Ona je supruga od iamam tikva nasla cep.uglavnomja wrote:evidentno![]()
izgledala si osoba na mnogo visem nivou, ali ocito tu pamet trosis na samopromociju, hranjenje ega, egocentrizam, dokazivanje da si najpametnija i slicno, sto u konacnici dovodi do trolanja. i pisanja besmislica,
izvoli, vrijedjaj, jako si duhovita![]()
ali to je tvoja uloga, intelektualna nadmoc po svaku cijenu, nije vazna ni tema ni istina, samo da tvoja bude zadnja.
pa eto, tvoja zadnja, ja popustam, s tobom gubiti vrijeme je besmisleno.
Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#676 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
-
Micaha
#677 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Nema sanse da joj bude zadnja pored meneuglavnomja wrote:evidentno![]()
izgledala si osoba na mnogo visem nivou, ali ocito tu pamet trosis na samopromociju, hranjenje ega, egocentrizam, dokazivanje da si najpametnija i slicno, sto u konacnici dovodi do trolanja. i pisanja besmislica,
izvoli, vrijedjaj, jako si duhovita![]()
ali to je tvoja uloga, intelektualna nadmoc po svaku cijenu, nije vazna ni tema ni istina, samo da tvoja bude zadnja.
pa eto, tvoja zadnja, ja popustam, s tobom gubiti vrijeme je besmisleno.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#678 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Micaha wrote:Nema sanse da joj bude zadnja pored mene
Zviz wrote:Ona je supruga od iamam tikva nasla cep.
-
Micaha
#679 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Ta neces na poso sutra... Zamjenio bih i ja dan za noc da mi ljeze vojna penzija i kirija iz MadridaKatarinaKosaca wrote:Micaha wrote:Nema sanse da joj bude zadnja pored meneZviz wrote:Ona je supruga od iamam tikva nasla cep.
KOmentari koji kažu o onom ko ih piše, a baš ništa o onom kome pišu..
- KatarinaKosaca
#680 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Evo još jedan pametan komentarMicaha wrote:Ta neces na poso sutra... Zamjenio bih i ja dan za noc da mi ljeze vojna penzija i kirija iz Madrida
-
Micaha
#681 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Kod Katarine volim sto je krasi takmicarski duh
-
sanaman
#682 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Ova diskusija koja je trebala biti nacelnog karaktera izgubila je svaki smisao. Zasto?
1. Pocinju se vaditi pojedinacni primjeri, kako BiH tako i u dijaspori, kako bi se odbranio licni stav. Pojedinacni primjeri nisu nikako pravilo, vec izuzetci, kako dobri tako i losi. Vise se treba govorti kako je vecini ili normalnom covjeku a ne uvijek traziti pojedinacne i ekstremne prijmere za ovo ili ono.
2. Diskusija postaje isuvise licna, nema smisla.
VW je svojim radnicima u DE isplatio za 2012 bonus i uznosu od 7200 eur, za 2011 je bonus bio 7500 eur i da li je ovako svakom radniku u svakoj firmi u DE, pa naravno da nije, niti ovo moze posluziti kao primjer. VW je izuzetak.
Zato se diskusija mora vise nacelno voditi a ne konkretnim i pojedinacnim primjerima.
1. Pocinju se vaditi pojedinacni primjeri, kako BiH tako i u dijaspori, kako bi se odbranio licni stav. Pojedinacni primjeri nisu nikako pravilo, vec izuzetci, kako dobri tako i losi. Vise se treba govorti kako je vecini ili normalnom covjeku a ne uvijek traziti pojedinacne i ekstremne prijmere za ovo ili ono.
2. Diskusija postaje isuvise licna, nema smisla.
VW je svojim radnicima u DE isplatio za 2012 bonus i uznosu od 7200 eur, za 2011 je bonus bio 7500 eur i da li je ovako svakom radniku u svakoj firmi u DE, pa naravno da nije, niti ovo moze posluziti kao primjer. VW je izuzetak.
Zato se diskusija mora vise nacelno voditi a ne konkretnim i pojedinacnim primjerima.
- dedovic.almir
#683 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
DW
Depresivni život u dijaspori

Doseljenicima u Njemačku često nije lako: tuguju za domovinom, rodbinom i prijateljima koje su ostavili, muči ih kriza identiteta. U najgorem slučaju upadaju u teške depresije.
Sara B. (pravo ime je poznato redakciji) je prije nekoliko godina upala u tešku depresiju. Odjednom joj je sve postalo svejedno. Danas 27-godišnja studentica nije više uspijevala ujutro ustati iz kreveta. Bila je loše raspoložena i bezvoljna. Onda je potražila pomoć kod jednog psihoterapeuta i intezivno se pozabavila svojim životom i identitetom.
Sarini roditelji su Marokanci. Njezin otac je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća došao u Njemačku kako bi osigurao bolji život sebi i svojoj obitelji. Sarina majka koja je s 19 godina krenula za svojim mužem u inozemstvo često se osjećala diskriminiranom i izoliranom zbog svog lošeg njemačkog. Kao posljedica toga se kod nje razvio sveprisutni strah koji je čest kod takozvanih "gastarbajtera".

Arif Ünal se pozabavio njegovim korijenima: "Gastarbajteri nisu znali njemački, nisu imali nikakvih kulturoloških informacija o Njemačkoj. I to im je stvaralo veliki pritisak. Neki se nisu usuđivali ni prijeći cestu preko crvenog na semaforu. Oni su minunciozno pazili na sve da ne bi slučajno napravili neku grešku." Ünal, političar Zelenih u pokrajinskom parlamentu Sjevernog Porajnja i Vestfalije, u Kölnu vodi Socijalno-psihijatrijski centar za migraciju koji ima za cilj poboljšati zdravstvenu zaštitu od psihičkih oboljenja kod doseljenika. On svakodnevno sluša priče poput one Sarine majke.
Opsesivnost kao posljedica migrantske traume
Sarina majka je posljednjih godina razvila opsjednutost pranjem. Kod nje sve mora biti čisto. Dotakne li cipele, odmah mora oprati ruke. Od čestog pranja koža na njezinim rukama je suha i ispucana. Odakle ta opsesivnost? "Ja vjerujem da se se ona razvila iz straha od predrasude o 'prljavim strancima'", kaže Sara.
Opsesivnost kakvu nalazimo kod Sarine majke može biti tipična posljedica migracije, objašnjava Arif Ünal: "Migracija ne vodi automatski u bolest, ali ako postoje ostale predispozicije, ona može biti odlučujući faktor, 'okidač'".
Sarina obitelj uvijek je iznova suočena s rasizmom i predrasudama. Mjesto u kojem žive slovi kao utvrda neonacista u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji. Jednom godišnje desni ekstremisti marširaju kroz njega. Sarina obitelj se za to vrijeme zatvara u kuću. Za Saru je jednako teško podnositi i suptilni rasizam na kojega nailazi u svakodnevnici. Tako je njezina učiteljica u osnovnoj školi greške koje je radila s otvorenom zluradoššću prezentirala pred čitavim razredom. Sara se osjećala osramoćena pred drugom djecom.
Na jednom razrednom izletu u šumu učiteljica je zaboravila da je Sara muslimanka I da ne smije jesti svinjetinu. Za večeru je skuhala varivo s hrenovkama. Iako je Sari želudac kruljio od gladi, nije ništa pojela. Do danas nije sigurna je li njezina učiteljica namjerno “zaboravila” da je Sara muslimanka ili joj je samo nedostajalo interkulturalne senzibilnosti.
„Jesam li Njemica? Jesam li Marokanka? Što sam?“
Činjenica je da se Sara kao jedina muslimanka u svom razredu uvijek osjećala izopćeno. Stalno je pratio osjećaj da zapravo nikud potpuno ne pripada. „U Njemačkoj sam uvijek Marokanka. Ljeti na odmoru u Maroku sam uvijek Njemica“, priča.
Ako se situacija migranata nakon dolaska u novu domovinu ne poboljša, ako se ne ostvare njihove prododžbe, ako die tamo dočekaju nasilje, rasizam i izolacija, oni mogu psihički oboljeti, ukazuje Arif Ünal. To se može očitovati I u problemima identiteta, kao u Sarinom slučaju. Ona do danas ne zna što bi rekla za sebe: “Jesam li Njemica? Jesam li Marokanka? Jesam li njemačka Marokanka ili marokanska Njemica? Čini mi se da imam dva identiteta.“ I s obzirom na situaciju, iz torbe vadi onaj koji osoba preko puta nje očekuje: na fakultetu želi biti moderna i živjeti bez konvencija. Njezina marokanska strana je pak puno konzervativnija. Tu se cijene tradicionalne vrijednosti. Obje strane je teško ujediniti.
To posebno upada u oči tijekom vikenda. Za njezine studentske kolegice je samo po sebi razumljivo da se die u disko. Kad Sara izađe s njima, muči je grižnja savjesti i pitanje: jesam li ja sada iz marokanskog gledišta nedolična osoba koja ne poštuje vrijednosti? Kada ide u provod uvijek pazi da je ne vidi koji Marokanac. Stalno se pita: „Što bi mislili o meni?“ Rastrganost između dva svijeta, dvije kulture u Sari uvijek stvara pomutnju, nesigurnost, strah: „Bojim se određenih situacija i života općenito.“
Psihoterapijom do izlaza iz krize
Arif Ünal ukazuje da - ovisno o jačini simptoma - postoje različite metode za izlječenje psihičkih oboljenja kao posljedice migracijskih trauma. Simptomi se mogu terapirati lijekovima, ali za uklanjanje uzroka nužno je potrebna psihoterapija kakvoj se podvrgla Sara. "Uz pomoć svog terapeuta pokušavam pronaći način da živim s obje moje strane. Većina mojih članova obitelji i prijatelja se odlučila samo za jednu, ali ja to ne mogu. Ja ne mogu reći: ja sam Njemica ili ja sam Marokanka. I to moram prihvatiti. Ali put do toga je još dug...", priča mlada studentica. Ali sada već na svoju situaciju može gledati s dozom humora: "Ah da, u međuvremenu imam još i treću ličnost - njemačko-marokansku. I ona onda s čuđenjem odmahuje glavom dok promatra one druge dvije..."
Autori: Anna Peters/Dunja Dragojević
Odgovorna urednica: Belma Fazlagić-Šestić
Depresivni život u dijaspori

Doseljenicima u Njemačku često nije lako: tuguju za domovinom, rodbinom i prijateljima koje su ostavili, muči ih kriza identiteta. U najgorem slučaju upadaju u teške depresije.
Sara B. (pravo ime je poznato redakciji) je prije nekoliko godina upala u tešku depresiju. Odjednom joj je sve postalo svejedno. Danas 27-godišnja studentica nije više uspijevala ujutro ustati iz kreveta. Bila je loše raspoložena i bezvoljna. Onda je potražila pomoć kod jednog psihoterapeuta i intezivno se pozabavila svojim životom i identitetom.
Sarini roditelji su Marokanci. Njezin otac je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća došao u Njemačku kako bi osigurao bolji život sebi i svojoj obitelji. Sarina majka koja je s 19 godina krenula za svojim mužem u inozemstvo često se osjećala diskriminiranom i izoliranom zbog svog lošeg njemačkog. Kao posljedica toga se kod nje razvio sveprisutni strah koji je čest kod takozvanih "gastarbajtera".

Arif Ünal se pozabavio njegovim korijenima: "Gastarbajteri nisu znali njemački, nisu imali nikakvih kulturoloških informacija o Njemačkoj. I to im je stvaralo veliki pritisak. Neki se nisu usuđivali ni prijeći cestu preko crvenog na semaforu. Oni su minunciozno pazili na sve da ne bi slučajno napravili neku grešku." Ünal, političar Zelenih u pokrajinskom parlamentu Sjevernog Porajnja i Vestfalije, u Kölnu vodi Socijalno-psihijatrijski centar za migraciju koji ima za cilj poboljšati zdravstvenu zaštitu od psihičkih oboljenja kod doseljenika. On svakodnevno sluša priče poput one Sarine majke.
Opsesivnost kao posljedica migrantske traume
Sarina majka je posljednjih godina razvila opsjednutost pranjem. Kod nje sve mora biti čisto. Dotakne li cipele, odmah mora oprati ruke. Od čestog pranja koža na njezinim rukama je suha i ispucana. Odakle ta opsesivnost? "Ja vjerujem da se se ona razvila iz straha od predrasude o 'prljavim strancima'", kaže Sara.
Opsesivnost kakvu nalazimo kod Sarine majke može biti tipična posljedica migracije, objašnjava Arif Ünal: "Migracija ne vodi automatski u bolest, ali ako postoje ostale predispozicije, ona može biti odlučujući faktor, 'okidač'".
Sarina obitelj uvijek je iznova suočena s rasizmom i predrasudama. Mjesto u kojem žive slovi kao utvrda neonacista u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji. Jednom godišnje desni ekstremisti marširaju kroz njega. Sarina obitelj se za to vrijeme zatvara u kuću. Za Saru je jednako teško podnositi i suptilni rasizam na kojega nailazi u svakodnevnici. Tako je njezina učiteljica u osnovnoj školi greške koje je radila s otvorenom zluradoššću prezentirala pred čitavim razredom. Sara se osjećala osramoćena pred drugom djecom.
Na jednom razrednom izletu u šumu učiteljica je zaboravila da je Sara muslimanka I da ne smije jesti svinjetinu. Za večeru je skuhala varivo s hrenovkama. Iako je Sari želudac kruljio od gladi, nije ništa pojela. Do danas nije sigurna je li njezina učiteljica namjerno “zaboravila” da je Sara muslimanka ili joj je samo nedostajalo interkulturalne senzibilnosti.
„Jesam li Njemica? Jesam li Marokanka? Što sam?“
Činjenica je da se Sara kao jedina muslimanka u svom razredu uvijek osjećala izopćeno. Stalno je pratio osjećaj da zapravo nikud potpuno ne pripada. „U Njemačkoj sam uvijek Marokanka. Ljeti na odmoru u Maroku sam uvijek Njemica“, priča.
Ako se situacija migranata nakon dolaska u novu domovinu ne poboljša, ako se ne ostvare njihove prododžbe, ako die tamo dočekaju nasilje, rasizam i izolacija, oni mogu psihički oboljeti, ukazuje Arif Ünal. To se može očitovati I u problemima identiteta, kao u Sarinom slučaju. Ona do danas ne zna što bi rekla za sebe: “Jesam li Njemica? Jesam li Marokanka? Jesam li njemačka Marokanka ili marokanska Njemica? Čini mi se da imam dva identiteta.“ I s obzirom na situaciju, iz torbe vadi onaj koji osoba preko puta nje očekuje: na fakultetu želi biti moderna i živjeti bez konvencija. Njezina marokanska strana je pak puno konzervativnija. Tu se cijene tradicionalne vrijednosti. Obje strane je teško ujediniti.
To posebno upada u oči tijekom vikenda. Za njezine studentske kolegice je samo po sebi razumljivo da se die u disko. Kad Sara izađe s njima, muči je grižnja savjesti i pitanje: jesam li ja sada iz marokanskog gledišta nedolična osoba koja ne poštuje vrijednosti? Kada ide u provod uvijek pazi da je ne vidi koji Marokanac. Stalno se pita: „Što bi mislili o meni?“ Rastrganost između dva svijeta, dvije kulture u Sari uvijek stvara pomutnju, nesigurnost, strah: „Bojim se određenih situacija i života općenito.“
Psihoterapijom do izlaza iz krize
Arif Ünal ukazuje da - ovisno o jačini simptoma - postoje različite metode za izlječenje psihičkih oboljenja kao posljedice migracijskih trauma. Simptomi se mogu terapirati lijekovima, ali za uklanjanje uzroka nužno je potrebna psihoterapija kakvoj se podvrgla Sara. "Uz pomoć svog terapeuta pokušavam pronaći način da živim s obje moje strane. Većina mojih članova obitelji i prijatelja se odlučila samo za jednu, ali ja to ne mogu. Ja ne mogu reći: ja sam Njemica ili ja sam Marokanka. I to moram prihvatiti. Ali put do toga je još dug...", priča mlada studentica. Ali sada već na svoju situaciju može gledati s dozom humora: "Ah da, u međuvremenu imam još i treću ličnost - njemačko-marokansku. I ona onda s čuđenjem odmahuje glavom dok promatra one druge dvije..."
Autori: Anna Peters/Dunja Dragojević
Odgovorna urednica: Belma Fazlagić-Šestić
-
Nota
#684 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Posmatrati temu treba u globalu.Globalno gledajuci raja u BiH ga duhani bez ikakvog izgleda na bolje.
Dok raja koja zivi van ima sansu za naprijed
Dok raja koja zivi van ima sansu za naprijed
- insomnia78
#685 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Da je Sara u Maroku vodili bi je hodzi da joj skida sihire
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
- uglavnomja
#686 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
ne moze se otici u stranu zemlju, u drugu kulturu, vjeru, tradiciju, obicaje, a nastaviti sa svojim nacinom zivota.
to je katastrofa sta se radi djeci, najgore je kad djevojku koja je rodjena na zapadu kao fol posalju na ferije u neku vukohebinu u afganistanu ili pakistanu, a tamo je ceka muz, ugovoreni brak, starkelja 3 puta stariji od nje. a njen otac dao rijec, vazniji mu obraz nego rodjeno dijete. onda ako ona uspije pobjeci i dokopati se amabasade, sve bude ok, ali masa njih ostane pod kljucem citav zivot.
to je katastrofa sta se radi djeci, najgore je kad djevojku koja je rodjena na zapadu kao fol posalju na ferije u neku vukohebinu u afganistanu ili pakistanu, a tamo je ceka muz, ugovoreni brak, starkelja 3 puta stariji od nje. a njen otac dao rijec, vazniji mu obraz nego rodjeno dijete. onda ako ona uspije pobjeci i dokopati se amabasade, sve bude ok, ali masa njih ostane pod kljucem citav zivot.
-
Nota
#687 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Protekli dan sa strajkom u Klasu i ovo sada sa poljoprivrednicima daje malo realniju sliku stanja u Bosni
- vazi
#688 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Sarini roditelji su vjerovatno polu ili nepismeni sto nije slucaj vecine bosnaskih izbjeglica.
Nije lako u Bosni a nije ni u dijaspori, gdje god da smo uvijek nam nesto fali, valjda tako treba
Pitanje je sta ko moze ili hoce da prihvati/podnosi ili nece, ostalo je sve suplja
Nije lako u Bosni a nije ni u dijaspori, gdje god da smo uvijek nam nesto fali, valjda tako treba
Pitanje je sta ko moze ili hoce da prihvati/podnosi ili nece, ostalo je sve suplja
-
ploglamelka
#689 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
iskreno, ja sam mislila da sam na forumu anonimna, i nick sam izabrala da me niko ne moze prepoznatiKatarinaKosaca wrote:
Da se sa istom repugnacijom reagiralo i na slične ili gore postove drugih forumaša koji vrijeđaju članove obitelji, pokušavaju poniziti i udaraju samo na forumaša, možda bih i povjerovala da zaista tako mislite. Ovako..![]()
A što se tiče prikupljanja, ja nemam ništa protiv, mada mjesečno izdvajam za zdravstvo.. ali, hajd, da ne bude neću (iako mi je javno objelodanjivanje i hvalisanje dobrim djelima vomitantno), učestvovaću, ali ipak ostaje utisak licemjerja sa jedne strane da se ovdje stranice i stranice na dvije teme pojašnjava, prejašnjava i objašnjava kako mi ovdje živimo od sadake, kako nemamo, kako dijaspora kupuje kuće u "najotmenijem dijelu grada"![]()
, kako se ima, kako se može, a onda "Hajmo raja svi ravnopravno"
![]()
Pa na čemu smo? Dakle, ovi koji umiru od gladi i žive od sadake i ne primaju plaće svaki mjesec odvajaju za zdravstvo i onda im se to duplira tako da zajedno sa bogatim i uspješnim prave akciju. Izvini, ali ne mogu se oteti ovom utisku... ali da ne bude da miniram, osobno hoću učestvovati, mada ponavljam, nije odlika istinskih humanitarista da sa tim mašu toliko...
@KatarinaKosaca, ja sam stvarno pozitivna osoba, da me upoznas povjeroval bi mi. Evo saljem ti
- KatarinaKosaca
- kadinica
-
amazon
#692 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Za Saru iz Maroka..znam decka iz Irana, koji radi sa mnom i nije depresivan..normalan decko, prihvatio nacin zivota zemlje u koju se doselio..moderan, mlad i ne robuje proslosti..ne mozes doci na zapad da zivis a ponasati se kao da je jos uvijek 6 stoljece..to je sva poenta...ili se prilagodi, ili nazad u 6 stoljece..
-
ploglamelka
#693 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
kadinica wrote:@ploglamelka, ako imaš volju, pridruži se...
http://www.klix.ba/forum/udruzenje-koms ... 04264.html
Hvala! Nije tema, li puno stranica je napisano i nisam stigla sve procitati pa ako moze na pp samo kako se zapravo novac uplacuje. Radje iz EU ili CH nego iz BiH.
Danas je u FR/CH prvi dan suncano poslije dugo vremena. Nadam se da je i u Bosni
-
Keiko
#694 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Isto kao sto ne mozes ni na (Bliski) Istok ili u Aziju ako nemas namjeru prilagodit se lokalnom nacinu zivota, obicajima, itd. Sve ide u dva pravca a prilagodba je kljuc za koliko-toliko ugodan zivot.amazon wrote:Za Saru iz Maroka..znam decka iz Irana, koji radi sa mnom i nije depresivan..normalan decko, prihvatio nacin zivota zemlje u koju se doselio..moderan, mlad i ne robuje proslosti..ne mozes doci na zapad da zivis a ponasati se kao da je jos uvijek 6 stoljece..to je sva poenta...ili se prilagodi, ili nazad u 6 stoljece..
-
ploglamelka
#695 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Ima ljudi kojima je dom mjesto gdje su odrasli.
I to postujem i divim se jer ja sam upravo suprotnost, meni je dom planeta Zemlja. Meni nacije, boja koze, drzavljanstva, porijeklo i tako to nista ne znace, gledam ljude kroz to koliko pozitivnog traga na planetu ostavljaju. Neki su crne rupe, ali vecina ipak na neki svoj nacin doprinosi. I raznolikost nacina na koji covjek pomaze covjecanstvu je za mene fascinantan.
U Bosni mi mirisu jabuke, u Dalmaciji smokve, na Floridi negativni ioni s okeana, u CH fondu, u FR vino...
Idem tamo gdje mogu naci mir, a ne borbu. Da nam se nije desio rat, sve bi bilo drugacije, imali bismo institute i puno nauke, fabrike, i more i planine i ne bismo se ovako ni na forumima ophodili jedni prema drugima.
A i vjera i filozovi i naucnici se slazu da se covjek treba uklopiti u sredinu u koju ide. Drasticnih primjera suvgdje ima, ali to je jako mali procenat, jer na zalost istina je da uvijek ima ljudi s gadnom sudbinom koja ih stigne.
I to postujem i divim se jer ja sam upravo suprotnost, meni je dom planeta Zemlja. Meni nacije, boja koze, drzavljanstva, porijeklo i tako to nista ne znace, gledam ljude kroz to koliko pozitivnog traga na planetu ostavljaju. Neki su crne rupe, ali vecina ipak na neki svoj nacin doprinosi. I raznolikost nacina na koji covjek pomaze covjecanstvu je za mene fascinantan.
U Bosni mi mirisu jabuke, u Dalmaciji smokve, na Floridi negativni ioni s okeana, u CH fondu, u FR vino...
Idem tamo gdje mogu naci mir, a ne borbu. Da nam se nije desio rat, sve bi bilo drugacije, imali bismo institute i puno nauke, fabrike, i more i planine i ne bismo se ovako ni na forumima ophodili jedni prema drugima.
A i vjera i filozovi i naucnici se slazu da se covjek treba uklopiti u sredinu u koju ide. Drasticnih primjera suvgdje ima, ali to je jako mali procenat, jer na zalost istina je da uvijek ima ljudi s gadnom sudbinom koja ih stigne.
- KatarinaKosaca
#696 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Dedukcijom..Onaj kome je dom tamo gdje se rodio, taj odvaja ljude po boji kože i nacijiploglamelka wrote:. Meni nacije, boja koze, drzavljanstva, porijeklo i tako to nista ne znace, gledam ljude kroz to koliko pozitivnog traga na planetu ostavljaju. Neki su crne rupe, ali vecina ipak na neki svoj nacin doprinosi. I raznolikost nacina na koji covjek pomaze covjecanstvu je za mene fascinantan.
Uostalom ako ti je toliko svejedno i ako ti je cijela Zemlja dom, onda ti je i svejedno da li si na bosanskom, kubanskom ili engleskom forumu? Ali, to je nebitno.. Nego ovo prvo je vrh
-
amazon
#697 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Moj dom je negdje u predgradju, od centra prema zapaduKatarinaKosaca wrote:Dedukcijom..Onaj kome je dom tamo gdje se rodio, taj odvaja ljude po boji kože i nacijiploglamelka wrote:. Meni nacije, boja koze, drzavljanstva, porijeklo i tako to nista ne znace, gledam ljude kroz to koliko pozitivnog traga na planetu ostavljaju. Neki su crne rupe, ali vecina ipak na neki svoj nacin doprinosi. I raznolikost nacina na koji covjek pomaze covjecanstvu je za mene fascinantan.Nemoj više, please.. Taman malo normalnije bude, kad ovo
![]()
Uostalom ako ti je toliko svejedno i ako ti je cijela Zemlja dom, onda ti je i svejedno da li si na bosanskom, kubanskom ili engleskom forumu? Ali, to je nebitno.. Nego ovo prvo je vrh
-
Micaha
#698 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
KatarinaKosaca opet tjera ljude sa foruma, pa dokle vise zenoKatarinaKosaca wrote:Dedukcijom..Onaj kome je dom tamo gdje se rodio, taj odvaja ljude po boji kože i nacijiploglamelka wrote:. Meni nacije, boja koze, drzavljanstva, porijeklo i tako to nista ne znace, gledam ljude kroz to koliko pozitivnog traga na planetu ostavljaju. Neki su crne rupe, ali vecina ipak na neki svoj nacin doprinosi. I raznolikost nacina na koji covjek pomaze covjecanstvu je za mene fascinantan.Nemoj više, please.. Taman malo normalnije bude, kad ovo
![]()
- KatarinaKosaca
#699 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Dosadan si sa izmišljanjima, izokretanjima i lažima... Lijepo piše citat, ko zna čitati, ko ne zna , nisam mu ja kriva što je nepismen. Dakle, prestani izmišljati profesije, prestani spominjati članove moje porodice i insinuirati od čega živim, šta jedem i prestani lagati da tjeram ljude sa foruma.Micaha wrote:KatarinaKosaca opet tjera ljude sa foruma, pa dokle vise zeno
U početku si bio žalostan pa se nisam ni osvrtala, ali si radi toga, vlajda uzeo fursata, pa sad si baš pretjerao. Obratiću se moderaciji povodom tvojih insinuacija i ličnih deskripcija.
-
Micaha
#700 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Totalno si izgubila konceKatarinaKosaca wrote:Dosadan si sa izmišljanjima, izokretanjima i lažima... Lijepo piše citat, ko zna čitati, ko ne zna , nisam mu ja kriva što je nepismen. Dakle, prestani izmišljati profesije, prestani spominjati članove moje porodice i insinuirati od čega živim, šta jedem i prestani lagati da tjeram ljude sa foruma.Micaha wrote:KatarinaKosaca opet tjera ljude sa foruma, pa dokle vise zeno
U početku si bio žalostan pa se nisam ni osvrtala, ali si radi toga, vlajda uzeo fursata, pa sad si baš pretjerao. Obratiću se moderaciji povodom tvojih insinuacija i ličnih deskripcija.