jeza u ledja wrote:Marketa24 wrote:
Pa evo npr glavne stvari Healthcare Guantanamo i Wars
Helthcare - napravio neki nakaradni kompromis sa republikancima i ne lici ni na H od Helthcare-a koji
je u predizbornoj utrci obecao
Napravio kompromis ne samo sa R vec i sa nekim Dovima kojima se guza usrala od Tea Partijasa. (tipa Ben Nelson). Zakone izglasava Kongres, ne Obama. On je tu samo da ga potpise, kad ga ovi odobre. Imas dakle opciju sve ili nista, ili imas opciju "ponesto", pa ti biraj. Meni je draze "ponesto" nego "nista", a znas da je nista jer R nece nista sto se tice HC reform. No tvoje (pretpostavljam) "sve ili nista" upravo podpada pod pricu par postova iznad gdje ja tvrdim da se reforma desava polako, a ne odjednom. Razlika u tim nasim stavovima se upravo najbolje pokazuje u toj jednoj recenici, koja vazi i za ovu drugu stvar:
Guantanamo - pichi u 16 i dan danas - a obecanje je bilo "prva stvar koju cu uraditi je da cu zatvoriti Guantanamo"
Guantanamo, prvo za vecinu Amerikanaca minorna stvar. No hajde de.
Da li si citao ista o tome i da li znas s kojim problemima se susrecu oni koji hoce da ga zatvore?
Ako to ne shvatas, ne zelis da shvatis, ne zanimaju te detalji, onda ok.
Jedina greska tu Obamina je sto to nije unaprijed priznao, a ne obecavao nemoguce, no ako se ne varam on je tu gresku davno priznao.
Wars - Iz Iraka ih prosle godine istjerali Iracani jer nisu im zeljeli dopustiti da budu pod uslovom
da se americki vojnici grade imunitetom i Obama znajuci svoje vojnike morao se (ne zelio) povuci
ali je zato ostavio preko 10 000 kontraktera i najvecu ambasadu na svijetu napravio sa masom vojnika
Vojska se povukla iz Iraka. U cemu je sad problem?
U sustini, povlacenje je odluceno jos za vrijeme Busha (btw. i Bush je htio zatvoriti Guantanamo).
Istjerali ih Iracani?

Znam za tu pricu, ali daaaaaj. Znaci, Iracani mogu istjerati Amerikance iz Iraka, ali zato kad je prica o nafti, onda "su im Ameri uzeli sve"?
U Afganistanu su trenutno
Obama je obecao
povecanje trupa u Afganistanu za vrijeme predizborne kampanje,
i time vise nego bilo cim drugim pokazao (onima koji su slusali) da je centrista, a ne liberal, o cemu sam pisao jos tada, to se i desilo.
Ako si pratio vijesti, neki dan je Leon Panetta izjavio da se trupe povlace iz te zemlje do kraja 2014 (vako nesto), cime je izazvao buru negodovanja od strane desnicara.
U Iran se spremaju (ja mislim da su sve nosace aviona poslali u perzijski zaljev
Nisam siguran, ali mislim da su tamo 2-3 nosaca, a da ih SAD ima preko 10 (nek me jefferson ispravi). Irancima je DAVNO pruzena ruka koju oni nisu prihvatili.
To sto se u "Iranu spremaju" su samo nagadjanja. Kad i ako se nesto desi (a ja mislim da nece, mada ko zna), pricacemo o tome.
- o diplomatskom rjesenju bilo kakvog sukoba ni ne pomislja sto se pokazalo u Libiji i sada Siriji
(ni o kakvim pregovorima i smirivanju situacije se ne razmislja i da ih Rusija i Kina nisu VETO-irali u UN-u
danas bi se pucalo u 16 po Siriji a pucace se samo se ceka povoljan momenat)
Kakvo diplomatsko rjesenje sa Gadaffijem i Assadom??? Gadaffi - mrs! Assad - mrs!
U Siriji se vec puca u 16. Nisi upratio vijesti?
PS: Previse stavljam ovih zareza, vidis kako sam u dijaspori post'o nepismen... 
Eh hajd sad polahko
Prvo vidim odmah da smo na suprotnim stranama sto se ovoga tice
Ti zelis gledati Obamu kao dobrog ciku koji je puno laprdao a nije bio svjestan kako je to tesko
ustvari izvasti pa se eto malo preracunao al generalno je dobar čo'ek
Ja to vidim pak kao veliku suplju za narodne mase u smislu obacaj puno "podaj malo"
a oponenti ce pruzit otpor pa ti kao reci "eto ja hti'o al ovi nedaju - nije do mene"
Prvo ako pogledas sa moje strane koji mislim da on nije od juce i da je znao sta ga ceka
trebao je raditi ono sto bi logicno bilo - Pakovati Healthcare i Guantanamo sa BailOutom
i glatko bi proslo - ko god igra pokera ili ima pojma kako se pregovara zna kako se to radi
znaci
Healthcare + Guantanamo rjeseni pa cemo pricati o BailOuts
i rjesena stvar
Sta je on uradio - prva stvar koju je rijesio kao predsjednik je BailOut
i onda sjeo - eh sad kad sam vas podmirio hajd da pricamo o Healthcare + Guantanamo
da i to rjesimo - hehehehehhe - skojim kartama u rukama ?
normalno da su mu glatko rekli - haj mali razguli - i eto ga "on htjeo ovi nisu dali nije do Obame"
Tu pricu moze pricat ovcama
Vojska se povukla iz Iraka. U cemu je sad problem?
U sustini, povlacenje je odluceno jos za vrijeme Busha (btw. i Bush je htio zatvoriti Guantanamo).
Istjerali ih Iracani?

Znam za tu pricu, ali daaaaaj. Znaci, Iracani mogu istjerati Amerikance iz Iraka, ali zato kad je prica o nafti, onda "su im Ameri uzeli sve"?
Ni u cemu - drago mi je da su se povukli - a da su zeljeli se povuci nidje veze , normalno da se pricalo o tome
neces narodu odmah rec "hej mi tamo kontamo dovijeka biti" nego dajes rokove pa ih produzavas - stara taktika
samo su se malo preracunali sa Malikijem - shitskom vechinom i uticajem Irana u postwar Iraqu
(Maliki se nije pokazao lojalan kao Karzai i ovi iz NTC-a) - tako da kad su imali shansu da ih iznogiraju iz Iraqa
to su i uradili - po meni su se i oni (Maliki i Iranci) zeznuli sto ih nisu pustili jos koju godinu dok im ovi
odrade ugovor o isporuci aviona (F-15) pa kad to uzmu nogiraj ih
Taj ugovor je sad stopiran sto ti je indikator da nesto na relaciji Iraq-USA nije u redu - tj da su ih Iracani nogirali
a ne ovi se povukli svojevoljno
Plus Irachani su potpisali sa Kinezima dva velika ugovora o koncesijama na naftu
sto je u Americi proslo ispod radara medija (jako malo su o tome govorili)
sto ti znaci da je to Amere iznenadilo i da su ih Irachani zeznuli (ne ispadne uvijek sve onako kako planiras)
BTW - Izrael nit je potpisnica o nesirenju nuklearnog oruzja niti misli biti niti inspekcije etamo imaju
a imaju ne nuklearnuenergiju samo vec i nuklearnu bombu
Ako stvarno zelis "pruziti ruku Iranu" odes rjesis taj problem i kazes Iranu
"Eh evo mi pokazali da smo ljudi od rjeci - hajd sad i vi"
Medjutim o Izraelu se ni ne govori niti se pakuju u taj problem jer se ruka ne zeli pruzit
@Afghanistan
- Pricati o povlacenju u 2014 (sada i u 2013) u predizbornoj godini je jedno
a zaista to i uraditi je drugo
Nisam siguran, ali mislim da su tamo 2-3 nosaca, a da ih SAD ima preko 10 (nek me jefferson ispravi). Irancima je DAVNO pruzena ruka koju oni nisu prihvatili.
Ocito da relaciju Iran USA ne poznajes ni malo
OD drugog svjetskog rata USA tamo postavlja svoje ljude koje Iranci obaraju - Ruka im pruzena ?
U smislu "Radi sta ti ja kazem i evo ruke"
Nuklearke nisu frka bile za vreme Šaha (ugovor o 23 nuklearke potpisan sa USA)
odjednom problem kad je šah zbacen
Drugo - Iran potpisnia sporazuma o nesirenju nuklearnog oruzja - Iran zemlja u kojoj se provelo najvise
inspekcija IAEA koje su uvijek i iznova glasile "Iran nema nit zeli da ima nuklearku"
Dok i to nije amerima dopizdilo i smjene Baradei-a (neposlusnog) i postave ovog novog
koji isto tako nije imao dokaze o nuklearkama ali je malo bolji u retorici (kao upakovati stvari)
koju USA moze iskoristiti u UN-u (al ni to ne pije puno vode)
Kakvo diplomatsko rjesenje sa Gadaffijem i Assadom??? Gadaffi - mrs! Assad - mrs!
kolko se sjecam pregovorima sa Gadafijem se doslo do toga da je odbacio
program o proizvodnji oruzja za masovno unistenje
i pregovorima se doslo do toga da preda "navodne terroriste" Britaniji
S covjekom se moglo pregovarati do momenta kad mu ugrozis suverenitet drzave
sto je po meni sasvim normalno - ako pricamo na jednakim osnovama kao suverene drzave OK
ako ces doci i diktirati mi sta da radim "Mrsh!!"
S Assadom nisu nikad nipokushali razgovarati kao ni sa Irancima
U Siriji se vec puca u 16. Nisi upratio vijesti?

Pucaju isti oni koji su pucali i u Libiji
Jedan od Vodja AlQaide ti sad vedri i Oblaci u Tripoliju - tolko valjda znas
A pola NTC-a su bivshi Gadafijevi ljudi - oni su sad OK ?
Puca se po principu - ubacis teroriste u zemlju izazoves sukob - mi par slika po svijetu posaljemo
i eto nas sa avionima da vas poguramo
BTW - nije ti nimalo shuveli kao ta AlQaida nikad nista u Izraelu da uradi ?
A tolko "brace muslimana" koji su se prijavljivali u Iracku i Afganistansku vojsku u redovima pobila
Valjda su im zidovi prioritetniji za ubijanje ? ocito nisu
Previse stavljam ovih zareza, vidis kako sam u dijaspori post'o nepismen
Ja nisam u dijaspori pa ih ne stavljam uopste (ili malo) nisam grammar nazi - sustina mi je bitnija
od forme