kazu da je i sam Tito istjerao bivše stanare iz vile na Dedinju...KatarinaKosaca wrote:Uvijek sam se pitala ko su i kakvi su to ljudi koji mogu sići u gradi i istjerati porodice iz vila i privatne imovine i tu se nastaniti. Primjer Džemala BIjedića i vile u Tina Ujevića u Sarajevu, kad je trgovačka porodica Ćorović, Srbi iz Hercegovine , završila negdje blizu smetljišta u Buljakovom potoku, koji je , valjda tih 40-tih bio nenaseljen. Ovaj primjer navodim, jer očekujem pojavu zajapurenih pionira koji će mi raći da nije istina da se to dešavalo, pa da ne dajem dodatne konkretne primjere, a ima ih još puno..
Uvijek sam se pitala koji i kakav mentalni sklop trebaju imati i maju ljudi koji šalju na otoke, u zatvore na torture ljude koji samo drugačije misle. Čitajući ovu temu, jasnije mi je. I tužnije. Ako opet dođe diktatura ko i kakvi će biti njeni glavni nositelji u negativnom smislu.
Ujedno, ti i takvi ljudi od komunizma pokazuju ono najgore. Ne ono najbolje što se na primjer može naći na KUbi u smislu obrazovanja, čistoće, zdravstva, solidarnosti, itd. Ne, ovi yugonostalgičari primjenjuju duple aršine (moji su, neka zatvaraju, hapse i ubijaju, moji su neka imaju privilegije, moji su neka imaju vile, moji su sve im je oprošteno i pri tom cijena nije bitna) i time u jako negativnom svjetlu prikazuju jednu svijetlu ideju što u svom fundamentu komunizam jeste.
Da je Marx živ, vjerovatno bi poručio da ga ovakvi ne brane, ni njega ni idejua ne bi ni tito bio oduševljen i on je i mao pametnije oko sebe i to sve uvijenije radio od naših forumskih struĆnjaka i analitiĆara.
btw.. Ujedno u prilog duplih aršina, neka mi netko odgovori koja je razlika između okupiranja vile od strane Džemala BIjedića i okupiranja vile od strane jupa Ganića? Valjda samo u tome što je toliki strah spomenuti "Džeminu" usađen u kosti da se i danas šaptom spominje. Dok se za Ganića govori umjesto dobar dan. Niti jedan niti drugi nisu sudski procesuirani.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- zateznistub
#6726 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
Fudo387
#6727 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
KatarinaKosaca wrote:Uvijek sam se pitala ko su i kakvi su to ljudi koji mogu sići u gradi i istjerati porodice iz vila i privatne imovine i tu se nastaniti. Primjer Džemala BIjedića i vile u Tina Ujevića u Sarajevu, kad je trgovačka porodica Ćorović, Srbi iz Hercegovine , završila negdje blizu smetljišta u Buljakovom potoku, koji je , valjda tih 40-tih bio nenaseljen. Ovaj primjer navodim, jer očekujem pojavu zajapurenih pionira koji će mi raći da nije istina da se to dešavalo, pa da ne dajem dodatne konkretne primjere, a ima ih još puno..
Uvijek sam se pitala koji i kakav mentalni sklop trebaju imati i maju ljudi koji šalju na otoke, u zatvore na torture ljude koji samo drugačije misle. Čitajući ovu temu, jasnije mi je. I tužnije. Ako opet dođe diktatura ko i kakvi će biti njeni glavni nositelji u negativnom smislu.
Ujedno, ti i takvi ljudi od komunizma pokazuju ono najgore. Ne ono najbolje što se na primjer može naći na KUbi u smislu obrazovanja, čistoće, zdravstva, solidarnosti, itd. Ne, ovi yugonostalgičari primjenjuju duple aršine (moji su, neka zatvaraju, hapse i ubijaju, moji su neka imaju privilegije, moji su neka imaju vile, moji su sve im je oprošteno i pri tom cijena nije bitna) i time u jako negativnom svjetlu prikazuju jednu svijetlu ideju što u svom fundamentu komunizam jeste.
Da je Marx živ, vjerovatno bi poručio da ga ovakvi ne brane, ni njega ni idejua ne bi ni tito bio oduševljen i on je i mao pametnije oko sebe i to sve uvijenije radio od naših forumskih struĆnjaka i analitiĆara.
btw.. Ujedno u prilog duplih aršina, neka mi netko odgovori koja je razlika između okupiranja vile od strane Džemala BIjedića i okupiranja vile od strane jupa Ganića? Valjda samo u tome što je toliki strah spomenuti "Džeminu" usađen u kosti da se i danas šaptom spominje. Dok se za Ganića govori umjesto dobar dan. Niti jedan niti drugi nisu sudski procesuirani.
Crveni na aparatima.
- zateznistub
#6728 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
'ta će siroti Đema, vazda fukara biJo. Moro Ćerat bogatune...
- supercali
#6729 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I moji su oštećeni za vrijeme jugoslavije odmah poslije rata al.mi ne pada na pamet da kazem da je sada bolje zivjeti nego u bivsoj drzavi
I to smo osteceni tako da nije uzeta samo kuca nego i zemljiste
Komplet domovi na bjelavama dom i dom ljubice ivezic je na "mojoj" zemlji i sto je jos poraznije i dalje u knjigama vezano za zemljista tj gruntovnici pise moje prezime i ime mog predaka
Komplet domovi na bjelavama dom i dom ljubice ivezic je na "mojoj" zemlji i sto je jos poraznije i dalje u knjigama vezano za zemljista tj gruntovnici pise moje prezime i ime mog predaka
- zateznistub
#6730 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vrlo slično i sa mojima i Skenderijom, kao i haman čitavom Nišičkom visoravni...supercali wrote:I moji su oštećeni za vrijeme jugoslavije odmah poslije rata al.mi ne pada na pamet da kazem da je sada bolje zivjeti nego u bivsoj drzavi
- aurora313
#6731 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sve je to vjerovatno tačno. Tačni su i primjeri dobrih ljudi iseljenih samo zato što su njemačkog porijekla (nakon 1945), ili ljudi koji su bili ili su nazvani ibeovcima, i slično.KatarinaKosaca wrote:Uvijek sam se pitala ko su i kakvi su to ljudi koji mogu sići u gradi i istjerati porodice iz vila i privatne imovine i tu se nastaniti. Primjer Džemala BIjedića i vile u Tina Ujevića u Sarajevu, ...
Međutim, rat i revolucija (izmjene sistema) nisu piknik. I ne odvijaju se bez žrtava.
Istovremeno, u poređenju sa današnjom demokratijom i nazovi vladavinom prava, Juga je bila raj na zemlji. Bolnice, škole, besplatni stanovi, godišnji odmori na moru, uredne i dobre penzije, garantovana mogućnost rada i zarade, potpomaganje tzv. socijale koja nije mogla ili čak nije htjela da radi. Kao dijete, slali su me na more ili u šumu na oporavak. Ako kao dijete nisi imao, Crveni Krst te je oblačio svake školske godine. A to je bila Juga koje se sjećam.
Zato, nemojmo se vezati za manji procenat problematičnih situacija. I danas hodate i vozite po asfaltu stare Juge koji je trenutno grozan, električni i telefonski su vam kablovi pod zemljom (a sjećam se bandera i čuda), ceste i pruge još služe (dok ne dotraju, ali šta ćemo onda?), vodovod je bio siguran i čist, odlazak pješke na Trebević nije podrazumjevao da će te neko možda opelješiti, svi smo dijelili ono što se imalo, a ne znam da li je bilo političkih velikana koji su uspijeli da se obogate a da ih ne stigne kakva partijska kritika, što bi značilo gubitak ostalih privilegija.
A danas? E, pa prosudite sami.
- supercali
#6732 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma bjezi ba pricaju gluposti hvataju se za slamkezateznistub wrote:Vrlo slično i sa mojima i Skenderijom, kao i haman čitavom Nišičkom visoravni...supercali wrote:I moji su oštećeni za vrijeme jugoslavije odmah poslije rata al.mi ne pada na pamet da kazem da je sada bolje zivjeti nego u bivsoj drzavi
I kad komentarisu nikako da priznaju da branioci juge ovdje ne govore da je juga bila utopija nego samo da je bolja nego danas bih
Al jok odmah prisivaju kako je uzdizemo kako ovo kako ono
Pa uzdizemo je u odnosu na bih i gdje je tu problem
Ako kazem da je dinamo najbolji tim u hrvatskoj to je cinjenica al to ne znaci da je najbolji na svijetu al u odnosu na hajduk rijeku i ostale je miljama ispred
- zateznistub
#6733 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Svjetlosnu godinu daleko od Utopije, ali ipak mnogo mnogo blize istoj u odnosu na ovo danas...supercali wrote: Ma bjezi ba pricaju gluposti hvataju se za slamke
I kad komentarisu nikako da priznaju da branioci juge ovdje ne govore da je juga bila utopija nego samo da je bolja nego danas bih
Al jok odmah prisivaju kako je uzdizemo kako ovo kako ono
Pa uzdizemo je u odnosu na bih i gdje je tu problem
Ako kazem da je dinamo najbolji tim u hrvatskoj to je cinjenica al to ne znaci da je najbolji na svijetu al u odnosu na hajduk rijeku i ostale je miljama ispred
- supercali
#6734 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zar ja tebi nisam na foe?
- Ali Kemal
#6735 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Rekao bih par stvari ovdje. U cetvrtom razredu gimnazije se ucio Andric, kao epik, Krleza kao dramaturg i Crnjanski kao pjesnik. Takodje se citao i Selimovic, tj citale su se sve prave stvari, tako da su djeca generalno izlazila nacitana poslije zavrsene gimnazije. Citao se i Markes, Livingstone, Tolstoj, itd tako da su se te generacije naucile da citaju sve i svasta.John Cleese wrote:Nije tacno da je Krleza bio "u tom smislu zapostavljen" - Hrvatski bog Mars, Khevenhiller, Povratak Filipa Latinovica, Gospoda Glembajevi... sve po "planu i programu"...KatarinaKosaca wrote:NIje lapsus nego neznanje. Ne može se sve 4 godine raditi jedan književni žanr, kad se mora raditi i Patrarka i romanticizam i klasici itd.
Dalje, ovdje se ne radi o tvojim književnim ukusima i tobožnjoj načitanosti kojom se hvališeš, nego planu i programu za cijele generacije. U tom smislu je Krleža zapostavljen, a data prednost velikom književniku Andriću, ali književniku čiji su stavovi spram jedne religijske grupe ili jedne religije jako upitni. O tome se radi, pa bih od tako načitanog čovjeka očekivala da shvati a ne da pravi "lapsuse"![]()
![]()
![]()
![]()
Uzevsi u obzir da si "radila" Patrarku, da mislis da je naziv ulice recenica, da ovu temu nazivas panfletom... bice da si gradivo zaboravila...
Odgovorno tvrdim da nikakve diskriminacije nije bilo!
Sto se tice nobelovca Andrica i upitnih stavova, to je cisti nacionalizam i nema nikakve veze sa zivotom, optuzivati covjeka koji dobio nobelovu nagradu posveteci svoje pisanje Bosni i koji je svoju nagradu poklonio Bosni za unaprijedjivanje narodnih bibloteka, tj opismenjavanju Bosanaca, pokazuje i dokazuje razliku izmedju civlizacije i smetljista.
- zateznistub
#6736 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma joksupercali wrote:Zar ja tebi nisam na foe?
- supercali
#6737 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
zateznistub wrote:Ma joksupercali wrote:Zar ja tebi nisam na foe?
- Radio Sarajevo
#6738 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
KatarinaKosaca wrote:Ok, jasno. Dakle, kako napisah "Moji su, mogu krasti". Hvala, nisam drugačije ni očekivala. A nisam ni spominjala ovo vrijeme, niti ga preferirala niti jednom rečenicom.Radio Sarajevo wrote:Razlika je u tome što su taj isti Ganić i njemu slični SDA-ovci, pored otuđenja tuđih vila, uništili državu, dok su Džema i drugovi izgradili državu.
To je velika razlika.
Takođe, u vrijeme Džeme mediokriteti nisu mogli piskarati po forumima, pa čak ni onim offline, i to je ono što je bilo dobro. Zbog toga se tebi više sviđa ovo vrijeme, i to je legitimno, ali utoliko je i bijedno.Držala sam se naslova teme u kojoj nema "ovog vremena" O "ovom vremenu" i koliko i kako mi se sviđa pišem na drugim temama.
Da, vidim bilo je dobro i što je postojao verbalni delikt da "mediokriteti" ne bi iznijeli svoje mišljenjeSve si rekao i potvrdio sve što sam napisala,. hvala
Da, moji su i gradili su državu. A koliko preferiraš ovaj sistem, znamo iz drugih postova.
A što se tiče Džeme, što je više kleveta i laži, drug Džema nam je sve draži i draži
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6739 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma, naravno, ja sam čuveni ljubitelj ovog sistema. Nego, na stranu to, hoćeš reći da je kleveta i laž da su Ćorovići protjerani u kućerak pored deponije, a da "drug Džemo" nije uselio u njihovu vilu u Tina Ujevića na Mejtašu? Hoćeš reći da je laž da Dan Bijedić i dan danas tamo živi? Hoćeš reći da je kleveta i laž da su Azra i Miljenko nakon pogibije roditelja dobili po vilu i stan? Sve su to klevete i laži, jelda?Radio Sarajevo wrote:Da, moji su i gradili su državu. A koliko preferiraš ovaj sistem, znamo iz drugih postova.
A što se tiče Džeme, što je više kleveta i laži, drug Džema nam je sve draži i draži.
-
kakonako
#6740 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kato,mnogo,bre,izmisljas...Dzema je bio predsjednik Savezne vlade,i,sta trebao je stanovati do tebe u soliteru.Kuca u Dalmatinskoj je nacionalizovana(to je vec druga tema) i kao rezidencijalni objekat dodijeljena za stanovanje porodici Bijedic.Godinu ili dvije prije pogibije Dzema je poceo praviti omanju vikendicu na Borikama kod Rogatice,nije je bio dovrsio,stajala je tako cetiri ili pet godina,pocela propadati da bi sinovi to prodali za neku mizernu sumu.Ovo ti je ziva istina.Vrlo je simptomaticno pakovati bas Dzemi(jer je bilo stotine drugih slucajeva) jer je poznat i ostao omiljen u narodu kao izuzetno skroman i posten covjek.Upitaj,ako jos ima zivih seljaka na Crepoljskom pa ces cuti.
- KatarinaKosaca
#6741 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
1992-1995 smo imali promjenu sistema i rat. I drugu državu. Po tome, je, onda , sasvim opravdano imati crkvu u tuđoj avliji (nana Fata i Konjević polje), jer pobogu rat je, nije piknikaurora313 wrote:Međutim, rat i revolucija (izmjene sistema) nisu piknik. I ne odvijaju se bez žrtava.
Svaka relativizacija, različit kriterijum prema "svom" i "tuđem" glede iste stvari nije ništa drugo nego (ne)svjesno saučesništvo u zločinu. Bilo kojeg predznaka,bilo kojeg rata, bilo gdje..
- supercali
#6742 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A hocemo li poceti o ovim sistemasima pa onaj dobi stan na ciglanama sve po zakonu
A da o poljinama i kompletnom naselju vila i ne pricamo kako su izgradjene
Ok one nisu oduzete klasicno da isele nek9g a oni usele al znamo na drugi nacin da je uzeto
Jbt kad ste toliko zapeli koliko je ljudi upalo u tudje stanove u ratu a poslije istog ostali u njima
Ja znam 2
Ok one nisu oduzete klasicno da isele nek9g a oni usele al znamo na drugi nacin da je uzeto
Jbt kad ste toliko zapeli koliko je ljudi upalo u tudje stanove u ratu a poslije istog ostali u njima
Ja znam 2
- KatarinaKosaca
#6743 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa, šta ja izmišljam?kakonako wrote:Kato,mnogo,bre,izmisljas...Dzema je bio predsjednik Savezne vlade,i,sta trebao je stanovati do tebe u soliteru.Kuca u Dalmatinskoj je nacionalizovana(to je vec druga tema) i kao rezidencijalni objekat dodijeljena za stanovanje porodici Bijedic.Godinu ili dvije prije pogibije Dzema je poceo praviti omanju vikendicu na Borikama kod Rogatice,nije je bio dovrsio,stajala je tako cetiri ili pet godina,pocela propadati da bi sinovi to prodali za neku mizernu sumu.Ovo ti je ziva istina.Vrlo je simptomaticno pakovati bas Dzemi(jer je bilo stotine drugih slucajeva) jer je poznat i ostao omiljen u narodu kao izuzetno skroman i posten covjek.Upitaj,ako jos ima zivih seljaka na Crepoljskom pa ces cuti.
- KatarinaKosaca
#6744 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa i upadali su u tuđe stanoive, jer su imali partizane kao referencu ostanka. I naravno da treba to i pisati i osuditi. Ali, nikako se ne može pravdati partizansko, a osuđivati ovo današnje.supercali wrote:A hocemo li poceti o ovim sistemasima pa onaj dobi stan na ciglanama sve po zakonu
Ja znam 2
- supercali
#6745 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa to niko ne pravdaKatarinaKosaca wrote:Pa i upadali su u tuđe stanoive, jer su imali partizane kao referencu ostanka. I naravno da treba to i pisati i osuditi. Ali, nikako se ne može pravdati partizansko, a osuđivati ovo današnje.supercali wrote:A hocemo li poceti o ovim sistemasima pa onaj dobi stan na ciglanama sve po zakonu
Ja znam 2
Al je fazon sto je to u onom sistemu veliki problem osudjivali ga ili ne al isti je minoran danas jer ima vecih a ovo ljudi i zaboravljaju
Da nije brankovic izrekao ono po zakonu niko se ne bi ni sjecao toga
- KatarinaKosaca
#6746 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako ne pravda? jel čitaš predhodne postove? Kao ja izmišljam, vila je samo "nacionalizirana pa data na korištenje Bijediću"supercali wrote:Pa to niko ne pravdaKatarinaKosaca wrote:Pa i upadali su u tuđe stanoive, jer su imali partizane kao referencu ostanka. I naravno da treba to i pisati i osuditi. Ali, nikako se ne može pravdati partizansko, a osuđivati ovo današnje.supercali wrote:A hocemo li poceti o ovim sistemasima pa onaj dobi stan na ciglanama sve po zakonu
Ja znam 2
Al je fazon sto je to u onom sistemu veliki problem osudjivali ga ili ne al isti je minoran danas jer ima vecih a ovo ljudi i zaboravljaju
Da nije brankovic izrekao ono po zakonu niko se ne bi ni sjecao toga
I pobnavljam, grozim se povratka diktature bilo kojeg predznaka, jer mi je sasvim jasno ko bi se veselo kao riba u vodu uklopio u taj sistem, potkazivao, slao ljude na prisilni rad, dojavljivao, zatvarao, hapsio itd, samo radi različite misli, ideje, želje, mašte. Prestrano! Takvi i oni koji pravdaju takve.
- supercali
#6747 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I ti se uhvatila zadnjih postova ne znam koga
A ne citas nas 5-6 koji 150 stranica pisemo da je toga bilo da je bilo i golog otoka i vikendica neum fazoni klinci palci ali i pored toga narod je zivio bolje nego sto zivi danas
A isto imas ganica umjesto bijedica goli bas nemas al imas isto sikaniranje neistomisljenika na drugi nacin tipa crkve u nane fate i sl umjesto afere neum imas poljine bez afere i sl al je i to ovdje najmanji problem jer ima dosta većih problema strajkovi radnika medicinara zdravstvo u kurcu po svim osnovama skolstvo u picki materinoj a o ostalom da ne pricam
A ne citas nas 5-6 koji 150 stranica pisemo da je toga bilo da je bilo i golog otoka i vikendica neum fazoni klinci palci ali i pored toga narod je zivio bolje nego sto zivi danas
A isto imas ganica umjesto bijedica goli bas nemas al imas isto sikaniranje neistomisljenika na drugi nacin tipa crkve u nane fate i sl umjesto afere neum imas poljine bez afere i sl al je i to ovdje najmanji problem jer ima dosta većih problema strajkovi radnika medicinara zdravstvo u kurcu po svim osnovama skolstvo u picki materinoj a o ostalom da ne pricam
- Banksy
#6748 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
22. aprila 1981. godine otvorena je Kuca Džemala Bijedica koju je porodica Bijedic ustupila Muzeju Hercegovine u Mostaru.
http://www.muzejhercegovine.com/web/ind ... albijedic1
- nosara
#6749 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sele moja...Banksy wrote:
22. aprila 1981. godine otvorena je Kuca Džemala Bijedica koju je porodica Bijedic ustupila Muzeju Hercegovine u Mostaru.
- Banksy
#6750 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mislim, bilo koga, hajde, ali Džemu ...nosara wrote:Sele moja...Banksy wrote: