ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kamen spoticanja

#676 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by kamen spoticanja »

kad smo kod pozara,imam jedno pitanje...ko je sef federalnim sumama,tacnije ko je sef uposlenicima suma tzv sumarima?
prije par dana gaseni su neki pozari u okolini zenice i ljudi iz vatrogasne brigade sipaju drvkje i kamenje na iste,i doslovno ih okrivljuju za podmetanje pozara jer se navodno enormno povecava mogucnost njihovog bogacenja kroz muljanje s prodajom izgorenih povrsina?
Coppertone

#677 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

sad redom komenatari:
-Što se tiče naprtnjača prvi dan smo imali 4, da, nije nikakva greska, svega 4 na 40 ljudi...Jutros su nabavili (posudili iz Mostara) nekih 15-tak komada, al nije sigurno koliko ce nam ostati na raspolaganju...
To znaci 15x20=300L i treba vam nekih 20-30 min dok iznesete gore to je ugrubo oko 1T vode na sat vremena. pravo slabo ali bolje ista nego nista. Pokusajte koristiti one crne kese za smece od 50-100L samo punite 20-25%, tako mozete nesto vode iznijeti pod uslovom da idete cistim putem i da vam suma ne probije vrecu. Na nekoj tacki bi mogli raditi pretakanje ili prosipanje. Ovo nije idealno al moze pripomoci jer mozete masovnije iznijeti vodu. Probajte sutra tako nesto da vidite bi li pomoglo. Ako je teren pravo gust vrece se nece moci koristiti
-Vodu iznosimo na leđima nekih 400-500 metara uz veoma strm teren, krećemo se bukvalno okomito uz brdo...
Ovdje je jedini lijek masovniji odziv ili helikopter koji je i onako zauzet. Iznesete par tura i lipsate
-Motorke ne koristimo, jer samo stvaraju teret i fakticki su neupotrebljive na ovom terenu...
Motorke bi trebale da isjecete cetinar, sve sto brzo gori i rastinje, kako bi napravili tampon zonu i zaustavljanje pozara. Pravo vas malo ima uz veliku radnu akciju dalo bi se nesto srediti, jedni gase drugi sijeku. Naravno treba procijeniti brzinu kretanja pozara i nabaviti par motorki.
-Vatrogasci se nalaze oko 400 metara ispod, na makadamskom putu koji se proteze iz Glogošnice, njihovo učešće spominjao sam na jednoj od prethodnih stranica, 4-5 vatrogasaca koji dodju po citav dan nam toče vodu u naprtnjače, pametuju i vozaju se vatrogasnim kolima kad treba ici vodu nasipat'...
Zna li se koliko ukupno vatrogasaca u vat. brigadi? Gdje je komandir? Je li iko uputio poziv redovnim i rezervnim vatrogascima?
-Sto se tiče kiše, potrebna je bar 2-3 dana da pada kako bi situacija bila dobra...
Prema prognozi, postoje moguci mjestimicni pljuskovi koji bas i ne obecavaju.
-Ma niko se ne prepucava sa CZ, znamo da nema od tog fajde, mi radimo svoj pos'o, oni svoj i tako se nekako snalazimo, a načelnik je posebna priča, taj čovjek u ova 4 dana od kako je požar uveliko izmakao kontroli, nije kročio nogom u Glogošnicu, niti ga iko viđa, vjerovatno je negdje na odmoru... :cry: :-x
Ako nije na duznosti ima zamjenik. Osim toga to je nadleznost CZ, mada bi opet neko trebao pozvati narod na masovniji odaziv, organizovani prevoz i sl. Pokusajte preko lokalnih radija. Svaka pomoc vam je dobro dosla jer ozbiljne kise najvjerovatnije nema 5-7 dana
Last edited by Coppertone on 30/08/2012 00:13, edited 1 time in total.
amoninan

#678 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by amoninan »

Šta je s tim turskim kanaderom, jel dogovoreno ili?
Coppertone

#679 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

amoninan wrote:Šta je s tim turskim kanaderom, jel dogovoreno ili?
imamo bar 3 veca pozara na prenju plus oko trebinja i jos nekoliko lokacija. kad se tur. kanader ne bi gasio opet ne bi pomoglo.
savez_napolje

#680 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

-Vatrogasci se nalaze oko 400 metara ispod, na makadamskom putu koji se proteze iz Glogošnice, njihovo učešće spominjao sam na jednoj od prethodnih stranica, 4-5 vatrogasaca koji dodju po citav dan nam toče vodu u naprtnjače, pametuju i vozaju se vatrogasnim kolima kad treba ici vodu nasipat'...
Zna li se koliko ukupno vatrogasaca u vat. brigadi? Gdje je komandir? Je li iko uputio poziv redovnim i rezervnim vatrogascima? [/quote]

To su jedini, prelistaj malo stranicu-dvije unazad ima nesto o jablanickim vatrogascima....

Image

Evo na brzinu mape požara samo da imate predstavu sta je u pitanju...
Dakle ovaj zuti i crveni pravougaonik/ici otprilike predstavljaju teritoriju koja je potpuno izgorjela, dok ovaj zuti predstavlja također izgorenu "našu" stranu Prenja (onaj dio koji se vidi iz Glogošnice)
Ovo žuto predstavlja aktuelne požare, a ovaj lijevo je ustvari taj novi koji nam stvara dodatne probleme... Svi ti požari velikom brzinom napreduju prema Glogošnici....
Kad budem imao vremena biće i "ozbiljnija" karta, ovo samo da znate o cemu pricamo....
Pozdrav!
Last edited by savez_napolje on 30/08/2012 00:27, edited 1 time in total.
ActionWoman

#681 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ActionWoman »

crnoplavo wrote:
Religious Fantastic wrote:
crnoplavo wrote:Ruski piloti i helikopteri ucestvuju na gasenju pozara i u Turskoj, prije par sedmica u Turskoj na gasenju pozara poginula tri ruska i jedan turski pilot, te jedan sluzbenik turskih suma (ruski piloti Aleksndar Gavrilov, Nikolay Atepalikhin,Sergey Khorokhorin, turski pilot Atıf Ateşok i sluzbenik Orhan Çelik)
(09.08.2012)
http://www.yeniasir.com.tr/UcuncuSayfa/ ... -kisi-oldu

Zivjeli borci protiv pozara
:cry:

hoćeš reći živjeli mrtvi borci protiv pozara?! :run:
nek im je vjecna slava, borcima protivpozarnim borcima na svim krajevima ove nase divne planete Zemlje.
i hvala. Plemenit posao.
cappy_tempo

#682 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by cappy_tempo »

savez_napolje ako bi ko odlucio doci iz sarajeva jel vec ima neko "dogovoreno" mjesto gdje se moze javiti,ostaviti svoje stvari,zaduziti neke opreme ili sta vec ili samo da covjek bahne i kaze "ja dosao gasiti"
amoninan

#683 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by amoninan »

Coppertone wrote:
amoninan wrote:Šta je s tim turskim kanaderom, jel dogovoreno ili?
imamo bar 3 veca pozara na prenju plus oko trebinja i jos nekoliko lokacija. kad se tur. kanader ne bi gasio opet ne bi pomoglo.
Da, da, razumijem. No svakako bi dobro došao.
Ne znam, samo da ne bude stradalih. Jer ovo što rade ovi dobrovoljci je haman samoubistvo. Heroji, nemam druge riječi. Hvala im/vam!
skafiskafsnjak

#684 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Vatrogasaca u PVJ Jablanica ima 4, od kojih je mozda jedan fizicki sposoban. Nemaju ni komandira jer niko fakulteta nema (da bi bio neko komandir, mora imati fakultet). A o vozilima da ne pricam, 30+ godina .
Coppertone

#685 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

cappy_tempo wrote:savez_napolje ako bi ko odlucio doci iz sarajeva jel vec ima neko "dogovoreno" mjesto gdje se moze javiti,ostaviti svoje stvari,zaduziti neke opreme ili sta vec ili samo da covjek bahne i kaze "ja dosao gasiti"
da, to bi trebali mjestani obezbjediti. prenociste kod nekoga i nesto hrane. naravno jos kontakt brojeve lokaciju gdje se javiti.

savez_napolje, jedino sto jos mi pada na pamet je izbacivanje naprtnjaca, kanistera i svega sto zadrzava vodu preko sajli, koturaca, chekreka, s tim bi dobili pravo solidno ubrzanje. drugo ubrzanje su vodene pumpe ali zbog konfiguracije terena one se ne mogu koristiti.
skafiskafsnjak

#686 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by skafiskafsnjak »

Mislim da je ovdje jedino rjesenje vise ljudi tj. kada se jedan vrati sa praznnom brentacom, da je drugi napuni i nosi.Pa sve u krug tako. Drugim rijecima, vise ljudi . Ne znam sto ovi iz CZ ne izvrse mobilizaciju.
lord_

#687 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by lord_ »

htio sam napraviti novu temu, ali da ne zagušujem cijenje servere 8-) postaviću pitanje ovdje pa se nadam da će neko znati odgovor

Zašto vojska BiH ne učestvuje u gašenju požara?
Zašto vojska BiH nije učestvovala u čišćenju ulica Sarajeva i drugih bh gradova protekle zime kad je snijeg bio onako lijepo paralizovao život u svim gradovima?

Treba je imati, i neka je, ako ništa a ono radi radnih mjesta ali kad su već plaćeni za nerad zašto bar u alarmantnim situacijama, situacijama elementarnih nepogoda... apokalipse ne pomognu...

Pa bilo me sramota kad sam zimus na TV.u vidio prilog o čišćenju Sa ulica od snijega u kojem je između ostalog rečeno da su u pomoć pritekli, e sad turski ili vojnici EUFORA, ne mogu se sjetiti a od naša vojska ni mukajet :(
zna li iko? :? :?
Frtalj_Duše

#688 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Frtalj_Duše »

lord_ wrote:htio sam napraviti novu temu, ali da ne zagušujem cijenje servere 8-) postaviću pitanje ovdje pa se nadam da će neko znati odgovor

Zašto vojska BiH nije učestvovala u čišćenju ulica Sarajeva i drugih bh gradova protekle zime kad je snijeg bio onako lijepo paralizovao život u svim gradovima?

Treba je imati, i neka je, ako ništa a ono radi radnih mjesta ali kad su već plaćeni za nerad zašto bar u alarmantnim situacijama, situacijama elementarnih nepogoda... apokalipse ne pomognu...

Pa bilo me sramota kad sam zimus na TV.u vidio prilog o čišćenju Sa ulica od snijega u kojem je između ostalog rečeno da su u pomoć pritekli, e sad turski ili vojnici EUFORA, ne mogu se sjetiti a od naša vojska ni mukajet :(
zna li iko? :? :?
Možda zato što mi uopšte i nemamo te vojske, već "oružane snage"! Možda im nije dozvoljeno da uzmu bilo šta u ruke što izdaleka liči na oružje!? :oops:
savez_napolje

#689 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

cappy_tempo wrote:savez_napolje ako bi ko odlucio doci iz sarajeva jel vec ima neko "dogovoreno" mjesto gdje se moze javiti,ostaviti svoje stvari,zaduziti neke opreme ili sta vec ili samo da covjek bahne i kaze "ja dosao gasiti"
Ko god želi doći, vjerujte da nece ovdje imati nikakvih problema, mjesto okupljanja je ispred Osnovne škole u Glogošnici, stvari možete ostaviti kod nekoga, oprema se zaduzuje na licu mjesta...Dakle, vase je samo da dodjete, a evo i jedna friska slika ovog novog požara (nasuprot njega nalazi se onaj "stari" požar koji gasimo već tri dana)

Image
Coppertone

#690 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

L00d, upravo to, automatizacija koliko je moguca, masovnost i organizovanost. Mjestani bi se isto trebali aktivnije ukljuciti. Situacija je pravo teska. Koliko ima zainteresovanih iz SA da odu dole?
Ucestvuju kroz slanje helikoptera sto je najdragocjenije
Ucestvovala je zimus nasa vojska i cistali su tramvajsku prugu od Otoke do Ilidze. Cini mi se i dionicu od Socijalnog prema Skenderiji.

Ljudi ne pametujte, ko moze nek sutra ili za vikend planira otici u pomoc nekoj od lokacija koje su pod pozarom. Mislim da je Glogosnica najalarmantnija jer se moze primaci kucama.
taxi_driver

#691 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by taxi_driver »

Cujem neke se gljive spominju , koje su skupe i rastu na izgorenim podrucjima. Da li je to istina ili suplja koju sam cuo danas.
poznanik

#692 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

savez_napolje wrote:
Ko god želi doći, vjerujte da nece ovdje imati nikakvih problema, mjesto okupljanja je ispred Osnovne škole u Glogošnici, stvari možete ostaviti kod nekoga, oprema se zaduzuje na licu mjesta...Dakle, vase je samo da dodjete...
Ja ću u petak doći, ne mogu se organizirati ovdje prije, a ostao bih do subote uveče.
lord_

#693 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by lord_ »

Frtalj_Duše wrote: Možda zato što mi uopšte i nemamo te vojske, već "oružane snage"! Možda im nije dozvoljeno da uzmu bilo šta u ruke što izdaleka liči na oružje!? :oops:
pu kud nema treće palatalizacije "ž" u đ""
pa da imamo oruđane snage :roll:
Coppertone

#694 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

poznanik, kada i cim ides u petak? ima li jos zainteresovanih? moze li se iz SA pozajmiti nesto opreme? zna li ko nekog od vatrogasaca? svaka brentaca i naprtnjaca je dobrodosla
poznanik

#695 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Coppertone wrote:poznanik, kada i cim ides u petak? ima li jos zainteresovanih? moze li se iz SA pozajmiti nesto opreme? zna li ko nekog od vatrogasaca? svaka brentaca i naprtnjaca je dobrodosla
Ne znam još kako ću otići, sam ili u grupi, samo sam odlučio da idem. Nemam opremu, nadam se da ću je dobiti kod škole.
ActionWoman

#696 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ActionWoman »

poznanik wrote:
Coppertone wrote:poznanik, kada i cim ides u petak? ima li jos zainteresovanih? moze li se iz SA pozajmiti nesto opreme? zna li ko nekog od vatrogasaca? svaka brentaca i naprtnjaca je dobrodosla
Ne znam još kako ću otići, sam ili u grupi, samo sam odlučio da idem. Nemam opremu, nadam se da ću je dobiti kod škole.
Zaljubicu se u poznanika :-)
lord_

#697 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by lord_ »

Coppertone wrote:
Ucestvuju kroz slanje helikoptera sto je najdragocjenije
slazem se da su helikopteri najdragocjeniji ali se ne mogu sloziti da daju drzavi onoliko koliko treba da daju
Coppertone wrote: Ucestvovala je zimus nasa vojska i cistali su tramvajsku prugu od Otoke do Ilidze. Cini mi se i dionicu od Socijalnog prema Skenderiji.
:sax:
savez_napolje

#698 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by savez_napolje »

Coppertone wrote:
da, to bi trebali mjestani obezbjediti. prenociste kod nekoga i nesto hrane. naravno jos kontakt brojeve lokaciju gdje se javiti.
Što se tiče hrane, Civilna zaštita sve ove dane uz pomoć nekih lokalnih privatnika sva tri dana, kako se odvija gašenje požara, obezbijeđuje dovoljan broj sendviča i osvježenja za sve dobrovoljce, dok bi neko od mještana sigurno ponudio smještaj bilo kome ko dođe u Glogošnicu...
In love with Bosnia

#699 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by In love with Bosnia »

izvinjavam se što upadam, prenosim poruku jednog sarajlije:

ljudi koji su iz sarajeva a hteli bi da pomognu u gašenju požara oko glogošnice, neka se jave komandiru vatrogasnog društva na vratniku i od njega pokušaju posuditi nešto od potrebne opreme.

neka kažu da ga je pozdravila rodbina iz holandije. :)

Udruženje DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO „VRATNIK“
Ul. Vratnik Mejdan br. 58, 71 000 Sarajevo,
tel: + fax: +387 33 44 20 44

želim vam mnogo sreće u gašenju. držite se.
Last edited by In love with Bosnia on 30/08/2012 01:08, edited 1 time in total.
Coppertone

#700 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Coppertone »

poznanik wrote:Ne znam još kako ću otići, sam ili u grupi, samo sam odlučio da idem. Nemam opremu, nadam se da ću je dobiti kod škole.
u koje vrijeme planiras ici? pretpostavljam nekad predvecer.
za sada:
1+1 dobrovoljac, bez prevoza. imaju smjestaj i hranu.

ko bude krenuo u gasenje, nek ponese nesto "radne odjece" koju ce se sigurno isprljati i zadimiti. jos ce trebati imati cistu presvlaku za povratak. teren koji gori blizu sela nije miniran niti strana koja se vidi sa magistrale. tako da je s te strane sigurno.

savez_napolje, je li bilo opekotina, posjekotina? imaju li obezbjedjeni zavoji? pu pu pu ... zlu netrebalo.
In love with Bosnia, neka se jave komandiru vatrogasnog društva na vratniku
ima li mobitel ili adresa? nemoj uprazno i u tudje ime obecavati
Post Reply