Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini. Na zapadu se uglavnom koristi u prvom kod nas uglavnom u drugom smislu. Na popisu te pita koji je tvoj etnonacionalni id a ne drzavljanstvo to odredjuje pasos.BHCluster wrote:Znaci svi smo nacionalno Bosanci i Hercegovici.cyprus wrote: Pa neće da se tako izjasne jer smatraju da Bosanac nije etnički identitet... Oni se etnički izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali to ne znači da im je etnički identitet primarni, tj. ispred državnog...
Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
-
BASS
#676 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Last edited by BASS on 18/02/2013 18:20, edited 1 time in total.
-
faer
#677 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ovo sto ti Sejfudine pricas su pricali iz SANU o Muslimanima pa im na osnovu toga zabranjivali da se izjasnjavaju kako hoce. Identitet, vjera, prijatelji, itd. se mogu birati, makar tamo gdje vlada slobodna volja. Ja mogu etnicki biti marsovac ako tako odlucima. Medjutim, ja sam etnicki Bosanac i nista sto ti kazes to nece promijeniti. Kampanja vam je kontraproduktivna i samo budi inat u narodu.BASS wrote:Faer,
Identiet se ne bira, identitet ti odredjuje biologija i sociologija, pa sta te zapadne. Ja mogu uzedi svedski pasos ja ne postajem etnicki Sved nego Bosnjak sa svedskim drzavljanstvom.
To sto govoris o 100godisnjoj tradiciji i razlicitim vjerama-govoris o Bosnjacima. Bosanac i Hercegovac mozes biti po drzavljanstvu ne mozes biti po etnonacionalnom identitetu isto kao sto nisi mogao biti etnicli jugosloven.
Pripadnost odredjenom narodu ne znaci necije politicko oredjeljenje, ne moras biti bosamac da bi pokazao da si za BiH i da se boris za BiH. Izjasnjavanjem kao bosanac se ne moze promjeniti udtavno uredjenje BiH jer je za to potrebma voljs sva 3 konstitutivna naroda. Izjasnjavanjem se ne stvara novi narod.
- cyprus
#678 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ako pod nacionalnim podrazumijevamo pripadnost državi, onda da.BHCluster wrote:Znaci svi smo nacionalno Bosanci i Hercegovici.cyprus wrote: Pa neće da se tako izjasne jer smatraju da Bosanac nije etnički identitet... Oni se etnički izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali to ne znači da im je etnički identitet primarni, tj. ispred državnog...
Last edited by cyprus on 18/02/2013 18:21, edited 1 time in total.
-
HM 2011
#679 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Kod nas se koristi šta kome paše dok ne do paše... a kad do paše - onda nema više šta paše.....BASS wrote:Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini. Na zapadu se uglavnom koristi u prvon kod nas u drugom.BHCluster wrote:Znaci svi smo nacionalno Bosanci i Hercegovici.cyprus wrote: Pa neće da se tako izjasne jer smatraju da Bosanac nije etnički identitet... Oni se etnički izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali to ne znači da im je etnički identitet primarni, tj. ispred državnog...
Usput ko smo mi pa to ide kod nas....
Kod mene lično ne ide.... a masa je takvih ljudi ?
Jel ja nisam vi ? VI niste ja ? Ja nisam dio Vas ?
Znam ko sam ja - ali ko ste Vi ?
- cyprus
#680 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
BASS wrote:Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini...
- BHCluster
#681 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Zato sto je takav zakon donesen, nakaradan, a kodnas da bi sve proslo mora biti neki kompromis sa time da se niposto neuzimaju u obzir relevantne nauke pri donosenju ovkvog zakona.HM 2011 wrote:
i onda ti ja postavim pitanje - ako smo svi nacionalno Bosanci i Hercegovci - šta će u popisnom listiću etničko/nacionalno izjašnjavanje ?
Ne popisujemo turiste ?
Ko je to odobrio, šta se smijera sa tim, koji je cilj ?
-
HM 2011
#682 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Dvojajčani termin sa hrenovkom za BiH..... i ja kažem....cyprus wrote:BASS wrote:Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini...Ja se mjesecima polomih da objasnim ljudima ovo, al meščini da velika većina i dalje ne konta... Jel ovo previše sofisticirano i teško za shvatit ili šta?
KAd kažem Muha, Slon rekao sam sinonime....
Dvojajčani termin sa hrenovkom za BiH.....
- BHCluster
#683 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ovdje je konfuzije u tome sta nesto znaci sa onim sto je po Ustavu i zakonu o popisu Bosne i Hercegovine.cyprus wrote:BASS wrote:Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini...Ja se mjesecima polomih da objasnim ljudima ovo, al meščini da velika većina i dalje ne konta... Jel ovo previše sofisticirano i teško za shvatit ili šta?
-
BASS
#684 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Geneza imena Musliman je potpuno drugacija i namjenjena je upravo da se Bosnjaci vezu za bilo sta osim za svoh etnicitet bila to vjera -musliman ili drzava-bosanac, samo da ne budeono sto jeste. Identitet mozes da mjenjas kao sto ga je mjenjao Emir Kusturica. Izjasnjavanje kao jugosloven nije stvorilo narod jugoslovene kao sto ne moze ni u slucaju bosanaca. Ostalo je degutantno i necu da komentarisem.faer wrote:Ovo sto ti Sejfudine pricas su pricali iz SANU o Muslimanima pa im na osnovu toga zabranjivali da se izjasnjavaju kako hoce. Identitet, vjera, prijatelji, itd. se mogu birati, makar tamo gdje vlada slobodna volja. Ja mogu etnicki biti marsovac ako tako odlucima. Medjutim, ja sam etnicki Bosanac i nista sto ti kazes to nece promijeniti. Kampanja vam je kontraproduktivna i samo budi inat u narodu.BASS wrote:Faer,
Identiet se ne bira, identitet ti odredjuje biologija i sociologija, pa sta te zapadne. Ja mogu uzedi svedski pasos ja ne postajem etnicki Sved nego Bosnjak sa svedskim drzavljanstvom.
To sto govoris o 100godisnjoj tradiciji i razlicitim vjerama-govoris o Bosnjacima. Bosanac i Hercegovac mozes biti po drzavljanstvu ne mozes biti po etnonacionalnom identitetu isto kao sto nisi mogao biti etnicli jugosloven.
Pripadnost odredjenom narodu ne znaci necije politicko oredjeljenje, ne moras biti bosamac da bi pokazao da si za BiH i da se boris za BiH. Izjasnjavanjem kao bosanac se ne moze promjeniti udtavno uredjenje BiH jer je za to potrebma voljs sva 3 konstitutivna naroda. Izjasnjavanjem se ne stvara novi narod.
-
HM 2011
#685 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ma to su sinonimi..... dvojajčani.... samo kad nam budu dojajčani onda ćemo tek doć pameti....BHCluster wrote:Ovdje je konfuzije u tome sta nesto znaci sa onim sto je po Ustavu i zakonu o popisu Bosne i Hercegovine.cyprus wrote:BASS wrote:Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini...Ja se mjesecima polomih da objasnim ljudima ovo, al meščini da velika većina i dalje ne konta... Jel ovo previše sofisticirano i teško za shvatit ili šta?
evo i od mene koji smajo...
Last edited by HM 2011 on 18/02/2013 18:28, edited 1 time in total.
-
salihh
#686 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
po mom ubjedjenju bosnjak = bosanac.faer wrote:Razlika je u tome koji identitet smatraju primarnim. Identitet se bira, ako nisi znao. Vama je najbitnije to sto ste Bosnjaci, nama je najbitnije to sto smo Bosanci i tako cemo se pisati na popisu. Vi se pisite kako hocete.BHCluster wrote:Kakva je razlika izmedju Bosanca i Bosnjaka?faer wrote: Pogotovo ne mozete objasniti da vi vise volite Bosnu i Hercegovinu od nas Bosanaca.
problem je u tome sto bi vecina ovih bosanaca odmah trazili novi identitet ukoliko bi se reis i vecina danasnjih bosnjaka izjasnili bosancima. dakle, ono sto ovim bosancima smeta jesu muslimani... to je fakat i kraj price... kompleksasi su to
-
faer
#687 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Nauka je oko ovoga podijeljena. Plus, jedina drzava na svijetu koja je zadrzala Staljinov koncept konstitutivnosti je BiH zato sto su Karadzic-Boban-Slobo-Tudjman insistirali na njemu.BHCluster wrote:Zato sto je takav zakon donesen, nakaradan, a kodnas da bi sve proslo mora biti neki kompromis sa time da se niposto neuzimaju u obzir relevantne nauke pri donosenju ovkvog zakona.HM 2011 wrote:
i onda ti ja postavim pitanje - ako smo svi nacionalno Bosanci i Hercegovci - šta će u popisnom listiću etničko/nacionalno izjašnjavanje ?
Ne popisujemo turiste ?
Ko je to odobrio, šta se smijera sa tim, koji je cilj ?
Pitanje o nacionalnoj/etnickoj pripadnosti neobavezno ali je u BiH bitno iz prostog razloga sto ce ti brojevi predstavljati osnovu za podjelu kolaca u vlasti. Ono sto BBB aktivisti, i ti Sejfudine, ne shvatate jeste da je Dejtonski sistem takav da Bosnjaka moze biti 70% ali da bez pomoci Bosanaca (ostalih) ne mogu imati vise od 1/3 vlasti. Jedini izlaz iz ovog stanja jeste da se i Bosancima (ostalima) da pravo na jednak kolac u vlasti kao i Hrvatima. Da bi se to desilo Bosanaca mora biti jednako ili vise od Hrvata.
-
BASS
#688 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Cyprus nije tesko shvatiti ako zelis shvatiti, ako zelis ostati pri svome naci ces objasnjenje, reis, sda, tokic, terminologija, torovi, promjena ustava, antiprotivnost, stajaznam.
- BHCluster
#689 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Neprirodne drzave su one cije politicke granice se ne podudaraju sa granicama od onih koje su realne na terenu osim ako unutrasnje pitanje etnickih grupa, naroda, etc.. u toj drzavi nije ustavno rijeseno...cyprus wrote:BHCluster wrote:
Dao si primjere, ali bez objašnjenja zašto ih smatraš takvim... Tako npr. i ja mogu ofrlje reći: Bocvana, Gana i Kurba su vještačke države...
Tako da sam ja pretpostavio da ti smatraš da sve države koje više ne postoje su bile vještačke... Da li sam upravu?
-
faer
#690 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
[/quote][/quote]salihh wrote: problem je u tome sto bi vecina ovih bosanaca odmah trazili novi identitet ukoliko bi se reis i vecina danasnjih bosnjaka izjasnili bosancima. dakle, ono sto ovim bosancima smeta jesu muslimani... to je fakat i kraj price... kompleksasi su to
Mislim da bi moderator trebao da sankcionise ovo vrijedjanje na nacionalnoj osnovi. Vasa mrznja prema Bosancima tj. bosnofobija, treba da bude sankcionisana na isti nacin kao i drugi oblici govora mrznje na ovom forumu.
-
BASS
#691 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Ne mozes ustav promjeniti bez volje Srba i Hrvata.
Oni nikad nece sebe samoukinuti i uvesti neke bosance, cak i kad bi bosnjaci htjeli.
To sto pricate je suplja.
Oni nikad nece sebe samoukinuti i uvesti neke bosance, cak i kad bi bosnjaci htjeli.
- jedan_dobar_dan
#692 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
BASS wrote:Geneza imena Musliman je potpuno drugacija i namjenjena je upravo da se Bosnjaci vezu za bilo sta osim za svoh etnicitet bila to vjera -musliman ili drzava-bosanac, samo da ne budeono sto jeste. Identitet mozes da mjenjas kao sto ga je mjenjao Emir Kusturica. Izjasnjavanje kao jugosloven nije stvorilo narod jugoslovene kao sto ne moze ni u slucaju bosanaca. Ostalo je degutantno i necu da komentarisem.faer wrote:Ovo sto ti Sejfudine pricas su pricali iz SANU o Muslimanima pa im na osnovu toga zabranjivali da se izjasnjavaju kako hoce. Identitet, vjera, prijatelji, itd. se mogu birati, makar tamo gdje vlada slobodna volja. Ja mogu etnicki biti marsovac ako tako odlucima. Medjutim, ja sam etnicki Bosanac i nista sto ti kazes to nece promijeniti. Kampanja vam je kontraproduktivna i samo budi inat u narodu.BASS wrote:Faer,
bosnjak u crnoj gori, i bosnjak u bih,
sta im je sve zajednicko, po tebi?
govorim o onome sto narod cini narodom...
-
salihh
#693 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
mislis na ovo bosanci = bosnjaci. doduse tebi je ovo uvreda zar ne...faer wrote:Mislim da bi moderator trebao da sankcionise ovo vrijedjanje na nacionalnoj osnovi. Vasa mrznja prema Bosancima tj. bosnofobija, treba da bude sankcionisana na isti nacin kao i drugi oblici govora mrznje na ovom forumu.salihh wrote: problem je u tome sto bi vecina ovih bosanaca odmah trazili novi identitet ukoliko bi se reis i vecina danasnjih bosnjaka izjasnili bosancima. dakle, ono sto ovim bosancima smeta jesu muslimani... to je fakat i kraj price... kompleksasi su to
Last edited by salihh on 18/02/2013 18:42, edited 2 times in total.
-
OpusDei
#694 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Srbin u Crnoj Gori, Srbin u Srbiji i Srbin u BiH.jedan_dobar_dan wrote: bosnjak u crnoj gori, i bosnjak u bih,
sta im je sve zajednicko, po tebi?
govorim o onome sto narod cini narodom...
Sta im je sve zajednicko?
- cyprus
#695 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Zanimljive li definicije... Samo čini mi se da je unutrašnje pitanje etničkih grupa i naroda u svakoj državi riješeno (na svoj način)... Npr. i SFRJ i SSSR su imale riješeno pitanje etničkih grupa u državi... I to puno bolje nego što ga ima sada Bosna i Hercegovina...BHCluster wrote:Neprirodne drzave su one cije politicke granice se ne podudaraju sa granicama od onih koje su realne na terenu osim ako unutrasnje pitanje etnickih grupa, naroda, etc.. u toj drzavi nije ustavno rijeseno...
Last edited by cyprus on 18/02/2013 18:40, edited 1 time in total.
-
Bosanac-kosmopolita
#696 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Evo da ti ja objasnim ko su Bosanci:metronom wrote:Ako se hoce promovisati Bosance kao konstitutivni narod, onda bi neko prvo valjda trebao da kaze da Bosanci jesu narod?! A ako jesu narod, onda da definise Bosance kao narod/etniju. To podrazumijeva prepoznatljivost u smislu jezika, kulture, tradicije, vjere i sl. Sta od toga Bosanci kao narod (ako uopste postoje) imaju?
Danasnji Bosanci su narod koji vuce direktno porijeklo od autohtonog srednjovjekovnog Bosanskog naroda Bosnjani. U srednjem vijeku za vjeru su imali Bogumilstvo a danas su prepoznatljivi uglavnom kao Ateisti i Kosmopoliti dok se takodje moze naci Pravoslavaca,Katolika i Muslimana medju njima.
Danasnji Ateizam i Kosmopolitizam u BiH smatra se nastavkom srednjovjekovnog Bosanskog Bogumilstva!!!!!
Danasnji Bosanci kroz istoriju imali su evoluciju iz starih Bosnjana ranog srednjeg vijeka, preko Bosnjaka Otomanskim vladanjem Bosne (naziv Bosnjak javlja se pod direktnim Turskim uticajem u cijem jeziku dominiraju rijeci sa dodatkom -K, pa su tako potomke starih Bosnjana umjesto njihovog pravog Bosnjanskog imena prozvali prilagodjenim Turskim izrazom Bosnjak, koji je jos u to vrijeme bio i pogrdan naziv), do danasnjih savremenih Bosanaca i Bosanki.
Zabuna nastaje 1992 g. okupljanjem Muslimanske politicke klase koji nisu htjeli prihvatiti ISTORIJSKU CINJENICU da je 1992 godine vec postojao narod Bosanci (isto kao i Slovenci, Makedonci, Crnogorci, Albanci ...itd.) KOJI SU VEC BILI EVOLUIRALI IZ STARIH SREDNJOVJEKOVNIH BOSNJANA, PREKO TURSKIH BOSNJAKA DO DANASNJIH BOSANACA vec su smatrali da ONI Muslimani trebaju da se vrate Turskom narodu Bosnjak a ne da se priklone ve postojecim Bosancima i Bosankama jer su ONI Muslimanski intelektualci i Muslimanska Politicka Klasa smatrali da sa dansnjim Bosancima NE DOMINIRA ISLAMA i da oni Bosanci nemaju Muslimanski identitet sto je bio ne ophodan uslov, koji se morao ispuniti, da bi mu se oni Muslimani priklonili !!!!!!
Mi Bosanci i Bosanke smatramo da je to licno Muslimanski a ne nas Bosanski problem i da smo mi danas jedini autohtoni Bosanski narod, sa Bosanskim jezikom, Bosanskom istorijom, Bosanskom kulturom, Bosanskom tradicijom i sto je najvaznije sa BOSANSKIM IDENTITETOM !!!!!!!!
Sa druge strane to se NE moze reci za danasnje tkz. Bosnjake-muslimane (zvanicno i na papiru se zovu Bosnjaci-muslimani a ne Bosnjaci sto mnogi ne ispravno pisu) jer oni nemaju svoj maternji Bosnjacki jezik (svaki maternji jezik mora imati ime po svom narodu a ne tudjem ) vec koriste nas Bosanski jezik, jezik Bosanaca i Bosanki.
Osim toga danasnji tkz. Bosnjaci tj. Bosnjaci-muslimani nemaju narodni identitet koji bi se zvao Bosnjacko-muslimanski identitet vec imaju cisti vjerski Muslimanski identitet, sto je pred kamerama vise puta potvrdio otac njihove nacije Alija Izetbegovic
-
BASS
#697 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Dan,
Kultura, historija, jezik, cinjenica da se samoidentifikuju kao jedna grupa i da ih drugi identifikuju kao jednu grupu. Razliciti su im pasosi.
Kultura, historija, jezik, cinjenica da se samoidentifikuju kao jedna grupa i da ih drugi identifikuju kao jednu grupu. Razliciti su im pasosi.
- jedan_dobar_dan
#698 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
BASS wrote:Ne mozes ustav promjeniti bez volje Srba i Hrvata.
pa nece biti potrebe da se samoukidaju, u jednom momentu ce biti besmislena ovo uredjenje drzave,
ukolko nas prije veliki ne uzmu u postupak.
hrvati ce otpasti do sljedecih izbora, a srbe odrzava sto su dejtonom dobili teritoriju,
sto ce usporiti proces gubitka politicke relevantnosti.
prica o tome da 1% stanovnistva moze biti politicki relevantno je smijesna.
- Paranoid
#699 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Jah... vazda je bilo pitanje: "ako dijete ne razumije gradivo, ko je kriv, dijete ili učitelj"?cyprus wrote:BASS wrote:Nacija je dvojaki termin koji moze da iznacava i pripadnost nekoj drzavi i pripadnost nekoj etnickoj skupini...Ja se mjesecima polomih da objasnim ljudima ovo, al meščini da velika većina i dalje ne konta... Jel ovo previše sofisticirano i teško za shvatit ili šta?
Učitelj u ovom slučaju treba da shvati da nije moguće da narodi koji ne čine konstutivnost, nemaju mogućnost da postanu nacijom, tj da pridobiju prava u državi kao što to u BiH imaju konstutivni narodi. Ovo navodim jer se pod pojmom Bosanaca stvara imaginarna slika i navode se procenti koji bi "ko fol" mogli nešto da promijene
Pravednost se očituje time da konstutivni narodi, tj nacije, u ovom slučaju BHS moraju osigurati temeljna ljudska prava kako medjusobno, tako i ostalim pripadnicima naroda, kao i pojedincima.
-
BASS
#700 Re: Istraživanje uoči POPISA pokazalo etničku strukturu BH
Hrvati ce otpasti - pa to je malte ne genocidna retorika.