Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
zdruzdjo

#67151 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zdruzdjo »

Posmatrac_007 wrote:@Telemach
Možete li se konsultovati sa kolegama pa na prenijeti zvaničan stav Telemacha po pitanju zaštite od grmljavine. Da li prodajete neku vrstu zaštite da možemo da osuguramo ulazni koaksijalni kabal jer je praktično isti povezan sa svim uređajima pa ako i osiguramo elektroinstalacije sa UPS-om ili prenaponskom zaštitom može opet sve da nam strada preko koaksijalnog kabla?
Da ne kupujemo preko Amazona i sl., imate li vi neki testiran i siguran način zaštite ulaznog koaksijalnog kabla?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Nadji moj post od prije od prilike mjesec. Sve ce ti se reci samo. Vezano za prodaju i to.
Telemach

#67152 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

Možete li se konsultovati sa kolegama pa na prenijeti zvaničan stav Telemacha po pitanju zaštite od grmljavine. Da li prodajete neku vrstu zaštite da možemo da osuguramo ulazni koaksijalni kabal jer je praktično isti povezan sa svim uređajima pa ako i osiguramo elektroinstalacije sa UPS-om ili prenaponskom zaštitom može opet sve da nam strada preko koaksijalnog kabla?
Da ne kupujemo preko Amazona i sl., imate li vi neki testiran i siguran način zaštite ulaznog koaksijalnog kabla?
@Posmatrac_007,
Upit je definisan u Uslovima poslovanja kompanije:
3.7 Telemach nije odgovoran za štetu nastalu uslijed onih nepredvidljivih događaja koje Zakon tretira kao Višu
silu, kao što su zemljotres, udar groma, klizanje tla, rat, štrajk i slično.
10.9 Pretplatnik je sam odgovoran za pravilnu zaštitu i čuvanje svojih uređaja od pražnjenja usljed vremenskih
nepogoda (udar groma i sl.).
Iza prozora

#67153 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Iza prozora »

Telemach wrote:
@Posmatrac_007,
Upit je definisan u Uslovima poslovanja kompanije:
3.7 Telemach nije odgovoran za štetu nastalu uslijed onih nepredvidljivih događaja koje Zakon tretira kao Višu
silu, kao što su zemljotres, udar groma, klizanje tla, rat, štrajk i slično.
10.9 Pretplatnik je sam odgovoran za pravilnu zaštitu i čuvanje svojih uređaja od pražnjenja usljed vremenskih
nepogoda (udar groma i sl.).
kako da neko iskljuci uredjaje iz struje ako nije kuci, jel uvijek po vasem treba gdje god da se krene da se svi uredjaji iskljuce iz struje
Posmatrac_007

#67154 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Posmatrac_007 »

Očito da nema precizne preporuke. Na 1360 su preporučili da se kupi gis izolator koji će se postaviti na ulazni kabal ali on može smanjiti opasnost ali je neće u potpunosti otkloniti.
Potražiću u RS electronic-u, vjerovatno imaju, pa ću i to postaviti na ulazni kabal, a na utičnicu ću postaviti prenaposnu utičnicu i na nju UPS pa valjda će biti koliko toliko sigurno :)
odmor

#67155 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by odmor »

:run:
made_in_sarajevo

#67156 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by made_in_sarajevo »

Instalacija, elektro oprema, katodni odvodnici, uzemljenje i uveliko se zastiti sve. Znam da sam iz stanica cuo, sad koliko je istina, kablovska nigdje uzemljenja ima,a njihovi tv imaju pa je znalo da donesu tv na servis koji je preko uzemljenja u tv-u dobio napon i sprzio ga.

Ja nikad nisam imao problema sa tim i dok sam imao kablovsku i sad sa moja tv.

Samo mi je smijesno kako telemach se sad.poziva na pravilnik o poslovanju,a mene mjesecima smaraju i svjesno ga ignorisu, cak su i priznali da je tako, ali hajde.
thekupus

#67157 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by thekupus »

Nisam do sad vidio da se i RTS zatamnjuje :-) :-)
typeOnegative

#67158 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by typeOnegative »

puz_u_salati wrote:
zateznistub wrote:
puz_u_salati wrote: Veze ti o životu nemaš!
Prosvijetli me,života ti... :lol: iza nečega, koji li ti već nickovi
Lupaš kao i obično.

ako tako mislis ok , imas pravo na svoje misljenje , ali bilo bi lijepo da ne pises dezinformacije, jer bi te neko mogao ozbiljno shvatiti . Coax i grmljavinsko nevrijeme je recept za pi**ariju , tacka . To valjda znaju i ptice na grani , a i dosta ljudi je to naucilo na tezi nacin ukljucujuci i mene (TV guzonja i nekoliko mreznih kartica , maticnih ploca i grafickih kartica ). svaki put preko coaxa i kad me nije bilo kuci, jos sam imao i UPS .
Ako se tebi to nije desilo , ne znaci da se to ne desava , a i da se tebi to nece dogoditi u buducnosti na kraju krajeva . Ako zdrma grom u blizinu instalacije CATV ni Bog te nece spasiti , a kamoli neka lafo zastita .
Rugafet

#67159 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Rugafet »

E ja ga vala ne izvrto svaki put kad zagrmi, iskljucim sve iz struje ako sam kod kuce i do vidjenja i to me je smorilo u zadnje vrijeme al hajd
dječak sa šibicama

#67160 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dječak sa šibicama »

kod mene kablovi dolaze iz zemlje, Elob kopao kanale prije 15 godina i nema nikakvih stubova kao u mnogim dijelovima grada posebno gdje su kuce u pitanju

jel i tu ima opasnosti od djelovanja munje kroz kablove, ili da pitam vidovitu Kleopatru?
zateznistub

#67161 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zateznistub »

dječak sa šibicama wrote:kod mene kablovi dolaze iz zemlje, Elob kopao kanale prije 15 godina i nema nikakvih stubova kao u mnogim dijelovima grada posebno gdje su kuce u pitanju

jel i tu ima opasnosti od djelovanja munje kroz kablove, ili da pitam vidovitu Kleopatru?
Mnogo mnogo manja u odnosu na OH, skoro zanemariva.
drug_profi

#67162 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by drug_profi »

Postoje po IT shopovima prenaponske zaastite za sve.
Ukljucite nesto ovako u mrezu a onda preko ovog sve, pa i koaksijalne kablove za CATV.

Cijena 40-50 maraka.

Image
skafiskafsnjak

#67163 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by skafiskafsnjak »

drug_profi wrote:Postoje po IT shopovima prenaponske zaastite za sve.
Ukljucite nesto ovako u mrezu a onda preko ovog sve, pa i koaksijalne kablove za CATV.

Cijena 40-50 maraka.

Image
Neko mi je rekao da ne radi preko ovoga hhah. Davno ja gledao
made_in_sarajevo

#67164 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Sve bi to.lakse bilo da ovi uzemlje svoju instalaciju, ali skupo je to pa ne treba
skafiskafsnjak

#67165 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by skafiskafsnjak »

made_in_sarajevo wrote:Sve bi to.lakse bilo da ovi uzemlje svoju instalaciju, ali skupo je to pa ne treba
Da imamo drzavu kao sto nemamo...odgovarali bi oni za svaki crknuti tv... Heh..
puz_u_salati

#67166 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

skafiskafsnjak wrote:
made_in_sarajevo wrote:Sve bi to.lakse bilo da ovi uzemlje svoju instalaciju, ali skupo je to pa ne treba
Upravo suprotno. U normalnim državama ni jedan operater ne odgovara za štetu prouzrokovanom višom silom.
puz_u_salati

#67167 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

drug_profi wrote:Postoje po IT shopovima prenaponske zaastite za sve.

Cijena 40-50 maraka.

Image
Imam ja i signal se gubi do 80% te je DVB-C hamam neupotrebljiv.
made_in_sarajevo

#67168 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

puz_u_salati wrote:
skafiskafsnjak wrote:
Upravo suprotno. U normalnim državama ni jedan operater ne odgovara za štetu prouzrokovanom višom silom.
Znaci ja uradim razvodni ormar za zgradu, ti instalaciju, nigdje zastite ne odradimo i kad izgori sve nismo mi krivi sto grmi, nek se visoj sili obrate jel tako

Odlican, nemoj vise
zateznistub

#67169 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zateznistub »

made_in_sarajevo wrote: Znaci ja uradim razvodni ormar za zgradu, ti instalaciju, nigdje zastite ne odradimo i kad izgori sve nismo mi krivi sto grmi, nek se visoj sili obrate jel tako

Odlican, nemoj vise
Nemoj tako, svaki davaoca usluga, kao i svaki proizvođač bilo koje elektronske ili električne opreme ti se ogradi u garantnoj izjavi da garancije ne vrijedi u slučaju viših sila (poplave, požari,grmljavina...)
made_in_sarajevo

#67170 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

zateznistub wrote:
made_in_sarajevo wrote: Znaci ja uradim razvodni ormar za zgradu, ti instalaciju, nigdje zastite ne odradimo i kad izgori sve nismo mi krivi sto grmi, nek se visoj sili obrate jel tako

Odlican, nemoj vise
Nemoj tako, svaki davaoca usluga, kao i svaki proizvođač bilo koje elektronske ili električne opreme ti se ogradi u garantnoj izjavi da garancije ne vrijedi u slučaju viših sila (poplave, požari,grmljavina...)
Nista onda i ja pocinjem katodne i zemlju izbacivati iz posla, sto ce mi samo trosak, a nisam ja kriv sto grmi :D
zateznistub

#67171 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zateznistub »

made_in_sarajevo wrote:
Nista onda i ja pocinjem katodne i zemlju izbacivati iz posla, sto ce mi samo trosak, a nisam ja kriv sto grmi :D
Evo ti samo jedna izjava koju sam uspio iskopati...
Image
kokikol

#67172 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kokikol »

da ali zato stalno poskupljuje održavanje kablova a zapravo se ništa ne ulaže već infrastruktura stoji od starih operatera koje je ovaj manipulanski telemah otkupio
made_in_sarajevo

#67173 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

zateznistub wrote:
made_in_sarajevo wrote:
Evo ti samo jedna izjava koju sam uspio iskopati...
Image
Znam to, naravno niko ne moze 100% garantovati da nece crknuti usljed groma ili poplave. Ali ima drugi par opanaka,a to je da izvodjac radova, investitor, nadzor, proizvodjac u mom slucaju moramo obezbjediti i odraditi sve prema zakonu i pravilniku,a to znaci da bude sve uzemljeno i zasticeno. Ako se vec odavno desava da ljudima crkavaju televizori preko kablovske, znaci da telemach odbija odraditi posao do kraja to jest zastiti instalaciju, pa koliko ce gromova izdrzati nije vise ni do koga.

Ovako prst u uho, kazu mi se ogradili,a ti haj kupi novi tv od 1000KM. Ispade cim se naoblaci ne smijes gledati tv i koristiti internet.

Ma kontamo se ti i ja u konacnici, ne konta puz ali dobro jos ima da naraste, samo korisnici najveci belaj popuse jer neko se pravi pametan
duffy_duck

#67174 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by duffy_duck »

A koji su benefiti za produzenje ugovora na Trio Grande Premium?

Ps: primjetio sam da na poziciji 208 pise Arena Sport bih a jezik zvuka je Srpski, dok na 210 bude Legendarni Edin Avdić, da li to znači da je na 210 Arena Bosanska a na 208 Srpska?
zateznistub

#67175 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zateznistub »

made_in_sarajevo wrote: Znam to, naravno niko ne moze 100% garantovati da nece crknuti usljed groma ili poplave. Ali ima drugi par opanaka,a to je da izvodjac radova, investitor, nadzor, proizvodjac u mom slucaju moramo obezbjediti i odraditi sve prema zakonu i pravilniku,a to znaci da bude sve uzemljeno i zasticeno. Ako se vec odavno desava da ljudima crkavaju televizori preko kablovske, znaci da telemach odbija odraditi posao do kraja to jest zastiti instalaciju, pa koliko ce gromova izdrzati nije vise ni do koga.

Ovako prst u uho, kazu mi se ogradili,a ti haj kupi novi tv od 1000KM. Ispade cim se naoblaci ne smijes gledati tv i koristiti internet.

Ma kontamo se ti i ja u konacnici, ne konta puz ali dobro jos ima da naraste, samo korisnici najveci belaj popuse jer neko se pravi pametan
Elektro instalacije se uzemljuju, druga stvar je što (ponekad) izvođač radova, ili sam svoj majstor ne odradi posao kako treba pa stvori neželjene probleme. A instalacija catv se ne uzemljuje ali se stavlja prenaponska zaštita i keramičko (kinder) jaje ako se dovod radi sa bandere...
Locked