SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- DaysleepeR
#67326 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Trenutno se na ograničenju 60 na glavnoj u Sarajevu vozi 50 i manje.
To kao rezultat ima da ljudi ne stižu na zeleni val i hvata ih crveno, te kada do tog istog semafora dođe nova grupa vozila imaš gužvu automatski.
Lančanom reakcijom imaš velike zastoje bez ikakvog razloga kao svako jutro na Pofalićima, svako popodne na Otoci i sl.
Ove mjere su opet usmjerene prema ljudima koji poštuju propise a ne prema onima koji ih ne poštuju.
Jedine ispravne mjere su te da policija umjesto da sjedi po kafama na pumpama naveče, zapravo patrolira gradom i hvata počinioce prekršaja, da se prva kazna za drastično prekoračenje odmah izriče kao rigorozna, masivna novčana, oduzimanje dozvole, druga kazna već zatvor i oduzimanje vozila.
Targetirati prekršioce a ne sve skupa, i opet na pumpu na kafu.
To kao rezultat ima da ljudi ne stižu na zeleni val i hvata ih crveno, te kada do tog istog semafora dođe nova grupa vozila imaš gužvu automatski.
Lančanom reakcijom imaš velike zastoje bez ikakvog razloga kao svako jutro na Pofalićima, svako popodne na Otoci i sl.
Ove mjere su opet usmjerene prema ljudima koji poštuju propise a ne prema onima koji ih ne poštuju.
Jedine ispravne mjere su te da policija umjesto da sjedi po kafama na pumpama naveče, zapravo patrolira gradom i hvata počinioce prekršaja, da se prva kazna za drastično prekoračenje odmah izriče kao rigorozna, masivna novčana, oduzimanje dozvole, druga kazna već zatvor i oduzimanje vozila.
-
al-em
#67327 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ogranicenje u naseljenom je 50 ukoliko znakom nije drugacije navedeno?
- DaysleepeR
#67328 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jest kroz Nemilu, ali ograničenje manje od 60 u glavnom gradu na cesti sa 3 trake i ovolikim brojem automobila je katastrofalno rješenje.
- Bloo
- Globalna šefica
#67329 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa kada dođe do debila svejedno je gdje su postavljeni.Naslovnica wrote: ↑29/05/2023 09:31Što se mene tiče, uvijek bogaram i bogaraću na one radare koji su ašćare postavljeni da uzimaju pare, umjesto da budu postavljeni tamo gdje su zaista potrebni.vjeshalica wrote: ↑29/05/2023 09:24 Jaka tema al na drugoj o radarima se bogara jer samo pljackaju radarom ne zna se za pojedince sta bi od zivota....
Kada dođe do "normalnih" vozača, čudno je što ih zaboli gdje je radar postavljen ako voze normalno.
- Javier Pena
#67330 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Od novčanih kazna nema ništa jer ih ne plaćaju, a oduzimanje vozilaDaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:31
Policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima. Prošle godine smo imali 178 takvih slučajeva gdje nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Mi smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.
- Bloo
- Globalna šefica
#67331 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znaci na znaku da pise 60, a da je +10 tolerancija, odosno da se kroz Sarajevo ukljucujuci i centar moze voziti 70?DaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:37 Jest kroz Nemilu, ali ograničenje manje od 60 u glavnom gradu na cesti sa 3 trake i ovolikim brojem automobila je katastrofalno rješenje.
- xoklix
#67332 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Smanjivanje ograničenja=operacija uspjela, pacijent podlegao.
Rješenje se krije u prisiljavanju na plaćanje kazni, barem za teške prekršaje. Oduzimanje vozila na 6 mjeseci ako vozi bez položenog vozačkog ispita.Pooštravanje sistema minusnih bodova i kazni za vožnju iz obijesti.
Možda i najefektnija mjera za trkaće je nadgledanje saobraćaja dronovima kao što već rade u većini EU zemalja.
Sam osjećaj da vas možda nadgleda policijski dron mnoge će spriječiti u kršenju saobraćajnih propisa.
Rješenje se krije u prisiljavanju na plaćanje kazni, barem za teške prekršaje. Oduzimanje vozila na 6 mjeseci ako vozi bez položenog vozačkog ispita.Pooštravanje sistema minusnih bodova i kazni za vožnju iz obijesti.
Možda i najefektnija mjera za trkaće je nadgledanje saobraćaja dronovima kao što već rade u većini EU zemalja.
Sam osjećaj da vas možda nadgleda policijski dron mnoge će spriječiti u kršenju saobraćajnih propisa.
- madner
#67333 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sada vec oko 50 godina.
Protesti su zbog sudstva koje ovo ne sankcionise, ne zbog normalnih ljudi koji nekako prezive voznju od 65 km/h.
Protesti su zbog sudstva koje ovo ne sankcionise, ne zbog normalnih ljudi koji nekako prezive voznju od 65 km/h.
- DaysleepeR
#67334 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa sad se vrše izmjene, izmjeniti ovo za oduzimanje vozila, a ne za ograničenje brzine.Javier Pena wrote: ↑29/05/2023 10:38Od novčanih kazna nema ništa jer ih ne plaćaju, a oduzimanje vozilaDaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:31
Policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima. Prošle godine smo imali 178 takvih slučajeva gdje nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Mi smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.
-
elk
#67335 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vozim 60 na sat po gradu i manje sam opasan od ovih debila sto guslaju 30 (malo manji debili od cunera). Zapravo u 25 godina voznje ogrebo auto nisam. Ni svoje ni tudje. Nit sam se ikad trkao, ni divljao. To je sindrom male kite. Normalno vozim. Postujem pravila i znakove.
Stotine puta sam vozio sa 2 pive u sebi. Vozim 45-50kmh tada, reda radi. Nisam pijan. Kada popijem vise idem taksijem, zena me vozi, privalim se nekom, prespavam...kako kad.
Pustam pjesake uvijek. Cesto mi sviraju debili iza sto sam stao. Jbg, morao i on da stane. A nije planirao.
Na mobitel se nikad, ali nikad nisam javio dok vozim. Uopste mi nije pri ruci. Parkiram i nazovem onda. Nikad nista nisam fulio nejavljanjem. Sve se stigne. One amebe sto drkaju fb dok voze bih tukao do krvi.
Smanjenje ogranicenje brzine nista nece rijesiti. Debili ubijaju bez vozacke, sa hiljadama neplacenih kazni, ne jebu muriju 2 posto, voze kako hoce. Neki i kafu piju s njima. Ove pojacane patrole sada su groteskne i tragikomicne. I zakasnjele.
Stotine puta sam vozio sa 2 pive u sebi. Vozim 45-50kmh tada, reda radi. Nisam pijan. Kada popijem vise idem taksijem, zena me vozi, privalim se nekom, prespavam...kako kad.
Pustam pjesake uvijek. Cesto mi sviraju debili iza sto sam stao. Jbg, morao i on da stane. A nije planirao.
Na mobitel se nikad, ali nikad nisam javio dok vozim. Uopste mi nije pri ruci. Parkiram i nazovem onda. Nikad nista nisam fulio nejavljanjem. Sve se stigne. One amebe sto drkaju fb dok voze bih tukao do krvi.
Smanjenje ogranicenje brzine nista nece rijesiti. Debili ubijaju bez vozacke, sa hiljadama neplacenih kazni, ne jebu muriju 2 posto, voze kako hoce. Neki i kafu piju s njima. Ove pojacane patrole sada su groteskne i tragikomicne. I zakasnjele.
- DaysleepeR
#67336 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Do sada je moglo, koliko znam ni kamera te ne uslika ako voziš 70.Bloo wrote: ↑29/05/2023 10:39Znaci na znaku da pise 60, a da je +10 tolerancija, odosno da se kroz Sarajevo ukljucujuci i centar moze voziti 70?DaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:37 Jest kroz Nemilu, ali ograničenje manje od 60 u glavnom gradu na cesti sa 3 trake i ovolikim brojem automobila je katastrofalno rješenje.
- Bloo
- Globalna šefica
#67337 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa eto, ako smanje ogranicenje na 50, onda se vozi na 60 i svi sretni i veseli.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:46Do sada je moglo, koliko znam ni kamera te ne uslika ako voziš 70.
Ovi sto su "puzali" ce da puzu i ako znak bude 50 ili 60...ovi sto divljaju ce i dalje da divljaju...
- Haris.ba
#67338 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne zeli sud vec sada sto moze - oduzimati PRIVREMENO vozila dok traje prekrsajni postupak.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:46 Pa sad se vrše izmjene, izmjeniti ovo za oduzimanje vozila, a ne za ograničenje brzine.
Znaci, ne zele da rade bilo sta sto ometa vlasnika vozila koji je dao osobi bez vozacke vozacke npr.
Last edited by Haris.ba on 29/05/2023 10:50, edited 1 time in total.
- Ateista
#67339 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem je sto mnogi i sad kad je 60 za svaki slucaj voze 50Bloo wrote: ↑29/05/2023 10:39Znaci na znaku da pise 60, a da je +10 tolerancija, odosno da se kroz Sarajevo ukljucujuci i centar moze voziti 70?DaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:37 Jest kroz Nemilu, ali ograničenje manje od 60 u glavnom gradu na cesti sa 3 trake i ovolikim brojem automobila je katastrofalno rješenje.
po satu, sto je u praksi uglavnom oko 45 i to je realni prosjek.
Ako smanje na 50 ta vecina ce voziti efektivno u prosjeku oko 35 i stvarace se jos vece guzve, a majmune to nece sprijeciti da pijani sjednu za volan.
- DaysleepeR
#67340 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Puzaće 30. Imaćemo strašne gužve.Bloo wrote: ↑29/05/2023 10:48Pa eto, ako smanje ogranicenje na 50, onda se vozi na 60 i svi sretni i veseli.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:46
Do sada je moglo, koliko znam ni kamera te ne uslika ako voziš 70.![]()
Ovi sto su "puzali" ce da puzu i ako znak bude 50 ili 60...ovi sto divljaju ce i dalje da divljaju...
Svakako niko od nas neće biti pitan za mišljenje, kao i za ostale stvari.
Donijeće tu izmjenu i onda će normalni ljudi trpiti, kasniti na posao, ili morati još ranije krenuti.
Ko ima djecu da ih prvo vozi u vrtić ili školu pa na posao će luditi totalno u jutarnjim gužvama.
Ništa to neće spriječiti debila da ga zagasa naveče kad se raščisti saobraćaj,
niti izvući debelguze policajce iz kafića na pumpi El Tarik u Velešićima na cestu.
- Ateista
#67341 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne zele svoje jarane da ostave bez auta.Haris.ba wrote: ↑29/05/2023 10:49Ne zeli sud vec sada sto moze - oduzimati PRIVREMENO vozila dok traje prekrsajni postupak.DaysleepeR wrote: ↑29/05/2023 10:46 Pa sad se vrše izmjene, izmjeniti ovo za oduzimanje vozila, a ne za ograničenje brzine.
Znaci, ne zele da rade bilo sta sto ometa vlasnika vozila koji je dao osobi bez vozacke vozacke npr.
- DaysleepeR
#67342 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne treba se previše praviti pametan već posuditi rješenje iz drugih sredina.
-
Naslovnica
#67343 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da je tako, ali je stvar što postoji milion adekvatnijih lokacija gdje bi radar zasigurno trebao da bude, ali se montiraju tamo gdje je zicer za punjenje budžeta.Bloo wrote: ↑29/05/2023 10:38Pa kada dođe do debila svejedno je gdje su postavljeni.Naslovnica wrote: ↑29/05/2023 09:31
Što se mene tiče, uvijek bogaram i bogaraću na one radare koji su ašćare postavljeni da uzimaju pare, umjesto da budu postavljeni tamo gdje su zaista potrebni.
Kada dođe do "normalnih" vozača, čudno je što ih zaboli gdje je radar postavljen ako voze normalno.
Radar je prevencija, smanjenju brzine tamo gdje će se zaista postići efekti i spasiti životi.
Koliko znate fiksnih radara da je postavljeno kod škola?!
Ali su pare potrošene da se klepaju vozači ako slučajno prekorače 81 km/h na autoputu.
Postavi se radarska kontrola na prilazu naplatnim kućicama u Jošanici, ograničenje 40 km/h.
Kada ste zadnji put vidjeli radarsku kontrolu ispred neke škole, gdje je isto tako ograničenje 40 km/h?!
- drug_profi
#67344 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naslovnica wrote: ↑29/05/2023 10:53 Postavi se radarska kontrola na prilazu naplatnim kućicama u Jošanici, ograničenje 40 km/h.
Kada ste zadnji put vidjeli radarsku kontrolu ispred neke škole, gdje je isto tako ograničenje 40 km/h?!
- Bloo
- Globalna šefica
#67345 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Misliš prilikom vožnje do ograničenja ili +10 preko ograničenja?Naslovnica wrote: ↑29/05/2023 10:53 Naravno da je tako, ali je stvar što postoji milion adekvatnijih lokacija gdje bi radar zasigurno trebao da bude, ali se montiraju tamo gdje je zicer za punjenje budžeta.
Radar je prevencija, smanjenju brzine tamo gdje će se zaista postići efekti i spasiti životi.
Ali su pare potrošene da se klepaju vozači ako slučajno prekorače 81 km/h.
Postavi se radarska kontrola na prilazu naplatnim kućicama u Jošanici, ograničenje 40 km/h.
Npr. kod muzičke škole u Centru, nema potrebe trenutno za radarom zbog najvećeg mogućeg ležećeg policajca na svijetu.
Da li postaviti radare i po Centru ali bazdariti da okidaju odmah preko 60 ili pak preko 70?
-
The BEN10
#67346 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Touche!Haris.ba wrote: ↑29/05/2023 09:51Smije li iko traziti ostavku glavnog sudije?Ovo je suština borbe protiv saobraćajne delinkvencije i bahatih vozača koji svoja vozila upotrebljavaju kao oružje kojim mogu i usmrtiti naše sugrađane. Nadam se da ćemo već sutra s predstavnicima Općinskog suda što prije riješiti ovo pitanje. Dakle, radi se o oduzimanju vozila od višestrukih povratnika.
Policijski službenici imaju problem kada zaustave višestruke povratnike jer im Prekršajno odjeljenje Općinskog suda u Sarajevu ne odobrava oduzimanje vozila višestrukim povratnicima. Prošle godine smo imali 178 takvih slučajeva gdje nije odobreno oduzimanje vozila bahatim vozačima. Mi smatramo da je to jedan od osnovnih alata u ovoj borbi.![]()
Bravo, odlično adresirano pitanje.
- madesa
#67347 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako se sjecas udesa kod RTV doma kad je onaj Zan pogiunuo,on se trkao i izmedju auta udari momka koji je popio 2 pive i koji je vozio 40-50 kmh. Samo zato sto je imao alkohola u krvi ,osudjen je ali nesta malo. Ne treba ni zbog 2 pive riskirati jer ce doci neki sa 100 voziti i opet ces ti ispasti krivelk wrote: ↑29/05/2023 10:46 Vozim 60 na sat po gradu i manje sam opasan od ovih debila sto guslaju 30 (malo manji debili od cunera). Zapravo u 25 godina voznje ogrebo auto nisam. Ni svoje ni tudje. Nit sam se ikad trkao, ni divljao. To je sindrom male kite. Normalno vozim. Postujem pravila i znakove.
- Ateista
#67348 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naslovnica wrote: ↑29/05/2023 10:53Naravno da je tako, ali je stvar što postoji milion adekvatnijih lokacija gdje bi radar zasigurno trebao da bude, ali se montiraju tamo gdje je zicer za punjenje budžeta.
Ali su pare potrošene da se klepaju vozači ako slučajno prekorače 81 km/h na autoputu.
Da ne govorimo o patrolama kod skola da kaznjavaju one koji ne staju djeci na pjesackom i slicno. Da hoce,mogu postaviti kamere i patrole na rizicna mjesta i sigurnost bi se sigurno povecala, ali bitnije je klepati pare.
- emotivac
#67349 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A čekaj, ako popiješ recimo samo 1 pivu ili nebitno šta, uglavnom imaš npr 0.1 promil, a dozvoljeno je do 0.3, nisi izazvao udes tj. ne bi trebao biti kriv, da li ćeš biti kriv zbog tog 0.1 promila ?madesa wrote: ↑29/05/2023 10:59Ako se sjecas udesa kod RTV doma kad je onaj Zan pogiunuo,on se trkao i izmedju auta udari momka koji je popio 2 pive i koji je vozio 40-50 kmh. Samo zato sto je imao alkohola u krvi ,osudjen je ali nesta malo. Ne treba ni zbog 2 pive riskirati jer ce doci neki sa 100 voziti i opet ces ti ispasti krivelk wrote: ↑29/05/2023 10:46 Vozim 60 na sat po gradu i manje sam opasan od ovih debila sto guslaju 30 (malo manji debili od cunera). Zapravo u 25 godina voznje ogrebo auto nisam. Ni svoje ni tudje. Nit sam se ikad trkao, ni divljao. To je sindrom male kite. Normalno vozim. Postujem pravila i znakove.
- Javier Pena