Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Locked

Na konfuzno popisno pitanje "Etnicko/nacionalno izjasnjavanje" izjasnicu se kao:

Bosnjak
190
51%
Hrvat
15
4%
Srbin
13
3%
Ne izjasnjavam se
9
2%
Upisacu "Bosanac" ili ekvivalentno
130
35%
Upisacu nesto drugo
16
4%

Total votes: 373

Astronomer
Location: Nekad moraš otići visoko da shvatiš koliko si mali.

#676 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Astronomer »

Neprestalna konfuzija i multiplicirani problemi će se nizati i trajati sve dok zemlja BIH ne postane Republika Bosna sa unutrašnjim geografskim i istorijskim pojmovima kao što je npr. Hercegovina, a narodnostima i religijama po opredjeljenju svakog pojedinog stanovnika. Dok se to ne desi, može biti još milijardu sličnih tema, ali normalnost jedne države mora krenuti od osnove i temelja, sada ili za 100 godina, baš kao što to već imaju sve normalne države u okruženju, EU i svijetu (od A do Z) od Albanije, Belgije i Hrvatske do Srbije, Turske i Zimbabvea.
webby-x

#677 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by webby-x »

madner wrote:Prica o torovima je validna jer je primarno etnicki identitet na nizoj tacki razvoja od gradjanskog. To moze nekom smetat, ali historija tako kaze. Naravno ja postujem svacije pravo da ga ubjede da on sa ovom drzavom nema previse veze te da je onaslozena konstrukcija a ne drzava bosanskog naroda. Zapravo ne postujem, pa ih onda poredim sa ovcama.
Pa valjda je primarno bolje.
Ne smatraš valjda ljubav prema obitelji lošim?
Obitelj - Prijatelji - Narod - Država - Svijet.
Voljeti državu mi se čini najbesmislenijim.

I da, BiH država nije država bosanskog naroda,
ni po Ustavu, ni po realnom stanju. Ona je
protektorat MZ-a sa Visokim predstavnikom,
što znači da nije ni demokratska.
webby-x

#678 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by webby-x »

Šapat wrote:Koliko ja vidim i kako ja shvatam, a sve mi se cini da dobro i vidim i shvatam i ispravite me ako nije tako, covjek govori upravo o tome da ce se jedinstvo BiH odrzati samo ukoliko se minimiziraju enticke podjele, a to se vrlo lako moze postici ako na popisu bude vise onih koji ce na pitanje 24 upisati BiH ili bosanskohercegovacko ili bosansko ili itd
Oprosti, ali o kakvom ti jedinstvu pričaš?

:-)
webby-x

#679 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by webby-x »

Halcyon wrote:Drugim riječima, Bosanstvo je tek stvaranje još podjela u BiH i ništa više.
Tako je. Ustvari podjela među Bošnjacima.
To što neki žele stvoriti novi "tor" i to predstaviti borbom
protiv "torova" je smiješno. Što npr. Srbe u RS-u briga
što će u FBIH biti 5% Bosanaca?
nasa

#680 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nasa »

webby-x wrote:
Halcyon wrote:Drugim riječima, Bosanstvo je tek stvaranje još podjela u BiH i ništa više.
Tako je. Ustvari podjela među Bošnjacima.
To što neki žele stvoriti novi "tor" i to predstaviti borbom
protiv "torova" je smiješno. Što npr. Srbe u RS-u briga
što će u FBIH biti 5% Bosanaca?
Da postoji ikakva naznaka da je znacajan broj Srba i Hrvata spreman prihvatiti Bosanstvo ili bilo koji zajednicki naziv ,mislim da 5%Bosnjaka to ne bi prihvatilo,svi bi mi voljeli da su se stvari razvijale u tom pravcu i da je doslo do stvaranja unitarne nacije.
Medjutim nista ama bas nista ne upucuje da ce se to desiti u blizoj buducnosti,tako da se moram sloziti da je to samo jedne podjela medju Bosnjacima.
Ljutnje zbog Sabora 93' jesu velikim dijelom opravdane,ali sasvim je jasno da ni sami Bosnjaci koji jesu muslimani ne poistovjecuju bosnjastvo s pripadnoscu Islamu.A da budemo iskreni daleko vecu stetu po ideju Bosanci je napravila bivsa drzava s nakaradnim idejama i jos grdnijim rjesenjem-Muslimani!
madner

#681 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

hornet wrote:
madner wrote:
hornet wrote: Naravno, vidis po ustavu da etnicki identitet iskljucuje gradjanski.
Moze pojedinac misliti da je Luxamburg velesila u fudbalu, to ne znaci da ja to moram uvaziti kao validno.
Pa nazalost jeste tako, al nisam ja pisao Ustav. Ti mislis da Bosnjaci podrzavaju takav Ustav, pa gdje ti zivis covjece? Kada sam govorio o pojedincima, mislio sam da je licna stvar koliko je ko gradjanski orijentiran.
Pa ocito ti podrzavas, cementiras ga.

Nego kada bi odgovorio na 5 pitanja i ispostavilo bi se da si po stavovima bosanac a ne bosnjak, sta bi onda uradio?
madner

#682 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

webby-x wrote:
madner wrote:Prica o torovima je validna jer je primarno etnicki identitet na nizoj tacki razvoja od gradjanskog. To moze nekom smetat, ali historija tako kaze. Naravno ja postujem svacije pravo da ga ubjede da on sa ovom drzavom nema previse veze te da je onaslozena konstrukcija a ne drzava bosanskog naroda. Zapravo ne postujem, pa ih onda poredim sa ovcama.
Pa valjda je primarno bolje.
Ne smatraš valjda ljubav prema obitelji lošim?
Obitelj - Prijatelji - Narod - Država - Svijet.
Voljeti državu mi se čini najbesmislenijim.

I da, BiH država nije država bosanskog naroda,
ni po Ustavu, ni po realnom stanju. Ona je
protektorat MZ-a sa Visokim predstavnikom,
što znači da nije ni demokratska.
Gdje ti je ljubavnica?
Poznanici?
Kakav si ti covjek?
Isto da si ubacio proizvoljno par pojmova ispred kako bi skreno paznju sa sustine.

Naravno da jeste, a ti nastavi navoditi nebitne stvari da ispadne da imas neki argument.
HM 2011

#683 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

ja se ponekad zabrinem,
jer ljudi jednu jako bitnu stvar posmatraju sa različitih stanovišta i dobiju različit rezultat....

Kada se recimo uzme u obzir uređenje BiH kakvo imamo - možemo ustanoviti da u vlasti participiraju bošnjaci, hrvati, srbi i ostali narodi (peoples)....

Etničko izjašnjavanje na popisu kao pripadnik ostalih naroda će imati značaj prekretnice samo u slučaju da se kao pripadnici ostalih naroda izjasni više od 50% ostalih naroda konkretnije 51%....

tada bi ti ostali narodi, ako bi njihovi zastupnici u parlamentu našli zajednički jezik, mogli diktirati uređenje BiH...

Međutim šanse da ostalih naroda bude 51% na popisu su 0,0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 %

a šanse da se njihovi zastupnici usaglase u parlamentu i preuzmu primat su još manje od toga....

Tako da predlažem da se zaboravi na to - jer snage za to nemamo, a svi smo pripadnici naroda kojim pripadamo bili oni konstitutivni ili ne..... te iz tog razloga maksimalno podržavam da se građani BiH izjasne u skaldu sa svojim uvjerenjima.......

Međutim i dalje tvrdim da popisno pitanje nije formulirano u skladu sa Ustavom BiH,
a takođe tvrdim da inzistiranjem na drugačijem izboru od ovog koji nam je omogućen Ustavom BiH - svako od nas samom sebi čini izuzetno nenadoknadivu štetu, koliko god mislio da je to trendi i in....

Preporučivanje činjenja štete samom sebi i Bosni i Hercegovini nije u mom domenu, te u potpunosti NE PODRŽAVAM dalje frakcionisanje bilo kojeg naroda na podgrupe prilikom izjašnjavanja na popisu stanovništva.....

Pored toga, iz razloga što sam uložio napore da ukažem na aktivnosti koje se spremaju - samim formuliranjem popisnog pitanja,
te što sam uložio napore da ukažem i na ne djelovanje protiv te formulacije - sa svih strana - kakvim god da se predstavljaju,

Smatram da bi mi barem u svojoj podsvijesti trebali reći

Hvala ti za ovo HM 2011....

(na osnovu ovog teksta možete prepoznati šta vam ko želi, ako imate volje ili želje da to uočite)....
brezan

#684 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by brezan »

Na ovim izborima ce se bosnjaci podijeli i od sebe napraviti manjinu. Jedni ce se izjasniti kao bosnjaci, drugi kao muslimani, a oni "osvijesteni koji ne vole torove" kao bosanci.

Sa druge strane velika vecina hrvata i srba ce se izjasniti upravo tako -kao srbi i hrvati.

Ovaj popis je odlicna prilika da bosnjaci izgube politicku moc koju imaju zahvaljujuci sto su najbrojniji narod u drzavi. Ali uskoro ce im se i to oduzeti -svojom rukom.
madner

#685 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Ako mi objasnis kako ce izgubiti politicku moc, to bi bilo ljepo. Jer mozemo onda isti princip primjeniti da uzmemo Hrvatima i Srbima sada njihovu.
Da cujemo.
HM 2011

#686 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

madner wrote:Ako mi objasnis kako ce izgubiti politicku moc, to bi bilo ljepo. Jer mozemo onda isti princip primjeniti da uzmemo Hrvatima i Srbima sada njihovu.
Da cujemo.
Samo što nisi uzeo,
prvo da vidim i tu priču pa ću tek onda pokušati vjerovati u nju....

Statistika sa zadnjeg popisa govori puno drugačije od ovog što ti predstavljaš.....

Vjeruj mi probao sam - imaju ljudi ogromno nepovjerenje, imam osjećaj da bi se neki prije izjasnili kao govna (bez uvrede ikom), nego kao Bosanci i Hercegovci......

Međutim kad ih pitaš o društvu i društvenom ugledu, tata im je bio čivija u republičkom nečemu i zalagao se i slično.... imam osjećaj da im je najmanje u interesu da dođe do promjene... možda je to samo iskrivljena percepcija činjenicom da su ti ljudi odgovarali nekome za svoje aktivnosti, međutim - to ne mjenja stvar....
Last edited by HM 2011 on 17/10/2012 19:07, edited 3 times in total.
madner

#687 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Pa ako je bitno koliko je kojih, daj da cujemo kako ce se nekome uzet moc na osnovu %. To ovaj iznad tvrdi, a ja kazem da mozemo tu briljantnu ideju odmah sada iskoristiti dok smo jos u mnozini.
HM 2011

#688 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

madner wrote:Pa ako je bitno koliko je kojih, daj da cujemo kako ce se nekome uzet moc na osnovu %. To ovaj iznad tvrdi, a ja kazem da mozemo tu briljantnu ideju odmah sada iskoristiti dok smo jos u mnozini.

ako je množina 10 ljudi na forumu i njihovih 5 prijatelja na koje mogu uticati to je recimo 50 ljudi...

neka tih 50 ljudi utiče na svoje očeve i majke to je 150....

krug ti je zatvoren sa 150 - 200 ljudi....

biti će popisano oko 3.500.000 ljudi....

od toga ne više od 100.000 ljudi će se izjasniti kao ostali.... ali recimo evo ti i 10% - 350.000 ljudi.... i od koga će otpasti tih 350,000 ljudi po entitetima....

šta možeš sa 10% u ovakvom ustavnom uređenju, posebno ako se uzme u obzir - nacija u popisnom pitanju (pri čemu ni milisekunde ne mislim da ima ičega dobrog u tom nacija elemntu popisnog pitanja) ?
Last edited by HM 2011 on 17/10/2012 19:28, edited 2 times in total.
madner

#689 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Ama ne kontas, on kaze da ako Bosnjaka bude 30% da ce izgubiti nesto od politicke moci koju sada imaju. Ja kazem ako je tako, daj da odmah primjenimo tu metodu da uzmemo svu moc za Bosnjake, ili bar da otmemo od Hrvata. Ako moze, neka nam samo objasni kako.
HM 2011

#690 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

madner wrote:Ama ne kontas, on kaze da ako Bosnjaka bude 30% da ce izgubiti nesto od politicke moci koju sada imaju. Ja kazem ako je tako, daj da odmah primjenimo tu metodu da uzmemo svu moc za Bosnjake, ili bar da otmemo od Hrvata. Ako moze, neka nam samo objasni kako.
Pa jedna od metoda je plasiranje ideje u javno mijenje o izjašnajvanju kao nešto drugo osim Ustavom uređenog.... Tu se operiše na crno.....

Koliko sam shvatio bitni elementi kulture u tom slučaju su: derneci, bančenja, prijateljevanja, pijančenja, odnosno sve ono privatno, malo ili više mračno, te automatski i odvojeno od društvenih tokova - na kojima se može vršiti propagiranje u smislu hajde da budemo drugačiji i na popisu....

Međutim sama nerazvijenost subkultura ukazuje na to da neće biti velikih rezultata (oko 100.000)....

Evo ti primjer muje sabotera iz doboja (na dnu stranice kao komentar na članak)

http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/ceka ... mi-poslije

Čekaju li nas problemi poslije?

17.10.2012. | PIŠE: Minela PAMUK
Pitanje o nacionalnosti može donijeti pogrešne podatke, muslimani se svrstavaju kao
Prošla su dva dana otkako je probni popis počeo, a iz općinskih komisija ističu kako nikakvih problema nije bilo te kako su građani krajnje susretljivi prilikom posjete popisivača i komisije.
Popis će se obavljati svaki dan od 8 do oko 17 sati, nakon čega se ekipe s terena vraćaju u općinski odbor i analiziraju urađeno na popisnom krugu i popisnom materijalu koji su taj dan završili. Popisivačima se svakodnevno govori kako ne smiju sugerisati niti navoditi građane prilikom odgovora, a za regularnost popisa brinu se i instruktori koji zajedno sa popisivačima idu na teren.

Popis će trajati do 29. oktobra i samo je uvod u ono što nam slijedi naredne godine, kada je planiran pravi popis koji će obuhvatiti sve građane BiH. Probni popis je važan ne samo jer će se nakon njega znati sa kakvim se to problemima popisivači mogu sresti, kako građani reaguju na popis, te da li treba mijenjati nešto u popisnicama već i zbog toga što će se nakon što Eurostatu bude prezentiran izvještaj, znati da li će uopće doći do popisa 2013. godine. U BiH, čini se, niko i ne pomišlja na mogućnost da do popisa neće doći ali... to će se znati tek nakon rezultata.

Iako nije bilo problema na terenu, njih bi itekako moglo biti kada se skupe podaci koji, sve su prilike, neće biti baš vjerodostojni. Probni popis samo što je počeo, a već se u javnosti govori kako njegovi rezultati neće biti pravi pokazatelj stanja u ovoj zemlji. Naime, odavno se zna da su prilikom sastavljanja popisnog listića najveći problem izazvala pitanja o nacionalnosti i jeziku. Iako su nas uvjeravali da je taj problem riješen te da odgovor na to pitanje ne samo što je promijenjen već nije ni obavezan, pojavio se novi problem.

Nakon što se digla i slegla prašina oko tog pitanja, u javnosti se pojavljuje informacija kako, ukoliko se ne izjasnimo onako kako je to predviđeno, vrlo lako možemo postati "ostali". Recimo: muslimani ove zemlje se ne smiju izjasniti kao takvi, već moraju reći da su Bošnjaci, ukoliko žele da ih se ubroji u ovu skupinu. Čak se špekuliše kako je to zamka za muslimane koji će najviše "stradati" u Republici Srpskoj? Imajući u vidu činjenicu da je BiH zemlja u kojoj je veliki procent nepismenih ljudi, ali i onih koji ne znaju razliku između musliman i Bošnjak, rezultati probnog popisa bi nas mogli iznenaditi. Možda otkrije da u našoj zemlji ima mnogo više "ostalih" nego što se to mislilo i nego je to slučaj. Postavlja se pitanje da li to znači da se ni nakon što popis bude proveden, neće imati jasna slika koliko je Bošnjaka, Hrvata i Srba, iako svi znamo da nam je potrebno da imamo taj podatak zbog budućih sastava državnih organa, to jest raspodjele čelnih pozicija u državnim organima.

Nakon što bude završen probni popis, ekspertna grupa će izvršiti analizu i sabrati sve nedostatke koji trebaju biti uklonjeni do popisa 2013, a mi se nadamo da će među te nedostatke ubrojiti i ovu činjenicu, ustvari grešku, te da će je do aprila riješiti u korist građana, jer niko ne želi da podaci dobiveni nakon pravog popisa stanovništva daju pogrešnu sliku.

KOMENTARI TRENUTNO OBJAVLJENO 1 KOMENTARA

LOGIRAJTE SE KAKO BISTE OSTAVILI KOMENTAR LOGIN ›

mujo doboj prije 3h i 26m
Treba da se pazi da se ne nastavi praksa iz bivse Jugoslavije,gdje je uvjek bilo da u Bosni imamo vise Srba i Hrvata nego sto ih stvarno imamo.Ali zato imamo mnogo manje Bosnjaka Muslimana nego sto ih ima,zato sto se gospoda izjasnjavaju kao neopredjeljeni ili ostali kako vi kazete.Zato apelujte na njih da se ne stide svoje nacije i da se iznjasavaju to i sto i jesu Bosanci Muslimani.Ja bih se stidjeo da nisam BOSANAC ali fala Bogu "JESAM".

--------------------------------------

Usput ni članak o ovoj temi u Oslobođenju.... kao da smo neki faktor da kolumniste oslobođenja čitaju ovu temu... odnosno kao da dobitnici nekakvih nagrada (Najugledniji skandinavski dnevnici "Dagen Nuketer (Stokholm) i "Politiken" (Kopenhagen) dodijelili su "Oslobođenju" marta 1993. godine svoju tradicionalnu Nagradu slobode. Iste godine listu "Oslobođenje" je dodijeljena Nagrada "Oskar Romero" katoličke fondacije "The Rothko Chapel" iz Hjustona u Teksasu "za izuzetnu odanost istini i slobodi", zatim nagrada za dostignuća u novinarstvu agencije Inter Pres Service "za održavanje u životu tradicije nezavisnosti, objektivnosti i hrabrosti u izvještavanju pod najtežim uslovima", nagrada fondacije "Alfons Kamin" u Barseloni "za zajednički rad novinara različitih nacionalnosti u službi slobode i mira", te nagrada Kluba evropskih rektora "za borbu protiv ksenofobije".) - smiju progovoriti i riječi o ovome.... i na njih i na njihovu nagradu - hrak pljuc... čke jedne.... treba im oduzeti te nagrade... nagrđuju ih...
Last edited by HM 2011 on 17/10/2012 19:46, edited 4 times in total.
nasa

#691 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nasa »

madner wrote:Ama ne kontas, on kaze da ako Bosnjaka bude 30% da ce izgubiti nesto od politicke moci koju sada imaju. Ja kazem ako je tako, daj da odmah primjenimo tu metodu da uzmemo svu moc za Bosnjake, ili bar da otmemo od Hrvata. Ako moze, neka nam samo objasni kako.
Ne mogu Bosnjaci izgubiti nista od politicke moci tamam da ih bude i 20% prema sadasnjem Ustavu!Pretpostavljam da si htio to da kazes!

Medjutim,ko nam garantuje da u buducnost se nece upravo na osnovu ovog popisa pristupiti nekim ustavnim promjenama u kojim ce ove brojke biti bitne!
madner

#692 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

nasa wrote:
Ne mogu Bosnjaci izgubiti nista od politicke moci tamam da ih bude i 20% prema sadasnjem Ustavu!Pretpostavljam da si htio to da kazes!

Medjutim,ko nam garantuje da u buducnost se nece upravo na osnovu ovog popisa pristupiti nekim ustavnim promjenama u kojim ce ove brojke biti bitne!
I kome ce u tom slucaju otici ta moc? Da nece Bosancima? :D
Jara

#693 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Jara »

QQ lele... :-) USTAV nam je nakaradan, u tome je cijela zavrzlama glede popisa.
Ustav se mora promijeniti ne zbog Bosanaca, nego zbog svih građana BiH. Mora se ukinuti pojam "konstitutivni narodi"! Sam po sebi je frustrirajući, a narod ga, tugo pregolema :sad:, uzima zdravo za gotovo - TAKO je i tako MORA biti! Ama ne mora!
HM 2011

#694 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by HM 2011 »

madner wrote:
nasa wrote:

Njima kako stvari sada stoje neće sigurno - Bosna i Hercegovina se na osnovu rezultata ovog popisa dijeli na tri države i tu niko nema pravo očekivati bilo kakvu pomoć od bilo koga, niti će ikakav otpor tome dobiti ikakvu podršku.....

Ipak sami smo "zaiskali" tri nacije i ostale nacije i niko osim par pojedinaca po forumima se nije bunio....

Ukinuti ćemo mi konstitutivne narode ali ćemo uvesti konstitutivne nacije !
i ne neće biti ništa Bosansko osim kod Bošnjaka.... pa će se onda planirati i podjela toga, i tako dalje i tako dalje - sve dok se pojam Bosne ne obriše sa mape historije i svijeta.....

Između ostalog zahvaljujući i nadležnima za čuvanje Bosne koji primaju platu za to.....

:!:
Last edited by HM 2011 on 17/10/2012 19:34, edited 3 times in total.
nasa

#695 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nasa »

madner wrote:
nasa wrote:

Mogla bi......ako bi mjenjali Ustav.... :D
Ma gledaj kako stvari sad kod nas stoje i kada bi bilo recimo 10% Bosanaca proglasili bi ih strancima i skrojili bi neku historiju i genetsku analizu da su ubaceni elementi koji zele da unesu neravnotezu izmedju sklada Srba,Hrvata I Bosnjaka!
Jameka

#696 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Jameka »

Bosnjaci se nece podijeliti, jer ovi koji se nece izjasniti Bosnjacima, ocito, Bosnjaci ni nisu.
To sto mi na osnovu imena i prezimene imamo obicaj svrstavati ljude u neke ladice je druga prica.
Diox

#697 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Diox »

madner wrote:
Meni je najbolje od svega ovdje, sto se mnogi samo-deklarirani "Bosanci", ubise da ga zakrkaju, ne onima koji na sve nacine opstruiraju "njihovu jedinu" drzavu, znaci ne ni Srbima, ne ni Hrvatima, nego onima upravo koji se bore za Bosnu, Bosnjacima?

S pravom se pitam, da ti ne miksaju Bosanstvo sa Jugoslovenstvom, maybe?
madner

#698 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by madner »

Aaaa, tebe je strah Bosanaca.

Image

Nista se ne sekiraj, mi smo ovdje od kraljevine Bosne.
Halcyon

#699 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by Halcyon »

Kralj bi zasigurno bio ponosan na vas. :zzzz:
nasa

#700 Re: Testni i stvarni popis - prednosti i posljedice

Post by nasa »

madner wrote:Aaaa, tebe je strah Bosanaca.

Image

Nista se ne sekiraj, mi smo ovdje od kraljevine Bosne.

Ne,mi smo ovdje od kraljevine Bosne,samo smo emotivniji na period koji je slijedio :D
Locked