smekerica wrote:Ja sam se iskreno nadala da ćemo mi kao glasači, bar u Sarajevu, za ovih godina poslije rata dovoljno sazreti da kada su izbori u pitanju razmišljamo razumom a ne emocijama.
Juče predsjednik socijalistične internacionale uputi pismo podrške Zlatku i SDP-u i odmah komentari "vidi levata podržava Zlatka". Ma, ja, šta zna Evropa. Mi smo najpametniji, mi najbolje znamo.
Neće nama jedna Evropa sugerisati šta da radimo i držati nam slovo. Mi ćemo u inat njima opet glasati za SDA.
Istu onu SDA koja je iznevjerila sve postulate na kojima je osnovana sa rahmetli Alijom na čelu. Jadan Alija, okreće se u mezaru zbog onoga šta mu ovi sada rade od stranke.
Glasaćemo za istu onu SDA koja sklapa dogovore sa katilima ove države SNSD-om i SDS-om u očajničkom pokušaju da ponovo uđu u vlast i skinu SDP.
Jer, šta zna Evropa i svi oni koji nam sugerišu da se promijenimo. Nemaju oni pojma.
Mi treba da ostanemo crna rupa kakva smo do sada i bili.
U svim demokratskim državama kandidati za sve nivoe vlasti budu od strane medija izvrnuti naopako. Istražuje se njihov život i dotadašnji rad da se utvrdi da su ispravni. Ako postoji i najamanja sumnja da je kandidat u nešto upleten to se ispita do detalja. Ako je potrebno, uključuje se i državno tužilaštvo u slučaj. Jer onaj ko je na vlasti mora biti moralno i etički ispravan.
Kod nas dosadašnji načelnik Novog Sarajeva na pravdi Boga čovjeku otme babovinu, protiv njega se vodi postupak za organizovani kriminal na sudu, ali nema veze. Mi ćemo za njega glasati u inat svima onima koji nam govore suprotno. Jer šta zna Evropa. Neće oni nama govoriti šta da radimo. Mi najbolje znamo šta trebamo raditi.
Kod nas se javno govori o tome da je dosadašnji načelnik Novog Sarajeva za svog mandata postao vlasnik Amko komerca, ali nema veze, neće niko ulaziti u detalje.
Javno se govori o ljubavnoj aferi dosadašnjeg načelnika Novog Sarajeva sa njegovom udatom zaposlenicom Vildanom, ali nema veze. Nećemo ulaziti u detalje.
Jer ako nam je Evropa sugerisala da dobro razmislimo za koga glasati i da je vrijeme da se korupcije riješi jednom zauvijek, mi ćemo u inat Evropi glasati suprotno. Nećemo kazniti njihov lopovluk i izdaju naroda. Jer, šta zna Evropa. Neće oni nama držati slovo i govoriti šta da radimo.
Pa koga ce podrzati predsjednik socijalisticke internacionale ako nece SDP i njenog predsjednika? Da nece mozda HSP podrzati? Ova konstatacija ti je besmislena, kao valjda Evropa zna ko valja, pa evo oni su ga podrzali. Pa OHR je za ovih godinu i po digao ruke od SDP-a, kao i tradicionalni zastitnici Zlatka Lagumdzije-Amerikanci. Cak se OHR u vise navrata umijesao u SDP-ov pokusaj stavljanja policije pod kontrolu, te upucivao ostra pisma SDP-ovom ministru.
Jedan podsjetnik, posto si ocito kratkog pamcenja, SDA i SBiH su pravile jedinu mogucu koaliciju na drzavnom nivou sa onima ko je imao vecinu u RS - dakle SDS ili SNSD zavisno od perioda. SDP ih je zbog toga napadao. I kada je dosao u poziciju da formira vlast, s kim je napravio koaliciju? Sa SNSD-om i SDS-om zajedno! Dakle, ne imputiraj nekome nepatriotizam ili nesto drugo, kada je jasno da je sistem takav da se mora vlast formirati na taj nacin. Ali kako se SDP potrudio da sve sto je radila SDA uradi isto i jos oplemeni svojim zacinima, tako je u FBiH usao u koaliciju (tacnije insistirao) sa HSP-om i dao mu prednost ispred HDZ-a?! A potom se predomislili i nakon nesto vise od godine braka sa "pravasima", ipak uzeli HDZ za bracnog partnera. Da su politicki promiskuitetni, jesu!
Protiv Koldze se ne vodi postupak za organizovani kriminal pred sudom i to je cista laz. Da je to tako ja prvi ne bih ni pomislio za njega glasati. Da je neko podnio krivicnu prijavu, to je moguce, ali kod nas se krivicne prijave uglavnom lazno podnose, pa dok sud odnosno tuzilastvo ne pokrene istrazne radnje i ne podigne optuznicu, za mene je to svepropaganda i nisko diskreditovanje protivnika. Ali kada smo kod toga, pa zar nisi ti i vecina takvih kao ti, podrzala SDP i njenog predsjednika upravo u momentu kada je protiv njega i vrha te stranke provodjena istraga, a ne podnesena krivicna prijava, i trebala biti podignuta optuznica za aferu "reket". Tada ti je bilo normalno podrzati na izborima ljude koji imaju istragu za vratom? Prvi plod saradnje Lagumdzije i Dodika na drzavnom nivou je bio da istrage za reket aferu (Lagumdzija) i istragu po prijavi Lukaca (Dodik) sa drzavnog tuziteljstva spuste na nivo specijalnog tuzilastva u RS i Kantonalnog tuzilastva u Sarajevu, koji su u narednom periodu gotovo istovremeno obustavili istrage protiv ove dvije kriminalne grupe.
Koldzo zvanicno niti je vlasnik bio, niti postao vlasnikom Amko komerca. Ali jasno je da ima veze sa tim jer i ptice na grani pjevaju o tome, mada ne vjerujem na nacin i u obimu kako se to prica. Ali u cemu je problem i da jeste? Ja sam u jednom od prethodnih postova naveo konkretne razloge i neke od stvari koje je uradio na Grbavici i zbog kojih zasluzuje moje povjerenje. Ovo sto ovdje vidim je sve u virtualnoj formi, nista opipljivo.
Da mi je ko prije dvije godine ili 6 ili 10 rekao da cu glasati za SDA,pomislio bih da je poremecen, ali nakon ove kataklizme za ovih godinu i po vlasti ovih sto su "za covjeka", ovi se zeleni banditi i ne cine tako losi. Nuzda zakon mijenja, i kada je kriza kriteriji se spustaju. A kada ti neko obeca promjenu u odnosu na stanje i postupke njegovog prethodnika, ocekujes da on bude bolji, a ne gori od onog prije njega. E SDP je ova ocekivanja ljudi u potpunosti "strovalio".