Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
made_in_sarajevo

#67126 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by made_in_sarajevo »

zateznistub wrote:
skafiskafsnjak wrote:Jbg sad treba da gledam kada ce tv da mi rikne :D
Samo kad vidiš da se kuhljaju oblaci izvrnes koaksijalni i miran...ovo pogotovo važi u prigradskim i brdskim djelovima jer je kablovska mreža primamljiva munjama zbog potencijala

Ili nabavi ovo

Image
The most common damage comes from a lightning strike to the network power - phone and cable TV - commonly known as CATV wiring. This network, especiaally if it is elevated, is a main collector of lightning surges. These surges are then transferred directly into the home and then to all of your connected equipment.
Uzemljenje kablovske, katodni?

Prica mi jaran da stanic cesto kuburi sa crknutim televizorima na ovaj nacin, da su se oni kao firma zalili isto ali nije pilo vode
emric

#67127 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by emric »

Po meni bi kablovski operater trebao da ugrađuje zaštitu u instalacije, a ne da ostavi korisniku da se moli Bogu da ga ne pogodi.
puz_u_salati

#67128 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

zdruzdjo wrote:
dadoka84 wrote:Danas mi lijepo d3 uredjaj preko hdmi sprži tv od 1200KM... Jebale ih bandere njihove. Nazalost nisam sam, komšija iz ulaza je isto danas ostao bez tv uređaja.

Samo cu ti reci "Dobro dosao u klub".
Prije par sedmica bilo raspravljanje ovdje.
Jedino na ovom forumu je moguće pročitati da je HDMI port spržio TV prijemnik. Toliko literature na ovu temu, more cijelo a samo na forumu to piše.
Isto tako znam dosta ljudi koji su tvrdili da im je od groma pregorjela matična i napojna na računaru a uzrok je "LAN izlaz na routeru" (moja tv). Nonsens.
Nikako ne mogu problem biti strujne instalacije u stanu/kući, loši osigurači, loša zaštita,... To nikako, samo može HDMI (ili ethernet) izlaz to prouzrokovati.
Kako da ne.

U zadnje dvije sedmice pregorjela su mi dva receivera, ubee modem i dva telefonska aparata i gle čuda, sve je problem pravila električna instalacija.

A to da će te tužiti, džabe bacate pare na sudske takse. Svaki vještak će potvrditi gore napisano i pada tužba ko kruška s grane.
dadoka84

#67129 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dadoka84 »

Nije to samo ovdje, probaj otici do servisa pa pitaj. U pitanju je lg tv i danas su u zgradi nastradala dva. Rastavio sam tv i provjerio ploče, jedna je napojna a druga matična ploča. Napojna je u redu svi kondenzatori čitavi kao i osigurači. A ovi tv uredjaji imaju zaštitni sklop i na tuneru, ostaje d3 onda.
r_faruk

#67130 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by r_faruk »

Sta se desi pa vrisne tv i zasto bi vrisnuo zbog resivera?
puz_u_salati

#67131 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

dadoka84 wrote:Nije to samo ovdje, probaj otici do servisa pa pitaj. U pitanju je lg tv i danas su u zgradi nastradala dva. Rastavio sam tv i provjerio ploče, jedna je napojna a druga matična ploča. Napojna je u redu svi kondenzatori čitavi kao i osigurači. A ovi tv uredjaji imaju zaštitni sklop i na tuneru, ostaje d3 onda.
Zbog čega je ne znam ali zbog HDMI-a nije sigurno.
Jesi li ga nosio u žglj servis ili u ovlašteni Stanić?
puz_u_salati

#67132 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

r_faruk wrote:Sta se desi pa vrisne tv i zasto bi vrisnuo zbog resivera?
Prenaponsko opterećenje u napojnoj mreži je 99% razlog. Ali i tad ne "crkne" TV već pojedine komponente koje opet nisu skupe kada se uporedi cijena TV-a.
zdruzdjo

#67133 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zdruzdjo »

puz_u_salati wrote: Jedino na ovom forumu je moguće pročitati da je HDMI port spržio TV prijemnik. Toliko literature na ovu temu, more cijelo a samo na forumu to piše.
Isto tako znam dosta ljudi koji su tvrdili da im je od groma pregorjela matična i napojna na računaru a uzrok je "LAN izlaz na routeru" (moja tv). Nonsens.
Nikako ne mogu problem biti strujne instalacije u stanu/kući, loši osigurači, loša zaštita,... To nikako, samo može HDMI (ili ethernet) izlaz to prouzrokovati.
Kako da ne.

U zadnje dvije sedmice pregorjela su mi dva receivera, ubee modem i dva telefonska aparata i gle čuda, sve je problem pravila električna instalacija.

A to da će te tužiti, džabe bacate pare na sudske takse. Svaki vještak će potvrditi gore napisano i pada tužba ko kruška s grane.

Vidi burazere
Elektro instalacija je sva uzemljena. Logicno, jer je elektroprivreda imperija koja sebi ne moze dopustiti sranja.
Sa druge strane kablovski operateri su prikljucivanje vrsili kaubojskim putem. Znaci od bandere do bandere pa pruzi kabla, pa treba pojacalo slab signal, pa pojacaj.....i tako dobili sto smo dobili. Eno ima slika moja kako izgleda jedan "razvodnik" na banderi. Ja sam je postavio.

Vec sam pisao ovdje ali evo opet cu. Kod starog zvekne resiver. Naprasito. Grmljavina negdje....itd. dodju zamjene resiver i ustanovi se da jedan od 3 HDMI porta vise ne radi. I to bas onaj na kojem je resiver i bio prikljucen. Ok idemo na drugi.
Nakon toga par dana zvekne opet grom i tada u komsiluku sprizi par tv-a i resivera. Izmedju ostalog i kod oca. Da napomenem kuca iznad moje ista stvar tv otisao. Kuca ima uredan gromobran, uvaljeno para i para u nju, firme dobre radile.....sve tip top.
Ovaj put kod oca je otisao i tv i resiver u vjecna lovista. Iako sam ocu rekao da sve to iskljucuje kabl koaksijalni cim se pocne mraciti vrijeme bas na savjet servisera iz telemach-a, on nije. Star covjek jebi ga, malo omatusio i to je to.
Tv je LG i napajanje uredno radi. Dvije ploce unutra. Napojna i glavna. Napojna sva uredna ali ova druga nije. Na njoj su logicno i HDMI-jevi.
Uglavnom jedina veza izmedju bandere na kojoj je kablovska(neuzemljena) i tv-a je upravo taj hdmi.
E pa sad....

A kad si spomenuo racunare.
Firma u kojoj je supruga radila se bavila telekomunikacijskom opremom. Na redovnoj osnovi se desavalo da im na 20 racunara pocrka 5-6 mreznih kartica nekad i maticnih po koja. Ali sve nekako poslije kisa. Stavili one zeznute zastite na strujne kablove, dolazili iz elektroprivrede....svasta
Uglavnom kad je direktoru vec dozlogrdilo da se svaki cas kupuje sve to i mjenja. zovne majstore koje-kakve da prehargaju sve. Uglavnom kad se radio krov na toj poslovnoj zgradi, uradili su kompletan od onog nekog lima. 30-ak metara limenoh krova. Neki hairlija nije spojio taj krov sa uzemljenjem, a kompletna mrezna instalacija je bila ispod krova. Do duse i to malo traljavo uradjeno ali eto. Vjerovatno je usljed statickog praznjenja kad grmi dio tih "napona" prelazio i na mrezu jer je jedno od drugog bilo na 10-ak cm i eto ga.
Direktor je zovnuo izvodjaca radova koji je onda morao rasklapati skelu opet i kopcati svo uzemljenje. Cini mi se da je cak ganjao i odstetu ali ne znam sta je bilo dalje.
zateznistub

#67134 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zateznistub »

puz_u_salati wrote:
Prenaponsko opterećenje u napojnoj mreži je 99% razlog. Ali i tad ne "crkne" TV već pojedine komponente koje opet nisu skupe kada se uporedi cijena TV-a.
Ne lupaj boga ti.
Upravo preko koaksijalnog kabla pa preko resivera kroz hdmi kabl i onda na matičnu...
NediM17

#67135 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by NediM17 »

najbolje je i iskljuciti i sa catv mreze i sa elektromreze skuplje uredjaje prilikom grmljavine i onda nema puno brige.

desavalala su mi se oba nacina crkavanja uredjaja... jednom prilikom mi je crkao grijac na elektricnom bojleru koji je u momentu grmljavine bio upaljen, e sad zamislite kakav je to prenapon bio da izgori jebena cekas zica.

kompjuteri, ruteri, televizori i to je odlazilo u vjecna lovista preko catv mreze.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#67136 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pici »

grom kad blizu spuca ne treba ti nista biti povezano i ukljuceno sva elektronika vrisne... nisam elektricar al moj drug jest i kaze mi kad grmi i sijeva obavezno istekati sve iz struje i kolaksijalne kablove iz tvea... ja mu reko ja oborim osigurace u kuci on crce od sege kaze nista te od groma ne spasi... :mrgreen:

meni se prije par godina desilo da je grom spuco blizu i vrisnula mi mrezna karta i kabl mrezni od kompa a sve ostalo je radilo :shock: nema pravila

edit... i telefon mi je crka :mrgreen:
Mehemed
Vozim: automobil

#67137 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

Meni je dvije mrežne spalilo, prvi put na matičnoj i odmah spržilo i modem(komšiji spržilo mrežnu na TV-u, a TV mogao na internet samo preko Etherneta, nije imao wifi), drugi put samo pci mrežna otišla, modem ostao ispravan, a isključivao samo iz struje, koaksijalni nisam. Sad ostavim koaksijalni a mrežni kabal iskopčam, ne mogu odvrtat koaksijalni pa ponovo zavrtat, previše mi to posla i za sada kako to radim nisam imao nikakvih pregaranja.
zateznistub

#67138 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zateznistub »

Mehemed wrote:Meni je dvije mrežne spalilo, prvi put na matičnoj i odmah spržilo i modem(komšiji spržilo mrežnu na TV-u, a TV mogao na internet samo preko Etherneta, nije imao wifi), drugi put samo pci mrežna otišla, modem ostao ispravan, a isključivao samo iz struje, koaksijalni nisam. Sad ostavim koaksijalni a mrežni kabal iskopčam, ne mogu odvrtat koaksijalni pa ponovo zavrtat, previše mi to posla i za sada kako to radim nisam imao nikakvih pregaranja.
Poslušaj i otkopcaj dovodni koaksijalni kabl i nećeš imati problema, to što ti je crkavalo i preko ethernet kabla i pci i sve ostalo je došlo upravo preko koaksijalnog i onda se distribiralo dalje...
Mehemed

#67139 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

zateznistub wrote: Poslušaj i otkopcaj dovodni koaksijalni kabl i nećeš imati problema, to što ti je crkavalo i preko ethernet kabla i pci i sve ostalo je došlo upravo preko koaksijalnog i onda se distribiralo dalje...
Meni je to itekako jasno, jer je to jedini kabal koji je uopšte i bio spojen u oba slučaja, sve ostalo je bio "na zraku" odnosno isključeno.
puz_u_salati

#67140 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

zateznistub wrote:
puz_u_salati wrote:
Ne lupaj boga ti.
Upravo preko koaksijalnog kabla pa preko resivera kroz hdmi kabl i onda na matičnu...
Veze ti o životu nemaš!
zateznistub

#67141 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by zateznistub »

puz_u_salati wrote: Veze ti o životu nemaš!
Prosvijetli me,života ti... :lol: iza nečega, koji li ti već nickovi
puz_u_salati

#67142 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

zateznistub wrote:
puz_u_salati wrote: Veze ti o životu nemaš!
Prosvijetli me,života ti... :lol: iza nečega, koji li ti već nickovi
Lupaš kao i obično.
Benq

#67143 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

:meza1:
Rugafet

#67144 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Rugafet »

NediM17 wrote:najbolje je i iskljuciti i sa catv mreze i sa elektromreze skuplje uredjaje prilikom grmljavine i onda nema puno brige.

desavalala su mi se oba nacina crkavanja uredjaja... jednom prilikom mi je crkao grijac na elektricnom bojleru koji je u momentu grmljavine bio upaljen, e sad zamislite kakav je to prenapon bio da izgori jebena cekas zica.

kompjuteri, ruteri, televizori i to je odlazilo u vjecna lovista preko catv mreze.
Jeste najbolje ako si kod kuce, problem je kad negdje krenes a ne razlisljas o tome jer je super lijepo vrijeme u tom momentu. Malo to sve skupa onako smora ali eto
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#67145 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pici »

peko kablovske mreze moze riknut, to ni ja nisam znao dok mi jaran nije potanko to objasnio, znaci OBAVEZNO istekati iz struje i povaditi kablove iz TVea... to je kolko tolko sigurno
emric

#67146 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by emric »

Preko kablovske lahko strada HDMI port na TV-u, a u goroj situaciji i cijeli TV.

I na kompjuterima može mrežna kartica ili mrežni modul na matičnoj da strada kad grmi.

Telemach bi trebao stavljati zaštitu na svaki priključak, pa makar i od korisnika naplaćivali te filtere.
diablobih

#67147 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

Kad nije u nekih 18 godina nista riknulo koliko sam na ovoj adresi, vala ga ja ne odvrtao, sve upaljeno dok grmi i sijeva, nikad se nista nije desilo. Ja koliko vidim samo kada nije kako treba uzemljeno i instalacije debilno postavljene onda je problem.
Mehemed

#67148 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

diablobih wrote:Kad nije u nekih 18 godina nista riknulo koliko sam na ovoj adresi, vala ga ja ne odvrtao, sve upaljeno dok grmi i sijeva, nikad se nista nije desilo.
Sve do jednom...
A inače đaba zaštite i sve, ne može se protiv Božije sile. Ono ako će crknut ono će crknut nek ima i 20 zaštita, a ako neće onda mu neće biti ništa i bez zaštite.
diablobih

#67149 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

Mehemed wrote:
diablobih wrote:Kad nije u nekih 18 godina nista riknulo koliko sam na ovoj adresi, vala ga ja ne odvrtao, sve upaljeno dok grmi i sijeva, nikad se nista nije desilo.
Sve do jednom...
A inače đaba zaštite i sve, ne može se protiv Božije sile. Ono ako će crknut ono će crknut nek ima i 20 zaštita, a ako neće onda mu neće biti ništa i bez zaštite.
Tesko da mene taj Bog cuva, vise da me cuvaju instalacije i uzemljenje kako treba.
Posmatrac_007

#67150 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Posmatrac_007 »

@Telemach
Možete li se konsultovati sa kolegama pa na prenijeti zvaničan stav Telemacha po pitanju zaštite od grmljavine. Da li prodajete neku vrstu zaštite da možemo da osuguramo ulazni koaksijalni kabal jer je praktično isti povezan sa svim uređajima pa ako i osiguramo elektroinstalacije sa UPS-om ili prenaponskom zaštitom može opet sve da nam strada preko koaksijalnog kabla?
Da ne kupujemo preko Amazona i sl., imate li vi neki testiran i siguran način zaštite ulaznog koaksijalnog kabla?
Unaprijed hvala na odgovoru!
Locked