sah ! u pravo vrijeme povuci figuru. za sada rusi nemaju petrebe da zrtvuju topove za par pijuna .JoseMujica wrote:
haj se ti u moćnu Rusiju iseli legendoda u međedu ima potencijala realno ima, ali trenutno je međed impotentan skroz i nabolje to odslikava Sirija...ako igdje treba ruska intervencija onda treba u Siriji gdje imaju vojnu bazu na Mediteranu....al nemre jer je rat skupa igra...tu su lekciju naučili u Afganistanu
IRAN
- Murat Sabanovic
#6701 Re: IRAN
- Shahab
#6702 Re: IRAN
Rusija je nedvojbeno moćna sila sa strateškim interesima u Iranu i Siriji...da nema ruske podrške Assad bi odavno doživio sudbinu Gadafija. Tako je i kod nas..zapad ništa ne smije Republici Srpskoj zbog ruske podrške. Ruska energija je suštinsko pitanje za njemačku (Evropu) privredu da bi se riskiralo...occupylove wrote:jadna Rusija od koje zavisi 25 % isporuka gasa za EU ( i ostale Evropske zemlje )jefferson wrote:Ma jaro, bi Rusija, ali jebe ih to sto im je ekonomija velika kao otprilike italijanska ili Spanska i portugalska zajedno.JoseMujica wrote:ma Rusi su malo paglu ovdje....ako neće prodati oni sad prodavaće Ameri kad demokratiziraju![]()
pa zamislite npr. da je Iran američki satelit i da Rusi ko nešto prijete Iranu....u heftu bi barem dvije flote doplutale u Perzijski zaljev...
ali doduše ovo jasno pokazuje i trenutne odnose moći i unutar toga ruske prioritete koji su fokusiranina unutarnju homogenizaciju društva i stabilnost primarnog okruženja
zavrnu pipe ?
i popuslic![]()
Rusija ima sve sto joj treba u Sibiru , sve 100 % , ne treba im nista izvana , gas , nafta , minerali ( uranijum , boksit ,zeljezne rude, titanijum najveci proizvodjac , zlato , dijamanti i kao u pjesmi aka' Halid Beslic..nabroji sta im fali od strateskih rezervi ?)
i Americki astronauti lete u svemir sa Ruskim raketama![]()
i naravno rade na lovcu 5 generacije i S-500 antiraketni stit u svojoj verziji 10 x bolji od USA NATO stita![]()
ne mogu dalje od sege i sada se prepucavajte dalje ..
i ako Rusi kojima je Iran fakticki na granici ( Kaspijsko more i njihove republike ) ?
i mislite da ce se Rusi poklopiti usima dok im NATO i USA bombarderi lete uz granicu ?
da ce trpiti siledzijstvo na svojoj granici za neopravdani rat ili agresiju na Iran ?
-
sumirprimus
#6703 Re: IRAN
meščini da je najeftinije neradit nista, i pustit da se samo odradiMurat Sabanovic wrote:sah ! u pravo vrijeme povuci figuru. za sada rusi nemaju petrebe da zrtvuju topove za par pijuna .JoseMujica wrote:
haj se ti u moćnu Rusiju iseli legendoda u međedu ima potencijala realno ima, ali trenutno je međed impotentan skroz i nabolje to odslikava Sirija...ako igdje treba ruska intervencija onda treba u Siriji gdje imaju vojnu bazu na Mediteranu....al nemre jer je rat skupa igra...tu su lekciju naučili u Afganistanu
- amoninan
#6704 Re: IRAN
A šta bi to Rusija uradila u slučaju intervencije SAD? Gledala, eto šta. Amerikancima Sirija ne prestavlja neki aman-zaman prioritet. Trenutno njihov fokus je na Pacifiku, ne Siriji.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#6705 Re: IRAN
ma trenutno su izbori...dok ne dođe novi/stari PreCednik sve stoji
- amoninan
#6706 Re: IRAN
Ma dobro, ima i toga naravno. No bez obzira, Sirija nije neki prioritet Amerima. Ameri ne žele novi rat u tom djelu svijetu, štaviše, planiraju smanjenje vojnog prisustva u tom djelu svijeta. Okreću se po svemu sudeći jednoj drugačijoj strategiji.JoseMujica wrote:ma trenutno su izbori...dok ne dođe novi/stari PreCednik sve stoji
Mrsko mi pisati sad referat, ali ako kome nije mrsko u Empire-u kod Bishare su na tu temu nedavno govorili Esposito, Kaplan, Sloughter, Coleman, Fukuyama...
pa evo ko ima vremena
The post-American Middle East
http://www.aljazeera.com/programmes/emp ... 04306.html
Romni bi eventualnu mogao zakompliciarti stvari, istina.
No eto, vidjećemo, stvari se vrlo brzo mogu okrenuti naopačke.
(zašto sam ja bio ubjeđen da je ovo tema o Siriji!?
-
Avetinho
#6707 Re: IRAN
Da li su mule totalno pobenavili, ili im je unutrasnjo-politicka situacija toliko losa da moraju zametat kavgu s "Velikim Sotonom"?
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/irans ... /121108161
Iranski avioni gađali američki bespilotni avion iznad Perzijskog zaliva
Američki bespilotni avion Predator presrela su 1. novembra u međunarodnom zračnom prostoru iznad Perzijskog zaliva dva iranska lovca koja su ga gađala, ali ga nisu pogodila, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona George Little.
Bespilotni avion je bio u "rutinskoj" misiji nadziranja na oko 30 kilometara od iranskih obala, kada su ga dva aviona Su-25 presrela, što je prvi put do sada, kazao je Little.
- JoseMujica
#6708 Re: IRAN
negumo levati bespilotnu oboriti a qorče se 
-
occupylove
#6709 Re: IRAN
a joj !Ja Sam Odavle wrote:Da li su mule totalno pobenavili, ili im je unutrasnjo-politicka situacija toliko losa da moraju zametat kavgu s "Velikim Sotonom"?
Američki bespilotni avion Predator presrela su 1. novembra u međunarodnom zračnom prostoru iznad Perzijskog zaliva dva iranska lovca koja su ga gađala, ali ga nisu pogodila, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Pentagona George Little.
Bespilotni avion je bio u "rutinskoj" misiji nadziranja na oko 30 kilometara od iranskih obala, kada su ga dva aviona Su-25 presrela, što je prvi put do sada, kazao je Little.
Su-25 je jurisnik za gadjanje tenkova i oklopnih vozila
niie uopste predvidjen za lov na ciljeve u zraku
"Predator" je prdavac na elisni pogon , efikasan samo za ubijanje civila u drzavama trecega svijeta bez PVO
- NORD
#6710 Re: IRAN
Ja sam mislio da će ova "igranka" početi jedno 3-4 mjeseca poslije američkih izbora ali...JoseMujica wrote:negumo levati bespilotnu oboriti a qorče se
Očito da se famEliji žuri:

- JoseMujica
#6711 Re: IRAN
da nisu potpisani ja bih mislio da su ovo neki Erdoganovi

- hrastov žižak
#6712 Re: IRAN
sam se vi sprdajte, a kad se mehdi vrati nahebaće im se keve

- NORD
#6713 Re: IRAN
Ja se ne sprdam,ja bih lično volio da ih Ahmo satre ali... Da bog da "kćeri".Ovi udaraju samo tamo gdje je sigurno da neće dobiti po labrnji.Ako udare gotov je(znaju da nema ništa) a ako ne udare znaju da ima pa je prpa guzihrastov žižak wrote:sam se vi sprdajte, a kad se mehdi vrati nahebaće im se keve![]()
Ološ je to
- hrastov žižak
#6714 Re: IRAN
vratiće se mehdi, to je već izvjesno. njegove stope su viđene u blizini bunara pored čuvenog učenjačkog grada Koma kada se veliki ajatolah Homeini vratio iz Pariza da istjera đavola iz svete perzijske zemlje. vratiće se, uvijek se vraćao kad je bilo najteže.
- fantom slobode
#6715 Re: IRAN
http://www.informacija.rs/Vesti/Hakovan ... ukama.htmlJoseMujica wrote:negumo levati bespilotnu oboriti a qorče se
uspjelo im je i bez pucanja, propustio si neke vijesti od ranije. Pa su se onda slikali pored nje, a za kopiranje, detaljni pregled uhvacenog, to se pobrinuo tim, iza zavjesa, vjerovatno pojacan sa svim onim zainteresovanim iz svijeta i okoline.

- fatamorgana
#6716 Re: IRAN
Vid fantoma što se uozbiljio k'o dijete na noši ....
- fantom slobode
#6717 Re: IRAN
samo da ti je da te jaci pol primjeti, nedostaje ti paznja i svasta nesto drugo...fatamorgana wrote:Vid fantoma što se uozbiljio k'o dijete na noši ....
- fatamorgana
#6718 Re: IRAN
Jel' to imaš različite poglede na svijet?fantom slobode wrote:samo da ti je da te jaci pol primjeti, nedostaje ti paznja i svasta nesto drugo...fatamorgana wrote:Vid fantoma što se uozbiljio k'o dijete na noši ....![]()
![]()
nisam zainteresiran za tvoju super-novu, trazi negdje drugo musteriju.
![]()
- fatamorgana
#6720 Re: IRAN
Sjo drona, 
- fantom slobode
#6721 Re: IRAN
Ne znam sta je al' evo ga opet....

-
jefferson
#6722 Re: IRAN
SU-25 moze nositi AA-2 i AA-4 rakete kratkog dometa kao i MIG-21 i MIG-29. U slucaju Predatora, SU-25 je bolje oruzje nego MIG-21, moze razviti bez problema manje brzine a da ne ugrozi stabilnost letjelice.occupylove wrote:a joj !Ja Sam Odavle wrote:Da li su mule totalno pobenavili, ili im je unutrasnjo-politicka situacija toliko losa da moraju zametat kavgu s "Velikim Sotonom"?
Bespilotni avion je bio u "rutinskoj" misiji nadziranja na oko 30 kilometara od iranskih obala, kada su ga dva aviona Su-25 presrela, što je prvi put do sada, kazao je Little.![]()
Su-25 je jurisnik za gadjanje tenkova i oklopnih vozila
niie uopste predvidjen za lov na ciljeve u zraku
"Predator" je prdavac na elisni pogon , efikasan samo za ubijanje civila u drzavama trecega svijeta bez PVO
Ocito da ova dva SU-25 nisu bila naoruzana raketama nego su ga pokusali skinuti topom. Medjutim, ako je to slucaj, onda tu ostoji mogucnost da je to pilot na svoju ruku uradio, sto je malo vjerovatno, ili iranci cvoke pale ne bil neki incident izazvali da skrenu paznju svoje javnosti sa ekonomskih problema.
- JoseMujica
#6723 Re: IRAN
znam za to....mislim i Srbima je to uspjelo...jednomfantom slobode wrote:http://www.informacija.rs/Vesti/Hakovan ... ukama.htmlJoseMujica wrote:negumo levati bespilotnu oboriti a qorče se
uspjelo im je i bez pucanja, propustio si neke vijesti od ranije. Pa su se onda slikali pored nje, a za kopiranje, detaljni pregled uhvacenog, to se pobrinuo tim, iza zavjesa, vjerovatno pojacan sa svim onim zainteresovanim iz svijeta i okoline.
al su se na ovom zadnjem izofirali
-
Avetinho
#6724 Re: IRAN
Aha. A sad ce krenut prica da su namjerno promasili bespilotnu letjelicu, i da su "pilotu" ispalili hitce upozorenja.fantom slobode wrote:http://www.informacija.rs/Vesti/Hakovan ... ukama.htmlJoseMujica wrote:negumo levati bespilotnu oboriti a qorče se
- Nivri
#6725 Re: IRAN
Ma iranski levati, kurce se nesto... Tako su svi glumili face, pa dobili po labrnji.