Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#676 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

Nema tu kontradiktornosti samo ti ne poznajes vjerska pravila,zna se kada je osoba po islamu punoljetna te tek tada snosi odgovornost za svoja djela sto znaci da se tek tada opredjeljuje svjestan posljedica svog izbora!
Duznosti roditelja su takve kakve jesu,jednako kao sto npr.moje dijete ne mora gledajuci mene kako odlazim na odredjen posao izabrati jednak posao kao ja tako ne mora ni znaciti da ce obavljati namaz ako gleda mene dok isti obavljam.
Ne pripisuje se zlo nevjernicima vec ljudima,ljudi su sposobni za oboje ,a vjera trazi da se covjek opredijeli za dobro,ne jednokratnom izjavom vec dugorocnim izborom i svakodnevnom odlukom u korist dobra!

To sto ti vjerske duznosti koje roditelji vjernici obavljaju kao sto je namaz,ramazan,spominjanje Boga itd.vidis kao lose je vec druga prica ,ja ih ne vidim kao lose ali sumnjam da su od prsudnog znacaja za opredjeljenje djeteta ,vjera je moja i radi se o licnom opredjeljenju - ne porodicnom!
nasa

#677 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

odr0n wrote:
nasa wrote:
la_roux wrote: Smatram da su mene odgajali neutralno, tako da mislim da postoji takav odgoj. Nisam nikad pitala postoji li Bog, jer tada nisam ni znala da se to dovodi u pitanje, ali sam pitala pitanja tipa šta je Bog, gdje je, kako sve vidi, i uvijek su mi odgovorali da je to nešto o čemu razmišljaš tek kad odrasteš i da ne trebaju djeca puno o tome jer to ne mogu shvatiti. Al i da nije to toliko bitno, bitno je da se uvijek ponašaš i radiš stvari kao da te neko gleda, da nikad ne radiš ono što ne valja. Kad sam pitala hoću li ja ići na vjeronauku, rekli su mi da nema potrebe, samo bezveze premet više, a te stvari djeci pričaju roditelji, i u svakoj kući je različito, a da će mene nana naučiti sve što dosad treba da znam o tome, pa ako nekad kad odrastem budem htjela više moći ću i sama naučiti. Što se praznika tiče, Bajram se uvijek se slavio kod nane, Božić i Uskrs kod tetka i objašnjavali su mi da su to takvi običaji, nečija porodica slavi stotinama godina ovo, nečija ono, sve zavisi u šta ko vjeruje. Uglavnom, nije se neka velika pažnja pridavala tim stvarima, pa se ni ja nisam puno pitala, nit mi je bilo važno šta je i kako je.
Možda zvuči kao da je ovo više naginjalo vakcinaciji protiv religije, ali ja sam stvarno imala prostora i da izaberem religiju ako hoću, jer me većinom odgajala nana koja je jako religiozna, tako da sam i o tome dosta slušala i znala.
Znaci ostaje pitanje da li ti sama imas osjecaj da je na tvoju odluku vezano za vjeru u Boga bilo ko izvrsio utjecaj?
Ja sam misljenja da covjek ipak na poslijetku sam bira svoj put (priznajem naravno utjecaj odgoja ali smatram da je taj utjecaj ogranicen)dok @odronce kao ateista koji prije svega vjeruje u covjeka ipak tog istog covjeka smatra jako podloznim i manipulativnim cak toliko da pokazuje strah od bilo kakvog religijskog utjecaja :D
ili ti vjeruje da dijete treba odgajati tako da samo izabere ali istovremeno to dijete-covjeka smatra ovcicom koju je vrlo lako voditi u raznim smjerovima te samim tim dovodi u pitanje taj izbor jer on je podlozan utjecaju- zamrseno razmisljanje :zoka:
Greška koju ponovo praviš je ta, da uzimaš vjeru kao defolt, kao da se rodimo s religijom, a ne bez nje. Nešto što se stiče nije defolt, tako da uticaj može postojati samo iz pravca nečega što teži promjeni defolta, a to je religija, ne ateizam jer mi i jesmo rođeni bez religije (koja je naravno čovjekov produkt). Zbog toga indoktrinacija se može jedino vezati za religiju, a ne ateizam jer se nema za šta vezati jer smo svi rođeni bez religije.
Covjekov produkt,a par postova vise ti je prvenstveno rezultat roditeljskog utjecaja ili ti porodicne tradicije..

Vjera je prirodan osjecaj covjeka,a ljudi cesto slijede Odrone urodjene instinkte :D zato no sikiriki ,ne mozes ti tu nista uciniti s razlicitim zabranama koje si vidim spreman uvesti sve zbog "visih ciljeva" :lol:
odr0n

#678 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:Nema tu kontradiktornosti samo ti ne poznajes vjerska pravila,zna se kada je osoba po islamu punoljetna te tek tada snosi odgovornost za svoja djela sto znaci da se tek tada opredjeljuje svjestan posljedica svog izbora!
Duznosti roditelja su takve kakve jesu,jednako kao sto npr.moje dijete ne mora gledajuci mene kako odlazim na odredjen posao izabrati jednak posao kao ja tako ne mora ni znaciti da ce obavljati namaz ako gleda mene dok isti obavljam.
Ne pripisuje se zlo nevjernicima vec ljudima,ljudi su sposobni za oboje ,a vjera trazi da se covjek opredijeli za dobro,ne jednokratnom izjavom vec dugorocnim izborom i svakodnevnom odlukom u korist dobra!

To sto ti vjerske duznosti koje roditelji vjernici obavljaju kao sto je namaz,ramazan,spominjanje Boga itd.vidis kao lose je vec druga prica ,ja ih ne vidim kao lose ali sumnjam da su od prsudnog znacaja za opredjeljenje djeteta ,vjera je moja i radi se o licnom opredjeljenju - ne porodicnom!
Pa kako je tvoj lični izbor kad su te već rođenjem klasifikovali kao pripadnika religije i vjernika, zatim odgajali po vjerskim načelima kako bi postala vjernik, kako ne shvataš tu kontradiktornost? Te ništa nisi rekla o negativnosti koje se pripisuju nevjernicima, a temelj je takvog odgoja? Previše preskačeš uz to još negiraš jasne greške.
la_roux

#679 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

nasa wrote:Nema tu kontradiktornosti samo ti ne poznajes vjerska pravila,zna se kada je osoba po islamu punoljetna te tek tada snosi odgovornost za svoja djela sto znaci da se tek tada opredjeljuje svjestan posljedica svog izbora!

Znači ne bi dijete nikad povela u džamiju na npr. teraviju, jer to je tvoja dužnost i opredjeljenje, ne njegovo?
A tvoje dijete te pita npr. zašto postiš i zašto obavljaš namaz, šta bi mu odgovorila?
nasa

#680 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

la_roux wrote:

Znači ne bi dijete nikad povela u džamiju na npr. teraviju, jer to je tvoja dužnost i opredjeljenje, ne njegovo?
A tvoje dijete te pita npr. zašto postiš i zašto obavljaš namaz, šta bi mu odgovorila?
Pa povela bih ga i na posao ,a da pri tome ne ocekujem da izabere moje zanimanje...
Obavljam sve zato sto vjerujem u Boga i tzato sto je to moj izbor,idem na posao zato sto sam izabrala,sminkam se zato sto sam zensko i svidja mi se kad se uredim,farbam kosu itd.Nista od ovog moje dijete ne mora raditi zato sto ja to radim....
odr0n

#681 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
nasa wrote: Znaci ostaje pitanje da li ti sama imas osjecaj da je na tvoju odluku vezano za vjeru u Boga bilo ko izvrsio utjecaj?
Ja sam misljenja da covjek ipak na poslijetku sam bira svoj put (priznajem naravno utjecaj odgoja ali smatram da je taj utjecaj ogranicen)dok @odronce kao ateista koji prije svega vjeruje u covjeka ipak tog istog covjeka smatra jako podloznim i manipulativnim cak toliko da pokazuje strah od bilo kakvog religijskog utjecaja :D
ili ti vjeruje da dijete treba odgajati tako da samo izabere ali istovremeno to dijete-covjeka smatra ovcicom koju je vrlo lako voditi u raznim smjerovima te samim tim dovodi u pitanje taj izbor jer on je podlozan utjecaju- zamrseno razmisljanje :zoka:
Greška koju ponovo praviš je ta, da uzimaš vjeru kao defolt, kao da se rodimo s religijom, a ne bez nje. Nešto što se stiče nije defolt, tako da uticaj može postojati samo iz pravca nečega što teži promjeni defolta, a to je religija, ne ateizam jer mi i jesmo rođeni bez religije (koja je naravno čovjekov produkt). Zbog toga indoktrinacija se može jedino vezati za religiju, a ne ateizam jer se nema za šta vezati jer smo svi rođeni bez religije.
Covjekov produkt,a par postova vise ti je prvenstveno rezultat roditeljskog utjecaja ili ti porodicne tradicije..

Vjera je prirodan osjecaj covjeka,a ljudi cesto slijede Odrone urodjene instinkte :D zato no sikiriki ,ne mozes ti tu nista uciniti s razlicitim zabranama koje si vidim spreman uvesti sve zbog "visih ciljeva" :lol:
Nikakve veze moj odgoj nema sa ovim stavom koji je došao kao vlastiti slobodni izbor, moji su light vjernici, nisu praktikanti nego samo tradicionalno obilježavaju, vjera je u drugom planu, nisu me silili da idem na vjeronauku nit me to zanimalo, nit su određivali vjersku pripadnost nego su samo rekli kad porastem da sam odučim šta ću, veoma jednostavno, svojim preisptivanjem svega sam odbacio religiju.

Vjera u koncepte koji se kose sa razumom i prirodom nisu prirodna stvar, također ne znam o kakvim zabranama i visim ciljevima pričaš jer to jedino ima u vjerskom, ja ću svoje neutralno dok ne bude sam zreo da odluči, a šta god me bude pitao naravno da ću mu navoditi činjenice, a ne propagandu.
la_roux

#682 Re: Zivot bez religije

Post by la_roux »

nasa wrote: Pa povela bih ga i na posao ,a da pri tome ne ocekujem da izabere moje zanimanje...
Obavljam sve zato sto vjerujem u Boga i tzato sto je to moj izbor,idem na posao zato sto sam izabrala,sminkam se zato sto sam zensko i svidja mi se kad se uredim,farbam kosu itd.Nista od ovog moje dijete ne mora raditi zato sto ja to radim....
Dobro, ali bi mu opet dozvolila da isproba samo ono što si ti izabrala. Sigurno ga ne bi odvela u crkvu, jednu, drugu, na misu, da vidi i to. Znači da bi ga ipak na neki način ograničila po pitanju izbora religije. Pazi, ne govorim ja samo ovdje o tebi lično, nego općenito kako se djeca upućuju na onu religiju koju roditelji praktikuju.
I morala bi mu objašnjavati zašto radiš to što radiš, koji je cilj tvog namaza i posta, i neminovno je da bi mu usadila te ideje, očekivala ti da ih prihvati ili ne. A to što bi ga odvela na posao i objasnila šta radiš ne povlači sa sobom tako utjecajna objašnjenja koja zadiru u svaki segment života, tako da nije baš dobro poređenje. Nije isto djetetu reći da si npr. nastavnik koji djecu uči matematiku i prima platu za to i reći da se moliš jer poštuješ neko svemoćno biće koje je dalo čovjeku pravila koja mora poštovati i odaješ mu poštovanje i predanost, tražiš mu da te sačuva, da ti oprašta, da ti da neke stvari itd. jer On sve može.
nasa

#683 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

la_roux wrote:
nasa wrote: Pa povela bih ga i na posao ,a da pri tome ne ocekujem da izabere moje zanimanje...
Dobro, ali bi mu opet dozvolila da isproba samo ono što si ti izabrala. Sigurno ga ne bi odvela u crkvu, jednu, drugu, na misu, da vidi i to. Znači da bi ga ipak na neki način ograničila po pitanju izbora religije. Pazi, ne govorim ja samo ovdje o tebi lično, nego općenito kako se djeca upućuju na onu religiju koju roditelji praktikuju.
I morala bi mu objašnjavati zašto radiš to što radiš, koji je cilj tvog namaza i posta, i neminovno je da bi mu usadila te ideje, očekivala ti da ih prihvati ili ne. A to što bi ga odvela na posao i objasnila šta radiš ne povlači sa sobom tako utjecajna objašnjenja koja zadiru u svaki segment života, tako da nije baš dobro poređenje. Nije isto djetetu reći da si npr. nastavnik koji djecu uči matematiku i prima platu za to i reći da se moliš jer poštuješ neko svemoćno biće koje je dalo čovjeku pravila koja mora poštovati i odaješ mu poštovanje i predanost, tražiš mu da te sačuva, da ti oprašta, da ti da neke stvari itd. jer On sve može.
Obisla sam ja i dosta crkvi,ne vidim zasto moje dijete ne bi,postujem i druge religije ,a predana sam jednoj...Kako god vodila ga ili ne oboje nosi posljedice!
Ti kazes tvoji nisu vjernici ali to nije utjecalo na tvoju odluku jer oni nisu svoje opredjeljenje nametali tebi pa zasto je tako tesko uzeti kao mogucnost da postoje i vjernici koji vjeruju da vjera mora biti licni izbor djeteta i da ne namecu svoju volju djetetu..
Dijete bi mene oponasalo kao i u milion drugih stvari ali to ne znaci da mora slijepo kopirati mene odnosno biti moj klon...Odgoj je bitan i bicu sretna ako uspijem docarati insallah svojoj djeci neka svoja promisljanja ne samo oko vjere -samo docarati ,a ne i nametnuti...duboko vjerujem da je vjera licni i intimni izbor koji je nemoguce nametnuti kao i bilo koji drugi unutrasnji dozivljaj i osjecaj...

#684 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

raoul duke

#685 Re: Zivot bez religije

Post by raoul duke »

Ne razumijem zasto ovako opsirni postovi, kad niko nece prihvatiti suprotno od svog?

Keep it simple.. There is no such thing as God
harač

#686 Re: Zivot bez religije

Post by harač »

:lol: cut the bull
Teea

#687 Re: Zivot bez religije

Post by Teea »

ljubav je zakonnn najjaci od svihhhh ljubav je zakon koji pobjedjujeee !
meni je jako zao vjernike ,posebno ove novokomponovane,koji nikad nece shvatiti sta je zapravo ljubav i zivot .Religija te odgaja,indirektno, da mirzis da ne shvatis pravu car zivota da mrzis nevjerstvo i ljude u nevjerstu da si njihov neprijatelj jer su oni boziji neprijatelji i tako u taj zacarani krug u nedogled.Uzivaj te u zivotu zivot je tako lijep i shvatite da je to samo ljudski um koji je stvorio boga nikakav bog nije stvorio vas. I jedini razlog sto se javljam na ovim temema religije je jer vas zalim ,zeljela bih da se oslobodite tih okova koje su vam podmetnuli i usto su vas uvalili pa svoj zivot provodite okovona u bezumlju.Religija vas smao uci da mrzite da ste zli i licimjerni ,a sve upakovano u dobrotu i milost ,to sam osjetila na svojoj kozi i ovo govorim iz licnog iskustva :)
Uzivajte u zivotu iza nema nista osim lazi a zivot je tako lijep.
covjekizsjene

#688 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

Teea wrote:ljubav je zakonnn najjaci od svihhhh ljubav je zakon koji pobjedjujeee !
meni je jako zao vjernike ,posebno ove novokomponovane,koji nikad nece shvatiti sta je zapravo ljubav i zivot .Religija te odgaja,indirektno, da mirzis da ne shvatis pravu car zivota da mrzis nevjerstvo i ljude u nevjerstu da si njihov neprijatelj jer su oni boziji neprijatelji i tako u taj zacarani krug u nedogled.Uzivaj te u zivotu zivot je tako lijep i shvatite da je to samo ljudski um koji je stvorio boga nikakav bog nije stvorio vas. I jedini razlog sto se javljam na ovim temema religije je jer vas zalim ,zeljela bih da se oslobodite tih okova koje su vam podmetnuli i usto su vas uvalili pa svoj zivot provodite okovona u bezumlju.Religija vas smao uci da mrzite da ste zli i licimjerni ,a sve upakovano u dobrotu i milost ,to sam osjetila na svojoj kozi i ovo govorim iz licnog iskustva :)
Tko kaze da vjernici ne uzivaju ? Rekoh vec jednom , od velike vecine na forumu okusio sam vise nemorala i uzivanja.Jeste uzivanje je to ,ali... Mir i rahat koji dobijes sa religijom , uzivanje je prosta rijec da bi se opisalo.Mislim kazes da vjernici ne uzivaju pritom ih nisi ni pitala uzivaju li.Vas problem je sto svakog smatrate vjernikom i poistovjecujete Mevlida Jasarevica, Bin Ladena , talibane i vjernike.
Cielo

#689 Re: Zivot bez religije

Post by Cielo »

Teea wrote:ljubav je zakonnn najjaci od svihhhh ljubav je zakon koji pobjedjujeee ! Religija vas smao uci da mrzite da ste zli i licimjerni ,a sve upakovano u dobrotu i milost ,to sam osjetila na svojoj kozi i ovo govorim iz licnog iskustva :)
Ma ko nas bre zavadi? Jel de hodže i popovi? Hvala što si prošla kroz sve to zbog nas. Podsjeti me na jednu historijsku ličnost koja se isto tako (navodno) žrtvovala u ime drugih. Treba vala da se lišimo okova religije i moralnih stigmi koje ona nosi, treba da uživamo u bajramskim pijanlucima i božićnom materijalizmu bez griže savjesti. Živjeli hipici, živio proletarijat i živio drug Tito :D

Image

(ispričavam se zbog sarkazma, no offense)
odr0n

#690 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

covjekizsjene wrote:
Teea wrote:ljubav je zakonnn najjaci od svihhhh ljubav je zakon koji pobjedjujeee !
Tko kaze da vjernici ne uzivaju ? Rekoh vec jednom , od velike vecine na forumu okusio sam vise nemorala i uzivanja.Jeste uzivanje je to ,ali... Mir i rahat koji dobijes sa religijom , uzivanje je prosta rijec da bi se opisalo.Mislim kazes da vjernici ne uzivaju pritom ih nisi ni pitala uzivaju li.Vas problem je sto svakog smatrate vjernikom i poistovjecujete Mevlida Jasarevica, Bin Ladena , talibane i vjernike.
Nikada nećete moći shvatiti ljepotu, harmoniju, ali i grozotu, disharmoniju prirode, univerzuma, života i svega pod ograničenim konceptom boga. To ti je isto kao kada se odvojiš od svojih roditelja i živiš, odlučuješ sam, osjetiš život na svom obrazu i stvari kakve jesu, a ne pod okriljem nekoga ko te upućuje, štiti, nagrađuje, kažnjava. Taj koncept zbog svoje izvještačenosti, banalnosti, krajnosti, djetinjarije, plastičnosti toliko uništava i narušava prirodu i sve zato što se vodi konceptom da to je neko odredio i određuje, a ne zato što jeste takvo kakvo jeste, to um zarobljava u svakom pogledu. Na jednoj drugog temi sam naveo jednu pjesmu koja pogađa bit o tome:
Pošto je na Njemačkom prevest ću, šteta je da se ovakav tekst ne razumije i uz ovakve vokale ne osjeti. :)

Vjeruješ li da vjetar puše,
jer neko reče - "Vjetre, puši sad!"
Vjeruješ li da zvijezde na nebu sjaje,
jer ih neko upali.
Vjeruješ li da elementi čine ono što moraju,
a ne ono što bi htjeli.

Ako u ovo vjeruješ onda nikada,
nećeš vidjeti i razumjeti,
šta mislim kada kažem:

(Želim) Biti slobodan...
Slobodan kao vjetar kada puše...
(Želim) Biti slobodan...
Slobodan kao zvijezda na nebu...

Vjeruješ li da bi se Zemlja zaustavila,
kada bi neko odlučio,
da bi bolje za nju bilo da se ne okreće.
Vjeruješ li da iko, igdje, ikada za tebe,
tvoj život živjeti može.

šta mislim kada kažem:

(Želim) Biti slobodan...
(Želim) Biti slobodan...

Vjeruješ li da tvoj život,
već gotov napisan stoji,
i da bilo gdje, jedan mudrac,
za tvoja djela konsekvence snosi.
Vjeruješ li da od sveg života na svijetu,
jedan, dragocjeniji je od tvog.

šta mislim kada kažem:

(Želim) Biti slobodan...
(Želim) Biti slobodan...
covjekizsjene

#691 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

odr0n wrote:
covjekizsjene wrote:
Nikada nećete moći shvatiti ljepotu, harmoniju, ali i grozotu, disharmoniju prirode, univerzuma, života i svega pod ograničenim konceptom boga. To ti je isto kao kada se odvojiš od svojih roditelja i živiš, odlučuješ sam, osjetiš život na svom obrazu i stvari kakve jesu, a ne pod okriljem nekoga ko te upućuje, štiti, nagrađuje, kažnjava. Taj koncept zbog svoje izvještačenosti, banalnosti, krajnosti, djetinjarije, plastičnosti toliko uništava i narušava prirodu i sve zato što se vodi konceptom da to je neko odredio i određuje, a ne zato što jeste takvo kakvo jeste, to um zarobljava u svakom pogledu. Na jednoj drugog temi sam naveo jednu pjesmu koja pogađa bit o tome:
Ovo je upravo u cemu bi vjernici trebali uzivati.Samo to ne shvacas ili ne zelis da shvatis.
odr0n

#692 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

covjekizsjene wrote:
odr0n wrote:
covjekizsjene wrote: Tko kaze da vjernici ne uzivaju ? Rekoh vec jednom , od velike vecine na forumu okusio sam vise nemorala i uzivanja.Jeste uzivanje je to ,ali... Mir i rahat koji dobijes sa religijom , uzivanje je prosta rijec da bi se opisalo.Mislim kazes da vjernici ne uzivaju pritom ih nisi ni pitala uzivaju li.Vas problem je sto svakog smatrate vjernikom i poistovjecujete Mevlida Jasarevica, Bin Ladena , talibane i vjernike.
Ovo je upravo u cemu bi vjernici trebali uzivati.Samo to ne shvacas ili ne zelis da shvatis.
Ali kao što rekoh u rečenici - "nikada nećete moći shvatiti pod ograničenim konceptom boga".
covjekizsjene

#693 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

A sta nam je to ograniceno ? Opet ti kazem prosao sam oboje , zadovoljstvo sa religijom se ne moze porediti sa prostim zadovoljstvom alkohola , droge , materijalizma i svega nemoralnog.
odr0n

#694 Re: Zivot bez religije

Post by odr0n »

covjekizsjene wrote:A sta nam je to ograniceno ? Opet ti kazem prosao sam oboje , zadovoljstvo sa religijom se ne moze porediti sa prostim zadovoljstvom alkohola , droge , materijalizma i svega nemoralnog.
Ovim potvrđuješ da lažeš da si oboje prošao jer za navedeno vežeš prepuštanje istom, ali ne i slobodnu volju "ne prepuštanju" istom ili samokontroli pri istom bez potrebe djetinjastih "uputa, zabrana, kazni nagrađivanja" po kojem se vi vodite , ponovo si uhvaćen u laži. Postoji masa ljudi koji su uspješni porodično, poslovno, obrazovno, a u slobodno vrijeme se prepuste slobodi navedenog bez da im našteti, čime vaše tvrdnje postaju morbidne. Ne možeš osjetiti život, prirodu i sve sa tim djetinjastim i plastičnim konceptima kojima si vođen, neko ko živi za vječnost nepostojećeg budućeg života ne može cijeniti i osjetiti svaki moment i detalj kao onaj koji prihvata stvar kakva jeste što se tiče života tj. da je jedan koji će ikada živjeti i nikad više, sam koncept postojanja vječnog života u potpunosti umanjuje vrijednost i značaj ovog kratkog i jedinog.
covjekizsjene

#695 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

Nemam razloga da lazem ;) U Islamu alkohol i blud ne izvode iz vjere , svakom se desi , ali laz izvodi.
68847

#696 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

covjekizsjene wrote:A sta nam je to ograniceno ? Opet ti kazem prosao sam oboje , zadovoljstvo sa religijom se ne moze porediti sa prostim zadovoljstvom alkohola , droge , materijalizma i svega nemoralnog.
Zar su to zadovoljstva nekoga ko ne vjeruje?
Svi ateisti su alokoholičari, narkomati, pljačkaši, silovatelji...?
Po tome je npr. Kuba, oficijelno komunistička I bezbožna: sjedište svjetske narkomafije, ima najveći procenat prostitucije, alkoholizma, oružanih napada i pljački...
Po tome je USA mirni raj na zemlji jer im na dolaru piše In Good we trust.
harač

#697 Re: Zivot bez religije

Post by harač »

prvo sam pomislio da si ozbiljan, ali sad vidim da se radi o još jednom mektePsom trollu na zadatku :-)
mamurni renoir

#698 Re: Zivot bez religije

Post by mamurni renoir »

Ok troll si. Ali kvalitetan troll bi morao znati da su zadovoljstva koja nastaju pod dejstvom alkohola i droge neuporedivo bolja od tih nekih vjerskih zadovoljstava.
fridmann

#699 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Zivot bez religije ti je kao zivot bez case kvalitetnog crvenog vina.
Dan bez case Bordeaux crvenog vina je izgubljeni dan.
harač

#700 Re: Zivot bez religije

Post by harač »

fridmann wrote:Zivot bez religije ti je kao zivot bez case kvalitetnog crvenog vina.
Dan bez case Bordeaux crvenog vina je izgubljeni dan.
odnosno, kao kafein/nikotin, da ne kažem opijum :wink:
Post Reply