Dani su, u vrijeme kada su vas podrzavali, dobro zagrebali dno - bili su tu negdje sa danasnjom SB, FTV ili TV1, dakle smijesan medij bez trunke profesionalizma. "Podrska" koju je NS dobila na stranicama Dana je bila mac s dvije ostrice, dugorocno je cak i skodila stranci jer je dolazila od magazina koji je davno prodao dusu. Sva sreca pa vas makar SB sada ne podrzava. Digresija - prije desetak godina sam redovno pratio i Dane i SB - da mi je neko tad rekao u sta ce se pretvoriti, pljunuo bi ga.Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
Tacno je da smo u periodu osnivanja i neposredno nakon toga imali izvjesnu podrsku magazina "Dani".
On a je bila bazirana na licnoj, prijateljskoj, a ne na ideoloskoj osnovi.
Tacno je isto tako da se nakon naseg napada na politiku i poteze g.Harisa SIlajdzica i medije pod njegovom kontrolom
ta podrska pretvorila u otvoreno neprijateljstvo.
Ja sam u pocetku "kukao" zbog te blokade ali i zbog nivoa novinarske profesije ovdje.
Nakon nekog vremena, jednim dijelom i na osnovu diskusija vodjenih ovdje, sam prihvatio da je stanje takvo kakvo je i da se moramo okrenuti medijima koji se ne mogu ili se tesko mogu kontrolisati. Srecom, ta odluka, donesena iz nuzde, se na neki nacin pokazala dobrom jer je nas oslobodila potrebe da svoje stavove formulisemo na nacin koji je prihvatljiv za medije u kojima smo ih zeljeli objaviti. (Kad napadamo SDP ili SDA objavi nas Avaza, a Oslobodjenje kad napadamo SBB ili SDA, ali ne previse).
To je nivo novinarske profesije o kojem pricas. Mozda bi bilo dobro da FTV da malo prostora NS? A mozda i ne bi... Zato jer se i FTV srozao do te mjere da su usporedbe sa RTRS sasvim na mjestu. Ima internet, FB, forumi - na vama je da se aktivirate i pokazete sta znate. Ja se npr. cudim sto ti picis ovdje po temi, zar nema u stranci makar neko od mladje raje, da posta pressove ili linka na vijesti o NS? Natjerajte ljude da se angazuju - ako nemaju 15 minuta vremena dnevno, da anonimno odrade malo posla na netu, sta onda ocekivati od njih?
Ja sam se na ovoj temi bezbroj puta naljutio i na tebe i na NS, cak mogu reci da sam odlucio glasati za SDP upravo radi ove teme. Ne zato jer mi se nije svidja politika NS, ne zato jer imam nesto protiv tebe, vec zato jer mi je dosta stvari izgledalo prilicno neozbiljno - i zato jer Bajica, kao i 99% ljudi koji rade u nevladinom sektoru, nikad nisam zagotivio. Srecom, i NS je u medjuvremenu poradila na sebi, tako da dobar dio tih zamjerki vise ne stoji, pa je i moje misljenje o NS dosta bolje nego prije 15 mjeseci. U svakom slucaju nije mi zao sto sam glasao kako sam glasao, jer bi u protivnom propao moj glas (u mom kantonu).Ja moram priznati da nisam, u potpunosti, bio svjestan u sta se upustam kada sam otvorio ovu temu ili svoj blog ali danas sasvim sigurno mogu reci da mi je jako drago. Kad se zanemare uobicajene lose pojave u diskusijama u kojima su ucesnici, osim mene, anonimni, mislim da su se na ovoj temi vodile vrlo dobre, ozbiljne i vazne diskusije o politici. Ne zeleci da ureknem dosadasnju praksu, rekao bih da je nivo diskusije na ovoj temi bio na visem nivou nego na drugim, a slicnim, forumskim temama.
Sukob sa SDP-om je dugo bio predmet zive diskusije na ovom i drugim temama i mislim je sto se tice kronologije i stvarnih uzroka tog sukoba sve receno. Mi bismo po onome sto nam pise u programima trebali biti vrlo bliske stranke.
Mozda je sukob jednim djelom isprovociran licnim "animozitetima" ili potezima koji su dozivljeni licno. (moje otvoreno pismo Lagumdziji u Danima zbog kojeg se ni dan danas ne pozdravljamo iako se znamo barem 25 godina, cinjenicom da su Bojan i DIno bili clanovi SDP-a, itd. U aktuelnom trenutku je zanimljivo da su Andjelic i Suljagic imali zadatak da mi odgovore i brane Lagumdziju).
Kao sto rekoh, NS se u zadnjih godinu dana uozbiljila. Koliko su za to odgovorne promjene u vrhu stranke, izborni rezultat ili nesto deseto, nije ni bitno. E sad ostaje da se vidi koliko NS moze popraviti izborni rezultat, jer masa ljudi kojima su bliske vase ideje jednostavno nece glasati za NS ako misle da ce im propasti glas, taman da ste zlatni. Zato valja stisnuti zube, aktivirati se i na lokalnim izborima napraviti solidan rezultat, bez obzira na probleme s medijima i slicno. Jer ako opet bude tanko 2012, ne treba ocekivati nikakvu promjenu ni 2014. Evo ja cu npr. na lokalnim glasati za vas, ali ako rezultat bude tanak, nema sanse da glasam na generalnim...Da skratim...
Mi smo bezbroj do sada ukazali vrlo precizno da odgovornost za sadasnje katastrofalno stanje u zemlji ide na teret stranaka koje su na ili u vlasti vec 20 godina, a ne na pleca SDP-a.
Takodje, bezbroj puta sam u intervjuima rekao da je SDP po svom programu nama najbliza stranka i da bi, s obzirom na svoju velicinu, trebala predvoditi pro gradjansku i pro evropsku koaliciju u BiH. ( I formalno i neformalno smo ih pozivali da preuzmu liderstvo).
Smatrali smo, i to smo i rekli, da je ulazak u koaliciju sa SDA i drugim ideoloski nekompatibilnim strankama s prakticne strane razumljiv, ali moralno tesko odbranjiv potez (Bio bi odbranjiv kada bu ubrzano i doslovno sprovodili platformski dogovor).
Ocekivati od nas da se suzdrzimo od kritike onih poteza SDP-a koje smatramo losim, a zarad programske bliskosti, je iluzorno. ALi je isto tako iluzorno ocekivati da cemo ih napadati argumentima drugih stranaka iz opozicije (SBB< SBiH, BOSS) ili dovoditi u pitanje njihovo pravo da formiraju vlast. Kao sto rekoh u nedavnom intervju za neke novine, sve cemo uciniti da izbacimo SDA iz vlasti ali nista necemo uciniti da dovedemo na vlast SBB ili SBiH.
Nasa stranka se u medjuvremenu profilirala u socijalno liberalnu stranku i migracije clanstva su se smirile.
Licni, emitivni, animoziteti su, nadam se, stvar proslosti.
Nase razlike u vidjenju problema i njihovih rjesenja su velike ali sam siguran da bi se mogao prevazici.
Jedini problem ostaje nase nepristajanje na socijaldemokratiju Marinovog, Damirovog ili Hamdijinog tipa i populisticke poteze koji u krajnjoj instanci urusavaju institucije drzave BiH.(Behmenove zabrane posjete "Dobrovoljackoj" ili zakljucak o osumnjicenima u Hadzicima, na primjer).
O tome sam vec pisao, sumirajuci nas/svoj proslogodisnji rad, ali svako ko iole prati politicka zbivanja zna kako smo reagovali u kljucnim trenutcima formiranja Doma naroda FBiH kao i sve bitne odluke u SKS.
p.k.