. Kao i kod Srba, (bez globaliziranja i uopstavanja) tako je i kod Bosanskih Muslimana bilo raznih skretanja, pravaca, zabluda te 1941, pa i cijelog drugog svjetskog rata. Ti odmah na pocetku pravis stratesku gresku stavljajuci pod cetnicke formacije i Nedicevce i Ljoticevce i ostale
Treba dodavati argumente na izdajničku ulogu raznih četničkih formacija (Dražini, Nedićevi, Ljotićevi, pa onda Srbijanski, Bosanski i Hercegovački, Crnogorski, Hrvatski...)
Ja sam citajuci naravno njemacke izvore i citirajuci njemacke istoricare, prije svih Holm Sundhaussena i Georg Kleina nasao i pisao na ovom topicu da je od Dobrovoljackog Korpusa Koste Musickog stvoren Freiwillige Korps SS(Dobrovoljacki korpus SS), treba li reci sta su u rodu Dimitrije Ljotic i on. Ljoticev "Zbor" je ali potpuno ista formacija kao SS Esebe su zvali Pretorijanska garda) I Ljotic i Musicki su bili zakleti nacisti. Sta je sa Jovanovicevom i Nedicevom policijom, potpuna kopija Gestapo(Geheim Polizei), a tek onda dolaze cetnici Koste Pecanca, koji citav rat saradjuju sa Nijemcima i ne slusaju nista sto im Drazo naredi,pa kad sa Pecancem zavrsimo, dolazi Jevdjeviceva kolaboracija sa Italijanima i to cijeli rat(a jesu li Talijani i Musolini fasisti, koje mi tako rado zaboravljamo i podcjenjujemo?), pa kad zavrsimo sa Jevdjevicem i slicnim, tek onda dolazi "najveci gerilac" Drugog svjetskog rata, Dragoljub Draza Mihailovic i desna mu ruka Moljevic. A program Moljevica znamo a znamo sta je Pavle Djurisic , prema tom programu uradio u Sandzaku i Istocnoj Bosni i Hercegovini. Postoje njegova pisma, kojima se hvali da je uspio ocistiti cijeli Sandzak, a da nije ostalo uho muslimansko. Trebam li predociti te dokumente. Hajd da zavrsimo sa srpskom kolaboracijom.
Treba li o NDH kolaboraciji uopste pricati. U ustavu NDH, svi BH Muslimani su tretirani kao Hrvati muhamedanske vjeroispovjesti. Pavelic je trazio medju njima, pa i nasao saradnike, pa im ko fol dao i mjesto podpredsjednika i neka ministarstva. A reci mi ti sam, ko je sta pitao Dzafera Kulenovica, pa cak i medju BH Muslimanima, o Hrvatima da ne govorim. On je bio samo ikebana . Ja se slomio ovdje podastiruci Muslimanske rezolucije, koje datiraju odmah sa pocetka rata, cim se vidjelo kojim putem ide Paveliceva politika(ka istrebljenju Srba, Jevreja i Roma) a zbog toga je i nastao Memorandum Hitleru od 02. Novembra 1942, gdje se politicko i duhovno vodjstvo BH Muslimana obraca direktno Adolfu Hitleru, da se BIH izdvoji iz okvira NDH i pripoji direktno trecem Reichu. Pisao sam negdje i o tome, da je vodjstvo JMO, poslije Spahine smrti bilo potpuno obezglavljeno, jer Spaho nije ostavio dosljednog naslednika, pa je odmah po njegovom ubistvu, doslo do Srpsko-Hrvatske nagodbe i stvaranja banovine Hrvatske, kroz istorijski sporazum Cvjetkovic-Macek. Podcjenjujes vidim znacaj JMO i Mehmeda Spahu, kad kazes da su BH Muslimani bili kolateralna steta, a ne dostojan protivnik. Sa istih tih pozicija je poceo i ovaj zadnji rat, jer se tako mislilo, da se moze tek tako pobiti 2 miliona ljudi i da niko nece trepnuti. Svi narodi u bivsoj kraljevini Jugoslaviji su kolaborali sa Nacistickom Njemackom i Fasistickom Italijom. Neki manje, a neki vise. A zapamti dobro moje misljenje. Samo je KPJ , na celu sa Titom se borila protiv fasizma i Titovi partizani su jedini antifasisti na prostoru bivse kraljevine Jugoslavije. Ko god ti sta drugo kaze"klevece i laze" i prica bajke (sa nacionalistickom podlogom) za malu djecu.
BH Muslimani u drugom svetskom ratu su pokusavali da budu kao pragmaticni i da vode pragmaticnu politiku stavljanja jaja u svaku korpu, pa sta se izleze. Posledice takve politike su bile katastrofalne. Procentualno su imali poslije Jevreja u bivsoj Jugoslaviji, najvise zrtava i to pretezno civilnog stanovnistva. Izvor:Vladimir Dedijer-Genocid nad Muslimanima.
I gdje sam ja , na kraju, ikada napisao da je BIH ekskluzivan bosnjacki prostor. Hajd navedi!!
zavodnik_

#681 Re: Handzar

Post by zavodnik_ »

janko_007 wrote: To sto ti "namjerno" ubocnuo, vise govori o tebi samom, nego sta danasnji bosnjaci misle, a pogotovo istoricari. U bilo kojoj iole ozbiljnijoj raspravi pod ovim topicom se Handzar divizija i njena uloga u drugom svjetskom ratu ne glorificira. Ko moze biti ponosan na to da se borio na strani fasisticke Njemacke ili Italije. Da li se danasnji Hrvati ponose Pavelicevim rezimom i ustasama? Da li se Srbi ponose time sto su se proglasili prvom drzavom u Evropi koja je Judenfrei. To sto se danas Srbi ponose cetnicima Draze Mihajlovica, je tema za psihologe i sociologe, ali najvise za psihijatre. Prije svega, da se razumijemo i da znamo o cemu pisemo. Kraljevina Jugoslavija, kao drzavno pravna zajednica je defakto i de jure prestala da postoji, njenom okupacijom i kapitulacijom 1941, a potom njenom disolucijom. To je bio i jedan od ratnih ciljeva Njemacke, da se Jugoslavija, kao Versajska tvorevina drzavno-pravno unisti. Sve te podrepaske, kvislinske tvorevine, a na prvom mjestu je NDH, su bile satelitske tvorevine i trajale su onoliko koliko je trajao i fasizam. Tadasnji bosanski Muslimani, odnosno njihovo politicko i duhovno vodjstvo( jos uvijek dezorjentisani i obezglavljeni ubistvom dr Mehmeda Spahe u Beogradu 25.08.1939), suoceno na jedoj strani brutalnoscu i bestijalnoscu ustaskog rezima i cetnickog klanja i etnickog ciscenja u cilju stvaranja Velike Srbije, na drugoj strani, se okrece jedinoj mocnijoj sili na ovim prostorima od gore pobrojanih, Nijemcima. U jednoj jedinoj namjeri da se bosanski Muslimani sacuvaju od bioloskog istrebljenja. Da ta teza da se bh Muslimani istrijebe sa ovih prostora, tj pritajena teznja srpskog i hrvatskog vodstva ima mjesta, najbolje se pokazalo u ovom zadnjem ratu. Podjelom BIH izmedju velikohrvatskih i velikosrpskih oligarha bi se jednom zauvjek rijesio hrvatsko-srpski problem. Zna se takodje i preko cijih ledja.
Eto toliko o tvom"ubockavanju"
Bocnuo sam čisto iz razl<oga jer me zanimalo kako Bošnjačka historiografija gleda na to razdoblje posebno na naglasku da neki zlonamjerni huligani na stadionima vole prozivati Hrvate za ustaštvo iako su možda i njihovi bili u tim ustašama.

Neke vodeće funkcije u NDH su činili Muslimani pa me stvarno zanima kako danas gledaju na to. ovo o nekoj dezintergraciji je stvarno nevjerodostojan argument. Inače, u predratnom HSSu bilo je isto Bošnjaka i dosta su jaki na području bih bili. pri tome ne mislim na područje banovine hrvatsku već prije u 30im i 20im.
dragan.s

#682 Re: Handzar

Post by dragan.s »

Ne bih se upuštao u diskusiju samo jedna priča koju sam čuo od rođaka koji je bio u partizanima.
Pričamo mi nešto jednom o ratu i on mi za jednog komšiju bošnjaka kaže: "E on je bio na Staljingradu". Uglavnom bio je mlad i jak i pokupilo ga u neku od tih SS jedinica (ne znam tačan naziv). I uspio je nekako da se vrati. I kaže meni rođak da je onda partizanska komanda izdala naređenje da se svi koji su bili na Staljingradu likvidiraju. Mđt. odmah su od toga odustali jer su skontali da su ovi povratnici u stvari najbolji partizanski agitatori. Pričali su priče o Rusima i Crvenoj Armiji kako su nepobjedivi i kako je samo pitanje vremena kad će Švabo izgubiti rat.
Ovaj komšija što je bio na Staljingradu je poslije rata bio malo u zatvoru i pustili su ga. Umro je prije par godina.
Woody

#683 Re: Handzar

Post by Woody »

Odgovor za @dragan.s:

Mislim da je rođak partizan malo fulio jedinicu, što mu nije zamjeriti, za njega su oni svi bili isti:
Jedinica koju on spominje je najvjerovatnije 369. hrvatska divizija - Vražja (dobrovoljna domobranska, odn. legionari). Oni su se borili pod Staljingradom, i tu mahom ostavili kosti.

Nejse, oni nisu ovaj topic. Ako sam u krivu, @janko_007, ispravi me, ali koliko ja znam Handschar se nije borio pod Staljingradom.
alibegoa

#684 Re: Handzar

Post by alibegoa »

Woody wrote:Odgovor za @dragan.s:

Mislim da je rođak partizan malo fulio jedinicu, što mu nije zamjeriti, za njega su oni svi bili isti:
Jedinica koju on spominje je najvjerovatnije 369. hrvatska divizija - Vražja (dobrovoljna domobranska, odn. legionari). Oni su se borili pod Staljingradom, i tu mahom ostavili kosti.

Nejse, oni nisu ovaj topic. Ako sam u krivu, @janko_007, ispravi me, ali koliko ja znam Handschar se nije borio pod Staljingradom.
369. pojačana pješačka pukovnija se borila na Staljingradu. A ove priče taj i taj komšija je bio na Staljingradu su baš za malu djecu, koliko sam se ja samo naslušao deda koji su bili nema gdje u WW2.
janko_007

#685 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Hehe, kad samo vidim koliko je "nasih deda" bilo na Staljingradu, bas se zacudim , kako smo onda mogli tamo izgubiti. Medjutim , salu na stranu. Definitivno, jednom za zva vremena da se zna. 13. Handzar divizija nije bila ni jednog jedinog dana na Staljingradu. Staljingradska bitka je ipak presudno uticala na stvaranje Handzar divizije. Krajem januara , kada su poslednje njemacke snage kapitulirale pred Staljingrada, Hitler(prije svega Himmler) je razmisljao o formiranju jedne SS divizije sacinjene od bosanskih Muslimana. Naredbu je izdao .10.februara 1943, kad je bitka za Staljingad, vec bila za Nijemce izgubljena( vidi original naredbu na strani 15. pod ovim topicom) U avgustu 1943, poslije regrutacije je divizija
poslana na obuku u Francusku. Tek u proljece(mart) 1944. ce biti ukljucena u ratne operacije i to prvo u Sremu, duz pruge Beograd-Zagreb, da bi 15 marta, uspjesno forsirali Savu kod Bosanske Race i presli u Bosnu i Hercegovinu i tu ostali i pod tim imenom do njenog potpunog sloma.Pravi razlog stvaranje Handzar divizije je bio da se , poslije Staljingradske bitke, rasterete njemacke snage sa balkanskog ratista i da se posalju na Istocni front.Njihovo mjesto bi zauzela novoformirana divizija, a ona je trebala da predstavlja tek pocetak, jer su vec tada u planu bile i SS divizije "Kama" i "Skender beg". U Srbiji je vec postojao Dobrovoljacki korpus, pod komandum Koste Musickog, a koji ce vremenom prerasti u "Freiwillige Korps SS".Medjutim,za sve je to , vec bilo prekasno. Staljingrad je bio pocetak kraja Treceg Reicha i nikakve balkanske SS divizije ga nisu vise mogle spasiti.
dragan.s

#686 Re: Handzar

Post by dragan.s »

Izvinjavam se ako sam unio zabunu na temu.
Nisam nigdje napisao da je komšija bio pripadnik handžar jedinice. A na Staljingradu je sigurno bio.
Pročitao sam ovu zanimljivu temu i samo iznio jedan detalj nevezan direktno za handžar, ali vezan za neke druge jedinice u kojima je bilo naših ljudi. Ništa više, pozdrav svima, samo nastavite.
Eborg

#687 Re: Handzar

Post by Eborg »

Imam jednu digresiju pa bih zamolio odgovor ako nije problem. U kojoj formi je egzistirala tadašnja Srbija, barem onaj dio koji nije bio u NDH? Znam da je Nedić kao formalno nešto vodio i da je to bila njemačka vojna uprava. Je li to nešto slično kao kontrola nad Njemačkom od strane savezničkih vojnih snaga, dakle samo vojna uprava bez ikakvih civilnih organa vlasti?
alibegoa

#688 Re: Handzar

Post by alibegoa »

dragan.s wrote:Izvinjavam se ako sam unio zabunu na temu.
Nisam nigdje napisao da je komšija bio pripadnik handžar jedinice. A na Staljingradu je sigurno bio.
Pročitao sam ovu zanimljivu temu i samo iznio jedan detalj nevezan direktno za handžar, ali vezan za neke druge jedinice u kojima je bilo naših ljudi. Ništa više, pozdrav svima, samo nastavite.
Jedino ako je Hrvat, možda i ima šansi da je bio nekih 1%
zović

#689 Re: Handzar

Post by zović »

Džemaludin Ibrahimović, tadašnji imam u Handžar diviziji se prisjeća:
„Bio sam imam u Handžar diviziji.
Kada smo mi Bosanci saznali da se možemo dobrovoljno prijaviti u jednu njemačku jedinicu, mnogi su iskoristili tu priliku.
U Bosni je u to vrijeme bilo prisutno lijepo sjećanje na Austro-Ugarsku monarhiju. Tako da smo se osjećali naklonjeni njemačkom carstvu.
Njemačka je za nas bila simbol čistoće, reda i discipline.
Za koncentracijske logore i progone Židova tada nismo znali, jer velika masa dobrovaljaca je dolazila iz najsiromašnijih uvjeta, većinom sa sela.
Treba uzeti i u obzir da su četnici u istočnoj Bosni masakrirali na tisuće muslimana, tako da smo željeli iskoristiti priliku da se branimo.“

Nepotpuni popis Tabor-imama iz knjige "13. SS divizija Handžar: Istine i laži", Zija Sulejmanpašić
Sulejman Alimajstorović, rođen 1913, Sanitetski odred
Hasan Bajraktarević, rođen 1919, Sarajevo, 27. pukovnija
Bubalo, Vojna policija
Osman Delić, rođen 1919, Tuzla, 1. bojna/27.
Husein Đozo, rođen 1912, Goražde, 28. pukovnija
Hadžimulić Mustafa, rođen 1917, Sarajevo,
Džemaludin Ibrahimović
Haris Korkut
Malkoč Halim
Mašić Kasim
Mehanović Fadil
Muhasilović Abdulah
Muhamed Mujagić
Ahmed Skaka
Fadil Sričo
Salih Šabanović
Terzić
Tihić
Hazim Torlić
Challenger__

#690 Re: Handzar

Post by Challenger__ »

Eborg wrote:Imam jednu digresiju pa bih zamolio odgovor ako nije problem. U kojoj formi je egzistirala tadašnja Srbija, barem onaj dio koji nije bio u NDH? Znam da je Nedić kao formalno nešto vodio i da je to bila njemačka vojna uprava. Je li to nešto slično kao kontrola nad Njemačkom od strane savezničkih vojnih snaga, dakle samo vojna uprava bez ikakvih civilnih organa vlasti?
Odgovor: Srbija, preciznije njeni ostaci su bili protektorat nacističke Njemačke, prezicnije - vojni protektorat.
Puni naziv - Militärverwaltung in Serbien (Vojna uprava u Srbiji). Njemačkoj vojnoj upravi su bile podređene dvije marionetske, kvislinčke vlade, Milana Aćimovića, pa Milana Nedića.

Teritorijalno je obuhvatala veći dio centralne Srbije i Kosovo do Ibra u Mitrovici (sic! baš, kao danas), a na sjeveru Banat, sa posebnim statusom (vidi mapu). Srem je bio pod vlašću marionetske NDH, a Bačka fašističke Mađarske.

Dakle, forma - njemačka vojna uprava (sa dvije marionetske vlade), bez Srema, Bačke, Kosova južno od Ibra, te dijelova jugoistočne Srbije.

Image
Challenger__

#691 Re: Handzar

Post by Challenger__ »

Ukratko, teritorija Srbije je podijeljena između (1) Pavelićeve NDH, (2) Hortijeve Mađarske, (3)fašističkih Bugarske, (4) i Albanije, a ostatak teritorije je bio (5) njemačka Vojna uprava sa dvije, Vojnoj upravi podređene, marionetske vlade koje jesu imale određena ograničena ovlaštenja i organe vlasti na okupiranoj teritoriji.

Toliko.
dragan.s

#692 Re: Handzar

Post by dragan.s »

alibegoa wrote:
Jedino ako je Hrvat, možda i ima šansi da je bio nekih 1%
Ne bih da širimo temu, ali sam na raznim mjestima našao da se 369.-ta divizija sastojala od 3 pješadijska bataljona, 1.-i popunjen bošnjacima, a 2-i i 3-ći hrvatima. Plus još neke dodatne jedinice kao artiljerija, vazduhoplovstvo itd. Tako da ima itekako smisla da je neki bošnjački mladić bio u sastavu te jedinice u Rusiji i vratio se nazad.
Josko Domorocki

#693 Re: Handzar

Post by Josko Domorocki »

Djed od mog druga,je bio zarobljen od rusa,drugu i meni je spominjao je Staljingrad i rijeku gdje su ih ufatili u okruzenje,i borili se skoro do zadnjeg a zarobljavanja se sjeca jer je imao oziljak,utisnute tragove na plucima od cizme ruskog vojnika.Taj dedo je jos ziv a porijeklom je iz Rogatice. I sam kaze dedo da je masovno raja isla u vojsku jer je bila placa,hrana i primanja za te uslove nesto kao dobro.. Janko znas li mozda gdje se moze ikako pronaci imenom i prezimenom sastav jedinica,uopste ove 369 divizije ?
zović

#694 Re: Handzar

Post by zović »

Josko Domorocki wrote:
Djed od mog druga,je bio zarobljen od rusa,drugu i meni je spominjao je Staljingrad i rijeku gdje su ih ufatili u okruzenje,i borili se skoro do zadnjeg a zarobljavanja se sjeca jer je imao oziljak,utisnute tragove na plucima od cizme ruskog vojnika.Taj dedo je jos ziv a porijeklom je iz Rogatice. I sam kaze dedo da je masovno raja isla u vojsku jer je bila placa,hrana i primanja za te uslove nesto kao dobro.. Janko znas li mozda gdje se moze ikako pronaci imenom i prezimenom sastav jedinica,uopste ove 369 divizije ?
Četnici sa svih strana kolju i pale a pomoći niod kuda.
Ljudi su išli onima što su im prvi dali oružje!
Eborg

#695 Re: Handzar

Post by Eborg »

@Challenger__: Hvala! :thumbup:
janko_007

#696 Re: Handzar

Post by janko_007 »

Josko Domorocki wrote:
Hajde ovako,malo je offtopic ali se stalno spoticemo o ovu 369 Diviziju. Na vise mjesta sam naveo da se nisam bavio ovom divizijom, centar mog izucavanja je bila 13. Handzar divizija. Mislim da ima neko na forumu koji ce mozda podrobnije dati uvid u ovu diviziju, iako ona nije tema ovog topica. Ja sam malo prelistao njemacku literaturu i dosta se, moram priznati iznenadio. Bio sam ubijedjen da je ta nesretna "Vrazja" 369 divizija bila na Staljingradu, kad , vidi vraga, nije. Pa kojoj su diviziji pripadale ove "nase dede"sto su se predavali Rusima? Ustvari radi se o " 369.Ojacanoj pjesadijskoj Regimenti" koja je pripadala "100 Jäger Division (Wehrmacht)". Ova 100-ta Lovacka(Jäger) Divizija je bila sastavljena uglavnom od Austrijanaca, dok je 369. Regimenta(kroatisch) bila uglavnom od dobrovoljaca, Hrvata(citaj i katolika i muhamedanaca), koji su prije toga bili u hrvatskoj legiji(dali crnoj ili nekoj drugoj, ne bih znao reci). Ovaj 100-ta lovacka divizija, a kojoj je pripadala i ova "nasa" 369. Regimenta , bila je pocetkom 1943, zitat"potpuno unistena(vollständig vernichtet) u reonu Celicane u Staljingradu ". Procitao sam jos i izvjestaj nekog njemackog generala iz ove 100. lovacke divizije, da imaju problema u komunikaciji sa 369. Regimentom, jer ne govore njemacki, a imaju samo cetiri prevodioca. A sad da se vratimo na na ovu "Vraziju" 396. Diviziju (kroatisch). Ona je tek formirana u septembru 1942. Obucavana u istom centru gdje i 100-ta lovacka divizija u Döllersheimu u blizini Beca. Vrazja divizija je bila mjesovito njemacko-hrvatska i prvi put su ubaceni u borbu u reonu Petrinje, gdje su u prvom sukobu sa partizanima, dozivjeli tezak poraz i izgubili odmah na pocetku 30 odsto ljudstva. Zanimljivo a i poucno i isto da se zna jednom zauvjek, da ni ova 369. Divizija nije bila , ni jednog jedinog dana angazovana na Staljingradu. Ucestvovali su u svim operacijama u Cetvrtoj i Petoj neprijateljskoj ofanzivi(Weiss I, Weiss II i Schwarz), tj u Neretvi i Sutjesci. Evo mali istorijat ove divizije za one koji znaju njemacki.
http://www.znaci.net/00001/180_2.pdf
Za Josko Domorocki. Ovdje mozes da potrazis nekoga iz 369 divizije, ili mozda mislis 100-te lovacke divizije, ako je bio na Staljingradu. Traze 20 eura takse. Nije problem naci to, ako je bio u Wehrmachtu, a obje ove divizije to jesu, pogotovo , ako je clan porodice. Za pripadnike SS je to malo teze. Iz razumljivih razloga. U Nirnberskim procesima SS je proglasena zlocinackom organizacijom, dok je Wehrmacht predstavljao regularne oruzane snage Njemacke. Tako da se SS arhiva posebno cuva i nije otvorena za javnost(bar ja imam takva iskustva). Za SS arhivu ti treba dozvola i obrazlozenje iz kojih razloga proucavas tu arhivu. Evo ti adresa. Sve je na njemackom
http://www.wehrmachtslexikon.de/Suche-R.htm
Woody

#697 Re: Handzar

Post by Woody »

@janko_007, :thumbup: ja sam bio, kao i mnogo puta, u krivu.

Jedinica koja je učestvovala u Staljingradskoj operaciji NIJE 369. pješačka (Vražija) divizija NEGO 369. pojačana pješačka pukovnija (Legionari). Preživjeli dijelovi Staljingradske 369-te su priključeni Vražijoj 369.-oj, i iako je bilo namjeravano, nikada nisu vidjeli Istočnog fronta. Ta Vražija i nije imala nekog većeg vojnog uspjeha, jer su bili desetkovani u bici na Sutjesci, i od tada se nikad nisu oporavili. Obavljali su uglavnom prljave poslove čišćenja po Hercegovini, Istočnoj Bosni i Dalmaciji.

Neću dalje, ovo je off-topic
alibegoa

#698 Re: Handzar

Post by alibegoa »

Kao što sam i napisao: 369. pojačana pješačka pukovnija. Da ne pišemo koliko ih je izvučeno prije pada Staljingrada, koji su zarobljenici na kraju završili preko zarobljeništva u partizanima, ljudi jednostavno ne mogu pojmiti koliko se mali broj tih vojnika osovine pod Staljingradom svih nacionalnosti, uspio vratiti bilo gdje. Tako da su šanse da je neki dedo iz Bosne bio na Staljingradu su ravne 0.
Woody

#699 Re: Handzar

Post by Woody »

Nije baš tako, @alibegoa, sve što je blizu nule nije nula. Ali, s druge strane, dede vole napuhavati stvar, to je čudo jedno. Ma i mi ćemo, akobogda, jednom biti dede pa ćemo svašta srati i o ovom našem ratu...

Nejse, evo jedna interesantna priča o 369-toj Legionarskoj:
Uoči jednog od napada na halu 4 unutar tvornice traktora, 11.11.1942., legionarima stiže pošiljka od poglavnika. Pošiljka od 5000 odlikovanja. Pukovnik Pavičić njemačkom oficiru pokazuje na tovar prispjelog metala i govori, "Poglavnik nam šalje odlikovanja za najhrabrije u legiji. Naš Pavelić još uvijek vjeruje da smo legija od oko 5000 ljudi, pa nam šalje više odlikovanja nego što nas ima živih!". (Do tada ih je već izginulo 4000. Od preživjelih, za taj napad ih je bilo borbeno sposobnih tek 191 legionar.
sinuhe

#700 Re: Handzar

Post by sinuhe »

Nekima je Rusija i Sremski front. :D

Svako malo na ovoj temi pojavi se neko ko je znao nekog dedu sa Staljingrada.
Post Reply