Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2
-
zlajaBHF
#676 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kuro (nick ti je za 10)
Halo, bili smo u Hercegovini u tom periodu, ne trebas nam nista pricati, sve je jasno.
Sto se tice te tvoje demagogije, samo procitaj haske presude.....Nema razloga da mi ovdje o tome razglabamo.
Halo, bili smo u Hercegovini u tom periodu, ne trebas nam nista pricati, sve je jasno.
Sto se tice te tvoje demagogije, samo procitaj haske presude.....Nema razloga da mi ovdje o tome razglabamo.
-
Kuro-sawa
#677 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ne znam sta je ovo bitno za raspravu. Nama se ne gadi ljiljan, uostalom Hrvati BiH imaju sacuvano najvise elemenata srednjovjekovnog bosanskog kulturnog identiteta.ponos wrote: Kako ste objasnili majkama poginulih bojovnika da su djecu dale za nekakvu federaciju, koja u svojoj zastavi ima zelene boje i u čijem grbu se nalaze pored hrvatskog znaka i ljiljani?
Sad bi ja tebe mogao pitati kako ste vi objasnili majkama da moraju gledati "saharu"?
-
Kuro-sawa
#678 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
A sta ces raditi na forumu nego razglabati? Da se ne bi ti, jadan nebio, gledo i davo znakove ocima i obrvama na forumu?zlajaBHF wrote:Kuro (nick ti je za 10)
-
zlajaBHF
#679 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Nemamo razloga razglabati o tome ko je kriv, ko je poceo i slicno. Sve se zna.Kuro-sawa wrote:A sta ces raditi na forumu nego razglabati? Da se ne bi ti, jadan nebio, gledo i davo znakove ocima i obrvama na forumu?zlajaBHF wrote:Kuro (nick ti je za 10)
Ovdje je tema postavljena kako bi se diskutovalo o ratu, akcijama itd....
-
Kuro-sawa
#680 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
zlajaBHF wrote:Nemamo razloga razglabati o tome ko je kriv, ko je poceo i slicno. Sve se zna.Kuro-sawa wrote:A sta ces raditi na forumu nego razglabati? Da se ne bi ti, jadan nebio, gledo i davo znakove ocima i obrvama na forumu?zlajaBHF wrote:Kuro (nick ti je za 10)
Pa tvoji su poceli pricu o kontradiktornosti kod Hrvata a kad vam je razgovor krenuo u nezeljenom smjeru onda pocinje "zna se", "svima je jasno", "Haag je odlucio" itd...
OK, onda se treba strogo drzati akcija a nikako ne donositi ocjene poput one o "totalnom debaklu", nego neka na osnovu cinjenica citatelji sami donose ocjene o tome.Ovdje je tema postavljena kako bi se diskutovalo o ratu, akcijama itd....
-
zlajaBHF
#681 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Bas tako:Kuro-sawa wrote: OK, onda se treba strogo drzati akcija a nikako ne donositi ocjene poput one o "totalnom debaklu", nego neka na osnovu cinjenica citatelji sami donose ocjene o tome.
"zna se" "svima je jasno" i "hag je pokazao"
-
ponos
#682 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Da li je ko procesuirao ove iz vrha AR BIH, što su uopće tražili u Vranici u to vrijeme,mislim da je tu bilo elemenata i za Haga ...Kuro-sawa wrote:Pravo pitanje je sta je ABiH uopce trazila u Vranici s obzirom da su legalni organi mostarske opcine donijeli odluku o prepustanje obrane HVO-u?ponos wrote: Ma koji centar 2 tu AR BIH nikad nije imala svoje položaje, nemoj lupati gluposti kad ne znaš, jedino ako ga niste osvojili od bošnjačkih civila, bošnjačkih žena i djece.
A što se tiče komande u Vranici ni ona ne bi tako lako pala da se prije na nekoliko dana dogovorom dviju strana AR BIH nije povukla iz hotel Mostara, to je bila najveća prevara s vaše strane i ujedno najveća greška komande AR BIH.
-
Kuro-sawa
#683 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Haag procesira samo za pitanja kaznenih djela iz medjunarodnog prava.ponos wrote:Da li je ko procesuirao ove iz vrha AR BIH, što su uopće tražili u Vranici u to vrijeme,mislim da je tu bilo elemenata i za Haga ...Kuro-sawa wrote: Pravo pitanje je sta je ABiH uopce trazila u Vranici s obzirom da su legalni organi mostarske opcine donijeli odluku o prepustanje obrane HVO-u?
Nadam se da shvacas razliku izmedju medjunarodnog i drzavnog prava?
Last edited by Kuro-sawa on 24/05/2012 12:10, edited 2 times in total.
- adnandus
#684 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Možeš li ti to pojasniti konkretno u slućaju Haaga?Kuro-sawa wrote:Haag procesira samo za pitanja kaznenih djela iz medjunarodnog prava.ponos wrote:Da li je ko procesuirao ove iz vrha AR BIH, što su uopće tražili u Vranici u to vrijeme,mislim da je tu bilo elemenata i za Haga ...Kuro-sawa wrote: Pravo pitanje je sta je ABiH uopce trazila u Vranici s obzirom da su legalni organi mostarske opcine donijeli odluku o prepustanje obrane HVO-u?
-
Kuro-sawa
#685 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Možeš li ti to pojasniti konkretno u slućaju Haaga?adnandus wrote: Nadam se da shvacas razliku izmedju medjunarodnog i drzavnog prava?
Hag sudi na osnovu zenevskih konvencija, ratnog prava a Haag se ne ticu odluke opcinskih vlasti i krsenje istih.
To je nesto sto bi trebale rjesavati unutarnje institucije drzave.
- adnandus
#686 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kuro-sawa wrote:Možeš li ti to pojasniti konkretno u slućaju Haaga?adnandus wrote: Nadam se da shvacas razliku izmedju medjunarodnog i drzavnog prava?
Hag sudi na osnovu zenevskih konvencija, ratnog prava a Haag se ne ticu odluke opcinskih vlasti i krsenje istih.
To je nesto sto bi trebale rjesavati unutarnje institucije drzave.
Vjerovatno je i UN protiv Vas ugroženih
jer u 95% slucajeva procesuira srbe i hrvate
ako već važete zloćine a ne vjerujete i ne priznajete vlast države u kojoj živite pročitajte izvještaje stranih i nezavisnih stručnjaka
-
ponos
#687 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
A da li je kazneno djelo iz međunarodnog prava to što ste zarobljene vojnike AR BIH iz Vranice odveli i poubijali kao stoku?Kuro-sawa wrote:Haag procesira samo za pitanja kaznenih djela iz medjunarodnog prava.ponos wrote:Da li je ko procesuirao ove iz vrha AR BIH, što su uopće tražili u Vranici u to vrijeme,mislim da je tu bilo elemenata i za Haga ...Kuro-sawa wrote: Pravo pitanje je sta je ABiH uopce trazila u Vranici s obzirom da su legalni organi mostarske opcine donijeli odluku o prepustanje obrane HVO-u?
- LBVIEW
#688 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Nemoj se sad praviti naivan, pricu o kuknjavi si zapoceo sam a zna se vrlo dobro na koga si ciljao. Nego, manimo se suplje, sve ovo o cemu ja i ostatak foruma pricamo dokumentirano je sto haskim, sto presudama domacih sudova za ratne zlocine,svjedocanstvima sudionika, stenogramima Suska i Tudmana, te zaplinjenjenom dokumentacijom. I sve ukazuje da je za rat s Armijom, BiH koja je jedina imala legitimitet na prostorima BiH, i masovne zlocine nad civilnim bosnjackim stanovnistvom kriva vhuska blagopocivajuce "HB-e". Sta ste vi mislili, da cete na teritorijama koje ste dijelili s Bosnjacima( poput srednje Bosne i Hercegovine), protivno Ustavu, napraviti hrvatsku kvazidrzavu bez ikakvih pravnih i politickih posljedica ? Da ce vam neko na "pladnju" servirati drzavu u kojoj bi Bosnjaci bili gradani drugog reda, ako bi ih uopce i bilo?i kad ste ispusili, kriv Alija, Armija, mudzahedini ... K'o sto onomad rahmetli Durakovic na Banjcev bezobrazluk(kuknjavu nad desetorostruko manjim srpskim zrtvama uz potpuno zanemarivanje bosnjackih) rece:"Kako ste zasluzili, dobro ste i prosli". Ono sto je Sarajevu radila VRS to je Mostaru radio HVO, i vi bi se nakon svega toga jos raspravljali?Kuro-sawa wrote:Meni se cini da vi ne znate sta hocete.Sto se tice tuzakanja i sposobnosti ratovanja/pregovaranja, ne znam ko to neprestano cmizdri o ugrozbi i nepravdi.
Jedno je konstanta u bosnjackom ponasanju od rata pa do danas - ne zna se sta se hoce. Poziva se na legalne institucije BiH, pa se legalnim institucijama prepusti obrana HVO-u pa se zanemari ta odluka, kad su Hrvati u postratnom vremenu djelovali vaninstitucionalno bilo je gle ih ne postuju drzavu, sad kad djeluju institucionalno onda "cmizdre".
Sta vi ustvari hocete? Zacepiti usta Hrvatima?
A sta mislis, da ce tom odlukom Hrvati prihvatiti genocidni "atribut" koji im se nabaciva od strane Bosnjaka? Da ce zacepiti usta Hrvatima?LBVIEW wrote: Ako tebi nije jasno kakva je razlika izmedu "udruzenog zlocinackog poduhvata" s ciljem "ciscenja" teritorija od "nepozeljnog" stanovnistva i pojedinacnih zlocina, a to je sistematika i planiranje, ja ti ne mogu pomoci.
Mi smo konstitutivni narod i imamo pravo na svoj glas, smatrali nas vi genocidnima ili ne.
Sto se tice, kako ti kazes, spocitavanja genocidnosti cijelom hrvatskom narodu, ne vidim da to ovdje iko cini.
Medutim, karakter kvazidrzave "HB-e" kao historijski fakt bit ce ustanovljen donosenjem presude zlocinackoj sestorki, svidalo se to nekom ili ne. Kao sto ce ista imati i politicko-pravne posljedice.
-
Cloud-Xz
#689 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kuro care moj,vidiš, nitko se od njih ne sjeća bošnjačkih izbjeglica koji je hrvatski narod u Dalmaciji obje ručke dočekali puni...hoteli, al tad smo valjali ,kako se brzo zaboravljaju neke stvari 
-
Kuro-sawa
#690 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Da, to je krsenje zenevskih konvencija o postupanju prema zarobljenicima.ponos wrote: A da li je kazneno djelo iz međunarodnog prava to što ste zarobljene vojnike AR BIH iz Vranice odveli i poubijali kao stoku?
Inace, moja osobna uvjerenje je da to ne bih nikad dopustio niti izveo tako da budi oprezan kad govoris "vi".
-
Kuro-sawa
#691 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Cloud-Xz wrote:Kuro care moj,vidiš, nitko se od njih ne sjeća bošnjačkih izbjeglica koji je hrvatski narod u Dalmaciji obje ručke dočekali puni...hoteli, al tad smo valjali ,kako se brzo zaboravljaju neke stvari
Ja si nekad pokusavam zamisliti alternativni scenarij i kako bi to izgledalo da nije organizran HVO i da se Hrvatska nije pripremila na srpski prodor dolinom Neretve, kako bi to stvarno sve izgledalo nakon?
Znas sta, psovali bi Tudjmana da je nesposoban i/ili da je sve prodo.
Tako da raju sitnog zuba ne mozes nikad zadovoljiti.
-
Cloud-Xz
#692 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Možda bi nam se braća bošnjaci priklonuli srbima,,,,možda bi i sami zagovarali veliku SrbijuKuro-sawa wrote:Cloud-Xz wrote:Kuro care moj,vidiš, nitko se od njih ne sjeća bošnjačkih izbjeglica koji je hrvatski narod u Dalmaciji obje ručke dočekali puni...hoteli, al tad smo valjali ,kako se brzo zaboravljaju neke stvari
Ja si nekad pokusavam zamisliti alternativni scenarij i kako bi to izgledalo da nije organizran HVO i da se Hrvatska nije pripremila na srpski prodor dolinom Neretve, kako bi to stvarno sve izgledalo nakon?
Znas sta, psovali bi Tudjmana da je nesposoban i/ili da je sve prodo.
Tako da raju sitnog zuba ne mozes nikad zadovoljiti.
-
ponos
#693 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Kao prvo ovdje nigdje ne piše "vi", kao drugo nije ih odvela VRS-e,niti ih je odveo HOS, koliko ja znam HOS-a više tada nije bilo da prebacite na njih odgovornost,već su ih odveli i pobili pripadnici HVO-a, a ako ti nisi bio pripadnik u tim postrojbama HVO-a u to vrijeme to je tvoj problem.Kuro-sawa wrote:Da, to je krsenje zenevskih konvencija o postupanju prema zarobljenicima.ponos wrote: A da li je kazneno djelo iz međunarodnog prava to što ste zarobljene vojnike AR BIH iz Vranice odveli i poubijali kao stoku?
Inace, moja osobna uvjerenje je da to ne bih nikad dopustio niti izveo tako da budi oprezan kad govoris "vi".
-
Kuro-sawa
#694 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
LBVIEW wrote: Nemoj se sad praviti naivan, pricu o kuknjavi si zapoceo sam a zna se vrlo dobro na koga si ciljao. Nego, manimo se suplje, sve ovo o cemu ja i ostatak foruma pricamo dokumentirano je sto haskim, sto presudama domacih sudova za ratne zlocine,svjedocanstvima sudionika, stenogramima Suska i Tudmana, te zaplinjenjenom dokumentacijom. I sve ukazuje da je za rat s Armijom, BiH koja je jedina imala legitimitet na prostorima BiH, i masovne zlocine nad civilnim bosnjackim stanovnistvom kriva vhuska blagopocivajuce "HB-e". Sta ste vi mislili, da cete na teritorijama koje ste dijelili s Bosnjacima( poput srednje Bosne i Hercegovine), protivno Ustavu, napraviti hrvatsku kvazidrzavu bez ikakvih pravnih i politickih posljedica ? Da ce vam neko na "pladnju" servirati drzavu u kojoj bi Bosnjaci bili gradani drugog reda, ako bi ih uopce i bilo?i kad ste ispusili, kriv Alija, Armija, mudzahedini ... K'o sto onomad rahmetli Durakovic na Banjcev bezobrazluk(kuknjavu nad desetorostruko manjim srpskim zrtvama uz potpuno zanemarivanje bosnjackih) rece:"Kako ste zasluzili, dobro ste i prosli". Ono sto je Sarajevu radila VRS to je Mostaru radio HVO, i vi bi se nakon svega toga jos raspravljali?Prosla su ta vremena druze kad se zbog mira u kuci guralo po tepih. prosla su zauvijek.
![]()
Sto se tice, kako ti kazes, spocitavanja genocidnosti cijelom hrvatskom narodu, ne vidim da to ovdje iko cini.
Medutim, karakter kvazidrzave "HB-e" kao historijski fakt bit ce ustanovljen donosenjem presude zlocinackoj sestorki, svidalo se to nekom ili ne. Kao sto ce ista imati i politicko-pravne posljedice.
Svasta ga ti nadrobi.
Ne znam da li se razumijemo, da li Hrvati zele imati utjecaja nad svojom sudbinom - da. Mozemo razgovarati i zasto i ja ti mogu ukratko napisati ako te zanima.
Nebitno sad da li je HercegBosna "zlocinacka", to bas nista ne mijenja, mozes upisati na najvisu planinu da je zlocinacka, to nijsta ne mijenja jer su ovdje u pitanju zivi ljudi a ne nekakav zaostali retrogradni srpski tip politickog marketinga da se nekoga ili nesto oznaci zlocinackim i genocidnim. Uostalom i Hrvatska je prikazivana kao nasljednica NDH od strane Srba pa to bas nista nije promijenilo. Inace, ovakvi pokusaji politickog marketinga je nesto sto ste u potpunosti usvojili od Srba i u tome se vidi koliko bosnjacka stvarnost luta u trazenju vlastitog identiteta.
Smatramo da vlasti u Sarajevu nemaju sluha za nas i da ga nikad nisu ni imali (dokaz je Ravno i nosanje Titinih slika po Sarajevu dok su Hrvati vec debelo bili u ratu), nadam se da ne ocekujete od nas da tekbiramo u "jedinoj legalnoj" ABiH a i bez obzira na to, dijeli nas pripadnost civilizacijskom krugu, dobar dio kulture, religija, nase pjesme, plesovi, narodne nosnje su razlicite, mi slavimo Katarinu Kosacu kod vas prevladava onaj koji ju je istjerao iz zemlje, oteo djecu i pobio ostatke posljednje bosanske kraljevske obitelji, nasa imena su razlicita, uzdamo se u razlicite vanjske sile.
Moze li se to sve pomiriti bez uticaja neke vanjske sile?
Last edited by Kuro-sawa on 24/05/2012 13:28, edited 3 times in total.
-
Kuro-sawa
#695 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:Kao prvo ovdje nigdje ne piše "vi", kao drugo nije ih odvela VRS-e,niti ih je odveo HOS, koliko ja znam HOS-a više tada nije bilo da prebacite na njih odgovornost,već su ih odveli i pobili pripadnici HVO-a, a ako ti nisi bio pripadnik u tim postrojbama HVO-a u to vrijeme to je tvoj problem.Kuro-sawa wrote:Da, to je krsenje zenevskih konvencija o postupanju prema zarobljenicima.ponos wrote: A da li je kazneno djelo iz međunarodnog prava to što ste zarobljene vojnike AR BIH iz Vranice odveli i poubijali kao stoku?
Dobro, a da vidim koliko si ti u stanju biti samokritican, kako bi ti opisao armijsko klanje po Grabovici i to sve nakon sto su vec 2 dana boravili u selu?
Kako bi opisao razapinjanje zarobljenika HVO na kriz kod Jablanice?
Sto se tice "vi", npisao si "sto ste", ovaj "ste" podrazumijeva da govoris o meni tj. mojoj strani a samo sam ti htio reci da HVO vojnici nisu roboti da svi jednako izgledaju, ponasaju se i govore.
Isto tako ja vjerujem da nisu svi u ABiH spremni na razapinjanje i ubojstva.
Last edited by Kuro-sawa on 24/05/2012 13:26, edited 1 time in total.
-
Cloud-Xz
#696 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Ne raspravljaj se ja sam ti rekao ničim taj lik nije potkrijepo svoje argumente obična cjepidlaka,sve on zna svugdje je bio, i svaka mu je na mjestu,nista mi neznamo 
-
ponos
#697 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
A da li je kazneno djelo iz međunarodnog prava to što ste zarobljene vojnike AR BIH iz Vranice odveli i poubijali kao stoku?[/quote]
Da, to je krsenje zenevskih konvencija o postupanju prema zarobljenicima.
Inace, moja osobna uvjerenje je da to ne bih nikad dopustio niti izveo tako da budi oprezan kad govoris "vi".[/quote]
Kao prvo ovdje nigdje ne piše "vi", kao drugo nije ih odvela VRS-e,niti ih je odveo HOS, koliko ja znam HOS-a više tada nije bilo da prebacite na njih odgovornost,već su ih odveli i pobili pripadnici HVO-a, a ako ti nisi bio pripadnik u tim postrojbama HVO-a u to vrijeme to je tvoj problem.[/quote]
Dobro, a da vidim koliko si ti u stanju biti samokritican, kako bi ti opisao armijsko klanje po Grabovici i to sve nakon sto su vec 2 dana boravili u selu?
Kako bi opisao razapinjanje zarobljenika HVO na kriz kod Jablanice?[/quote]
Ja evo javno govorim da je to za svaku osudu i najstrožu kaznu, zločin u Grabovici je više donio štete bošnjačlom narodu nego koristi, taj zločin je u mnogome uticao na ishod akcije Neretva 93. Dakle ja javno govorim da je to zločin i da mi je žao tih nevinih ljudi, a ti nisi ni jednom riječi priznao ni osudio taj zločin na zarobljenim vojnicima AR BIH u Vranici, ispada da su hrvatski životi nekoliko puta vrijedniji od drugih pogotovo bošnjačkih, to su ako se ne varam fašističke metode, gdje se za jednog fašistu ubijalo po nekoliko stotina drugih jer oni nisu vrijedni da žive ...
Da, to je krsenje zenevskih konvencija o postupanju prema zarobljenicima.
Inace, moja osobna uvjerenje je da to ne bih nikad dopustio niti izveo tako da budi oprezan kad govoris "vi".[/quote]
Kao prvo ovdje nigdje ne piše "vi", kao drugo nije ih odvela VRS-e,niti ih je odveo HOS, koliko ja znam HOS-a više tada nije bilo da prebacite na njih odgovornost,već su ih odveli i pobili pripadnici HVO-a, a ako ti nisi bio pripadnik u tim postrojbama HVO-a u to vrijeme to je tvoj problem.[/quote]
Kako bi opisao razapinjanje zarobljenika HVO na kriz kod Jablanice?[/quote]
Ja evo javno govorim da je to za svaku osudu i najstrožu kaznu, zločin u Grabovici je više donio štete bošnjačlom narodu nego koristi, taj zločin je u mnogome uticao na ishod akcije Neretva 93. Dakle ja javno govorim da je to zločin i da mi je žao tih nevinih ljudi, a ti nisi ni jednom riječi priznao ni osudio taj zločin na zarobljenim vojnicima AR BIH u Vranici, ispada da su hrvatski životi nekoliko puta vrijedniji od drugih pogotovo bošnjačkih, to su ako se ne varam fašističke metode, gdje se za jednog fašistu ubijalo po nekoliko stotina drugih jer oni nisu vrijedni da žive ...
-
Kuro-sawa
#698 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:
Pošteno.
Osuđujem - da, nemoj me sad loviti zasto to nisam odmah napisao. Inače, ja sam rekao da to ne bih nikad napravio zarobljenicima što znači da se kosi sa mojim moralnim pogledima.
Ovo ostalo o tome koliko vrijedi neciji zivot - gdje ti ode covjece...
-
ponos
#699 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
Sto se tice "vi", npisao si "sto ste", ovaj "ste" podrazumijeva da govoris o meni tj. mojoj strani a samo sam ti htio reci da HVO vojnici nisu roboti da svi jednako izgledaju, ponasaju se i govore.
Pa ko diže glas od tih poštenih HVO bojovnika protiv tih što su rušili ugled hrvatskog naroda?
Velika većina vas je isto razmišljala, ne treba birati sredstva da se stoljetni san ostvari, a to je stvaranje HR HB u okvirima nekadašnje banovine, gdje će hrvati biti svoji na svome, Mostar stolni hrvatski grad, a za one koji nisu hrvati bolila vas je neka stvar, što ih manje to bolje ...
Pa ko diže glas od tih poštenih HVO bojovnika protiv tih što su rušili ugled hrvatskog naroda?
Velika većina vas je isto razmišljala, ne treba birati sredstva da se stoljetni san ostvari, a to je stvaranje HR HB u okvirima nekadašnje banovine, gdje će hrvati biti svoji na svome, Mostar stolni hrvatski grad, a za one koji nisu hrvati bolila vas je neka stvar, što ih manje to bolje ...
-
Kuro-sawa
#700 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995
ponos wrote:a za one koji nisu hrvati bolila vas je neka stvar, što ih manje to bolje ...
Nije to tako. Sjeti se početka, vezale su se zastave, klelo se u savezništvo, što je bilo naše bilo je i vaše.