c/pBH Telecom i Mtel o ulaganju u 3G mrežu i planovima za 4G
Nakon što je Klix.ba objavio tekst o testiranju brzine interneta 3G mreže u Sarajevu, iz BH Telecoma i Mtela su saopćili koliko su ulagali i kako održavaju 3G mrežu.
Iz BH Telecoma poručuju, kada je u pitanju nabavka opreme za održavanje 3G mreže, odnosno za bazne stanice, da su u protekle dvije godine uložili 2,5 miliona KM.
"Pored ovih sredstava nabavke opreme baznih stanica, značajna sredstva su uložena za izgradnju infrastrukture za bazne stanice, kao i u Core mrežu. Ulaganja od 2,5 miliona KM se odnose isključivo na nabavku nove opreme, i to baznih stanica. Dodatna sredstva su redovno izdvajaju za održavanje postojeće opreme", poručuju iz BH Telecoma.
Zadnji ugovor za kupovinu opreme 3G baznih stanica sklopljen je krajem aprila 2017. godine, dok je ugradnja opreme po ovom ugovoru trajala od druge polovine 2017.godine do sada.
"Trenutno je potpisan novi ugovor po kojem će se nastaviti izgradnja radio pristupne mreže kroz 4G tehnologiju, te po potrebi 3G mreže gdje to bude neophodno", ističu iz te kompanije.
Kada je riječ o ulaganju u 4G mrežu BH Telecom poručuje da su 2013. godine organizirao prvi pilot projekat u cilju pripreme za uvođenje 4G mreže.
"U zadnjoj godini intenzivno radimo na svim potrebnim procesima kako bi spremno dočekali dobivanje licence za 4G mrežu i pustili je u funkciju, a koja će značajno unaprijediti kvalitet mobilne komunikacije i korisnicima obezbijediti mnogo novih usluga. Ovo je veoma značajna investicija za BH Telecom", zaključuju iz te kompanije.
Kada je riječ o Mtelu, iz te kompanije ističu da je ulaganje u mrežu primaran i konstantan posao koji Mtel sprovodi svakodnevno, kako bi svojim korisnicima omogućila najmodernije usluge za novo doba.
"Napredni servisi i usluge koji su dostupni svim Mtel-ovim korisnicima, upravo su rezultat tog konstantnog ulaganja kako u tehničke, tako i u ljudske resurse. Modernizacija mreže, kako u smislu održavanja postojeće ali i nabavke najnovije opreme koja podržava usluge koje prate svjetske trendove u pružanju telekomunikacionih usluga, osnovna je pretpostavka na kojem počiva poslovanje ove kompanije", istakli su iz Mtela.
Kada se radi o investiranju u 4G mrežu, odnosno mobilnu mrežu četvrte generacije Mtel poručuje da su je predstavili još u maju 2013. godine.
"Već tada smo bili potpuno spreman za primjenu navedene tehnologije, kako tehnički tako i kadrovski. Kompanija Mtel je dakle spremna za primjenu 4G tehnologije, te kada se steknu neophodni regulatorni uslovi u BiH, svojim korisnicima će istovremeno obezbijediti sve pogodnosti i te savremene mreže", zaključuju iz te kompanije.
Iz kompanije HT Mostar se nisu oglašavali o ovom pitanju.
BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri
Moderator: Benq
- escobar__
#6726 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
A evo nam i konkurenata...
- Brat
#6727 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Hoću da uzmem novi telefon i vjerovatno će to ići preko rata. Sad koji je najbolji od ovih operatara, onako glas naroda, jebo floskule i jednih i drugih i trećih.. Trenutno sam na bhtelecomu, al' su užasni. Jesu ovi išta bolji ili je to isti kurac.
Ono što sam ja gledao, mtel nudi najpovoljnije pogodnosti..
Ono što sam ja gledao, mtel nudi najpovoljnije pogodnosti..
- diablobih
#6728 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
I ja koliko sam gledao, mislim da mtel nudi malo jeftinije od drugih operatera. Kako god, cim uzmes aparat, nemas popusta na drugu stvar ili ti ga paket. Pa izaberi.
- HardCore
#6729 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
S net za 17 km je top, a telefon uzeti na rate u nekoj dr radnji 
-
Vidal89
#6730 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Mora postojati neka caka, niko ne nudi neogranicene sms poruke i 20GB neta mjesecno, ne pricamo o 2GB nego 20GB mjesecno za 17KM!HardCore wrote:S net za 17 km je top, a telefon uzeti na rate u nekoj dr radnji
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6731 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Jebemu sve, pa de malo izadjite iz okvira BIH. Ako to nije standard kod nas, ne znači da to neko ne može ponuditi.
Drug koristi od početka ponude, ja već mjesec dana. Potrošeno 13GB i poslao preko 100SMS poruka, iskorišteno i prek0 100 minuta
i zamisli, nema nikakve cake.
Jedina, ako je mozemo nazvati caka, jesto što je ugovor na dvije godine i u tom periodu ne možeš kupovati telefone uz ugovor/pretplatu. Čak ni ovaj ugovor nije problem, jer npr ako ti ostane godina ugovora i moraš raskinuti (ideš vani, bolja ponuda negdje drugo i sl), plaćaš "samo" 204KM penala, što je zanemarivo u odnosu na neke skuplje pakete.
Drug koristi od početka ponude, ja već mjesec dana. Potrošeno 13GB i poslao preko 100SMS poruka, iskorišteno i prek0 100 minuta
Jedina, ako je mozemo nazvati caka, jesto što je ugovor na dvije godine i u tom periodu ne možeš kupovati telefone uz ugovor/pretplatu. Čak ni ovaj ugovor nije problem, jer npr ako ti ostane godina ugovora i moraš raskinuti (ideš vani, bolja ponuda negdje drugo i sl), plaćaš "samo" 204KM penala, što je zanemarivo u odnosu na neke skuplje pakete.
- beni-bu-man
#6732 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
ne nudi BhTelekom ali ostala 2 Operatera to nude, jedan za 17KM a drugi za 33KMVidal89 wrote:Mora postojati neka caka, niko ne nudi neogranicene sms poruke i 20GB neta mjesecno, ne pricamo o 2GB nego 20GB mjesecno za 17KM!HardCore wrote:S net za 17 km je top, a telefon uzeti na rate u nekoj dr radnji

- diablobih
#6733 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Nikakve cake. Ja potvrdio za sebe 2 puta, i prebacit cu se na to uskoro.Vidal89 wrote:Mora postojati neka caka, niko ne nudi neogranicene sms poruke i 20GB neta mjesecno, ne pricamo o 2GB nego 20GB mjesecno za 17KM!HardCore wrote:S net za 17 km je top, a telefon uzeti na rate u nekoj dr radnji
-
Vidal89
#6734 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ako si potpisao produzenje na nekoj akciji, mislim da se ne mozes prebaciti dok ne platis penale.diablobih wrote:Nikakve cake. Ja potvrdio za sebe 2 puta, i prebacit cu se na to uskoro.Vidal89 wrote:Mora postojati neka caka, niko ne nudi neogranicene sms poruke i 20GB neta mjesecno, ne pricamo o 2GB nego 20GB mjesecno za 17KM!HardCore wrote:S net za 17 km je top, a telefon uzeti na rate u nekoj dr radnji
- diablobih
#6735 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Dobio vec papir za prelazak, samo moram dati mtelu i to je to.Vidal89 wrote: Ako si potpisao produzenje na nekoj akciji, mislim da se ne mozes prebaciti dok ne platis penale.
-
Cupko_
#6736 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
33 KM je ako se ne veže ugovorom pa može i aparat, a ako je bez aparata onda je 23,40 KM + 4,00 KM = 27,40 KMbeni-bu-man wrote:ne nudi BhTelekom ali ostala 2 Operatera to nude, jedan za 17KM a drugi za 33KMVidal89 wrote:Mora postojati neka caka, niko ne nudi neogranicene sms poruke i 20GB neta mjesecno, ne pricamo o 2GB nego 20GB mjesecno za 17KM!HardCore wrote:S net za 17 km je top, a telefon uzeti na rate u nekoj dr radnji
- beni-bu-man
#6737 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
uh, dobro si mogo bi sad poslije nove godine produziti ugovor i uzet kakav fin telefoncicCupko_ wrote:33 KM je ako se ne veže ugovorom pa može i aparat, a ako je bez aparata onda je 23,40 KM + 4,00 KM = 27,40 KM
-
vojopd
#6738 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Eto sad ce black friday, nek nam ponude flegsipove po nizoj cijeni uz produzenje ugovora

- Radar71
#6739 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
pun si ko brod jbtbeni-bu-man wrote:uh, dobro si mogo bi sad poslije nove godine produziti ugovor i uzet kakav fin telefoncicCupko_ wrote:33 KM je ako se ne veže ugovorom pa može i aparat, a ako je bez aparata onda je 23,40 KM + 4,00 KM = 27,40 KM
- beni-bu-man
#6740 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
snob praviRadar71 wrote:pun si ko brod jbtbeni-bu-man wrote:uh, dobro si mogo bi sad poslije nove godine produziti ugovor i uzet kakav fin telefoncicCupko_ wrote:33 KM je ako se ne veže ugovorom pa može i aparat, a ako je bez aparata onda je 23,40 KM + 4,00 KM = 27,40 KM
-
Cupko_
#6741 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Buduci da je bilo spominjanja DL i UL brzina zadnjih dana, pa evo vijest sto se tice Eroneta;
U proteklim danima (i u narednim) je u toku povecanje maksimalnih mogucih brzina po pojedinacnom 3G korisniku (HSPA+) te su one trenutno na vise od 200 lokacija 42 Mbps u DL-u i 8 Mbps u UL-u.
Uzivajte
U proteklim danima (i u narednim) je u toku povecanje maksimalnih mogucih brzina po pojedinacnom 3G korisniku (HSPA+) te su one trenutno na vise od 200 lokacija 42 Mbps u DL-u i 8 Mbps u UL-u.
Uzivajte
-
vojopd
#6742 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Svaka cast! Jos da se poboljsa prijem mreze na par lokacija u Prijedoru, te put Prijedor - Banja Luka.
- MTV
#6743 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Nista to dok ne vidim beni bu manov speedtest

- beni-bu-man
#6744 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
ma zakuco jutros samo na 22/4MTV wrote:Nista to dok ne vidim beni bu manov speedtest![]()
- pepeljara
#6745 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Cupko_ wrote:Buduci da je bilo spominjanja DL i UL brzina zadnjih dana, pa evo vijest sto se tice Eroneta;
Uzivajte
mobile operateri = 0 KLIX =1
Dovoljno je da klix malo testira i uradi sto operateri nikad nece samoinicijativno uraditi i praviti sebi reklamu
a u medjuvremenu, 40 minuta avionom od nas
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /181123061
-
Cupko_
#6746 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Bilo bi cool kad bi za početak naš glavni grad testirao normalno snadbijevanje vodom jer daleko smo mi od ovog. Četrdeset minuta avionom je za naše uslove minimalno četrdeset godina realnosti.pepeljara wrote:Cupko_ wrote:Buduci da je bilo spominjanja DL i UL brzina zadnjih dana, pa evo vijest sto se tice Eroneta;
Uzivajte
mobile operateri = 0 KLIX =1
Dovoljno je da klix malo testira i uradi sto operateri nikad nece samoinicijativno uraditi i praviti sebi reklamu
a u medjuvremenu, 40 minuta avionom od nas
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /181123061
-
Heller
#6747 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Koja je max brzina mtel xynet, neće preko 7,1 da ga jbš. mada mi i ne treba brže
-
Posmatrac_007
#6748 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Vjerovatno limitiraju brzinu na tom paketu da bi spriječili preopterećenje baznih stanica.Heller wrote:Koja je max brzina mtel xynet, neće preko 7,1 da ga jbš. mada mi i ne treba brže
Maksimalna brzina sa mtelom, ali na drugom paketu, koju sam postigao je 22Mbps, a najčešća brzina je između 5 i 8 Mbps.
- drndalo
#6749 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Rekose mi da Mtel akcija S net+ iako pise da zavrsava sutra, nastavlja barem do februara, tj. za pretplatnike koji prenose broj. Zavrsava samo za pre-paid prenose... Informacija od danas.
- diablobih
#6750 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?
Ja sam mislio da se zavrsava na kraju godine, ne sutra. Bas sam aktiviran danas na taj paket, ili ti ga vec jucer i prezadovoljan.drndalo wrote:Rekose mi da Mtel akcija S net+ iako pise da zavrsava sutra, nastavlja barem do februara, tj. za pretplatnike koji prenose broj. Zavrsava samo za pre-paid prenose... Informacija od danas.