Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElRe

#6726 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Kleber Krystal HP3 jutros odlican, Sarajevo-Sokolac-Sarajevo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6727 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Je li normalno da se sarafi odvrcu (popuste)na felgama, dok je auto na dizalici, klocevima, dok nema kontakta sa podlogom????

Sent from my C6603 using Tapatalk
direstraits0078

#6728 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Nikakvu ulogu ne igra gdje ces popustiti sarafe, ako mislis skidati tockove. U pravilu se radi na dizalici, jer ledja nema rezervnih.
amar1994

#6729 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:Nikakvu ulogu ne igra gdje ces popustiti sarafe, ako mislis skidati tockove. U pravilu se radi na dizalici, jer ledja nema rezervnih.
a rucno dotezanje :?
Me_again

#6730 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

amar1994 wrote:
direstraits0078 wrote:Nikakvu ulogu ne igra gdje ces popustiti sarafe, ako mislis skidati tockove. U pravilu se radi na dizalici, jer ledja nema rezervnih.
Naravno da je lakše otpustiti šarafe kada dodiruju tlo, može se upotrijebiti i noga nakon "profesionalnog i stručnog" stezanja pištoljem. A tako i leđa sačuvaš :)
Dotezanje moment ključem na tlu, isto, jer se na dizalici pogonski točkovi (odnosno točkovi na koje ne djeluje parkirna kočnica) nemogu blokirati pa se nemože upotrijebiti neophodna sila.
konektovan

#6731 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Me_again wrote:
amar1994 wrote:
Naravno da je lakše otpustiti šarafe kada dodiruju tlo, može se upotrijebiti i noga nakon "profesionalnog i stručnog" stezanja pištoljem. A tako i leđa sačuvaš :)
Dotezanje moment ključem na tlu, isto, jer se na dizalici pogonski točkovi (odnosno točkovi na koje ne djeluje parkirna kočnica) nemogu blokirati pa se nemože upotrijebiti neophodna sila.
Meni je bilo prestrasno, kad su u maji odvrtali sarafe na prednjim tockovima, a auto na dizalici, maloj, tockovi se klate tamo vamo, a zategnuto majstorski prije toga.

direstraits0078

#6732 Re: Dolazi zima - zimske gume

Covjek pitao je li ok otpustati sarafe na dizalici. Naravno da jeste. Kad radis u DIY reziji, onda je lakse dok su na tlu. Inace, za odvrtanje moze kompresor, za stezanje ne. Mislim, moze i za stezanje, ali ako meho placa glavcinu kad ukrsti saraf, jer mu je mrsko zaviti prva 2 navoja rukom.
konektovan

#6733 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:Covjek pitao je li ok otpustati sarafe na dizalici. Naravno da jeste. Kad radis u DIY reziji, onda je lakse dok su na tlu. Inace, za odvrtanje moze kompresor, za stezanje ne. Mislim, moze i za stezanje, ali ako meho placa glavcinu kad ukrsti saraf, jer mu je mrsko zaviti prva 2 navoja rukom.
Sto se tice tih procedura,jedini vulkanizeri koji ih postuju, tip top gumi i braca Surkovici iza studentskih domova u nedjaricima.

direstraits0078

#6734 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

konektovan wrote: Meni je bilo prestrasno, kad su u maji odvrtali sarafe na prednjim tockovima, a auto na dizalici, maloj, tockovi se klate tamo vamo, a zategnuto majstorski prije toga.

I mojoj ženi je bilo prestrašno kad je pogledala na tablu na Döttinger Höhe i vidjela 250. A ljudi normalno praše i više.
konektovan

#6735 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:
konektovan wrote: Meni je bilo prestrasno, kad su u maji odvrtali sarafe na prednjim tockovima, a auto na dizalici, maloj, tockovi se klate tamo vamo, a zategnuto majstorski prije toga.

I mojoj ženi je bilo prestrašno kad je pogledala na tablu na Döttinger Höhe i vidjela 250. A ljudi normalno praše i više.
Zar moze vise od toga?![emoji3]

direstraits0078

#6736 Re: Dolazi zima - zimske gume

Ne moze, ima ogranicenje. :D
bleee_sa

#6737 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

Dobri ste, meni se na 80 dlanovi znoje :(
Optimist

#6738 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Danas put prema Jahorini sav zaledjen. Svako malo neko ne moze dalje bez lanaca. Michelin me iznenadio jer sam se uspio popeti do Pegija bez vecih problema.
Dzontra_Volta

#6739 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Optimist wrote:Danas put prema Jahorini sav zaledjen. Svako malo neko ne moze dalje bez lanaca. Michelin me iznenadio jer sam se uspio popeti do Pegija bez vecih problema.
Šta te ima iznenaditi. Samo na ovom forumu su Michelin loše gume. :D
Optimist

#6740 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Govore da nisu za snijega i uslova kakvi su bili danas. Ono u cemu ih stvarno mogu pohvaliti je kocenje i opcenito drzanje na mokrom. Tu nemam nijedne primjedbe.
jefferson

#6741 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Dzontra_Volta wrote:
Optimist wrote:Danas put prema Jahorini sav zaledjen. Svako malo neko ne moze dalje bez lanaca. Michelin me iznenadio jer sam se uspio popeti do Pegija bez vecih problema.
Mozda malo potrazis pa vidis da je opcenito Michelin slabiji u kategoriji dubok snijeg i bljuzgavica.
Npr. na Skandinavskim i ruskim testovima gdje testiraju dubok snijeg i bljuzgavicu, Michelinove najbolje zimske gume za najteze uslove, X-Ice Xi2 i Xi3 su stalno na dnu.
To ne znaci da Michelin ne moze napraviti takvu gumu, nego da prave gume drugacije filozofije.
Michelin racuna da u Evropi, SAD, itd. se ceste dovoljno ciste, da ne treba napraviti gumu koja ce ici kroz 50cm snijega, nego koja ce biti dobra u svim uslovima, a oni paznju najvsie poklanjaju performansama na ledu i mokrom.
Sto se tice strukture, to niko ne moze prici Michelinu, i od svih guma imaju najjacu strukturu i vjerovatno su najlakse, jer koriste puno kevlara i karbona umjesto celicnih vlakana. Npr. razlika izmedju Michelina Latitude Xi2 i Bridgestone Blizzak DM-V2 u 255/55 R18 velicini je 2kg. To nije mala razlika nikako.
Medjutim, kada kazem da Michelin nije "dobar" u dubokom snijegu to je poredeci sa TS860 ili ostalim vrhunskim gumama. One ce i dalje proci kroz taj snijeg i jos vaznije, zakociti. Kupiti zimske gume Michelin nije greska, samo treba skontat u kakvim uslovima ce se ta guma vecinom korsititi. Recimo ako ide neko puno za EU, vozi stalno na auto putu, Michelin bi po meni bio prvi i najbolji izbor. Ako je prioritet popet se uz Dalmatinsku, onda ima boljih guma.
BarbaDue

#6742 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

konektovan wrote:Je li normalno da se sarafi odvrcu (popuste)na felgama, dok je auto na dizalici, klocevima, dok nema kontakta sa podlogom????

Odvratanje na tlu (tek da popusti šaraf) - digni auto pomoću dizalice - odvrni do kraja, skini gumu i stavi drugu, zavrni je koliko možeš na dizalici - spusti auto sa dizalice i na zamlji dotegni šarafe - provozaj auto 5-10 minuta i ponovo dotegni šarafe ako bude bilo potrebe.
nookey

#6743 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nookey »

jefferson wrote:
Dzontra_Volta wrote:
Mozda malo potrazis pa vidis da je opcenito Michelin slabiji u kategoriji dubok snijeg i bljuzgavica.
Npr. na Skandinavskim i ruskim testovima gdje testiraju dubok snijeg i bljuzgavicu, Michelinove najbolje zimske gume za najteze uslove, X-Ice Xi2 i Xi3 su stalno na dnu.
To ne znaci da Michelin ne moze napraviti takvu gumu, nego da prave gume drugacije filozofije.
Michelin racuna da u Evropi, SAD, itd. se ceste dovoljno ciste, da ne treba napraviti gumu koja ce ici kroz 50cm snijega, nego koja ce biti dobra u svim uslovima, a oni paznju najvsie poklanjaju performansama na ledu i mokrom.
Sto se tice strukture, to niko ne moze prici Michelinu, i od svih guma imaju najjacu strukturu i vjerovatno su najlakse, jer koriste puno kevlara i karbona umjesto celicnih vlakana. Npr. razlika izmedju Michelina Latitude Xi2 i Bridgestone Blizzak DM-V2 u 255/55 R18 velicini je 2kg. To nije mala razlika nikako.
Medjutim, kada kazem da Michelin nije "dobar" u dubokom snijegu to je poredeci sa TS860 ili ostalim vrhunskim gumama. One ce i dalje proci kroz taj snijeg i jos vaznije, zakociti. Kupiti zimske gume Michelin nije greska, samo treba skontat u kakvim uslovima ce se ta guma vecinom korsititi. Recimo ako ide neko puno za EU, vozi stalno na auto putu, Michelin bi po meni bio prvi i najbolji izbor. Ako je prioritet popet se uz Dalmatinsku, onda ima boljih guma.
tako je, ja definitivno prelazim na Continental...
Pauza

#6744 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Pauza »

Pozdrav

Ima li neko da mi proda ili da me uputi gdje da kupim kvalitetne lopov šarafe za citroena 2011. Nisam 100% siguran koja je dimenzija šarafa. hvala.
Dzontra_Volta

#6745 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Pauza wrote:Pozdrav

Ima li neko da mi proda ili da me uputi gdje da kupim kvalitetne lopov šarafe za citroena 2011. Nisam 100% siguran koja je dimenzija šarafa. hvala.
Ja kupio u Maja gume prošle zime - 40 KM.
Pauza

#6746 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Pauza »

Ok, sad cu naći na netu gdje je to pa idem da trgujem. Hvala ti. :thumbup:
pirpa

#6747 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pirpa »

https://www.navigator.ba/#/p/abc-1968-d-o-o
Pauza

#6748 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Pauza »

pirpa wrote:

https://www.navigator.ba/#/p/abc-1968-d-o-o
Hvala. Abc ima samo za alu felge - 50km. Maja radnja kažu da imaju, cijena 40km. Valjda je to istog kvaliteta u 5 deka.
xamp

#6749 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by xamp »

Celicne felge ti niko nece uzet, pogotovo ne na tom autu.
kabal1337

#6750 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

lopov sarafi su glupost
Post Reply