SDP

Post Reply
Banksy

#6726 Re: SDP

Post by Banksy »

somaar wrote: Dragi Boze, daj posalji mi ovog Alfonsa na rasprave, moli te tvoj ponizni rob. Da vise ne moram ni zakona pogledat, dokaze spremat, pisat zavrsne rijeci, i ukazivat na sve ove clanove zakona, statuta, odluka, ugovora, rjesenja i cega sve ne, a opet dobijem predmet/slucaj. Sreca snimatelja je da u tuzilastvu je sad klika iz redova stranke koja je naslov ove teme, inace bi doticni odgovarao za KD neovlasteno snimanje i upoznavanje trecih osoba sa sadrzajem istog. Al, sta ces, mora se partija branit, pa makar se prsima na zakon islo. :) :) :) Odoh ja sta radit, iz svoje struke, a ti Alfonse prosipaj se i dalje ko struka tespiha u mesdzidu, dok se djeca sa njima igraju. :run:
Gdje si bio kad se raspravljalo o Budimlićevom nalogu ... :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=3075

Fakat, dokle je stigla istraga, hoće li ko u zatvor? :mrgreen:
Budimlić tvrdi da je zatražio istragu protiv sebe. Što se navoda i kvalifikacija iz Slobodne Bosne tiče oni mogu biti demantovani istragom koju sam zatražio ili dokazani što će za posljedicu imati moj odlazak u zatvor", rekao je Budimlić
Banksy

#6727 Re: SDP

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
ultima_palabra wrote: Za muku je i krmka bratom zvati ;-)
ne bi se iznenadio da se uskoro po forumu pocnu hvaliti npr.
artiljerci koji onomad ranise lagumdziju i pudarica... :D

jbg i oni su bili protiv sdp-a... :D pa
su haman po automatizmu prirodni saveznici nove bosanske ljevice... :D :D
Sasvim si u pravu.

Jučerašnji susret visokih funkcionera SDS-a i SDP-a samo uvod u prave pregovore
22. Oktobar 2010

Kamere RTRS-a bile su jučer „nezgodni svjedoci“ sastanka potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića i visokog funkcionera SDS-a Predraga Kovača u eko-kući Borov Do na Hreši u blizini Sarajeva.
Ovaj sastanak bio je samo uvod u skorašnji sastanak predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i predsjednika SDS-a Mladena Bosića.

„Jako smo zadovoljni onime što smo dogovorili sa SDS-om i PDP-om. Ja moram reći da mi imamo vrlo bliske pozicije o tome kako i na koji način treba da funkcionira vlast u ovoj zemlji, izjavio je tom prilikom za RTRS Damir Hadžić.

Banksy

#6728 Re: SDP

Post by Banksy »

Ridjobrki wrote:
StupskaBitanga wrote:kakve nadrealne tektove i reportaže i šta slijedi u obracunu sa SDA preko FTV živo me interesuje
Ništa što neće rezultirati autogolovima.
SDA nikad otkad postoji nije bila u ugodnijoj poziciji i ove dane će jednom slaviti. Uživaju u vlasti i puštaju SDP da sam sebe ukopava... Politika je kurva ali je i kurvanje umjetnost.

Način na koji to SDP radi je takav da će im se sve što poduzmu neizostavno obiti o glavu. Za dvije godine će percepcija birača o SDA biti daleko bolja od percepcije SDP-a nastave li ovako. Tu bi mogla profitirati NS ali SDA vraća svoje birače i od SBiH koja je prošlost i od SBB koja nema šanse da ostane kao dugoročan projekt. Karte su davno podijeljene, pitanje je samo ko ći iz svojih izvući bolju partiju.
Tačno.
Jedino pitanje ostaje ima li SBB šanse da opstane kao dugoročan projekat. Ne znam kakvi su Fahrini dugoročni planovi, ako ih ima, i ko im i kako radi teren, ali ne smije ih se potcijeniti.
klixober

#6729 Re: SDP

Post by klixober »

zagazaga wrote::shock: i gledaoci se uljucili u boks mec :run:
Hoćemo aplauz :dance: , hoćemo aplauz! :dance:
Bosnolog

#6730 Re: SDP

Post by Bosnolog »

komeba wrote:
zagazaga wrote::shock: i gledaoci se uljucili u boks mec :run:
Hoćemo aplauz :dance: , hoćemo aplauz! :dance:

:music:
mO k3

#6731 Re: SDP

Post by mO k3 »

Banksy wrote:
Ridjobrki wrote:
StupskaBitanga wrote:kakve nadrealne tektove i reportaže i šta slijedi u obracunu sa SDA preko FTV živo me interesuje
Ništa što neće rezultirati autogolovima.
SDA nikad otkad postoji nije bila u ugodnijoj poziciji i ove dane će jednom slaviti. Uživaju u vlasti i puštaju SDP da sam sebe ukopava... Politika je kurva ali je i kurvanje umjetnost.

Način na koji to SDP radi je takav da će im se sve što poduzmu neizostavno obiti o glavu. Za dvije godine će percepcija birača o SDA biti daleko bolja od percepcije SDP-a nastave li ovako. Tu bi mogla profitirati NS ali SDA vraća svoje birače i od SBiH koja je prošlost i od SBB koja nema šanse da ostane kao dugoročan projekt. Karte su davno podijeljene, pitanje je samo ko ći iz svojih izvući bolju partiju.
Tačno.
Jedino pitanje ostaje ima li SBB šanse da opstane kao dugoročan projekat. Ne znam kakvi su Fahrini dugoročni planovi, ako ih ima, i ko im i kako radi teren, ali ne smije ih se potcijeniti.
sbb?? jeli to znaci sta bi bilo??
Kakav fahro ... :-)
kiky

#6732 Re: SDP

Post by kiky »

sda je sdp-ov istočni grijeh ...
stim valja živjet ...
stochar

#6733 Re: SDP

Post by stochar »

gledam posljednjih dana, od Trznice do BBI-a po pet-sest humanitarnih akcija u kojima gradjani skupljaju novac da nam djeca ne umiru po hodnicima svjetskih bolnica! ucestvujem u akcijama, ali je jadno da narod svaki put mora placati ponovo nesto za sto smo svi vec platili, i za sto su placali i roditelji te bolesne djece!

- svaki iole ozbiljniji tretman zahtijeva operaciju u inostranstvu - pita li se iko kakve su nam to bolnice i sta rade ti ministri zdravstva?!?!?!?

- spominj'o sam ovdje kad je Inzko gostov'o kod Batka kad su se skupljale pare za lijecenje djecaka kojem su bila preostala dva mjeseca zivota ako se ne izmjesti. kaze Inzko: "bilo je i u mojoj porodici slicnih slucajeva, ali sve je pokrilo zdravstveno osiguranje, ne razumijem zasto skupljate novac ako imate osiguranje?"

- kad smo od formiranja vlasti u KS i FBiH vidjeli/culi ijednog ministra zdravstva da je mrdn'o prtom po ovom pitanju?

- ministri: je li vas bar malo stid kad cujete da je jos neko od osoba za cije ste zdravstveno osiguranje nadlezni umro u nekoj od bolnica cekajuci da mu sugradjani skupe novac za lijecenje?!?!?!?!?!

Image
Zlatko Vuković, ministar zdravstva KS (SDP)

Image
Rusmir Mesihović, ministar zdravstva FBiH (SDP)
Optimus Prime

#6734 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

@stochar

je li to opet neka konstruktivna kritika? :-)

Valjda je SDP sad kriv sto smo mi siromasna zemlja pa ne mozemo da si priustimo zdravstveni sistem poput onog u Norveskoj.
stochar

#6735 Re: SDP

Post by stochar »

Optimus Prime wrote:@stochar

je li to opet neka konstruktivna kritika?

Valjda je SDP sad kriv sto smo mi siromasna zemlja pa ne mozemo da si priustimo zdravstveni sistem poput onog u Norveskoj.
jeste. ovo je konstruktivna kritika, jeste - krivi su! i nismo toliko siromashni - mi placamo zdravstveno osiguranje da bi ukoliko se razbolimo morali opet oslanjati na sadaku! prstom nisu mrdnuli da se stanje popravi, ako bar ne moze biti idealno! krivi su i oni, i ovi prije njih!

ako smo danima pistali pred Kantonom protiv Taje i Semihe zbog sigurnosti, ne vidim ni jedan razlog zbog cega su sada Behmen i Musić manje odgovorni zbog toga, i ne vidim ni jedan razlog zbog cega ministri zdravstva nisu odgovorni za katastrofalno stanje u zdravstvu i suodgovorni za svaku smrt prouzrokovanu cekanjem sadake i pored cinjenice da se placa zdravstveno osiguranje!!!
Optimus Prime

#6736 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

stochar wrote:

jeste. ovo je konstruktivna kritika, jeste - krivi su! i nismo toliko siromashni - mi placamo zdravstveno osiguranje da bi ukoliko se razbolimo morali opet oslanjati na sadaku! prstom nisu mrdnuli da se stanje popravi, ako bar ne moze biti idealno! krivi su i oni, i ovi prije njih!

ako smo danima pistali pred Kantonom protiv Taje i Semihe zbog sigurnosti, ne vidim ni jedan razlog zbog cega su sada Behmen i Musić manje odgovorni zbog toga, i ne vidim ni jedan razlog zbog cega ministri zdravstva nisu odgovorni za katastrofalno stanje u zdravstvu i suodgovorni za svaku smrt prouzrokovanu cekanjem sadake i pored cinjenice da se placa zdravstveno osiguranje!!!

Znaci ti ocekujes od SDP-a da ti u roku od 9 mjeseci u ovakvim okolnostima stvore norveski zivotni standard i sve manje od toga je kao neuspjeh? :-)
quasar

#6737 Re: SDP

Post by quasar »

Mrzim i ja ovu zdravstvenu zastitu jer ja pored 260 maraka mjescno koje uplacujem, idem ma internet da sebi nadjem lijekove kad mi trebaju, jer jednostavno nemam vremena da me sistem zvace danima i mjesecima.
Napravljen je za besposlene, penzionere, specijalisti rade jednokratno, moras prvo po uputnicu, pa se naruciti specijalisti, pa dodatne pretrage, sljedeci dan, pa opet specijalisti, pa peti ili sesti put dobijes dijagnozu, pa sa njom opet porodičnom vraču, i onda dobiješ nekakav lijek, koji je propisan, ali ako hoces bolji, onda plati jer ne moze ne recept.

Medjutim za sve to mi nije kriv SDP. A SDP ne moze to ni raspetljati bez velike frke i zestoke borbe za koju sad nemaju dovoljno vlasti - moci.
Potrebno je mnoge "zasluzne" nabiti nogom u guzicu, kao i zavrnuti pipe beskonacnog toka novca iz mog dzep u dzepove tih azdaja i mesara, sto su nekako dosli do diplome medicinskog fakulteta.

Pa ja lijepo sa svojim parama izaberem osiguranje i ljekara.
sanaman

#6738 Re: SDP

Post by sanaman »

ca. 309 miliona KM je prikupio kantonalni zavod za zdravstvo sarajevo...da li je malo ne znam, da li je puno ne znam ali u kantonu Sarajevo je zaposleno preko 7400 ljudi u zdravstvu a od naveden cifre ca. 191 milion ide na plate i naknade, ca 62%.

http://kzzosa.ba/files/pages/Izvje%C5%A ... godinu.pdf
Optimus Prime

#6739 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

sanaman wrote:

ca. 309 miliona KM je prikupio kantonalni zavod za zdravstvo sarajevo...da li je malo ne znam, da li je puno ne znam ali u kantonu Sarajevo je zaposleno preko 7400 ljudi u zdravstvu a od naveden cifre ca. 191 milion ide na plate i naknade, ca 62%.

Za usporedbu, Austrijanci na primjer godisnje potrose 60 milijardi maraka na zdravstvo, dakle otprilike 200 puta vise, a ima ih 20 puta vise nego sto Sa-kanton ima stanovnika. Dakle po glavi izdvajaju oko 10 puta vise za zdravstvo. Naravno imaju i mnogo vece troskove, ali da bi se stocharevi snovi ostvarili fali jedno 700 miliona maraka godisnje.
stochar

#6740 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:

Mrzim i ja ovu zdravstvenu zastitu jer ja pored 260 maraka mjescno koje uplacujem, idem ma internet da sebi nadjem lijekove kad mi trebaju, jer jednostavno nemam vremena da me sistem zvace danima i mjesecima.
Napravljen je za besposlene, penzionere, specijalisti rade jednokratno, moras prvo po uputnicu, pa se naruciti specijalisti, pa dodatne pretrage, sljedeci dan, pa opet specijalisti, pa peti ili sesti put dobijes dijagnozu, pa sa njom opet porodičnom vraču, i onda dobiješ nekakav lijek, koji je propisan, ali ako hoces bolji, onda plati jer ne moze ne recept.

Medjutim za sve to mi nije kriv SDP. A SDP ne moze to ni raspetljati bez velike frke i zestoke borbe za koju sad nemaju dovoljno vlasti - moci.
Potrebno je mnoge "zasluzne" nabiti nogom u guzicu, kao i zavrnuti pipe beskonacnog toka novca iz mog dzep u dzepove tih azdaja i mesara, sto su nekako dosli do diplome medicinskog fakulteta.

Pa ja lijepo sa svojim parama izaberem osiguranje i ljekara.
imaju dovoljno moci, federalni ministar zdravstva je njihov, ministar zdravstva u KS je njihov. to sto mi iako sam lijepo rekao da ne ocekujem da sve rijese preko noci, ali da su vec odavno trebali poceti sa rjesavanjem si glat preskocio - nemaju carobni stapic, ali imaju resor u kojem nista konkretno za tih devet mjeseci nisu ucinili da se ovo stanje popravi! za pocetak, mogli su poraditi na olaksavanju koristenja federalnog fonda koji vec postoji, pa onda lagano dalje. sta oni rade - 'lade jaja!

krivi su, moramo od njih, i od svih buducih vlada traziti da rade umjesto sto se samo pravdaju (krivi su drugi, kriv je rat, kriv je SDA, krivo je more...). ne vidim pomak, ne vidim zelje za pomak, ne vidim konkretan plan!
klixober

#6741 Re: SDP

Post by klixober »

stochar wrote:

A da im malo damo vremena da urade nešto pa onda kritikujemo? Ali o čemu ja ovdje pričam, kritikovalo se i prije nego što je uspostavljena vlast.
quasar

#6742 Re: SDP

Post by quasar »

Sta znaci ministar? Uozbilji se.
Sta je mogao npr.Suljagic u svom slucaju?
Treba sve izglasati u parlamentu a tu redovno puca koalicija cim se barne u "stecena prava".

@sanaman
ne znam jel malo ili puno 309 milja, ali znam da tu nikako nije cist racun. Ja bih da bude cist racun - duga ljubav. Daj mi moje pare i daj da biram gdje cu ih dati.
stochar

#6743 Re: SDP

Post by stochar »

Optimus Prime wrote:
sanaman wrote:

Za usporedbu, Austrijanci na primjer godisnje potrose 60 milijardi maraka na zdravstvo, dakle otprilike 200 puta vise, a ima ih 20 puta vise nego sto Sa-kanton ima stanovnika. Dakle po glavi izdvajaju oko 10 puta vise za zdravstvo. Naravno imaju i mnogo vece troskove, ali da bi se stocharevi snovi ostvarili fali jedno 700 miliona maraka godisnje.
za usporedbu, austrija je ozbiljna drzava sa ozbiljnim ljudima u vlasti, ovo je nakarada sa kleptomanima u vlasti! kako te nije stid govoriti da je zdravstveno osiguranje dostojno covjeka tek 'stocharov san'?!?!?!?! pa dokle vishe? nije li na plakatima pisalo 'Zdravstvo za čovjeka'? je li ovo sto imamo zdravstvo za covjeka? nije, nije ni za zivotinju!

sredstava ima, svi placamo zdravstveno, evo, placam ga 10 godina, nisam u tom periodu koristio nista, otis'o mozda jednom-dva puta da mi prepisu lijekove. dao sam za zdravstvo za te godine bruku para, i da mi se sutra sta desi, moja bi fotka bila na panou pred Katedralom i moja raja bi hodala naokolo s kutijicom!

(vremena za rezultate - treba. vremena za poceti raditi da do rezultata dodje - ne treba. to vrijeme pocinje odmah nakon imenovanja ministra! sta su to uradili da se ovo popravi? koji su tok onkretni koraci, planovi, inicijativa?)

quasar wrote: Potrebno je mnoge "zasluzne" nabiti nogom u guzicu, kao i zavrnuti pipe beskonacnog toka novca iz mog dzep u dzepove tih azdaja i mesara, sto su nekako dosli do diplome medicinskog fakulteta.
raspitaj se kako je aktuelni ministar FBiH dosao do diplome medicinskog fakulteta, i koja je kletva odavno bila medju rajom.
Last edited by stochar on 09/01/2012 21:15, edited 1 time in total.
sanaman

#6744 Re: SDP

Post by sanaman »

Treba biti realan, nismo i nikad necemo biti ni NOR ni AUT niti trebamo dalje gledati od Alpa...znaci komsiluk i vidjeti kako i sta je rijeseno, Slovenija nam je plafon (samo ovo sebi Bosanac nikad priznati nece :D ). Nismo ekonomski jaki da imamo solidno zdravstveno osiguranje niti cemo ga ikad imati..ali je isto je porazavajuce da:

prvo da ne mozemo da pruzimo sve zdravsvene usluge/operacije svojim gradjanima..ne znam jel do strucnosti ili opreme ili oboje

a onda kada skontam da cak nemamo para da nasim gradjanim platimo tu uslugu u inostrantvu onda padnem iskreno u crnjak i molim Boga svaki dan da se niko ne razboli :(

Ne treba imati iluzije, mozemo sigurno unaprijediti sistem da gradjani ako nista mogu otici van da se plati operacija ali to nam je plafon...nemamo mi para za sve to da sami rjesavamo u drazvi gdje radi samo 800 000 ljudi i treba da se brinemo o skoro 4 miliona. Na kraju nam je mozda i jeftinije tako nego sve to skupo nabaviti, odrzavati, itd. Ovako se samo po potrebi plate komplikovane operacije vani.
quasar

#6745 Re: SDP

Post by quasar »

raspitaj se kako je aktuelni ministar FBiH dosao do diplome medicinskog fakulteta, i koja je kletva odavno bila medju rajom.
Da prostis i to me zalibo. Nit znam kako se zove, niti iz koje je stranke, niti sta je program te stranke.
Ja sam glasac SDP-a zato sto ozbiljne opozicije primitivizmu i nacionalizmu nije bilo.
Najdraze mi je kad cujem kako Zlaja ide na nerve i jetricu onima koji obozavaju ove koji meni idu na jetru.
Mrzim demokratiju i ko je izmisli. Svaka budala moze reci sta hoce a nikom ne mora dokazivati da je kvalifikovana da ista pisne.
Ovo je sve svakako otislo u qurac krasni. Pa neka i sa SDP-om.
Optimus Prime

#6746 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

@stochar

To sto si ti nesto uplatio, a nisi koristio medicinske usluge ne igra ama bas nikakvu ulogu.
Bitna je ukupna suma koja se uplacuje. Znaci postoji odredjeni budzet za zdravstvo i u kantonu Sarajevo iznosi nekih 300 miliona KM. Da bi imao norveski zdravstevni sistem fali odokativno jos jedna milijarda godisnje. Iz tvog prijasnjeg posta vidim da si uvidio da SDP nema carobni stapic i da jedostavno nisu u stanju da tu milijardu izvade iz sesira, dakle ne znam sta pokusavas da nam objasnis.
sanaman

#6747 Re: SDP

Post by sanaman »

quasar wrote:Sta znaci ministar? Uozbilji se.
Treba sve izglasati u parlamentu a tu redovno puca koalicija cim se barne u "stecena prava".

@sanaman
ne znam jel malo ili puno 309 milja, ali znam da tu nikako nije cist racun. Ja bih da bude cist racun - duga ljubav. Daj mi moje pare i daj da biram gdje cu ih dati.
i ja sam tako mislio pa promijenio misljenje. Vatreni sam zagovornik solidarnosti i da svi uplacujemo u isti kos. :D
Razlog jednostvan, godisnje uplatis nekih 3500 KM (odokativno) za 40 godina staza :D sto je jako, jako tesko postici u BiH..uplatices ca. 105 000 KM ako dodamo jos 50 000 na ovo povecanja uplata, inflacije i svakojake gluposti za svoj zivotni vijek uplatices max 150 000 KM... nedaj Boze komplikovane operacije srca, transplatacije ili dugogodisnjeg lijecenja..nema sanse da ga pokrijes sa navedenim novcem. Zato solidarnost :D
stochar

#6748 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:
Da prostis i to me zalibo. Nit znam kako se zove, niti iz koje je stranke, niti sta je program te stranke.
Ja sam glasac SDP-a zato sto ozbiljne opozicije primitivizmu i nacionalizmu nije bilo.
Najdraze mi je kad cujem kako Zlaja ide na nerve i jetricu onima koji obozavaju ove koji meni idu na jetru.
Mrzim demokratiju i ko je izmisli. Svaka budala moze reci sta hoce a nikom ne mora dokazivati da je kvalifikovana da ista pisne.
Ovo je sve svakako otislo u qurac krasni. Pa neka i sa SDP-om.
toliko im ide na nerve da je potpis'o sporazum o saradni s HDZ-om. to sto ne znas ko je ministar iz stranke za koju si glasao, govori o ozbiljnosti glasackog tijela te stranke.

politicko djelovanje gradjanina ne zavrsava ubacivanjem listica, moramo gledati da li su oni za koje smo glasali opravdali nase povjerenje. sugerisem: raspitaj se kako se zove ministar i kako je zavrsio faks poslije kojeg je nastala poznata kletva, bice ti jasnije.

@alfons - ne trebam zavrsiti medicinu da vidim kako bi i pored cinjenice da placam zdravstveno (godinama, bio u tom periodu jednom-dva puta prepisali mi antibiotik koji sam platio), u slucaju ozbiljnije bolesti jedini nacin da prezivim bio taj da mi raja skuplja sadaku po ulici. ako je tebi to OK, i ako se ne bojis razboliti se, onda OK. ja mislim da nije, i to su ljudski, pravi, realni problemi, ne treba za to nauka.
stochar

#6749 Re: SDP

Post by stochar »

sanaman wrote:
quasar wrote:Sta znaci ministar? Uozbilji se.

@sanaman
i ja sam tako mislio pa promijenio misljenje. Vatreni sam zagovornik solidarnosti i da svi uplacujemo u isti kos. :D
Razlog jednostvan, godisnje uplatis nekih 3500 KM (odokativno) za 40 godina staza :D sto je jako, jako tesko postici u BiH..uplatices ca. 105 000 KM ako dodamo jos 50 000 na ovo povecanja uplata, inflacije i svakojake gluposti za svoj zivotni vijek uplatices max 150 000 KM... nedaj Boze komplikovane operacije srca, transplatacije ili dugogodisnjeg lijecenja..nema sanse da ga pokrijes sa navedenim novcem. Zato solidarnost :D
10 ljudi, po 150 milja - 1 500 000. od tih deset nek' se jedan razboli ostalih deset ne, eto i vise nego dovoljno novca da se sve pokrije iz zdravstvenog osiguranja. ali, te pare ne idu gdje im je namijenjeno, i tu nastaje situacija da i pored cinjenice da kao gradjanin izmirujes obaveze prema ZO, drzava ne izmiri svoj dio ugovora prema tebi pa moras prositi po ulici. zalosno.

i onda megatron kaze kako je zdravstveno osiguranje 'stocharov san'...
Alfons Kauders

#6750 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

sanaman wrote:Treba biti realan, nismo i nikad necemo biti ni NOR ni AUT niti trebamo dalje gledati od Alpa...znaci komsiluk i vidjeti kako i sta je rijeseno, Slovenija nam je plafon (samo ovo sebi Bosanac nikad priznati nece :D ). Nismo ekonomski jaki da imamo solidno zdravstveno osiguranje niti cemo ga ikad imati..ali je isto je porazavajuce da:

prvo da ne mozemo da pruzimo sve zdravsvene usluge/operacije svojim gradjanima..ne znam jel do strucnosti ili opreme ili oboje

a onda kada skontam da cak nemamo para da nasim gradjanim platimo tu uslugu u inostrantvu onda padnem iskreno u crnjak i molim Boga svaki dan da se niko ne razboli :(

Ne treba imati iluzije, mozemo sigurno unaprijediti sistem da gradjani ako nista mogu otici van da se plati operacija ali to nam je plafon...nemamo mi para za sve to da sami rjesavamo u drazvi gdje radi samo 800 000 ljudi i treba da se brinemo o skoro 4 miliona. Na kraju nam je mozda i jeftinije tako nego sve to skupo nabaviti, odrzavati, itd. Ovako se samo po potrebi plate komplikovane operacije vani.
I jedno i drugo jebiga... Fali i kapaciteta i ljudi, a kao u svakoj drugoj struci najsposobniji idu vani.

Za placanje svih tretmana u inostranstvu nikad nije bilo niti ce biti para, barem ako se ne ide na privatne fondove. Ista je situacija u Srbiji, Hrvatskoj, CG, Makedoniji.

Ja prilicno dobro znam kakva je situacija u TZ, jer su nedavno razvlacili UKC po medijima, a sjedio sam jesenas i s jaranom koji je nesto pisao o tome u lokalnim medijima pa sam cuo jos nekih zanimljivih sitnica.

Ukratko, jedva se odrzava i ovo sto imamo. Dug je van svake pameti, otprilike kada radnicima ne bi placali ni fenig iduce tri godine, jedva da bi izasli iz crvenog. Mislim da zvanicno ima preko 35 miliona duga prema dobavljacima a nezvanicno, bolje da ne govorim... Jednostavno se ne ubere dovoljno love, oko pola ode na plate, ostatak na dobavljace i ostale troskove. A to je samo UKC TZ, kada pogledas cijelu federaciju, i ubacis domove zdravlja, radi se par stotina miliona dugovanja koja se gomilaju jos od rata.

Nesto se vec radi na tom planu, tj. saradnji fodnova uz koodrinaciju s federalnog nivoa, ali to ne moze rijesiti problem. Moze se ubzati naplata, poboljsati saradnja izmedju kantonalnih fondova, ali opet na kraju balade ostaje dug, koji ce se tesko i odrzati na postojecem nivou, da i ne pricamo o nekom znacajnom smanjenju...
Post Reply