Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
stakasa wrote:
Ma kakav ustroj, evo ti naslova u danasnjim novinama PROMO
Asocijacija priređivača igara na sreću: Novi zakon tjera mlade iz zemlje
Pusti raju da se klade pa nece nigdje
Pa normalno, mladi toliko zaradjuju na kladionicama da ih svako oporezivanje tjera
vani salu na stranu, to je pokazatelj jadosti ove drzave..
ne oporezivas dobitnike, nego gubitnike..
Svako malo se javi netko novi da okrivljava ove ili one za odlazak, to je postala floskula i izgovor. Eto sad i kladionice ugrozene a kad se donosio zakon o igrama na srecu nije prosao amandman da se kladionice udalje 100m od skole. Sto tad nisu izrazavali zabrinutost?
animals wrote:Prvo problem su tri naroda koji svatko vuce na svoju stranu,
pa mentalitet, nedisciplina, korupcija..itd..
Hrvatska koja nema problem tri naroda, ali ima slican mentalitet
i korupciju rasirenu, tako da sa puno manje problema treba ce joj desetljeca
da stigne ozbiljne drzave..a BIH samo Bog zna hoce li ikada sa ovakvim mentalitetom..
Problem je da narod vjeruje u bajku o "tri naroda", dakle ljudi su mentalno tolko izjebani da vjeruju da postoje imaginarne skupine naroda i da iz nekih nedokazivih razloga pripadaju jednima il drugima. U civilizovanom svijetu pojam "etnicka pripadnost" spada u domenu zafrkancije i viceva, a relevantan je ko lanjski snijeg...
Kad bi nas netko podijelio i zatvorio sve u svoje torove, da nam oni drugi vise nisu i ne mogu biti prijetnja, da nam ne mogu nametati ugrozenost od onih drugih, tj da smo prepusteni samo na milost i nemilost "svojih", brzo bi nam se oci otvorile i jasno bismo vidjeli da su nam najveci neprijatelji oni među nama.
Melbourne_Australia wrote:Posljedni put pisem ovo..Samo fukara i kokuzi idu vani...Velika vecina ljudi koji su otisli to su uradili zbog kokuzluka....Ne znam zasto vise serete i piesete kad je tako..Znaci ne znam ni jednu osobu a ni porodicu , a znam milion ljudi koji dobro zive u Sa , da su otisli vani da zive...Moras biti na debelim drogama da odes a da imas stan ili stanove ili kucu i dobre poslove da zivis u usranoj Njemackoj ili Ceskoj...Dosta vise suplje...
Ja se ne bih složio sa tim da samo kokuzi i fukara ide vani. Ja znam dvije porodice, jedna je vec otišla u Njemacku. Muž u sarajevu bio privatni biznismen i solidno zaradjivao ali ga gušila država nametima i inspekcijama koja mu je tražila dlaku u jajetu da ga opali po ušima sa kaznom a ako ih je odveo na pecenje to je bilo samo upozorenje pred kaznu, dok GRAS duguje milione poreza i nikom ništa. Žena mu bila medicinska sestra u domu zdravlja i rintala za 900 km plate ali je prvo to radno mjesto morala platiti 10000 KM sto znaci da je godinu dana djabe radila dok je zaradila to radno mjesto a u Njemackoj je sad vuku za rukav da radi za 4 puta vecu platu tj oko 2200 eura. Imaju dvoje male djece i zbgog njih su najviše otišli jer ne žele da žive u ovom sistemu vrijednosti.
Druga porodica se pakuje za Njemacku. Muž diplomirani medicinski tehnicar radi u Hitnoj ali mu nisu priznali fax nego prima platu kao obicni medicinski tehnicar i gine na terenu od posla za skoro duplo manju platu od onog za kojeg ste nedavno culi što je dobio otkaz jer je potkradao pacijente i sud ga je vratio na posao u hitnu ali radi kao prtir tj samo cita knjige i popunjava križaljke a plata mu najveca jer on je imao prinat koeficijent diplomiranog rentgen tehčira. Je li to pravda?!
Žena mu radi kao nastavnica u osnovnoj školi i skoro svakodnevno doživljava uvrede, psovke, pljuvanja od roditelja cijoj djeci dadne keca jer ništa ne znaju, ne uce... ali moraju imati pozitivnu ocjenu... i oni odlaze zbog sistema iako oboje zaradjuju po 1200 1300 km tj ukupono oko 2500 KM ali to nisu velike pare za standard u Sarajevu gdje svaki dan sve skuplja neprimjetno...
Hebali ti kokuzi sve po spisku,kenguru jedan.
Banned user for reason “Kršenje pravila foruma”
» doboj71
Suzie Q wrote:Kad bi nas netko podijelio i zatvorio sve u svoje torove, da nam oni drugi vise nisu i ne mogu biti prijetnja, da nam ne mogu nametati ugrozenost od onih drugih, tj da smo prepusteni samo na milost i nemilost "svojih", brzo bi nam se oci otvorile i jasno bismo vidjeli da su nam najveci neprijatelji oni među nama.
Ma nasi narodi trebaju stegu..
kao i vani..nema zakona..
a kako ce ga i biti kad presjedavajuci predsjednistva, svaki dan javno govori,
kako on ne prizna BIH, kako on koristi putovnicu druge drzave, kako on ne voli tu drzavu..
kako voli drugu drzavu i kako je njegovo srce tamo..
i niko na to ne reaguje..pa to su skandalozne rijeci za koje su u Spaniji protrali sve Katalonske
vodje u egzil..
tako da je zakona, i njega bi po kratkom postupku za Srbiju trebalo liferovati..
i onda se pitamo sto svi zele otici..
animals wrote:Ma nasi narodi trebaju stegu..
kako on ne prizna BIH, kako on koristi putovnicu druge drzave, kako on ne voli tu drzavu..
i niko na to ne reaguje..pa to su skandalozne rijeci za koje su u Spaniji protrali sve Katalonske
vodje u egzil..
tako da je zakona, i njega bi po kratkom postupku za Srbiju trebalo liferovati..
E vidis upravo takve stvari i sluze da opterecuju narod psihicki i zaslijepljuju pred onim očitim. Predsjednistvo kod nas nema nikakve ovlasti i za zivot malog covjeka oni ne igraju nikakvu kljucnu ulogu. isto se Hrvatima mozak ispire Komsicem a realno njegova uloga u nasim zivotima je nikakva. Pogledaj s druge strane Šefika, nitko ga ne dozivljava, vecina i dalje za sve pita Bakira.
Sto se stege tiče, tu si u pravu, samo ako smo izabrali demokraciju onda ne trebamo prizeljkivati višu silu da rjesava nase probleme. Ljudima je lakse vjerovati da ce smak svijeta biti sutra po principu nicija nije do zore, nego da ce se narod pokrenuti i traziti smjene. Da ne spominjem vapaje i ocekivanja prema Inzku i sl.
Suzie Q wrote:Kad bi nas netko podijelio i zatvorio sve u svoje torove, da nam oni drugi vise nisu i ne mogu biti prijetnja, da nam ne mogu nametati ugrozenost od onih drugih, tj da smo prepusteni samo na milost i nemilost "svojih", brzo bi nam se oci otvorile i jasno bismo vidjeli da su nam najveci neprijatelji oni među nama.
Ma nasi narodi trebaju stegu..
vodje u egzil..
epic fail
neka oni laprdaju, onaj jedan i tursku mater spominje ... nebitno jer je i to konstitutivno
poenta je u tome da oni KRADU, vec 27 godina, ogromne svote novca, dovoljne da se pokrene privreda
ali jok, narodu je vaznije sto je onaj rek'o ja ne priznam bejiha nego sto nema hljeba da jede
i zato glasa za one sto (ga) kradu
jednostavno narod od drveta ne vidi sumu
stvorena je atmosfera da je ta glupava nacionalna pripadnost vaznija od hljeba
nisu ni dodik ni covic problem, problem je onaj treci sto je u talu sa njima dvojicom
Haris.ba wrote:
Ustvari sve sam bliži teoriji da ljudi bježe od naših ljudi.
Ne bih se slozio, vecina ide tamo gdje ima dosta nasih ljudi cak bih rekao da dosta ljudi se i raspituje za nase tamo gdje idu.
I ja sam primjetio ovo sto Haris spominje, mislim da je u pravu
Ne znam. Još je ideja u razradi.
Nisam jednom čuo od "stranaca" - niko te ne može zafrkati ko naši. Neki rođaci koji se druže isključivo sa našima koji nisu naši (ne bih sada imenovao nacionalnosti da tema ne ode gdje ne treba). Drugi se religijski ne druže sa našima. Treći su se prestali družiti sa skoro svim čim su našli odličan posao - kažu ne mogu ljubomore. Bockam ih ja, a što boni dolazite, i to još meni.
Kada naši idu gdje su naši - to im je samo ko ono - ako je on zadovoljan i ja ću biti. Ali, dosta ljudi koje znam idu u veća mjesta gdje se lakše može utopiti u društvo.
Pričaju mi Hrvati koji idu u Irsku. Pa spavaju po onim hotelima džematile. Čim se snađu, ide redukcija povezanosti. Ono, ako neko ima domaći frizerski tu se nađu da pokupe informacije.
Ne znam. Jedna poznanica ušla u suludi milionski kredit samo da kupi u luksuznijem dijelu grada. Mislim, može ona podnijeti kredu, ali nije morala. Razlog joj - nema puno naših.
stakasa wrote:
Nisam jednom čuo od "stranaca" - niko te ne može zafrkati ko naši. Neki rođaci koji se druže isključivo sa našima koji nisu naši (ne bih sada imenovao nacionalnosti da tema ne ode gdje ne treba). Drugi se religijski ne druže sa našima. Treći su se prestali družiti sa skoro svim čim su našli odličan posao - kažu ne mogu ljubomore. Bockam ih ja, a što boni dolazite, i to još meni.
Kada naši idu gdje su naši - to im je samo ko ono - ako je on zadovoljan i ja ću biti. Ali, dosta ljudi koje znam idu u veća mjesta gdje se lakše može utopiti u društvo.
Pričaju mi Hrvati koji idu u Irsku. Pa spavaju po onim hotelima džematile. Čim se snađu, ide redukcija povezanosti. Ono, ako neko ima domaći frizerski tu se nađu da pokupe informacije.
Ne znam. Jedna poznanica ušla u suludi milionski kredit samo da kupi u luksuznijem dijelu grada. Mislim, može ona podnijeti kredu, ali nije morala. Razlog joj - nema puno naših.
tek kad odeš vani skontaš koja smo govna cast rijetkim izuzecima i zbog tih rijetkih ne smijemo generalizovat.
godinama radimo zajedno u istoj firmi i istom pogonu--odemo na 2 mjeseca u Libiju nas 20-ak i pokaže se pravo lice tih radnih kolega to se krijje gdje se šta pojeftino kupilo (zlato je u pitanju) krije se gdje se dobra kafa(tad bila nestašica kafe kod nas)
stakasa wrote:
tek kad odeš vani skontaš koja smo govna cast rijetkim izuzecima i zbog tih rijetkih ne smijemo generalizovat.
godinama radimo zajedno u istoj firmi i istom pogonu--odemo na 2 mjeseca u Libiju nas 20-ak i pokaže se pravo lice tih radnih kolega to se krijje gdje se šta pojeftino kupilo (zlato je u pitanju) krije se gdje se dobra kafa(tad bila nestašica kafe kod nas)
da ne duljim
Dobri moj muhoni, ima svega, al’ nismo bas toLka govna.
Kakve mrake sam upoznao, mi smo zlatni.
Nas narod se zakaci oko banalnih stvari, al’ kad je stani pani ispadne to bolje nego sto se misli.
Da vidis kad treba kako ljudi, i oni od kojih se nikad ne bi nadao uskacu k’o na normandiji.
Neka ba...
zar ljudi ne znaju da se u njemačkoj moraju raditi po dva tri posla samo za hranu i režije i nema od 7do15 i kući ko kod nas nego po cijeli dan
gore je u njemačkoj(i cijeloj evropi) nego na balkanu sto puta
japin_mutapi wrote:zar ljudi ne znaju da se u njemačkoj moraju raditi po dva tri posla samo za hranu i režije i nema od 7do15 i kući ko kod nas nego po cijeli dan
Kako misliš dva tri posla? Je li misliš da moraju raditi po 12, 16 sati samo za hranu i režije? Ti to iz ličnog iskustva?
Možeš onda tako reći i za situaciju ako ovdje radiš npr. u tekstilnoj industriji. Šta možeš sa 400 KM? Ako si podstanar - doljni si.
Last edited by Haris.ba on 05/03/2019 00:02, edited 1 time in total.
japin_mutapi wrote:zar ljudi ne znaju da se u njemačkoj moraju raditi po dva tri posla samo za hranu i režije i nema od 7do15 i kući ko kod nas nego po cijeli dan
Ima ovaj serijal sada na Al Jazeeri o ljudima iz bivse Juge koji su otisli na zapad da rade. Jeste li gledali neki dan onog mesara iz Tesnja u Danskoj?
A jest mi covjeka zao bilo kao da ga znam godinama.
Takve sudbine ipak pokazuju da nije ni taj odlazak za svakoga i da treba dobro razmisliti prije se nego odluci na taj korak pogotovo sa djecom.
Ko nije gledao ukratko: Pajdo bio samostalan mesar u Tesnju sa svojom prodavnicom. Ima dvoje male djece i zenu i kucu, zena kod kuce cuavala djecu on radio u mesnici i imao 3 radnika. Imao dva auta, caddy za prodavnicu i merdzana e-klasu za privatne potrebe.
Uglavnom svake godine na ljeto dolazili mu jarani neki iz Danske i sto se ono kaze vadili mu maslo tipa kod nas u Danskoj super,vidi nas, imas ovo - ono, ti ko mesar u Danskoj bi bio car, mi ti mozemo pomoci da odes u Dansku itd.
I frajer se odluci da se prije 8 godina preseli u Dansku, sto se na kraju ispostavilo kao najveca greska u zivotu. Al hebiga valjda svakome treba neka skola.
Uglavnom frajer proda mesaru i auta, jer mu je trebao kes da mu ovi neki gore srede papire i da pocne novi zivot. Kada je dosao gore mogao je raditi samo u industrijskim klaonicama nista mesnica kao u Bosni, medzutim u tim klaonicama je akord i tamo se takmicis sa Rumunima, Bugarima, Ukrajincima. Jako naporan posao po 12-13 sati a zarada nije dovoljna. Zena, djeca kod kuce, nema ko cuvati djecu , jedva je pokrivao troskove. Poslije dvije godine pocne voziti taksi a zena pocne raditi u nekom diskontu slagala robu u regale. On je vozio taksi svaki dan, bez slobodnog vikenda a ona radila 4 dana slagala te regale. Kaze on da je zenu vidjao samo u hodniku stana kada je isao na posao ili subotom kada si isli u kupovinu, sa djecom izgubio kontak skorz. Sve ga je to pogodilo da je pao u depresiju tako jaku da je cesto znao plakati dok vozi taksi. Onda su ga napali i opljakcakli neki Arapi kada su izbjeglice dosle. Kaze da je kao taksista bolje zaradzivao ali je vise radio, ali se ni to nije moglo porediti sa onim sto je u Bosni imao.
Sve mu je to pocelo uticati na brak, zena mu ode u Bosnu on ostane u Danskoj, pa mu se zena opet vrati. On nije mogao 3 godine u Bosnu zbog financija a bilo ga i stid naroda sta ce reci. Sada su se odlucili da se svi vrate za Bosnu ove godine i da u kuci koju imaju jos u Tesnju ponovo otvore mesnicu. Sada skuplja pare za frizidere i materijal pa se na na ljeto definitivno vracaju svi, zena vec ide za koji dan.
Kaze frajer ja da sam u Bosni zadnjih deset godina radio koliko sam radio u Danskoj bio bi milioner. U Danskoj se samo radi a troskovi svake godine sve veci, nisam ni vidio djecu kako odrastaju a otac umro u Tesnju a on nije bio tu.
Kaze kako krivi prvo sebe za sve pa onda te takozvane prijatelje jer niko nije bio iskren i svi su uljepsavali kako je to u Danskoj. Niko mu nije rekao istinu. Sada ima 49 godina i pocinje ispocetka ali ovaj put u svojoj zemlji. Zao mi covjeka strahota, na rubu Ambisa je bio pogotovo sto se tice porodice.
Jucer je bila prica nekog Srbijanca iz Vodjvodine on je 10 godina u Becu uvalio se u dugove, kupio stan- sada prodaje i kucu od roditelja u Vojvodini da namiri dugove banci u Austriji, brak pred raspadom, radi 3 posla nikada nije kuci, posvadja se sa zenom pred kamerama.
A ja sudbina, strahota.
Last edited by elcaliente on 05/03/2019 08:12, edited 1 time in total.
da ne duljim
U gradu gdje zivim poznajem licno mozda desetak nasih ljudi s kojima se pozdravim, upitam kako su i sta ima.
Ne posjecujemo se, ne druzimo se - ne zato sto mislim da su losi nego zato sto nemamo nicega zajednickog. Zasto moramo trpiti jedni druge samo zato jer smo iz iste zemlje?
A to za kupovinu i nabavku - sjecam se jednom sam nasao neki dobar auto koji sam planirao da kupim i nisam jer ga je kupio neko za koga sam do tada mislio da mi je drag, iz ciste ljubomore.
ako si bez skole lose je i u mackanje i u BiH
radim od 8-16
zivim odlicno
sto se ljudi uvijek porede sa onima sa najmanjim primanjima?
ne peru svi guzice vani, niti bas svi rade fizicke poslove
ima nas sto smo fakultet vani zavrsili
ima nas sa odlicnim platama
Dobri ljudi, posaljite nam paketa.Osevapit cete se