Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
irishgirl wrote: Kad sam i sama bila klinka, Branko Copic je 'kumovao' mom interesu i ljubavi za citanje.
U današnjim uslovima opšteprihvaćene agresivnosti, video igrica, promocije svih vrsta grubosti djeci su pisci poput Ćopića nažalost dosadni.
Znam . Ja imam malca kojem su 4 godine i uvijek ga nekako 'guram' prema avanturistickim ili zivotinjskim pricama. Nadam se da ce nam to barem malo dugorocno pomoc'. Jos uvijek mu ne dam da gleda djecije programe koji sadrze agresivnost, jednostavno odbijajuci da se pretplatim na kanale na kojima su, ali kad jos malo poraste, nece ni to moc'.
Pretpostavljam da bi danasnjoj djeci serije tipa Jelenko ili Smogovci bile ne samo dosadne vec i smijesne, u negativnom smislu. A mi smo im se tako radovali...
oduševljen sam ....lik- pisac je toliko detaljan i toliko informacija je prikupio da je bukvalno zabilježio u koliko je sati koji sultan kenjo ili sa kojom kokom iz harema je ljubav vodio.
al je duga knjiga brate...otegla se ko.....gladna godina
inače....Bajazit je prvi turski sultan koji je počeo javno da pije vino.
Kastanienallee wrote:
Nisam prije imala priliku čitati Kehlmana i uprkos dosta različitim utiscima, prva priča iz "Slave" mi je baš osvježenje.
Da se primati naše pod (ili nad)vrste izvrsno osjećaju u atmosferi cirkusa nije nikakvo posebno čudo jer smo tako uzgajani: još od onih prvih nesretnih rođendana kada se uglavnom uspješno u ljude usađuje cirkuski, krabuljaški, karnevalski i paraderski poriv čije će smjernice većina egzistencija ponizno pratiti tijekom cijeloga života.
Provesti na pozornici, pa makar i tričavih pet minuta, u potpunoj je suprotnosti s „bezimenom slavom“ koju s tipičnom dozom humora, preporuča Chuang Ce: biti nepoznat kao zadnja baba (ili zadnji dida), ali besprijekoran; biti neupotrebljiv kao kvrgavi panj, no vječan. Čudan je Tao, ali očito da je slava još čudnija.
Devet je priča Kehlmann posvetio ovom, u biti, ispraznom fenomenu.
"Sternstunden der Menschheit" (Decisive Moments in History) Stefan Zweig. Slobodni prijevod: svijetli momenti covjecanstva.
Radi se o zbirci minimalistickih prica o istinitim dogadjajima kao sto je otkrivanje Pacifika, povezivanje Evrope i Amerike zicom i prvi telefonski razgovor, Hendelovo stvaranje najpoznatijeg mu djela itd.
trenutno sam na nekom antiratnom tripu tako da sam prvo ponovo procitao Jebo sad hiljadu dinara i na par mjesta se opet od srca ismijao, a sada uzeo Na zapadu nista novo, davno citao, al sam je, kol'ko se sjecam, vratio u biblioteku prije zavrsetka, pa rekoh da to sad nadoknadim.
Sarajevski_Marlboro wrote:Za "100 godina samoće" ljudi kažu ili da je odlična ili da je užasna. Nema između.
100 godina samoce ni u kom slucaju ne moze biti uzasna knjiga. Teska je za pratiti, bas zato sto je prepuna nama neobicnih imena.
meni je najbolja koju sam procitala
Kakva je knjiga The Master and Margarita?
Vjerovatno je neko citao
Majstor i Margarita je delo koje je Bulgakov napisao još krajem 20-ih god. XX veka i to je masterpiece književnosti. Kritika komunističkog jednoumlja i duboko religiozno delo.
Ta knjiga mi je jedna od omiljenih i preporučujem je svakome , jer će svako u njoj pronaći filosofsku ili religioznu dubinu - u zavisnosti šta traži
Navodno veliki hit u Njemciji, mada na mene nije ostavila neki extra utisak. Ima par provala tu i tamo, ali ima i smora. Mozda nije za svakoga.
ima li neko link od ovoga? stvarno bi ga rado procitala... na njemackom, da ne izgubi cari...
i mislim da razumijevanje knjige zavisi od toga koliko si upucen u njemacku politiku (proslu i sadasnju)