Cime je to ugrozena sigurnost ljudi koji koriste autoput? zato sto nekome jos nije dovrsena ulica do vikendice ili zato sto nije posadjena trava oko autoputa?homega wrote:Zar nije uslov za građevinsku dozvolu sigurnost ljudi, korisnika tog objekta?neki wrote:Da, izdaje se i kad objekat nije u potpunosti zavrsen uz uslov da to ne ugrozava njegovu pravilnu eksploataciju..VjecitiStudent wrote:Građevinar si, znaš dobro kada se izdaje upotrebna dozvola.Čuj da ne ugrožava eksploataciju
ja austrijskog kapitaliste
![]()
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
neki
#6701 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- golfiista
#6702 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma zaboravio dijasporac kako je bilo proci obuku za koristenje ves masine i prekidaca za rasvjetu...emancipovao se lolaaaa, pa sad kaki po svemu..
-
neki
#6703 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, ali pise vrlo neprecizno koji nivo zavrsenosti izvedbenog projekta gradjevina treba da zadovolji..VjecitiStudent wrote:U zakonu piše vrlo preciznoneki wrote:Da, izdaje se i kad objekat nije u potpunosti zavrsen uz uslov da to ne ugrozava njegovu pravilnu eksploataciju..VjecitiStudent wrote:
Građevinar si, znaš dobro kada se izdaje upotrebna dozvola.
Osim kad Nerko puše iza vrata, onda mogu i prečice.Na osnovu izvedbenog projekta vrši se tehnički prijem građevine i izdaje upotrebna dozvola.
- homega
#6704 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako je zakonom nametnuta obaveza izvršenja građevinskih radova do kraja, pa i sijanje trave, ko smo mi da namećemo svoja pravila. Onda zakon i ne treba pisatineki wrote:Cime je to ugrozena sigurnost ljudi koji koriste autoput? zato sto nekome jos nije dovrsena ulica do vikendice ili zato sto nije posadjena trava oko autoputa?
-
VjecitiStudent
#6705 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da nastavimo sa zakonom?neki wrote:
Da, ali pise vrlo neprecizno koji nivo zavrsenosti izvedbenog projekta gradjevina treba da zadovolji..
Član 46.
Prije izdavanja upotrebne dozvole sve privremene građevine izgrađene u okviru pripremnih radova, oprema gradilišta, neutrošeni građevinski i drugi materijal, otpad i sl. moraju biti uklonjeni, a zemljište na području gradilišta, kao i na prilazu gradilištu dovedeno u uredno stanje, u skladu sa uvjetima utvrđenim u urbanističkoj saglasnosti i odobrenju za građenje.
- golfiista
#6706 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nije izvedbeni, nego glavni projekat. zakon je vrlo precizan i kaze da je gradjevina izgradjena u skladu sa glavnim projektom, odnnosno u skladu sa urb. tehm. dokumentacijom.
to sto su pojedinci spremni zbog ovog ili onog staviti svoj potpis na nedovrsene stvari, to je druga stvar , pa tako imamo nedovrsene ceste mostove zgrade i dr.
tamisli da pustite u promet automobil koji nema farove ili metlice brisaca ili retrovizore ili vrata i kazemo, sta ima veze funkcionalan je...smijesno
to sto su pojedinci spremni zbog ovog ili onog staviti svoj potpis na nedovrsene stvari, to je druga stvar , pa tako imamo nedovrsene ceste mostove zgrade i dr.
tamisli da pustite u promet automobil koji nema farove ili metlice brisaca ili retrovizore ili vrata i kazemo, sta ima veze funkcionalan je...smijesno
-
neki
#6707 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ok i sta nije uradjeno od navedenog? Mozda je nekome estetski neprihvatljiv izgled betonskog zida u Tarcinu ili sto trava nije jos iznikla...VjecitiStudent wrote:Da nastavimo sa zakonom?neki wrote:
Da, ali pise vrlo neprecizno koji nivo zavrsenosti izvedbenog projekta gradjevina treba da zadovolji..
Član 46.
Prije izdavanja upotrebne dozvole sve privremene građevine izgrađene u okviru pripremnih radova, oprema gradilišta, neutrošeni građevinski i drugi materijal, otpad i sl. moraju biti uklonjeni, a zemljište na području gradilišta, kao i na prilazu gradilištu dovedeno u uredno stanje, u skladu sa uvjetima utvrđenim u urbanističkoj saglasnosti i odobrenju za građenje.
Prihvatam cinjenicu da svi lokalni putevi koji su prolazili kroz gradiliste mozda i nisu jos dovedeni u stanje u kojem su zateceni, ali zar ne bi apsurd bio drzati zatvoren autoput zato sto neka ulica koja nema veze sa funkcionalnoscu istog jos nije dovrsena?
- kurty
#6708 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mozda tako izgleda... pokusaj nacrtati na liniji, pa ces vidjeti...homega wrote:Na 500 m puta, visinska razlika je 20 m, je li tako? Zar nije to velika visinska razlika?kurty wrote:4% je maksimalni uzduzni nagib nivelete na Vc
ja recimo evo zavrsio tri varijante dijela "Zenica Sjever - Zepce"... u poduznom mi razmjera 1:1000/10 000.... panije tako strasno... A kad je 1:1000/1000... ravno "ko tepsija"
poredjenja radi, poprecni nagib u pravcu je 2,5%... vidis da nije to velika razlika... Ili maksimalni je 7%... to se vec da primjetiti
-
VjecitiStudent
#6709 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zar nije lakše priznati da je sve urađeno u žurbi i na mišiće, zbog jebenih izbora?neki wrote:ok i sta nije uradjeno od navedenog? Mozda je nekome estetski neprihvatljiv izgled betonskog zida u Tarcinu ili sto trava nije jos iznikla...VjecitiStudent wrote:
Da nastavimo sa zakonom?Član 46.
Prihvatam cinjenicu da svi lokalni putevi koji su prolazili kroz gradiliste mozda i nisu jos dovedeni u stanje u kojem su zateceni, ali zar ne bi apsurd bio drzati zatvoren autoput zato sto neka ulica koja nema veze sa funkcionalnoscu istog jos nije dovrsena?
-
Paul F.
#6710 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Asfalt je potrošni materijal. Svakako se treba mijenjati svakih nekoliko godina. Bitno je da li je ostalo u redu. To može biti slika ostalog dijela posla koji se ne vidi. To me brine a ne asfalt.Gray wrote:Od Tarčina prema Sarajevu prije izlaza Lepenica mi se čini da asfalt nije najbolje kvalitete, dosta je neravan pa auto poskakuje malo (valjda zate šta mislim).
-
tec
#6711 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sijanje trave je građevinski rad? Koje gluposti. Vise niste provozali na autocesta u okolini kada su otvorene? Pogledaj u hrvatskoj kako je izgledala okolina kada su otvorili neku dionicu. Ili Sloveniji gdje su okolne putevi počeli uređivati poslije otvaranja autoceste, To je praksa u većini zemalja samo što naši bi trebali biti avangarda.homega wrote:Ako je zakonom nametnuta obaveza izvršenja građevinskih radova do kraja, pa i sijanje trave, ko smo mi da namećemo svoja pravila. Onda zakon i ne treba pisatineki wrote:Cime je to ugrozena sigurnost ljudi koji koriste autoput? zato sto nekome jos nije dovrsena ulica do vikendice ili zato sto nije posadjena trava oko autoputa?
Kada je otvorena Kakanj - Lašva nije bila ni pobijena alternativan saobraćajnica a kamoli gotova samo sto tada nisu bili izbori pa se nije cvililo toliko. A da ne govorim o prvim dionicama.
Ma Bošnjo ne može da ne pljuje pa makar sam sebe pljuvao.
- Alfons Kauders
#6712 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
na kraju price ispade da je najveci problem sto u projekt nisu ukljuceni prelazi za poludivlje pse koji su se zatekli na gradilistu... i sto jos nije nikla trava - jer je opasno voziti kraj petlje sa golim rampama - dok ne budu zelene, ne treba ni otvarati... mogli smo usput i neki drvored ubacit pa sacekati 25 godina dok drvece ne naraste?tec wrote:Sijanje trave je građevinski rad? Koje gluposti. Vise niste provozali na autocesta u okolini kada su otvorene? Pogledaj u hrvatskoj kako je izgledala okolina kada su otvorili neku dionicu. Ili Sloveniji gdje su okolne putevi počeli uređivati poslije otvaranja autoceste, To je praksa u većini zemalja samo što naši bi trebali biti avangarda.homega wrote:Ako je zakonom nametnuta obaveza izvršenja građevinskih radova do kraja, pa i sijanje trave, ko smo mi da namećemo svoja pravila. Onda zakon i ne treba pisatineki wrote:Cime je to ugrozena sigurnost ljudi koji koriste autoput? zato sto nekome jos nije dovrsena ulica do vikendice ili zato sto nije posadjena trava oko autoputa?
Kada je otvorena Kakanj - Lašva nije bila ni pobijena alternativan saobraćajnica a kamoli gotova samo sto tada nisu bili izbori pa se nije cvililo toliko. A da ne govorim o prvim dionicama.
Ma Bošnjo ne može da ne pljuje pa makar sam sebe pljuvao.
ali srecom danas su izbori, pa sad gledajte kako ce dezurni kriticari ispariti s teme u narednih par mjeseci, kada se formira vlast... a onda ce se vratiti s novim nickovima da autoput kuju u zvijezde, cim njihovi zaposjednu fotelje...
ako ima nekih problema s bitnim stvarima, recimo 'valovitim' asfaltom u jednom tunelu koji su prijavili forumasi, ili sa lose uklopljenih sahtovima, to svakako treba srediti pod hitno i to se nije ni trebalo desiti - ali kmecati radi nedostatka jebene trave i grmlja na zelenim povrsinama, radi cuka koji su na trasi... e to je vec nesto za psihijatriju
- JohnnyS
#6713 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vidim da ljudi mogu lakše opravdati očita kršenja zakona da bi se par kilometara autocedte na vrat na nos otvorilo do izbora, nego da lijepo kažu, zajebali su, nisu trebali žuriti s otvaranjem, kad je Tarčin mogao desetljeća provesti bez autoceste, mogao je još i dva mjeseca...
- Država
#6714 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jooooooooooooj, kakvi smo mi ljudi...
Pa nama da sve pozlatiš, neko bi rekao:' Pa dobro, ali moglo je to puno bolje...'.

Pa nama da sve pozlatiš, neko bi rekao:' Pa dobro, ali moglo je to puno bolje...'.
-
VjecitiStudent
#6715 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odobravaš fušeraj?Država wrote:Jooooooooooooj, kakvi smo mi ljudi...
-
edin_the
#6716 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
farikos wrote:Joj tebe, ti ovim vrhovcima i seljacinama govoris o LED svjetlima na policijskim vozilima?jefferson wrote:Policija takodje mora obavezno da nabavi LED osvjetljenja zadnje generacije kao sto je sada praksa u cijeloj evropi, i staviti vise od dvije LED sijalice na automobil.
U SAD nema teorije da ne vidis policijski automobila na cesti pod rotacijom da je ne znam kako mala vidljivost.
Oni sada moraju racunati na to da su brzinski prosjeci daleko visi da je pitanje kada ce tako neki policajac nastradati zbog slabog osvjetljenja vozila.
http://www.youtube.com/watch?v=E_d_t7L8Wcw
Dijaspora kaze "ne valja, uradjeno sa greskama ili nije kompletno", a seljacine i vrhovci "kazu super samo neka se gradi".
Medjutim dijaspora prosla Europu i vidjela kako se to radi i kako to izgleda, a ove seljacine sto hvale, a nemaju pojma o tome, nisu dalje od Makarske otisli. Naravno da je njima "super".
Policija zavrsava drotovsku skolu preko veze i uz mito, krade na svakom koraku, stimaju se da kradu pare, a levati nemaju pojma o saobracajnim pravilima jer vozacke takodjer dobiju preko korupcije i mita. Zato se i ponasaju kao najvece seljacine u saobracaju. Sad takvim vrhovcima LED rasvjeta na policijskim vozilima, budi pametan, to je zemlja ovakvih seljacina.
Moja predvidjanja su tu jasna, autocesta ce po kvaliteti biti slicni albanskoj ili srpskoj "kvaliteti", znaci ono za povracati i sve ono sto se zaduzilo, nece imati nekakve narucite efekte jer se ne gradi kvalitetno i brzo. A i nece se stvar u koje je spucanom stotine miliona eura ni odrzavati na zadovoljavajuci nivo. Seljacine ce reci "super", a dijaspora ce reci ne valja nista.
Prva dijasporska handžar divizija u akciji, vidiš ti to
Last edited by edin_the on 12/10/2014 10:28, edited 1 time in total.
- Država
#6717 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne odobravam fušeraj...VjecitiStudent wrote:Odobravaš fušeraj?Država wrote:Jooooooooooooj, kakvi smo mi ljudi...
Takođe, ne odobravam ni internet pametovanje od onih koji porez plaćaju u nekoj drugoj državi...
Posebno ne odobravam da neko ima dva posta i da ga se shvati kao dobronamjernog kad pljuje po auto-putu na dan izbora. To se u nekim zemljama zove internet-BOT.
Pozz...
-
edin_the
#6718 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
S druge strane ja se apsolutno slažem s ovim gore, trebalo je makar još sedam dana da se do kraja završi ova dionica ali bagra mora s nečim izać na izbore jelte... Isto tako mislim da kvalitetu ne možemo dovesti u pitanje, samo rokove izgradnjeVjecitiStudent wrote:Odobravaš fušeraj?Država wrote:Jooooooooooooj, kakvi smo mi ljudi...
-
edin_the
#6719 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sam si gore rekao da nisi nikad vozio u Bosni po autoputevima. Evo gledam sad ti su postovi obrisani, a iskreno ne znam ni što ti odgovaram kad ćeš ionako pokupit opet ban...
- JohnnyS
#6720 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Država wrote:Jooooooooooooj, kakvi smo mi ljudi...
Svašta. Malo tko govori da je nešto loše urađeno, govorimo samo da nije DO KRAJA urađeno, nije završeno. A to je suprotno zakonu. Zakon može biti debilan, idiotski, moronski, vaki-naki, ali se mora poštovati. Posebno ga mora jebena država poštovati, jer bi ona trebala biti primjer meni i tebi... I ako u zakonu piše da se sav šut mora maknuti i da treba postaviti saksije s filadendronima, a to nije urađeno, onda je to - kršenje zakona. A velika većina zla na ovim prostorima dolazi od retardiranog stava uvriježenog u glavama većine pojedinaca da se ne trebamo drzati zakona kao pijan plota...
- M e m o
#6721 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
daj da vidimo kuda otprilike idu trasekurty wrote: ja recimo evo zavrsio tri varijante dijela "Zenica Sjever - Zepce"...
što Zenica sjever-Žepče?
pa to nije predviđeno u "novom investicionom" ciklusu sdp-ovaca za naredne 4 godine od 80 km
dakle, te dionice nema na mapi za bar najmanje 4 godine
- M e m o
#6722 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma ja ba,to je papak iz dijaspore koji se evo uzastopno registruje i piše glupostiedin_the wrote:Sam si gore rekao da nisi nikad vozio u Bosni po autoputevima. Evo gledam sad ti su postovi obrisani, a iskreno ne znam ni što ti odgovaram kad ćeš ionako pokupit opet ban...
treba ignorisat njegove postove, svakako ide u BANoviće
neki gedžo iz divljine koji se dočepo Austrije pobjegavši u ratu pa sad misli da je pametan
-
Forumerrer
#6723 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo se kod nas otvaraju stvari koje nisu dovrsene i jos vladujuca elita nas bombarduje sa vijestima na svakom koraku o uspjesnom pustanju dijela autoputa. Only in BIH 
- Mračajski proto
#6724 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hoćemo bugarske kišobrane!
- dustaban
#6725 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad SDP izgubi (a nema teorije da ne izgubi) vlast i Autoceste... bice teza opstrukcija tako da se ne nadajte u narednu godinu dana da ce se zavrsiti i ovo sto je nabrzinu sklepano, kamoli nesta novo napraviti.
Tek kad se otkriju sve istine oko "SDP-ovog graditeljskog cuda" i kad se konacno objelodani koliko nas je ovo kostalo... mozemo ocekivati nove poslove, ali ovaj put, necete vjerovati, stvari ce morati biti transparentne i odmjerene.
U medjuvremenu svima lakoodusevljivim predlazem da posjete stare komunisticke megagradjevine, bez kojih ne bi ovdje bilo zivota (dovoljno je obici hidrocentrale na Neretvi) i zapitaju se - ko i kako je ono napravio?!
A bice da su to napravili oni sto su pravili one visocke piramide!

Tek kad se otkriju sve istine oko "SDP-ovog graditeljskog cuda" i kad se konacno objelodani koliko nas je ovo kostalo... mozemo ocekivati nove poslove, ali ovaj put, necete vjerovati, stvari ce morati biti transparentne i odmjerene.
U medjuvremenu svima lakoodusevljivim predlazem da posjete stare komunisticke megagradjevine, bez kojih ne bi ovdje bilo zivota (dovoljno je obici hidrocentrale na Neretvi) i zapitaju se - ko i kako je ono napravio?!
A bice da su to napravili oni sto su pravili one visocke piramide!