Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vracam se juce sa puta i izbaci gresku povecana razina ulja. Radio sam mali servis prije 14.000 i planirao ovih dana dok bude plata.
Passat je B8, 2021. godina, 2.0, 88kW.
Valjda nece biti neka greska motora napatio sam se na volvu sa dosipanjem ulja.
kazo wrote: ↑22/05/2025 12:31
Vracam se juce sa puta i izbaci gresku povecana razina ulja. Radio sam mali servis prije 14.000 i planirao ovih dana dok bude plata.
Zar ima 2.0 i 88kw, trebalo bi biti 90.
Kako god, savrseni tedei (@ElRe) ti je ubacio naftu u ulje, najvjerovatnije zbog regeneracija dpf-a.
Rjesavaj problem sto prije dok nije fasovao motor, i pozar je moguc.
Mijenjaj ulje na maksimum 10k km i neće biti problema. Glupost je sve preko 10k km.
Mijenjaj ulje na maksimum 10k km i neće biti problema. Glupost je sve preko 10k km.
Istovremeno ga trosi i "dodaje", a fabricki interval 30000
VW EA288 EVO ce se pokazati kao teska leshina, kao sto sam najavio
Bit ce unutrasnjost motora u divnom stanju ovima iz uvoza
ElRe wrote: ↑22/05/2025 12:57
Samo neadekvatno održavanje i neadekvatni uslovi vožnje, neadekvatan način vožnje mogu napraviti štetu na 2.0 TDI.
EVO sa dva scr-a je goli kurac, trosi ulje, dodaje naftu, regenerise svako 200km, pod jacim teretom i blize 100, kakvi crni uslovi, nemoj te bajke.
15 senzora i 4 dodatna ECU-a od izduva do kraja auspuha, debilana.
@kravamuzara 150 KS ima, ne znam tacno za kW, nije mi blizu saobracajna.
Uradit cu onda danas-sutra servis. Nadam se da ce me zaobici barem na jednom auto nocna mora sa motorima. Bude li i ovaj poceo da trosi ulje, prodat cu ga i kupiti na struju
kazo wrote: ↑22/05/2025 13:18
@kravamuzara 150 KS ima, ne znam tacno za kW, nije mi blizu saobracajna.
Uradit cu onda danas-sutra servis. Nadam se da ce me zaobici barem na jednom auto nocna mora sa motorima. Bude li i ovaj poceo da trosi ulje, prodat cu ga i kupiti na struju
Onda je 110kw a posto je 2021. onda je ova zadnja debilna evolucija.
Ima li taj ikako sipku ? Ako ima trebalo bi biti stanje debelo preko max i smrditi na naftu, osim ako nije problem u samom senzoru.
Ja bih tu sipao 0W30 ili 5W30 umjesto 0W20 po knjizi i svakako mijenjao svako 10 hiljada.
Evo provjerio i detaljno za mali servis. Uradjeno na 157.xxx, a sada je na 169.xxx. Ako je 12k uzrok da motor ode, poseri se onda na to auto
Ovo mi se desilo juce kada sam se vracao iz Zagreba. Vecina dionice je autoput pa sam cesto i stiskao gas. Dobrim dijelom je bilo i na tempomatu.
kazo wrote: ↑22/05/2025 13:44
Evo provjerio i detaljno za mali servis. Uradjeno na 157.xxx, a sada je na 169.xxx. Ako je 12k uzrok da motor ode, poseri se onda na to auto
Ovo mi se desilo juce kada sam se vracao iz Zagreba. Vecina dionice je autoput pa sam cesto i stiskao gas. Dobrim dijelom je bilo i na tempomatu.
Mozda je samo senzor pobudalio, ako ima sipku lako ces znati stvarni razlog, miris je lako prepoznatljiv, nivo moze zavarati jer vole oni i popiti ulja.
kazo wrote: ↑22/05/2025 13:56
Da planiram onda u narednom periodu da ukinem DPF ?
Koji je zakljucak na kraju, jesam li sjebo motor ili nisam
Ma nisi ali ako je sad stvarno litra nafte unutra i da tako vozis jos par hiljada bilo bi vjerovatno stete.
Sljedeci hitni koraci su utvrdjivanje uzroka te poruke na tabli i zamjena ulja, ako je do dpf-a onda pratiti koliko cesto regenerise i da li opet dize nivo, ako je do senzora onda ga zamijeniti.
zna biti i do senzora a i do dpf-a.
Ukidanje, ja bi pricekao sa tom opcijom. Nema potrebe da skidas nesto ako je ok, pogotovo na takvom vozilu
kakva ti je rora od auspuha je li cista kao suza, ili je crna i cadjava?