PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
caseytron

#6726 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Chstal wrote:
aditon wrote:ima li neko ikakvih naznaka da li će i kad doći do pojeftinjenja komponenti poput RAM-a ili grafičkih karata jer samo za ove dvije stvari (pristojne) ti treba bar 1000 KM. Ko i kupio bi računar ali brate umjesto dvije milje za dobru konfu, moraš odvojiti 3 :-?

Cijene Rama-a bi trebale pasti oko februara. Za cijene grafickih jos nema naznaka, zavisi koliko ce jos trajata rudarenje.
Ako Bog da jos deset godina najmanje :D
zippoo87

#6727 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

diablobih wrote:Samo sto ti je losa grafa, gledam ovaj pik, i ovu moju 720M predstavljaju k'o da je 1080 :D A ustvari ne moze nista novo pokrenuti na normalnim postavkama, vec ultra low :D
na piku nepismene osobe prodaju hardware i veze nemaju sta prodaju
na piku je svaka konfiguracija "gamerska"...a to znaci dual core,4 gige rama i grafa stara 6-7 godina i naravno cijena takve konfiguracije od 500 KM :D

laptopi su posebna prica...smece izvadjeno iz kontejnera po eu,iz 2007-2008 konfiguracije laptopa,cijene 200+ KM i naravno FIKSNA CIJENA
jbte u radnjama koje daju fiskalni racun,roba nije fiksne cijene a na pik pijaci sve fiksno
zadnjih mjesec dana sam pratio malo laptope po piku...to je teska smijurija i slika i prilika neobrazovanosti i nepismenosti naroda u BiH
REDDEVILS

#6728 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by REDDEVILS »

Chstal wrote:
aditon wrote:ima li neko ikakvih naznaka da li će i kad doći do pojeftinjenja komponenti poput RAM-a ili grafičkih karata jer samo za ove dvije stvari (pristojne) ti treba bar 1000 KM. Ko i kupio bi računar ali brate umjesto dvije milje za dobru konfu, moraš odvojiti 3 :-?

Cijene Rama-a bi trebale pasti oko februara. Za cijene grafickih jos nema naznaka, zavisi koliko ce jos trajata rudarenje.
Ja sam prosle godine u decembru uzeo ovaj ram za 240 KM 16 GB .
https://www.olx.ba/artikal/26467400/cor ... 4-3000mhz/
A sad mu je cijena u decembru 2017 godine 445 KM :-)
AhmetShabo

#6729 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

REDDEVILS wrote:
Chstal wrote:

Ja sam prosle godine u decembru uzeo ovaj ram za 240 KM 16 GB .
https://www.olx.ba/artikal/26467400/cor ... 4-3000mhz/
A sad mu je cijena u decembru 2017 godine 445 KM :-)
sta uslovljava ovako visoke cijene ram-ova?
avaks

#6730 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Ljudi moji, kao i uvijek, dolazi nova tehnologija (DDR4) i naravno da je u startu skuplje dok ne postane mainstream. Na zapadu je odavno a kod nas je DDR2 tek sada u fazonu tako da me i ne čude cijene :lol:

Što kaže kolega c2d sa 4GB rama je "gamersko" i "spremno za GTA5" kao i "pokreće sve najnovije igrice" uz "grafička od 2GB" nebitno što je ona iz low ili mid segmenta bitno je kada pitaš koja je grafika da dobiješ odgovor "giga ili 2 gigabajta" :mrgreen: Informatička nepismenost i nezainteresovanost iako je danas google svima dostupan i u par klikova haman sve možeš saznati i naučiti (još ako i malo engleskog razumiješ :mrgreen: ).

Da se vratim na ram: DDR3 je skuplji jer se više ne proizvodi a potražnja je još aktuelna, logično, a očekujem da će za par godina i njemu da padne cijena i to znatno ali DDR4 će tada biti budi zašto kada DDR5 izađe i tako u krug.
R9..

#6731 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by R9.. »

205km placen u Aprilu prosle godine
https://www.olx.ba/artikal/26926038/cor ... 0mhz-cl15/

Image
Mega Man X

#6732 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Neki dan negdje na netu pročitah da razlog skupog RAMa za računare su smartfonovi?
typeOnegative

#6733 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

R9.. wrote:205km placen u Aprilu prosle godine
https://www.olx.ba/artikal/26926038/cor ... 0mhz-cl15/

Image

fkt nisu normalni , sreca pa sam na vrijeme kupio mada su i to visoke cijene naspram perioda malo prije jer se moglo dobit 16 GB za 170 -180 km. ..prvih 8GB istog kao kod tebe u 12mj prosle godine platio 130 , a ljetos 165 :-)

za ove sto su pitali , razlog poskupljenja su jbn smartphonei , koriste ddr4 , potraznja je veca od proizvodnje i imamo cijene koje imamo .
Chstal

#6734 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chstal »

Cijene Rama visoke zbog telefona, jer koriste ddr4 memoriju. Nedostaje fabrika pa ce se cijena rama zadrzati do 7-8 mjeseca sljedece godine.

Takodjer, cijene grafickih kartica bi mogle opet naglo skociti zbog rudarenja. Trebaju dodatne fabrike kako bi se graficke kartice pravile striktno za rudarenje ali nema jos nikakvih naznaka.
Raigor Stonehoof

#6735 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raigor Stonehoof »

avaks wrote:
Što kaže kolega c2d sa 4GB rama je "gamersko" i "spremno za GTA5" kao i "pokreće sve najnovije igrice" uz "grafička od 2GB" nebitno što je ona iz low ili mid segmenta bitno je kada pitaš koja je grafika da dobiješ odgovor "giga ili 2 gigabajta" :mrgreen: Informatička nepismenost i nezainteresovanost iako je danas google svima dostupan i u par klikova haman sve možeš saznati i naučiti (još ako i malo engleskog razumiješ :mrgreen: ).
Znao sam ja jednog sto je tako tusio "graficka, dvije gige" :D dobrih para uzeo. Kaze, najgore mi je kad mi dodje neko ko se razumije pa me pocne preskakat :lol:
zippoo87

#6736 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

Raigor Stonehoof wrote:
avaks wrote:
Znao sam ja jednog sto je tako tusio "graficka, dvije gige" :D dobrih para uzeo. Kaze, najgore mi je kad mi dodje neko ko se razumije pa me pocne preskakat :lol:
ne zns ti kakve ja bitke bijem po piku kada trazim nesto ...ono je degutantno citati i gledati,sta ljudi nude
stavi laptop iz 2000. godine sa 256 MB rama ,4:3 display,win xp ne ide na njemu...kaze odlicno ocuvan,ekstra radi,cijena 70 KM :D
pun pik ovakvih...i ja ih onda namjerno pitam sta mogu korisitti sa takvim laptopom u 2017. ...kaze neka ga na oglasu,mozda kome zatreba :D
onda ima neka budala dole iz mostara,sa 2-3 nicka na piku,vazda mu laptopi na "hitno"...laptopi od 60-70 KM kod njega 400-500 KM...kontam da je neki psihicki bolesnik,pa se tako "igra" po piku,a opet ima najmanje 3 profila,prodaje i kao neku muzicku opremu i prima zamjene...naci cete ga na piku tako sto cete odabrati laptope i staviti filter hitno

a ove cijene rama nisu humane...ja to nikada ne bi platio toliko,pa ima brate polovnih kitova,rade isto...a ako i crkne,mozes jos 3 plocice kupiti i opet ti ostane na kafu u odnosu na ovaj nov...pljacka
diablobih

#6737 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Samo i ovi sto polovne prodaju stavljaju k'o da je novi od prosle godine :D

Ja vidim da se ne isplati nikako kupovati pc sada, vec sacekati iducu godinu kada izadje ddr5, valjda ce dotad malo opasti ova ogromna potraznja i moci ce se za normalne pare uzeti PC, a ne da mi RAM kosta k'o 1050ti :D
aditon

#6738 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

cijene RAM-a divljaju već 7-8 godina, nije to nešto novo, s tim da su ove sada cijene daleko naviše. Znači, sad ako želiš 16 GB RAM-a, trebaš izdvojiti minimalno 300 KM a cijene idu i preko 400 KM :-) Za te novce možeš Ryzen 1600 kupiti, npr. Gdje je logika? Nema je. Ranije kad bi pitao ove distributere IT opreme, dok je još bio DDR2 standard na DDR3, tada, za "nestašicu" odnosno cijenu RAM-a krivili su tamo neku fabriku u Kini koja je izgorila (da čovjek ne povjeruje šta sve neće čuti)...mislim imali su tu priču o toj nekoj fantomskoj fabrici koja je izgorila i tobože zbog toga tako visoke cijene. Lično mislim da ništa od gore navedenog nije slučaj, odnosno da su proizvođači memorije hinjski iskoristili uobičajenu potražnju za IT opremom, digli cijene nenormalno..kapitalizam je to..malo koga su ove cijene odvratile od kupovine novog kompa, osim pojedinih bošnja ovdje jbg
Mega Man X

#6739 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Malo off-topica: Zna li ko ima li se gdje u nas uzeti Razerova mehanička tastatura ili bilo koja kvalitetna tipa Corsair itd. sa "ISO" Enter-om? Baš me zanima jer ANSI ne mogu životom zamisliti. Imao sam normalnu tastaturu sa ANSI-jem, stalno udarao Backspace umjesto Entera.. Patnja.

I da, još jedno: Može li se kako staviti Č, Ć, Ž itd. umjesto tačke, zareza itd. jer vidim da ove mehaničke tastature imaju US "layout" za tipke što mi bode oči.

P.S: Evo slika za one koji nisu znali, slika govori hiljadu riječi :mrgreen: :
Image
ferratilis

#6740 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

A ja ne mogu zamislit tastaturu s tim velikim enterom :D

Najbolje bi ti bilo da pitas nekog olx prodavca koji to nabavlja izvana da ti nabavi UK layout tastature koju hoces. Oni imaju taj veliki enter i kratki shift na lijevoj strani. Ili ako ti ne smeta njemacki layout, mislim da GamingShopBN nabavlja iz Njemacke vecinu robe, on je i jedan od najboljih prodavaca kad je periferija u pitanju.
avaks

#6741 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Dobru mehaničku u ISO izvedbi teško da ćeš naći... Ja sam haman sve firme kontaktirao pa i po Sarajevu i obišao (Imtec, Terabajt, Plus, UE, Genelec) a sve ove jače pa čak i preko pika koga sam god pitao nema. Jednostavno to kod nas ne ide jer ti sve što mehanička nudi ima i ona od 20KM logika :mrgreen:
Na kraju preko pika naručio G610 od Logitecha, veliki je enter ali nejma naših slova što i nekako mogu podnijeti (većinom ne gledam kada tipkam).
A vjeruj mi da sam došao do toga da platim i 500 za Corsair K70 i 90 samo da ima naš raspored ali nejma na žalost...
Šalji upite po piku, da se šta slučajno nije primijenilo od ljetos ali sumnjam...

p.s.
U Imtecu je Hyperx Alloy još uvijek dosta povoljna ali i ona je ANSI jbg.
ferratilis

#6742 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Skoro je Imtec nabavio i tenkeyless verziju Hyperx Alloy tastature i jos neke Logitech modele. Tacno me vise strah gledat sta ima, mogao bi nastradat novcanik samo tako :D Prije par mjeseci sam kupio Pulsefire mis, sad gledam nabavili Logitech g203, koji sam htio tad kupit ali nisam imao gdje.

Iako u Imtecu uglavnom rade supci, opet su najbolji kad je periferija u pitanju, pogotovo u poredjenju sa Genelecom. Kad vidis cijene Razer proizvoda u Genelecu, mozes za te pare kupit tastaturu, mis i slusalice od Hyperx-a, a bolji su, realno :-)
Mega Man X

#6743 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Jasno mi je za Č,Ć itd. jer i sam ne gledam dok tipkam.

Doduše meni bi malo glupo/čudno bilo da je ono US layout tastatura sa tačkom, zarez itd. na mjestu naših slavenskih "posebnih" slova, a ovamo u Windows postavkama stavim da je npr. hrvatska tastatura. Vjerovatno zbog neke estetike i stila. :mrgreen:

A opet ono me kopka, da je imati mehaničku tastaturu (Razer, Corsair itd.) jer iskreno i zvuk tipkanja (Cherry MX red itd.) mi je lijepo slušati. :D
I još RGB povrh svega, melem za oči.

Mada vidim da svijet uveliko hvali Razerove zelene switcheve, jer navodno su mnogo bolji i kvalitetniji od Corsaira.

Još malo, pa biti će i RGB termalne paste. :lol:
Averus

#6744 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Jeeeeee :D
Još jedan razlog što nikad neću nabaviti mehaničku :bih:

Lijepi moj ISO enterčina, a ne ono malo govno :kiselavoda:
Qler

#6745 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

Mega Man X

#6746 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

A ništa, ili držati se i dalje "standardne" tastature sa membranom ili uzeti iz Japana ovaj jastuk pa mehaničku onda. :lol:

Al brat kad udari po njemu.. :pisnuo:
avaks

#6747 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Kod mene su MX brown switchevi i ne mogu vam opisati taj osjećaj nakon membrane. Teško da bi se sada vratio :mrgreen:
Doduše imaju na ebay testeri da se naruče, nije ni dolar, svi cherry mx switchevi pa da vidiš šta ti najbolje paše.
Blue su mi najbolji za tipkanja ali za moj ukus ipak malo preglasni, brown mjera :thumbup:
Mega Man X

#6748 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ja sam imao priliku vidjeti tester u Istanbulu ljetos. Uđem u njihov Media Markt. Izgubio se u radnji šta sve imaju. :mrgreen:

I baš naletim na Cherry MX tester. Yebeš ti to, ali meni svaki paše, počev od zvuka pa nadalje. :D
avaks

#6749 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Crveni i crni nemaju feedback, ali su ugodni za tipkanje... Crni malo teži, dok plavi i braon imaju onaj taktili feedback što je predobro.
Teško je ovako objasniti ali kada probaš teško da ćeš se na membranu ikada vratiti, a o zbuku da ne pričam haha ljepota tipkat :thumbup:
Mega Man X

#6750 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ma jasno sve, samo mi ne paše na mehaničkim što je ANSI Enter i što koriste US layout. Mada nekad u budućnosti neku Razerovu ili Corsair pazarit pa šta bude. Valja se navikavati. :lol:
Post Reply