Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ElRe
#6726 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kleber Krystal HP3 jutros odlican, Sarajevo-Sokolac-Sarajevo.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6727 Re: Dolazi zima - zimske gume
Je li normalno da se sarafi odvrcu (popuste)na felgama, dok je auto na dizalici, klocevima, dok nema kontakta sa podlogom????
Sent from my C6603 using Tapatalk
-
direstraits0078
#6728 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nikakvu ulogu ne igra gdje ces popustiti sarafe, ako mislis skidati tockove. U pravilu se radi na dizalici, jer ledja nema rezervnih.
- amar1994
#6729 Re: Dolazi zima - zimske gume
a rucno dotezanjedirestraits0078 wrote:Nikakvu ulogu ne igra gdje ces popustiti sarafe, ako mislis skidati tockove. U pravilu se radi na dizalici, jer ledja nema rezervnih.
-
Me_again
#6730 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naravno da je lakše otpustiti šarafe kada dodiruju tlo, može se upotrijebiti i noga nakon "profesionalnog i stručnog" stezanja pištoljem. A tako i leđa sačuvašamar1994 wrote:a rucno dotezanjedirestraits0078 wrote:Nikakvu ulogu ne igra gdje ces popustiti sarafe, ako mislis skidati tockove. U pravilu se radi na dizalici, jer ledja nema rezervnih.
Dotezanje moment ključem na tlu, isto, jer se na dizalici pogonski točkovi (odnosno točkovi na koje ne djeluje parkirna kočnica) nemogu blokirati pa se nemože upotrijebiti neophodna sila.
- konektovan
#6731 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni je bilo prestrasno, kad su u maji odvrtali sarafe na prednjim tockovima, a auto na dizalici, maloj, tockovi se klate tamo vamo, a zategnuto majstorski prije toga.Me_again wrote:Naravno da je lakše otpustiti šarafe kada dodiruju tlo, može se upotrijebiti i noga nakon "profesionalnog i stručnog" stezanja pištoljem. A tako i leđa sačuvašamar1994 wrote:a rucno dotezanjedirestraits0078 wrote:Nikakvu ulogu ne igra gdje ces popustiti sarafe, ako mislis skidati tockove. U pravilu se radi na dizalici, jer ledja nema rezervnih.![]()
Dotezanje moment ključem na tlu, isto, jer se na dizalici pogonski točkovi (odnosno točkovi na koje ne djeluje parkirna kočnica) nemogu blokirati pa se nemože upotrijebiti neophodna sila.
-
direstraits0078
#6732 Re: Dolazi zima - zimske gume
Covjek pitao je li ok otpustati sarafe na dizalici. Naravno da jeste. Kad radis u DIY reziji, onda je lakse dok su na tlu. Inace, za odvrtanje moze kompresor, za stezanje ne. Mislim, moze i za stezanje, ali ako meho placa glavcinu kad ukrsti saraf, jer mu je mrsko zaviti prva 2 navoja rukom.
- konektovan
#6733 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Sto se tice tih procedura,jedini vulkanizeri koji ih postuju, tip top gumi i braca Surkovici iza studentskih domova u nedjaricima.direstraits0078 wrote:Covjek pitao je li ok otpustati sarafe na dizalici. Naravno da jeste. Kad radis u DIY reziji, onda je lakse dok su na tlu. Inace, za odvrtanje moze kompresor, za stezanje ne. Mislim, moze i za stezanje, ali ako meho placa glavcinu kad ukrsti saraf, jer mu je mrsko zaviti prva 2 navoja rukom.
-
direstraits0078
#6734 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
I mojoj ženi je bilo prestrašno kad je pogledala na tablu na Döttinger Höhe i vidjela 250. A ljudi normalno praše i više.konektovan wrote: Meni je bilo prestrasno, kad su u maji odvrtali sarafe na prednjim tockovima, a auto na dizalici, maloj, tockovi se klate tamo vamo, a zategnuto majstorski prije toga.
- konektovan
#6735 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Zar moze vise od toga?![emoji3]direstraits0078 wrote:I mojoj ženi je bilo prestrašno kad je pogledala na tablu na Döttinger Höhe i vidjela 250. A ljudi normalno praše i više.konektovan wrote: Meni je bilo prestrasno, kad su u maji odvrtali sarafe na prednjim tockovima, a auto na dizalici, maloj, tockovi se klate tamo vamo, a zategnuto majstorski prije toga.
-
direstraits0078
#6736 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne moze, ima ogranicenje. 
- bleee_sa
#6737 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dobri ste, meni se na 80 dlanovi znoje 
- Optimist
#6738 Re: Dolazi zima - zimske gume
Danas put prema Jahorini sav zaledjen. Svako malo neko ne moze dalje bez lanaca. Michelin me iznenadio jer sam se uspio popeti do Pegija bez vecih problema.
-
Dzontra_Volta
#6739 Re: Dolazi zima - zimske gume
Šta te ima iznenaditi. Samo na ovom forumu su Michelin loše gume.Optimist wrote:Danas put prema Jahorini sav zaledjen. Svako malo neko ne moze dalje bez lanaca. Michelin me iznenadio jer sam se uspio popeti do Pegija bez vecih problema.
- Optimist
#6740 Re: Dolazi zima - zimske gume
Govore da nisu za snijega i uslova kakvi su bili danas. Ono u cemu ih stvarno mogu pohvaliti je kocenje i opcenito drzanje na mokrom. Tu nemam nijedne primjedbe.
-
jefferson
#6741 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mozda malo potrazis pa vidis da je opcenito Michelin slabiji u kategoriji dubok snijeg i bljuzgavica.Dzontra_Volta wrote:Šta te ima iznenaditi. Samo na ovom forumu su Michelin loše gume.Optimist wrote:Danas put prema Jahorini sav zaledjen. Svako malo neko ne moze dalje bez lanaca. Michelin me iznenadio jer sam se uspio popeti do Pegija bez vecih problema.
Npr. na Skandinavskim i ruskim testovima gdje testiraju dubok snijeg i bljuzgavicu, Michelinove najbolje zimske gume za najteze uslove, X-Ice Xi2 i Xi3 su stalno na dnu.
To ne znaci da Michelin ne moze napraviti takvu gumu, nego da prave gume drugacije filozofije.
Michelin racuna da u Evropi, SAD, itd. se ceste dovoljno ciste, da ne treba napraviti gumu koja ce ici kroz 50cm snijega, nego koja ce biti dobra u svim uslovima, a oni paznju najvsie poklanjaju performansama na ledu i mokrom.
Sto se tice strukture, to niko ne moze prici Michelinu, i od svih guma imaju najjacu strukturu i vjerovatno su najlakse, jer koriste puno kevlara i karbona umjesto celicnih vlakana. Npr. razlika izmedju Michelina Latitude Xi2 i Bridgestone Blizzak DM-V2 u 255/55 R18 velicini je 2kg. To nije mala razlika nikako.
Medjutim, kada kazem da Michelin nije "dobar" u dubokom snijegu to je poredeci sa TS860 ili ostalim vrhunskim gumama. One ce i dalje proci kroz taj snijeg i jos vaznije, zakociti. Kupiti zimske gume Michelin nije greska, samo treba skontat u kakvim uslovima ce se ta guma vecinom korsititi. Recimo ako ide neko puno za EU, vozi stalno na auto putu, Michelin bi po meni bio prvi i najbolji izbor. Ako je prioritet popet se uz Dalmatinsku, onda ima boljih guma.
- BarbaDue
#6742 Re: Dolazi zima - zimske gume
Odvratanje na tlu (tek da popusti šaraf) - digni auto pomoću dizalice - odvrni do kraja, skini gumu i stavi drugu, zavrni je koliko možeš na dizalici - spusti auto sa dizalice i na zamlji dotegni šarafe - provozaj auto 5-10 minuta i ponovo dotegni šarafe ako bude bilo potrebe.konektovan wrote:Je li normalno da se sarafi odvrcu (popuste)na felgama, dok je auto na dizalici, klocevima, dok nema kontakta sa podlogom????
-
nookey
#6743 Re: Dolazi zima - zimske gume
tako je, ja definitivno prelazim na Continental...jefferson wrote:Mozda malo potrazis pa vidis da je opcenito Michelin slabiji u kategoriji dubok snijeg i bljuzgavica.Dzontra_Volta wrote:Šta te ima iznenaditi. Samo na ovom forumu su Michelin loše gume.Optimist wrote:Danas put prema Jahorini sav zaledjen. Svako malo neko ne moze dalje bez lanaca. Michelin me iznenadio jer sam se uspio popeti do Pegija bez vecih problema.
Npr. na Skandinavskim i ruskim testovima gdje testiraju dubok snijeg i bljuzgavicu, Michelinove najbolje zimske gume za najteze uslove, X-Ice Xi2 i Xi3 su stalno na dnu.
To ne znaci da Michelin ne moze napraviti takvu gumu, nego da prave gume drugacije filozofije.
Michelin racuna da u Evropi, SAD, itd. se ceste dovoljno ciste, da ne treba napraviti gumu koja ce ici kroz 50cm snijega, nego koja ce biti dobra u svim uslovima, a oni paznju najvsie poklanjaju performansama na ledu i mokrom.
Sto se tice strukture, to niko ne moze prici Michelinu, i od svih guma imaju najjacu strukturu i vjerovatno su najlakse, jer koriste puno kevlara i karbona umjesto celicnih vlakana. Npr. razlika izmedju Michelina Latitude Xi2 i Bridgestone Blizzak DM-V2 u 255/55 R18 velicini je 2kg. To nije mala razlika nikako.
Medjutim, kada kazem da Michelin nije "dobar" u dubokom snijegu to je poredeci sa TS860 ili ostalim vrhunskim gumama. One ce i dalje proci kroz taj snijeg i jos vaznije, zakociti. Kupiti zimske gume Michelin nije greska, samo treba skontat u kakvim uslovima ce se ta guma vecinom korsititi. Recimo ako ide neko puno za EU, vozi stalno na auto putu, Michelin bi po meni bio prvi i najbolji izbor. Ako je prioritet popet se uz Dalmatinsku, onda ima boljih guma.
- Pauza
#6744 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pozdrav
Ima li neko da mi proda ili da me uputi gdje da kupim kvalitetne lopov šarafe za citroena 2011. Nisam 100% siguran koja je dimenzija šarafa. hvala.
Ima li neko da mi proda ili da me uputi gdje da kupim kvalitetne lopov šarafe za citroena 2011. Nisam 100% siguran koja je dimenzija šarafa. hvala.
-
Dzontra_Volta
#6745 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja kupio u Maja gume prošle zime - 40 KM.Pauza wrote:Pozdrav
- Pauza
#6746 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ok, sad cu naći na netu gdje je to pa idem da trgujem. Hvala ti. 
- pirpa
#6747 Re: Dolazi zima - zimske gume
https://www.navigator.ba/#/p/abc-1968-d-o-oPauza wrote:Pozdrav
- Pauza
#6748 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala. Abc ima samo za alu felge - 50km. Maja radnja kažu da imaju, cijena 40km. Valjda je to istog kvaliteta u 5 deka.pirpa wrote:https://www.navigator.ba/#/p/abc-1968-d-o-oPauza wrote:Pozdrav
- xamp
#6749 Re: Dolazi zima - zimske gume
Celicne felge ti niko nece uzet, pogotovo ne na tom autu.
- kabal1337
#6750 Re: Dolazi zima - zimske gume
lopov sarafi su glupost