FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

Corto Maltese

#6701 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

Nass wrote:
Corto Maltese wrote:
Nass wrote:Problem je sto se ovdje namjerno stalno izvrcu teze, pa se nas koji podrzavamo SDP tjera da se branimo od onog sto uopce nismo rekli. Dok bi se oni zapravo trebali braniti zbog silnih nelogicnosti i licemjernosti koje pricaju.
Dakle, mi kazemo da HSP sasvim logicno ne volimo, ali da je manje zlo iz tih i tih razloga. Onda nas oni napadnu kao da smo mi rekli da je HSP super divna postena i napredna stranka. I onda se prica okrece, gdje se nama stavlja u usta ono sto nismo rekli, i mi sad kao nesto trebamo braniti HSP i govoriti da oni nikada nista lose nisu uradili. A nikada to nismo ni rekli. Mi samo govorimo da je HDZ puno gori od njih, argumentirano, i da je sama cinjenica sto je HSP potpisao platformu jedan korak naprijed i cini ih trenutno manjim zlom jer su time napravili odmak od odredjenih negativnih stvari, sto HDZ jos nije napravio. Naravno da jos ostaje vidjeti kako ce stvar u koaliciji funkcionirati, ali HDZ jos nije dosao ni na taj nivo.
S druge strane, oni brane HDZ i navijaju da se s njim odmah ide u koaliciju, matematicku, i bez odlaganja, zalazu se i za nacionalne izborne jedinice i odvojene biracke spiskove (nacionalisticka spika), a zamjeraju SDP-u sto to ne cini, vec zaboga koalira sa ustaskom strankom HSP koja je, pazi sad, 'ideoloski neprihvatljiva i koja je cinila zlocine'. I kad im mi kazemo da je HDZ jos gori, oni pocnu pricati o HOS logorima, i vracaju se na tacku jedan gdje se nama stavlja u usta ono sto nismo rekli i tjera se nas da se branimo. E, nece moci. Slabo ste to smislili.
Možda je veći problem u tome što vi SDP-ovci lažete?
Ne lazemo. Upravo branite HDZ, bilo na nacin da tvrdite kako SDP teba odmah ici u matematicke koalicije sa 'izbornim pobjednicima' pobogu bez ikakvih platforma i 'fazona', ili tako sto se zalazete da SDP mora ici u opoziciju. Isti djavo, tako se brani HDZ.
A ako ste tako principijelni, onda se isto moze reci da i svaka druga stranka takodjer treba principijelno otici u opoziciju jer nema dovoljno partnera iste ideologije s kojima bi pravili vlast, ili da treba odmah prestati uslovljavati bilo kojeg drugog 'izbornog pobjednika' i uci u koaliciju s njima i konacno formirati vlast.
Dakle nije onako kako sam ja napisao, nego je onako kako si to pročitala? A usput si baš ti taj apsolutni autoritet koji će mi odrediti određivati šta ubuduće treba da govorim i za šta se trebam zalagati? Od početka je bilo jasno da se iza tvog neprestanog prozivanja drugih za licemjerje ne krije ništa drugo do sopstvenog licemjerja.
Alfa_Ze

#6702 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Alfa_Ze »

veliki_fabio wrote: kad smo kod tita, on je tvorac federalne jugoslavije a ko moze reci da tito nije bio jugoslovenski patriota? analogno tome zasto patriota bih ne bi mogao biti za federalnu bih?
Image Image

nova su vremena, presli smo sa analognog na digitalni . . . . :zzzz:
Mali_Vuk

#6703 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Mali_Vuk »

NightSkyWalker wrote:Kritikovati SDP znaci biti za HDZ i SNSD. :-) :roll:

Ne znači Zagore, haveru, ne nužno. Među kritičare se takođe mogu ubrojiti i neki obični kriminalci, ili ljudi kojima se Bakir H. slučajno očešao u nekom od priloga o njihovu firmu, ili o nekog njima bliskog, ženu npr :lol: Ili ljudi koji su bili iz nekog razloga odbačeni i odjebani iz stranke pa su sad malo nervozni, itd. Širok spektar kritičara, jel demokratija ili nije :) . I naravno, oni čestiti koji žele BiH i svim njenim građanima i narodima sve najbolje. A ovi zadnji su očigledno u manjini, nažalost.
Mali_Vuk

#6704 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Mali_Vuk »

veliki_fabio wrote:
plain vanilla wrote:
oldplague wrote: Ko na drugoj temi kaže da nisu zločinci? Ko osim vaših koalicijskih partnera? Ovaj post prijavljujem. Otpisujem ti trabunjanje na oskudne mogućnosti, ali ovaj put neću.
Po kojoj je presudi Tito zlocinac?

a HR HB, bit ce presuda uskoro, eno celnika u Haagu
ČikaJosip wrote: Po kojoj je to presudi HR HB zločinačka. Isto tako bi ja mogao reći za teritorii koji je kontrolirala A BiH, da je zločinački zbog Uzdola, Doljana, Bugojna, .....

Presuda će biti uskoro ali ti ne znaš kakve će biti. A i o objektivnosti suda se da razgovarati. To je dosta politički sud. Zar je sud objektivan kada za zločine u kojima je masa mrtvih donosi presude od 20-ak godina i još se na kraju ti isti zločinci puštaju ranije zbog dobrog vladanja. Zar je to pravedan sud. Zar je pravedan sud koji sudi gotovo isključivo Hrvatima i Srbima a nikako Bošnjacima? A znamo da je i A BiH činila zločine.
evo ko kaze, slobodno prijavi, to je tvoja sloboda da prijavis

kad smo kod tita, on je tvorac federalne jugoslavije a ko moze reci da tito nije bio jugoslovenski patriota? analogno tome zasto patriota bih ne bi mogao biti za federalnu bih?
Halo, gospodine Ćulić, Ju... šta??? Izvinite, ali mi smo nešto malo mlađa generacija. Uopšte se ne sjećamo tih vaših starinskih romantičarskih dana :zzzz:
veliki_fabio

#6705 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by veliki_fabio »

poznavanje elementarnih cinjenica iz historije nije stvar godina vec obrazovanja.

da su bosanski patrioti na ovom forumu malo obrazovaniji ljudi bilo bi puno vece zadovoljstvo diskutovati s njima.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6706 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

veliki_fabio wrote:poznavanje elementarnih cinjenica iz historije nije stvar godina vec obrazovanja.

da su bosanski patrioti na ovom forumu malo obrazovaniji ljudi bilo bi puno vece zadovoljstvo diskutovati s njima.
Ti nisi bosanski patriota?
Mali_Vuk

#6707 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Mali_Vuk »

Biće treći :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6708 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

Mali_Vuk wrote:Biće treći :thumbup:
hoce, hoce :dance:
vee-jay

#6709 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vee-jay »

Corto Maltese wrote:
vee-jay wrote:
Corto Maltese wrote: Stani, stani, je l' ovo po platformi?
Ako jeste, hoće li se koalicioni partneri HSP-a pridružiti ovom apelu?
Ako nije, hoće li ih odjebat?
Ima li rješenja za ovu situaciju?
priznaj da ti je i ona draza od SDPa :mrgreen:
Kakve veze ima ko je meni draži. Samo je bitno hoće l' se na kraju uzet.
pa uzeli su se, ima vec nekih mjesec dana. mozda bi ponekad trebao da napravis pauzu sa ovog foruma, da ti ne desi da na tvom slucaju snime nastavak undergrounda :D :D
veliki_fabio

#6710 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by veliki_fabio »

Alfa_Ze wrote:
veliki_fabio wrote: kad smo kod tita, on je tvorac federalne jugoslavije a ko moze reci da tito nije bio jugoslovenski patriota? analogno tome zasto patriota bih ne bi mogao biti za federalnu bih?
Image Image

pa zasto je onda federalizam tako nepopularan kod bosnjaka kada su sve moderne i digitalizovane demokratske zemlje federalne?

bice da glasaci bosnjackih partija jos zive u srednjem vijeku.
vee-jay

#6711 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vee-jay »

oldplague wrote: Neće se vidi. Bolje treća izborna jedinica na papiru, nego Jurišićev treći entitet na terenu. Nema nikakvog jedinstvenog fronta protiv velikosrpskog faktora sa takvim koalicijskim partnerima, to je ludost i pomisliti, a kamoli napisati. Krvi će vam se napiti HSP, krvi. Samo gledajte. A Dodik će izaći jači, bolji i zajebaniji, kao na kraju lošeg vica.
ne znam da li je @frankyee solo, ali ako je, evo upravo sam mu pronasao zenu njegovih snova :D :D :D
madner

#6712 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

veliki_fabio wrote:
Alfa_Ze wrote:
Image Image

pa zasto je onda federalizam tako nepopularan kod bosnjaka kada su sve moderne i digitalizovane demokratske zemlje federalne?

Ovo je bio visoko intelektualan doprinos temi. Nabroji sve federalne demokrate, osim Njemacke i USA. :D
hercegovac_pravi

#6713 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by hercegovac_pravi »

veliki_fabio wrote:
Alfa_Ze wrote:
Image Image

Pa ne mogu svi biti napredni ko 'ADZ glasaĆi... :lol: :lol: :razz:
Vego, šta ti misliš kako će pristižuća presuda iz 'Aaga uticati na šaMse za "nadolazeći-nikadpristignuti treći" :mrgreen:
Mali_Vuk

#6714 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Mali_Vuk »

veliki_fabio wrote:
Alfa_Ze wrote:
Image Image

Biće da je Herceg Bosna vojno slomljena i da su njeni ideolozi u kazamatima, i da im se sudi zbog udruženog zločinačkog poduhvata. Isto bi im se sudilo da su taj poduhvat nazvali, recimo "lov na hrvatsku federalnu jedinicu" :lol: Umjesto famoznog "Erceg Bosna". Suština je ista, zločin je zločin. A drago mi je da si ti obrazovan veliki fabio.. pa ide rima, ubila se za Banovića :dance: :D

p.s. I samo onako usput, veliki Hrvati, a pogotovo oni koji za sebe tvrde da su obrazovani, ni u snu ne bi umjesto "bit će" napisali, recimo, "biće". Ili umjesto "digitalizirane" napisali "digitalizovane". Hrvat na privremenom radu u Srbiji, taj rad.
Last edited by Mali_Vuk on 16/02/2011 21:49, edited 1 time in total.
Socijalista

#6715 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Socijalista »

veliki_fabio wrote:
Alfa_Ze wrote:
Image Image

Zato sto je Bosna kao takva starija 354 hiljade puta od kojekakvih izmisljotina tipa USA, Svabije itd. itd.

Fedralizam da - odnosno kantonizam :D ali etnicko serakanje ne...necemo, ne zelimo, ne treba nikome...hocemo geografsko-ekonomske federalne jedinice moze to ha? Zar nije posteno? Nije? Sto? Aha, hocete torove?!

Necemo :!:

Do tad DEJTON DOK SE BOJE NE RASTOPE. COrto cujes li :D
heckler

#6716 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by heckler »

veliki_fabio wrote:
Alfa_Ze wrote:
Image Image

hehehe koje zamjene teza i gluposti pokusavas provuci kao argument. Tito uzeo 6 zemalja i napravio federalnu drzavu a ti bi da razbijas jednu cjelinu i da poredis te svije stvari.

Kakva crna federacija i pizdarije. I ovu saku kantona treba poukidati. Posljednji hroptaji umiruce politike...
veliki_fabio

#6717 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by veliki_fabio »

plain vanilla wrote:
veliki_fabio wrote:poznavanje elementarnih cinjenica iz historije nije stvar godina vec obrazovanja.

Ti nisi bosanski patriota?

ma patriotizam je so last century. uostalom ja ga ovde koristim pod navodnicima jer oni koji sebi daju epitet patriote su nacionalisti.

ja sam kozmopolita.
Mali_Vuk

#6718 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Mali_Vuk »

Čovićarije :)
hercegovac_pravi

#6719 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Mali_Vuk wrote:Čovićarije :)
Majoriziraš termine :lol: :lol: :lol:
Corto Maltese

#6720 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

Socijalista wrote:
veliki_fabio wrote: pa zasto je onda federalizam tako nepopularan kod bosnjaka kada su sve moderne i digitalizovane demokratske zemlje federalne?

Zato sto je Bosna kao takva starija 354 hiljade puta od kojekakvih izmisljotina tipa USA, Svabije itd. itd.

Fedralizam da - odnosno kantonizam :D ali etnicko serakanje ne...necemo, ne zelimo, ne treba nikome...hocemo geografsko-ekonomske federalne jedinice moze to ha? Zar nije posteno? Nije? Sto? Aha, hocete torove?!

Čujem Mile, čujem te! Slušam te povike iz Banja Luke još od 2006.
Corto Maltese

#6721 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

veliki_fabio wrote:
plain vanilla wrote: Ti nisi bosanski patriota?
ma patriotizam je so last century. uostalom ja ga ovde koristim pod navodnicima jer oni koji sebi daju epitet patriote su nacionalisti.

ja sam kozmopolita.
Nije to baš isto. Tačan prijevod bi bio:
Patriot- Domoljub
Nacionalist- Rodoljub

Jedni malo više ljube tlo, dok su drugi su više vezani za krv. Ali na krv i tlo se priča svodi.
hercegovac_pravi

#6722 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Corto Maltese wrote:
veliki_fabio wrote:
plain vanilla wrote: Ti nisi bosanski patriota?

ja sam kozmopolita.
Patriot- Domoljub
Nacionalist- Rodoljub

Jedni malo više ljube tlo, dok su drugi su više vezani za krv. Ali na krv i tlo se priča svodi.
Svodilo se ili ne svodilio, tvoji koalicioni partneri nikad više neće dobiti ni kapi krvi ni milimetra tla. Prošo voz..
vivaldi

#6723 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vivaldi »

Nass wrote:Ne lazemo. Upravo branite HDZ, bilo na nacin da tvrdite kako SDP teba odmah ici u matematicke koalicije sa 'izbornim pobjednicima' pobogu bez ikakvih platforma i 'fazona', ili tako sto se zalazete da SDP mora ici u opoziciju. Isti djavo, tako se brani HDZ.
HDZ je EKONOMSKA KUGA, prije svega za Hrvate u BiH. On je to bio svih ovih godina i to ce vjerovatno biti jos dugo. Pokrao je vlastiti narod i vlastite birace kroz javna preduzeca, kroz donacije, kroz kantone, kroz namjestene tendere.., neposredno su ekonomski unistavali i Federaciju i drzavu preko nesposobnih ministara cija se jedina sposobnost ogledala kroz odluke koje su iskljucivo isle u njihovu vlastitu korist.

HDZ je za Bosnjake i politicka kuga jer traze entitet (ovo treba uzeti sa rezervom jer su posljednjih mjeseci i Tihic i Izetbegovic rekli da Covic entitet uospte ne spominje - ne znam sta je istina, ali ne znas ni ti pa ne vrijedi ulaziti u ovu diskusiju).

Medjutim, HDZ ima ogromnu glasacaku, finansijsku, logisticku i infrastukturnu moc. HDZ ima ogromnu i politicku moc. Oni su od prvog dana u vlasti. Njihovi ljudi su ucestvovali u stvaranju skoro svake javne, tajne, serijske, paralelne..i svake druge insitucije, agencije..Njihovi ljudi su i sada posvuda.

HDZ sto je mozda i najvaznije ima pomoc i Zagreba. Zagreb stoji iza svake njihove ozbiljinije odluke. Zagreb je podjelio HDZ kad su mislili da tako treba, Zagreb ga je ujedinio kad su mislili da to treba. Ako HDZ i ne udje u vlast, Zagreb ce ga prehraniti i logisticki pomagati i parama i izvjestajima svojih sigurnosnih sluzbi i biti mu i dalje politicki mentor.

Svu ovu moc do sada HDZ nije koristio za nista konstruktivno - tu se svi slazemo. Ono oko cega se ne slazemo jeste sta se moze desiti ako HDZ odluci da tu moc upotrijebi za nesto destruktivno. Dokle god je za stolom, to nece uraditi, ali ako ga se skloni..e tu vec niko nista ne moze garantovati. Ovo sto sada gledamo sa Domom naroda (po mom misljenju da se odmah ogradim) je samo opominjuce siktanje repa, ali ne i ugriz zmije. Kakav taj ugriz moze biti - ne znam, ali svako malo vece talasanje (a podrsku imaju za razliku od npr. Lijanovih protesta u Doljanima prosle godine kada ih se skupilo 30 zajedno sa glavnim odborom stranke) nas odmah u startu sa ekonomske strane sve vuce jos dublje na dno sto samim tim obezvrijedjuje sve ekonomske napore u ostatku drzave taman da u vlasti sjede ekonomsiti Nobelovci.

Ti sa druge strane mases Platformom kao svetim pismom iako se njoj, ruku na srce, ne moze nista prigovoriti. Vrlo plemenita ideja, bas kao i govori Missica - mir u svijetu, da nema gladne djece..Znas kad bi ti 3 mjeseca iskljucila internet mogla bi za te pare napraviti pumpu u Africi da mala africka djeca imaju vodu do kraja zivota sto bi bilo vrlo plemenito od tebe.

Ali stvarnost je ipak drugacija. Znamo oboje. U toj Platformi sve ono sto se tice drzvanog nivoa je vec odjebano iz RS-a po istom prinicpu kao sto otamo odjebavaju sve vec 15 godina, ali to je mozda sada i sekundarna stvar.
Primarnija stvar, ali za ovu temu i primjerenija, je onaj dio Plemenite platforme koji govori o borbi protiv kriminala, korupcije i naravno nelegalno stecene imovine. Tu onda dolazimo do Bosnjacke EKONOMSKE KUGE zvane SDA koja je sve ono sto je radio HDZ radila i ona, samo u jos vecem obimu (jer su vece firme, a i bilo je vise donacija) u ostatku entiteta. Da je ta Platforma istinski i obavezujuci dokument, SDA bi cim je stavila potpis ostala bez najuzeg rukovodstva jer bi ih pola zavrsilo u zatvoru, a pola na birou. Opet je u startu Platforma obesmisljena. Druga stvar, jednu ekonomsku kugu, lijeciti drugom...plus sto ih na drzavnom nivou ceka treca ekonomska kuga.

Kad je pak rijec o HSP-u oni kvantitativno jesu manja kuga od HDZ, ali kvalitativno nisu - napravili su cini se impresivne rezultate u onom Kantonu gdje su bili vlast. Tu je naravno i njihova politicka bastina. Medjutim, problem onih koji njih vide kao saveznika jeste to sto su oni partija sa minornom politickom podrskom, pa orase u dzepu dobijas - gratis. Potpuno nepotrebno.

Ipak, generalno govoreci mozda mozes reci da je HSP manje zlo od HDZ-a (prije svega jer su imali neuporedivo manje vlasti), ali je problem sto sa tim manjim zlom nisi ama bas nista dobro dobio. Sa vecim zlom bi danas imao 100 i kusur dana novu Vlast. Sa manjim zlom sada imas 100 i nesto dana bez vlasti. To je razlika koja je vec evidentna, a samo se moze povecavati.

Jos jedna stvar. Kao sto si sama rekla neku vece, ovdje kod nas nema nikakvog sistema sankcionisanja. Cime ces zaprijetiti HSP-u ako se sutra pokaze jos gladniji od ovih? HDZ-om?
vee-jay

#6724 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vee-jay »

Corto Maltese wrote:
Socijalista wrote:
veliki_fabio wrote: pa zasto je onda federalizam tako nepopularan kod bosnjaka kada su sve moderne i digitalizovane demokratske zemlje federalne?

Čujem Mile, čujem te! Slušam te povike iz Banja Luke još od 2006.
pa da, ono sto te cini takvim, je to sto cujes samo ono sto hoces da cujes :D
Corto Maltese

#6725 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Corto Maltese »

hercegovac_pravi wrote:
Corto Maltese wrote:
veliki_fabio wrote: ma patriotizam je so last century. uostalom ja ga ovde koristim pod navodnicima jer oni koji sebi daju epitet patriote su nacionalisti.

ja sam kozmopolita.
Patriot- Domoljub
Nacionalist- Rodoljub

Svodilo se ili ne svodilio, tvoji koalicioni partneri nikad više neće dobiti ni kapi krvi ni milimetra tla. Prošo voz..
Jadan ti pobjedniče, kad ti se sav trijumf sveo na dječija podjebavanja. Nije da te iskreno žalim, ali- jadan ti.
Locked