Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Alfons Kauders

#6726 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfons kauders

Tacno je da smo u periodu osnivanja i neposredno nakon toga imali izvjesnu podrsku magazina "Dani".
On a je bila bazirana na licnoj, prijateljskoj, a ne na ideoloskoj osnovi.
Tacno je isto tako da se nakon naseg napada na politiku i poteze g.Harisa SIlajdzica i medije pod njegovom kontrolom
ta podrska pretvorila u otvoreno neprijateljstvo.

Ja sam u pocetku "kukao" zbog te blokade ali i zbog nivoa novinarske profesije ovdje.
Nakon nekog vremena, jednim dijelom i na osnovu diskusija vodjenih ovdje, sam prihvatio da je stanje takvo kakvo je i da se moramo okrenuti medijima koji se ne mogu ili se tesko mogu kontrolisati. Srecom, ta odluka, donesena iz nuzde, se na neki nacin pokazala dobrom jer je nas oslobodila potrebe da svoje stavove formulisemo na nacin koji je prihvatljiv za medije u kojima smo ih zeljeli objaviti. (Kad napadamo SDP ili SDA objavi nas Avaza, a Oslobodjenje kad napadamo SBB ili SDA, ali ne previse).
Dani su, u vrijeme kada su vas podrzavali, dobro zagrebali dno - bili su tu negdje sa danasnjom SB, FTV ili TV1, dakle smijesan medij bez trunke profesionalizma. "Podrska" koju je NS dobila na stranicama Dana je bila mac s dvije ostrice, dugorocno je cak i skodila stranci jer je dolazila od magazina koji je davno prodao dusu. Sva sreca pa vas makar SB sada ne podrzava. Digresija - prije desetak godina sam redovno pratio i Dane i SB - da mi je neko tad rekao u sta ce se pretvoriti, pljunuo bi ga.

To je nivo novinarske profesije o kojem pricas. Mozda bi bilo dobro da FTV da malo prostora NS? A mozda i ne bi... Zato jer se i FTV srozao do te mjere da su usporedbe sa RTRS sasvim na mjestu. Ima internet, FB, forumi - na vama je da se aktivirate i pokazete sta znate. Ja se npr. cudim sto ti picis ovdje po temi, zar nema u stranci makar neko od mladje raje, da posta pressove ili linka na vijesti o NS? Natjerajte ljude da se angazuju - ako nemaju 15 minuta vremena dnevno, da anonimno odrade malo posla na netu, sta onda ocekivati od njih?
Ja moram priznati da nisam, u potpunosti, bio svjestan u sta se upustam kada sam otvorio ovu temu ili svoj blog ali danas sasvim sigurno mogu reci da mi je jako drago. Kad se zanemare uobicajene lose pojave u diskusijama u kojima su ucesnici, osim mene, anonimni, mislim da su se na ovoj temi vodile vrlo dobre, ozbiljne i vazne diskusije o politici. Ne zeleci da ureknem dosadasnju praksu, rekao bih da je nivo diskusije na ovoj temi bio na visem nivou nego na drugim, a slicnim, forumskim temama.

Sukob sa SDP-om je dugo bio predmet zive diskusije na ovom i drugim temama i mislim je sto se tice kronologije i stvarnih uzroka tog sukoba sve receno. Mi bismo po onome sto nam pise u programima trebali biti vrlo bliske stranke.
Mozda je sukob jednim djelom isprovociran licnim "animozitetima" ili potezima koji su dozivljeni licno. (moje otvoreno pismo Lagumdziji u Danima zbog kojeg se ni dan danas ne pozdravljamo iako se znamo barem 25 godina, cinjenicom da su Bojan i DIno bili clanovi SDP-a, itd. U aktuelnom trenutku je zanimljivo da su Andjelic i Suljagic imali zadatak da mi odgovore i brane Lagumdziju).
Ja sam se na ovoj temi bezbroj puta naljutio i na tebe i na NS, cak mogu reci da sam odlucio glasati za SDP upravo radi ove teme. Ne zato jer mi se nije svidja politika NS, ne zato jer imam nesto protiv tebe, vec zato jer mi je dosta stvari izgledalo prilicno neozbiljno - i zato jer Bajica, kao i 99% ljudi koji rade u nevladinom sektoru, nikad nisam zagotivio. Srecom, i NS je u medjuvremenu poradila na sebi, tako da dobar dio tih zamjerki vise ne stoji, pa je i moje misljenje o NS dosta bolje nego prije 15 mjeseci. U svakom slucaju nije mi zao sto sam glasao kako sam glasao, jer bi u protivnom propao moj glas (u mom kantonu).
Da skratim...
Mi smo bezbroj do sada ukazali vrlo precizno da odgovornost za sadasnje katastrofalno stanje u zemlji ide na teret stranaka koje su na ili u vlasti vec 20 godina, a ne na pleca SDP-a.
Takodje, bezbroj puta sam u intervjuima rekao da je SDP po svom programu nama najbliza stranka i da bi, s obzirom na svoju velicinu, trebala predvoditi pro gradjansku i pro evropsku koaliciju u BiH. ( I formalno i neformalno smo ih pozivali da preuzmu liderstvo).

Smatrali smo, i to smo i rekli, da je ulazak u koaliciju sa SDA i drugim ideoloski nekompatibilnim strankama s prakticne strane razumljiv, ali moralno tesko odbranjiv potez (Bio bi odbranjiv kada bu ubrzano i doslovno sprovodili platformski dogovor).

Ocekivati od nas da se suzdrzimo od kritike onih poteza SDP-a koje smatramo losim, a zarad programske bliskosti, je iluzorno. ALi je isto tako iluzorno ocekivati da cemo ih napadati argumentima drugih stranaka iz opozicije (SBB< SBiH, BOSS) ili dovoditi u pitanje njihovo pravo da formiraju vlast. Kao sto rekoh u nedavnom intervju za neke novine, sve cemo uciniti da izbacimo SDA iz vlasti ali nista necemo uciniti da dovedemo na vlast SBB ili SBiH.

Nasa stranka se u medjuvremenu profilirala u socijalno liberalnu stranku i migracije clanstva su se smirile.
Licni, emitivni, animoziteti su, nadam se, stvar proslosti.
Nase razlike u vidjenju problema i njihovih rjesenja su velike ali sam siguran da bi se mogao prevazici.
Jedini problem ostaje nase nepristajanje na socijaldemokratiju Marinovog, Damirovog ili Hamdijinog tipa i populisticke poteze koji u krajnjoj instanci urusavaju institucije drzave BiH.(Behmenove zabrane posjete "Dobrovoljackoj" ili zakljucak o osumnjicenima u Hadzicima, na primjer).

O tome sam vec pisao, sumirajuci nas/svoj proslogodisnji rad, ali svako ko iole prati politicka zbivanja zna kako smo reagovali u kljucnim trenutcima formiranja Doma naroda FBiH kao i sve bitne odluke u SKS.

p.k.
Kao sto rekoh, NS se u zadnjih godinu dana uozbiljila. Koliko su za to odgovorne promjene u vrhu stranke, izborni rezultat ili nesto deseto, nije ni bitno. E sad ostaje da se vidi koliko NS moze popraviti izborni rezultat, jer masa ljudi kojima su bliske vase ideje jednostavno nece glasati za NS ako misle da ce im propasti glas, taman da ste zlatni. Zato valja stisnuti zube, aktivirati se i na lokalnim izborima napraviti solidan rezultat, bez obzira na probleme s medijima i slicno. Jer ako opet bude tanko 2012, ne treba ocekivati nikakvu promjenu ni 2014. Evo ja cu npr. na lokalnim glasati za vas, ali ako rezultat bude tanak, nema sanse da glasam na generalnim...
convict

#6727 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

komeba wrote:
convict wrote:Zanimjive su reakcije Naše stranke na ostavku Suljagića, ali je možda zanimljivija šutnja SDP-a. Da se naježiš...
A ti si, iz koje stranke?
Ne znam zašto ti je to bitno, ali reći ću (a već sam se i ranije izjašnjavao). Nisam član nijedne stranke. Na zadnjim lokalnim i opštim izborima glasao za NS, na prethodnih 4-5 za SDP. Mijenja li ovo sad moju usputnu opservaciju?
klixober

#6728 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by klixober »

convict wrote:
komeba wrote:
convict wrote:Zanimjive su reakcije Naše stranke na ostavku Suljagića, ali je možda zanimljivija šutnja SDP-a. Da se naježiš...
A ti si, iz koje stranke?
Ne znam zašto ti je to bitno, ali reći ću (a već sam se i ranije izjašnjavao). Nisam član nijedne stranke. Na zadnjim lokalnim i opštim izborima glasao za NS, na prethodnih 4-5 za SDP. Mijenja li ovo sad moju usputnu opservaciju?
Ma nebitno...prošlo me dok si odgovorio.
Ricken

#6729 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

Pedja Kojovic wrote:komeba

Odnos SDP-a prema Nasoj stranci se tesko moze nazvati "dzihad".
Radi se jednostavno o njihovoj politickoj odluci da smo im najveca prijetnja i da nas je zbog toga potrebno
staviti pod potpunu medijsku blokadu, koja i dan danas traje.
O tome kako se sprovodi medijska blokada sam pisao izmedju ostalog u postu koji opisuje
susret politickih i medijskih licnosti u jednoj sarajevskoj kafani.

p.k.
Treba biti pošten i reći da je SDP najveća prijetnja samom sebi. Zamrzuti demoskratski procesi rotacije u vrhu SDP u stvari i jesu stvarni razlog totalnog razočarenja SDP politikom od izbora na ovom. Ipak pretenciozno je reći da je NS glavni kandidat za buduće SDP glasove. Jer to nije proces koji se odvija samo u Sarajevu, a nisam siguran koliko ima NS van glavnog grada.
dzeno123

#6730 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dzeno123 »

Ricken wrote:

Radi se jednostavno o njihovoj politickoj odluci da smo im najveca prijetnja i da nas je zbog toga potrebno
O tome kako se sprovodi medijska blokada sam pisao izmedju ostalog u postu koji opisuje

p.k.
Treba biti pošten i reći da je SDP najveća prijetnja samom sebi. Zamrzuti demoskratski procesi rotacije u vrhu SDP u stvari i jesu stvarni razlog totalnog razočarenja SDP politikom od izbora na ovom. Ipak pretenciozno je reći da je NS glavni kandidat za buduće SDP glasove. Jer to nije proces koji se odvija samo u Sarajevu, a nisam siguran koliko ima NS van glavnog grada.
Nazalost, istina je da je to sve slabo. Jer realno,NS je najjaca u Sarajevu iskljucivo zbog Pedje i Danisa.
Banksy

#6731 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

dzeno123 wrote:
Ricken wrote:

p.k.
Nazalost, istina je da je to sve slabo. Jer realno,NS je najjaca u Sarajevu iskljucivo zbog Pedje i Danisa.
Isključivo zbog Pedje. Danis je samo šminka.
Ridjobrki

#6732 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ridjobrki »

dzeno123 wrote:
Ricken wrote: .... a nisam siguran koliko ima NS van glavnog grada.
Nazalost, istina je da je to sve slabo....
Da li da ovo preskočim ili da napišem da s obzirom na određena iskustva ne znam da li je to dobro ili loše? :-?

Ma preskočiću. :wink:
madner

#6733 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Danis sminka je uradio vise za BiH od svih miliona koje je Mile dao za lobiranje.
Banksy

#6734 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

madner wrote:Danis sminka je uradio vise za BiH od svih miliona koje je Mile dao za lobiranje.
Apsolutno, nemjerljiv doprinos, najveći.

Ovdje govorim o njegovom političkom angažmanu.
madner

#6735 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Ja ne govorim o Oscaru, nego stvarima koje su se desavale u zadnjih godinu dana. Sa jedne strane tacno je da ima puno manji profil kao kantonalni zastupnik, sa druge je podigao brand Sarajevo.
etovidis

#6736 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by etovidis »

Pedja, planirate li pokrenuti pitanje sigurnosti gradjana u kontekstu vremenskih nepogoda? Naime, nakon sto se otopi ovaj silni snijeg, poplave u cijeloj BiH su nazalost skoro neizbjezne. Ja bas i nisam vidio da se rade pripreme za tu situaciju.
Hvala.
Pedja Kojovic

#6737 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

komeba

Slazem se sa vecinom vaseg posta, ali zelim da dodam nesto.
Ja nemam utisak o medijskoj blokadi.
Ja govorim na osnovu nasih razgovora sa glavnim i odgovornim urednicima, recimo, FTV-a,
koji su nam rekli da je "njihov stav (???)" da mi "uzimamo glasove" SDP-u.

Potreba za pojavljivanjem na TV-u i bilbordima nije samo marketinske nego i psiholoske prirode.
CInjenica je da pojava u "zvanicnim" medijima kod odredjene vrste glasaca (recimo, mog tate) stvara impresiju
ozbiljnosti i kredibiliteta.
Mi sad mozemo raspravljati da li je "moj tata" glasac NS-a ili nije, ali mislim da kod jednog broja nasih potencijalnih glasaca "konvencionalna" kampanja daje osjecaj "ozbiljnosti".
(Prihvatam unaprijed da pricam o necemu sto je mozda trsko objasniti u par redova).

Ali da ne duzimo vise o tome, ne volim kukati, a i kao sto rekoste, mozda je to na kraju krajeva, za nas ispalo i dobro jer nas je natjeralo da razmisljamo o alternativama.
(Bosanac ce izabrati pravilnu opciju tek onda kada su se sve druge mogucnosti iscrpljene)

p.k.
Pedja Kojovic

#6738 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

etovidis

Ja sam iz medija bas shvatio da se bave tim problemom i da su zbog toga trazili da im
meteoroloski zavod dostavi dugorocniju vremensku prognozu.
Ukoliko je taj izvjestaj tacan i ukoliko budemo imali srece temperatura nece rasti naglo i mozda cemo izbjeci poplave, i sto je gore, klizista.

p.k.
Pedja Kojovic

#6739 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

banksy

Mislim da je to nepravedna ocjena Danisovog angazmana.

p.k.
Eborg

#6740 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Eborg »

Peđa, koliko god mi cijenili tvoj nemjerljivi doprinos ovom podforumu i diskusiji glede NS-a, ne vidim zašto bi ti bi bio jedini "advokat" svih članova NS-a.

Postoji li mogućnost da se i ostali uključe u ovakav vid komunikacije, pa makar putem sedmičnih Youtube videa na postavljena pitanja ovdje/NS stranici i sl. ako već ne na forumu? Ne trebaju preveliki resursi za takvo nešto a vjerujem da bi rezultati bili daleko bolji od očekivanja medijskog prostora u nekim medijima o kojima je ranije bilo riječi, naravno ukoliko ne bi bilo tendencioznog biranja pitanja i sl.

Ako već ciljate na mlađu i urbanu populaciju, Youtube bi vam bila idealna platforma, mladi i nisu baš skloni čitanju sedmičnih listova i nekih opširnijih političkih analiza koje još uvijek djeluju kao glavni načini predstavljanja rada i programa stranke potencijalnim glasačima.

Prije svega mislim na Danisa Tanovića, Dinu Mustafića i slične osobe sa jačim imenom koje jesu brand sami po sebi ali ih iz nekog razloga ne viđamo previše u medijima u kapacitetu NS-a. Meni kao krajnjem korisniku/glasaču Tanović djeluje kao dosta nezainteresovan za sve to a mislim i da nisam jedini, vjerujem da bi trebalo učiniti nešto po tom pitanju da bi se ispravila takva percepcija ukoliko to nije istina. Istovremeno, takav način "komunikacije" sa biračkim tijelom ne bih koristio samo u predizborne svrhe već i komunikaciju između trenutnih poslanika i stanovnika u njihovim općinama i gradovima.

Ovo govorim samo iz percepcije glasača koji još uvijek vaga i razmišlja o svom glasu i kome ga dodijeliti, tako da se nadam da će ovo biti shvaćeno kao dobronamjeran prijedlog.
Ridjobrki

#6741 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ridjobrki »

Ja bih volio da se još malo uključe i neki bivši članovi, otegne mi se radno vrijeme...

:D :D :D
Alfons Kauders

#6742 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Eborg wrote:Peđa, koliko god mi cijenili tvoj nemjerljivi doprinos ovom podforumu i diskusiji glede NS-a, ne vidim zašto bi ti bi bio jedini "advokat" svih članova NS-a.

Postoji li mogućnost da se i ostali uključe u ovakav vid komunikacije, pa makar putem sedmičnih Youtube videa na postavljena pitanja ovdje/NS stranici i sl. ako već ne na forumu? Ne trebaju preveliki resursi za takvo nešto a vjerujem da bi rezultati bili daleko bolji od očekivanja medijskog prostora u nekim medijima o kojima je ranije bilo riječi, naravno ukoliko ne bi bilo tendencioznog biranja pitanja i sl.

Ako već ciljate na mlađu i urbanu populaciju, Youtube bi vam bila idealna platforma, mladi i nisu baš skloni čitanju sedmičnih listova i nekih opširnijih političkih analiza koje još uvijek djeluju kao glavni načini predstavljanja rada i programa stranke potencijalnim glasačima.

Prije svega mislim na Danisa Tanovića, Dinu Mustafića i slične osobe sa jačim imenom koje jesu brand sami po sebi ali ih iz nekog razloga ne viđamo previše u medijima u kapacitetu NS-a. Meni kao krajnjem korisniku/glasaču Tanović djeluje kao dosta nezainteresovan za sve to a mislim i da nisam jedini, vjerujem da bi trebalo učiniti nešto po tom pitanju da bi se ispravila takva percepcija ukoliko to nije istina. Istovremeno, takav način "komunikacije" sa biračkim tijelom ne bih koristio samo u predizborne svrhe već i komunikaciju između trenutnih poslanika i stanovnika u njihovim općinama i gradovima.

Ovo govorim samo iz percepcije glasača koji još uvijek vaga i razmišlja o svom glasu i kome ga dodijeliti, tako da se nadam da će ovo biti shvaćeno kao dobronamjeran prijedlog.
+1 :thumbup:
madner

#6743 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Ima li bar neko ko ce se prijaviti za ove lokalne izbore da ga malo testiramo :D
Ridjobrki

#6744 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ridjobrki »

Nego, nešta sam zbunjen... Kad neko napusti NS a ne prime ga u SDP - na kojoj temi ga podjebavat'? :-?
Alfons Kauders

#6745 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Ridjobrki wrote:Nego, nešta sam zbunjen... Kad neko napusti NS a ne prime ga u SDP - na kojoj temi ga podjebavat'? :-?
Ako je suditi po ostalim "razocaranim"... Na svakoj :D
StupskaBitanga

#6746 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Ridjobrki wrote:Nego, nešta sam zbunjen... Kad neko napusti NS a ne prime ga u SDP - na kojoj temi ga podjebavat'? :-?
to onaj načelnik B.Petrovca?
SBB :lol: :lol: :lol: :lol:
convict

#6747 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

Nemoj Riđi, ima djece ovdje :-D
Pedja Kojovic

#6748 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Priključite se Našoj stranci za učešće na izborima

Lejla Somun-KrupalijaFOTO: Nermin Čolić, Radisoarajevo.ba

Naša stranka danas, 15. februara, na pres-konferenciji u Sarajevu, zvanično je objavila poziv svim zainteresiranim kandidatima da se svojom prijavom pridruže za učešće na lokalnim izborima u oktobru 2012, a radi se o potpuno novoj političkoj praksi.

Kako su danas istaknuli predsjednik Izbornog štaba stranke Dino Mustafić i predsjednica Kadrovske komisije Lejla Somun - Krupalija, Naša stranka je prva stranka u BiH koja poziv za učešće otvara za sve kandidate i najavljuje transparentan proces odabira kandidata za liste, javila je novinska agencija Fena.

Jačanje demokratičnosti

Mustafić naglašava da će se ovakvim pristupom omogućiti ravnopravan odnos svih organa u stranci, a na takvom principu Naša stranka jačat će svoju unutarnju demokratičnost, dok će se stvoriti i otvorena relacija između građana i politike.

Na konferenciji je naglašeno da će prilikom formiranja listi voditi računa da prvih 15 kandidata odgovaraju evropskim standardima, što to znači da će ih činiti 50 posto žena, najmanje jedna trećina mladih, a nacionalna zastupljenost bit će prema popisu iz 1991, te će pet posto lista činiti nacionalne manjine.

Kvalitet prijavljenih kandidata provjeravat će Kadrovska komisija Naše stranke, ali ključnu riječ u definiranju finalnih kandidatskih lista za izbore imat će lokalni općinski odbori kojima je ovim načinom data samostalnost.

Somun-Krupalija ističe da nisu samo važne kvalifikacije kandidata nego je važno i da kandidati imaju odnos prema politici koji Naša stranka već tri godine pokušava promovirati, a radi se o veoma demokratičnom procesu.

Kandidati koji budu zainteresirani za učešće na listama morat će prije svega popuniti upitnik te osigurati potpise podrške građana iz matične općine. U općinama koje imaju više od 10.000 stanovnika potrebno je za načelnika prikupiti minimalno 50, za nosioce liste i vijećnike minimalno 30 potpisa.

Rokovi do marta i aprila

U općinama koje imaju manje od 10.000 stanovnika potrebno je za načelnika prikupiti minimalno 30, a za nosioce liste 20 te za vijećnike minimalno 30 potpisa, a za listu nacionalnih manjina minimalno deset potpisa. Nakon dostave prijave Kadrovska komisija provjerit će podatke, a potom ih i ocjenjivati. Ako ocjena bude pozitivna kandidat će proći intervju i biti pozvan da prisustvuje i izloži svoju kandidaturu lokalnom zboru članova.

Prema proceduri, liste Naše stranke za lokalne izbore se predaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a rok za prijavu je 15. mart za Kanton Sarajevo i 15. april za ostale općine u BiH, podsjećaju iz novinske agencije Fena.

Radiosarajevo.ba
madner

#6749 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Bez uvrede, ali kada vidim kriterije ranio bi se.

Ja bih da glasam za 99 marsovaca ako ce oni imati rjesenja.
VjecitiStudent

#6750 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Bez uvrede, ali kada vidim kriterije ranio bi se.

Ja bih da glasam za 99 marsovaca ako ce oni imati rjesenja.
Nis' ne brini, ako se nisi ranjavao kada je Masic postajao ministar, neces ni sad.
Locked