puz_u_salati wrote:
Jedino na ovom forumu je moguće pročitati da je HDMI port spržio TV prijemnik. Toliko literature na ovu temu, more cijelo a samo na forumu to piše.
Isto tako znam dosta ljudi koji su tvrdili da im je od groma pregorjela matična i napojna na računaru a uzrok je "LAN izlaz na routeru" (moja tv). Nonsens.
Nikako ne mogu problem biti strujne instalacije u stanu/kući, loši osigurači, loša zaštita,... To nikako, samo može HDMI (ili ethernet) izlaz to prouzrokovati.
Kako da ne.
U zadnje dvije sedmice pregorjela su mi dva receivera, ubee modem i dva telefonska aparata i gle čuda, sve je problem pravila električna instalacija.
A to da će te tužiti, džabe bacate pare na sudske takse. Svaki vještak će potvrditi gore napisano i pada tužba ko kruška s grane.
Vidi burazere
Elektro instalacija je sva uzemljena. Logicno, jer je elektroprivreda imperija koja sebi ne moze dopustiti sranja.
Sa druge strane kablovski operateri su prikljucivanje vrsili kaubojskim putem. Znaci od bandere do bandere pa pruzi kabla, pa treba pojacalo slab signal, pa pojacaj.....i tako dobili sto smo dobili. Eno ima slika moja kako izgleda jedan "razvodnik" na banderi. Ja sam je postavio.
Vec sam pisao ovdje ali evo opet cu. Kod starog zvekne resiver. Naprasito. Grmljavina negdje....itd. dodju zamjene resiver i ustanovi se da jedan od 3 HDMI porta vise ne radi. I to bas onaj na kojem je resiver i bio prikljucen. Ok idemo na drugi.
Nakon toga par dana zvekne opet grom i tada u komsiluku sprizi par tv-a i resivera. Izmedju ostalog i kod oca. Da napomenem kuca iznad moje ista stvar tv otisao. Kuca ima uredan gromobran, uvaljeno para i para u nju, firme dobre radile.....sve tip top.
Ovaj put kod oca je otisao i tv i resiver u vjecna lovista. Iako sam ocu rekao da sve to iskljucuje kabl koaksijalni cim se pocne mraciti vrijeme bas na savjet servisera iz telemach-a, on nije. Star covjek jebi ga, malo omatusio i to je to.
Tv je LG i napajanje uredno radi. Dvije ploce unutra. Napojna i glavna. Napojna sva uredna ali ova druga nije. Na njoj su logicno i HDMI-jevi.
Uglavnom jedina veza izmedju bandere na kojoj je kablovska(neuzemljena) i tv-a je upravo taj hdmi.
E pa sad....
A kad si spomenuo racunare.
Firma u kojoj je supruga radila se bavila telekomunikacijskom opremom. Na redovnoj osnovi se desavalo da im na 20 racunara pocrka 5-6 mreznih kartica nekad i maticnih po koja. Ali sve nekako poslije kisa. Stavili one zeznute zastite na strujne kablove, dolazili iz elektroprivrede....svasta
Uglavnom kad je direktoru vec dozlogrdilo da se svaki cas kupuje sve to i mjenja. zovne majstore koje-kakve da prehargaju sve. Uglavnom kad se radio krov na toj poslovnoj zgradi, uradili su kompletan od onog nekog lima. 30-ak metara limenoh krova. Neki hairlija nije spojio taj krov sa uzemljenjem, a kompletna mrezna instalacija je bila ispod krova. Do duse i to malo traljavo uradjeno ali eto. Vjerovatno je usljed statickog praznjenja kad grmi dio tih "napona" prelazio i na mrezu jer je jedno od drugog bilo na 10-ak cm i eto ga.
Direktor je zovnuo izvodjaca radova koji je onda morao rasklapati skelu opet i kopcati svo uzemljenje. Cini mi se da je cak ganjao i odstetu ali ne znam sta je bilo dalje.