Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#6727 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Neke specijalističke obuke, nadogradnja i usavršavanje, manjih, kompaktnijih timova. :D 🇧🇦
erotica

#6728 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by erotica »

archi_a wrote: 14/03/2022 22:34 Ne, BUK ima 4 rakete.
Naš KUB je operativno uveden kod formiranja OS BiH.
STRELA, IGLA, BOFORS I KUB trenutno su sistemi koji bi branili naše nebo.

Image

Bateriju KUB čini četiri samohodna lansirna oruđa. OS BiH ima 5 baterija, čime uz dobro vođenje može premrežiti BH nebo. Naravno, očekujemo modernizaciju naših oružanih snaga i u ovoj oblasti. 🇧🇦
Zar ne bi ovih kubova trebalo biti više, 18-20, ili je to broj raketa ?
archi_a

#6729 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

U svakom trenutku prema nebu može poletjeti 60 raketa. :wink:
lajkujMe

#6730 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by lajkujMe »

Sto li poljski sleper s policijskom pratnjom i oznakom za eksplozivni teret ode iz Gorazda za Sarajevo ahh da mi je znati

:run:
erotica

#6731 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by erotica »

archi_a wrote: 15/03/2022 17:46 U svakom trenutku prema nebu može poletjeti 60 raketa. :wink:
60:3=20 :mrgreen: :bih:
quoter

#6732 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by quoter »

Trećina, polovina, Wikipedia...
Odlukom Predsjedništva Oružane snage BiH broje 16.000 pripadnika od čega 10.000 djelatnih vojnih osoba, 1000 civilnih osoba na službi i 5000 pripadnika pričuvnog sastava. Istom odlukom uređena je zastupljenost naroda u Oružanim snagama i to: Bošnjaci 45,9%, Srbi 33,6%, Hrvati 19,8% i ostali 0,7%.[3]
Penicilin

#6733 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

Do prije nekih pola godine zaista nisam imao pojma o Oružanim snagama BiH niti o naoružanju kao očigledno ni večina drugih običnih građana u ovoj zemlji. Međutim kako je Dodik krenuo sa kampanjom "prenosa nadležnosti" vidio sam da se nešto sprema i krenuo sa istraživanjem kapaciteta Oružanih snaga i drugih sigurnosnih struktura u BiH i regionu čisto da razumijem kakav bi nas scenario mogao čekati u slučaju nekakvog konflikta. Skoro svaki dan sam provjeravao ima li šta novo na ovoj temi neću li šta saznati i naučiti ali evo do sada nisam nešto pisao pa ću to evo odmah popraviti.

Ono što je zaista zanimljivo i volio bi da čujem mišljenje insajdera na ovom forumu - zašto OSBiH imaju tako loš PR i zašto dozvoljavaju tako loš javni profil. U tom smislu napraviću jednu malu analizu za razmatranje.

Ako ukucate na Google npr. Naoružanje OSBiH na landing page će vam uzaći niz naslova koji su večino neafirmativni i po mom mišljenju i netačni. Npr naslov: https://www.dw.com/hr/vojna-inferiornos ... a-55315359 citiran je senzacionalno u večini BH medija. Sam tekst nudi navode nekakvih tkz. vojnih analitičara poput Đure Kozara koji u uvodu kaže: BiH sa OSBiH je u strategijskom debalansu u odnosu na susjede i nema moderna borbena sredstva za efektivno odvraćanje od bilo kakve sigurnosne prijetnje. U nastavku se govodi o Žandarmeriji RS-a kao paravanu za vojsku (uz prigodnu fotku hrvatskih specijalaca sa kremom za cipele razmazanoj po facama), te drugi "vojni analitičar" Nedžad Ahatović navodi da OSBiH posjeduje 47 "zastarjelih" tenkova M-60 A3 za razliku od Srbije koja ima 290 tenkova prvog ešalona i Hrvatske koja posjeduje 72 komada M-84 (nezastarjela pretpostavlja se). Na kraju se zaključuje da nema zime za BiH dok je tu EUFOR. A taj Kozar inače ima i drugih bisera tipa https://avaz.ba/vijesti/bih/689926/koza ... rne-os-bih gdje kaže kako će u slučaju da MUP RS napadne kasarne OSBiH morati reagovati EUFOR - dakle imajući u vidu da se OSBiH ne mogu, neznaju i nemaju čime same odbraniti u slučaju takvog jednog napada.

Tu je također i nešto noviji članak Al Jazeere https://balkans.aljazeera.net/teme/2021 ... naoruzanja u kojem izvjesni Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda iznosi slijedeće podatke o stanju naoružanja u OSBiH: 53 tenka, 18 aktivnih borbenih oklopnih vozila i nekoliko BVP M-80 u centru za obuku, 80 artiljerijskih oruđa, na stanju je i nekoliko aviona (Orao i Galeb), koji nisu poletjeli od 2006.godine, 38 helikoptera na papiru, a leti tek nekoliko.

Dakle nikoga ne bi trebalo začuditi da ljudi čitajući ovo stiču utisak da BiH zapravo nema vojsku odnosno da se kao što to reče Milanović možemo gađati kestenjem ili pištoljima na vodu. Čak i kad im se krntija od bespilotne letjelice zabije usred Zagreba susjedi se pitaju kako to da nije reagovala močna hrvatska protuzračna odbrana bez da javnosti obznane da HV apsolutno ne posjeduje PVO srednjeg dometa već isključivo kratkog i da su u prpravnosti mogli biti jedino Igle, Srijele i jedan od 20 Stingera koje imaju - svi zajedno sa dometom od 3km. U isto vrijeme OSBiH u Rajlovcu ima KUB-ove dometa 24km sa vlastitim radarom koji pokriva 75km radiusa. KUB je inače rušio i MIG29 i F16 tako da pored Stingera koje smo dobili u Opremi i obuči te Igli i Strela mislim da možemo reći da imamo sasvim solidnu PVO u odnosu na okruženje. Postavlja se dakle pitanje zašto naše OS ne rade više na tome da javnosti predstave sposobnosti i opremu našie vojske jer to samo može uticati na to da se osjećamo sigurnije.

Kao što sam naveo u posljednjih par mjeseci sam trkeljao po forumima, člancima, Wikipediji i drugim izvorima pa ću ovde ukratko ću prezentirati svoja zapažanja i ono do čega sam mogao doći a vi me molim vas ispravite.

Što se tiče brojnog stanja naših desetak hiljada vojnika uopšte ne djeluje zanemarivo u poređenju sa Hrvatskih 15.000 ili Srbijanskih 25.000 na primjer imajući u vidu da Srbija ima duplo više stanovnika od BiH i ima puno dužu granicu.

U smislu oklopnih snaga prilično je nejasno stvarno stanje u OSBiH. Dakle spominje se oko 50 operativnih M60 međutim trebalo bi da ih imamo 85 prema Wikipediji plus 82 kom M-84 i 50 AMXova. Čudi me da se ne zna sa sigurnošću koliko tenkova je operativno u Oklopnom bataljonu u Dubravama. Koliko sam uspio saznati M60 naročito verzija A3 koji posjedujemo je sasvim solidan tenk koji se može nositi sa M84 tako da po tom pitanju uoliko imamo operativan i određeni broj M84 mislim da je i tu sasvim solidna situacija naročito imajući u vidu konfiguraciju našeg terena odnosno taman se može zatvoriti Posavina i Semberija gdje tenk može koliko toliko djelovati. U odnosu na 250 tenkova VS i 75 HV čak i ako je operativno samo 50 u OSBiH mislim da je sasvim dovoljno imajući u vidu ograničeno područje djelovanja tenka u BiH.

Po pitanju transportera tu su M113 i HMMWV kao i BOV i BVP mada opet nije jasno o kojem se broju u operativnom stanju se radi. Dakle opet nominalno trebalo bi da imamo 80 kom M113 što je prilično solidan gusjeničar čak i u odnosu na Bradleye koliko sam upoznat i tu je još 110 komada M80 BVP mada opet ne znam jel to išta operativno. Točkaša bi trebalo biti po stotinjak Hamera i BOVa. Pretpostavljam da su ova vozila raspoređena po motorizovanim pješadijskim jedinicama tako da svaka kasarna ima po nešto ali dovoljno da povuče po nekoliko četa. Dakle svaka od 9 pješadijskih kasarni bi trebala imati po 20-30 operativnih oklopnih transportera. Što se transportera tiče tu su najavljene nabavke iz Turske koje bi parirale Patrijama i Lazarima tako da mislim da ćemo i tu sustizati u narednom periodu.

Po pitanju artiljerije tu sigurno možemo u potpunosti parirati sa vučenim topništvom (samo D30 bi trebalo biti preko 250kom) i VBRovima kao i samohodnim APR40 - 36 komada i Oganj 20 kom. Rekao bi da svaki od tri artiljerijska bataljona imaju kamaru artiljerije i da tu ne fali osim možda samohodne haubice s tim da BNT već ko biva nešto radi po tom pitanju.

Protuoklop nam je također solidan sa preko 800 kom AT4 koji je evo aktuelan kao donacija Švedske Ukrajini a trebalo bi biti i Milana 50, Crvenih strela 300 pored dosta Osa RPGova i Zolja.

Sve u svemu moj zaključak je da bi u ovom trenutku na bilo kakav napad iz susjednih zemalja mogli prilično kvalitetno odgovoriti kako po pitanju vojne opreme kao i brojnosti vojske odnosno da balans u odnosima vojnih snaga u regionu kakav je napravljen poslije rata još uvijek funkcioniše.

Što se tiče helikoptera sa ova 4 potpuno nova UH1 i još 4 u dolasku i 2 UH60 (barem tako kažu...) pored sigurno još desetak operativnih UH1 da ne spominjemo Mi8/17 i Gazele što reče Archi možemo biti sigurni da za sat vremena možemo prebaciti bataljon vojske (ili vojne policije) bilo gdje u BiH u roku od par sati.

Dakle sve u svemu imajući u vidu proizvodnju pješadijske i artiljerijske municije i raketa mi smo po pitanju opremljenosti i sposobnosti za odbranu u ovom trenutku sasvim solidni u odnosu na potencijalne prijetnje uključujući i one iznutra. Poređenje OSBiH sa bilo kakvim specijalnim policijskim snagama je neozbiljno po pitanju opreme kao i brojnosti snaga. E sad po pitanju unutrašnje kohezije volio bi da čujem više ali mislim da se unutar OSBiH može računati na ubjedljivu večinu onih koji su pristupili OS sa idejom službe odbrani zemlje a ne nekoj od politika. Sigurno ima i takvih ali msilim da su oni u značajnoj manjini i da nemaju snagu razmišljati o bilo kakvoj potencijalnoj pobuni obzirom na brojnost onih koji bi se tome suprotstavili. Dakle čak i u slučaju da bilo koja politička strana u BiH krene u nekakvu avanturu vrlo je upitno da li bi uspjeli tek tako pocjepati OSBiH po nacionalnoj liniji. Međutim kada bi do toga i došlo odnos snaga je takav da oni koji bi potencijalno učestvovali u pobuni ne bi uspjeli ostvariti neki uspjeh prije nego što bi se OSBiH konsolidovale i uzvratile na takav napad. Imajući u vidu raspored, lokacije i organizaciju kasarni kao i balans nacionalnog sastava nisam siguran da bi bilo kakva pobuna ili napad na kasarne mogao uspjeti. Međutim opet kažem ne bi me čudilo uopšte da je kroz cijelu ovu krizu u zadnjih pola godine i sad sa ovim sad u Ukrajini moral u kasarnama na visokom nivou i da su naši momci svjesni da rata u Bosni ne smije biti i da nema razloga da ga bude i da su baš oni ti koji su glavna snaga odbrane svih građana ove zemlje i jedini pravi garant mira ovdje.

Ovo sve pišem jer OSBiH imaju loš PR i dozvolile su da se svašta nagađa i lupeta od naoružanja do sposobnosti i uopšte morala i odnosa među vojskom. Mislim da bi se svi puno sigurnije osjećali kada bi znali sa čim naša armija raspolaže i kako se osjećaju i šta na ovo sve kažu vojnici.

Volio bi da čujem mišljenja i odgovore forumaša po temama koje sam otvorio.
Guadalajara

#6734 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

@Penicilin
Kako zaboravi donirane vucene haubice od 155mm M114 i to 261 komada od kojih je sluzbeno prijavljeno 126 haubica, a ostalo se evidentira kao rezervni dijelovi.

Trebaju nam izvidjacki dronovi do 10-20 km za navodjenje artiljerije, quadcopter dronovi za navodjenje minobacaca, kopneni optoelektronski izvidjacki i osmatracki uredjaji za navodjenje artiljerije i minobacaca, trebaju dodatne masine za valjanje raketnih komora za Grad i Plamen 2. Ne bi mi uopste smetalo da kupimo i jos neke POVR sa boljom optikom i sa vecim dometom. Proizvodimo serijski PO RPG-7, jos su najavili da ce se serijski proizvoditi i ABG Mk19. Tako da jos ostaje da se osvoji serijska proizvodnja i neke dalekometne snajperske puske. Da, zaboravio sam da nam fali opreme za nocno ratovanje, uredjaja za navigaciju.

Uglavnom i ovo sto se trenutno ima je solidno.
erotica

#6735 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by erotica »

Penicilin wrote: 16/03/2022 02:26 Do prije nekih pola godine zaista nisam imao pojma o Oružanim snagama BiH niti o naoružanju kao očigledno ni večina drugih običnih građana u ovoj zemlji. Međutim kako je Dodik krenuo sa kampanjom "prenosa nadležnosti" vidio sam da se nešto sprema i krenuo sa istraživanjem kapaciteta Oružanih snaga i drugih sigurnosnih struktura u BiH i regionu čisto da razumijem kakav bi nas scenario mogao čekati u slučaju nekakvog konflikta.

Isti sam :D
Penicilin wrote: 16/03/2022 02:26 Ono što je zaista zanimljivo i volio bi da čujem mišljenje insajdera na ovom forumu - zašto OSBiH imaju tako loš PR i zašto dozvoljavaju tako loš javni profil.

A zanimljivo je da imaju veoma dobar i ažuran youtube kanal https://www.youtube.com/channel/UCv3W32 ... zZw/videos
Penicilin wrote: 16/03/2022 02:26 U smislu oklopnih snaga prilično je nejasno stvarno stanje u OSBiH. Dakle spominje se oko 50 operativnih M60 međutim trebalo bi da ih imamo 85 prema Wikipediji plus 82 kom M-84 i 50 AMXova.

Prema podacima sa neta imamo 45 M60A3 tts a 40 je M60A1 i koliko sam pohvatao tih 40 je namijenjeno za rezervne dijelove, a prema wikipediji (upitno koliko je tačno) imamo operativnih 36 AMX-30.
Penicilin wrote: 16/03/2022 02:26 Što se transportera tiče tu su najavljene nabavke iz Turske koje bi parirale Patrijama i Lazarima tako da mislim da ćemo i tu sustizati u narednom periodu.
Pitanje je šta ćemo mi moći da nabavimo za tih 200 miliona lira, jbg kad je potpisan sporazum to je bilo 60 mil KM pa 45 a sad je lira propala da je to samo nekih 25 miliona KM. Nadati se da su oni to već završili prije pada lire i da će stići solidan broj tehnike.
Penicilin wrote: 16/03/2022 02:26 Protuoklop nam je također solidan sa preko 800 kom AT4 koji je evo aktuelan kao donacija Švedske Ukrajini a trebalo bi biti i Milana 50, Crvenih strela 300 pored dosta Osa RPGova i Zolja.
Gdje si uspio da nađeš podatak za 800 kom AT4, ako imamo odlično, a ovo i PZO je teren koji trebamo najviše da jačamo, pomalo nabavljati novije sisteme, niko ne očekuje Javelin ili Spike LR2 ali TOW2, HJ-9 ili KORNET-E bi bili odlični.

Sa ostalim se slažem, ali po meni prije svega prvo se vojnici moraju opremiti kvalitetnim uniformama, čizmama i zaštitnom opremom pa onda tek sve ostalo.
archi_a

#6736 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ehhh, @Penicilin. :thumbup:
Eto ga, ovo je rezime onoga što ja godinama sklapam. Dakle, slični su nam ciljevi bili samo što sam ja puno prije počeo. :) dobro došao. Vojna oblast je specifična oblast. Nisu baš otvoreni prema javnosti. Niko baš ne voli iznositi sve činjenice o vojnim efektivama. Ne bi bilo ni normalno da je sve na izvolite. Mnogi se i iznenade. Primjer je i Ukrajina.

BIH od 1997
Image

🇧🇦
Last edited by archi_a on 16/03/2022 09:09, edited 2 times in total.
Guadalajara

#6737 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

A pazi ovo :D
The Congress authorized $100 million of surplus DoD equipment and services for Bosnia under Section 540(b) of the FY96 Foreign Operations Appropriations Act (P.L. 104–107). The U.S. equipment being provided to the Bosnian Federation under drawdown authority represents an important but not complete part of their overall military equipment needs, which were identified by the Department of Defense in a study completed in February, 1996. Field artillery was identified in the DoD study as one of the most critical requirements to give the Federation the ability to react if the Bosnian Serbs were to resume shelling their population centers. While searching for sources to provide field artillery, DOD discovered the availability of U.S. Army M114 howitzers which were being declared excess defense articles. Since they are NATO-standard and would be available only for the cost of refurbishment, the decision was made to obtain 261 of them. Using some of the remaining drawdown authority to provide for refurbishment and ammunition, the US was able to provide approximately 116 fully mission-capable howitzers. (The other 145 were used as sources for spare parts in the refurbishment process.) This fulfilled a critical need for the Federation and provides NATO-standard equipment at minimal cost
.
GOLDZEN

#6739 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

archi_a wrote: 16/03/2022 08:44 BIH od 1997
Image

🇧🇦
Na slici iznad stepen realizacije programa Obuči i Opremi zaključno sa 1997. godinom. Na slici ispod se nalazi procijenjena vrijednost istog programa prije početka njegove realizacije :)

Image
archi_a

#6740 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Image

Kakve su bile procjene, koje garancije, šta je presudilo da se od ovoga odustane, da li je presudila garancija da će AVIAN-o čuvati BH nebo, do kada, da li su već tada bili planovi za budućnost o BRAAD-u koji će nekad biti uspostavljen, ili je samo zafalilo novca....
Šteta
plavi_E

#6741 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by plavi_E »

Od kud ti da se je odustalo. Od kud onda KUB u Rajlovcu. Ili i ti vjerujes u mitomanske price da su KUB ovi u Rajlovcu dosli iz Banjaluke.
archi_a

#6742 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

:izet: Očigledno se odustalo od početnih planova u sklopu programa "Opremi i obuči", i ove vrste opreme zapadnog proizvođača, u tom trenutku.
O KUB-ovima nisam razmišljao u ovom slučaju, mada, ako ćemo o ovoj opremi u sklopu PVO-a OS BiH, jeste, oprema je mahom iz arsenala koji je nasljeđen kod formiranja OS BiH, radari su stavljeni u funkciju nakon rasformiravanja tadašnjih jedinica tzv.vrs-a koje su organizacijski djelovale kao VOJIN-i iz bivše JNA. I dan danas funkcioniše kao glavni radarski položaj OS BiH na Kozari.
Koga briga za mitomanske priče i šta pričaju pojedini mitomani? Pa većina opreme u ARBiH, tokom agresije je došla sa druge strane! Kako, znaju ljudi. :D
To je oprema Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a gdje je bila prije.... Koga zanima.
Dakle, sva oprema proglašena perpektivnom je ušla u operativnu upotrebu OS BiH, na cijeloj teritoriji naše države. Sva oprema proglašena za rezervu je ušla u magacine OS BiH na cijeloj teritoriji države. Sva oprema proglašena neperspektivnom je popisana, zapečaćena i nalazi se u kasarnama i magacinima OS BiH, u kojima se našla kada je OS BiH ušla u posjed. Ta oprema čeka otpis, uništavanje, poklanjenje ili prodaju, po odluci države BiH.
Last edited by archi_a on 16/03/2022 13:07, edited 1 time in total.
plavi_E

#6743 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by plavi_E »

1997. nisi ni mogao dobiti PVO srednjeg dometa od zapadnih proizvodjaca. Nije ni bilo nekog izbora. KUB ovi su najbolje sto se moglo dobiti.

Aemericki tenkovi su dosli jer navodno Poljaci nisu htjeli ustupiti svoje.
archi_a

#6744 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Od koga su došli KUB-ovi? :) Da ne raspravljamo o nevažnom, ovaj raketni sistem srednjeg dometa je u vlasništvu OS BiH, isto kao što su i oni M113 u Bluci i niko se ne pita kako to, kad je ta oprema došla iz entiteta fBiH?
Last edited by archi_a on 16/03/2022 13:15, edited 1 time in total.
plavi_E

#6745 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by plavi_E »

Neki kazu iz Banjaluke.
:D

A je li Banjaluka imala 4-5 baterija KUBova. To niko da potvrdi.
plavi_E

#6746 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by plavi_E »

Prebaciti tolike KUBove iz BL u SA i niko ni mukajet. Tesko.
:D
archi_a

#6747 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Oprema Oružanih snaga Bosne i Hercegovine se raspoređuje, transportuje i stacionira na teritoriji cijele države Bosne i Hercegovine, prema procjenama i planovima. O tome se rade analize i planiranja stručnih osoba iz vojne i sigurnosne oblasti. Nisu to stvari o kojima odlučuje dušanka majkić. Upravo ona i takvi žele stvoriti atmosferu da se o ovom stvarima priča na način na koji si ti dao komentar:"tolika oprema se prebacuje, a niko ni mukajet"? Isti su htjeli pokloniti i one avione sa Mahovljana republici Srbiji. Al, samo htjeli. :wink:
Ma ko će bolan šta, ko će "tebe" pitati, možeš palamudit u medijima, da budeš kao bitna. :D
Seawolf

#6748 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

archi_a wrote: 16/03/2022 13:08 Od koga su došli KUB-ovi? :) Da ne raspravljamo o nevažnom, ovaj raketni sistem srednjeg dometa je u vlasništvu OS BiH, isto kao što su i oni M113 u Bluci i niko se ne pita kako to, kad je ta oprema došla iz entiteta fBiH?
Kada si navodio vozila i opremu koja čine sastav baterije PZO sistema SA-6, propustio si navesti najvažnije vozilo u bateriji:

Image
plavi_E

#6749 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by plavi_E »

Poenta je da nista ne ukazije na to da je bivsa vojska manjeg entiteta imala KUBova koliko ih danas imaju OS BiH. Ti KUBovi su najveca enigma OS BiH. Veca cak i od helikoptera u Turskoj.
archi_a

#6750 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Nisam zaboravio, naveo sam samo broj lansirnih vozila u bateriji. Nisam spomenuo ni radar, komandno mjesto, kamione za transport dodatnih raketa, ni dizalicu za pretovar.... :) Mislim, ako se prati tema, naći će se spomenuta, slikama propraćena sva vozila koja čine bateriju.

P. S @plavi_E ja ću ti reći da jesu došli iz Bluke, i radari su servisirani u kosmosu, i rakete su išle na obnovu resursa. A otkud? Dosta opreme je povučeno iz sao krajine kod povlačenja pred HV-om. Al, eto, ako hoćeš ti istražuj. :)
Helikopteri u Turskoj? Kupljeni kešom od vlade RBiH. Oklopne topovnjače, planirana obuka pilota. Realizacija nabavke, već pred kraj rata. Napominjem da u tom trenutku još traje embargo na uvoz oružja. Dayton. Nastavljaju da stoje u hangarima u Turskoj Nikad ARBiH nije ušla u vlasništvo. Nikad isporučeni. Samim tim ni formirana VFBiH nije ušla u vlasništvo. Samim tim nisu ušli u popisanu masu kod formiranja OS BiH. Veliki propust da se prije nije kontaktirala Turska, da su oni to koristili, pa eventualna kompenzacija danas. Ali.... To jesu očigledno neke političke igre bile, ili je jednostavno u cijeloj priči kad je rat stao, sa novim projektima, talovima, obnovi, novim projektima na to bilo zaboravljeno. O tome i takvim nabavkama nije znao širi krug ljudi. O tome se u periodu agresije šutilo, nije nešto što je najavljivano u medijima pa da javnost prati procese i dokle je realizacija i da li je sve regularno. Često se nabavljalo tajnim kanalima, preko mešetara, raznih trgovaca. Ehhh, milioni i milioni, a da nema ni priznanice, a kamo li dokumentacije. Bolje ne razmišljat.
Post Reply