Opetja033 wrote:
Nisu cudni. Svi koje si pobrojao imaju svoje favorite koje guraju bez previse pitanja. Amerikanci moraju balansirati i biti oprezniji.
Favorit Amerike je YPG. To je jasno od prvog dana. Da se ISIL nije zaletio na Kobane, pitanje je da li bi americka avijacija uopste djelovala u Siriji.
Problem za nastavak podrske je Turska. YPG bi davno presao Eufrat da Turci ne blokiraju. Lider PKK je izjavio da su Amerikanci kumovali formiranju 'Sirijskih demokratskih snaga'. Odmah nakon sto je formirana koalicija, Ameri su isporucili oruzje. Dakle, radi se o obicnom jeftinom triku, koji je smisljen radi Turske. 'Oruzje smo isporucili za SDF, ne za YPG'. To sto YPG u koaliciji ucestvuje sa preko 90% boraca nema veze. Medjutim, nisu ni Turci budale.... Jasno im je o cemu se radi...
E sad, sta ce biti u nastavku, ostaje da vidimo...
Uvjeren sam da su Amerikanci odustali od pobunjenika kao pobjednicke strane. Americka pomoc nikada nije bila toliko znacajna da bi donijela prevagu na terenu. Samo balans. Kao da su htjeli da bude remi. Moguce je da zele 'dejtonsku Siriju', kako bi propala sansa da Sirija potpadne pod uticaj Turske ili Irana. Ako bude 'dejtonska', bice svacija i nicija. Mislim da to Amerima najvise odgovara. Manje realna varijanta je da su poklekli pod prijetnjama Rusije i Irana.
Zato kazem da mi nije jasno kakvu Siriju zele nakon rata. Podijeljenu, konfederaciju, federaciju, jedinstvenu.... Kakvu?