Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Škobo Habu

#6726 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Banksy wrote:
Ne slažemo, naravno, nego, počeo si počeo valjat budalaštine :D pa da te skinem s vrata :lol: :kiss:
Čuj, valjat' budalaštine?

Ja to tebi na tri puta ne bi rek'o.

Puca te samopouzdanje k'o na steroidima.
Connaisseur Karlin

#6727 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Connaisseur Karlin »

odlican clanak, a koji je potrebno procitati :thumbup:

Mađarska znanstvenica napisala knjigu o feminizmu u Jugoslaviji
Spisateljica Slavenka Drakulić za Jutarnji list razgovarala je s mađarskom znanstvenicom Zsófiom Lóránd, koja je nedavno u izdavanju Palgravea objavila knjigu pod naslovom “Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji”. Fraktura će uskoro objaviti prijevod knjige, u sklopu male biblioteke domaćih autorica na temu feminizma.

Osnovno pitanje kojim se Lóránd bavi u knjizi je kako su jugoslavenske feministice “prevodile” zapadne koncepte i ideje na svoj jezik, na verziju feminizma koja je bila primijenjena društvu u kojem su živjele. Pritom je zanimljivo da je ovaj feminizam kritizirao državu zbog neispunjenja obećanja emancipacije, ali – kako piše Lóránd – i surađivao s njom, na primjer u vezi s nasiljem nad ženama i u obitelji.

“Zanimalo me što se dogodilo s feminizmom u vrijeme socijalizma u našem dijelu svijeta. Kad sam otkrila da je postojala feministička kritika socijalizma na takvoj teorijskoj razini i s tolikim aktivnostima (umjetnost, književnost, politički aktivizam), poželjela sam saznati više. Da bih mogla istraživati, naučila sam i jezik. Bilo mi je zapanjujuće da su se žene sa sveučilišta pridružile osnivanju SOS telefona i da se to radilo još u vrijeme socijalizma. Ništa takvo nije postojalo u srednjoj i istočnoj Europi,” kazala je Lóránd.

Ovo je studija slučaja najdulje postojećeg neofeminizma u istočnoj Europi koji je istovremeno bio i način otpora sistemu, krenuvši od faze osvještavanja do aktivizma, od sedamdesetih do početka ratova. Lóránd je napisala prijeko potrebnu herstory feminizma na ovim prostorima, knjigu koja nije samo važan prilog osvještavanju vlastite ženske povijesti, nego nam je itekako nužna u retrogradnoj ženskoj sadašnjosti u svim postsocijalističkim zemljama u kojima caruje nacionalizam.
izvor: voxfaminae
Banksy

#6728 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Banksy »

Škobo Habu wrote:
Banksy wrote:
Ne slažemo, naravno, nego, počeo si počeo valjat budalaštine :D pa da te skinem s vrata :lol: :kiss:
Čuj, valjat' budalaštine?

Ja to tebi na tri puta ne bi rek'o.

Puca te samopouzdanje k'o na steroidima.
Nisam rekla gluposti :D već budalaštine,

a ovo ispod jeste to,
Škobo Habu wrote:

Da skratim, tvoja pozicija, kao i pozicija svih vas koji ad hoc napadate Stankovića je strategija viktimizacije.
Izvući ovo kao zaključak rasprave, kao da uopće nisi čitao odgovore onih s kojima si raspravljao na temi,

Kako god, da završim,
Srdačan pozdrav :kiss:
wewa

#6729 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Connaisseur Karlin wrote:odlican clanak, a koji je potrebno procitati :thumbup:

Mađarska znanstvenica napisala knjigu o feminizmu u Jugoslaviji
Spisateljica Slavenka Drakulić za Jutarnji list razgovarala je s mađarskom znanstvenicom Zsófiom Lóránd, koja je nedavno u izdavanju Palgravea objavila knjigu pod naslovom “Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji”. Fraktura će uskoro objaviti prijevod knjige, u sklopu male biblioteke domaćih autorica na temu feminizma.

Osnovno pitanje kojim se Lóránd bavi u knjizi je kako su jugoslavenske feministice “prevodile” zapadne koncepte i ideje na svoj jezik, na verziju feminizma koja je bila primijenjena društvu u kojem su živjele. Pritom je zanimljivo da je ovaj feminizam kritizirao državu zbog neispunjenja obećanja emancipacije, ali – kako piše Lóránd – i surađivao s njom, na primjer u vezi s nasiljem nad ženama i u obitelji.

“Zanimalo me što se dogodilo s feminizmom u vrijeme socijalizma u našem dijelu svijeta. Kad sam otkrila da je postojala feministička kritika socijalizma na takvoj teorijskoj razini i s tolikim aktivnostima (umjetnost, književnost, politički aktivizam), poželjela sam saznati više. Da bih mogla istraživati, naučila sam i jezik. Bilo mi je zapanjujuće da su se žene sa sveučilišta pridružile osnivanju SOS telefona i da se to radilo još u vrijeme socijalizma. Ništa takvo nije postojalo u srednjoj i istočnoj Europi,” kazala je Lóránd.

Ovo je studija slučaja najdulje postojećeg neofeminizma u istočnoj Europi koji je istovremeno bio i način otpora sistemu, krenuvši od faze osvještavanja do aktivizma, od sedamdesetih do početka ratova. Lóránd je napisala prijeko potrebnu herstory feminizma na ovim prostorima, knjigu koja nije samo važan prilog osvještavanju vlastite ženske povijesti, nego nam je itekako nužna u retrogradnoj ženskoj sadašnjosti u svim postsocijalističkim zemljama u kojima caruje nacionalizam.
izvor: voxfaminae
feminizmom u okrilju AFZ-a bave se aktivistice odavno:

https://www.libela.org/razgovor/6310-ar ... oje-imamo/

www.afzarhiv.org
wewa

#6730 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

https://www.jutarnji.hr/native/stalno-m ... i/9549074/
Jeste li primijetili da zeleni čaj katkad ima gorak okus? Ako jeste, vjerojatno ste ga pripremili u kipućoj vodi koja je iz njega izvukla svu gorčinu i napravila ga neukusnim za konzumaciju. Naime, zeleni, a isto tako i bijeli ili žuti čaj ne bi se smio pripremati s temperaturom vode koja je viša od 70 Celzijevih stupnjeva.

Upravo je zbog toga 18-godišnja učenica Poštanske i telekomunikacijske škole u Zagrebu Lorena Miković osmislila temperaturni alarm, termometar za mjerenje temperature tekućine, s kojim je osvojila jedno zlato te dva srebra na domaćim sajmovima za inovacije.

- Svi moji prijatelji i rodbina oduševljeni su ovim mojim hobijem, posebno zato što sam ja cura, a vjeruje se da cure obično ne zanima elektronika ili mehatronika. Jednostavno, obožavam čačkati, spajati i razdvajati stvari. Mojim frendicama nije baš jasno otkud mi volja. Dečki iz moga razreda, čini mi se, bili su malo ljubomorni zbog mojih nagrada. Iako to ne žele priznati. Stalno mi govore da to što ja radim nije ništa posebno. Možda i nije, ali ja se dobro zabavljam i ponosna sam kad stvorim nešto novo - navodi mlada inovatorica, koja je, kaže, odrasla u kući punoj spretnih muškaraca; djed joj je strojar, a otac se bavi informatikom, pa je i ona odmalena počela gajiti ljubav prema tehnologiji.

No, njezin termometar nije običan termometar, jer takav već postoji - njezin je mali izum prvi takve vrste prilagođen osobama s oštećenjem vida. Iako on pišti, zahvaljujući inačici Brailleova pisma koje je implementirala u svoju inovaciju, mogu ga sa sigurnošću upotrebljavati i slabovidne osobe, tako da prepoznaju na kojoj je temperaturnoj skali tekućina.

- Do ideje sam došla kad sam i sama bila prehlađena. Pila sam puno čaja i često sam se znala opeći jer je stalno bio prevruć. Kasnije sam ideju dodatno razvila sa svojim mentorima u školi i svi smo zajedno radili na ovom projektu koji je kasnije, eto, i skupio neke nagrade - priča nam Lorena o temperaturnom alarmu koji je izradila u sklopu fakultativnog predmeta u Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu.

Jedan od njezinih mentora, profesor Drago Jurin, ponosno ističe kako njihova škola jedina u Hrvatskoj ima ovakav nastavni predmet koji ulazi u svjedodžbu. Godišnje okupe po desetak učenika koji vole istraživati i smišljati nove stvari, a iz njihove male tvornice dobrih ideja u posljednjih je desetak godina izašlo puno nagrađivanih projekata. Sa svojim su učenicima i njihovim inovacijama proputovali cijeli svijet: od Moskve, Toronta, Pittsburgha, Londona, a krajem godine, ako uspiju nabaviti sredstva, možda odu i do Tajvana.

Tamo bi predstavili novi Lorenin izum - Zagrebačku elektroničku škrinjicu, bežični punjač na solarnu i električnu energiju, koji je također skupio neke nagrade ove godine: zlato na sajmu Inova mladih te srebro na Nacionalnoj izložbi mladih inovatora mladi@inovacije u Kastvu.

- Škrinjica mi je čak malo i draža od temperaturnog alarma, moram priznati. Čini mi se iskoristivija u svakodnevnom životu. Prošlo ljeto sam radila u trgovini i uštedjela sam za novi mobitel koji ima mogućnost bežičnog punjenja. Budući da u hrvatskoj već imamo pametne klupe sa solarnim izvorima energije, palo mi je na pamet da se u nju nekako integrira i punjenje električnom energijom i da ima dva izvora punjenja. Zamislila sam to kao neki električni stup, što, naravno, ne bi baš bilo praktično za ovu razinu, pa sam sa svojim mentorima modificirala ideju u škrinjicu, koju smo htjeli brendirati gradom Zagrebom. Ona sada na sebi nosi motiv Markove crkve – priča nam Lorena Miković o nastanku svoje ideje, koja je osvojila nekoliko sajmova inovacija.

Hvali je i njezin prvi mentor, Željko Šafran, inženjer telekomunikacija te voditelj fakultativnog predmeta Inova u Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu:

- Lorena je nadarena za rješavanje raznih tehničkih problema. Kreativna je i inovativno im pristupa. Uvijek je za sve projekte vodila besprijekornu tehničku dokumentaciju. Njezine inovacije Zagrebačka energetska škrinja i Termometar za slabovidne postigle su zavidne rezultate na gradskim i državnim izložbama i za njih postoji velika mogućnost komercijalizacije - navodi ponosni mentor.
otherside

#6731 Re: Danasnji "feminizam"

Post by otherside »

a ni frendicama joj nije bas jasno otkud joj volja :lol:
wewa

#6732 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

zene su bolje cuvarice patrijarhata...

svaka koja se odmakne od matrice je prijetnja za matricu.
vjeshalica

#6733 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

otherside wrote:a ni frendicama joj nije bas jasno otkud joj volja :lol:
Frendice su odgajane da budu ćurke u zivotu
Sve kontra tome ce popljuvati ili upirati prstom ko debil
Alles-Tamam

#6734 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Alles-Tamam »

Današnji feminizam nije ništa drugo osim otvorene mržnje prema muškarcima
Connaisseur Karlin

#6735 Re: Danasnji "feminizam"

wewa wrote:zene su bolje cuvarice patrijarhata...

wewa, hvala za postavjene links

a u vezi komentara: poptuno se slazem, zene su cesto putasebicne, licemjrene ili nemaju dovoljno hrabrsti za promjene :thumbup:
wewa

#6736 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Alles-Tamam wrote:Današnji feminizam nije ništa drugo osim otvorene mržnje prema muškarcima
ako mislis na muskarce tipa ovog Causevica, sasvim si upravu

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/cr ... ica/356324
Connaisseur Karlin

#6737 Re: Danasnji "feminizam"

Alles-Tamam wrote:Današnji feminizam nije ništa drugo osim otvorene mržnje prema muškarcima
Gdje su dansanji muskrarci ugozeni feminizmom? Budi konkretan :)
Škobo Habu

#6738 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

vjeshalica wrote: Frendice su odgajane da budu ćurke u zivotu
Sve kontra tome ce popljuvati ili upirati prstom ko debil
Stvarno ne razumijem ovakav način rezonovanja?
Mojim frendicama nije baš jasno otkud mi volja.
Samo što njene frendice nemaju isti afinitet za zanimanja koje ima ona - postaju "odgajane kao ćurke"???

Šta ako dotična ima afiniteta za elektrotehniku, a nema za društvene nauke, recimo?

Čovjek mora biti baš teški mediokritet da donese ovakav zaključak.
wewa

#6739 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Connaisseur Karlin wrote:

a u vezi komentara: poptuno se slazem, zene su cesto putasebicne, licemjrene ili nemaju dovoljno hrabrsti za promjene :thumbup:
nema na cemu

zapravo cijeli dan pokusavam pronaci link na poduzi clanak koji se tice polozaja zena u SFRJ, od partizana pa sve do raspada drzave

ali evo jedan slican, obiman i koristan:

https://www.6yka.com/novosti/zene-u-soc ... halizacije
wewa

#6740 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

MarlboroGold

#6741 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Wewo lakše malo sa bombanjem... treba vremena da se sve pročita :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#6742 Re: Danasnji "feminizam"

wewa wrote:

nema na cemu

zapravo cijeli dan pokusavam pronaci link na poduzi clanak koji se tice polozaja zena u SFRJ, od partizana pa sve do raspada drzave

ali evo jedan slican, obiman i koristan:

https://www.6yka.com/novosti/zene-u-soc ... halizacije
hvala :thumbup:

a sad razmisljam, zene tog perioda, iz mog zivota , nisu bile clanice doticnih drustava ( a mozda jesu, ali nisma znala) , ali su bile zaista "feministkinje" , immale su posao, vozacku dozvolu, svoje drustvo, nisu kontrolirane od strane supruga , pricale su o samostlanosti snazne zene, citale literaturu o tome , izgleda da sam imala srece odrastati sa takvim zenama :thumbup:
wewa

#6743 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

a sad razmisljam, zene tog perioda, iz mog zivota , nisu bile clanice doticnih drustava ( a mozda jesu, ali nisma znala) , ali su bile zaista "feministkinje" , immale su posao, vozacku dozvolu, svoje drustvo, nisu kontrolirane od strane supruga , pricale su o samostlanosti snazne zene, citale literaturu o tome , izgleda da sam imala srece odrastati sa takvim zenama :thumbup:
zene tog perioda nisu morale biti feministkinje jer je u drustvu bilo dovoljno feministkinja ciji se glas cuo. apsurdno, ali su se vise postovala zenska ljudska prava nego danas.

tuga je i zalost sto se u 21. stoljecu moramo vracati na same pocetke - vidjeti pod sve rasprostranjenijom tendencijom ka zabrani abortusa, recimo.
Connaisseur Karlin

#6744 Re: Danasnji "feminizam"

wewa wrote:

zene tog perioda nisu morale biti feministkinje jer je u drustvu bilo dovoljno feministkinja ciji se glas cuo. apsurdno, ali su se vise postovala zenska ljudska prava nego danas.

tuga je i zalost sto se u 21. stoljecu moramo vracati na same pocetke - vidjeti pod sve rasprostranjenijom tendencijom ka zabrani abortusa, recimo.
wewa, to je ovisilo, djelomicno, zahvaljujcui socijalizmu, ovisolo je od dijelova bivse Juge; manje sredine tako nesto nisu ni dozivjele , ali, defitinvo se slazem sa tvojom izjavom zene su bile znato bolje tretirane u urbanim sredinama :)

danasnji kapitalizam , sa mnogoborjnim politickim partijama , uloga Crkve , su definitivno rezultat opceg nezadovoljstva stanovnsitva , a svaka kriza u drustvu se cesto puta usmjeri ka zenema, jer, zene su uvjek prva meta :-?

zabrana abourtusa u durstuu kao nase nije nikad postojala, a danas se tome tezi, definitvno je indikator da je drustvo ispolitizirano, korumpirano, sebicno :-?

postavlja se kriticno pitanje:

Zasto su zene uvijek meta negativnih promjena?
Bloo
Globalna šefica

#6745 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Pa il žene il Jevreji il crnci.... :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#6746 Re: Danasnji "feminizam"

Bloo wrote:Pa il žene il Jevreji il crnci.... :mrgreen:
hahahhahaa grozna si :lol:

...ili migranti :D
wewa

#6747 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

whichever seems the most vulnerable.
Connaisseur Karlin

#6748 Re: Danasnji "feminizam"

wewa wrote:whichever seems the most vulnerable.
da li zene su u svim i drustvima meta, nema veze koji kontinent :)

migrnati, crnci i jevreji nisu :)
wewa

#6749 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

wewa wrote:whichever seems the most vulnerable.
da li zene su u svim i drustvima meta, nema veze koji kontinent :)

migrnati, crnci i jevreji nisu :)
gdje je drustvo razvijeno, tamo su mete sporadicne.

pogledaj skandinavske zemlje, Kanadu...
Škobo Habu

#6750 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

wewa wrote: zene tog perioda nisu morale biti feministkinje jer je u drustvu bilo dovoljno feministkinja ciji se glas cuo. apsurdno, ali su se vise postovala zenska ljudska prava nego danas.
Tko to?

Savka Dapčević - Kučar?
Post Reply