IRAN

Post Reply
Murat Sabanovic

#6701 Re: IRAN

Post by Murat Sabanovic »

JoseMujica wrote:
haj se ti u moćnu Rusiju iseli legendo :-) da u međedu ima potencijala realno ima, ali trenutno je međed impotentan skroz i nabolje to odslikava Sirija...ako igdje treba ruska intervencija onda treba u Siriji gdje imaju vojnu bazu na Mediteranu....al nemre jer je rat skupa igra...tu su lekciju naučili u Afganistanu
sah ! u pravo vrijeme povuci figuru. za sada rusi nemaju petrebe da zrtvuju topove za par pijuna .
Shahab

#6702 Re: IRAN

Post by Shahab »

occupylove wrote:
jefferson wrote:
JoseMujica wrote:ma Rusi su malo paglu ovdje....ako neće prodati oni sad prodavaće Ameri kad demokratiziraju :-)

pa zamislite npr. da je Iran američki satelit i da Rusi ko nešto prijete Iranu....u heftu bi barem dvije flote doplutale u Perzijski zaljev...

ali doduše ovo jasno pokazuje i trenutne odnose moći i unutar toga ruske prioritete koji su fokusiranina unutarnju homogenizaciju društva i stabilnost primarnog okruženja
Ma jaro, bi Rusija, ali jebe ih to sto im je ekonomija velika kao otprilike italijanska ili Spanska i portugalska zajedno.
jadna Rusija od koje zavisi 25 % isporuka gasa za EU ( i ostale Evropske zemlje )
zavrnu pipe ?
i popuslic :lol:
Rusija ima sve sto joj treba u Sibiru , sve 100 % , ne treba im nista izvana , gas , nafta , minerali ( uranijum , boksit ,zeljezne rude, titanijum najveci proizvodjac , zlato , dijamanti i kao u pjesmi aka' Halid Beslic :lol: ..nabroji sta im fali od strateskih rezervi ?)
i Americki astronauti lete u svemir sa Ruskim raketama :lol:
i naravno rade na lovcu 5 generacije i S-500 antiraketni stit u svojoj verziji 10 x bolji od USA NATO stita :D
ne mogu dalje od sege i sada se prepucavajte dalje ..
i ako Rusi kojima je Iran fakticki na granici ( Kaspijsko more i njihove republike ) ?
i mislite da ce se Rusi poklopiti usima dok im NATO i USA bombarderi lete uz granicu ?
da ce trpiti siledzijstvo na svojoj granici za neopravdani rat ili agresiju na Iran ?
Rusija je nedvojbeno moćna sila sa strateškim interesima u Iranu i Siriji...da nema ruske podrške Assad bi odavno doživio sudbinu Gadafija. Tako je i kod nas..zapad ništa ne smije Republici Srpskoj zbog ruske podrške. Ruska energija je suštinsko pitanje za njemačku (Evropu) privredu da bi se riskiralo...
sumirprimus

#6703 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Murat Sabanovic wrote:
JoseMujica wrote:
haj se ti u moćnu Rusiju iseli legendo :-) da u međedu ima potencijala realno ima, ali trenutno je međed impotentan skroz i nabolje to odslikava Sirija...ako igdje treba ruska intervencija onda treba u Siriji gdje imaju vojnu bazu na Mediteranu....al nemre jer je rat skupa igra...tu su lekciju naučili u Afganistanu
sah ! u pravo vrijeme povuci figuru. za sada rusi nemaju petrebe da zrtvuju topove za par pijuna .
meščini da je najeftinije neradit nista, i pustit da se samo odradi :D
amoninan

#6704 Re: IRAN

Post by amoninan »

A šta bi to Rusija uradila u slučaju intervencije SAD? Gledala, eto šta. Amerikancima Sirija ne prestavlja neki aman-zaman prioritet. Trenutno njihov fokus je na Pacifiku, ne Siriji.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6705 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

ma trenutno su izbori...dok ne dođe novi/stari PreCednik sve stoji
amoninan

#6706 Re: IRAN

Post by amoninan »

JoseMujica wrote:ma trenutno su izbori...dok ne dođe novi/stari PreCednik sve stoji
Ma dobro, ima i toga naravno. No bez obzira, Sirija nije neki prioritet Amerima. Ameri ne žele novi rat u tom djelu svijetu, štaviše, planiraju smanjenje vojnog prisustva u tom djelu svijeta. Okreću se po svemu sudeći jednoj drugačijoj strategiji.
Mrsko mi pisati sad referat, ali ako kome nije mrsko u Empire-u kod Bishare su na tu temu nedavno govorili Esposito, Kaplan, Sloughter, Coleman, Fukuyama...

pa evo ko ima vremena

The post-American Middle East
http://www.aljazeera.com/programmes/emp ... 04306.html

Romni bi eventualnu mogao zakompliciarti stvari, istina.
No eto, vidjećemo, stvari se vrlo brzo mogu okrenuti naopačke.

(zašto sam ja bio ubjeđen da je ovo tema o Siriji!? :D ) može mod prebaciti post, da se ne grana ako je off.
Avetinho

#6707 Re: IRAN

Post by Avetinho »

Da li su mule totalno pobenavili, ili im je unutrasnjo-politicka situacija toliko losa da moraju zametat kavgu s "Velikim Sotonom"?

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/irans ... /121108161
Iranski avioni gađali američki bespilotni avion iznad Perzijskog zaliva
Američki bespilotni avion Predator presrela su 1. novembra u međunarodnom zračnom prostoru iznad Perzijskog zaliva dva iranska lovca koja su ga gađala, ali ga nisu pogodila, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona George Little.

Bespilotni avion je bio u "rutinskoj" misiji nadziranja na oko 30 kilometara od iranskih obala, kada su ga dva aviona Su-25 presrela, što je prvi put do sada, kazao je Little.
JoseMujica

#6708 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

negumo levati bespilotnu oboriti a qorče se :-)
occupylove

#6709 Re: IRAN

Post by occupylove »

Ja Sam Odavle wrote:Da li su mule totalno pobenavili, ili im je unutrasnjo-politicka situacija toliko losa da moraju zametat kavgu s "Velikim Sotonom"?

Američki bespilotni avion Predator presrela su 1. novembra u međunarodnom zračnom prostoru iznad Perzijskog zaliva dva iranska lovca koja su ga gađala, ali ga nisu pogodila, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona George Little.

Bespilotni avion je bio u "rutinskoj" misiji nadziranja na oko 30 kilometara od iranskih obala, kada su ga dva aviona Su-25 presrela, što je prvi put do sada, kazao je Little.
a joj ! :lol:
Su-25 je jurisnik za gadjanje tenkova i oklopnih vozila
niie uopste predvidjen za lov na ciljeve u zraku
"Predator" je prdavac na elisni pogon , efikasan samo za ubijanje civila u drzavama trecega svijeta bez PVO
NORD

#6710 Re: IRAN

Post by NORD »

JoseMujica wrote:negumo levati bespilotnu oboriti a qorče se :-)
Ja sam mislio da će ova "igranka" početi jedno 3-4 mjeseca poslije američkih izbora ali...
Očito da se famEliji žuri:
Image
JoseMujica

#6711 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

da nisu potpisani ja bih mislio da su ovo neki Erdoganovi :lol: :lol: :lol:
hrastov žižak

#6712 Re: IRAN

Post by hrastov žižak »

sam se vi sprdajte, a kad se mehdi vrati nahebaće im se keve 8-) :dance:
NORD

#6713 Re: IRAN

Post by NORD »

hrastov žižak wrote:sam se vi sprdajte, a kad se mehdi vrati nahebaće im se keve 8-) :dance:
Ja se ne sprdam,ja bih lično volio da ih Ahmo satre ali... Da bog da "kćeri".Ovi udaraju samo tamo gdje je sigurno da neće dobiti po labrnji.Ako udare gotov je(znaju da nema ništa) a ako ne udare znaju da ima pa je prpa guzi :D
Ološ je to
hrastov žižak

#6714 Re: IRAN

Post by hrastov žižak »

:mrgreen:
vratiće se mehdi, to je već izvjesno. njegove stope su viđene u blizini bunara pored čuvenog učenjačkog grada Koma kada se veliki ajatolah Homeini vratio iz Pariza da istjera đavola iz svete perzijske zemlje. vratiće se, uvijek se vraćao kad je bilo najteže.
fantom slobode

#6715 Re: IRAN

Post by fantom slobode »

http://www.informacija.rs/Vesti/Hakovan ... ukama.html

uspjelo im je i bez pucanja, propustio si neke vijesti od ranije. Pa su se onda slikali pored nje, a za kopiranje, detaljni pregled uhvacenog, to se pobrinuo tim, iza zavjesa, vjerovatno pojacan sa svim onim zainteresovanim iz svijeta i okoline.

Image
fatamorgana

#6716 Re: IRAN

Post by fatamorgana »

Vid fantoma što se uozbiljio k'o dijete na noši ....
fantom slobode

#6717 Re: IRAN

Post by fantom slobode »

fatamorgana wrote:Vid fantoma što se uozbiljio k'o dijete na noši ....
samo da ti je da te jaci pol primjeti, nedostaje ti paznja i svasta nesto drugo... :-) :-) :-) nisam zainteresiran za tvoju super-novu, trazi negdje drugo musteriju. :-) :-)
fatamorgana

#6718 Re: IRAN

Post by fatamorgana »

fantom slobode wrote:
fatamorgana wrote:Vid fantoma što se uozbiljio k'o dijete na noši ....
samo da ti je da te jaci pol primjeti, nedostaje ti paznja i svasta nesto drugo... :-) :-) :-) nisam zainteresiran za tvoju super-novu, trazi negdje drugo musteriju. :-) :-)
Jel' to imaš različite poglede na svijet? :D
fantom slobode

#6719 Re: IRAN

Post by fantom slobode »

fatamorgana

#6720 Re: IRAN

Post by fatamorgana »

Sjo drona, :lol:
fantom slobode

#6721 Re: IRAN

Post by fantom slobode »

Ne znam sta je al' evo ga opet.... 8-) :zzzz: :zzzz:
jefferson

#6722 Re: IRAN

Post by jefferson »

occupylove wrote:
Ja Sam Odavle wrote:Da li su mule totalno pobenavili, ili im je unutrasnjo-politicka situacija toliko losa da moraju zametat kavgu s "Velikim Sotonom"?

a joj ! :lol:
Su-25 je jurisnik za gadjanje tenkova i oklopnih vozila
niie uopste predvidjen za lov na ciljeve u zraku
"Predator" je prdavac na elisni pogon , efikasan samo za ubijanje civila u drzavama trecega svijeta bez PVO
SU-25 moze nositi AA-2 i AA-4 rakete kratkog dometa kao i MIG-21 i MIG-29. U slucaju Predatora, SU-25 je bolje oruzje nego MIG-21, moze razviti bez problema manje brzine a da ne ugrozi stabilnost letjelice.
Ocito da ova dva SU-25 nisu bila naoruzana raketama nego su ga pokusali skinuti topom. Medjutim, ako je to slucaj, onda tu ostoji mogucnost da je to pilot na svoju ruku uradio, sto je malo vjerovatno, ili iranci cvoke pale ne bil neki incident izazvali da skrenu paznju svoje javnosti sa ekonomskih problema.
JoseMujica

#6723 Re: IRAN

Post by JoseMujica »

fantom slobode wrote:

uspjelo im je i bez pucanja, propustio si neke vijesti od ranije. Pa su se onda slikali pored nje, a za kopiranje, detaljni pregled uhvacenog, to se pobrinuo tim, iza zavjesa, vjerovatno pojacan sa svim onim zainteresovanim iz svijeta i okoline.

Image
znam za to....mislim i Srbima je to uspjelo...jednom :D

al su se na ovom zadnjem izofirali
Avetinho

#6724 Re: IRAN

Post by Avetinho »

fantom slobode wrote:

Aha. A sad ce krenut prica da su namjerno promasili bespilotnu letjelicu, i da su "pilotu" ispalili hitce upozorenja. :D
Nivri

#6725 Re: IRAN

Post by Nivri »

Ma iranski levati, kurce se nesto... Tako su svi glumili face, pa dobili po labrnji.
Post Reply