sanaman wrote:Treba biti realan, nismo i nikad necemo biti ni NOR ni AUT niti trebamo dalje gledati od Alpa...znaci komsiluk i vidjeti kako i sta je rijeseno, Slovenija nam je plafon (samo ovo sebi Bosanac nikad priznati nece

). Nismo ekonomski jaki da imamo solidno zdravstveno osiguranje niti cemo ga ikad imati..ali je isto je porazavajuce da:
prvo da ne mozemo da pruzimo sve zdravsvene usluge/operacije svojim gradjanima..ne znam jel do strucnosti ili opreme ili oboje
a onda kada skontam da cak nemamo para da nasim gradjanim platimo tu uslugu u inostrantvu onda padnem iskreno u crnjak i molim Boga svaki dan da se niko ne razboli
Ne treba imati iluzije, mozemo sigurno unaprijediti sistem da gradjani ako nista mogu otici van da se plati operacija ali to nam je plafon...nemamo mi para za sve to da sami rjesavamo u drazvi gdje radi samo 800 000 ljudi i treba da se brinemo o skoro 4 miliona. Na kraju nam je mozda i jeftinije tako nego sve to skupo nabaviti, odrzavati, itd. Ovako se samo po potrebi plate komplikovane operacije vani.
I jedno i drugo jebiga... Fali i kapaciteta i ljudi, a kao u svakoj drugoj struci najsposobniji idu vani.
Za placanje svih tretmana u inostranstvu nikad nije bilo niti ce biti para, barem ako se ne ide na privatne fondove. Ista je situacija u Srbiji, Hrvatskoj, CG, Makedoniji.
Ja prilicno dobro znam kakva je situacija u TZ, jer su nedavno razvlacili UKC po medijima, a sjedio sam jesenas i s jaranom koji je nesto pisao o tome u lokalnim medijima pa sam cuo jos nekih zanimljivih sitnica.
Ukratko, jedva se odrzava i ovo sto imamo. Dug je van svake pameti, otprilike kada radnicima ne bi placali ni fenig iduce tri godine, jedva da bi izasli iz crvenog. Mislim da zvanicno ima preko 35 miliona duga prema dobavljacima a nezvanicno, bolje da ne govorim... Jednostavno se ne ubere dovoljno love, oko pola ode na plate, ostatak na dobavljace i ostale troskove. A to je samo UKC TZ, kada pogledas cijelu federaciju, i ubacis domove zdravlja, radi se par stotina miliona dugovanja koja se gomilaju jos od rata.
Nesto se vec radi na tom planu, tj. saradnji fodnova uz koodrinaciju s federalnog nivoa, ali to ne moze rijesiti problem. Moze se ubzati naplata, poboljsati saradnja izmedju kantonalnih fondova, ali opet na kraju balade ostaje dug, koji ce se tesko i odrzati na postojecem nivou, da i ne pricamo o nekom znacajnom smanjenju...